Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения за нова конфигурация

Featured Replies

Z97 и 4790к е по-добре. Какъв е бюджета точно за всичко.

• Отговори 111
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добре де не е ли по рентабилно да се вземе  един  4T SG ST4000VX000 64MB  и да се икономиса един сата порт. Даже излиза и по-евтино  ако се вземе по-големия. Ако направиш така няма да ти се налага да  даваш маса пари за дъно  и ще си ги вложиш във някоя друга джаджа.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

То добре да вземе 4TB, ама доколкото разбирам човека ще вади често отделни дискове и ще разпределя информацията според някакви критерии предполагам, малко на принципа на библиотеките с отделните секции с различни автори. Ако е 4TB, то това означава по-малко възможност за сортиране. 

Познавам хора, които на даден диск не слагат нищо друго освен игрови заглавия, това имам предвид.

Редактирано от Defused (преглед на промените)

Благодаря на Всички за отговорите. Ще отговоря на всички отзат  напред. 

Алкатраз - предлагаш 4 терабайта диск и е добре. Кажи ми, евентуално при пренос от едно място на друго и диска паднал на земята по неволя, какво правим с 4 терабайта инфо. Не е ли по добре, поне да са 2, че да загубя наполовината. Това ми изискване съм го напиас. Не си чел цялата тема, но ти благодаря.

Rосен -  Може и да си прав за AMD  за обработката , че са по добри.  Аз държа на INTEL.

10 САТА, да. Като съм написал темата, това значи, че съм сигурен, че стандарта за портове ако и да е 6 (в което се съмнявам) има и с 8, има и с 10 . Просто не съм запознат с тези платки както някои от ВАС. Бюджета от самото начало съм посочил ориентировъчно  300 лева. Не си чел цялата тема, но ти благодаря.

TUX - Може би разумен отговор, но се оказва по думите на колегата че има RAM  и за200 лева, процесори по 500 и т.н Благодаря. За бюджета! Аз имам конкретно желание да потърсим ДЪНО! А не да ми правите конфигурация и нееднократно съм го подчертал. Това за Ram, кутия, захранване и други ми е посочил psixo_666 и е направил много добре. 

psiho_666 - Благодаря ти отново за указаното съдействие. ако се наложи да се консултирам ще те потърся отново.

За да няма пререкания и сърдитни, най- учтиво моля МОДЕРАТОРА да затвори темата. Никой да не остава с впечатление, че съм се обидил на някои от ВАС!

Defused - Вие сте първият, който е разбрал замисъла ми.Не става въпрос за игри, щото съм на 65 години и са ми непознати, но е по добре да загубиш 2 терабайта инфо, отколкото 4. Нали? Благодаря ВИ!.

"Познавам хора, които на даден диск не слагат нищо друго освен игрови заглавия, това имам предвид"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Чичо Стефане,

Ти хубаво искаш да ги носиш тук и там ама във един момент ще си ограничен реално от възможностите за монтаж на дискове в кутията. Външните дискове с обем от 2 ТБ са на цената на вътрешните горе долу. Има и такива с гумирано покритие да се пазят от удар. Иначе ето дъно със 10 сата порта  ASUS Z87-DELUXE

Чичо Стефане,

Ти хубаво искаш да ги носиш тук и там ама във един момент ще си ограничен реално от възможностите за монтаж на дискове в кутията. Външните дискове с обем от 2 ТБ са на цената на вътрешните горе долу. Има и такива с гумирано покритие да се пазят от удар.

И това не си прочел. Дисковете ще са само - вътрешни, но ти благодаря. И ако ги пренасям, ще го правя или аз, или приятеля с който си обменяме информация. Намеса на друг няма да има, за да не се скараме при инцидент от описания от мен характер.

..

Най-евтината рам памет  ddr4 е около 300 лева.Но за какво ти е 2011-v3 като не използваш четири каналния режим на паметта.И най-евтиния процесор за този сокет е 800 лева.

Най-евтината рам памет  ddr4 е около 300 лева.Но за какво ти е 2011-v3 като не използваш четири каналния режим на паметта.И най-евтиния процесор за този сокет е 800 лева.

Как мислиш! Ако разбирах от тези конфигурации като някои от Вас, смяташе ли че ще я има тази тема. Да си ме виждал да питам нещо в раздел "Аудиотехника"

Прехвърлих темата с интерес и ми хрумна една идея, която може би заслужава малко време за размисъл. Дали не е възможно да се ползват 2 конфигурации свързани в домашна лан мрежа? Така бихме могли да минем с по-евтини дъна, но общо ще имат повече САТА кънектъри. Също така ще имаме 2 кутии и  съответно 2 пъти повече физическо място за дискове. Едната конфигурация би могла да мине с някой евтин процесор и дурги части и съответно втората да се ползва за обработка и да е с висока производителност. Като гледам дъната по 500лв, които се предлагат, крайна сметка може и да излезе на кантар - приблизително еднакви като цена. Недостатък е че две кутии заемат повече място, но вие си преценявате. Просто ми се стори удачно да се обмисли такъв вариант.

Успех!

ПС: Като са вързани писитата в лан мрежа, ще може да прехвърляте и информация между тях без допълнителни устройства - дискове, флашки и т.н. От главната конфигурация може да записвате на всички дискове и на двете конфигурации. 

Редактирано от Игнатов (преглед на промените)

Ако горната която ти предложих ти идва много скъпо има същата серия ама е със 6 SATA 3  порта и 2 SATA 2 или общо 8 . ASUS Z87-PRO  и цената щи падне със 100 лева като пак ще може да си наредиш всичките дискове+ 2-те записвачки.

""Дали не е възможно да се ползват 2 конфигурации свързани в домашна лан мрежа? '"[

А защо не! Сега се замислих над това предложение, но то си е Ваше. Май ще се спра на него.Това, че компютрите са 2 или 3, реално не ме притеснява защото има място. Те и сега са 3. Игнатов, особени благодарности.

Да, по-рационално ми се струва. Като вземем предвид спестените пари от дъно (2 добри на цената на 1 и вероятно още някой лев), ще излезе малко по-скъпо да са две конфигурациите. Но ако разполагате с нужните пари, това няма да е проблем, тъй като остават доста свободни сата кънектъри за бъдещи разширения на пространството за съхранение. И те ще бъдат по-евтини - ще се купуват само дискове.

Още една идея над която да се помисли е това  Микросървър HP ProLiant Gen8 с процесор Intel® Celeron® G1610T 2.30GHz, 1x2GB, Захранващ блок 150W 

лови 4 диска по 2ТБ и като му се плесне едина Мента  е перфектно за сторидж. Дисковете се слагат и се махат елементарно без да се разглабя нищо.

Благодаря на Всички за отговорите. Ще отговоря на всички отзат  напред. 

Алкатраз - предлагаш 4 терабайта диск и е добре. Кажи ми, евентуално при пренос от едно място на друго и диска паднал на земята по неволя, какво правим с 4 терабайта инфо. Не е ли по добре, поне да са 2, че да загубя наполовината. Това ми изискване съм го напиас. Не си чел цялата тема, но ти благодаря.

Rосен -  Може и да си прав за AMD  за обработката , че са по добри.  Аз държа на INTEL.

10 САТА, да. Като съм написал темата, това значи, че съм сигурен, че стандарта за портове ако и да е 6 (в което се съмнявам) има и с 8, има и с 10 . Просто не съм запознат с тези платки както някои от ВАС. Бюджета от самото начало съм посочил ориентировъчно  300 лева. Не си чел цялата тема, но ти благодаря.

TUX - Може би разумен отговор, но се оказва по думите на колегата че има RAM  и за200 лева, процесори по 500 и т.н Благодаря. За бюджета! Аз имам конкретно желание да потърсим ДЪНО! А не да ми правите конфигурация и нееднократно съм го подчертал. Това за Ram, кутия, захранване и други ми е посочил psixo_666 и е направил много добре. 

psiho_666 - Благодаря ти отново за указаното съдействие. ако се наложи да се консултирам ще те потърся отново.

За да няма пререкания и сърдитни, най- учтиво моля МОДЕРАТОРА да затвори темата. Никой да не остава с впечатление, че съм се обидил на някои от ВАС!

Defused - Вие сте първият, който е разбрал замисъла ми.Не става въпрос за игри, щото съм на 65 години и са ми непознати, но е по добре да загубиш 2 терабайта инфо, отколкото 4. Нали? Благодаря ВИ!.

"Познавам хора, които на даден диск не слагат нищо друго освен игрови заглавия, това имам предвид"

Правиш Райд масиви, но излиза скъпо трябват не двойно а тройно повече дискове.

Още една идея над която да се помисли е това  Микросървър HP ProLiant Gen8 с процесор Intel® Celeron® G1610T 2.30GHz, 1x2GB, Захранващ блок 150W 

лови 4 диска по 2ТБ и като му се плесне едина Мента  е перфектно за сторидж. Дисковете се слагат и се махат елементарно без да се разглабя нищо.

Това не е лошо, но аз искам да имам действаща машина. Все пак, съм си избрал нещо предложено от теб в следващият ми пост.

Приемам предложението на господин  Игнатов!

" 2 конфигурации свързани в домашна лан мрежа"

Това много ми допадна и поради факта, че единият компютър е постоянно при домашната аудио-видео система и ще може да се ползва като..."компютър. Предложеното от Алкатраз дъно  ASUS Z87-PRO  напълно ме устройва, както и цената му. Сега остава вашето мнение, дали е добро за тази ми цел, защото на него спокойно мога да сложа 2 диска+SSD+2 записвачки. Ако да, остава да предложите  не най- доброто, но на една разумна цена процесор и памет. Захранването, ще е посоченото от psiho_666. Кутията не ме притеснява, но като че ли ще се спра на неговото предложение. Единият компютър го имам в наличност, събран по предложение на Людмил през 2012 година и на него се намират 3 диска по 2 терабайта.Дъно Асус 4 гига рам, без външна видеокарта Процесора му доколкото си спомням е 8400. До сега - отлична работа без забележки.Операционна система  - Вин 7 . Нека процесора да е на добро ниво и на първо време да съм без външна карта. Като казвам, че е за обработка на аудио и видео информация, то съвсем не значи, че непрекъснато обработвам такава. Трябва ми за едно добро ниво на звука и изображението. Ползвам  - ""VEGA"" и ""Sound Forge"" за звука.

Мисля,че това ще ти покрие нуждите като бързина 

Обща стойност - 505.67 лв. с ДДС

Хардовете вече ти си ги избирай  както прецениш. Психо ти е предложил най доброто към момента при SSD-тата.

Попрехвърлих набързо темата. Дъната на Асрок по принцип предлагат доста неща за цената си. В тоя ред на мисли - този Асрок до голяма степен ще покрие нуждите. Що се отнася до захранването, определено бих заложил на Gold  сертификат . :rolleyes:

В крайна сметка, се стигна до положението, че дисковете няма да се разнасят физически(ще се комуникира през LAN  или с някоя от по-съвременните и бързи безжични технологии) и съответно няма риск от изпускане на диск, от което отпада пожеланието HDD да са с единичен обем не по-голям от 2ТВ. Респективно не е нужна скъпа дънна платка, с огромен брой SATA букси.. Който чел - разбрал. 

П.П В момента на най-добро съотношение цена/обем у нас в БГ, се радват 3TB устройствата, макар че не всички модели. Примерно при този модел 1ТВ обем, се прихваща на цена от 72.34лв. което е отлично, предвид високият курс на долара. Колегата е описал в началото на темата 5Х2TB твърди дискове, респективно се гони ~10TB обем. Той се почти постига с 3 диска по 3TB и доста се надминава с 4 броя. Но пък 4 броя 3TB устройства, с натрупаната отстъпка струват 844.62лв(1TB средно струва вече 70.33лв.) :

g4CLiFW.png

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Здравейте,винаги е удоволствие да се четат теми и постове напиасани от Вас.Човек който знае какво иска и най-вече е възпитан (рядкост във форума).Успех в търсенето.

А иначе + за предложението на kokomil.Съответното дъно на Асус в България сигурно ще е над 500 лева.

Попрехвърлих набързо темата. Дъната на Асрок по принцип предлагат доста неща за цената си. В тоя ред на мисли - този Асрок до голяма степен ще покрие нуждите. Що се отнася до захранването, определено бих заложил на Gold  сертификат . :rolleyes:

Компютъра от който пиша в момента е с такова и определено е уникално откъм функции и възможности.Специално контролера на вентилаторите е уникален.Когато компютъра не се ползава с игра или нещо свръхтоварещо,вентилаторите на кутията спират а този на процесора се върти с 240 оборота.Най-шумната част са шпулите на графичната карта.

По лично мнение аз бих заложил на един компютър с по-сериозен хардуер.Все пак не го купувате всеки ден и години наред ще се ядосвате ако се окаже че нещо Ви липсва с по-евтиния вариант. Също бих се насочил към i7 процесор.Може и без К.Решението е Ваше обаче.

Здравей!

Спопли ми сърцето, че се обади. Ще кажа направо. Понеже не съм имал до сега дъно от асрок и нещо хич не му вярвам. Но!!!! Понеже пишеш точно ТИ, ако беше и Людмил, както и психо–666, бих Ви повярвал. Това го пиша от многото Ви статии и благодарности на колегите именно към Вас.Знаеш чудесно, че ти се доверявам. Пустият му асус, любим ми е. Двата компа от твойте мнения до ден днешен си работят без проблем. Единият, от 2008 година  с такова дъно все още си е при мен. За другият, преди три години получих много добра оферта и си работи при човека , който го взема от мен. За импулсното - може и твойто, може и на колегата. То си е съществен компонент за всяка машина и най малкото аз, бих го подценил. Разликата в цената е наполовинав полза на този Асрок. Дано излезеш прав, но не се притеснявам щом го казваш ти. Не обичам да ми се разваля техниката, щото следва бой с чука по кутията. Ще ти огледам сериозно предложенията. Вече като че ли мога и да помисля за някоя видеокарта с твоето предложение. Благодаря ти от сърце, приятелю! Радвам се, че взе отново отношение по моите глупости.

В крайна сметка, се стигна до положението, че дисковете няма да се разнасят физически(ще се комуникира през LAN  или с някоя от по-съвременните и бързи безжични технологии) и съответно няма риск от изпускане на диск, от което отпада пожеланието HDD да са с единичен обем не по-голям от 2ТВ. Респективно не е нужна скъпа дънна платка, с огромен брой SATA букси.. Който чел - разбрал. 

П.П В момента на най-добро съотношение цена/обем у нас в БГ, се радват 3TB устройствата, макар че не всички модели. Примерно при този модел 1ТВ обем, се прихваща на цена от 72.34лв. което е отлично, предвид високият курс на долара. Колегата е описал в началото на темата 5Х2TB твърди дискове, респективно се гони ~10TB обем. Той се почти постига с 3 диска по 3TB и доста се надминава с 4 броя. Но пък 4 броя 3TB устройства, с натрупаната отстъпка струват 844.62лв(1TB средно струва вече 70.33лв.) :

g4CLiFW.png

Също, особени благодарности за съветите. Само едно да отбележа. Независимо, че ще има лан мрежа между компютрите, дисковете сегиз-тогиз ще напускат кутията при мен и ще са в друга кутия, на приятеля. Само да отбележа, че 1 терабайт според мен е твърде малко за моите представи. Можеш да ми повярваш, щото явно се досещаш за какво основно ги ползвам. Доволен съм за това, че си споделил мнението си с мен. Благодаря.

Здравейте,винаги е удоволствие да се четат теми и постове напиасани от Вас.Човек който знае какво иска и най-вече е възпитан (рядкост във форума).Успех в търсенето.

А иначе + за предложението на kokomil.Съответното дъно на Асус в България сигурно ще е над 500 лева.

Компютъра от който пиша в момента е с такова и определено е уникално откъм функции и възможности.Специално контролера на вентилаторите е уникален.Когато компютъра не се ползава с игра или нещо свръхтоварещо,вентилаторите на кутията спират а този на процесора се върти с 240 оборота.Най-шумната част са шпулите на графичната карта.

По лично мнение аз бих заложил на един компютър с по-сериозен хардуер.Все пак не го купувате всеки ден и години наред ще се ядосвате ако се окаже че нещо Ви липсва с по-евтиния вариант. Също бих се насочил към i7 процесор.Може и без К.Решението е Ваше обаче.

Благодаря приятелю за съветите. Аз лично като Вас разсъждавам по отношение на ползване компа за по-дълъг период от време. Такова е моето виждане за по-скъпото - по добре е. За посоченото дъно - видях го. Абе хубаво само да измисля как да печатам пари като истинските! (шегувам се) И аз съм за по сериозния хардуер. Повече ме успокоява. Може би, ще се спра на асоса от средния клас. Не гоня професионално ниво а и игри не играя никога. За процесора - вместо i5  i7. Все се замислям но нямам опит и затова се консултирам. Всичко опира до финансовото положение на човек. Иска ми се, но не съм категоричен. За целта, за която ще го ползвам, мисля че и посоченият от Алкатраз, ще ми е напълно достатъчен, но така аз мисля , а не някой от ВАС. Още веднаж - благодаря за разясненията и ще помисля и над вашето предложение.

Здравей!

Спопли ми сърцето, че се обади. Ще кажа направо. Понеже не съм имал до сега дъно от асрок и нещо хич не му вярвам.--------

А, никакъв проблем ! Дъната на Асрок не се повреждат повече от тези на конкуренцията. По мои наблюдения в последните години процентът на брак при тях не  е по-голям, отколкото при Асус напр. Що се отнася до захранванията обаче, няма нужда точно тебе да убеждавам. Огромна част от по-евтините "маркови" захранвания от последните години вече " дадоха фира". Масово ги сменям . А при наличие на толкова много дискове в компютъра, по-прецизното захранване определено е голям плюс.

Поздрави !

Дънните платки дефектират при некачествено захранване,а другото просто го сравняваш, звук, биос, възможности...

Дънните платки дефектират при некачествено захранване,а другото просто го сравняваш, звук, биос, възможности...

Съгласен съм и с двама Ви. Благодаря. Имам толкова материал за размисъл накрая. Но не се притеснявам в избора. Накрая ще го споделя с Вас!

Ето примерна конфигурация според мен, като трябва да се знае, че точно не мога да преценя дали ще е балансирана, както Вие казвате. Така че могат да настъпят промени.И отново! Цената ще е такава, каквато се получи на края . И последно. Компютрите ще бъдат 2, абсолютно еднакви за мен и моят приятел.

Дъно    ASUS Z87-PRO     в най лошият случай това:  този Асрок 

Процесор  I5-4460 /3.2G/6MB/BOX/LGA1150 

Захранване   Gold  сертификат

HDD   този   2 броя

Записвачките няма да ги пиша, защото нямам време за разглеждане. Предполагам, ще са LG  и двете, но това не е от съществено значение за сега.

Чичо Стефане,

Не съм обърнал внимание ,че дъното не е налично  в момента поне във Мост компютърс . Преди да поръчате  се обадете да ги питате имат ли го  и дали могат да ви го доставят. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.