Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бисери от форума версия 3

Featured Replies

преди 5 часа, jhoro написа:

Доста е старо, но сего го видях

Щом и академичния състав са изцяло на Линукс ...

Младежта, в немощен опит за оригиналност.

• Отговори 4,1k
  • Прегледи 372,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Произведени специално от Русия може и да нямам, но почти всичко около мен и теб нямаше да е произведено без Русия, мило щраусче :wink12:

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 37 минути, miro20 написа:

Цитат

Произведени специално от Русия може и да нямам, но почти всичко около мен и теб нямаше да е произведено без Русия, мило щраусче :wink12:

Нещо смешно ли видя в този пост, или просто истината боли и искаш да си излееш мъката?

В колко от нещата около теб няма руски черни или цветни метали? Колко от тях са произведени без помощта на руски енергоносители? Та дори и един чип за компа ти е много трудно да се произведе, без в него да има руски суровини, а какво остава за по-големи неща като автомобили, самолети...

преди 14 часа, ivottoshev написа:

В колко от нещата около теб няма руски черни или цветни метали? Колко от тях са произведени без помощта на руски енергоносители? Та дори и един чип за компа ти е много трудно да се произведе, без в него да има руски суровини, а какво остава за по-големи неща като автомобили, самолети...

ПОООРЕЕЕЕДЕН бисер !!!! 

:lol6:

Та дори и един чип за компа ти е много трудно да се произведе, без в него да има руски суровини, а какво остава за по-големи неща като автомобили, самолети...

Дали Китай, Тайван , Мъск и др знаят че ... чиповете и кризата с чиповете и паметите  са заради руските енергоносители и суровини ????

https://technews.bg/article-176348.html

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/153556-nedostigat-na-chipove-shte-ogranichi-proizvodstvoto-na-smartfoni-prez-2026-g

и т.н.

тъп си бре тошееееф тъп....  Въздуха който дишаш и той е руски ... нали ? 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 25 минути, miro20 написа:

Дали Китай, Тайван , Мъск и др знаят

Те знаят. А ти чети и реви:

Възможно ли е да се произведе компютърен чип, без в него да има суровини и материали с руски произход

Нещо смешно ли видя в този пост, или просто истината боли и искаш да си излееш мъката?

Не споря, че в Русия има огромни богатства, която никоя друга страна няма. Само че какво произвеждат руснаците, освен че добиват суровини? Не твърдя, че нищо не произвеждат, но ако не бяха тия огромни богатства, каква страна щяха да са? П.П. В един от апартаментите ми една от бравите ми е произведена в Русия. За друго нещо руско мое не се сещам, освен водка...А, имам и разни стари сувенири от там...

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Чета чета : 

Възможно ли е да се произведе компютърен чип, без в него да има суровини и материали с руски произход

Spoiler

Да — технически е възможно, но на практика е трудно да се гарантира на 100%, защото веригата на доставки за чипове е изключително глобална и сложна. Ще обясня защо.

1. Какви суровини се използват в чиповете

Основните материали за полупроводници включват:

• Силиций (основа на почти всички чипове)

• Неон, криптон, ксенон – газове за литография

• Паладий

• Никел

• Алуминий

• Мед

• Редкоземни елементи

• Фоторезисти и химикали

Някои от тези материали традиционно се доставят частично от Русия или от държави, които използват руски суровини.

2. Къде Русия има силна позиция

Русия е важен производител на някои материали:

• Palladium – Русия е сред най-големите световни доставчици.

• Nickel – също значително производство.

• Neon – използван при лазерите за литография (част от неона идва от преработка на стомана в региона на бившия СССР).

След Russian invasion of Ukraine много компании започнаха да търсят алтернативни източници.

3. Може ли да се избегнат руски суровини

Да, чрез други доставчици:

• Паладий – Южна Африка, Канада, САЩ

• Никел – Индонезия, Филипини, Канада, Австралия

• Неон – САЩ, Китай, ЕС (нови заводи)

• Силиций – Китай, Германия, Япония, САЩ

Големи производители като:

• TSMC

• Intel

• Samsung Electronics

след 2022 г. започнаха диверсификация на доставките, именно за да намалят зависимостта от руски материали.

4. Най-големият проблем

Проблемът не е технологията, а проследимостта на суровините.

Един модерен чип може да има:

• над 1000 стъпки на производство

• десетки поддоставчици

• химикали и материали от 20+ държави

Затова е много трудно да се гарантира, че никъде във веригата няма дори малко количество руска суровина.

Извод:

• Възможно е да се произведе чип без руски суровини, ако веригата на доставки се контролира внимателно.

• Но пълната гаранция е трудна, защото материалите често се смесват и преминават през много посредници.

💡 Ако искаш, мога да ти обясня и нещо още по-интересно:
кои 5 държави всъщност контролират почти цялото производство на чипове в света (и защо без тях няма модерна електроника).

Пак се осра тошеееефффф бисер след бисер  :)

преди 32 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не споря, че в Русия има огромни богатства, която никоя друга страна няма. Само че какво произвеждат руснаците, освен че добиват суровини? Не твърдя, че нищо не произвеждат, но ако не бяха тия огромни богатства, каква страна щяха да са? П.П. В един от апартаментите ми една от бравите ми е произведена в Русия. За друго нещо руско мое не се сещам, освен водка...А, имам и разни стари сувенири от там...

В целият ти пост "Ако не бяха" е ключовото, защото не говорим какво би станало ако едикаквоси, а какво е положението на практика 

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  

преди 19 минути, miro20 написа:

Чета чета : 

От твоят линк:

Цитат

Затова е много трудно да се гарантира, че никъде във веригата няма дори малко количество руска суровина

преди 3 часа, ivottoshev написа:

В целият ти пост "Ако не бяха" е ключовото, защото не говорим какво би станало ако едикаквоси, а какво е положението на практика... 

Хубаво, така да бъде....    Ще те питам друго. Ако шофираме  аз и Димитър Владимиров Илиев от София до Варна, но  карам БМВ 7 серия, а той Опел Корса и аз стигна пръв до Варна, можеш ли да направиш извод, че имам по-добри шофьорски умения от него? Нали съм стигнал пръв. Значи ме бива повече от него...

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Хубаво, така да бъде....    Ще те питам друго. Ако шофираме  аз и Димитър Владимиров Илиев от София до Варна, но  карам БМВ 7 серия, а той Опел Корса и аз стигна пръв до Варна, можеш ли да направиш извод, че имам по-добри шофьорски умения от него? Нали съм стигнал пръв. Значи ме бива повече от него...

Мога да направя извод че ще имаш повече глоби от него.

Само че защо това в тази тема?!? Всеки раздел си има "дрън-дрън" теми, а ти реши точно тук да ми зададеш този въпрос :speak:

преди 27 минути, ivottoshev написа:

Мога да направя извод че ще имаш повече глоби от него.

Само че защо това в тази тема?!? Всеки раздел си има "дрън-дрън" теми, а ти реши точно тук да ми зададеш този въпрос :speak:

То за глобите е ясно, ама аз те питам друго.                                                       Чувал ли си за аналогия Тошев? 

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Чувал ли си за аналогия Тошев? 

Ясно. Сега те разбрах. Не ти се "пада по гръб" и си мислиш че си намерил си начин да изкараш бялото - черно. Ми не ти се е получило :topsecret2:

Този, дето нямал много профили и нямал нищо, ама нищо общо със "Звяра".:wub:

на 8.03.2026 г. в 23:43, "Саша" написа:

Айрис пострада от масирана комунистическа атака! 🤭

Лапландеца също се попари горкия.... 😂

И двамата толкова яростно защитаваха коалицията. Какво се случва за бога? 🤔 Вътрешен разпад ли предстои? :lol6:

С удоволствие се наслаждавам на саморазпадането което демонстрирате утрепки...... 😆

Когато 7.jpg.e3f99e1d593af8503d9fc84315d6d12b.jpg говори, и боговете мълчат! 😆

Тези приказки за 1001 профила са ми омръзнали вече..... един срещу всички по ми се нрави!!!! 😉

Слагам го тук да не се изгуби.

• 2 седмици по-късно...
на 29.11.2024 г. в 11:41, attj написа:

Русия да има де факто вето по основни въпроси на европейската сигурност, като например  разширяването на НАТО.                  

:) 

на 9.03.2026 г. в 13:38, ivottoshev написа:

От твоят линк:

Цитат

Затова е много трудно да се гарантира, че никъде във веригата няма дори малко количество руска суровина

Да го кажем по рзбираемо твоята роболепна рашистка логика за "във всичко има нещо руско"

- във всеки произведен чип ИМА такова количество руски химичен елемент / суровина/ колкото ако пръдне японец, молекула от пръднята ИМА в калифорнийския въздух.

Пак се сетих за вица за старшинката , аквариума и педерса .... и за тошеффф как се осира като кифладжия всеки път само ис амо да къса ризи за матушката . 

:lol6:

преди 11 минути, miro20 написа:

Да го кажем по рзбираемо твоята роболепна рашистка логика за "във всичко има нещо руско"

Навсякъде около теб има частица от Русия. Факт!!! Можеш да стреляш по вестоносеца, но фактът си е факт и това явно тормози изтерзаната ти душичка.

И още един факт: мед ми капе на сърцето като те гледам :linedance:

преди 6 часа, ivottoshev написа:

Навсякъде около теб има частица от Русия. Факт!!! Можеш да стреляш по вестоносеца, но фактът си е факт и това явно тормози изтерзаната ти душичка.

Класически бисер. 

:laughing4::yanim:

Мед ми капе на сърцето като гледам копейките как сте готови на всякакво фелацио за матушката :) 

В която никога не бихте отишли разбира се.... :) 

Ако се върнем на чипове и суровини ,  не.. това не е частица русия. Това са земни ресурси и химически елементи, а ПРОИЗВЕДЕНА или СЪЗДАДЕНА от РФ нито една стока не позлваш . 

Колко иронично , нали ? 

Отбор амеба вероятно е в постоянни неравностойни сексуални действия с господарите си, като се включват всякакви възможни и невъзможни многообразни извращения. Те проектират своето положение върху политическите си опоненти. Не знам защо, сигурно защото не могат да си представят нормални взаимоотношения.

преди 13 минути, Sliderum2 написа:

Отбор амеба вероятно е в постоянни неравностойни сексуални действия с господарите си, като се включват всякакви възможни и невъзможни многообразни извращения. Те проектират своето положение върху политическите си опоненти. Не знам защо, сигурно защото не могат да си представят нормални взаимоотношения.

Демек, с промитите мозъци от Бойко и Шиши ! 

преди 2 часа, miro20 написа:

Класически бисер. 

Ако се върнем на чипове и суровини ,  не.. това не е частица русия.

преди 8 часа, ivottoshev написа:

преди 1 час, nusho73 написа:

Демек, с промитите мозъци от Бойко и Шиши ! 

Те, на който и да са се подложили, после се налага да се пром... подмиват.

• 5 седмици по-късно...
преди 1 час, В. Велев написа:

А бе кенеф. Пусни снимката дето в началото лепенката на пело беше в лявата част на челото му, а след това пусна снимка на "разцепената" му глава ама тоя път в дясно.

ти да си чувал че камерите снимат по дефолт в огледално изображение

и може да се направят че така да го показват в оригинално ....

преди 23 часа, Търсещ истини написа:

С недоверие съм към украинците

Допуснаха авария в АЕЦ (26 април 1986 - бележка на цитиращия)

...

Съгласен съм.

Само да допълня...

Всичко хубаво, случило се по тия места е дело на Съветския съюз (СССР ... просъществувал, по същите места до 1991). Това е ясно за всички.

Очевидно обаче (нещо което някои заблудени души все още не са забелязали) е, че още през 1986 украинците са се измъкнали некак от тоя съюз, включително от централизираното управление, плановата икономика, секретността (скрити данни за централата дори и от работещите в нея), и изобщо КПСС системата, следствие на което и им гръмна АЕЦ-а. АЕЦ "Ленин". Иначе... еехх, иначе...

И нещо сериозно.

Мир на праха им и светла им памет на всички загинали по време, при отстраняване на последствията и следствие самите последствия. На хилядите инвалиди не зная какво да им пожелая.

Всъщност, ако не са били тия хора... тук там съм срещал спомената възможността от 2-ри по-мощен взрив, който би направил от Европа един огромен Припят.

"Алоооо- само от продажбите на Панацир С3 ще избият парите.

Или мислите че ще се купуват германско ПВО - лачено и тъпо.

Отделно искандери, орлани и Ланцет - всички ще  купят :)

РФ ще продава оръжие с цена трепач - тествано и с инструкция за употреба."

Дано цената не включва и умрелия екипаж ).

• 2 седмици по-късно...

Неприятно е и от отново аз съм виновен , когато рязко ти припомнят че Русия има 200 км сухопътна граница със съосновател на НАТО от повече от 70 години- от основаването на НАТО 1949г. Но някак си не са го забелязали до сега.

Благодаря на @AAUUXX че го научи скоро )( Бъзикам се разбира се )

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.