Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търси се дизелов седан за семейна кола.Бюджет 15-17 000 лв. (Намерен!)

Featured Replies

• Автор

Да, поне такава е официалната версия, но дали е така или не е точно така, в случая това не е толкова важно. Определящи са нищожните изминати километри, гаранцията до лятото на 2019 г и доста приличната отстъпка от цената, която напълно ме устройва.

• Отговори 85
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор

Въобще да не ти дреме, нали имаш гаранция, след това да му мислиш ако е още твоя :D

Момчета, за добро или лошо, и с всички позитиви и негативи от което, при лизинг за 5 години с доста изгодни за семейството ми условия днес капарирах ето това

Очаква се до 10-тина календарни дни да мине процедурата и да получа колата.

Благодаря на всички за ценните съвети!

Много приятни и безаварийни емоции да имаш с нея и със здраве да си я караш и да и се радваш!  :)

• Автор

Благодарско, момчета, да ви се връща!

Интересно ми е, какви видове гаранция дават за тестов автомобил?

• Автор

Остатъчната - в случая, до лятото на 2019 г.

Да, но покриваща какво, в смисъл изминати километри или изминало време, гаранция мобилност..?

• Автор

Гаранцията, която се дава от Тойота е 5 години или 160000 км, т.е. това, което настъпи първо. В моя случай най-вероятно ще е времевата, защото не вярвам за 4 години и половина да измина 150000 км.

П.П. Ако въпросът ти е в друга посока, посочи я, моля.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Гаранцията, като на всеки друг автомобил важи от датата на първа регистрация. И вече си зависи от конкретната марка: години, пробег, обслужване... зависи. 

Тойота е с 5 г. и/или 160 000 хил. км. 

Мазда примерно дава 3 г. фабрична гаранция + 5 допълнителни, ако искаш. 8 години общо. 

Форд 5 г. без ограничение в пробега.

БМВ включват и сервизното обслужване, което при тях е безплатно  и т.н. и т.н. 

Всичко това от датата на първа регистрация. 

Най-вероятно имат ограничена гаранция за съединител, амортисьори и тем подобни. Поне при Форд е така - спирачки - около 20000 км, Съединител - мисля някъде 60 000, но не съм сигурен, амортисьори - 80 000. Освен това Форд имат и ограничение в пробега, ако вземеш колата на лизинг с остатъчна стойност. Май беше 80 000 км за 5 години. Минеш ли ги, плащаш на километър за амортизация. 

• Автор

Различните фирми имат различни условия, но и едно общо - те в никой случай няма да се прекарат. И все пак, по-добре с гаранция, пък дори и ограничена в една или друга посока, отколкото без никаква. Стана дума за безплатното обслужване от страна на БМВ - клиентът не плаща в момента, но едва ли тоя елемент не е включен в калкулацията, определяща продажната цена. Нищо не е безплатно, все някой в даден момент ще го плати. 

Остава да чукаме на дърво и да се срещаме колкото е възможно по-рядко с поддържащите сервизи... ;)

Различните фирми имат различни условия, но и едно общо - те в никой случай няма да се прекарат. И все пак, по-добре с гаранция, пък дори и ограничена в една или друга посока, отколкото без никаква. Стана дума за безплатното обслужване от страна на БМВ - клиентът не плаща в момента, но едва ли тоя елемент не е включен в калкулацията, определяща продажната цена. Нищо не е безплатно, все някой в даден момент ще го плати. 

Остава да чукаме на дърво и да се срещаме колкото е възможно по-рядко с поддържащите сервизи... ;)

То и гаранцията на Форд не е безплатна, както някои си мислят. Навремето, когато имаше само заводска гаранция от 2 години, се предлагаха 3 допълнителни години за 1500 лева. Дойдоха КИА  и Хюндай с техните полуистински гаранции от 7 и 5 години, Мото Пфое решиха да не се излагат и те, та направиха 3-те допълнителни години гаранция задължителни, като едновременно с това увеличиха цените на малките и средни модели с 1500 лева. Това стана зимата на 2011 година, точно преди да купя моята кола. Набутаха ме с 5 години гаранция, а аз дори нямах възможност за избор, защото бих предпочел 2 години гаранция, но с 1500 лева по-малко, които можех да дам за куп други неща. Вместо това имам 5 години гаранция за 1500 лева отгоре. Реално ако погледне човек, тия коли за 5 години максимум 1-2 пъти да се наложи да се ползва гаранция и то за дребни неща. А дребните неща не струват 1500 лева, които така и така даваш. Въпреки това, гаранцията на доста компоненти е ограничена като пробег и нямаш пълна гаранция без ограничение на пробега и годините. Някои неща дори имаха само заводска гаранция от 2 години. Например питах за крушките, които ей така имат някаква полуредовна гаранция от 1 година, все пак са консуматив, а други вносители не дават подобни гаранции - крушки и бушони. Та така, дадох 1500 лева отгоре за бъдещи ремонти, само че не е баш така. В тия 1500 лева не ти влизат консумативите, нито смазката ако се наложи. Плащаш като поп, въпреки пълната гаранция на нещо си. Хубавото от цялата работа е, че колите рядко се чупят. На практика за малкия пробег на личния автомобил, почти никога. Когато вземах първата кола, питах дилъра какви проблеми има модела. Все пак бе след фейслифт и не бе нов за пазара. Каза ми, че няма конкретни проблеми, освен неверни горивомери и че ако имало нещо, се появява до втората година. Така и стана - ремонт на горивомера преди изтичане на заводската гаранция, а след втората до петата година каране, нито едно влизане в сервиза за ремонт. Затова ме хвана яд, че ми вземат тия 1500 лева, с които ако се счупи автомобила след изтичане на заводската гаранция, спокойно мога да покрия ремонтите. А още по ме е яд, че след втората година автомобилите са си показали болестите от завода и вече ги няма до края на експлоатацията. Говоря за Форд де, но и за Тойота предполагам е така. 

Форда е без ограничение в пробега. 

Това за мен ли се отнасяше? Ограничение има в пробега, ако се вземе с лизинг и остатъчна стойност. Точно заради остатъчната стойност е ограничението, защото няма как да ти дадат 10 000 лева остатъчна стойност, а ти да минеш 300 000 км, нали? Защото след като изтече лизинга и накая трябва да внесеш 10 000 и не ги внесеш, а върнеш кола на 300 000, както би направил Izabel1,  познай кой е прецакания ;)

Гаранцията, като на всеки друг автомобил важи от датата на първа регистрация. И вече си зависи от конкретната марка: години, пробег, обслужване... зависи. 

БМВ включват и сервизното обслужване, което при тях е безплатно  и т.н. и т.н. 

Тцъ, не точно.

БМВ ти дават пълната гаранция (2 или 3 или 5 години - каквото си поискал и платил) от момента, в който ти се качваш в автомобила.

Тоест взимайки тестова кола на 18700 километра (примерно) и регистрирана преди 4 месеца, твоята гаранция важи от деня на получаване на автомобила, а не е остатъчна без тези 4 месеца.

Стандартния пакет включва 2 години, а останалото се доплаща и може да се удължи до плюс 5 години.

Цената беше в порядъка на 300-400 евро на година или около и задължително като избираш времето се указват и километрите, които ще минеш през периода и на тази база се пресмята.

Тцъ, не точно.

БМВ ти дават пълната гаранция (2 или 3 или 5 години - каквото си поискал и платил) от момента, в който ти се качваш в автомобила.

Само информативно. БМВ не са ли в цял свят с 5 годишна заводска гаранция или 100 000 км пробег ?

2 или 3 години е смешна гаранция за тази марка. То е повече от ясно че нищо не може да му стане за 2 години.

Само информативно. БМВ не са ли в цял свят с 5 годишна заводска гаранция или 100 000 км пробег ?

2 или 3 години е смешна гаранция за тази марка. То е повече от ясно че нищо не може да му стане за 2 години.

Което от двете настъпи първо, но са 2 години или 100 000км.

• Автор

.... Например питах за крушките, които ей така имат някаква полуредовна гаранция от 1 година, все пак са консуматив...

Това за крушките е интересно, защото има вариации. Ако живееш в града, в който е купена колата или пък има представителство на съответната марка - ОК, ще ида там за смяна. Но аз съм на 75 км от най-близкия дилър/сервиз, т.е за една крушка трябва да измина 150 км, че да ми я сменят безплатно, вместо да си я купя от първия магазин при нужда. Не знам колко време изтрайват тия биксенонови крушки, но "простите" си горят, то няма вечни работи. Още не съм взел Авенсиса, само е каприран и подадох документите за лизинга, та се очаква другата седмица да го прибера, но вчера сутринта фаровете на Форда светеха, а докато стигна до работа, на единия му изгоряха късите. Случва се на всеки, нищо страшно не е станало, имам резерва в жабката и сменям - 1 минута отнема. 

Искам да кажа, че в случая не ме топли гаранцията на крушките, пък и за 10 години да е.

Гаранцията на БМВ е 2 години или 100к км., в цял свят. От различните дилъри зависи какво могат или искат да ти дадат като бонус. Иначе, удължена гаранция можеш да си закупиш допълнително, но най-големия гаранционен срок е 5 години ако не се лъжа. Колкото до ксеноновите крушки и изобщо смяната на каквото и да е от собственика, трябва внимателно да се проучи. Да не се окаже, че ти пада гаранцията за детайла, примерно...

• Автор

...Колкото до ксеноновите крушки и изобщо смяната на каквото и да е от собственика, трябва внимателно да се проучи. Да не се окаже, че ти пада гаранцията за детайла, примерно...

Непременно! Това питане е на челно място в списъка с въпросите, които ще задам при получаване на колата.

Това за крушките е интересно, защото има вариации. Ако живееш в града, в който е купена колата или пък има представителство на съответната марка - ОК, ще ида там за смяна. Но аз съм на 75 км от най-близкия дилър/сервиз, т.е за една крушка трябва да измина 150 км, че да ми я сменят безплатно, вместо да си я купя от първия магазин при нужда. Не знам колко време изтрайват тия биксенонови крушки, но "простите" си горят, то няма вечни работи. Още не съм взел Авенсиса, само е каприран и подадох документите за лизинга, та се очаква другата седмица да го прибера, но вчера сутринта фаровете на Форда светеха, а докато стигна до работа, на единия му изгоряха късите. Случва се на всеки, нищо страшно не е станало, имам резерва в жабката и сменям - 1 минута отнема. 

Искам да кажа, че в случая не ме топли гаранцията на крушките, пък и за 10 години да е.

На новите Фордове не става за минута :) При мен операцията е 20 минути в сервиза, а аз дори бях доста по-бавен първия път, нищо че съм завършил и автомобилен електромонтьор навремето :P Проблемът е, че на първата ми Фиеста се откачаше цялата броня, а това дори не стигаше. След като се откачи, трябваше да се натисне с нещо, да се разтвоти около фара и да се развие един скрит болт. После дърпаш целия фар и в един момент разбираш, че не излиза. Чудиш се дали да дърпаш повече или разума да надделее. Четеш книжката 3 пъти как се сменя фар и накрая решаваш да рискуваш, понеже от книжката нищо не разбираш. Дърпаш силно и се оказва, че фара е на гумена щипка. Това добре, но в книжката пише да не дърпаш мн  ого или по-точно не пише това а виждаш, че трябва да си откачил буксата преди това, която е на майната си  и го правиш пипнешком, без да знаеш дали дърпаш правилно. Ама така и така си почнал, ти мъж ли си или лукова глава ( жените да не четат това, по-добре да си намерят майстор). Та така, вадиш фара далече от колата и се чудиш след като разглобиш крушката, как после да поставиш правилно новата, че скобичката много особена и изисква висше образование. Сглобяваш с кеф, монтираш, завиваш болтове, закрепяш бронята, светваш и виждаш, че не свети, щото си забравил буксата. После  се кефиш че свети, но виждаш, че ти е останала в резерва една пластмасова маска до емблемата. Почваш да псуваш, защото отново същата процедура с щипките и разглобената броня.  Накрая наместваш всичко, поглеждаш часовника и засичаш с облекчение, че си се справил за по-малко от час. Втория път вече си спец и най-много да забравиш да сглобиш правилно маската. 15 минути най-много.   На тая още крушки не съм сменял и когато се наложи, ще трябва внимателно да проучвам нещата. 

Сега дайте по плюсче ( че пари не можете) за безплатния урок по смяна на крушка на Форд. 

ПП: За нощна смяна, по-добре преспете в колата и на сутринта действайте! 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Имаш плюсчето! Но е кофти, че за една крушка се разглабя 1/3 от колата - при моя Фокус работата е точно 1 минута с псувните и изцапването до лактите ;)

Имаш плюсчето! Но е кофти, че за една крушка се разглабя 1/3 от колата - при моя Фокус работата е точно 1 минута с псувните и изцапването до лактите ;)

Трябва да ми дадеш урок явно, при мен отнема около 20 минути с псуване, удряне на пръсти и проклинане на производителите до девето коляно...  :D

• Автор

Трябва да ми дадеш урок явно, при мен отнема около 20 минути с псуване, удряне на пръсти и проклинане на производителите до девето коляно...  :D

Не знам по каква причина германците са решили да усложнят процеса. Защо трябва да върша нещо със зор, след като мога да го направя с лекота?

Не знам по каква причина германците са решили да усложнят процеса. Защо трябва да върша нещо със зор, след като мога да го направя с лекота?

Мястото е много малко, и има едни телчета, които се слагат, за да не мърда крушката, когато се сложи във фара. Ей тия телчета ми разказват играта... Трябва да ги вкараш в едни микроскопични дупчици, при това на сляпо, иначе трябва да свалиш целия фар, за да имаш видимост... Бе много куцо е измислено, но и на това съм благодарен, четейки за коли, на които трябва едва ли не да разглобиш половината предница, за да смениш една крушка... [emoji16]

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.