Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доколко религията промива мозъците ни ?

Featured Replies

Тия терористи са надъхани и дрогирани от малки.Никой не им е виновен за хала,те са си виновни че позволяват да им промиват мозъците.

Точно това е ключовия израз: "от малки" - нима може да обвиняваш някой, който от едвам проходил бива надъхан че еди кой му е враг и кои трябва да умрат на всяка цена. Виновни има, но са много малка част. Повечето са просто жертви на обстоятелствата. Не мисля, че аз или ти ако бяхме родени и възпитани там, ако ни бяха разказвали например как братята и бащите ни са умряли геройски отнасяйки десетки неверници в ада бихме се замислили за това дали и колко са невинни тези или правилно ли е да се отнема човешки живот. Сравнението на Морфей с самураите ми се вижда съвсем правилно. Разликата е само в инструмента който се използва за изграждане на убеждението - в единия случай е религията, в другия бушидо.

Не е проблемът религията.Проблемът е в самите нас...

Също страхотно казано Trichocephalus!

• Отговори 175
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха

• И отново - идеологическите глупости на криворазбрания сатанизъм... Това е философията на Антон Шандор Ла Вей - доста противоречива личност, чиито последователи са се самоназовали "сатанисти" - съвсем

Профруит,ясно е че е така донякаде,само донякаде.И резултата от тоя терор е повече тероро от страна на палестинците.Казваш че били наследници на гърците,хахаха,наистина ли вярваш и го мислиш това???Вярно че не ги искат,а защо мислиш че не ги искат???.Това вече е политика,и то гадна мръсна политика,палестинците са нещо като буфера обиращ всичко от проблемите м/у Израел и споменатите от теб богати арабски държави.Защо турция затвори границите след няколко месеца през 1989 година мислиш,пак заради същата тази политика,да запази влияние в България.

Това че израел е въоръжен до зъби е вярно,затова и има самоубийци.След срутване на къщи,убиване на деца,жени ,съпруги,родители,какво мислиш ще направи оцелелия палестинец?? Ще се взриви за да вземе поне няколко евреи със себе си на оня свят,това е ясно.Казваш че ги насилвали,хм,колко процента от това са действителните случаи.И в Ирак ли ги насилват да се взривяват????И колко от така наречените граждани на богати петролни кралства все пак избират да се бият срещу евреите,американците и дори руснаците в чечня??Нима зашщото не са били доволни от своя спокоен и богат живот в тези страни???

Нещо издиша във всичките ти тези твърдения,не казвам че всичко е невярно,но не всички случаи са такива. А Албанец няма да дойде в България скоро,защо ло,защото нямат интерес и подтик от това,нямат никаква връзка с нас.Освен ако не дай си боже и тука стане като Косово,Босна и Херцеговина.

Нещата не са такива каквито си мислим,нещата не са толкова прости и ясни както ти го изкарваш.

По-сложно е,и няма еднозначен отговор.

П.С- както каза flare повечето са жертва на обстоятелствата,колелото завърти ли се веднъж,трудно спира

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

П.С- както каза flare повечето са жертва на обстоятелствата,колелото завърти ли се веднъж,трудно спира

Колелото се е завъртяло още преди хилядолетия,Морфей.Няма и да спре скоро.Религията е просто инструмент в ръцете на манипулаторите.

Опитвам се да ви кажа,че промиване на мозъци става не само чрез религиите.

П.С.infinity1305,снимката е страхотна-вярно си е-не само са промити,техните мозъци са издухани през ушите! angry.gif

За снимката не мога да коментирам.Незнам по каква причина е заравят жената.Знам че техните закони са различни,Шериата е жесток закон,за прелюбодейство се полага пребиване с камъни,като момичето,жената понякога я заравят в земята до главата.Но това са други нрави-други закони,друга гледна точка.И крумовските закони сега ни се струват жестоки,но са изпълнили предназначението си нали.

P.S Аз не мисля че се отклонихме много,просто разглежаме най фрапантните според нас случаи и се мъчим да ги обясним по някакъв начин,независимо дали ни оттърва,дали го възприемаме или не:speak: Но и на вицове съм съгласен инфинити :clap:

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

За снимката не мога да коментирам.Незнам по каква причина е заравят жената.Знам че техните закони са различни,Шериата е жесток закон,за прелюбодейство се полага пребиване с камъни,като момичето,жената понякога я заравят в земята до главата.Но това са други нрави-други закони,друга гледна точка.И крумовските закони сега ни се струват жестоки,но са изпълнили предназначението си нали.

Не ме карай да ровя из нета за снимки на християнски сутеньори, които пребиват до смърт непълнолетни жрици на любовта.Приложих снимка, но нямах в предвид ислямския свят само.Фанатици има във всяка една религия.Беззаконието не е приоритет само на мюсулманите.Разбра ме погрешно.

А жената там я заравят, поради изопачени религиозни разбирания.

Има! Защото от тях чух че евреите били "лошите чичковци". Не се сещам какво беше казал монахът му с монах, ама беше в тоя дух на религиозна основа.

Те са говорели за юдеите, отричащи Христа. Това е друго.

Арабския свят.В Кувейт се ражда дете и веднага получава 25 000$.Приличен старт, не мислиш ли?

Защо няма камикадзета от Бахрейн, Дубай, Кувейт, Оман.'Щото има нефт, съответно пари.За какъв чеп да ходи да се кичи с бомби и да крещи 'Аллах атбар", когато може да си прави оргии в харема си и да се радва на състояние от нефта.

Уви, твърде вярно... Нищетата пробужда скотското, пробужда отчаянието.

Темата не се е отклонила, както каза infinity1305. Тя просто преповтаря за пореден път нещо, обсъждано и преди тук. До консенсус обаче няма да се стигне. Причината е простичкия факт, че по принцип хората са предубедени. Всеки взема за опорна точка своето гледище. А нещата са твърде сложни, за да се опростяват така. Тук говорим за култури, за цивилизации. И разбирането на едната от другата е неосъществим блян. Малцина са тези, които могат да вникнат в духовността и смисъла на чуждата култура.

Колкото до фундаментализма (да не се ограничаваме с категории като "исляма" и т.н.) - той е отроче на буквализма. Хора, съзнато или не, манипулират други хора посредством лъжи. Корана е забележителна книга. Но е интерпретирана своеволно. Точно както Библията. В Библията пък се допускат странни условности - на една страница се препоръчва убийство, на друга то се заклеймява като грях. И разбира се теологично обяснение има. Всичко подлежи на интерпретация и свръхинтерпретация. Лоша вяра и зла религия няма. Има само безнравствени или по-скоро псевдонравствени заблудени хора, борещи се до смърт за една кауза. Ярък пример за това, колко относително е разбирането за "добро". Дали нашето добро на тях им се вижда такова? Кой ще каже кое е "истинското" добро? Има ли безпристрастност у масите?

Смея да кажа, че не виждам блестящи перспективи. Не очаквам нищо добро да излезе от т.нар. "Сблъсък на цивилизациите". Моля се само нещата да не станат толкова страшни, колкото се осмелявам да си ги представя понякога.

Ами дайте ми обяснение да думата тероризъм.

Стига сте говорили неща от рода "моята религия е кууул, ваще вонат"

Религията е за това - да промие нечий мозък и да го подчини. Спомнете си защо на Римската империя и е дотрябвало християнството?

Що ами имали роби...Християнстовто поучава робите на смирение.

Е какво по изгодно от това?

И как една религия се трансформира в друга? Ами когато имало вече сериозно християнско движение в Римската империя, но нямало кой да има прави кофчези с релефни мотиви от техните писания. За целта си взимат от езическите и им приписват друго. Да речем Дионисий - ства Христос, а символа на плодородоето - грозда - негова кръв.

Кой освен религията може да те накара като видиш черна котка да въртиш като пумпал по улиците. (това пак си е вид вярване).

И защо решавате, че ислямистите са фанатици с промити мозъци и терористи, а християните са партиоти.

Къде е разликата между патриот и терорист?

Кога един иракчанин става патриот? Ами когато дойде чичко Джордж с M-16 у тях и иракчанина го гръмне. А когато някой с оръжие се качи на превозно средство и каже на шофьора да кара където каже - това какво е? тероризъм? Ами имаме един случай в нашата история - Ботев.

Ами и на мен ако родителитеми бяха приказвали приказки за чичко исус щях да съм чал с главата.

Кой освен религията може да те накара като видиш черна котка да въртиш като пумпал по улиците. (това пак си е вид вярване).

Този вид вярване съвсем не е религия,а невежество и то може да накара човек да върши и къде къде по-големи простотии.

А и много би ми бил интересен човек,който твърди че Кант,Декарт,Айнщайн,Паскал,Ампер.... са били хора с промити мозъци.

Този вид вярване съвсем не е религия,а невежество и то може да накара човек да върши и къде къде по-големи простотии.

А и много би ми бил интересен човек,който твърди че Кант,Декарт,Айнщайн,Паскал,Ампер.... са били хора с промити мозъци.

badr, мъдростта също не е нормално състояние, ако се вземе в предвид състоянието на булшинството и средния коефициент на интелигентност biggrin.gif

Религията - душата на думите се уповава!

Измамен е светът, ала нима лъжа е и това, което тъй щедро - зарад земните ни мъки - обещава ни небето?...

Но в този труден и свят изпълнен с тъга премного,какво друго ни остава,освен във нещо да намерим сила и надежда за нещо по добро.Когато няма го реално остава само вярата.

Затова са религиите,да ни дадат сила и да не се отчайваме и станем скотове.

Плюс това не самата религия "промива мозъци",а хората,които я използват....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Ми аз ще повторя и себе си и другите - няма лошо в религията, лошото е в неината интерпретация. Нима божиите заповеди и стълбовете на корана ни учат да убиваме? Не, не те ни учат. Хората ни учат. И по лошо - слагат ни името божие за предлог. А изповядваните в момента религии са на минимум 1500 години. Имало е време бол за фалшификации и тълкувания. Кой попита защо арабите от богатите държави не тръгнат да се взривяват? Ми Осама е суадитец, както и повечето ал'кайдци. В Лондон атентатите ги извършиха пакита родени в Англия, френски алжирци, либиици от италия, мароканци от испания и тн. Това си е начин на съпротива срещу агресора (не толкова военен колкото идеологичеаки). Ако западът се е освободил от предрасъдаците на вярата и се е заробил на парите, то в изтока не искат да стане баш така. Не е таина че Европа брутално е ограбила Африка, а САЩ ограбва близкият изток (и им помагаме). Е как да се противопоставиш на европа и сащ? Нали те са те измъкнали от лаината за да се намъкнеш в други? Не е ли по лесно да се противопоставиш на религията им (която в момента не е христянството а парите)? Изваждаш на яве и наи доброто от своята си култура (религията) и я впускаш да се бори срещу агресора.

• 2 седмици по-късно...

Няма нищо по-вредно и по-лошо, което да е измислило човечеството от религията. Която и религия да вземете, то стигаме до един и същ извод- начин за упражняване на контрол над масите и въвеждането им в заблуждение. Религиите са възпрепятствали и забавили развитието на човечеството с векове, а сега са символ на насилие, тероризъм, войни.

Всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Истината е че човек трябва да вярва в себе си, в собствените си сили, в силата на природата.

Абсолютно поддържам предното становище! За мен този свят без религиите щеше да е много по-напред и в духовно,и в материално отношение,отколкото е сега! Разбира се,има хубави нещав религиите,учат човек да бъде добър и т.н. , но същевременно насаждат нетърпимост,предразсъдъци, векове наред са ограничавали развитието на науката и философията,станали са причина за безброй кървави войни, и до ден днешен са причина за множество военни конфликти по света. Представете си един свят,свободен от религии, обединен във вярата в доброто, мислещ и работещ в една посока...Понякота като се замисля,искрено съжалявам,че са се развили така нещата...

WhiteHart, за това имат вина единствено хората, а не религийте.Изопачаването води до спъване и ограничаване.А и в живота на всеки един човек поне веднъж идва момент, когато вярата в нещо е необходима...не в нещо, а именно в Бог...

Хората СА религиите. Хората са измислили религиите,така че щом хората са склонни към изопачаване и лъжи, това важи и за религиите.Невъзможно е да съществува идеална,чиста и правилно разбрана религия.Все ще се намерят хора да я опорочат и използват за свои цели,и именно поради това съм против религиите.Религията е една утопия,и то опасна утопия.Инфинити, божественото е вътре във всеки от нас! Потърси го вътре в теб,а не в разни писания,измислени от хора, на които очите не си им виждала.

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Хората СА религиите. Хората са измислили религиите,така че щом хората са склонни към изопачаване и лъжи, това важи и за религиите.Невъзможно е да съществува идеална,чиста и правилно разбрана религия.Все ще се намерят хора да я опорочат и използват за свои цели,и именно поради това съм против религиите.Религията е една утопия,и то опасна утопия.Инфинити, божественото е вътре във всеки от нас! Потърси го вътре в теб,а не в разни писания,измислени от хора, на които очите не си им виждала.

Същото може да се каже и за мирските/гражданските закони. Това обаче, не им пречи да са стойностни, действащи и хората да се опитват да търсят подкрепа чрез тях, независимо как може да ги изкриви някой безсъвестен юрист. Всъщност, ако се погледне реално, тъй наречните религии са нравствени предписания за един по-добър живот. Т.е. така са описани законите на тогавашното време. Ако погледнеш книгата Левит. Свещенна за 3 религии там ще намериш мирските закони от мойсеево време. Те са толкова дълбоко заседнали в бита ни, че ние ги наричаме неписани правила или обществен морал. Нима безстойностни норми биха преживели повече от 3 хилядолетия? Въпроса е може би по-скоро в това да потърсим божественото и човешкото във всеки около нас и тогава можем да се надяваме на неизопачавани истини.

Ами то едно дете като се роди каква религия изповядва? Какъв език знае да говори, знае ли що е закон, морал, добро, зло и т.н. Всичко му се набива в главата от "големите", които също са минали по тоя път и така отново и отново. Ние възприемаме интерпретацията която правим на реалността за самата реалност. Теорията на относителността е приета отдавна, но само на книга и никой в личния си живот не стъпва на тази плоскост - че няма абсолютна истина, няма добро, зло, хубаво, лошо, че всичко е еднакво и само ние го правим различно, възприемайки го по различен начин. Ако утре човечеството изчезне, с него изчезва и цялото "безценно" знание, идеи, наука, религии сякаш никога не ги е имало. Няма кой да гради демокрация, да мре за Исус, Аллах, вяра, родина, чест и прочие умствени конструкции. Истинския въпрос е защо не се променяме истински ...

...няма абсолютна истина, няма добро, зло, хубаво, лошо, че всичко е еднакво и само ние го правим различно, възприемайки го по различен начин. Ако утре човечеството изчезне, с него изчезва и цялото "безценно" знание, идеи, наука, религии сякаш никога не ги е имало...

Това незименно е така, защото религията, науката, правото, моралът т.е. знанието като цяло, служат на хората за да направят един по-лесен за живеене и оцеляване свят. Няма ли ги хората, няма на кого да служат, за това и ще изчезнат. Това обаче, не означава, че сега са излишни и че трябва да бъдат изкривявани в служба на единици или стотици - те трябва да бъдат глобални категории в служба на всички. А абсолютна истина има и това е природата или по-скоро полиморфизма на нейната същност, равновесието и целоста и, част от която е и трансубстанцията на "доброто" и "лошото" (доколкото е правилно да се използват тези категории).

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Думи, думи ... И каква е истината от гледна точка на мравката, мухата и пр. други твари. Самите думи "истина" и "абсолютна" какво означават? Откъде знаем какво означават? Кой ни каза смисъла им? Мен са ме учили , че "истина" означава вид удар с ръка и в моя свят като кажа "истина" хората се дръпват назад уплашени. В моя свят биха те нарекли луд, макар че "луд " означава "красив" и макар че ние нямаме такива думи като луд и красив и не знаем какво означава това - някой трябва да ни научи ....

както въм твърдял преди много време и продължавам да го твърдя - религията и политиката само развалят хората като насаждат омраза към хората с друга вяра, народност, раса.

За да бъда малко поубедителен (да се подкрепя с факти)

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...F%BDentry23606#

- тук бях написал преди малко за дискриминацията на верска и расова основа и мисля, че е точно по тази тема.

Не отричам абсолютно всичко в религиите.Вярно е,че те проповядват човек да е добър,състрадателен,да спазва определени етични норми. Но дотам свършва тяхната положителна роля. Тези неща,тези морални кодекси,биха могли да се развият и без религията. Да погледнем още от началото - защо са се зародили религиите? Поради страх. Страх и невежество. Светкавиците и гръмотевиците - това са били скандалите на боговете, всяко едно необичайно природно явление е било предзнаменование за нещо,фатализма е пуснал дълбоки корени в човешката душа. Това е самият корен на всяка една религия - страх и невежество. Оттам вече религиите са се развили,еволюирали, модернизирали са се, и тъй като човек вече си е обяснил повечето природни закони и не се е страхувал от тях, си е намерил заместител - страхът от смъртта. Веднага находчиви умове започват да променят и допълват религиите,описвайки страшни видения - ад,сяра,огън,демони, и това само защото не се подчиняваш на общоприетите догми и имаш напредничаво мислене. Милиони хора са загинали само от ръцете на инквизицията, обявени за магьосници,еретици, вещици, сатани...Развитието на науката е било забавено с векове,заради егоцентризма и надменноста на църквата. Идеята ми е,че религията като това,което представлява днес,е абсолютно ненужна и дори опасна. Казвате,че не религията е виновна,а човекът,защото той я изопачава. Да,така е,но това е природата на човек - винаги ще има зли,властолюбиви и коварни хора,които ще използват тези чисти идеали за свои цели. Според мен хората не са разбрали правилно много от пророците,които са проповядвали нещо съвсем друго. Едва ли Христос би одобрил днешното християнство...Неговото учение е било нещо съвсем друго.Той е бил един обикновен човек,достигнал до вътрешно просветление, и искащ да покаже на хората,че всеки може да го постигне,стига да бъде добър и да се вгледа в себе си. Едва ли Мохамед би се зарадвал,ако можеше да види как разни психопати проповядват от негово име разни джихади,кланета и т.н.

Религиите са изиграли своите роли. Днес те не са нужни. Биха могли да бъдат заместени от някакъв нравствен кодекс,който да се спазва от всички,който да обединява,а не да разделя хората.

en pluribus unum, както се казва на латински. "От многото единствен"

Ами аз също смятам, че религията е вредна, но не напълно разбира се. Много често за добро или лошо много често цитирам някои от притчите или неща казани в библията.

Все пак въпреки, че религията като идея институция или каквото искате е вредна за социалняи напредък то не може да се отрече, че библията, сама по себе си е една стойностнак книга. Все пак и сатанинската библия е стойностна книга - все пак всичко зависи от ръцете в които попадне. Някои преподавате ли преди мислех, че щом чета сатанинската библия ще стана някъф луд сериен убиец и прочие. та нали и библията да четем пак може да станем такива - една книга не може да промени човек.

Както бях чул преди една много готина мисъл - "не парите развалят човека, за да се развали той си е бил такъв и преди" => ако човек има здрав разум каквоти и книги да чете те не биха му повлияли лошо, защото той ще знае на кое в тях да вярва и на кое не.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.