Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Radeon R9 390X, R9 380, R7 370 ревю и тестове.

Featured Replies

• Автор

Здравейте!

Тез карти не изглеждат никак атрактивни. 390 е 290 с повече памет , а прираста дето предлага не си струва парите. Има 970 за толкова , както и Билдера е писал. По-добър съпорт , по-ниска консумация , ясно ви е . С 980 не виждам да може да се сравнява. Е като излезе Фюрито може и да е по-итересно.

P.S. Билдера , то си твоя работа , каквото искаш това ползвай, ама да не би да казваш че с Xeon-а 750 си е по-добре от 970 и няма дроп ? HD

Ти сериозно ли каза току що, че 970 е по-добра от 390Х ? За 980 да, има място за спор, ама 970, дето в 19 от 20 игри е много назад с кадрите? И моля те дефинирай по-добра поддръжка, че не съм сигурен че те разбрах правилно.

Билдера... Просто нямам коментар...

Каквото и да говоря никой от вас няма да приеме факта, че 390Х е добра карта за парите си. Проджект карс не е единствената игра. Благодаря че продължаваш избирателно да показваш една и само една игра.

За да съм честен, амд вади повече кадри от енвидиа във всички игри, които ме интересуват. Хубаво е, че енвидиа вадят повече кадри в игрите, които ти харесваш. Не виждам това как прави амд по-лоши... Но ок. Явно вече само Проджект карс гледаме като тест. Извинявай че се заблудих, че има хиляди други игри. Battlefield, TombRaider, Thief, Deus Ex...

• Отговори 62
  • Прегледи 37k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти сериозно ли каза току що, че 970 е по-добра от 390Х ? За 980 да, има място за спор, ама 970, дето в 19 от 20 игри е много назад с кадрите? И моля те дефинирай по-добра поддръжка, че не съм сигурен че те разбрах правилно.

Каквото и да говоря никой от вас няма да приеме факта, че 390Х е добра карта за парите си. Проджект карс не е единствената игра. Благодаря че продължаваш избирателно да показваш една и само една игра.

За да съм честен, амд вади повече кадри от енвидиа във всички игри, които ме интересуват. Хубаво е, че енвидиа вадят повече кадри в игрите, които ти харесваш. Не виждам това как прави амд по-лоши... Но ок. Явно вече само Проджект карс гледаме като тест. Извинявай че се заблудих, че има хиляди други игри. Battlefield, TombRaider, Thief, Deus Ex...

Това не е Project Cars,  а Race Room Racing Experience. При почти всички подобни игри включването на много противници засилва влиянието на процесора. Малко се отклоних горе от темата за АМД, защото колегата ме попита, да не би Xeona  да спъва GTX 750Ti. И аз му показах, че я спъва, както спъва и GTX970. Когато процесорът е ограничението, дори и 3 пъти по-бърза карта да сложиш, както в случая аз, кадрите са едни и същи. Разбра ли ме сега за какво говоря? 

И не, не е една играта, където GTX970  бие. Такава е и GTA5. тая игра още първия ден бе играна от над 300 000 човека в STEAM  и аз съм качил снимка от това събитие в темата за GTA5. Да добавим и играта на Tommygun,  където АМД също се представя по-зле. Както и да е, да си прочел някъде да казвам, че GTX970  е по-добра от R9 390X? Не, не съм казвал такова нещо, макар че ако сега си купувах карта и виждам, че при Project Cars  нещата са много, ама много зле с всички карти на АМД, никога няма да си взема тяхна карта. Да бяха 5 fps  да се замисля, както съм го и правил преди като съм купувал карти, макар и с други игри. Ама това не са 5  fps, а може би 30-40% по-малко кадри. При GTA 5  същата работа, ако се вярва на твоите графики от тестовете в първия ти пост. Виж колко се излага новата карта дори спрямо R9 290X, която вади повече минимални кадри. Ами нещо не е наред, както не беше наред и с R9 285. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Чакай, 390Х бие 980 при 1440р на GTA5 а при 1080p е между 970 и 980... Не разбирам какво точно става и дали гледаме едно и също нещо...

Но тук пак влизаме в глупавия спор, който е напълно безсмислен... Игрите, правени за енвидиа вървят по-добре на енвидиа, игрите правени за амд - на амд. Нормално е. Това е оптимизация. Ще приема, че са се изложили, когато игри правени за амд вървят по-добре на по-евтина карта на енвидиа. Но спора, който водим е безсмислен. Ти се опитваш да ме убедиш че Nvidia заглавия вървят по-добре на енвидиа.

Неутралните игри поставят картата на нивото на 980, амд игрите я поставят пред 980, енвидиа игрите я поставят зад 970. Нормално е. Оптимизация. Разбирам.

Ама Assassin Creed, Arkham, Bioshok, Metro са все енвидиа заглавия...

Ама няма да коментирам, щото е безсмислено. Щом някои младежи твърдят, че 970 била по-добра... В 3-те игри силно правени за Nvidia. Във всички други 390Х си се представя доста добре. Ама на някои хора не им пука, щото кадрите нямат значение.

PS: Тестовете, които съм показал са на модела на Sapphire, не на MSI, главно защото никога не съм имал добър продукт на MSI и ако трябва да избирам ще избера каквото и да е, но не и msi...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Късно, смених картите, а и клиповете направих. Кадрите са абсолютно същите, а GTX970  дори смъкна честотите си по време на игра. Толкова "много" се товари. А F1  е нормално да я изпусна, сефте. Язък дето плащам 4 лева за Diema Sport. 

Внимание(!!!), карта за 700 лева на 1280х720:

Чудя се, защо ли всеки ден се връзвам на акъла на някой невежа, дето си няма понятие изобщо от игри, видеокарти и процесори. А такива много в тоя форум. Седнете малко, прочетете, замислете се и тогава ръсете глупости. Може и да потествате за по-сигурно.Това е от мен, бачо ви Киро.

Нормално, че ти играеш едва ли не само с процесор на тази резолюция. Обаче я накарай някой със Селеронче да направи подобен резултат. :D

Нормално, че ти играеш едва ли не само с процесор на тази резолюция. Обаче я накарай някой със Селеронче да направи подобен резултат. :D

Не знам дали си имал нервите да прочетеш всичко, което съм писал, но аз една седмица бях с две ядра на процесора. Ако се сложи Селеронче, нещата направо ще умрат при тая игра. Искаш ли да пробвам с две ядра на 3 GHz  примерно? Идеята на тия клипове бе да покажа, как се спъва GTX750Ti. Нарочно пуснах 1280х720, засилих настройките на максимум и изключих антиалайзинга. Причината е, че GTX750Ti  няма да се справи на Full HD  при максимални настройки и по-трудно ще се види ограничението на процесора, ако играта върви с 30 fps. След това копирах настройките и с GTX970. Не е проблем да пусна GTX970  и на FullHD. Ще видиш, че кадрите отново ще са със същото ограничение от процесора. А Селерончето след малко.

Чакай, 390Х бие 980 при 1440р на GTA5 а при 1080p е между 970 и 980... Не разбирам какво точно става и дали гледаме едно и също нещо...

Но тук пак влизаме в глупавия спор, който е напълно безсмислен... Игрите, правени за енвидиа вървят по-добре на енвидиа, игрите правени за амд - на амд. Нормално е. Това е оптимизация. Ще приема, че са се изложили, когато игри правени за амд вървят по-добре на по-евтина карта на енвидиа. Но спора, който водим е безсмислен. Ти се опитваш да ме убедиш че Nvidia заглавия вървят по-добре на енвидиа.

Неутралните игри поставят картата на нивото на 980, амд игрите я поставят пред 980, енвидиа игрите я поставят зад 970. Нормално е. Оптимизация. Разбирам.

Ама Assassin Creed, Arkham, Bioshok, Metro са все енвидиа заглавия...

Ама няма да коментирам, щото е безсмислено. Щом някои младежи твърдят, че 970 била по-добра... В 3-те игри силно правени за Nvidia. Във всички други 390Х си се представя доста добре. Ама на някои хора не им пука, щото кадрите нямат значение.

PS: Тестовете, които съм показал са на модела на Sapphire, не на MSI, главно защото никога не съм имал добър продукт на MSI и ако трябва да избирам ще избера каквото и да е, но не и msi...

Тук съм напълно съгласен с теб. 

Аз съм те чел, но ти в предишният си коментар изтъкваш видеокартата като решаващ фактор при такава резолюция, което не е вярно. А други четящи не знаят това и едва ли ще ти преглеждат стари коментари в други теми.

Аз съм те чел, но ти в предишният си коментар изтъкваш видеокартата като решаващ фактор при такава резолюция, което не е вярно. А други четящи не знаят това и едва ли ще ти преглеждат стари коментари в други теми.

??? Чакай да прочета пак коментарите си, че последните 2-3 дена все ме четат на криво, цитират ми правилно постовете, без да виждат какво съм писал и пак ми казват, че съм казвал други неща. 

Ако имаш предвид тоя ми коментар:

Късно, смених картите, а и клиповете направих. Кадрите са абсолютно същите, а GTX970  дори смъкна честотите си по време на игра. Толкова "много" се товари. 

Да не би да си пропуснал кавичките и сарказма ми?

Никога не съм твърдял, че видеокартата при ниска резолюция е решаваща. Все пак зависи за каква резолюция и каква видеокарта говорим. Както и за коя игра.  Ако става въпрос за карти като R9 390X  и GTX 980,  то тия карти са леееко по-бързи от необходимото за 1080p. И точно за това там процесор като Xeon e3-1230V2  може да ги ограничи. Обаче това трудно ще се случи с бавна видеокарта, освен ако не са подбрани настройките на играта така, че тая видеокарта да надскочи възможностите на процесора. Примерно при някакви минимални детайли без АА. е тогава пак ще се стигне до ограничение. В една съседна тема се търсят +200 фпс, а това с каквато и карта и с какъвто и процесор да го играеш, няма как да стане, щото обикновените неклокнати процесори просто не могат да дадат минимални 200  fps  при CS:GO. Така, че зависи и базата каква е. Някой като мен търси 60  fps, друг търси 200 фпс. И в двата случая ограничаващи са процесорите. 

Всъщност, ето и имитацията на Селеронче или Пентиумче, кой както иска да го разбира. 2 ядра, 3 GHz, GTX970, настройки като преди 3-4 поста. 

Просто е безсмислено толкова бърза карта да се комбинира с толкова слаб процесор. Макар че в нета има какви ли не тестове, в които някой се опитва да ни убеди, че не е чак толкова голяма разликата между скъпи и евтини процесори. Всъщност, подобна тема бе пуснал и колегата, който пусна тая тема. Малко ги поомеших нещата, но той нали чете и двете си теми така, че няма проблем. 

Просто не пропуснеш да изтъкваш  970-ката, при това с неуместен пример, това исках да ти кажа. Не е нужно да от 50 км коментар да те усети човек, как кривваш във фенстване и в "моето си е най-хубаво". 

Просто не пропуснеш да изтъкваш  970-ката, при това с неуместен пример, това исках да ти кажа. Не е нужно да от 50 км коментар да те усети човек, как кривваш във фенстване и в "моето си е най-хубаво". 

Абе ако ме няма мен, тая тема ще си остане с два поста. Чат ли си? Ще научите на пу*кин ден кое как е.

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Мхм......по-добра ами как ?  Дърпа само на и над 2560 заради повечето памет. Стандарт 1920 си е наравно , мах +5 кадъра гледам...

Като по-изгодна приемам че гледаш само в долари цени.... в нищо друго не е по-евтина от 970. А и е 100+W avg. Плюсове не виждам много....  А ако ще даваш почти 1000лв за карта, то за малко повече имаш 980. И все пак ок, твое мнение, уважавам.

P.S - Билдера, мерси за клиповете. В бъдеще ще пиша на PM.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

Такааа,най-накрая да си седна на компютъра и да мога и аз да дам моята мерудия на тази манджа.

Ще започна от това което първо коментирах за чиповете.А именно новите карти базират на серия 200 както следва:

390X -> 290X - Тук е ясно пълния Hawaii XT(GCN 1.1) чип с минимални подобрения. А именно,противно на много мнения за сменени лепенки само,това не е така.Подобрени са микроконтролерите на чиповете,което обяснява несъвместимостта с новия драйвър(за него после). Стегнати са и таймингите на паметта. И естесвено фабричния овърклок,който обаче така или иначе е ясен при рефреш,както и повечето рам.Другото което се говори е за подобрен производствен процес и аз лично съм склонен да повярвам,защото 290Х просто ей така на 1100 мхц е меко казано оптимистчно за всяка бройка.Още повече,че 290Х 8гб дава 4% по малко производителност от 390Х с еднакъв драйвър и честота.Противно на един друг тест,който казва ,че били еднакви.

390 -> 290 - Тук също няма изненади,отново повече такт ,повече рам. Трябва да изчакаме тестовете,да видим как се представя,но според много хора това е картата която е позиционирана срещу 970 при подходяща цена.

380 -> 285 - Тонга(GCN 1.2) за съжаление отново само в pro версията си ,но този път поне и с 4 гб рам. ХТ запазена за Apple и Dell като М295Х а пълната версия на чипа ще видим във Fury(противно на очакванията,че те ще са GCN 1.3 или даже 2.0). Всичко на всичко един доста адекватен отговор на 960 и в 2 и 4 гб вариант.

370 -> 270 - Тук поне за мен идва най-голямото и единствено разочарование.GCN 1.0 и дори не ХТ a pro варианта.Но поне с 2 гб рам.

360 -> 260 - Отново pro варианта с 2 гб рам.

Последните 2 така или иначе са безинтересни от гледна точка гейминг. Който иска да даде малко пари за карта ще си купи по-скоро 270Х или 260Х.

Това ,което е по-интересно в серия 300 е пълната поддръжка на Freesynch (само при 370 леко ограничена) и най-вече чаканата от доста време шейдърно-базирана VSR.Което ще рече ,че вече всички карти могат да представят 4К на 1080 монитор а не само Тонга чиповете. (да да откраднали са идеята от зелените,които пък са откраднали от идеята за SSAA на червените ,които пък......ясно ви е нали ;) ). Понеже се заговори за 390Х, трябва наистина да сме честни и дори и феновете на Нвидиа да си признаят,че от карта равностойна и понякога доста назад на 970 се е получила карта по-близо до 980 отколкото до последната.

Ето и няколко теста. Дано не повтарям линковете.

Radeon R9 390X im Test: Vor allem wegen Treiberarbeit flotter - Update: Enorme Tessellations-Verbesserungen@Pcgameshardware

MSI R9 390X Gaming 8 GB@Techpowerup

MSI Radeon R9 390X Gaming 8G OC review @Guru3D

MSI R9 390X GAMING 8G Video Card Review@HardOCP - този е особенно интересен,но за това по-късно.

btw в тестовете на гуру и техпауъръп ми направи негативно впечатление,че са копирали за сравнение стари резултати,но така е понякога със страничките които се борят да са първи.В теста на немците всичко е извъртяно наново.

Kолегата @bildera_ може да даде линк и от братушките ако вече са готови че не ми се рови.

Ясно е,че хардуерните подобрения са минимални,затова и доста подобрената производителност трябва да дойде от някъде.И кой би си помислил ,че това е драйвъра. Тадаааа :D

А именно драйвър 15.15. Не искам моля ви да чувам как само сме чакали драйвъри да ни оправят и прочие. Нвидиа също изкарва "магически" драйвъри,но тях не ги плюете ,че не могат иначе нали. Или колегите с 970 може да направят тест с релийз драйвъра и с актуалния и пак да говорим. Новия драйвър,който може да се каже е предвестник на 15.2 или Omega 2(заедно с Windows 10),подобрява значително използването на ресурсите и най-вече теселацията .От теста (с хакнат драйвър) се вижда ,как 290Х и 285 достигат много по-гладко разпределение на работата и значително повишена теселационна производителност. Тонга-та даже от фактор 18 нагоре е 2,5 пъти по-бърз. Както се вижда от последния линк който съм дал горе, във Witcher 3 дори и с пуснат Hairworks ,390Х e доста близо до 980. Това в момента с 290Х е немислимо с Hairworks. HBAO+ поне при мен не струва кой знае колко и е въпрос на вкус със или без ,но косата просто размазва. Има и там варианта от 30 кадъра да се загубят "само" 10,но според мен не си залужава. Ако някой с АМД го интересува ще му кажа как.Най-големия недостатък и това, за което в момента се хейтва АМД ,е факта че този драйвър го пускат само за серия 300. Вече има хакове и става и на 2хх - утре може да пробвам да видя какво става,но не е официално.Все пaк хейтърите си имат нужда от материал - спряха да се занимават с паметта на 970 и сега е политиката за драйвъри на АМД.

От всичко казано дотук и от предишни спорове можем да си направим някои интересни изводи.А именно,много от до скоро даваните като неизменни предимста на Нвидиа вече ги няма. Наричайте го ребранд,рефреш,измама или както искате,но фактите са си факти.Ето ви няколко ,оборете ме ако искате.

• Поддръжката на VSR-DSR
  • Поддръжката на Freesynch и Frame Target
  • Игрите с тежка теселация като Witcher вече няма да смазват така картите на АМД,така че остана само ЕДНА!!!! игра и това е Project Cars.Нелепо е за това да се обвинява АМД,логиката прехвърля топката по-скоро на производителя на играта,но всеки си знае.
  • Охлаждането - няма нито една референтна 3хх освен тези по ревютата.При 390Х производителите използват подобрени охладители които удържат дори и клок.Може да не харесвате MSI ,но нито при 970 нито при 390Х Twin FrozR е лош охладител.@bildera_ уважавам мнението ти много,но мисля че при теб по-скоро проблема е бил в бокса.Но това е друга тема,аз "купих" на двама приятели карти на MSI и двaмата до момента нямат никакво оплакване.Но са с къстъм охладители на процесора.
  • Шума - да 390Х е по-топла от Нвидиите,затова е нормално и охладителите да работят повече и да са малко по-шумни.Но това излитане на хеликоптери отпреди го няма.Tака че вече са просто по-шумни от Нвидиа а не шумни.
  • Да споменем и паметта - може 8гб да са ненужни,или "nice to have" както пишеше в едното ревю,но какво ще стане ако направим CF.Кой ще се представи по-добре на 4К ,7гб (опс сори 8 ;) ) или 16.......

Ако приемем,че това са положителни неща какво остана за негативни:

• Вездесъщия разход на ток.Както писах по-нагоре компютъра ми още преди 5 години дърпаше worst case 430 вата и сметката ми за ток дори и без смяна на компоненти скача всяка година нагоре.Даже 290Х е по-икономична от старата ми карта и пак постоянно плащам повече.Значи явно не е от компютъра.Това ,че той е някакъв фактор е нелепо.И ако искат колегите с 970 или 2х970 или имаше и с 980 във форума ,могат да споделят какво захранване имат,да видим дали то не би носило и една/две 290/390Х.
  • PhysiX - да бъдем честни,какво става наистина с кадрите когато на 970 се пусне PhysiX,с колко падат кадрите?Колегата bildera_ не случайно ползва 750Тi за физика.Извода - ако ми се навири за физика и аз мога да си бодна една Нвидиа и да си го ползвам с АМД-то.....
  • (актуално към 20.06.2015)Хммм цената. Трябва да минат поне 2-3 седмици цената да се нормализира,но актуално какво имаме.Гледам цените в Германия,вашите не ги зная а и тея тежки спекуланти не ме греят особенно.970 и R9 390 на по около 350 евро,390Х на около 450евро,980 има за 500 ,но масово около 550 евро.В индекса на списание PCGamesHаrdware (който ще ви постна като излезе новия брой) 980 е с 82,2%,390Х с 74,5%,970  е с 68,4% а 290Х 68,6%. Базирано най-вече на скоростта в 15 игри на 3 резолюции,в по-малък процент функции, разход на ток и такива работи(да взети са под внимание).Значи цената според производителността,какво има там да се критикува.

Умишлено пропускам Gameworks и Mantle,защото ефектите вървят и на АМД(както казах вече без такива брутални загуби) а другия месец като излезе Уин 10 и DX 12 Мantle престава да е ексклузивно.

Това ме води до DX12. Чета в другата тема как нямало да има значение като не го поддържат игрите и т.н. Не съм съвсем съгласен! Защо?

Картите на Нвидиа ще поддържат тиер 12.1 а на АМД с GCN архитектура тиер 12.0 НО!!! Дори и без играта да е писана специално за DX12 само с наличието на библиотеката и хардуерна поддръжка от картата (която и двата производителя имат) ще се ползва най-голямото предимство а именно CPU Overhead.Още повече че DX12 е съвместим с DX11,така че старите игри ще си вървят и то доста по-добре откъм натоварване на процесора.С подходящия драйвър ,в случая на АМД 15,2 ще се намали и Driver Overhead-a ,което допълнително повишава производителността. За процесорите бих изчакал просто да видим какво ще стане. Новите игри са ясни ,че ще се вложи печалбата на скорост не в самата скорост а в по-готини ефекти и като опънем чертата пак ще са тежки или дори по-тежки от сега при чуствително подобрена графика. Но ще си покаже много скоро,така че да се дракаме сега специално за това,няма смисъл. Аз и затова изчаквам с процесора ,бих посъветвал колегата в съседната тема с 6300 също да изчака.

Ако на някой му дойде на акъла да каже,че АМД ползват само стари работи и нищо ново не могат да направят,нека помислим малко. Една технология като  HBM отнема около 5 години да достигне пазарна готовност. Нормално е когато фирмата ти и без това е разклатена финансово (тъпото им сливане) да не можеш да бъдеш в крак и хем да разработваш нещо от нулата,хем да си в крак със "вече" старите/утвърдени технологии. Нвидиа като пуснат Паскал,сигурно ще има пак от фенчетата "ма те направили много по-добро за 2 пъти по-малко време".Ма те вървят по отъпкана пътека и ползват знанията на SK Hynix придобити заедно с АМД.....Така че да видим какво ще може Fury и да видим кога Нвидиа пак ще изпреварят. По доскорашната логика феновете на АМД трябва да почнат да бучат всеки ден,колко трябва да чакаме HBM от зелените и колко са зле и тъпи и назад и не знам какво,но аз лично мисля да пропусна такива детински работи. Темата не е за това,но аз лично очаквам с огромно нетърпение R9 Nano. Това е карта ,на която според мен дори и най-големия зелен фен просто трябва да и признае ,че е уникална. За съжаление ще почакаме малко за нея-тъп маркетинг. Иначе народа ще ги накупи тях и Fury-тата ще събират прах. Но за това ще си направим друга тема да обсъждаме.

Дано не съм пропуснал нещо. Ако се сетя ще добавям.

Да останем градивни.

Поздрави

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Благодаря за труда. Ще почна от там коментара си на твоите думи, че дали една карта е близо до друга, зависи от това, какво може да се постигне като краен резултат с нея. Ще дам един прост пример от другия лагер. Palit GTX750Ti, любимата ми карта за всички времена, е супер клокната с около 20% над стандартните честоти, което ще рече и 20% по-бърза от референтна GTX 750Ti. Което е много откъдето и да го погледнеш. Това е все едно да скочиш от 280X  на 290  или нещо подобно. Kартата се изравнява с R7 265 и както бе конкурент на R7 260X,  така изведнъж минава половин клас нагоре. Да, но само привидно е така. Защото тая GTX750Ti  може да се клокне още 5-6 %, докато R7 265  тепърва започва клока. И въпреки по-малкия възможен клок, R7 265  отново дърпа напред. Особено при игрите на Codemasters  - GRID 2, Autosport и тем подобни. Точно затова когато купувах подобна видеокарта, аз се колебаех дали да не взема R7 265. Ако щете ми вярвайте, картата ми трябваше точно за GRID Autosport, където R7 265  се представяше доста по-добре като кадри, а и имаше още възможности за клок. Не я взех, защото GTX750Ti  бе напълно нова архитектура с някои апетитни опции като Shadowplay, които се появиха при АМД  на доста по-късен етап и то с много лоши първоначални изпълнения. Освен това GTX750Ti бе тиха, а за мен тишината бе и си остава най-важния фактор. Та така, 5 или 10  fps  отгоре, които щяха да ми позволят да играя GRID Autosport  с включена ВС при максимални детайли, не се оказаха достатъчни за покупката на АМД карта. И една от причините бе факта, че знаех как да вдигна с 5-10 fps  кадрите при тия игри, без това да навреди на картината по никакъв начин.  Та какво искам да кажа? Искам да кажа, че привидно една карта е по-бърза от друга или поне равна, но в крайна сметка се гледа крайния достижим резултат след клок. Поне аз откакто се помня, винаги съм и с клокнати процесори и с клокнати видеокарти. Видеокартите освен това са и с моднати BIOS-и до една. Не мога да търпя видеокарта със стандартен BIOS,  някак си ми идва отвътре да го разчовъркам това ограничено от производителя изчадие. да не говорим за процесорите. Няма как при мен процесор да си почива. Всичко на макс.  Та след клок тая R9 390X  не е толкова добре. и аз ще дам един линк да не съм капо и да не ме обвините, че само спамя:

Обзор и тестирование видеокарты AMD Radeon R9 390X: перезагрузка   Давам тоя линк от братушките не за да доказвам колко е добра тая или оная карта, а за да покажа, колко са успели да клокнат MSI R9390X. А хората са успели от 1100 MHZ  да постигнат 1150 MHz. За паметта е стандартно заради ограниченията и намаленото напрежение уж за някакви икономии.  В крайна сметка като се сравнят клокнати GTX980  и R9 390X  се вижда, че втората почва да изостава повече. Ето и картинка:   2015-06-20_225712.jpg     И сега ако приемем, че клокната GTX970  е бърза колкото неклокната GTX980, то се получава, че клокната GTX970  се изравнява по кадри с клокната R9 390X. Просто коментирам табличката. Наистина, хората са ползвали и Far Cry 3  за тестове, където незнайно защо R9 390X  се представя по-слабо от R9 290X. Но като цяло не е добре да подбираме игрите както си искаме, за да изкараме единия производител напред. Просто при тая комбинация от игри с тия настройки, са получили тия резултати. Така, че аз още се чудя дали цената на R9 390X  е позиционирана точно. По-скоро тя трябва да се доближава до GTX970. Една GTX 970  сега масово е около и дори под 700 лева.  Не знам, за мен цените на новите карти са леко завишени. Може би 50-100 лева надолу ще са идеални. Изключвам проблемните игри. Да приемем, че само аз играя Project Cars.    @Tommygun,  дано си прав за DX12. Така ще отпаднат доста проблеми, включително тия, за които пуснах 10 клипчета в тая тема. Хаха. 10 клипа...вие с АМД колко седмици ще ги правите? А аз на всичко отгоре се налагаше да сменям видеокарти, да пренастройвам ядрата на процесора...

Това с клипчетата не го схванах нещо и колко седмици ще ги правим. Ако визираш мен,на мен проблема не ми е правенето а качването. Или кажи ако си ограничиш upload-a на 60-70 кб/с колко време ще ги качваш твоите клипчета ;) .

В твърдението ти за 970 бих казал по-скоро,че клокната 970 е равностойна на неклокната 390Х@клокната като моята 290Х. Всички знаем,че хавай се клоква по-малко от максуел,но за сметка на това вади повече кадри за единица клок.В съседния форум който разгледах наскоро има табличка с тестове и се вижда какво правят хавай чипове на по 1200,честота която максуелите са минали още докато се събуждат сутрин. Ако искаш може да намерим игри където да не ме спира процесора и да пробваме ти на 1500 ,аз на 1150 или 1175.Или ще седна да повторя тестовете ни,защото ти там си дал данни с клок.Това е друга тема обаче а и тея дни съм яко зает,както виждате само от телефона се появявам като имам няколко минути.

Трябва да кажа ,че съм доста положително изненадан от статията на братюгата.Не съм я прекарвал през преводач,но мисля че и така разбрах достатъчно.Долу-горе негативните изказвания за старите работи и за тока,се балансират с позитивните,където хвали информационната и ценова политика на АМД.

Има една неточност обаче. Коментара за лиспваща поддръжка на HVEC /h.265. Доколкото аз съм чел с  в статията за драйвър 15.2 в Уиндоус 10 и DX12 всички карти базирани на GCN ще имат и хардуерна поддръжка на h.265.Ще трябва да изчакаме да видим.

А табличката е много интересна от гледна точка на това,че потвърждава още веднъж известни неща. Колкото по-нагоре отива резолюцията,толково по-малка става разликата. Ако на 1080 980 е много напред на 2160 вече не е така. Мисля,че е трябвало наистина да сложат и 970 с  и без клок.Все пак цената на 390Х наистина е между двете (в БГ може и да не е ,де). Без да се заяждам мисля обаче,че на 4К паметта може вече да изиграе лоша шега на 970.Най-малкото за фреймтаймингите.

Друго което ми хареса е едно мое подозрение ,което човека е написал официално като мнение. А именно нещо от типа ,че АМД разпродава хавай чипове с 8 гб рам и малко клок.Преди известно време четох ,че заради копачите АМД са си изсилили супер много производството и буквално плуват в чипове,които вече никой не иска,като умря далаверата с копането. Така че няма да се учудя ако има нещо такова. Най-малкото,след 3 дена излиза Fury X на цена от 649 долара.После ще има само Fury заедно с Уин 10 и после Nano.Последното трябвало да бъде леко по-бързо от 290X,но да харчи наполовина ток. Значи бързо колкото 390Х.И тук идва въпроса къде точно ще успеят да ги набутат тея 4 карти в ценови диапазон межу 649 и 429 долара.По принцип в тоя диапазон влиза максимум една карта.Така че според мен или в скоро време цените на серия 300 ще тръгнат брутално надолу или някой от сегашните нови карти ще окапят в процеса на въвеждане на новото поколение. Но ще видим.

Факт е,че серия 300 е сравнително сполучлив ребранд/рефреш и к братюгата го е формулирал много добре.

При рекомендованной стоимости конкурента в $550 потенциальный покупатель три раза задумается, нужно ли меньшее энергопотребление и больший запас по разгону или лучше условный паритет на заводских частотах, 8 Гбайт памяти на будущее и $120 в кармане.

PS. @bildera_ Чак сега разгледах клипчетата ти.Тя тая игра е невероятно оптимирана като гледам. Процесора забил едно ядро на 90% и бой ;) .Аз даже я имам някъде из папките,сега вече знам че директно я намирам и трия.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

...

PS. @bildera_ Чак сега разгледах клипчетата ти.Тя тая игра е невероятно оптимирана като гледам. Процесора забил едно ядро на 90% и бой ;) .Аз даже я имам някъде из папките,сега вече знам че директно я намирам и трия.

Играта си е супер. Когато преди няколко месеца си правих класация на рейсърите, докато се чудех как да убивам времето на работа, се оказа, че Race Room Racing Experience  е номер едно в класацията ми. Дори аз се изненадах, защото си мислех, че Assetto Corsa  ще е напред. Обаче си бях разделил оценките на 7-8 части и сбора показа друго - Race Room  въпреки DX9  е най-напред. А това, дето съм дал като клипчета, го има на няколко писти. Тая като че ли е най-зле. Но има писти, където може да си караш с всички противници без кадрите да падат под 60. Между другото, аз рядко играя тая игра с противници, защото обикновено си въртя обиколки за време, както и при всички други рейсъри. Затова и нямам ни един рейсър, който да съм превъртял до края. Още от времето на GRID. Така и не можах да я превъртя тая игра, а играх 3 години онлайн почти нон стоп. GRID  се превърташе дотолкова, доколкото ми се отключваха колите, с които карах онлайн. От там нататък кариерата в забвение или за тестове. 

А това, че процесора забива с едно ядро го има при много други игри. Малко са тия, дето едното ядро не удря тавана при силна видеокарта. Тук таме има някоя уж по-оптимизирана игра, но това е само привидно. Например при Project Cars  не забива видимо, но невидимо си е  в небесата, ако отчетеш и HT.  При Far Cry 3 и 4  второ ядро винаги си е на 100%. При CS:GO  същата работа с първо ядро. СТАЛКЕР  отново. И така нататък.

А за честотата не разбирам защо искаш да правим тестове. Когато аз говоря за клок, винаги говоря за процентно отношение спрямо стандартните честоти. няма как да вдигнеш с 20% честотите и кадрите ти да не скочат с 20%, ако нямаш ограничение от процесора. Защото както знаеш, има игри при които процесора влияе на някоя настройка, например Project Cars. там не всичко зависи от видеокартата и ако вдигнеш честотите с 20% едва ли и кадрите ще скочат точно с толкова при положение, че процесора отговаря за част от изчисленията, които не са свързани с видеокартата. Обаче по мои наблюдения подобни игри са рядкост и вероятно тук става въпрос точно за PhisX. То е ясно, че NVIDIA  работят на по-високи честоти с по-малко блокове. Дори паметите им са на високи честоти, което компенсира донякъде тясната шина, както и L2  кеша + компресията на данни. Защо АМД не вдигат честотата на паметта си? Ами защото паметта е един от най-големите консуматори на енергия и АМД няма как да вдигнат честотата, дори да искат. Дори с цел икономии при R9 390X,  те явно са намалили напрежението и ограничили клока на паметта.  А какво имаме при NVIDIA? 2-3 MB L2 кеш, който  в някаква степен компенсира ниската пропускателна способност на шината. Имаме и компресия на данните, което също на практика увеличава честотната лента към паметта. Има явно и други  скрити чалъми, които крият. И всичко това води до 100 вата по-ниска консумация при еднаква производителност. 

А за 4К сме говорили. Кой играе при пълна видеопамет и защо? Трябва да си мазохист, че да играеш игрите с 20-30-40  fps  с карта за 1000 лева. Виж, бих играл с 30 фпс, ако съм си купил карта за 200-300 лева като GTX750Ti ( така играех Assetto Corsa - 30 fps  с вертикална синхронизация), обаче да пусна някоя игра на 4 К с 30  fps...не че не съм го правил за спорта, но никога не играя така. Когато при 60  fps  паметта не стига, тогава вече ще се замисля за 8 GB памет. Не и когато тия 8GB  се включват само, когато кадрите са 20-30. Надявам се разбираш идеята ми. 

• Автор

Ама tommigun, ти не разбираш. Картата не е енвидиа, значи не става. Не съм виждал карта на сапфир, ама знам, че енвидиа са по-тихи и студени. Bildera , това не е насочено към теб , а към оня хубавец дето продължава да твърди, че 970 е по-добро видео от 390Х... Ама не виждате ли как енвидиа игрите вървят по-добре на енвидиа , като Arkham, Bioshok, Metro, Ass Creed, FarCry... Опа, май не точно...

Това беше насочено вече към Bildera. Познавам лично човек с 970 който изключва екстрите на енвидиа за да се доближи до 60 кадъра на Witcher III...

Bildera, защо не можеш да приемеш, че картите на Nvidia са по-добри за това, за което ги използваш ти, а не в 100% от случаите?

750Ti е брилянтна карта към която нямам никакви оплаквания, особено след като цената и стана по-ниска от тая на 270...

Мисля че пак с теб водихме спора и за броя вентилатори ... И как три перки на видеото ми го държат хем студено хем тихо.

Mantel вече е част от OpenCL. Тъй че не е мъртъв. Използва се в OpenCL...

Цените съм посочил с линкове още в началото .. 390Х е около 900лв, 390 е 700, 380 е 450-500, и т.н...

Последен коментар и повече няма да влизам в тоя сайт, щото не ми се водят едностранчиви спорове. Skyrim с модове и Shadow of Mordor с

HD текстури на 4К или поне 1440р. Човек ,който дава 900-1000 лева за видеокарти на дали играе 1080p... И не ми казвайте, че не оказва влияние. Така се разбра за проблема на 970... С игра от 2011-та година. Която странно не мога да спра да играя... Гущер с лък... Малииии...

Колега, 20 милиона копия продадени през стийм от 2011-та година до сега... Говори ми за GTA5 и т.н.

2015-та година игра дето ползва 1 ядро... 2014-та видеокарта, дето не може да изкара гладко игра на 3 години. Ама тогава се надпреварвахте да ги защитавате. Не е проблем видеорамта, тя си върши работата. Проблемът ми е едностранчивото отношение.

Довиждане на форума...

Така...автора дезертира, а вече имаме Fury X. Kакво да кажа. Погледнах 3 теста засега и на цената на 980Ti  получаваме по-слаба видеокарта. Толкова беше чакането. Сега почват покупките...на NVIDIA :P  Че и 970 падна под 700 лева, а 390 гони 900. А да им е честито на АМД фенчетата. 

ПП: Сега малко по-подробно погледнах и клока...излагация за Fury. Някакви 10 %, че и толкова няма. 980Ti  я отвява. Замирисва ми вече на фалит. 

2015-06-24_175207.jpg

Мдааа ,не е лоша картата, но не на същата цена като 980ti. Ще видим пазара как ще се регулира но на тази цена и аз бих си купил Нвидиа в момента. Очаквах да е малко над 980 Ti, така че с клок да са равни, но тя даже и без клок е минимално надолу под чертата. При някои игри напред на 4к равни, но при еднакв цена не стига.

За съжаление.

За радост пък на ловците на оферти сега ще трябва да падат цени. Остава да видим как ще е с финалните драйвъри и под УИН 10 и DX12, но за истински успех трябваше малко повече още отсега.

В hardware.info са успели да клокнат и паметта, която уж беше заключена. Най-отдолу е сравнението с клокнат 980ti. Доста голямо разочарование се оформя фюрито.

Мдааа ,не е лоша картата, но не на същата цена като 980ti. Ще видим пазара как ще се регулира но на тази цена и аз бих си купил Нвидиа в момента. Очаквах да е малко над 980 Ti, така че с клок да са равни, но тя даже и без клок е минимално надолу под чертата. При някои игри напред на 4к равни, но при еднакв цена не стига.

За съжаление.

За радост пък на ловците на оферти сега ще трябва да падат цени. Остава да видим как ще е с финалните драйвъри и под УИН 10 и DX12, но за истински успех трябваше малко повече още отсега.

Така като се развиха събитията с GTX980Ti  мога да предположа едно нещо - NVIDIA  са знаели възможностите на Fury,  както и цената на която ще се продава. Точно затова и се появи GTX980Ti,  съвсем леко скопена спрямо Titan X, което бе неочаквано почти за всички. Е сега се видя защо е било неочаквано - защото NVIDIA  са знаели всичко за Fury. Ако не знаеха, може би още щяха да скопят тая GTX980Ti  и да я пуснат на подобна цена.  Иначе Fury  си е готина карта откъдето и да я погледнеш. Чета, че е абсолютно тиха, но на две места се оплакват от свирещата помпа. Тук ясно се чува:

Все пак може би трябва да се уточни, че това охлаждане е на Cooler Masters,  докато в HBG  гледам тествали като че ли с друго охлаждане. Поне имената на производителите са различни и на мен не говорят нищо.  Та и тук възниква въпроса, дали няма да има Fury  с различни охлаждащи блокове, едните от които ще са тихи, а другите пискливи. може и да не съм прав и да не съм разбрал правилно, но това са първите ми впечатления от това, което четох. 

За клока нямам думи. Явно паметта и ядрото са свързани, та затова не става. 100 MHz  от паметта помагат за 20 MHz  на ядрото явно. Защото така като гледам резултатите, това ще е връзката. Значи има някаква надежда за по-висок клок. 

Цените няма да паднат, защото лично аз очаквах доста по-добри оферти от АМД, въпреки равните или дори по-бавни карти. Обаче те пускат долу горе на една цена и в един момент се оказа, че най-изгодна нова карта стана GTX970, която вече се намира за шестстотин и няколко лева. Единствена заплаха е R9 390,  за която лично аз не съм срещал тестове и си нямам на представа как ще се клоква. Ако се клоква добре и достигне R9 390,  то това също ще е добра оферта за малко над 700 лева. 

Има страшно много нова информация,обаче от една страна не и е тук мястото,от друга съм като парцал ,че да се занимавам да отварям тема. Разсърдихте автора затова някой от вас ако му се занимава да отвори тема за Fury аз ще се включа ,когато се наспя някога тея дни.Само на немците четох 7-8 теста с изключително различни резултати,но повече като имам време.

Нещата обаче не са толкова черни както на пръв поглед/тест. Без това да значи,че сега изведнъж се променя статуквото - за такава работа най-рано с Уиндоус 10 и Омега 2. Между другото само да спомена,Project Cars под Уиндоус 10 върви равностойно и на двата производителя.......може би все пак ще си я купя,ъпгрейда така и така е резервиран.

Всеки има право да се сърди. А който не може да носи, просто не пие. Фактът си е факт. Вчера се занимавах да гледам тестовете в techpowerup и там GTX970  бе по-бърза в 3-4 игри. А това е над два пъти по-евтина видеокарта. Незнам колко нещата не са черни, но за мен са си черни, както са черни и всички АМД продукти, дето все има игри, в които се дънят, ама се дънят яко. И не само видеокартите, а и процесорите. Не знам какво прави тоя производител, но определено залага на нещо точно определено. Няма как NVIDIA  и INTEL  да не се дънят никъде с много, а АМД и при процесорите и при видеокартите да се осира да кажем в 10% от игрите и то яко. И пак казвам, камъчетата не са оправдание да си затваряме очите. 

Относно темата за Fury...чак пък тема, в която няма да се включи ни един  да се пуска...тя тая едва крета, дето е обединяваща за всичко, не знам какво ще е в друга тема.  Между другото, доста загадъчно говориш. Това ми напомня за времената, когато излязоха Булдозерите и когато много хора смятаха, че ей това е процесора, ама трябва не знам си какво да се случи. Там е работата, че нищо не се случи и няма да се случи.  А за Fury  откъдето и да го погледнеш, си е скъпа технология без реално да дава нещо повече, освен повече кадри от порядъка на 30 fps  при 4К. За мен това не е революция, а опит да се затвори прозореца при буря. Когато Fury  стане два пъти по-бърза като цяло, тогава може да говорим за 4K. Сега просто 4K  е достъпна само за стари игри, на които не им трябва бърза памет. И както казаха в един сайт, заради 2-3 изключения, където разработчиците ги мързи да си оптимизират паметта, която се пълни с боклуци...не си заслужава да се хвърлят пари за 4-5 кадъра отгоре. Перифразирам и допълвам. Макар че в интерес на истината, може заради тези 2-3 изключения някой да иска да си купи подобна видеокарта с бърза памет. Само дето е 4 ГБ и май не е точно това, което трябва. В случая дори GTX980Ti  е с предимство, ползвайки своите 6 GB.  

Цялата полза от файдата е единствено в това, че NVIDIA пуснаха добри продукти на малко по-ниски цени, отколкото ако АМД не бяха се напънали за новите си карти. Откога карта на AMD  не е получавала отлична оценка в Techpowerup? Погледнете ревютата от последната година. Почти всички нови продукти получават близки до максимума оценки, който е 10. При АМД дори Fury  е с 9.2. Стигна се до там, че Techpowerup  направиха две класации - с игри, при които АМД върви и с такива, при които не върви. Смешно е:

2015-06-25_212044.jpg

И като че ли малко назад остана пустия му клок. Вярно, червивия с пари американец едва ли го интересува точно това, ама българския тарикат да се прецака така...

Знаеш ли прав си за темата.Няма смисъл.

Всички са големи разбирачи а накрая с теб си чатим след като автора се разсърди. Да си чатим може и по скайп. Във форума на списанието което чета от вчера след излизането на тяхното ревю има над 110 страници ДИСКУСИЯ!!! и то в повечето случаи на нормален тон с прилагане на факти.Това с участието на редакторите плюс единия от тестърите на TH и единия от CBase.Винаги има тежки фенове на Нвидиа ,които подобно на предния ти пост тотално очернят всичко,но като цяло хората са обективни.И от тези които чакаха да видят какво ще излезе долу горе 50/50 написаха че ще поръчат или са поръчали 980Ti/Fury X.

А ако сме обективни какво става. 980 Ti се клоква по-добре и е по-бърза на 1080. Вярно първото е много сериозен аргумент в този клас,както и повечето хора са съгласни с това. Но да се изкарва Fury едва ли не боклук е нелепо. Просто трябва да се напасне цената малко.Само че от вчера цените на 980Ti поне в Германия са по 20-40 евро надолу.А вече има и първите Fury от 700 на 680 евро.Интересен факт е,че един ден след излизането картата вече е разпродадена в оналйн магазините. Има само по един модел по 1-2 бройки в 2 магазина в Германия.И това при доста по-сериозни достъпни количества от един Титан Х примерно.Едва ли са само ненормални АМД фенове...Всички са единодушни че ако стигне 600-630 евро ще бъде наистина един перфектен продукт,така че да почакаме 1-2 седмици.

А това за 970 ,че е по-бърза ще се направя ,че не съм го видял ;) .Както и това за Булдозера.Не че знам за какво говориш,но аз лично като казвам нещо обикновенно някъде съм прочел или пробвал,не си измислям.

Прословутия ток,явно всеки сам трябва да си го тества.Данните варират от 220 до 380 вата при натоварване. 220 между другото са от чичотомовците,на които като цяло не съм фен,но определено и потвърдено имат най-добрата техника за мерене на токове.Или поне от немскоговорящото пространство.Затова и техния тестър участва в дискусията,защото един зелен фен го настъпи яко ,че имало измама.

Иначе ако може да престанем с тоя Project Cars,няма кака да ме убеди някой,че там грешката е на АМД. За Witcher-a днес разбрах нещо интересно. Първоначално теселацията е била на фактор 8 и Hairworks са си вървяли без разлика на едните и на другите ,но в релийз версията вече сме на фактор 64.Айде и това ако не е удар под кръста здраве му кажи.

Както казах не ми се влиза в подробности,но вече в 2 статии чета ,че 4гб HBM не са като 4 гб DDR5 и няма на практика разлика дори и от 12 гб на ТХ камо ли от 6-те на 980Ti.Доказва го и теста на твоите любими братушки,където ясно се вижда от фреймтаймовете ,че няма никакъв проблем с 4 гб.В момента проблема отново е драйвърен (изненада!) и по-точно front-end.Не че много ме радва този факт ,но просто при АМД нещата са така с драйвърите.Така че като нищо ситуацията с 780Ti / 290X може да се повтори. Да не забравяме когато говорим за драйвъри,че драйвър отдела на Нвидиа е 3 или 4 пъти по-голям,така че е нормално да са по-бързи или да пускат отначало по-изпипани.Но минава малко време и нещата се изравняват.

Оф пак се раписах.

Като заключение продължавам да стоя зад думите си горе. На еднаква цена 980Ti е по-добрия пакет. Това не значи обаче че АМД са се осрали или нищо не са направили отново и прочие. Това че някой е очаквал нещо бомбастично си е негов проблем.Дори и аз очаквах,както бях писал да е като скорост между TitanX и 980 Ti ,но също не познах.Е с малко ,но не познах. Това си е мой проблем обаче.Просто трябва всички да се молим хората да купуват и АМД,защото знаете до какво води монопола. Ще си купувате 960 за по 800 лева и ще се радвате на страаааашна оферта ако няма конкуренция.

Айде ,стана ми време за лягане.Sry ако съм засегнал някой,но съм уморен и не ми се препрочита и коригира....

Напротив, не си засегнал никого ;) Аз какво ли не правя, за да провокирам някой АМД фен да пише. Оня ден пуснах новина за Fury и никой не писа два дена почти. Толкова значи ги интересува хората. За чата си прав. Само че аз мразя чата по простата причина, че той е директно, едно към едно и единия трябва да чака като пън или глупак дригия, за да се накефи да му отговори. Обикновено аз съм глупака дето все чака, затова избягвам скайпове и майпове. Добре, оставяме Project Cars, нищо че съм играл стотина часа - толкова, колкото едва около 10% от игрите имат тоя късмет при мен. И това е само началото. Трябва ми малко отпуска и познай колко часове ще навъртя на тая игра. 

Понеже явно не ме разбра за GTX970,  ще дам пак няколко шота да видиш за какво говоря. Имай предвид, че след клок GTX970  е равна на GTX980,  че и малко отгоре. Значи реално трябва да се сравнят клокната Fury  с GTX980. Ама ето какво са дали Techpowerup:

2015-06-25_225246.jpg

2015-06-25_225401.jpg

2015-06-25_225432.jpg

От тоя тест 3 при 3 игри GTX970  е по-бърза и то неклокната. Има още 3 или 4 игри, при които GTX980  е по-бърза или равна на Fury. Тоест, клокната GTX970  е равна на Fury,  която постига едва 5-7% клок. При 1440p. нещата са подобни, макар там Fury  да догонва. Значи тук включваме още две игри, които с теб не сме коментирали - WoW  и Wolfenshtein. Сега играя The Old Blood и играта е много добре откъм картина. На всичко отгоре си пускам и DSR  и пак си ловя 60  fps. Други изравнени игри на клокната GTX970  с клокната Fury  са:

- BF4  - там кадрите са 93 срещу 90  за Fury, като след 5% клок това прави 98 срещу 90-91  за клокната GTX970. 

- CoD AW - 150  за GTX980  и 142   за Fury. 

-  GTA 5 - 69  за GTX980,  68  за Fury

- Watch Dogs - 90 на 90

Това е при 1920x1080. Там трябва да добавя и равенството при FC4,  макар че след това Fury  дърпа доста. Но с оглед на това, че някой би искал да играе с 60  fps  като мен, няма смисъл да дава два пъти повече пари.

Общо взето при тия игри клокната GTX970  е или по-добра от Fury  или наравно. Това са 8 игри от 23 тествани или 30%. Не знам как заключават, че Fury  е много добра карта, но резултатите от тестовете показват съвсем друго при 1920х1080. Много добра да, но примерно ако струваше 1000 лева. 

А за паметта не знам дали си прав, щото при две видеокарти нещата се променят. Вярно, че с изключение на 2-3 игри 4 GB  не могат да се запълнят при нормални кадри и запълването става при кадри от порядъка на 20-40,  при които лично аз никога не играя, но пък навсякъде се коментира, че се очаква по-новите игри вече масово да си ползват над 4 GB памет. Такава игра е FC4,  която с бърза видеокарта като коментираната Fury, може да запълни 4 GB. И тогава ми кажи какво става. Ами става това, че почва да се записва в РАМ и на хард диска. А това означава спад на натоварването в ядрото, а от там и накъсана картина. При всеки опит за запис в RAM,  се получава микронасичане. Това го демонстрирах при мен с GTX460, която отдавна е свършила видеопаметта при 1600х1900, а 1080p.  откровено не си тръгва или става някакво слайдшоу, а играта крашва. Толкова за 4GB. 4 GB  са достатъчни в 90% от случаите за GTX970, въпреки по-бавната памет, ама за карта, която претендира за много повече кадри, ми се струва леко пресилено да се твърди, че 4 GB  бърза памет стига. 

А АМД са се осрали в един показател и горе дадох клип - тая помпа така пищи, че лично аз веднага бих върнал видеокартата от там, откъдето съм я взел. Дори дроселите не са толкова гадни, колкото помпата на Cooler Masters. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.