Премини към съдържанието
Lumberman

"Фалшивите" новини са всъщност забранените истини

Препоръчан отговор


Бих искал да застъпя темата за т.нар. "фалшиви новини", който термин управници и мейнстрийм медии започнаха да използват в последно време, за да маркират и хвърлят съмнение върху неудобните за тях алтернативни източници на информация. Както обикновено, крадецът вика "дръжте крадеца"; така и компрометираните и продажни официозни медии претендират да са обективни и безпристрастни, докато слугуват на силните на деня, и всячески се опитват да омаскарят всеки, осмелил се да  предизвика представяните от тях реалности.

За заглавие на темата ползвах цитат от публициста Добри Божилов, от една едноименна негова статия/коментар от това лято. Ще копирам тук статията, защото мисля, че си струва да се почне отнякъде като отправна точка. Божилов е последният човек, който може да бъде обвиняван в слугинаж и продажност, маргинал отвсякъде... Но той и Исус Христос е бил презрян и маргинал.

 

Цитат

„Фалшивите“ новини са всъщност забранените истини… Истерията е от истинските фалшификатори…

Резултат с изображение за фалшиви новини

Въпросът с „фалшивите новини“ се превръща вече в абсолютна истерия, някакъв вид паника и отчаяние на старите медии, губещи влияние, и понякога – превръщащи се в откровена смешка. Трудно прикритата злоба на водещи и медийни собственици срещу така наречените „фалшиви новини“ съвсем ясно очертава истинската същност на хората, които доскоро имаха монопол над това какво ще гледаме и слушаме, и доста успешно го осребряваха. Но тази статия не е за старите медии, тя е за новите. И ще се опита да отговори на въпроса „що за нещо са фалшивите новини“.

Ако разгледате няколко такива сайта, свалите всички новини от например последната седмица, и ги проверите „буква по буква“, ще стигнете до изумителен резултат. Между 80 и 90% от новините са… съвсем истински. Не са фалшиви. Когато аз лично установих този факт за собствения си сайт („Гъдел Нюз“), останах дълбоко разочарован. Провалът беше пълен. В сайтовете за фалшиви новини е пълно предимно с истински новини.
Защо това е така? И каква е истината за фалшивите новини? И защо тази „фалшиви“ сайтове вече имат по-голяма аудитория от старите медии?
Вероятно очаквате някакъв високотехнологичен отговор, свързан с линкове, Гугъл, Фейсбук, трафик, SEO и пр. Но не. Отговорът е съвсем тривиален, и е един и същи от хилядолетия. Фалшивите новини са атрактивни, не защото са фалшиви. А защото носят „забранената истина“.
Големият проблем на традиционните медии не са фалшивите медии. Големият проблем са самите традиционни медии, които са си наложили автоцензура и определени правила на публикация, които отделят едни теми от други. Старите медии вече не са медии, те нямат най-важното – медийната свобода. Вместо това те са станали проводници на определени интереси и ценности, и всичките им съобщения са в строги рамки.
Така обаче обективната истина остава извън тях. Огромни области на познание и информация се оказват забранени, или поне брутално ограничени. И народът, търсейки истината, просто намира други канали. Много е важно да се уточни – силната на „фалшивите новини“ се състои в това, че народът търси ИСТИНАТА. И те му я дават. И това се случва и повтаря непрекъснато в историята. В тоталитарните времена много силно избуяват… вицовете. Във времето на турското робство много силно избуява народният фолклор. За злините на турците се пее в песните. В първото ни царство пък развалата сред духовенството ражда ересите – богомилството например. А в края на 18 век, в Англия журналисти и карикатуристи са арестувани, заради… шеги с краля. Това ги прави още по-известни, и за да се овладее ситуацията кралят просто ги пуска на свобода…
Точно същото се случва днес и с „фалшивите новини“. Те злобно и завистливо са наричани „фалшиви“ от страна на официозните медии, които са станали част от олигархията, лапат от народния залък, дебелеят, и им е удобно да обслужват само „законните“ тези и да съобщават официалните истини. Но в тях фалшивото е символичен дял, просто защото много повече трафик и посещения носят… истинските новини. Истинските, но забранени, новини.
Нека дам няколко примера.
В официозните медии е абсолютно забранено да се обсъжда темата за излизане на България от ЕС. Това е абсолютна ерес, забранено, погрешно, това е нещо, над което не трябва дори да се мисли. България е в ЕС, това е за вечни времена, ЕС е безпогрешен, атлантизмът е неотменим.
Само че – просто не е така. ЕС е човешко творение, и се оказва – от доста глупавите творения. Грешките на ЕС са в пъти повече от правилните му решения. ЕС се разлага и разпада. И това логично поставя въпроса „до кога ще стоим в ЕС, има ли алтернатива“? Забележете, това е само въпрос, тема за дискусия. Не е сигурно, че крайният резултат ще е излизане от ЕС. Но тази тема е… забранена. Тя просто не се обсъжда. Това е крайно недемократично, то е по същество цензура и тирания. В опит да се спаси ЕС, се забранява дори да се говори срещу ЕС.
Но обективната реалност, извън официозните медии, е съвсем различна. Дори в момента, въпреки тоталната забрана на тази тема, между 30 и 40% от народа вече е позитивен към напускане на ЕС. Това е огромна аудитория. И ако тя не получи дебат и честен сблъсък на тези в официозните медии, ще го потърси другаде. Намира го в… изданията за фалшиви новини. Всъщност те не са фалшиви. Темата за ЕС е съвсем актуална, тя е ИСТИНСКА. Просто на едни места е забранена, а на други – разрешена. Автоцензурата на официозните медии оставя тази част от пазара на не-официозните.
Друга тема – също брутално забранена, е тази за хомосексуалната култура. В момента е наложен един шаблон кое е добро, и кое е лошо. Той е спуснат като задължителен и се прокарва. Алтернативно мнение не е позволено. Забележете – не говорим тезата „анти-гей“ да бъде наложена, нито да се преследват хомосексуалните. Говорим за това изобщо да има дебат, и за това да обсъдим до къде може да стигне сексуалната свобода. Говорим за правото да говорим.
Нямаме това право. Гей-културата е приета и одобрена, всички ще се съобразяват. Всяко друго нещо е „враг на демокрацията и свободата“. Въпросът не подлежи на обсъждане, той подлежи само на прилагане.
Е, само че 95% от народа не е на това мнение. И след като темата я няма в официозните медии, тя се появява другаде. В медиите за „фалшиви“ новини. Апропо, говорим не само за България. И на запад народите са преобладаващо срещу гей-културата. И там медиите са завладени от политическата коректност и „добрия език“. Резултатът – и там се четат апокрифни сайтове, които имат по-голяма посещаемост от CNN.
Трета много атрактивна тема за „фалшивите сайтове“ е Русия. Отново абсолютно забранена посока на мислене. Русия е лоша, тя е враг на атлантизма, това е решено, нищо друго не може да се говори. Само че народът знае, че не е така. И търси своята информация. При 80% русофили в България, това официозните медии да не допускат позитивни новини за Русия, е форма на самоубийство. А нишата се запълва от „фалшивите новини“.
Разбира се, има и много други теми. Но дори само тези 3 илюстрират чисто пазарния механизъм, който стои зад „фалшивите сайтове“. Просто има огромни области на познание и информация, от които официозните медии са се отказали. Или дори водят война с тях. Логично, в тази ниша, навлиза нещо друго. Интернет и социалните мрежи само го улесняват. Но то би възникнало и без тях – чрез фолклор, ереси, забранени книги и пр.
Към настоящия момент, медиите за „фалшиви новини“ просто нямат нужда от фалшиви новини. Затова и те не са фалшиви. Към настоящия момент, гладът е за истината, която е потъпквана и мачкана, в името на някакъв очевидно глупав неолиберален модел, който се опитва да завземе света и да подчини всичко. Фалшивите новини показват как този модел се проваля в „медийната част“ от настъплението си. Той си настъпва, подкупил е официозите, създал е каста от журналисти-лакеи, които го обслужват, затънали в разкош. Само че паралелно възникна и избуя нова медийна среда, която прави тази прислуга излишна и безсмислена. Затова самата тя злобее, а неолибералното статукво е в паника, и не може да измисли как да се справи с истинската свобода. Защото фалшивите медии са именно това – те не са фалшиви, те са истинската свобода. Правото да мислиш, да търсиш фактите, и да си правиш изводи.
И накрая, нека все пак да съобщим и няколко фалшиви новини. Такива, които са доказано фалшиви, след последваща проверка. Нека ги видим, както и последиците, до които доведоха:
1.Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване – фалшива новина, тиражирана от водещи политици и от водещите медии, разтръбена от най-високо място – ООН. Фактите доказаха, че няма никакви подобни оръжия, а резултатът от убийството на Саддам е възникването на Ислямска държава, и избуяването на тероризма.
2.Босненските сърби убиха 80 мюсюлмани на пазар в Сараево. Последваха – въздушни удари срещу сърбите, и насърчаване на мюсюлманската страна. Впоследствие ООН доказа, че снарядът не е изстрелян от сърбите, защото те просто не са имали позиция в такава близост, че да го изстрелят.
3. (Тази новина е все още действаща и се ползва) Русия е нападнала Украйна и е окупирала Крим. Всъщност, Украйна е окупирана от западни марионетки, които не се поддържат от народа. Окупацията на Крим е неизбежна, за да се предотврати буквално кървава баня там между доминиращите руснаци, прииждащите укро-фашисти, и симпатизиращите на Запада „кримо-татари“. Крим нямаше да остане украински. Там 70% са руснаци. Но щеше да се превърне в една нова „Босна“, защото руснаците отдавна си бяха въоръжени, и също отдавна – бяха потискани. Вероятно не знаете, но те нямаха право да избират дори кмет на своя град Севастопол. Той се назначаваше от Киев. Защото е ясно кого биха избрали.
4.(Тази новина е все още действаща и се ползва) Източноевропейците са виновни за проблемите на Великобритания, те ни взимат работните места и вършат престъпления. Всъщност, източноевропейците работят като волове, плащат данъци и помагат на Великобритания. Проблем са заселниците от Пакистан и Индия, които не работят, живеят на помощи, и правят терористични актове.
Сега остава да зададем въпроса кой разпространяваше, или продължава да разпространява, тези новини? Това сайтовете за „фалшиви новини“ ли са? Ами то по времето на Босна и свалянето на Саддам, още дори нямаше такива сайтове? Кой разпространяваше тези новини? Кой продължава да ни промива мозъците днес?
Истината е, че фалшивите нови са нещо от типа: „Извънземните идват“, „Рептилите управляват“, „Тровят ни от въздуха със самолетите“. Има такива новини, но те не са точно фалшиви в днешното значение на понятието. Това са конспиративните теории, които винаги са съществували. После в Интернет се е появила и нишата за подобен тип сайтове, които никога не биха били опасни за официозните медии. Както книжките и малотиражките за извънземни никога не са били заплаха за „Ню Йорк Таймс“.
Но днес тези медии нямат нужда от конспирации, просто защото самата обективна реалност е една голяма неолиберална конспирация. Днес нишата е за самата Истина, и сайтовете за „фалшиви новини“ я заемат. Никога не може да съществува по-голяма ниша от тази за истината, когато е очевидно, че тя е прикрита. И именно истината плаши официозите, и затова ни наричат „фалшиви новини“. Не ги плашат извънземните или рептилите! Плаши ги Истината – за Русия, гейовете, ЕС, войната с терора и пр.
Истината избуява по хаотичен и неуправляем начин, и разклаща самите основи на „системата“. Затова и аристократичните и журналисти злобеят, а онези, които им плащат беснеят и се чудят какво да правят. Най-вероятно накрая ще измислят някаква тотална цензура. Което ще е последният куршум на самоубийството им. После обществото просто ще експлодира…

Добри Божилов
12.06.2017


Между другото, някой помни ли с какво се занимава Министерството на Истината в книгата на Оруел?

"Фалшивите новини" са просто поредната мантра излизаща от същите лъжливи уста и като такава следва да се приема с недоверие. Разбира се, никой не е застрахован от заблуди, но който вярва на онези, които пробутват тези елементарни манипулации, съвсем е за окайване.

И трудно ли е и онези същите кукловоди да си създадат алтернативни медии, които също да контролират? Или да пълнят интернет пространството с наистина фалшиви и абсурдни истории, които да правят истината по-трудна за пресяване, и да придадат някаква тежест на аргументите си, слагайки всички останали в един кюп на несериозни и недостоверни човеци и откачалки?

Не на последно място, нека тази тема бъде един своеобразен трън в очите на другарите пропагандатори в този форум, които най-безсрамно запълниха страница след страница с платени пропагандни и безполезни теми, докато най-належащите въпроси на съвремието остават изтласкани в периферията.

Ще завърша с един цитат от Причти Соломонови:

"Купувай истината и не я продавай, Тоже и мъдростта, поуката и разума."

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)
 • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има далеч повече ЕЖЕДНЕВНИ примери когато става въпрос за... просто доказани фейкове или спекулации със истински факти, но обърнати в съвсем друга посока.

Има вече теми за това и тук .

И малко по конкретно за цитираната статия, която "онеправдава" фалшивите новини с фалшиви такива :)

1 - садам Хюсеин имал оръжия. Да, това се оказа недоказана  информация,  което все още не се знае дали наистина е било лъжа, или са скрити, изнесени, унищожени.Но да се върна на медиите - вината в разпространението на тази недоказана новина не е на медиите. Те отразяват това което са заявили официалните лица на някои държави.

Медиите в случая нищо не са излъгали. Цитират съвсем коректно тези изявления.Лъжа би било  да  цитират думи, които нито американците, нито Европа са казвали за Садам.

2 - Сърбия. Има доказан геноцид от страна на сръбските военни.http://obshtestvo.net/военните-престъпления-на-балканите/ Това фейк ли е ? Не мисля.

3 - Русия не била нападнала Украйна, не била окупирала Крим :) и стандартните простотии за марионетъчни фашистки правителства на укро-бандеровци, и как руснаците страдали от тях.

Има ли някой да вярва на тези тотални глупости ? Знаете темата за Украйна.

 

 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

boyko.png

 • Харесва ми 1
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина ли не правите разлика между публикацията по-горе и новини, които се може дори да се водят фалшиви, но не могат да бъдат оборени?

Думата "фалшиви" е в кавички.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Lumberman написа:

Бих искал да застъпя темата за т.нар. "фалшиви новини", който термин управници и мейнстрийм медии започнаха да използват в последно време, за да маркират и хвърлят съмнение върху неудобните за тях алтернативни източници на информация. Както обикновено, крадецът вика "дръжте крадеца"; така и компрометираните и продажни официозни медии претендират да са обективни и безпристрастни, докато слугуват на силните на деня, и всячески се опитват да омаскарят всеки, осмелил се да  предизвика представяните от тях реалности.

За заглавие на темата ползвах цитат от публициста Добри Божилов, от една едноименна негова статия/коментар от това лято. Ще копирам тук статията, защото мисля, че си струва да се почне отнякъде като отправна точка. Божилов е последният човек, който може да бъде обвиняван в слугинаж и продажност, маргинал отвсякъде... Но той и Исус Христос е бил презрян и маргинал.

 


Между другото, някой помни ли с какво се занимава Министерството на Истината в книгата на Оруел?

"Фалшивите новини" са просто поредната мантра излизаща от същите лъжливи уста и като такава следва да се приема с недоверие. Разбира се, никой не е застрахован от заблуди, но който вярва на онези, които пробутват тези елементарни манипулации, съвсем е за окайване.

И трудно ли е и онези същите кукловоди да си създадат алтернативни медии, които също да контролират? Или да пълнят интернет пространството с наистина фалшиви и абсурдни истории, които да правят истината по-трудна за пресяване, и да придадат някаква тежест на аргументите си, слагайки всички останали в един кюп на несериозни и недостоверни човеци и откачалки?

Не на последно място, нека тази тема бъде един своеобразен трън в очите на другарите пропагандатори в този форум, които най-безсрамно запълниха страница след страница с платени пропагандни и безполезни теми, докато най-належащите въпроси на съвремието остават изтласкани в периферията.

Ще завърша с един цитат от Причти Соломонови:

"Купувай истината и не я продавай, Тоже и мъдростта, поуката и разума."

Откакто свят светува хората се опитват  да придобият  монопол върху истината . Така че това че истеричното пищене срещу фалшивите новини и според мен е опит на тези които са на власт да го направят . Фалшивата новина също е разтегливо понятие .Това което е истина за един човек за друг не е. Много харесвам следната притча относно истината:

Цитат

Вървели трима слепци по пътя. Изведнъж земята под тях се разтресла от стъпки, които ги приближили.
- Кой е?- попитали слепците.
- Аз съм водач със слон - отговорил пристигналият.
Слепците не знаели какво е слон и помолили водача да им позволи да го докоснат , за да добият представа за него.
Човекът се съгласил. Приближил се първият слепец, докоснал слона по крака и си казал: "Слонът е като колона."
Доближил вторият, докоснал хобота на слона и си казал:"Слонът е като змия."
Накрая третият докоснал ушите на животното и си помислил: " Слонът е като лист"
Водачът продължил по своя път, а всеки от нещастните слепци вече имал убеждението,че знае какво е слон...

 

А фалшиви новини наистина ни заливат отвсякъде. Преди време беше трудно човек да се добере до информация. Сега проблемът е с отсейването  и.

Редактирано от lsmurf (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, miro20 написа:

Има далеч повече ЕЖЕДНЕВНИ примери когато става въпрос за... просто доказани фейкове или спекулации със истински факти, но обърнати в съвсем друга посока.

Има вече теми за това и тук .

И малко по конкретно за цитираната статия, която "онеправдава" фалшивите новини с фалшиви такива :)

1 - садам Хюсеин имал оръжия. Да, това се оказа недоказана  информация,  което все още не се знае дали наистина е било лъжа, или са скрити, изнесени, унищожени.Но да се върна на медиите - вината в разпространението на тази недоказана новина не е на медиите. Те отразяват това което са заявили официалните лица на някои държави.

Медиите в случая нищо не са излъгали. Цитират съвсем коректно тези изявления.Лъжа би било  да  цитират думи, които нито американците, нито Европа са казвали за Садам.

 

 

 

Миро, продължаваш да с***ш с твоя шит и се гавриш с паметта на над 400 000 жертви. Срама нямаш ли, комуне?

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, lsmurf написа:

А фалшиви новини наистина ни заливат отвсякъде. Преди време беше трудно човек да се добере до информация. Сега проблемът е с отсейването  и.

Именно. Преди да ни залеят с тотални фалшификации, започна т.нар. "информационен шум" , в който дори истински новини ни заливат ли заливат, и човек  реално се затруднява в преценките си .

Сега "информационния шум" не е изчезнал, обогати се в геометрична прогресия с тези фалшиви новини.

Това което казваш за преценката  на дадена новина е едно...  наистина човек може по различен начин да оценява дадена новина. Например дали някое действие на премиер/президент е добро или лошо

Но  аз поне говоря за едно друго тотално и вече масово явление - не оценката на действието е проблем, а това че дадена новина какво е направил/казал даден политик, или че дадено събитие се е случило , е тотална лъжа.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

Но да се върна на медиите - вината в разпространението на тази недоказана новина не е на медиите. Те отразяват това което са заявили официалните лица на някои държави.

Медиите в случая нищо не са излъгали. Цитират съвсем коректно тези изявления.Лъжа би било  да  цитират думи, които нито американците, нито Европа са казвали за Садам.

Когато цитираш неща, които знаеш че са лъжи без да информираш, че информацията или източника ѝ са недостоверни, тогава ти ЛЪЖЕШ.

Всички много добре са знаели какви оръжия е имал Садам, имало е инспектори на ООН, които са били интервюирани и са казали, че няма как да има оръжие, защото заводите са си стояли запечатани от години. Но тази информация не е била целесъобразна.

Медиите, участвали в пропагандата против Садам и Ирак, носят вина за последвалата СМЪРТ НА ЕДИН МИЛИОН ЦИВИЛНИ, граждани на суверенна страна, която на никого зло не е направила. Само ИЗРОД може да оправдава престъпленията на американците там.

Но, да, освен фалшивите новини по мейнстрийм медиите, за които добре се плаща, някой налива и в гушите на армия от тролове, които да ни зомбират.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Lumberman написа:

някой налива и в гушите на армия от тролове, които да ни зомбират.

Така е... Я кажи сега, Обама жена ли е , мъж ли е... ? че се оплетох в твоите "източници" :)

преди 8 минути, Lumberman написа:

Когато цитираш неща, които знаеш че са лъжи без да информираш, че информацията или източника ѝ са недостоверни, тогава ти ЛЪЖЕШ.

Всички много добре са знаели какви оръжия е имал Садам,

НЯмаше такова нещо "знаели".

Нали осъзнаваш че и ТОВА  в последствие го разбра от същите тези медии ? Какво излиза ? - че във времето всъщност медиите са именно коректни в предоставянето на информация.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това с фалшивите новини е гениална идея. Смущаваща, но гениална. Въпросът е сложен и най-простото обяснение е: "всички са маскари". Това не е някакъв феномен, но благодарение на Интернет се превръща в нещо титанично. А благодарение на Гугъл и Фейсбук, всичко се мултиплицира до невиждани размери. Информационните канали се задръстват с шум и от цялата какафония, на теб ти остава само едно пищене в ушите. И объркан стоиш и се почесваш. От една страна имаме манипулаторите-разпространители на фалшиви новини, от другата имаме оруелската действителност. Всеки leak, всеки глас, който показва нас*аните зад*ици на властимащите, може просто да бъде отписан от тях, като "фейк нюз". Примери да искаш, даже от нашата татковина. Лошото е, когато тези гласове биват стъпквани и статуквото придава формата на действителността. "Корупция?" - фейк нюз. Ние не крадем". Нали? А какво става, когато Гугъл може да направи така че даден материал или сайт да изчезне от интернет пространството. Когато, американските тайни служби и марионетките, свързани с кукловодите, които държат в ръцете си компании, като Гугъл (най-известната търсачка в света. Ако изберат да блеклиснат сайт от търсачката си или ключова фраза, не можеш да направиш нищо), Амазон (най-големият облачен доставчик в света), Verizon или AT&T или някой от големите доставчици на Интернет, които могат да ти прекъснат достъпа до даден сайт или както в случая с този т.нар. нацистки сайт - Stormfront - просто изчезне от Интернет, решават как да изглежда действителността? Кой има правото да забранява действителността?

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, miro20 написа:

Нали осъзнаваш че и ТОВА  в последствие го разбра от същите тези медии ? Какво излиза ? - че във времето всъщност медиите са именно коректни в предоставянето на информация.

Специално по отношение на Ирак, има едно интервю на Джон Пилджър с една журналистка от BBC по отношение на медийната кампания преди инвазията на Ирак, и тя няма какво да каже. Факт е, че те са представили едностранчиво информацията и са си заравяли главата в пясъка, само "цитирайки", без да изпитват твърденията на властимащите тогава. И ако не е било тяхното съучастие, просто тази война е нямало как да се случи. Както и свалянето на Кадафи и много други. В момента точат ножа за Мадуро.

Иначе жената твърдеше, че са представили и алтернативна гледна точка, на експерти и инспектори ходили на място, които държали обратната теза - че Садам е невъоръжен - но понеже това е било неизгодно, тези хора са пускани в нощни часове и никой не ги е гледал.

Няма нищо коректно в това да говориш едно без да проверяваш информацията, после като ти е изгодно вече - да говориш друго. И накрая никога да няма последствия. А хората са си умрели, държавите разорени. Това е пример за англосаксонска жестокост.

преди 59 минути, Мальчик Бананан написа:

От една страна имаме манипулаторите-разпространители на фалшиви новини, от другата имаме оруелската действителност. Всеки leak, всеки глас, който показва нас*аните зад*ици на властимащите, може просто да бъде отписан от тях, като "фейк нюз". Примери да искаш, даже от нашата татковина

Много добре казано. И зъл гений го е измислил.

Същевременно хората биват занимавани и пристрастявани с всевъзможни маловажни и глупави неща, докато времето минава, животът им изтича, обръчът се затяга някак незабелязано. Колко път още има докато описаното от Оруел стане действителност и почнат публично да линчуват "злите опозиционери", под опиянените възгласи на тълпата, която получава своята "справедливост" и "възмездие". Страшничко.

Сега остава да подкарат наказателни процедури за разпространение на "фалшиви новини" и ето ти я новата цензура. И те имат нужда от нещо такова, защото изпускат контрол върху умовете на хората. На малко хора, но с потенциал да повредят непоправимо толкова грижливо градената десетилетия красива "реалност".

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)
 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аха... значи благодарение на медиите била апочната войната в Ирак. И много удобно забрави Кувейт, удобно забрави че недоказаното бе само за ядрената програма на Ирак, и т.н.

:)

Че и сравняваш с Венецуела, която благодарение на "процъфтяващия цоциализъм", и къпейки се в петрол, реално фалираха тотално.

Дали спрямо темата и това което цитираш, осъзнаваш че всъщност ти си този пример за фалшива борба с фалшивите новини ? 

И че играеш именно за тези фалшиви новини ? Няма да коментирам и останалите ти източници из други теми на които се позоваваш....

Ако би искал наистина да разграничаваш фалшивото от що годе обективното, би се насочил към проектите за т.нар. "фактчекинг".

 

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

които могат да ти прекъснат достъпа до даден сайт или както в случая с този т.нар. нацистки сайт - Stormfront - просто изчезне от Интернет, решават как да изглежда действителността? Кой има правото да забранява действителността?

Има си очеизвадни сайтове като нацистките, които няма как нормален човек да приеме. Но както знаеш има и ТОР и др способи за зобикаляне.

Конкретно този сайт не бяха ли го регистрирали в РФ след забраната другаде ? :)

Отделно че ето - Северна Корея и РФ успешно  цензурират нета, забраниха ВПН, анонимайзери, прехвърляйки санкцитие за тези услуги   към провайдърите. А те не са като потребителите, и заплашени от спиране, се съобразяват.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, Роскомнадзор е пример за това, за което говоря. Само че не знам защо не споменаваш Великобритания и Snooper's Charter, ъ? А това, което AT&T и Verizon правят?

Цитат

AT&T Helped U.S. Spy on Internet on a Vast Scale

https://www.nytimes.com/2015/08/16/us/politics/att-helped-nsa-spy-on-an-array-of-internet-traffic.html?mcubz=0

Цитат

 

Snoopers' Charter: EFF claims proposals will lead to 'unbridled surveillance'

 

http://www.ibtimes.co.uk/snoopers-charter-eff-claims-proposals-will-lead-unbridled-surveillance-1541703

Интересно, Миро, как все Русия ти в устата, и така лееекинко подминаваш да споменаваш държавния тероризъм в другите "демократични" страни. Защо ли?

Ей, аз споменавам Роскомнадзор - институция с име все едно излязло от "1984".

 

Иначе за "делата" на Роскомнадзор, може да четете тук: https://rublacklist.net/

 

Що се отнася до Гугъл и как може да промени действителността, замислете се как бяха блеклистнали torrent. Пишеш думата, не излизат тракери.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това че си сътрудничат не е тайна за нкого и го правят отдавна абсолютно всички служби.

Разликата с Роскомнадзор е че те вече ефективно  са блокирали над 270 хил сайта, сега са забранени ВПН и анонимайзери, чатовете и месенджерите преминават разрешителен контрол, разбирай... да осигурят свободна постоянна вратичка към ресурсите си , и т.н. и т.н.

Другата разлика е че  закона на Ярова , който бях цитирал някъде, за многомесечно физическо хранение на трафика , разговорите и т.н. а не само логове,  е отдавна приет,  без никаква дискусия или спорове.

Сега проблема на провайдърите е  как да осигурят всичката тази техника която да обслужи тези изисквания.

В Англия гледам това е на етап проектозакон.И се обсъжда както виждаш на високо ниво , и противници и др имат пълните права да оспорват, дискутират и т.н.

В РФ никога не е имало намек за дискусия , отделно че отдавна има и осъдени обикновенни граждани за репост във ВК, Фейсбук и т.н.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Миро, влезе като закон още миналата година: https://www.theguardian.com/world/2016/nov/29/snoopers-charter-bill-becomes-law-extending-uk-state-surveillance
 

Цитат

 

The “snooper’s charter” bill extending the reach of state surveillance in Britain was given royal assent and became law on Tuesday as signatures on a petition calling for it to be repealed passed the 130,000 mark.

The home secretary, Amber Rudd, hailed the Investigatory Powers Act 2016 as “world-leading legislation” that provided “unprecedented transparency and substantial privacy protection”.

But privacy campaigners claimed that it would provide an international standard to authoritarian regimes around the world to justify their own intrusive surveillance powers.

The new surveillance law requires web and phone companies to store everyone’s web browsing histories for 12 months and give the police, security services and official agencies unprecedented access to the data.

 

 

преди 1 час, miro20 написа:

В РФ никога не е имало намек за дискусия , отделно че отдавна има и осъдени обикновенни граждани за репост във ВК, Фейсбук и т.н.

Ъъъъ... и тук не ти е съвсем точна информацията. Тоест точна е, до известна степен. Диалог имаше, ама като сталинистки тип  и то пост-фактум. И все пак не съм чувал в Северна Корея, Китай или Иран, каквито конотациии може би искаш да направиш, говорейки за роскомнадзор, да са разрешени организации, като Пиратската партия, интернет общества, Роскомсвобода и подобни. Иначе да те допълня - това със СОРМ звучи страшничко, определено.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Групата за проследяване на дезинформация в европейските медии East StratCom Task Force бе създадена миналата година към Европейската комисия в Брюксел. Екипът изготвя седмичен бюлетин с най-показателните случаи на разпространение на фалшиви новини. В последния бюлетин East StratCom Task Force синтезира рецептите на антиевропейската дезинформация днес:

safe_image.php?d=AQDFPqqTcu_QSIQn&w=476&
Ще забраняват ли надениците в Германия и ще разрешават ли педофилията в ЕС?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 8/31/2017 в 13:14, Мальчик Бананан написа:

The new surveillance law requires web and phone companies to store everyone’s web browsing histories for 12 months and give t

Ако правилно разбирам, задължават компаниите да предоставят логовете/историята на уеб сърфирането. Не физическото запазване на генерирания трафик.

А проникване , хакване и т.н. на комп. системи и телефони, те си го правят отдавна. Просто сега /доколкото разбирам/ се улесняват процедурите и мащабите.

Т.е. ако до сега са го правили тайните служби на някакво друго ниво и други разрешения , сега е в правомощията и на обикновенните полицейски.

 

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някой да е чувал за Fakebooк? Нали от Фейсбук бяха подгонили "фалшивите новини" и ето какво постигат. Една публикация на К. Костадинов:
Fakebook-logo-768x432.jpg

Цитат

Знаете ли какво е общото между отец Силвестър Янакиев, Пламен Пасков, Рени Григорова, Юри Ленев, Петя Георгиева, Александър Ресиловски, Йонка Иванова, Стефан Бъчваров, Донка Колчева, Владимир Барбутев, Стоян Тодоров, Валентин Георгиев, Венци Мицов, Самуил Парчев, Мирослав Паскалев – Зорец, Михаил Чехларов (Сийминен) и още много други личности? Първо, всички те са с ярко изразени позиции във фейсбук, които са в разрез с официалната държавно-медийна пропаганда. Второ, те имат голямо одобрение сред десетки хиляди българи. Трето, всички те бяха блокирани във фейсбук през миналата седмица – кой за ден, кой за седмица, кой за месец, а на някои дори профилите им бяха изтрити.

Аз също бях блокиран за три дни, като причината за това е, че съм нарушил „стандартите на общността“ в своя публикация от преди 3 години. В нея бях написал следното – „Наложи ми се да заведа дъщеря си в спешното отделение. Почуствах се като в чужда държава – имаше десетки врещящи, крещящи и пияни цигани, които буйстваха на входа на болницата и настояваха да влязат веднага за преглед. Нали знаете кой плаща за техните безплатни прегледи и лекуване в спешното – всички ние. Нали знаете кой го отнася след това – лекарите. Нали знаете кой е виновен за тази ситуация – ние, защото я търпим“. Според фейсбук това нарушава неговите стандарти, каквито и по дяволите да са те. Но има и по-драстични случаи – един от блокираните, Александър Ресиловски, е блокиран за половин месец само заради това, че е споделил снимка на един плод. Плодът обаче е манго, което явно също е нарушение на фейсбуковите стандарти.

Интересното е, че блокажите стават почти по едно и също време, и че в повечето случаи са на базата на публикации от преди години. Причината за това е много проста – съществува група от платени доносници, наричащи себе си „бойци за социална справедливост“, които систематично наблюдават определени личности във фейсбук и се опитват да ликвидират профилите им. Това става с координирани постоянни доклади за щяло и нещяло, като след всеки одобрен доклад и блокаж на даден профил, той става все по-лесен за събаряне. Нещо повече – доносниците систематично разчепкват профила назад във времето до самото му създаване, търсейки повод за докладване на каквото и да е.

Интересното е, че атаката не е насочена към хора, обвързани с т. нар. Обединени патриоти. Там редовно се леят псувни и заплахи към всеки и всичко, нападат се цигани, турци, евреи и т. н., обаче блокирани патриотични активисти няма. Явно проблеми на борците за социална справедливост създават само противопоставящите се на официалната пропагандна линия в България хора.

Фейсбук беше свободна медия, която даваше възможност за споделяне на всякакви мисли и мнения. Това вече не е възможно – ако вашите мисли и мнения противоречат на „стандартите на общността“, вие няма да можете да ги споделяте. Нещо повече, след първия блокаж вие ще си налагате автоцензура, за да не би случайно да станете жертва на виртуално убийство от страна на администраторите на социалната мрежа. Макар че пак няма гаранция. Венци Мицов беше блокиран заради споделена от него снимка на хомосексуален активист от неустановен пол, на чиято тениска пише „Белите хора са терористи“.

Очевидно е, че срещу нас, нормалните и неконтролирани от никого българи (доколкото сме останали такива) се води война. Очевидно е, че фейсбук се е превърнал в оръжие, използвано срещу нас в тази война. Очевидно е, че ние няма как да спечелим тази война, ако използваме средствата на нашия враг. Фейсбук вече е фейкбук – не социална мрежа, а планетарна машина за промиване на мозъци, създаваща и налагаща модели на мислене и поведение, съответстващи на неолибералните (неототалитарните) политики за установяване на пълен контрол над обществото.

Решението е едно. Трябва да се създаде алтернатива на фейкбук, и то не една, а много. Такива вече има, но трябва да стават все повече и повече. В крайна сметка в това е демокрацията, нали – правото да можеш да избираш? Ако някой пък създаде българска социална мрежа, още на следващия ден ще забравя за съществуването на американския батак и ще се включа към нея. Да се надяваме, че ще стане скоро. А докато това се случи, не се учудвайте, ако ваши приятели внезапно ви изпратят покана за приятелство от нов профил. Вече ще знаете защо.

Няма как да е иначе, при положение, че хората създали фейсбук са под контрола на същите тези, които контролират и мейнстрийм медиите на Запад. Публична тайна е, че по начало фейсбук е проект на американските служби, който бива отхвърлен и в последствие изпълнен под чуждo име. BIG BROTHER IS WATCHING YOU.

Въпросът е: може ли от едно средство за следене и контрол да произлезе добро? Да паднат един вид в ямата, която сами са изкопали? Предстои да видим.

Иначе се вижда колко хората вярват на казионните медии. Според проучване на Галъп, 85 % от българите не считат Русия за заплаха. Очевидно повече вярват на т.нар. "фалшиви новини" отколкото на държавата и обслужващия медиен персонал. Как може!?

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, Lumberman написа:

Знаете ли какво е общото между отец Силвестър Янакиев, Пламен Пасков, Рени Григорова, Юри Ленев, Петя Георгиева, Александър Ресиловски, Йонка Иванова, Стефан Бъчваров, Донка Колчева, Владимир Барбутев, Стоян Тодоров, Валентин Георгиев, Венци Мицов, Самуил Парчев, Мирослав Паскалев – Зорец, Михаил Чехларов (Сийминен) и още много други личности? Първо, всички те са с ярко изразени позиции във фейсбук, които са в разрез с официалната държавно-медийна пропаганда. Второ, те имат голямо одобрение сред десетки хиляди българи. Трето, всички те бяха блокирани във фейсбук през миналата седмица – кой за ден, кой за седмица, кой за месец, а на някои дори профилите им бяха изтрити.

Да ме извиняваш, ама тези имена на мен не ми говорят абсолютно нищо. Камо ли да са с "гоялмо одобрение на десетки хиляди" :)

Единствено Пламен Пасков ми говори нещо, и понеже ти си му фен, само да ти кажа, че и аз му бях фен, докато не разбрах какво всъщност плямпало от Москва е, който българския си говори с акцент.:)

Други които чукнах да погледна ей сега са или червени комунисти или гамени атакисти . Греша ли ?

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Американците като говорят за "фалшиви новини" кого визират? Russia Today, алтернативните медии (Infowars, и т.н.)? Човек би очаквал "фалшиви" да се онези медии и новини, които противоречат на официалната им линия. Обаче такова е разделението и противопоставянето дори в САЩ, че ето кои са фалшивите новини, по думите не на кой-да-е, а на президента на САЩ:

Цитат

Wow, so many Fake News stories today. No matter what I do or say, they will not write or speak truth. The Fake News Media is out of control!

Donald J. TrumpVerified account @realDonaldTrump Oct 4

NBC news is #FakeNews and more dishonest than even CNN. They are a disgrace to good reporting. No wonder their news ratings are way down!

А Миро съвсем се е объркал и забравил за кого работи. Щом самият президент на САЩ порицава неговите фалшиви източници. Нещо за CNN май беше споменал вчера, тръгнал да ги защитава? С Белия дом се разправяй, аз пасувам.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, Lumberman написа:

А Миро съвсем се е объркал и забравил за кого работи. Щом самият президент на САЩ порицава неговите фалшиви източници. Нещо за CNN май беше споменал вчера, тръгнал да ги защитава? С Белия дом се разправяй, аз пасувам.

Аха.. медията изтълкувала  търкания между Тилерсън и Тръмп като "почти подаване на оставка" и то от 20 юли ... и това било супер фалшива новина :):)

И това го казва някой който е фен на московеца Пасков и бултаймс :lol6:

Дори да погледнем на това като "супер фалшива новина", знаеш ли каква е разликата между сАЩ и някои други алтернативни "държави" ?

Че  при някои режими медиите  лъжат  изцяло под диктовката на диктатора и службите му. Те не са опозиционни или медии по смисъла на журналистиката.Просто са придатък на службите.

Никога няма да чуеш от РТ, Спутник, ТАСС, интерфакс,  ТВзвезда, и др нещо неправилно за Пултер. Никога.

Но затова пък статиите им и внушенията им са тотално скоординирани и прилагащи определени тактики именно за дестабилизация и прокарване на интереси.

Затова  в САЩ е все пак някаква демокрация, и тези търкания между президент и др институции със медиите са изцяло ползоворни.

Коректив един вид.

Добре ли е според теб Тръмп да награждава  СНН или НБС "за правилно оразяване" на дадена лъжа, и да раздава медали на правилните журналисти  ?

Както направи Путлер за своите медии, които избълваха тонове лъжи за Крим и Донбас, и които лъжи се доказаха именно като лъжи.Цитирал съм многократно.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, miro20 написа:

Както направи Путлер за своите медии, които избълваха тонове лъжи за Крим и Донбас, и които лъжи се доказаха именно като лъжи.Цитирал съм многократно.

Излъга Миро. Хайде да оставим Крим и Донбас, а? Няма кой да те слуша. Като повториш и потретиш думата "лъжи", с лъжливите си уста, ама нищо не променяш. За какво ли ти чета въобще глупостите...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, miro20 написа:

 

Както направи Путлер за своите медии, които избълваха тонове лъжи за Крим и Донбас, и които лъжи се доказаха именно като лъжи.Цитирал съм многократно.

 

 

Какво си цитирал!!! Цитирал си някакви никому неизвестни соросоидни сайтчета, които само вие платените и продажни соросоиди си знаете!!!

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Lumberman написа:

Излъга Миро. Хайде да оставим Крим и Донбас, а? Няма кой да те слуша. Като повториш и потретиш думата "лъжи", с лъжливите си уста, ама нищо не променяш. За какво ли ти чета въобще глупостите...

Напротив. Беснеете в беззъба злоба именно защото нямам нито една лъжа казана, и не само това, ами и съм разобличавал 1001 пъти лъжите които и вие тиражирате :)

Затова в нападките ви няма нито един цитат-отговор-аргумент, а само общи приказки . По което се и различаваме де.

преди 8 часа, Джугашвили написа:

Какво си цитирал!!! Цитирал си някакви никому неизвестни соросоидни сайтчета, които само вие платените и продажни соросоиди си знаете!!!

Айде бе? Я дай пример ?

ще се учудиш че всъщност цитирам и се позовавам на противоречия именно в официални руско-пуински официални медии.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, miro20 написа:

защото нямам нито една лъжа казана, и не само това, ами и съм разобличавал 1001 пъти лъжите които и вие тиражирате :)

Е, точно в темата за фалшивите новини, най фалшивата новина:shock11:. Ама хайде да не се почне пак реваншизъм. Просто не мога се стърпя, защото понякога сам си го търсиш. Иначе си прав, че някои хора прекаляват с цинизмите, просто защото не си на тяхното мнение, или ги дразниш (което, определено умееш), обаче такова изказване 34c5a5d89699a28f2486c23c5b381486b62553f3eba9ebaccf36df6306494e00.jpg. С наглост няма да станеш по прав, само ще дразниш повече. А и никой няма нито толкова време, нито толкова енергия (нито е мотивиран както мотивират теб, вероятно), да тръгне да ти нищи тенденциозните постове, просто за да отпуши поредица от още тенденциозни постове и спам. Това съм го виждал в друг форум, където твоите хора администрират и се чува само едно радио. И ако простата цензура ще е прекалено явна, се прилага тактиката, с която ти играеш основно - масиран спам и заглушаване на неудобното. Ама тук си почти сам и ти е по-трудно да го прилагаш, не че не се мъчиш де.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от salamanka123456
   Здравейте, търся безплатна програма за мониторинг на сайтове. Google сигнали не ми върши достатъчно добра работа. Ако някой знае софтуер, в който да заложа сайтовете, които искам да наблюдавам, и след въвеждане на ключова дума да ми сигнализира за ежедневни промени по темата. Предварително благодаря.
    
  • от Aliya
   Чуй ме, ти вечно недоволен мърморко!
    
   Ти искаш светът да се върти около теб и според теб! Ти искаш всичко и всички да промениш - по твоя калъп.
   Защото си избрал да виждаш само нещата, които те дразнят - световният глад, и мръсният въздух след автомобилите, и човешката несправедливост на алчните, и правителството и парламента, които не ти си избрал; и съседите, които не са те питали дали да се нанесат; и страната, в която не ти си избрал да се родиш... и никой дори не те е попитал..
   Искаш всичко да промениш според твоите желания.
   Само забрави да промениш първо себе си. Докато първо не промениш себе си, нищо отвън няма да се промени. Защото кой е този, който ще променя другите!?
   Променянето е индивидуална отговорност. Всеки сам решава дали да се промени или не. Всеки има възможността сам да се осъзнае. Никой не е по-долу, нито по-горе от теб. Всеки има право на своите грешки, и на своите уроци - защото Бог бави, но не забравя.
   Светът, ако беше съставен само по твоята воля и всички хора бяха по твоя калъп и твои индигови копия с твоето мислене, щеше да бъде много скучно място за живеене. Светът обаче е прекрасен такъв, какъвто е - той е разнообразие и изобилие.
   Но ти отказваш да видиш света. За теб светът е това, което ти си избрал (или са те накарали, внушили) да мислиш за него. Ти научаваш за света от филмите на Холивуд, или от рекламите, или от медиите, които всеки ден бълват срещу теб готовите си образи. Светът такъв, какъвто е, те плаши, или просто не ти е интересен в своята обикновеност и естественост. Ти предпочиташ нещо по-модерно, по-стилизирано. Ти искаш първо някой друг да сдъвка света, и да ти го изплюе в шарената опаковка на рекламата, да му придаде готовия образ на оценката и чак тогава да ти го подаде за готова консумация, а ти да го преглътнеш - чуждото сдъвкано и изплюто върху теб.
   Животът обаче не е в разпространяваната лъжа на тъпите холивудски филми, не е в главите на перверзните им режисьори, които хвърлят върху теб своето мозъчно повръщано. Нито е светът в медийната помия на платените лъжци, продали истината за хартийки!
   Животът е в неизменния изгревна слънцето сутрин, в усмивката на любимите хора, в кротката луна вечер, в птиците, и в дърветата, и в хората! Животът е дори в това, че ти дишаш ... и съществуваш!
   Със сигурност обаче реалният живот не е в твоите мисли и умствени проекции, пълни с отрицание и осъждане. Защото ти не си в мир със себе си! А докато не си в мир в себе си, твоето огледало, отразяващо света, ще бъде запрашено от прахта на твоите умствени проекции и емоциите ти на отричане и осъждане.
   Докато не се научиш да бъдеш благодарен за това, че дишаш, че живееш, че толкова много живот ти е даден без да си помръднал и пръста си за това - все по-малко ще намираш щастие в каквото и да е било!
   Именно за такива като теб, алчни за повече, вечно недоволни и мърморещи, Исус е казал: "Който има малко, ще му се вземе и малкото, което има. А който има много, още ще му се придаде!"
  • от Aliya
   Хората във Великобритания и САЩ все по-често вярват в духове, ако се съди по броя на търсенията на тази дума в "Гугъл" и на употребата ѝ в "Туитър", пише в. "Дейли мирър".

   Няма как да не им се привиждат духове на англичаните и американците - нали живеят в света на демокрацията! ... и на широко рекламираните върколаци, върколачки, вампири и вампирки - като почнеш от детските играчки и филми, та стигнеш до филмите на ужасите за възрастни, които са абсолютната норма в Холивудското кино.
   Целта е да създадат в теб асоциации, подсъзнателни връзки в ума ти, които да те убедят, че отвъдното е страшно, населено с духове и призраци и... много кърваво.
   И всеки път, когато потърсиш душата си, центъра на вътрешното си същество, където Бог е, да не смееш да продължиш натам, по пътя на духовното търсене, защото си скован от ужас от подсъзнателните си асоциации, създадени в теб от медиите.

   Страхът е най-добрият съюзник на претендентите за глобална власт - и те го насаждат:
   - било то с финансиране на измислени терористи, техни креатури;
   - било то с финансиране на филми на подсъзнателното манипулиране;
   - било то със създаване на несигурност в световната подредба - войни, революции, майдани, протестъри, бунтовници, бежанци;
   - било то с произвеждане на кризи на килограм: финансови, морални, културни,икономически;
   - било то с директен геноцид върху децата на хората (Не е зле да видите филма: "Децата на хората" - там ви предупреждават!).
   Страхът е бичът за съвременния човек, отровата, която го погубва бавно и мъчително.
   Страхът-отровата обаче има един мощен антидот - Любовта. Защото страхът е всъщност Анти-Любов; липсата на любов, така, както мракът е липсата на светлина.

   Като начало да внесем запалена свещ в тъмната стая на насадения ни страх - като започнем да обичаме и уважаваме Себе си повече!
  • от colorfulbraincell
   Здравейте!   Скоро ще имам изпит и правя проучване за него. Много бих искала да разбера вашето мнение относно представените в медиите (по-специално в рекламите) джендър роли, дали съществуват и дали  съответстват на тези заложени в обществото. Това е анкетата: http://surveysworldwide.com/bg/s/718b0c6d845a77f214a0f64fcd4abfdd  Благодаря Ви предварително за помощта!
    
   Пояснявам за потребителитеДжендър ролите са социално конструираните поведенчески норми, отговорности, дейности и характеристики, които обществото приема като подходящи и очаквани за жените и мъжете, както и за момичетата и момчетата. Също така се отнася до социалната организация на живота на хората и техните връзки. Джендър ролите се различават твърде много в различните култури и исторически епохи.
  • от Aliya
   Едва ли остана българин по нашите земи, който да не прогледна за манипулаторското предназначение на медиите в България (не, че в чужбина е различно, но чумата на медийната манипулация се настани много удобно и у нас.!) Чрез медийните форуми, социални мрежи и други подобни методи стриктно се следи настроението и нагласите на хората, в отговор на което тежката медийна артилерия на професионалните манипулатори журналистите веднага влиза в бой – за да промени нагласите на хората, да разколебае тяхното чувство за истина и справедливост.
   Медийните методи си остават едни и същи вече десетилетия наред – очерняне, осъждане, заливане с помията на клеветите и личностната омраза, предизвикване сред хората на разделение, неверие и страх. Защото отрицателните емоции са били винаги удобната разрушителна вълна, върху която да виреят лъжата и арогантността на самозабравили се властимеющи и службогонци. Особено яростна е журналистическата злоба тези дни срещу баба Ванга – българската пророчица и лечителка, която макар и да не е вече между живите, се радва на любовта и уважението на хората в България, а и в Русия. И именно тази любов смути властогонците – такава любов те не могат да имат никога. А ако тази любов обединява хората от две братски страни, каквито са България и Русия, то поводът за злостните нападки срещу Ванга е вече очевиден дори и за слепите. Всичко, което би свързвало българи и руси, е крайно опасно за днешните радетели за „обединена“ Европа под американски чехъл. Още повече, че приживе Баба Ванга ясно изрече: България е душата, а Русия е тялото. Не се продавайте за тия пусти пари, защото не Америка, а Дядо Иван ще помогне на България... Както винаги е помагал.

   И ето, не закъсня реакцията на журналистическата гилдия – след злостната канонада от последните години срещу Светия синод и духовниците на Българската православна църква, оръдията на отрицанието и заклеймяването бяха насочени срещу българската пророчица. Не ги смути факта, че тя отдавна не е в нашия свят. Не се посвениха да разбутват костите й и да смущават душата й Божия със собственото си непримирение и умствено безпокойство. И не само нейната душа смутиха, обидиха и своите телевизионни зрители с липсата си на морал в една народна телевизия, захранвана с българските данъци, за да служи на българите. Защото ако в частните телевизии на задкулисните чуждестранни медийни магнати ни заливат с медийна помия, като: пошли шоу програми, зад които умело се дегизира политическата пропаганда; кървави Холивудски екшъни, пълни със сексуални перверзии и нецензурирано насилие, с възхвала на американските институции на репресията; с открито пропагандиране и реклама на хомосексуализма, то в една държавна телевизия като БНТ с претенции за толерантност към различните, и особено към „умните и красивите“ и платена с данъците на българския народ, да проявяваш войнствена агресивност към изконните български ценности и светли хора на Духа е най-малкото нетърпимо, а според мен би трябвало и да е подсъдно – за измяна към българите!

   Ето защо от предавания като съботното „Вяра и Общество“, посветени на отричането на светли и боголюбиви българи, губи самата БНТ като държавна телевизия!
   Не разбирам защо Ванга се оказа такъв голям проблем за предаването „Вяра и общество“! Две очернящи предавания специално й "посветиха" продуцентите на предаването в рамките на 2-3 седмици, че и още ни обещаха; позволиха си също да спрат за кратко в разрез със собствената си програма руския филм за Ванга, чиито сериали се излъчват по БНТ. Сами на себе си цензура наложиха!?
   Журналистът и водещият на предаването „Вяра и Общество“ Горан Благоев така и не разбра, че Ванга никога не е била проблем за българския народ – точно обратното, за народа си тя е благословия, човек, който помагаше до последния си дъх. Той така и отказа да приеме, че българският народ обича баба Ванга и я почита за мъдростта й и помощта й за толкова много хора приживе. Или, според Горан Благоев, този народ не заслужава да има своите Божии люде и своите целители?
   Едно нещо журналисти на служба като Горан Благоев отказват да приемат -Любовта винаги е от Бога! И когато хората обичат някого, това е от Бога! Ето защо любовта не подлежи на медийни манипулации и контрол – нито любовта на българите към Ванга, нито любовта им към Исус Христос и неговите духовни служители в БПЦ, нито любовта им към братска Русия и братята руснаци, може да бъде изманипулирана или задушена. Медиите могат единствено да заиграват с лъжата, с насаждането на страх, защото любовта за тях е и ще си остане терра инкогнита, непозната земя, предназначена за избрани – само за хора със сърца. Защото "Който Любов няма, нищо няма" се казва в Химна на Любовта:
   „А сега остават тия три:
   вяра,
   надежда,
   любов;
   но по-голяма от тях
   е любовта.“ - Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13. Глава

   Или платените журналисти искат да отрекат правото на българите да имат любов в сърцата си?
   И затова ли Горан Благоев кани в студиото си все пастори или отрекли се от БПЦ свещеници, университетски философи с уклон към богословието и сухото цитиране на неразбрани свещени думи, които все в Стария завет се кълняха, а забравиха, че Христос дойде още преди 2000 г. и Нов завет сътвори. И в него ясно им заяви - Ако се кълнете в Бога, а мразите ближния си, вие сте лъжци!? Всички, които се опитаха да отрекат личността на Баба Ванга и нейните добри дела в предаването на „Вяра и Общество“, всъщност проектираха върху нея собствените си зли духове-бесове – тези на неприемането на човешките същества, на неприемането на любовта към ближния като израз на любовта към Всевишния – завет, завещан ни от Исус Христос, най-светлият от светлите. За такива професионални отрицатели-оплюватели светът е спрял своето човешко развитие преди 2000 г., а любовта на Исус никога не е идвала. Защото именно тези, с цитатите от Стария завет, книжниците и фарисеите, разпънаха на кръста Най-светлия. С цитати Дух не се носи, а се носи със сърце пълно с любов. А такова Ванга имаше, и за разлика от оплювателите си, никого не върна и на всекиго нуждаещ се помогна. И ближните си обичаше и им служеше, макар че тежък бе кръстът й, който Бог й даде да носи. Да няма свой личен живот, свое лично време, а да живее всеки миг с болките и тегобите на хората, със сълзите в очите им и мъката в душите им. Този кръст е най-тежкият, който Бог дарява само на избрани. И Ванга го носеше ден след ден, година след година. Защото знаеше – дарбите не са нейни, а от Бога. Само Той дарява с лечителски и прорицателски способности – така, както дари мнозина християнски светци – и апостолите, и учениците им, и сам Исус Христос да лекуват, да връщат от мъртвите, да пророкуват и да имат видения и откровения. Баба Ванга беше чист човек, Божия душа и затова беше дарена с Божията дарба да има откровения, да общува с мъртвите и да лекува така, както и други светци в християнството са го правели през вековете. Хора като Ванга са свети и боголюбиви. Любовта на Ванга бе първо към Бог и затова понесе тежкия кръст, който Той й даде да носи - да помага на хората и да облекчава тегобите им. Много пъти приживе е казвала: Боже, тежък кръст ми даде да гледам хорската болка.
   Да, не е толкова лесно, господа журналисти и богослови самозабравили се, да хвърлите Божи човек като Ванга на боклука и да го оцапате със собствената си жлъч на неразбирането. Но вие продължавате да опитвате, както продължават да опитват и работодателите ви задгранични.
   И забравяте, че не може да се самонарича християнин този, който не зачита думите на Исус! А Исус казва: Не съдете! Първом изчисти фалша на лъжата в своето сърце и гредата в своето око. И който от Вас е безгрешен, нека той да вземе камък и да хвърли.

   Вие, господа съдници, не само отричате самия Исус и неговите думи! Вие се каните отново да го отхвърлите и разпънете, като подменяте неговите вечни думи с медийни лъжи и манипулации. За вас Исус не е Пътят и Истината, нито Вратата, през която да минете, защото отхвърляте думите му на любов към хората. За разлика от вас, господа манипулатори, Ванга бе човек, който следваше Исус и Неговата любов към хората. Тя помагаше и лекуваше хората по примера на Исус и с Неговото име на уста.
   А вие сте медийните лъжепророци – защото лъжепророците не са хората на Духа като Ванга, а тези, които насаждат омраза и отричат любовта между хората, които пръскат жлъч, отрицание на живи и мъртви и омерзение. Вие господа отрицатели сте всъщност възхвалители на сатаната, защото твърдите, че сатаната можел да дарява хората с дарби и той дал на Ванга силата да лекува и прорицава. И направихте сатаната равен на Бога, докато наричате себе си пастори и християни. И удобно забравихте, че на Бога равен няма. Защото Бог е Висшето добро, Любовта и Истината. И само Любовта на Бога може да твори и да дарява живот и дарби. И затова Бог е създал най-прекрасното Мироздание. И това е, което Исус ти казва, за да разбереш Славата на Бога. Който любов няма, нищо няма - нито сила, нито творческа енергия, нищо. Ето защо Ванга е Божи човек, а не слуга на дявола - защото Ванга любов в сърцето си носеше - и към Бога, и към заръките Му да помага на хората.
   Злото е Лъжата, а лъжата не може да помага, не може да дарява, не може да твори. Лъжата няма нищо за даване освен лъжите си!

   И колцина излекувахте вие, гопода журналисти? Или всички в Ада на разделението и отрицанието запратихте? Знаете ли, господа богослови медийни, кои разпънаха Исуса? Онези като вас, които цитатите зубреха, а не Го познаха! Блудни синове се наричат тези, които сеят омраза и неверие, които отричат човеците, защото сами себе си забравиха и пренебрегнаха душите си, а се продадоха за малко хартийки и моментна медийна слава. И дори и да ходите редовно на църква и показно да се молите и причестявате, докато не изкорените омразата от сърцето си и не се вслушате в думите на Исус, спасение няма да намерите. Който не може да нарече ближен човека, как ще нарече ближен Бога?
   Защото едно медийните лъжепророци не разбраха - Бог никога никой не презря! Христос е този, който оповести за Бог, който „прави слънцето си да изгрява на злите и на добрите“ (Матей, 5:45). В заблуда и невежество тънат тези, които отказват да разберат и повярват в думите на Исус, който казва: Не съдете! Защото който съди, себе си осъжда. Исус ни заръчва да страним от хора, които разпространяват омраза и незачитане към живи и към мъртви и не признават Любовта Божия, а пропагандират ненавистта. И не разбраха, че за човеците, За Божиите деца един Бог съди. И само Той е съдникът. И не случайно – защото Бог е Любов. А Любовта е най-висшата справедливост. И който любов няма, нищо няма. А Ванга слушаше Бога и много любов имаше в сърцето си за всички, които я потърсиха, а и за тези, които я отрекоха.

   Изборът е ваш, медийни лъжепророци - можете да изберете Любовта и Светлината, но вие предпочетохте да изберете Омразата и Тъмнината. „...благовестието, което чухме от Него и ви възвестяваме, е това, че Бог е светлина, и в Него няма никаква тъмнина.
   [1:6] Ако кажем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнината, ние лъжем и не постъпваме по истината;
   [1:7] ако ли ходим в светлината, както и Той е в светлината, имаме общение един с други, и кръвта на Иисуса Христа, Неговия Син, ни очистя от всеки грях. (Свети Йоан)
   Нападайки и осъждайки другите, че и мъртвите, никой няма да се спаси. А светлината може да се превърне и в огън, който да те подяде, ако откажеш да Я видиш.

   Ще се спасят хора като Ванга, които любов в сърцата си имаха за всеки. Ванга е получила любовта на хората още приживе, защо някои толкова много държат да й я отнемат след смъртта й? И превръщат предавания, уж религиозни, като Вяра и Общество, в боклукчийската кофа, в която да изплюят жлъчта и неприемането си спрямо хората. Омразата винаги се изчерпва - и в това е основната й отлика от Любовта. Ето защо е казано, че любовта пребъдва – защото нейният източник е Бог – Безкрайният и Всемогъщият. Исус едно учи - Бог е Любов. Който го чува и следва, е християнин. Човек със сърце пълно с любов към Бога и към хората, като Ванга, има и отворени за Лъжата очи и него дяволът не може да го излъже. Който слуша сърцето си, знае истината. Защото Бог е в сърцата, изпълнени с любов. А не в умовете, изпълнени с омраза и хули. Ако обичаш Бога, ближно ще ти е всяко Негово творение - и всеки човек включително. Както ближни бяха за Ванга всички хора.
   Дори и хиляди предавания срещу любовта към Бога и към хората да направите, господа обществени отровители, по-далече от собствените си носове няма да можете да наплюете. Не се гаси туй, що не гасне. Но можете да опитвате, господа лъжепророци, най-много себе си да изгорите. Защото омразата е огън, който те изгаря отвътре – без остатък.
   Ето защо специално за вас Исус каза:

   Лука 16:15 Вие сте, които се показвате праведни пред човеците; но Бог знае сърцата ви; защото онова, което се цени високо между човеците, е мерзост пред Бога!
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.