Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Бат'Тодоре, няма да стане така, като си я мислиш.

Хващаш първо едно дистро, после научаваш за него едно-друго, после научаваш за графичната среда на която си се спрял едно-друго. После се научаваш да не го чупиш, него и графичната му среда. И чак после опираш до Виното. И чак после - да правиш Уйн магариите на това Вино. Не може да се прескочи , всъщност може, но виждаш и сам резултата. По принцип, и леко "чукнато" дистрото, докато имаш графика не е страшно.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

sudo apt-get remove --purge intel*
sudo apt-get autoremove --purge

Mоже да пробваш какво ще се случи ако изпълниш това и рестартираш. Ако няма подобрение, връщаш махнатото

sudo apt-get install linux-image-generic linux-headers-generic

преди 3 минути, бат'начо написа:

sudo apt-get remove --purge intel*
sudo apt-get autoremove --purge

Mоже да пробваш какво ще се случи ако изпълниш това и рестартираш.

Това за какво беше?

:-)

Рестартирах, жива си е машината?

Какво трябваше да се случи?

Махаш микрокодовете. Според Радо (а той е с uefi) пречели. Няма как да проверя, но и на мен на лаптопчето ми се оказа, че правят една гяволия.

Човек, фундаментални грешки допускаш с това копи-пейст, мисли малко де - на втората команда има паразитен интервал преди sudo!

Ама как изпълняваш, знаеш ли какво правят тези команди, ами ако са да ти изтрие диска?

apt-get --help

man apt-get

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

преди 1 минута, Topper написа:

Човек, фундаментални грешки допускаш с това копи-пейст, мисли малко де - на втората команда има паразитен интервал преди sudo!

Ама как изпълняваш, знаеш ли какво правят тези команди, ами ако са да ти изтрие диска?

apt-get --help

man apt-get

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Доверявам се, какво да правя. Пък и сега да ми изтрие диска, най- много да мина на Бозата и да спра да ви тормозя.

преди 9 минути, Тодор Андреев написа:

Рестартирах, жива си е машината?

Какво трябваше да се случи?

Според цитираната личност - трябва да ти работи по-бързо компа, т.е както се очаква да работи. Но ... забравяш напълно, че ще получаваш автоматично обновявания на ядрото.

преди 1 минута, бат'начо написа:

Според цитираната личност - трябва да ти работи по-бързо компа, т.е както се очаква да работи. Но ... забравяш напълно, че ще получаваш автоматично обновявания на ядрото.

И аз как да си ъпдейтвам ядрото?

Даже в диспечера за актуализации ми излезе да си го ъпдейтна, да го сторя ли?

преди 2 минути, бат'начо написа:

Кажи точно какво изпълни. Интересуват ме командите съдържащи думата/командата remove .

Това което ми дадохте сега, предните дни дори идея си нямам.

преди 10 минути, бат'начо написа:

Я дай какво връща

lsb_release -a

fox@fox:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID:    LinuxMint
Description:    Linux Mint 19.1 Tessa
Release:    19.1
Codename:    tessa
fox@fox:~$ 

cat /etc/issue.net
Linux Mint 19.1 Tessa

Така. Сега отваряш "източници на софтуер" май беше. Гледаш, не пипаш, не работиш като root (по възможност). И като намериш къде пише cosmic, чак тогава го променяш на bionic. Само името, нищо друго.

Може и да няма, профилактично е.

3.thumb.png.75c8d78e6dbb9c6b7b2fa45d493c3bcf.png2.thumb.png.614ae5a94e8c3739057bd642731f3072.png1.thumb.png.684d43bf64bc0dfc4fbdadd559086dc0.png

Това за какво го направих?

Не ми се иска, но мисля да пробвам да си инсталирам Уйндоус 10 за да видя тъчпада и цялата машина как ще се държи при някоя игра.

После пак да се върна на Линукс. Дали би било грешно решение.

Не ми се иска да имам две операционни системи на една машина.

Едното го махни, по твой избор. Защо ли? Ами едно и също е.

te-tva.png

преди 38 минути, Тодор Андреев написа:

Не ми се иска, но мисля да пробвам да си инсталирам Уйндоус 10 за да видя тъчпада и цялата машина как ще се държи при някоя игра.

После пак да се върна на Линукс. Дали би било грешно решение.

Не ми се иска да имам две операционни системи на една машина.

Всъщност това е единственото правилно решение - да имаш 2 ОС - на тоя етап.

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

Добре, тези програми са писани за Уйндоус, и аз трябва да изчета колкото за още едно висше образование за да ги подкарам на Линукс? Каква е логиката и колко ще спечеля аз като ползвам Линукс вместо Уиндоус? Не се заяждам, още съм нов и още не съм му видял предимствата, за които толкова много пишете. Аз работя на две места, имам три жени в къщи, и даже уча. Нямам много време тепърва да чета много. Има ли вариант да мина между капките с малко, но задоволително четене.

Казвам за какво ползвам един компютър, съответно и операционната му система: Браузер, Филми, Офис пакет, игри. Не пиша софтуер. Ако за всяка нова игра, трябва да се чете поотделно и да се чудя как да я подкарам, или за някоя нова програма трябва да уча като луд, то няма смисъл.

Надявам се не съм ви изнервил, просто съм вече преуморен. 

Но наистина искам да разбера какво печели Линукс пред честобъгясващият се Уйндоус (дори не знам колко често се бъгясва Линукс, но при мен забива често).

Ами човече послушай ме направи си дуал бут и си кликай игричките и като свикнеш с Линукс тогавва се мъчи с Виното, и си тури някоя дистрибуция дето е стара например Минт 18 

П.С Ако ми пишеш на лично ще ти дам нещо като за теб за Ментата

преди 4 минути, Камен Тодоров написа:

Лесен начин/наръчник за инсталиране и конфигуриране на wine 64 за mint 19.1 ? 

На Мозо Бозо форума дет ме минава кат пътен знак по въпроса за Архиваторите

на 27.01.2019 г. в 0:01, Mozo написа:

Не, няма това, което търси. Там има проценти само ако е един файл. Ако архивираш папка с множество файлове вътре нито прогрес барът, нито процентите са верни, а стоят там само за парлама. Вземи проверявай преди да списваш, че си станал на всяка манджа мерудия, при това без никакво основание.

Ама си добър дразнител, признава ти се. Кое не разбра от този пост? Очевидно не ти е достатъчно и ще трябва да обясня в подробности. При PeaZip, когато архивираш повече от един файл или папка, съдържаща повече файлове, прогрес барът и процентите не са верни. Процентите бързо се покачват до 95%, а след това си стоят на толкова, докато не приключи архивирането. Същото се отнася и за прогрес бара. При това положение тези стойности стоят там само за украса и по никакъв начин не изпълняват ролята си и не дават абсолютно никаква информация.

Относно B1 - зарязан проект, който има само два поддържани формата при архивиране - неговия си плюс .zip, които имат изключително ниско ниво на компресия. Този архиватор не може да отваря елементарни архиви като tar.xz например. Отделно от това има проблеми при разархивиране на гголеми 7z архиви и поврежда файловете. Така че за Linux НЯМА подобен архиватор, какъвто търси потребителят Андреев, а ти само тролиш.

преди 6 часа, Камен Тодоров написа:

Лесен начин/наръчник за инсталиране и конфигуриране на wine 64 за mint 19.1 ? 

Всъщност, по-скоро търсиш ръководство за инсталиране на 32 битовия Wine върху 64 битова дистрибуция. Wine 64 върху Linux 64, принципно не е проблем, но създава неприятности в редки случаи. В смисъл, че не подкарва някои приложения. Освен ако не искаш да пуснеш игра, която я има само за 64 битов Win, тогава има някакъв смисъл.

Също така Wine 32/64 могат да живеят заедно в 64 битов Linux. Обикновено 32 битов Wine е  по-търсеното и по-съвместимо за стари прложения, но и леко трикозно за иснталиране. Джокер, трябва да има multilib на системата и части от 32 битовите драйвъри и библиотеки за да стане.

на 27.01.2019 г. в 1:21, Белгиеца написа:

Значи, вероятно могат да се пренапишат някъде един два реда в някой файл, който да промени поведнието в Операта.
Но дали това го знае някой разбиращ български, как трябва да стане, еми не знам.

Могат, могат.

Еми ти разчиташ, че твойте програми ще ги ползва всеки срещнат. Странна логика.

Сега по твоя проблем за изключването на кейринга от самата апликация:

************** Изключване на keyring-а **************
nano /opt/vivaldi/vivaldi
exec -a "$0" "$HERE/vivaldi"-bin "$@" "--password-store=basic"
вместо
exec -a "$0" "$HERE/vivaldi"-bin "$@"

Само че при теб вероятно файла ще се казва "opera". Ще е подобно, ако не и същото за Opera-та. Само че аз ползвам Vivaldi, защото според мен оригиналния тийм на Opera e много по-сериозен от сегашния. И те се отделиха във Vivaldi проекта. Като го намериш този файл, гледай най-отдолу. Трябва да имаш нещо от този тип "exec -a "$0" "$HERE/vivaldi"-bin "$@", то трябва да стане на "exec -a "$0" "$HERE/vivaldi"-bin "$@" "--password-store=basic" . Същото важи за Chromium/Chrome.

Естествено, това като го направиш всяка програма на компютъра ще може да ти чете букмарките, а вероятно и паролите. Затова никога не го карай да ти помни паролите, просто стой вписан в сайтовете.

Не знам и дали конкретния проблем, налага изключването на кейринг-а за да се реши. Но щом питаш, ето ти го. :) 

преди 23 часа, Тодор Андреев написа:

Добре, тези програми са писани за Уйндоус, и аз трябва да изчета колкото за още едно висше образование за да ги подкарам на Линукс? Каква е логиката и колко ще спечеля аз като ползвам Линукс вместо Уиндоус? Не се заяждам, още съм нов и още не съм му видял предимствата, за които толкова много пишете. Аз работя на две места, имам три жени в къщи, и даже уча. Нямам много време тепърва да чета много. Има ли вариант да мина между капките с малко, но задоволително четене.

Казвам за какво ползвам един компютър, съответно и операционната му система: Браузер, Филми, Офис пакет, игри. Не пиша софтуер. Ако за всяка нова игра, трябва да се чете поотделно и да се чудя как да я подкарам, или за някоя нова програма трябва да уча като луд, то няма смисъл.

Надявам се не съм ви изнервил, просто съм вече преуморен. 

Но наистина искам да разбера какво печели Линукс пред честобъгясващият се Уйндоус (дори не знам колко често се бъгясва Линукс, но при мен забива често).

Кои пък са тези които "много пишат" за предимствата на Линукс? Той се ползва от 2% от хората, другите 98% ползват Уиндоус или Мак, въпреки че са скъпи, а Линукса е безплатен!

преди 1 час, Melmak ® написа:

Всъщност, по-скоро търсиш ръководство за инсталиране на 32 битовия Wine върху 64 битова дистрибуция. Wine 64 върху Linux 64, принципно не е проблем, но създава неприятности в редки случаи. В смисъл, че не подкарва някои приложения. Освен ако не искаш да пуснеш игра, която я има само за 64 битов Win, тогава има някакъв смисъл.

Също така Wine 32/64 могат да живеят заедно в 64 битов Linux. Обикновено 32 битов Wine е  по-търсеното и по-съвместимо за стари прложения, но и леко трикозно за иснталиране. Джокер, трябва да има multilib на системата и части от 32 битовите драйвъри и библиотеки за да стане.

Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но така няма да му тръгне нито една от игрите, които иска. Докато x86 приложенията и игрите работят безпроблемно в x64 Wine, то обратното е напълно невъзможно. Всъщност нещата не са никак трудни и са доста елементарни, ако има кой да ти покаже.

Иначе да, могат да се укажат n на брой префикси, но и за това му е рано, а и не е нужно. Той не желае да се научи, така че това не е наш проблем. И още нещо - multilib при Mint няма :)

преди 48 минути, lainux написа:

Кои пък са тези които "много пишат" за предимствата на Линукс? Той се ползва от 2% от хората, другите 98% ползват Уиндоус или Мак, въпреки че са скъпи, а Линукса е безплатен!

Ооо, жмихар, ти пак излази от селото. macOS е безплатен, поинтересувай се като си тръгнал да се правиш на умен, че тук удари на камък. Това, че го слагат на оувърпрайснати машини не означава нищо. Операционната им система на нагризаните идиоти, колкото и невероятно да е това, всъщност е безплатна, та се нарежда точно до Linux в това отношение. Така че си затвори плювалника и се пръждосвай.

преди 2 минути, Mozo написа:

Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но така няма да му тръгне нито една от игрите, които иска.

Че защо? Бележката е напълно валидна.

преди 3 минути, Mozo написа:

Докато x86 приложенията и игрите работят безпроблемно в x64 Wine, то обратното е напълно невъзможно.

Не е вярно за стари игри. Поне не е и докато Wine не изчисти абсолютно всички проблеми, наложени от Win/Lin/Wine/Intel. А това не е лесно. :) 

преди 5 минути, Mozo написа:

Иначе да, могат да се укажат n на брой префикси,

Да, точно така.

преди 6 минути, Mozo написа:

но и за това му е рано, а и не е нужно.

преди 6 минути, Mozo написа:

И още нещо - multilib при Mint няма :)

Да, съгласен съм. Усетих още докато го писах, но адски ме мързеше да търся какво са измислили за означение.

определено имам проблем с инсталацията на WINE, чак се чудя, дали проблема не е в драйверите на самия компютър и в настройките на биоса, защото нямам тъчпад и под Линукс и под Уин. Дори под уин, когато си изтеглих драйвери от ACER за моя си лаптоп, то не можах да ги инсталирам. До сега поне 3 пъти съм инсталирал WINE и VULKAN на два различни компютъра, е на моя не можах. Явно проблема е на още едно трето място, не само в мен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.