Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 3 минути, Тодор Андреев написа:

Скорост на четене и скорост на писане. Само да вметна по същата причина копирам файлове на флашката (FAT32) за единица време (20 мин), а ги копирам на новата машина за 40 мин. За проверката, тръгвам да ги хвърлям там, от където съм ги взел (старата щайга) и пак ми е 20 мин. 

Флашката ми е Микро СД на Самсунг със скорост на четене 95, на писане 90, клас 10 У3, хич да не е струва си парите- 140лв.

Не не не

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 минута, Topper написа:

А защо ти е FAT32?

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Защото ми казахте да не е NTFC. Аз копирам от Уин на Линукс

Не усетих огромна разлика при хвърлянето на Линукс машината от ФАТ32 и НТФС, да не кажа и никаква.

Човек, хващам бас, че тук всички са разбрали, че трансфера с дисковете ти е малък първо и че диска ти е в NTFS!
Изказвай се точно. Флашка и SD card също са различни неща!

NTFC е стандарт за видеосигнал, между другото, а този с ейсстриймъра дори не забеляза, а уж му е работата [emoji23]

Добре, Micro SD Samsung Evo вкарана в Card reader USB 3.0, up to max 512

Много съм уморен, главата ми е с всякакви определени интеграли и прави токове, схеми Грец, Ланграж, Коши, и только даие. Благодаря на всички за съдействието, но утре отново ще ми пълнят кухата кратуна с информация, а вече имам чувството, че драйверите на манерката ми са се скапали и имам бели зони в харда, който не е дефрагментиран поне 35г.

А такааа, а порта на лаптопа ти USB 3.0 ли е, че май не видях такова нещо. И едно устройство супер странно USB ти правеше проблем при инициализацията

току-що, Topper написа:

А такааа, а порта на лаптопа ти USB 3.0 ли е, че май не видях такова нещо. И едно устройство супер странно USB ти правеше проблем при инициализацията

Порта ми е 3.0 на лаптопа, интересното е, че когато за проба го натиках в 2. нещо си, скоростта не падна.

Tooper, виждам че Сте от Панагюрище. Тази година пак ще има възстановка там, и може да се видим да Ви черпя една бира. До тогава трябва да съм станал специалист с ъпдейт 1.1 (сега съм 1.0 (кръгла НУЛА)) по знания за Линукс.

преди 8 часа, whitepixel написа:

Па четете ги тия коментари, бе товарищи...

Хардуерът му е НОВ, и е напълно възможно да няма все още драйвери за някои чарколяци.
Препоръката ти за посочената дистрибуция е АБСОЛЮТНО ВРЕДНА!
Стара, 32-битова, от криминален пиратски тракер и без собствен сайт, нафукана с кой знае какви троянски гадории вътре.
Лично ВЕЛИКИЯТ Й СЪЗДАТЕЛ е прекратил поддръжката в началото на 2017 година, и го е казал изрично в коментарите към края.

Достатъчно е човек да има една капка акъл, за да не я употребява.

Ако си прочел форума под програмата ,които е много дълъг /56 стр/ ще разбереш ,колко много е работено върху нея и накрая след всичките редакции/7 на брой/ .самият автор ,след като го питат, защо е престанал да редактира с-мата  , той казва- сваля се от много хора ,а те не поставят проблеми!И при мен няма НИКАКВИ проблеми след като я ползвам!Дори и банкирам от начало/близо 2 години/с нея!Какви гадории ще има след като я разглеждат и коментират стотици хора,  някой от които  добре запознати с ЛИНУКС?

Добре , щом е с нов комп да ползва :

https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5405154

От същия ВЕЛИК СЪЗДАТЕЛ!   И какво му е пиратското на този сайт. То не всички  ,които пият ром са пирати .Пират ще станеш ,ако се определяш като такъв ,но не и ако  имаш антипиратски спирачки.  В крайна сметка ВСЕКИ си прави своя избор!

преди 2 часа, bigiadri написа:

В крайна сметка ВСЕКИ си прави своя избор!

Правилно.

И благодаря за прозрението, което косвено ме озари защо в източно-азиатските култури никога не се притичват на помощ на удавник.

Уау, велик създател! :D Който по никакъв лесен начин не иска да се легитимира, че е Альоша, Серьога или Василий (не, не Шукшин, той е истинската боза, тази е леко тричава). Като торент, магнит и други варианти може да намериш различни дистра, но те си имат и човек, който има дупе. От същия "създател" има и други сборки. Т.е. човекът е прекалено зает да сбира, не да направи нещо и после да го полира, лъска и т.н. То просто работи - да, но дали заслугата е негова или въпреки неговите усилия (и не, има проблеми, аз знам  как се решават, но за редови ползвател са си проблеми). Ползвало се от много руснаци - тука ме уби, да, има много кадърни, но има и много (болшинството, като навсякъде) дето не стават и за чеп за зеле. И тая сборка, тя и на тях им идва трудна за преглъщане.

Освен това, когато кажеш, че Дебиан е за всеки и визираш въпросната сборка - не, това не е Дебиан, той си има десктоп с XFCE, има страница където са описани дериватите и т.н. А да кажеш, че нещо неофициално е по-добро от официално - не мисля. То е добро на парче, за твоите нужди, не е добро за всичките нужди. Направено било за всякакви случки в живота, дали, има прекалено много, но няма каквото на мен ми трябва - е, това не покрива всекидневни нужди. Т.е. рекламата в стил "нашенски тракер" е точно за "нашенски потребител" и предлага "нашенски софт" вътре.

Пропуснал съм - начинаещия руснак подхожда по-зле и от българския към Линукс (не, нямам преки наблюдения, съдя само по писаното във форуми и начинът по който са зададени въпросите).

преди 14 часа, Topper написа:

А защо ти е FAT32?

Само предположение, може да е слагал диск съдържащ партишъни за линукс към дъно с инсталиран Уиндоус като система и да не може да ги види , търсейки ги в уиндоуса. Та да го шубе нещо такова.

преди 1 час, бат'начо написа:

Пропуснал съм - начинаещия руснак подхожда по-зле и от българския към Линукс (не, нямам преки наблюдения, съдя само по писаното във форуми и начинът по който са зададени въпросите).

Ами вие като сте само едни никове ,какво да кажа ? Да ви се доверявам или не? Честно да си кажа , ако вие ми предложите нещо ,ще го подложа на много по-голямо съмнение. Нито някой величая , нито някой омаловажавам. За мен са важни резултатите.

Много точно и правилно, и вярно. Защо ли пък тия, дето правят някое дистро, имат форум. Там ако питаш, дали да им се вярва, аз мисля - да. И къде на "Серьогата" му е форума, където ще се отзове...

Може да прекрасна самоделка, но си остава самоделка. Няма тежест, авторитет. А използването на ОС с неизяснен произход не мисля, че трябва да се подкрепя, само защото някой го мързи.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Само предположение, може да е слагал диск съдържащ партишъни за линукс към дъно с инсталиран Уиндоус като система и да не може да ги види , търсейки ги в уиндоуса. Та да го шубе нещо такова.

Престани да се излагаш. Глей си ейсстрийма и се охлаждай.

преди 1 час, Topper написа:

А ако се окаже довечера че съм познал ?

ace не е ice = няма сладолед

WINE

sudo dpkg --add-architecture i386

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key

sudo apt-key add Release.key

sudo apt-add-repository https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/

sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main'

sudo apt-get update

sudo apt-get install --install-recommends winehq-devel

DXVK

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update

Това трябва да са за видео картата         

преди 16 минути, Тодор Андреев написа:

Изписа ми това:

Xlib:  extension "NV-GLX" missing on display ":0".
err:   DxvkInstance::createInstance: Failed to create Vulkan instance

Явно иска Vulkane, което аз нямам!

Някой би ли ми пратил за вулканчето командата?

Точно неговия код копирах и всичко си инсталирах.

Чудя се как да си проверя драйверите на видеокартата (gеforce) какви са? Имам спомен, че при инсталацията си ги ъпдейтна, но все пак, бих желал да видя с очите си.

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

sudo apt-add-repository https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/

Бе таз команда кажи от къде я копира/измисли. Щото ще питаш пак май за нещо.

преди 3 минути, бат'начо написа:

Бе таз команда кажи от къде я копира/измисли. Щото ще питаш пак май за нещо.

Грешно го копирах

Има ли как да ми показва проценти на разархивирането, както е при Бозата?

Да го кажем така - ако в играта има "морски свинчета", няма значение какво ползваш, пак "ставаш пиян".

И като идея - създай си акаунт без права (обикновен потребител) и го ползвай само за wine-игри. Не джуркай в нета с него акунт, не прави нищо друго, само за тези игри да се ползва.

преди 7 часа, Topper написа:

Тоя Белгиец ме събори от хилене

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Грешно го копирах

Има ли как да ми показва проценти на разархивирането, както е при Бозата?

Да има зависи от архиватора

преди 1 час, petie1 написа:

Тоя Белгиец ме събори от хилене

Тоя Белгиец се справя успешно, чете на 4 езика и гледа да не пита по форуми, първо сам търси дали не е писано някъде.

А линукса си е тъпня отвсякъде, ама нали е без пари, ще го ползвам. Даже дълго време ще го ползвам.

Най-големата простотия при линуксите е, че постоянно изкарват нови версии и за старите в Синаптик нема Firefox 64 например, животът е спрял на 57. А лисицата ми вика че ми е стара версията. Е хубаво, ама от тъпия ѝ сайт не дават .deb да си я исталираш лесно. Искат да се мъчиш като пингвин команди да пишеш.
Нищо де, аз питах на английски и на френски в гугъл и видях как се инсталира. Ама можеше и да не са такиви олигофрени.

преди 25 минути, Белгиеца написа:

Тоя Белгиец се справя успешно, чете на 4 езика и гледа да не пита по форуми, първо сам търси дали не е писано някъде.

А линукса си е тъпня отвсякъде, ама нали е без пари, ще го ползвам. Даже дълго време ще го ползвам.

Най-големата простотия при линуксите е, че постоянно изкарват нови версии и за старите в Синаптик нема Firefox 64 например, животът е спрял на 57. А лисицата ми вика че ми е стара версията. Е хубаво, ама от тъпия ѝ сайт не дават .deb да си я исталираш лесно. Искат да се мъчиш като пингвин команди да пишеш.
Нищо де, аз питах на английски и на френски в гугъл и видях как се инсталира. Ама можеше и да не са такиви олигофрени.

Айде пак ме събори от смех,теб трябва да ти титла Джокера на форума, та викаш Линукс е *омно ама е без паре и ще го ручам?  Не това е целта на Линукс ама ти нема го разбереш,ко нямало за Firefox викаш? https://packages.debian.org/sid/firefox

Ето ти упътване как се прави връзка или пряк път в  Линукс минт без терминала

Та гусин Белгиец с 4 езика четете и и дерзайте

Открих топлата вода - Камината!

Добър е сайта, че и форумчето. Само, че продължавам да имам проблем с игрите. Имам една дълга лента от горната и лявата страна, и много, ама много ми сече на игри, които на Бозата ги играя без проблем с щайата от 2009г.

Явно има още хитри настройки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.