Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бисери от форума версия 3

Featured Replies

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Като войник съм бил във Военна болница, за да изкрънкам отпуска. Пълно беше с войници. Защо ли като е било мирно време през 1986 г? 

Човека се чуди защо във Военна болница било пълно с войници. Интересно какви очаква да са пациентите в една военна болница? Миньори? Кранисти? 

• Отговори 4,1k
  • Прегледи 362,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 1 час, ivottoshev написа:

Човека се чуди защо във Военна болница било пълно с войници. Интересно какви очаква да са пациентите в една военна болница? Миньори? Кранисти? 

Да , голема скътавка е бил че и се хвали. И при нас имаше идиоти дето си чупеха пръсти ,за отпуска. А отпуските бяха редовно,с две думи по вече .

преди 1 час, ivottoshev написа:

Ба войници, аз чудя що в тия болници има толкова доктори като не са болни?:helpwanted3:

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Не е ли учудващо млади момчета да са в болница? Всички ли са били симуланти като мен. За да си симулант трябва да имаш специфични знания и определена ситуация от която да се възползваш. И да е имало са били много малко.  Аз бях във вътрешно отделение в което нямаше пострадали от злополука. Очаквах да има преди всичко офицери и старшини, а половината бяхме войници. Във военна болница се лекуват и цивилни. Тъу че защо при тая здрава нация сме имали толкова болни войници? 

Човека се чуди защо във Военна болница било пълно с войници.  

Първо уточнете - за коя  военна болница говорите – в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен?

Второ - "Военна болница" е военна, колкото "Окръжната" е кръгла! То тява толкова войска- колкото медицински персонал. 

преди 5 часа, jhoro написа:

То тява толкова войска- колкото медицински персонал. 

Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000. Прибави към това число и всички офицери, които поради старост или други причини вече не са били на служба, защото те също имаха право да се лекуват там.

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Във военна болница се лекуват и цивилни.

Нали има и волнонаемни служители, работещи в армията, а военните имат и роднини(съпруги(зи)/деца), които също могат да се лекуват във ВБ/ВМА. 

А и супер спешни/сложни случаи от страната ги отнасят във ВМА за операция. 

Първо уточнете - за коя  военна болница говорите – в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен?

Второ - "Военна болница" е военна, колкото "Окръжната" е кръгла! То тява толкова войска- колкото медицински персонал. 

И в София, и в Стара Загора беше същото. Служил съм в двата града. Даже войниците бяха повече от останалите. Не е нормално млади момчета да боледуват. Нали сме били по-здрави тогава. 

преди 2 минути, цър-вул написа:

Нали има и волнонаемни служители, работещи в армията, а военните имат и роднини(съпруги(зи)/деца), които също могат да се лекуват във ВБ/ВМА. 

А и супер спешни/сложни случаи от страната ги отнасят във ВМА за операция. 

Да, това имам предвид. 

преди 6 часа, Bubbles написа:

Ба войници, аз чудя що в тия болници има толкова доктори като не са болни?:helpwanted3:

Войниците тогава бяхме 18 -20 годишни....Не като сегашните 50+, които воюват в Украйна. Болни младежи как ти звучи? 

преди 39 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не е нормално млади момчета да боледуват. Нали сме били по-здрави тогава. 

Ванката Две, прав си, не е нормално да са боледували. Ама хич даже!

Ние сме били армия от 150 000 "шотландски бойци" и нищо не е можело да ни катурне. Конър Маклауд пасти да яде. Т'ва болести, злополуки - абсурд да го е имало  :no-no: 

преди 40 минути, ivottoshev написа:

, прав си, не е нормално да са боледували. Ама хич даже!

Ние сме били армия от 150 000 "шотландски бойци" и нищо не е можело да ни катурне. Конър Маклауд пасти да яде. Т'ва болести, злополуки - абсурд да го е имало  :no-no: 

Във вътрешно отделение не се влиза с грип или настинка. За тези леки заболявания в поделенията си имаше лечебници. Аз симулирах чернодробно заболяване. Ти като влиза в болницата, видя ли 18-20 годишни пациенти? Те по принцип са рядкост във вътрешно отделение. 

Не става въпрос за ортопедия или хирургия. Друг е въпросът, че в казармата да претърпиш злополука е много по-вероятно, отколкото ако не си в нея. Имаше минимум по 2-3 смъртни случая на година, включително от самоубийства. Не сме били шотландски бойци...

на 17.04.2025 г. в 21:35, jhoro написа:

Къде гледаха - на снимка или по телевизията (който има телевизор).

Щото в апартаментите е тегаво - да се отглежда живо прасе!

Съжалявам, че нямам снимки, за да те оборя.

Прасета в апартамент не, но нашите съседи от отсрещната стара къща (не е блок), гледаха в задния си двор кокошки, имаше курник и малка градинка. А сме в центъра на града, близо до обществени сгради, а съседите под нас се грижеха за градските котки. Още се чудя как някоя котка не изяде някои от кокошките.:popcorn2:

Иначе на село, за който е имал село, се гледаха животни. Ние имахме най - много овце на село, гледахме също прасета и кокошки, отглеждахме си сами домати, чушки, лук, картофи, краставички, ягоди, имахме и черешово дръвче и кладенец със студена бистра вода. И лозе имахме. И зимнина сме правили - компоти, туршии, лютеница, консервирано месо със сланинка, консервирани кисели краставички. А дядо имаше и дървена бъчвичка и правеше домашно вино.

Така че храна си имахме, гладуващи тогава нямаше. Пазарувахме от магазините само това, което нямаше как да си произведем. Като хляб, салам, луканка, кренвирш, пастет, захар, сол, червен и черен пипер, олио. Много обичах и редовно ми купуваха халва и бозичка. 😋  Баба много готвеше - супи, манджи, каша, за закуска имаше палачинки и чаша липов чай.😋 Да, животните се колеха и месо имаше по празници, но не е като да нямаше. Не знам дали са купувани или давани от други хора, но есенес кухнята миришеше на риба и гъби.😋 И сладки неща си купувахме, имаше селско магазинче за захарни изделия. Вкъщи имаше редовно бисквити, бонбони, локум, а ако щете, вярвайте и този шоколад, беше ми любим.

pea001154057.jpg

преди 10 часа, nusho73 написа:

Да , голема скътавка е бил че и се хвали. И при нас имаше идиоти дето си чупеха пръсти ,за отпуска. А отпуските бяха редовно,с две думи по вече .

Значи Георги Стоев не е излъгал, като е писал за тия номера на войниците?:ohmy: И вие се гордеете, че сте се скатавали от това да се научите да боравите с оръжие и да можете да браните родината и близките си, в случай на нужда?:ohmy: Нямам думи! Държали сте се като деца в детската градина а не като млади, сериозни и отговорни мъже! :no-no:

Сега разбирам защо и доста мъже в България, като чуят за бебе, а са "само" на 20 +, и моментално изчезват.................. Българските младежи нямат чувство за отговорност! Не от политкомисари е имало нужда в армията, а от нравствени учители! Да ви треснат да учите "Етика и право", "Философия", Гражданско образование" и Библията!:angry:

преди 8 часа, ivottoshev написа:

Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000. Прибави към това число и всички офицери, които поради старост или други причини вече не са били на служба, защото те също имаха право да се лекуват там.

Говорим за различни години!

Колко е В МОМЕНТА личния състав?

преди 5 часа, Anneliese написа:

Прасета в апартамент не, но нашите съседи от отсрещната стара къща (не е блок), гледаха в задния си двор кокошки, имаше курник и малка градинка.

Сама си противоречиш! Къща с двор е едно, апартамент - съвсем друго!

преди 5 часа, Anneliese написа:

Не от политкомисари е имало нужда в армията, а от нравствени учители! Да ви треснат да учите "Етика и право", "Философия", Гражданско образование" и Библията!:angry:

И Христос да беше слязъл- все тая!

Когато две години те занимават с абсурд и безсмислени дейности - спираш да мислиш!

"Войникът не трябва да остава без работа, защото започва да мисли за глупости!"

Не истинска селска къща, а градска такава, добре де, старинен апартамент на два етажа, който  напомня на голяма богаташка къща. Та, във вътрешния заден двор имаше градинка и курник с кокошки.  А в покрайнините на града, където има обикновени къщи и е близо до природата, хората гледаха кози и кокошки. Някои и крави. Преди десетилетие един човек си пасеше кравата в градската градина. Че там има много тревичка. Бях стъписана. Все съм си мислела, че в градовете е забранено да се гледат селскостопански животни.

преди 54 минути, Anneliese написа:

Не истинска селска къща, а градска такава, добре де, старинен апартамент на два етажа, който  напомня на голяма богаташка къща. Та, във вътрешния заден двор имаше градинка и курник с кокошки.  А в покрайнините на града, където има обикновени къщи и е близо до природата, хората гледаха кози и кокошки. Някои и крави. Преди десетилетие един човек си пасеше кравата в градската градина. Че там има много тревичка. Бях стъписана. Все съм си мислела, че в градовете е забранено да се гледат селскостопански животни.

Кучета и котки може,прасета не може.

преди 17 часа, nusho73 написа:

...я си бех законно в изолатора...

...в Созопол военноморската база...'91-ва...не в болница...

...фанА ма дребната шарка...новобранец баш...бомбе...

преди 11 минути, _nib_ написа:

...я си бех законно в изолатора...

...в Созопол военноморската база...'91-ва...не в болница...

...фанА ма дребната шарка...новобранец баш...бомбе...

Без малко да ме хване дизентерия,отървах се,обаче други си прекараха клетвата в лечебницата.Много лошо,осра се поделението.

.

на 12.05.2025 г. в 10:16, Staff. написа:

Еврото дали ще го защитавам или не ще го приемем!

България е във валутен борд, а не като Чехия например. Чехия не са в борд с еврото и затова при тях не е задължително...

:wub:

преди 8 часа, jhoro написа:

Говорим за различни години!

Защо си решил да говориш за различни години, след като в поста който обсъждахме става дума за една конкретна година, това само ти си знаеш :)

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Защо си решил да говориш за различни години, след като в поста който обсъждахме става дума за една конкретна година, това само ти си знаеш :)

Защо трябва да ти обяснявам?

на 12.05.2025 г. в 10:16, Staff. написа:

България е във валутен борд, а не като Чехия например. Чехия не са в борд с еврото и затова при тях не е задължително...

преди 3 часа, M.Николов написа:

:wub:

Това не е точно, но не е и бисер!

На практика левът е "половин евро" - само хартиените са различни.

преди 6 минути, jhoro написа:

Защо трябва да ти обяснявам?

Ми ние, останалите, говорим за круши, ти идваш и започваш да говориш за ябълки, а после натякваш че сме били говорили за различни неща.  

Утре първата ти работа трябва да е да видиш дали ДжиПито издава направление за психиатър, ако не, колкото се може по-бързо намери парички и иди на свободен прием докато не е станало късно за теб. На ръба си, момче.

Ми ние, останалите, говорим за круши, ти идваш и започваш да говориш за ябълки, а после натякваш че сме били говорили за различни неща.  

Утре първата ти работа трябва да е да видиш дали ДжиПито издава направление за психиатър, ако не, колкото се може по-бързо намери парички и иди на свободен прием докато не е станало късно за теб. На ръба си, момче.

Като че ли ти си за такъв лекар, тъкмо ще си вдигнеш още процента на ТЕЛК. 

На практика левът е "половин евро" - само хартиените са различни.

Тоест понеже левът ни е вързан към еврото във валутен борд, ние сме задължени да приемем еврото?:wub:

Как ли живяхме досега?

преди 36 минути, M.Николов написа:

Как ли живяхме досега?

Живяхте или съществувахте?

Пп. Преди да си изръсил някоя глупост, да ти кажа - нямам никакви предпочитания към лев, евро, долар или друга валута.
Основното качество на парите е тяхното КОЛИЧЕСТВО!

преди 11 часа, M.Николов написа:

Тоест понеже левът ни е вързан към еврото във валутен борд, ние сме задължени да приемем еврото?:wub:

Как ли живяхме досега?

Всички държави които са взели в еврозоната са по-добре от нас!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.