Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 9 минути, vpvelev написа:

Не разбрах този KB5012170 само за Windows10 ли е? Че и аз съм с AsRock. Не съм го получавал, но съм с W11 и то инсайдерски.

Не, не е само за 10. И за 11 е също.

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 47 минути, vpvelev написа:

Не разбрах този KB5012170 само за Windows10 ли е? Че и аз съм с AsRock. Не съм го получавал, но съм с W11 и то инсайдерски.

This security update applies only to the following Windows versions:

• Windows Server 2012

• Windows 8.1 and Windows Server 2012 R2

• Windows 10, version 1507

• Windows 10, version 1607 and Windows Server 2016

• Windows 10, version 1809 and Windows Server 2019

• Windows 10, version 20H2

• Windows 10, version 21H1

• Windows 10, version 21H2

• Windows Server 2022

• Windows 11, version 21H2 (original release)

• Azure Stack HCI, version 1809

• Azure Stack Data Box, version 1809 (ASDB)

Пуснах въпросния ъпдейт и на диска с 10 LTSC и същото дъно ASRock B85 Pro 4 на което е и 11, и също мина безпроблемно:

1.png

2.png

Вчера аха да се качи и греда.

Смешното е, че щях да го излъжа по следния начин:

Включвах и изключвах без значение някакви настройки в OptionalFeatures и докато се прилагаха промените и след като поискаше рестарт (не за всички промени иска рестарт) и ако тогава тръгна да свалям update-a се получаваше (ако рестартирам само след промените и чак тогава тръгна да го тегля пак не искаше или ако самите промени не искаха рестарт. Трябва само по време на прилагането на промените искащи рестарт)... Тогава повечето пъти стигаше до 88% и даваше грешка undoing changes, Един път обаче успя да се качи и дори бях готов да "празнувам" докато пак не почна да се появява в списъка с чакащите кръпки... и после даваше същата грешка. Иначе когато промените искаха рестарт и той се качваше беше дори в списъка на чакащите за инсталация PENDING

dism /online /get-packages /format:table

А иначе нямаше и никакви STAGED кръпки...

for /f %i in ('dism /online /get-packages /format:table /English ^| findstr Staged') do dism /online /remove-package /packagename=%i /norestart

Не стана и с ръчна инсталация:

Expand –F:* "C:\1.msu" "D:\temp"
dism /online /Add-Package /PackagePath:"D:\TEMP\Windows10.0-KB5012170-x64_PSFX.cab"
dism /online /Add-Package /PackagePath:"D:\temp"

В един момент ми писна, защото из форумите един го качил като спрял Secure Boot, един го качил като пуснал Secure Boot и накрая просто го скрих:

Install-Module PSWindowsUpdate
Get-WindowsUpdate
Hide-WindowsUpdate -KBArticleID kb5012170

Сега поне не ми го навира в носа. Смешното е, че го дава в историята като инсталиран...но пък го няма в Uninstall updates, което е индикатор, че не е...

Бъгава кръпка определено, макар че за доста потребители не е такава. Дори в AskWoody в коментарите има противоречиви мнения за нея.

Image-224.png

Преди да го скрия също ми го даде инсталиран така че не е от скриването...но явно събитието е било логнато по-бързо отколкото деинсталатора е успях да върне промените...

Image-216.png

Засега реших да карам без него, защото и без това не ползвам Secure Boot на този етап. Прекалено много работа ще си отворя ако реша сега да минавам на GPT, да създавам EFI и MSR дялове, да спирам CSM, да пускам Secure Boot и PTT/PTM, да rebuild-вам boot loader-a и BCD-то или да правя in-place (защото Reset-PC дори с опцията да запази файловете, не пази приложенията и трябва in-place ако искам да ги запазя). Предпочитам да си пия студени бири и да си цъкам на D2-Res на този етап. :)

Ще видим какво ще излезе по-нататък. Прочетох, че същите проблеми е имало и със старите версии на DBX кръпките за Secure Boot и не вярвам да подобрят нещо специално за проблематичните системи и затова са си вързали гащите, да се обърнем към производителя на firmware-a. Смешното е, че за някои потребители именно MS са този производител... :giggle1:

на 10.08.2022 г. в 18:54, B-boy/StyLe/ написа:

Не, не е само за 10. И за 11 е също.

само да попитам
тества ли производителността?
защото след тези ъпдейти, относителната производителност, отнесена към 100%, падна с 12%
пробвано на LTSC 1809_17763 популярна като LTSC 2019
след малко ще видя как се държи IoT LTSC  2021, която при мен е по-бавна/тежка

преди 20 минути, дръндю написа:

само да попитам
тества ли производителността?
защото след тези ъпдейти, относителната производителност, отнесена към 100%, падна с 12%
пробвано на LTSC 1809_17763 популярна като LTSC 2019
след малко ще видя как се държи IoT LTSC  2021, която при мен е по-бавна/тежка

Не съм, но реално не намирам разлика. Дори напротив системата ми се струва по-пъргава след всички опити да кача проблематичната кръпка и всички проверки и занулявания, които и пуснах. :)

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Не съм, но реално не намирам разлика

ей това ми бави машината
(KB5012170)

в момента IoT LTSC 2021 се актуализира, защото скоро не я бях пускал

LTSC 2019 от 10.11.2021

2063407220_1.PNG.e9b35d2dfa9bb090969e7dbc95baddaf.PNG

днес падна и се изравни с IoT LTSC 2021

984160046_.PNG.816b6bf2137291e54eacc3191c9848fb.PNG

преди 1 минута, Raze написа:

Пусни някой нормален бенчмарк - cinebench, prime95, aida64....

Какъв е смисъла, като няма резултати от преди ъпдейтите?

преди 7 минути, дръндю написа:

днес падна и се изравни

Виж дали ще можеш да деинсталираш ъпдейта и тогава пусни бенч за да се види сравнение.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Виж дали ще можеш да деинсталираш ъпдейта и тогава пусни бенч за да се види сравнение.

това горе е преди и след

преди 6 минути, дръндю написа:

това горе е преди и след

Нали са два различни LTSC? Горе сравняваш тях, а не всеки един от тях преди и след ъпдейта, защото тогава щеше да има 4 резултата.

Нали са два различни LTSC? Горе сравняваш тях, а не всеки един от тях преди и след ъпдейта, защото тогава щеше да има 4 резултата.

това са резултати на LTSC 2019
сега ще дам за 2021

преди 1 час, дръндю написа:

ей това ми бави машината
(KB5012170)

в момента IoT LTSC 2021 се актуализира, защото скоро не я бях пускал

Тя тази ако си прочел така и не се качи при мен.... :lol6:

на IoT LTSC 2021, която не се повлия от ъпдейта

1443607528_.PNG.e4fab82669e20490cbcc8ec13474b5a3.PNG

не виждам голяма разлика спрямо LTSC 2019 след ъпдейта

Тя тази ако си прочел така и не се качи при мен.... :lol6:

късметлия
при мен всичко се чисти с цел направата на по-малък имидж и сега не мога да го деинсталирам
ама не мисля да се връщам вече на 2019, щото интерфейса на 2021 ми пасва на сърце

Реално тази кръпка не е кръпка за side-attack channel уязвимостите при процесорите и не би трябвало да се отрази на производителността.

1. Едно че тя действа основно при зареждане на системата при пуснат Secure Boot.

2. И второ, че е просто добавени методи за проверка (добавки с правила към наличната база с данни) и нищо повече.

Според мен не е от кръпката, ами някакви други условности е имало, които ги е нямало преди и оттам разликата в производителността.

За теста можеш да пробваш с пуснат и спрян Secure Boot ако не ти се маха самата кръпка.

Според мен ти е скучно и си запълваш времето в което няма лошо разбира се. ;)

преди 6 минути, дръндю написа:

при мен всичко се чисти с цел направата на по-малък имидж и сега не мога да го деинсталирам

Ти пак си чисти, но защо не изчакваш да видиш, дали няма да се получи подобна ситуация, и да не си режеш опцията за деинсталиране?

Прави си имиджите преди ъпдейти и ги обновявай след като видиш как се държи системата след ъпдейт.

За теста можеш да пробваш с пуснат и спрян Secure Boot ако не ти се маха самата кръпка.

Според мен ти е скучно и си запълваш времето в което няма лошо разбира се. ;)

ами пенсионер какво да прави по цял ден
не съм включил Secure Boot  и не мисля повече да си играйкам 
дори  в биоса не ми е включено ефи , а съм на легаци
мъ квот таковата, толкова ми разбира главата

Ти пак си чисти, но защо не изчакваш да видиш, дали няма да се получи подобна ситуация, и да не си режеш опцията за деинсталиране?

Прави си имиджите преди ъпдейти и ги обновявай след като видиш как се държи системата след ъпдейт.

имам стар имидж, но ми омръзна с тестовете, вместо да си гледам някой филм

преди 1 час, Maxim Todorov написа:

С KB5012170

с коя версия?
"Windows 10 Pro"

преди 1 час, Maxim Todorov написа:

Version 21H2 (OS Build 19044.1889)

аз таман това споменах, че в тази версия няма промяна след ъпдейти

преди 23 минути, дръндю написа:

ами пенсионер какво да прави по цял ден
не съм включил Secure Boot  и не мисля повече да си играйкам 
дори  в биоса не ми е включено ефи , а съм на легаци
мъ квот таковата, толкова ми разбира главата

То ако не го ползваш реално не ти е и нужда като цяло самата кръпка. Ако и разгледаш файловете ще видиш, че основно при си е точно за Secure Boot + TPM

tpmtasks.dll
------------------------:
Име: amd64_microsoft-windows-tpm-tasks_31bf3856ad364e35_10.0.19041.1880_none_fa90e0aa0e7e53b3\r\
dbupdate.bin

dbxupdate.bin
Име: amd64_microsoft-windows-s..boot-firmwareupdate_31bf3856ad364e35_10.0.19041.1880_none_294d9e3cbae1ff57\f\
Размер: 7 215
Компресиран размер: 0
Директории: 0
Файлове: 2

Логично е да не работи при спрени Secure Boot, TPM и Uefi в CSM режим.

TPM

това го имам

1524630896_.PNG.ee40a7c8a06f816ec73fc03ae3df256d.PNG

преди 3 минути, дръндю написа:

това го имам

1524630896_.PNG.ee40a7c8a06f816ec73fc03ae3df256d.PNG

Да де, ама сигурно заобиколно качено? При legacy едва ли работи реално така че все едно го нямаш...

TPM 2.0 is not supported in Legacy and CSM Modes of the BIOS.

При мен като не съм го активирал, защото и аз съм в Legacy си показва, че го няма:

Image-223.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.