Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Създаване на дял за възстановяване на системата, за да защитим Windows


Препоръчан отговор


Защо да правим дял за възстановяване?

 

Трудно е да си преинсталираш операционната система, програмите и настройките след като компютърът се повреди. Направата на дял за възстановяване на системата ви помага да запазите копие на важните данни на компютъра ви и можете да възстановите компютъра си по лесен начин спестяващ време. Можем да направим копие на системния дял (обикновено C) с ОС и софтуера на него и да се възстанови системата към предишното ѝ състояние. В допълнение, можете да ползвате Windows инструмента да създадете дял за възстановяване, но не е лесно да се ползва, стъпките са прекалено сложнии е трудно за компютърните „новаци”. Освен това, различните компютърни марки имат различни инструменти за резервиране и възстановяване. Много хора предпочитат да ползват софтуер от трети лица, като AOMEI OneKey Recovery, за да направят нещата по-лесни.

 

AOMEI OneKey Recovery преглед

 

AOMEI OneKey Recovery е безплатен, лесесн за употреба софтуер, разработен да направи резервно копие и да възстанови системата, като е съвместим с всички Windows PC ОС, включитено Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista и Windows XP. Може да го ползвате, за да възстановите системния дял към оригиналното му състояние, в случай на повреда на системата. Можете да създадете резервно копие на състоянието на системата за лесно възстановяване при нужда. Работната среда на AOMEI OneKey Recovery е много проста.

 

Как да направим factory recovery partition?

Стъпка 1: Изтеглете, инсталирайте и стартирайте AOMEI OneKey Recovery, изберете "OneKey System Backup".

 

8131736O.jpg

 

Стъпка 2: Има два начина да направите резервно копие на системата:

• Начин A: Резервиране на системата в AOMEI OneKey Recovery дял – имидж файл с резервно копие на системата ще бъде запазен на системния диск. Изисква системния диск да има достатъчно свободно място, за да го съхраните.

 

Начин B: Резервиране на системата на друго място – имидж файлът с резервното копие на системата може да бъде запазен на друго място, като втори вътрешен диск, външен твърд диск, флашка и др.

 

8131737q.jpg

 

Ако изберете начин A, моля следвайте инструкциите по-долу:

Трябва да изберете един от съществуващите дялове (тук е дял D:) на ситемния диск, да отделите малко място (мястото зависи от това, колко е голям системния дял) за създаване на factory recovery дял, който включва файла с резервното копие на системата и AOMEI OneKey Recovery зареждаема (bootable) среда.

 

8131738A.jpg

 

Съвети:

• Делът в сиво (като дял F:) не е избираем, защото неупотребеното пространството не е достатъчно, за да се направи дял за възстановяване. Избраният дял (дял D:) ще бъде осветен.

 

• Ако вече има достатъчно свободно място на системния диск, програмата автоматично го избира, за да направи factory дял за възстановяване. С други думи, тази стъпка ще бъде пропусната и програмата директно ще влезе в следващата стъпка.

В този прозорец програмата ще ви покаже промените преди и след направата на нов дял за factory възстановяване, който е отбелязан с "+", за да бъде предпазен от повреда, няма да му бъде зададена буква, ще бъде направен като скрит дял. За да потвърдите промените и да продължите, моля, натиснете "Start Backup”.

 

8131739f.jpg

 

Ако изберете начин B, моля следвайте инструкциите по-долу:

Можете да редактирате "File Name". Трябва да изберете един от съществуващите дялове (тук е дял D:) на системния диск, за да заделите място за създаване на дял за съхранение на AOMEI OneKey Recovery зареждаема (bootable) среда. След това, моля, изберете целева папка (тук е флашка), за да запазите имидж файла с резервното копие на системата.

 

8131740T.jpg

 

Стъпка 3: Без значение кой начин ще изберете, моля изберете "Start Backup" след приключване с всички настройки. Процесът на създаване на резервно копие може да отнеме няколко минути, така че трябва търпеливо да изчакате докато приключи. След като всички операции са приключени, ще се появи балонче с текст. Накрая натиснете "OK" -> "Finish".

 

8131743d.jpg

 

Съвети:

• Както споменава балончето с текста, може да натиснете иконата в лентата с инструменти, за да конфигурирате менюто за зареждане. То ви позволява да разрешите или забраните менюто за зареждане или да покаже съобщение с маркиране и размаркиране на кутийката за маркиране (checkbox) и да промените времето за изчакване на менюто за зареждане.

 

8131745n.jpg

 

• Ако искате не само да запазите резервно копие на системата, но и на целия твърд диск, специален дял или индивидуални файлове и папки, може да ползвате пълния софтуер за резервиране - AOMEI Backupper, който също така поддържа създаване на резервно копие на външен твърд диск, флашка, CD/DVD, споделена мрежа или NAS. Това е най-добрият и безопасен начин да защитите системата и данните от катастрофа.

 

Как да възстановите системата от неуспешно зареждане?

Когато вашия компютър не успее да зареди както трябва, заради системна повреда или грешка „ОС не е открита”, може да ползвате имидж файла, който сте съхранили, за да върнете нещата към нормалното им състояние. Но начина на възстановяване може да варира сериозно в зависимост от стила на дяловете в системата ви.

 

• За повечето компютри, чийто системен диск е MBR, моля натиснете "F11" (default) или "A" на клавиатурата по време на зареждане на системата. След това вашият компютър ще бъде зареден в Windows PE среда за възстановяване.

 

8133567h.jpg

Забележка: В новата версия (1.2) на продукта клавиш А за натискане е заменен с клавиш F11. T.e. при зареждане на системата ще се изписва:

 

Press F11 for AOМEI OneKey Recovery 

 

:•За компютри, чийто системен диск е GPT (EFI/UEFI boot), моля, изберете "AOMEI OneKey Recovery" в Windows менюто за зареждане. След презареждане, вашият компютър ще бъде въведен в Windows PE среда за възстановяване.

 

8131746k.jpg

 

Стъпка1: След като Windows PE средата за възстановяване стартира, AOMEI OneKey Recovery автоматично ще излезе на преден план. Натиснете "Yes”, за да потвърдите. И след това изберете "OneKey System Recovery" да възстанови.

 

8131747F.jpg

 

Стъпка 2: Има два възможни начина да възстановите системата си. Кой начин ще изберете, зависи от това как ще си направите копието на системата.

 

8131748B.jpg

 

Ако сте избрали начин A за създаване на резервно копие, моля следвайте инструкциите по-долу, за да възстановите системата:

Програмата ще използва имидж файла от AOMEI OneKey дела за възстановяване, за да възстанови системата ви. Ето два избора за вас, от които да изберете как да възстановите системата, моля, изберете този, който съответства на вашата ситуация.

 

Първи избор: Няма друг диск на вашия компютър. В такъв случай можете да възстановите само оригиналното местоположение. Моля натиснете "Start Restore", ако потвърждавате промените.

 

8131750d.jpg

 

Втори избор: Ако имате друг(и) диск(ове) във вашия компютър и не искате да възстановите вашата система към оригиналното ѝ място, моля отметнете квадратчето пред "Restore to other location". След това щракнете "Next”, за да продължите. Трябва да изберете място, което може да бъде празно или дял (Бележка: Ако изберете дял, данните ще бъдат пренаписани. След това щракнете "Start Restore".

 

8131751H.jpg

 

8131752i.jpg

 

Ако сте избрали начин B, за да направите резервиране на системата си, моля следвайте инструкциите по-долу, за да възстановите системата:

Натиснете "Browse", за да намерите имидж файла с резервираната система. Натиснете "Next”, за да продължите.

 

8131753I.jpg

 

Ето два избора за вас да възстановите системата си, моля изберете това, което съответства на вашата ситуация.

 

Първи избор: Няма друг диск на вашия компютър. В такъв случай можете да възстановите само оригиналното местоположение. Моля, натиснете "Start Restore", ако потвърждавате промените.

 

8131750d.jpg

 

• Друг избор: Ако имате друг(и) диск(ове) във вашия компютър и не искате да възстановите системата си към оригиналното ѝ място, моля, отметнете квадратчето пред "Restore to other location". След това щракнете "Next”, за да продължите. Трябва да изберете място, което може да бъде празно или дял (Бележка: Ако изберете дял, данните ще бъдат пренаписани. След това щракнете "Start Restore".

 

8131751H.jpg

 

8131802e.jpg

 

 

Стъпка3: Без значение кой начин ще изберете, процесът на възстановяване може да отнеме няколко минути, така че трябва търпеливо да изчакате, докато приключи. След като всички операции приключат, натиснете "Finish".

 

8131800q.jpg

 

 

И едно видео за работа с AOMEI Onekey Recovery:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ITOMLIR8j6s

Изтегляне

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 145
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Защо да правим дял за възстановяване?   Трудно е да си преинсталираш операционната система, програмите и настройките след като компютърът се повреди. Направата на дял за възстановяване на си

Това, което съм разписал тук се отнася само за един продукт. В морето на софтуера почти няма единствено решение за даден проблем. Винаги има и поне една алтернатива. Идеята беше да се покаже на не тол

Да и именно в това не виждам смисъл,за какво му е на някой да крие или ограничава достъпа до бекъп?   Нали в onekey има опция да се показва в биоса и от там да се стартира възтановяването,

Публикувани изображения

Еххххх,браво най-после някой да обясни просто супер ! Подробно ,добре направено всичко

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Ами, мисля, че разяснението би било полезно като предпазна мярка. А и това е може би най-безболезненият начин за възстановяване на сринала се система.

Инсталира се всичко и с 5 щраквания на мишката се създава делът за възстановяване 

И се диша спокойно :)

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отново благодарности колега за труда, който си положил.  :wors:


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

AOMEI OneKey recovery точно това прави!!! Създава дял за възстановяване съдържащ имидж файл и минималистична WinPE среда. Като при това нямаш нужда от външен носител за зареждане на PE среда, а само щракваш F11 и влизаш в нея (PE средата)!

Кофти работа е чел-недочул мнение да изказва чове..

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да,това е полезно,но все си мисля ,че специално в win 8.1 има доста по-лесен и бърз начин за да се избегне цялата тази "гимнастика'Системата е предвидила много лесен начин-system image архивиране на системен образ,което става точно за 30 сек.От контролен панел-файлова хронология-архивиране на системен образ.Бързо лесно и прегледно,след това може да се използва от system repair,също става бързо и лесно.


Ето и sceen shot как точно става....

 


накрая избирате на кой диск да се направи образ и започвате архивирането...


Трябва да отбележа,че съм със ssd диск за системен и този системен образ става доста бързо-за около 7-8мин се копират тези около20-22 гб,след това възтановяването отнема пак толко 8-10 мин,тъй като съм правил цялата тази процедура........

post-358540-0-14382100-1432597530_thumb.

post-358540-0-55599500-1432597574_thumb.

post-358540-0-76529200-1432597833_thumb.

post-358540-0-69240400-1432598155_thumb.

post-358540-0-11114900-1432598163_thumb.

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

OK, Слави, съгласен съм с теб. Но се съгласи също, че първо светът не започва с Windows 8.1. Освен това методи за създаване на изображения - дал господ (никъде не съм написал, че това е единственият начин). В този метод красивият момент е интелигентното създаване на дял за възстановяване и създаването на възможност при стартиране на машината веднага (F11) да се влезе в режим на възстановяване. И затова реших да споделя. Ама, както е казано във вица това кой как разказва вицове, българинът винаги го знае същият, но по-друг начин. ;)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много добре работи към днешна дата софтуерът на AOMEI. Ползвам го понякога още от времето когат всичко им беше безплатно, както беше безплатно и EaseUS Todo Backup. Полека лека обаче китайците си орязват функционалността на безплатните версии, и особено ако си на автоматичен ъпдейт в един момент се оказва след ъпдейта вече нямаш фунционалност която си дефинирал в настройките на по-старата версия. Това ми е единствената забележка за AOMEI и съответно за туториала който иначе много добре си направил - след няколко месеца може и да не важи вече щото някоя от стъпките ще може да се прави само с платена версия.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами, да, има такъв момент. Ръоводсвото е за настоящия момент. А и може да не се актуализира наличният инсталиран софтуер. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да,това е полезно,но все си мисля ,че специално в win 8.1 има доста по-лесен и бърз начин за да се избегне цялата тази "гимнастика'Системата е предвидила много лесен начин-system image архивиране на системен образ,което става точно за 30 сек.От контролен панел-файлова хронология-архивиране на системен образ.Бързо лесно и прегледно,след това може да се използва от system repair,също става бързо и лесно.

Ето и sceen shot как точно става....

 

накрая избирате на кой диск да се направи образ и започвате архивирането...

Трябва да отбележа,че съм със ssd диск за системен и този системен образ става доста бързо-за около 7-8мин се копират тези около20-22 гб,след това възтановяването отнема пак толко 8-10 мин,тъй като съм правил цялата тази процедура........

 

Не бих поверил в ръцете на Microsoft абсолютно нищо. И времето за връщане е много. С нормална програма за буквално две минути си готов.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да,това е полезно,но все си мисля ,че специално в win 8.1 има доста по-лесен и бърз начин за да се избегне цялата тази "гимнастика'Системата е предвидила много лесен начин-system image архивиране на системен образ,което става точно за 30 сек.От контролен панел-файлова хронология-архивиране на системен образ.Бързо лесно и прегледно,след това може да се използва от system repair,също става бързо и лесно.

Ето и sceen shot как точно става....

накрая избирате на кой диск да се направи образ и започвате архивирането...

Трябва да отбележа,че съм със ssd диск за системен и този системен образ става доста бързо-за около 7-8мин се копират тези около20-22 гб,след това възтановяването отнема пак толко 8-10 мин,тъй като съм правил цялата тази процедура........

Ти си с ssd, но ние с hdd какво да правим ? Инсталацията ми отнема около половин час, а да говора ли за възстановяване то ?
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

OK, Слави, съгласен съм с теб. Но се съгласи също, че първо светът не започва с Windows 8.1. Освен това методи за създаване на изображения - дал господ (никъде не съм написал, че това е единственият начин). В този метод красивият момент е интелигентното създаване на дял за възстановяване и създаването на възможност при стартиране на машината веднага (F11) да се влезе в режим на възстановяване. И затова реших да споделя. Ама, както е казано във вица това кой как разказва вицове, българинът винаги го знае същият, но по друг начин. ;)

Да така е,не възприемай думите ми като реплика на написаното от теб,просто  те допълних по-скоро и съм подчертал,че става въпрос за win 8.1.Аз не съм специалист,но съм се консултирал с такива и тяхното мнение е,че ако трябва да се възтановява система,то по-добре е да го прави самата система(ако има ефективни инструменти),а не външен софтуер.Аз, за да щадя ssd диска съм изключил защитата му и всякакви файлови хронологии и точки на възтановяване,който системата  прави за щяло и нещяло и разчитам единствено на въпросната system image в случай, че омажа нещата.......... :)

Не бих поверил в ръцете на Microsoft абсолютно нищо. И времето за връщане е много. С нормална програма за буквално две минути си готов.

Виж,не съм адвокат на Microsoft,но мисля,че да ги сравняваш с китайци е...................меко казано несериозно.А относно времето,за което стават нещата ,също мисля,че не си прав.Аз съм използвал и AOMEI и system image на windows и нещата са еднакви горе долу като време.

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да ти покажа ли как връщам системата за 38 секунди с fsarchiver? Да, вярно, връщам Linux, който не е такъв слон като днешните Windows - и, поне наполовина е, но пак си е инфо. Със стария Norton Ghost връщам седмѝца за 2 минути и нещо. Що си мислиш, че като си пробвал два китайски продукта и вече знаеш всичко?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вече и секундите ли почнахте да цепите. Колко време било връщането на системата. Да попитам колко често правите това упражнение дневно ?

Аз ползвам рековери снимка на 7-8 месеца веднъж. Да я ползвам най много три или четири пъти и после сменям хардуера. Та сега за тия 3-4 пъти за две или три години срок да почна да смятам и минутите ли!  Не били 3 ами били 5 и голямо прекарване се получило.

Ползвам Акронис и съм предоволен. Свикнал съм му и не смятам да пробвам друго при условие че съм доволен. Също има вариант за стартиране от скрита партиция но както казах понеже не го ползвам всеки ден по добре да ми е на външен носител снимката. Като му дойде времето от сървара на диск D и готово. Ако е дебела работата я мятам на втора флашка макар че не се е стигало до там до момента.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Това, което съм разписал тук се отнася само за един продукт. В морето на софтуера почти няма единствено решение за даден проблем. Винаги има и поне една алтернатива. Идеята беше да се покаже на не толкова запознатите, как да си направят това, за което се пише! Не съм имал за цел да правя сравнителен анализ на продутите, извършващи тази дейност.

За Mozo знаем - той докато не се изцопа да покаже колко е велик или колко Linux е велик, той просто не може да диша. Mozo, пробвал съм не САМО 1 продукт! И аре не връщай за 2 минути системата от 40-50ГБ gho файл на HDD, не на SSD! Смешничък си.

И накрая да попитам, ей таа за спорта - колко от вас, лаещите месечината, са написали 5 реда в помощ на по-малко знаещите в обществото на kaldata? Останете си със здраве!

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 седмици по-късно...

Вече и в безплатната Macrium добавиха опция за интегриране на Boot Menu в контекстното меню. Супер! :)

 

bcdedit.txt

 

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

AOMEI продуктите наистина са добри.За сега ползвам

Paragon Hard Disk Manager 15 - Backup & Recovery Compact

 

безплатна за сега от тука http://www.comss.info/page.php?al=Paragon_Hard_Disk_Manager_15_Backup_Recovery_Compact  а ключ си поискавете от тука https://www.paragon-software.com/promos/hdm-br15-compact/registration.html  

 

 

40 ГБ дял го връща за 8 мин.

 

Вградената в Windows често дава грешки ( имам чувството,че е тествано само на една машина и то един път и точно тогава не е дало грешка ).

 

За тази също постоянно пускат промо кодове FarStone One Pro 2015  http://www.farstone.com/software/one.php 

Редактирано от KoiAzLiWe (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Продукти за резервиране/възстановяване наспорил пазарът - и плат'ни и безплатни. Идеята на написаното в началото бе да покажа как се ползва един от най-лесните за употреба продукти. Идеята на темата не е кой какво ползва. Иначе е простичко - пишеш в търсачката backup/restore system partittion  и броят на страниците с резултати ще задоволи всеки вкус.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

• Ако искате не само да запазите резервно копие на системата, но и на целия твърд диск, специален дял или индивидуални файлове и папки, може да ползвате пълния софтуер за резервиране - AOMEI Backupper, който също така поддържа създаване на резервно копие на външен твърд диск, флашка, CD/DVD, споделена мрежа или NAS. Това е най-добрият и безопасен начин да защитите системата и данните от катастрофа.

Би ли споделил няколко думи за тази програма, която допълнително си посочил? Първо искам да кажа, че имам няколко хард диска в компютъра (включително и три преносими). Инсталирах AOMEI Backupper и избрах отляво опцията Backup, а в дясно Partition Backup. За място на съхранение избрах дял от друг хард диск различен от системния, който е 160 гигабайта и не е делен на дялове т.е. харда на който ми е уиндоуса е цял хард диск означен като С:/, а backup-а е на друг хард със заделен дял от 40 гигабайта от също 160 гига. Общо са три харда по 160 гигабайта и един 250 (който също е цял, но е пълен със снимки, музика и най-вече филми), но и не искам да правя backup-а на преносимите, та за това избрах този празен дял от 40 гигабайта означен като E:/ (имам и нова флашка Verbatim която е 8 гигабайта, които не знам дали са достатъчни). Нищо друго не съм правил, но и не съм сигурен, че се е получило нещо, и че ще мога да възстановя системата при буутване ако се наложи (опцията която споменаваш за другата програма с F11 не знам дали важи и тук, и че начина по който съм процедирал е правилния). Честно казано нищо не разбрах от обяснението за другата програма, за която си писал, и за това избрах AOMEI Backupper. Надявам се да разбера това, което ме интересува, защото вече чета много негативни мнения за новата 10-ка, и искам да съм застрахован един вид с backup-а на системата с драйверите и програмите, а тя е 8.1 Pro.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добро нещо си направил ExaFlop. Не се оправдавай пред заядливи потребители, просто няма нужда все едно си виновен за нещо. Това ръководство е създадено да се ползва от по-неопитните потребители, а не по-опитните да си мерят ... знанията ;) ! Точно с тази мисъл ще си позволя да направя едно малко допълнение. Преди да се ползва каквато и програма или метод за запазване (архивиране) на ОС, е много полезно да се направи едно почистване на ОС от ненужните ѝ файлове. За целта може да се ползват и вградените инструменти, но може и външни такива. Целта е в крайна сметка е създалият се архив да е възможно с най-малък обем. Да допълня, че снимки, документи, видео и др. подобни на потребителя не е редно да стоят в системния дял. Ако има такива ги преместете на друго място.  

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от Атанас Димов
   Здравейте ! Някой да е имал следния проблем при инсталация на windows. Когато сложа програмата която ми прави флашката. Без да пипам настройките инсталацията тръгва. Стигам до там да избера диск и не ми дава да инсталирам защото трябва да в GPT. Правя го да е GPT и става това с линиите.

  • от Марио Проданов
   Здравей, колеги! Днес съседа ми докара лаптоп Asus SonicMaster и моето задължение е да му го преинсталирам на Windows 7. Понеже лаптопа няма външно устройство за DVD, защото общо взето моите инсталационни дискове са на Windows -  реших да си улесня нещата като си записах USB бутваща флашка с помощта на Windows 7 USB/DVD Tool. Всичко е ок. 
   BIOS - първо бутваща у-во на USB и запазих промените и напред. До тук добре. След като зареди надписа "Windows is loading files", когато зареди напълно сивата лентичка ми излиза синия екран, който ще видите на снимката. И до там. Пробвах всичко:
   - изключих всякаква защита на BIOS.
   -проверих бутващата флашка и на моите машини - всичко е точно 
   -опитах да въвеждам най-различни команди от advanced options в command prompt. 
   Лаптопът не е отварян. В момента има инсталирана ОС на Windows 10.
   Понеже не преинсталирам за първи път компютър или лаптоп ще помоля хората, които ще реагират с неадекватни въпроси и коментари - ДО ТУК! Просто излезте от форума. Трябват ми сериозни хора по въпроса.
   Моля Ви за помощ!
   Ако съм забравил нещо да добавя - моля да ме извините!
   Благодаря Ви за вниманието! 

  • от Теодор Тодоров
   За забравената парола на BIOS-а нищо не reset-на самата парола ще инсталирам Windows 8.1 На друг диск, защото не знам как се инсталира plop boot manager под linux, Гледах клипове как се инсталира plop под linux но нищо не разбрах от него
  • от DarkEdge
   Въведение

   Една малко позната употреба на HBCD е бързата и безболезнена инсталация на Windows. Това е много полезно в трудни ситуации, когато са необходими допълнителни драйвъри (при компютри с AHCI/SATA контролери) или компютри без оптични устройства, където са налични само USB конектори. Това ръководство ще опише стъпка по стъпка инсталирането на Windows през USB порта с инструмента WinNTSetup от средата на Mini Windows XP.

   Забележка: HBCD да се чете като Hiren's Boot CD. Надолу за краткост ще го изписвам като HBCD

   Подготовка

   Предполага се, че делът, където ще се инсталира Windows е вече форматиран и активен (bootable). Ако започвате с чист диск, използвайте инструмент като Acronis Disk Director (в HBCD), за да създадете дял(ове) на него, да го форматирате и да активирате нужния дял. Ще са ви необходими:

   • HBCD C/DVD или iso образ.
   • Windows C/DVD или iso образ.

   • Евентуално, ако са необходими някои драйвъри, нужни на системата, но не са включени в инсталационния CD на Windows, като AHCI/SATA драйвъри.

   Правим следното:

   • Прехвърляме съдържанието на HBCD на USB диск или флаш диск.(Може да се използва и Rufus за създаване на зареждаша флашка с HBCD)
   • Копираме iso образа на Windows инсталационния CD/DVD на същия USB стик. (Този iso файл може да се ползва и от локален дял на компютъра.)
   - може вместо iso файла на Windows, да се копира само папка i386 за Windows XP/2003 или файл install.wim от папка sources за Windows Vista  и по-нова.
   • Копираме нужните драйвъри в папка на същия USB стик. Ако не са нужни драйвъри, пропускаме тази стъпка.

   Забележка: Ако зареждате от оптично устройство, използвайте редактор на iso образи като IsoMaster, за да добавите драйвърите в iso образа на HBCD, преди да го запишете на диск. Ако ще инсталирате Windows Vista или по-нова ОС, копирайте само файла install.wim (от папка sources) на инсталационния DVD.


   Инсталиране

   • Поставете HBCD USB флашката, заредете компютъра от нея и изберете Mini Windows XP (или Mini Windows 7) от менюто. Стартирайте инструмента WinNTSetup, който се намира в менютата за стартиране на програми на HBCD както е показано по-долу(може да се стартира и от локален дял на компютъра):   • Изберете необходимия според инсталацията раздел Windows 2000/XP/2003 (за Windows Vista или по-нова, изберете раздела Windows Vista/7/8/10).   • Щракнете с десен бутон бутона Search в секцията Select location of Windows installation files на този раздел и търсете Windows XP iso образа на USB стика. Ако образът е валиден Windows инсталационен диск, ще се появи етикет показващ версията, сервизния пакет (ако има) и др. от операционната система.

   • Щракнете бутона Search в секцията Select location of the Bootdrive и изберете дела, от който Windows ще зарежда. В повечето случай това е делът, на който ще се инсталира и Windows. Така, че изберете същия дял и в секцията Select location of the Installationsdrive. Изберете различен дял, само ако създавате dual boot система. Ако делът не е вече форматиран, щракнете на бутона F и форматирайте според нуждите си (обикновено това е quick NTFS format).

   • Ако искате да въведете някои допълнителни настройки, щракнете на бутона Tweaks:

   Маркирайте необходимото и затворете прозореца с Х горе в ляво. Ако искате да запазите тези настройки за постоянно натиснете Ctrl+S и запазете някъде ini файла. Тези настройки при следваща употреба се зареждат с Ctrl+L

   • Ако имате драйвъри за инсталиране (не инсталатори на драйвъри, а inf/cab файлове за инсталиране на драйвър), идете в секцията Options, отметнете Ad Drivers и укажете местоположението на драйвърите на USB флашката. Оставете останалите настройки както са си, освен ако нямате по-специални изисквания и знаете какво правите.
   Пакет мрежови драйвъри може да изтеглите от driverpacks.net

   • Ако искате да запазите реда и буквите на дисковете/дяловете, маркирайте drive letter preassignement.

   • Много важно е active boot флагът да е установен правилно. Това се изобразява от индикаторите в дясно - BOOT FLAG. Трябва да е зелен.   Ако е червен (както е горе), преди да продължите, прегледайте по-долу секцията за използване BootICE (който е част от този) за да коригирате този проблем.


   • Щракнете Setup и изберете Use bootice.exe, за да обновите boot кода, като е показано по-долу:


   Потвърдете с OK, за да започне копирането на инсталационните файлове на твърдия диск.

   • Когато WinNTsetup завърши, затворете го, извлечете флашката и рестартирайте компютъра.

   Инсталацията ще започне автоматично.

   Заключение

   Ако на твърдия диск вече има създаден(и) дял(ове) (както е в повечето случаи инсталацията е свързана само с няколко кликвания на мишката и отнема не повече от 10-15 минути за инсталиране Windows XP SP3 на типичен лаптоп. Инструкцията е лесно приспособима за другите Windows ОС или за инсталиране чрез оптично устройство, или от втори твърд диск (дял) и дори за инсталиране на Windows 7 на флашка.

   Разпространяваната с Hiren’s версия на WinNTSetup е доста стара. По-нова версия можете да изтеглите от тук. За да я използвате с Hiren’s Mini WinXP, трябва да сте я разархивирали на несистемен дял или да обновите WinNTSetup в Hiren’s.

   Приложение: Да направим диска зареждащ с помощта на BootICE
   (Забележка: В новите версии на WinNTSetup този инструмент не присъства. За целта трябва да се изтегли архива, съдържащ 32-битов и 64-битов инструменти да се добавят съответните версии - X64 в папка \Tools\x64, X86 съответно в папка \Tools\x86 като отделен инсструмент)

   BootICE е инструмент за манипулиране на boot (зареждащия) сектора и е интегриран в WinNTSetup. Може да се използва за инсталиране на MBR, на partition boot record и на флаг за активен дял (boot active flag). Нормално тези неща трябва да са настроени от инструмента за работа с дялове, но инструкциите, дадени по-надолу са за случаите, когато нещо липсва.

   • Стартирате BootICE, като кликнете иконката дискета в горния десен ъгъл в основния прозорец WinNTSetup.


   Това ще отвори прозореца на BootICE:


   • Щракнете на Process MBR и от предоставените възможности, изберете Windows NT 6.x MBR, както е показано по-долу, инсталирайте и затворете.   • Щракнете на Process PBR и от предоставените възможности, изберете:
   - NTLDR boot record за Windows 2000, Windows XP, Windows 2003,
   - BOOTMGR boot record за Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10 или кореспондиращите сървърни версии,
   както е показано по-долу, кликвате [install] и [close]. 
    

   • Щракнете на Parts Manage и от списъка изберете дял, тогава щракнете на [Activate] и затворете.   • Затворете BootICE, върнете се в WinNTSetup, презаредете зареждащия твърд диск и проверете дали и трите флага са зелени. Тогава може да продължите с инсталирането на Windows от бутона [Setup].
    
   Забележка: За да може да се използва този инструмент за инсталиране на Windows 10,  трябва версията му да е не по-ранна от 3.7.9
    
   MSFN Форум на WinNTSetup

   Забележка: Програмата може да инсталира Windows To Go за Windows 7 и по нови. Също може да създава, монитира и инсталира ОС във VHD файл.
    
   Добавка по отношение на драйвърите: Ако ще се преинсталира съществуваща инсталация, може преди форматирането на дела с Windows с помощта на Double Driver(Programs->Device Drivers->DoubleDriver (Backup)), който също присъства в HBCD, да се извлекат в структурен вид съществуващите в повредената инсталация не-Майкрософтски драйвъри. И това е при положение, че няма повредени драйвъри. Така създадената папка с извлечени драйвъри се посочва в WiinNTSetup (на втората снимка горе слагате отметка на Add drivers и указвате местоположението на папката с извлечените драйвъри) да се инсталират.

   Алтернативен инструмент за създаване и възстановяване на резервно копие на инсталираните драйвъри е Driver Magician Lite - портативен
   Може да създадете autounattend файл тук, който да укажете на програмата и да автоматизирате инсталацията (системата няма да изиска от вас въвеждане на име на профила, парола, часова зона и други такива). В сайта от менюто Desktop  се избира за кой Windows ще се генерира файлът.
   Тук за Windows 7
   тук за Windows 8.1 MBR
   тук за Windows 8.1 UEFI
   тук за Windows 10 MBR
   тук за Windows 10 UEFI
   Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като unattend.xml
   Можете да конфигурирате предварително Power Options batch файл, с който с едно щракване на мишката да конфигурирате управлението на захранването при първо стартиране на системата след завършване на инсталацията.
   Тук за Windows 7
   Тук за Windows 8.1
   Тук за Windows 10
   Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като power.bat
   Можете да конфигурирате предварително и Windows Features:
   Тук за Windows 7
   Тук за Windows 8.1
   Тук за Windows 10
   Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като features.bat
   Можете да конфигурирате предварително и Windows Services
   Тук за Windows 7
   Тук за Windows 8.1
   Тук за Windows 10
   Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като services.bat
   Тези файлове могат автоматично да бъдат стартирани, ако се поставят в папка със следната структура:

   В същата папка създавате задължително и файла setupcomplete.bat, от който или стартирате горните файлове или копирате съдържанието им в него.
   Или добавяте в unattend.xml в секцията <FirstLogonCommands></FirstLogonCommands> сегмента, маркиран по-долу в червено. Останалите записи при желание също могат да се вмъкнат/ползват, ако решите, че са ви полезни (имат кратки описания на функционалността им.

   В WinNTSetup, когато завършите с описаните по-горе и във видеото операции и щракнете бутон Setup, ще се появи прозорец, в който има линк $ОЕМ$ (на 2:18 минута във видеото). Кликвате на него и посочвате тази папка $ОЕМ$ (папка, използвана за автоматично добавяне на папки/файлове в Windows диска - подпапка $$ копира съдържанието си в %windir% папката, а подпапка $1 - в C:\). И продължавате с инсталирането.
    
  • от Minecraft TV Bulgaria
   Здравейте, при отваряне на Windows Defender излиза следното съобщение:  

 • Дарение

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване