Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стъпвал ли е наистина човешки крак на луната? Moon HOAX conspiracy

Featured Replies

преди 8 минути, _nib_ написа:

Фамилията му на Георги Иванов е била-Какалов-на руски-какать-нааквам се.Ясно е защо е сменена.

Не е сменена Просто не на фамилия, а по бащино име Георги Иванов Иванов  баща му Иван Иванов Какалов Ами то и аз съм така - Лично име, на баща, на дядо .... по това време така се записваха, много рядко, ако е доста известна фамилията се записваше на фамилия.

Редактирано от a-va62 (преглед на промените)

• Отговори 168
  • Прегледи 10,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е нормално ли е човек да има две през имена а да не носи фамилията на рода.Цял Ловеч се чудил защо не носил фамилията на баща си.

преди 5 минути, a-va62 написа:

Разбирам за какво намекваш, това беше официалната версия. Александров просто е с десетина год по-млад, правото на по-възрастния, че и партиен член. Ал;Ал още не бил член на БКП, той е от Омуртаг, а в Антоново бях по разпределение 1984/1988. Там общувах с хора от по-висок  ранг и ни осведомиха тогава. Та така ... Партията майчица любима, цакаше наред народа /не че сега не е така, че и много партии сега бе.../

Вие бъркате космонавтиката със може би шах,футбол, тенис на маса или избор на директор за новия хлебозавод. В тоя сфера няма място за компромиси и връзкарство. Няма как да сложим нашия човек ако не притежава качества да завърши мисията успешно и да се върне. Иначе маса пари ще потънат  и лоша слава ще се струпа на главите им.

преди 12 минути, サムライオートバイ написа:

отрицателна гравитация? Освен да дърпа нагоре не мога лично аз да си го обясня. Положителната гравитация дърпа надолу, а отрицателната дърпа нагоре ако има такова животно във вселената като отрицателна гравитация

А това с G-то, не беше ли претоварването? То и с 5000 км в час да лети извън земята човек, ако не се удари никъде едва ли ще има нещо повече от 2-3-4 G.

Не, става въпрос за ускорение. Като ми обясниха, разбрах. На ускоряването слагат знак +, а на забавянето знак минус, което и правилно е едно и също като усещане.

А иначе земното ускорение се е използвало като единица мярка и преди теорията за неразличителството.

G не зависи от скоростта, а от промяната и за единица време

Приблизително е равно на 10 метра за квадратна секунда

Ей, BMW Маниак , и двамата са показали еднакви :) ТТДанни :) , но казах ти защо така ... И не толкова връзкар, а член на БКП, а Сашко още не. В тия времена 80-те партията назначаваше, партията уволняваше, партията и децата правеше ... :):):)

Редактирано от a-va62 (преглед на промените)

Човешкият организъм е пригоден да живее при постоянно ускорение G, и дори и малки отклонения, ако са за продължително време го карат да страда.

преди 3 часа, サムライオートバイ написа:

Може да пуснем тема стъпвал ли е наистина човешки крак на Земята и на кого му миришат краката.

Човешки крак никога не е стъпвал на Земята.

Преди много години, в списание "Наука и техника" прочетох интересна статия. Описваше се следното: размера на атомното ядро спрямо размера на самия атом е нищожен. Електроните също са много малки като размер спрямо размера на самия атом. Следователно в един атом има много празно пространство. Ако, по някакъв начин, съумеем да изключим(прескочим) едни точно определени сили на взаимодействие, ще можем да преминаваме през плътни предмети(стени и т.н.). Разстоянията между атомите са такива, че вероятността два атома(ядра, електрони) да се "ударят" е незначителна.

преди 2 часа, BMW Маниак написа:

Почти всеки човек за части от секундата може да издържи до -100G обикновено при катастрофи но да си подложен на 2 минути и половина на -9G е повече от прекалено. Мозъка ти вече не се оросява и човек почва да губи съзнание. В техния случай (по слухове) знаем че по възрастния тогава Рукавишников не е издържал и е припаднал.

Предполагам, че в нета може да се нанери клипче, в което е показано следното: сяда човек в предната част на една ракета, ракетата я засилват по едни релси, след което ракетата спира за много кратко време(мисля, че я бяха бухнали във вода). Човека оцелява, но за много кратък период ипитва преопварване от 48g(между 40 и 50, че 48 може да не съм го запомнил правилно). Оцелява, но се пръскат очните му ябълики. Намерих и видеото:

След 2:30 мин е описаната от мен случка.

преди 3 часа, zemonti написа:

Освен това съветската пропаганда винаги е помпала  героичните постижения на астронавтите. Има си хас да признае припадък.

Айде, айде ,тo пък нали американците тогава са били цъфнали и вързали...Толкова проблеми имаха и те, дефекти в совалките и т.н...А това, че знамето се вее е пълна глупост, защото там няма никакъв въздух. Но нали американците са прости и са го изпуснали тоя факт. За сянкакта също е спомнато. И първия човек летял в космоса е Гагарин, даже в наса го  казват, така, че айде не ми дрънкай глупости, става ли?:mad:

Редактирано от Евгени Симеонов (преглед на промените)

• Автор
преди 2 часа, Julian Clark написа:

Много астронавти умират,разболявайки се от тежки и неизлечими заболявания левкимии- рак.

Що за глупост?!?

Имаш ли някакви данни, които те карат да мислиш, че повече астронавти "умират,разболявайки се от тежки и неизлечими заболявания левкимии- рак" в сравнение с таксиджиите например?

преди 1 час, A.com написа:

Предполагам, че в нета може да се нанери клипче, в което е показано следното: сяда човек в предната част на една ракета, ракетата я засилват по едни релси, след което ракетата спира за много кратко време(мисля, че я бяха бухнали във вода). Човека оцелява, но за много кратък период ипитва преопварване от 48g(между 40 и 50, че 48 може да не съм го запомнил правилно). Оцелява, но се пръскат очните му ябълики. Намерих

Аз съм го слушал като коментар от експерти в поредицата документални филми на "Разследване на самолетни катастрофи" там един експерт го спомена че човек за части от секундата може да издържи това натоварване. Сега нямам идея какво точно разбира под части от секундата. Стотни, десети ...!

преди 3 часа, BMW Маниак написа:

За човек дали ще е натоварен на 8G или -8G едва ли усещането ще е различно.

Ще е долу-горе еднакво само, ако е легнал. А, ако е седнал разликата е съществена. При отрицателното кръвта отива в главата, а при положителното се изтегля. По-принцип на положително по-лесно се издържа. Но долу горе толкова е предала за добрите пилоти на изтребител -  +9/-8.

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Ще е като мисиите до телескопа Хъбъл. Да, той все още работи, но при следваща повреда мисля, че няма да се занимават повече с него, а ще прехвърлят всичко към телескопа Галилей.

Ами те май го свалиха вече. Пределната точка беше спирането на совалката и нямаше как да му коригират орбитата за да остане.

Току що, momolord написа:

При положителното, се изтегля към другата глава.

По-скоро се мисли макaрите да не пропаднат. :)

• Автор

Отрицателна гравитация съществува само при астероиди и планетоиди с много голяма твърдост, които са били фалцирани от удар с друго небесно тяло с такава скорост, че въртенето на екватора изхвърля всичко, вместо да го привлича. На земята това няма как да стане, защото кората веднага ще се разлети и планетата ще се разпадне.

Иначе гравитацията при астронавтите винаги е надолу (освен когато са в орбита), седалките са под тях, двигателите сочат надолу, парашутите са отгоре...

Гравитацията си е една и съща, независимо от посоката на космическия апарат.

преди 1 минута, zemonti написа:

Отрицателна гравитация съществува само при астероиди и планетоиди с много голяма твърдост, които са били фалцирани от удар с друго небесно тяло с такава скорост, че въртенето на екватора изхвърля всичко, вместо да го привлича. На земята това няма как да стане, защото кората веднага ще се разлети и планетата ще се разпадне.

Иначе гравитацията при астронавтите винаги е надолу (освен когато са в орбита), седалките са под тях, двигателите сочат надолу, парашутите са отгоре...

Гравитацията си е една и съща, независимо от посоката на космическия апарат.

Това е само в разчетени ситуации. Има един уред - центрофуга, където задължително ги въртят и на плюс и на минус.

Вярно е, но там не действа толкова гравитация, колкото ускорение и в частност вибрационни и центробежни сили. На Армстронг така щяха да му откъснат главата в кораба, като се завъртя. Същото го е имало и при Леонов.

• Автор
преди 53 минути, Евгени Симеонов написа:

Айде, айде ,тo пък нали американците тогава са били цъфнали и вързали...Толкова проблеми имаха и те, дефекти в совалките и т.н...А това, че знамето се вее е пълна глупост, защото там няма никакъв въздух. Но нали американците са прости и са го изпуснали тоя факт. За сянкакта също е спомнато. И първия човек летял в космоса е Гагарин, даже в наса го  казват, така, че айде не ми дрънкай глупости, става ли?:mad:

Разликата е, че американските ракети се строяха с участието на частни производители и се изстрелваха пред независими журналисти. Тоест нямаха големи шансове да лъжат кога, какво и как изстрелват. Какво става с кораба след като се загуби от поглед обаче...

Току що, Melmak ® написа:

Това е само в разчетени ситуации. Има един уред - центрофуга, където задължително ги въртят и на плюс и на минус.

Вярно е, но там не действа толкова гравитация, колкото ускорение и в частност вибрационни и центробежни сили. На Армстронг така щяха да му откъснат главата в кораба, като се завъртя. Същото го е имало и при Леонов.

Такъв уред имаше по панаирите. Е, не е същия, като в НАСА, но усещането е подобно.

И понеже съм се качвал на такъв, никога не бих го повторил без подготовка.

Едно момче умря на тази атракция, сещайте се защо.

• Автор
преди 4 минути, Melmak ® написа:

А! Дойдохме си на думата.

Има разлика между отрицателно ускорение и отрицателна гравитация.

• Автор
преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

И каква е разликата ?

Разликата?!?

Приликата е, че g-force еускорение, дългащо се на гравитацията.

1 g =  9.80665 метра в секунда за секунда ускорение.

Ускорение може да се мери в g, но това не прави всички видове ускорение = гравитация.

преди 1 минута, zemonti написа:

Разликата?!?

Приликата е, че g-force еускорение, дългащо се на гравитацията.

1 g =  9.80665 метра в секунда за секунда ускорение.

Ускорение може да се мери в g, но това не прави всички видове ускорение = гравитация.

Според теорията за неразличителството няма разлика. За това и викат теория на неразличителството. До сега доколкото знам, човешките усещания, както и изобретените измервателни уреди не са в състояние да различат нито ускорение от гравитация, нито инертна от тегловна маса.

Разбира се има и по стара теория на различителството. Явно си нейн привърженик.

преди 6 минути, Melmak ® написа:

Всъщност е голяма мистерия защо инерчната маса е равна на тегловната.

Аз си въобразявам разни сценарии и постановки. Чел съм за други, но те са също във въображенията на авторите си.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.