Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Точно от тебе предложения да взимам, не ме разсмивай. Но една дарба имаш, признавам - с много думи пак нищо не казваш. И понеже беше заплашил да спреш да пишеш в темата, ако някой зададе реторичен въпрос - когато и да спреш да пишеш, все ще е късно.

• Отговори 276
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

Що бе, в нормална дискусия се ражда истината. А и доколкото прочетох между редовете, не си противоречим. Разбрахме че на 8400 му трябва z дъно,стегната памет,ниска резолюция/настройки и 1080Тi , за да може да изиграе имагинерните си предимства спрямо един клокнат Ryzen 2600. Защото последния е създаден да бъде клокнат и окомплектован  с бърза памет.

А на 720р с ултра настройки без АА и постпроцес се тестват точно процесори иначе става като ревюто на TPU , че половината таблица се събира в 10 кадъра.Разликата в резолюцията намаля незначително необходимите draw calls и не променя общата картина при процесора. За сметка на това товари много повече картата и дори и с 1080Ti на 1080р има игри подпиращи в графичния лимит.

Колкото до клипчето - и моето за паметта е доста по-аматьорско от на тоя, но това не променя фактите.А недостатъка е, че от една страна не е клокнал 2600 а от друга е набичил 8400 на Z дъно с 3200 памет. И двете крайно нерелеастични ситуации.

• Автор
преди 13 часа, Lpool написа:

Я кажи имаш ли приоритетни игри и ако имаш кои са те.

AC:Origins,GTA:V,Witcher,Middle Earth,Far Cry:Primal,Far Cry:V,Gta:IV,Dishonored 2,Rise of the Tomb Rider,Resident Evil VII,Outlast 2,Evil Within 2 и още но в момента не се сещам :D Също не че има смисъл де щото тях можех да ги играеш на 60 фпс и на комп за 500 лева :D Лига,Цс,Оувъруоч,Фортнайт

преди 14 часа, Inno написа:

Това е при условие, че си настроиш паметта ръчно, което така или иначе е препоръчително.

Ами,да кажа аз такива не ги мога не разбирам нищо от тея неща и ще взема да оплескам нещата,също този RipJaws нали викаше,че може да ми се допира в охладителя ли кво беше :D Пък и на него пише по поръчка.

преди 12 часа, Inno написа:

Платформата поне според АМД ще има поддръжка до 2020-та, на всички дъна, тоест да се надяваме, че ще може да сложиш четвърто поколение Ryzen на първо поколение дънна платка.

HardwareBG имат ревю на V2 версията, K2 версията уж е обновена версия за по-добра съвместимост със по-високи памети, заради по-малкия 120мм. вентилатор. Може да имат и други разлики. Определено е по-добър охладител от EVO 212X, все пак е със шест 6мм. топлинни тръби. Проблема е че е 168мм. висок, та няма да се побере във Cougar-а. Би трябвало да е съвсем достатъчен за клок на R5 2600, освен ако наистина не искаш да си пържиш дъното и процесора за 100Mhz. Проблема е обаче че поне K2 версията в никем не идва със am4 скоба, та няма как да го монтираш, може би V2 версията има монтажните елементи за сокета.

П.П: И v.2 версията няма скоба за AM4, а ме съмнява deepcool да имат поддръжката на Noctua и да ти пратят скоба безплатно, но пък във plasico има решение за 12 лева - цък. Със този охладител и скобата отиваш на 1040 лева за MB,CPU,RAM.

Не обърнах съвсем внимание, но тези проблеми наблюдават ли се във реални приложения, специално игри ?

Ти май дори не си правиш труда дори да хвърлиш око на всичките ревюта и тестове, който ти показах - I5 8400 със хубава стегната 3200Mhz CL14/15 памет е по-бърз от i7 8700 комбиниран 2133Mhz със същите тайминги, а ако се ползва 2666 при 8700 ще са близки, като i5-цата отново ще се държи по-добре. Ползата от i7-цата е най-вече от това че има HT и във игрите, който наистина утилизират 12 нишки ще е по-бърз дори и със най-скапаната DDR4 памет. i5 8400 със стегната памет ще е и без съмнение по-бърз от R5 2600 дори и втория да е клокнат на максимум и със същата бърза нисколатентна памет. Изключение са игрите, който боравят перфектнo със SMT (АМД версията на HT), на който не им пука много за архитектурата, но дори и в тях i5-цата почти не изостава много. Ти си прецени дали игрите, който играеш използват адекватно HT и дали имаш нужда от него, говоря за i7-цата.

@Tommygun

Естествено, че със 1080Ti, разликите ще са малко по-големи. Въобще не посочих материала във връзка със тези резултати, а да покажа че Stealth-а се справя и държи що-годе адекватни температури, ако не се клоква и уж е тих.

Нормално е да прави 4Ghz при по-ниско напрежение от r5 1600, доста малко бройки 1600 са способни на 4Ghz и не мисля, че си струва пърженето на процесора и от там доста по-високата консумация/температури.

Безсмислено е да се гледат резултати на 720P, никой не играе на такава антична резолюция. Случаите в който i7 8700K е изцяло наравно със 8400 е при ситуация в която картата е абсолютния лимит, тоест при 3440х1440/4К или ако се ползват няколко монитора или ако е при 1920х1080 - играта не e оптимизирана за 12-нишки и не скалира при честоти над 4ghz, но и да не е така, в повечето игри разликата между двата  не е повече от 10%. Само във игрите, който наистина се възползват от HT нараства до 25% и по-важното играта върви по-гладко. Възможно е и да няма разлика ако се тества дадено заглавие със някой неадекватен вграден бенчмарк правен за видео карти, което е същата глупост като да се тества под 1280х720P.  Предполагам имаш предвид R5 2600, зависи от бройката. Специално бройката от ревюто на Techpowerup не може 4.1Ghz дори със доста високо 1.45v. напрежение. Просто не X моделите не са добре Binn-нати, както X моделите, съвсем разбираемо. Аз не знам каква е разликите в температурата при 1.4v спрямо 1.35v, но най-вероятно е доста и е неоправдано за 50-100Mhz. Общо взето същата история както при R5 1600/R7 1700.

Интела (8400) е по-бърз в игри и определено консумира доста по-малко ток, особено пък ако 2600 се клокне. Във игри няма да има толкова значение, но под Blender консумацията със клок е почти двойна от тази на 8400, a в Handbrake направо излита в космоса със тези 274W. Точно в такива тестове ясно си личи че няма смисъл да се пържи, макар че 1.375 не е толкова много, просто толкова позволява архитектурата към момента. 8400 няма и нужда от охладител за разлика от I7 8700 и R5 2600 (ако иска да клоква), ако бокса го дразни (доста вероятно), купува евтина 120мм. кула като Gamaxx 200T за 20-тина лева и си оправя проблема със шума. Все пак в някой игри разликите наистина не са толкова големи, но в други съвсем ясно си личат минусите на Ryzen архитектурата.

АМД направиха доста, но малки малки подобрения във нея, като намалената латентност на кеша и паметта и малко по-високите честоти, но все още са назад във игрите, което най-вероятно няма да се промени и при следващото поколение Ryzen. 1151 V3 не е умряла, а по-скоро е мъртво родена, интел я пуснаха прибързано и затова стана гафа със липсата на съвместимостта и калпавите Z370 дъна със същите захранващи схеми като на 270. Пинове за сокета лесно се добавят, но не и тотално да променяш захранващата част на дъната. Едно от причината заради, която бих взел 8400 е именно тази - определено бих съжалявал доста по-малко, отколкото ако взема 8700, след като интел анонсират липсата на съвместимост на 8-ма серия със Z390. Да не говорим за 8700K и Z370, след като Z390 ще дойде до 2-3 месеца. Общо взето същата ситуация със картите.Определено не бих купил никаква карта във момента, мое мнение. Ако толкова съм на зор по-добре да взема една нереферентна 980TI втора ръка за 600-650 лева и да я клокна и да си карам спокойно, докато най-накрая излязат новите карти, не че на някой, който играе на 1080p ще му е притрябвала смяна на клокната 980Ti. Ревютата, поне който аз съм чел на Ryzen+, в който са включени интелски процесори са със всички Spectre/Meltdown ъпдейти. Какво ще става не знам, интел мисля че пуснаха ъпдейти за въпросните, дори за Sandy Bridge, та няма да зарежат Coffee Lake, поне от към кръпки.

Несериозно е да даваш такива youtube клипове. Това не е официално ревю. Именно затова и трябва да се избягват или да не се гледа сериозно на такива. Аз нямам никаква вяра на подобни, нито е описано какви драйвери са използвани, нито версия на Windows. Крайно опростено и без никакви детайли, идеално за непълнолетната аудитория или хората, който не им се отделят 10-15 минути. В случая най-вероятно говорим за анонимен потребител/любител, който се опитва да изкара някой долар със канала си, но нищо повече. По-голяма вяра бих имал на някой, който няма абонати/има малък брой и съм сигурен че разполага със хардуера и мога да проведа директна кореспонденция със него. Да не говорим че записващия софтуер най-вероятно оказва негативно влияние. Все пак гледайки MSI Afterburner overlay-а не виждам със какво са орязали Ryzen-а ?

А ти видя ли конфигурацията,която сложих за 3000 лева? Там съм с z370 дъно просто по-бюджетно и така рам-та пак ще ми е на 3000мхз.http://nikem-bg.net/cart/58352p1r58059p1r58179p1r56926p1r59104p1r58253p1r57227p1r60800p1r59704p1rf.html Освен,ако това дъно няма проблеми не виждам какво му е :Д 

http://nikem-bg.net/cart/56926p1r59104p1r58253p1r57227p1r60800p1r59704p1r58194p1r58160p1r55985p1rf.html Това е твоята версия за 150 лева да губя 20 фпс не знам :D 

• Автор
преди 14 часа, Tommygun написа:

@Inno, виждаш ли абсолютните разлики в кадрите между 2600 на 4 гхц и 8400 в ревюто което си дал? Това е с 1080Ti като 8400 е на Z-дъно с бърза памет. С 1080 и с B360 + скопената памет ще е в най-добрия случай равностоен на клокнат Райзън. Виждаш ли резултатите на 720р? Кога 1080 ще даде тези кадри, че процесора да я спре.Да не говорим за случаите, когато 8400 е на нивото на 8700К. Значи майсторите тестват процесори в GPU Bottelneck.

И не се заблуждавай, че новите са по-зле откъм клок. Досега по чуждите фуроми не съм срещал нито един ,който да не е успял да го подкара поне на 4гхц на по-нормално напрежение от старите 1000 серия. Така че отново силно не съм съгласен че в случая е по-добре заключения Интел. Общо взето за го кажа един път в прав текст , в момента единствения Интел е 8700К, за който наистина иска най-високия възможен кадър. Във всеки един друг вариант Райзън е по-добре. И като платформа и като allround процесор. Значи става за всичко, като не отстъпва особенно в игрите а кърти в сериозни натоварвания. Няма как да ме убеди някой в противното и тук не става дума за фенщина. Защото е тъпо заради няколко теоретични кадъра, които никой няма да види докато не си купи 1080Тi или не свали резолюцията, да се вземе умряла платформа и заключен процесрор. Плюс това какво правим ако, както продължават да излизат дупки, след всяка кръпка губим производителност както досега?

Минаха времената, когато беше ясно. Интела е за игри и това е...Е вече не е така и недостатъците са повече от предимствата. Нищо че Тошо си е харесал заключения i7 и само си чешем езиците, но поне да си изясним гледните точки.

Ето ви ги с такава карта.

Само някой ако иска да добави 300 мхц на Райзъна и да махне 600 мхц от честотата на паметта на 8400 и да говорим пак...(тоя не съм му много фен, но поне има директната ситуация за която говорим). Въпреки че е скопил Райзъна и буустнал Интела, пак на места нещата са на кантар с до 99% натоварване дори за 6-ядрения процесор в новите игри...

Добре не разбирам какъв ви е проблема с  и7-цата причината поради,която не искам райзъна е,защото не смятам да ъпгрейдвам в следващите 3 години ,а по перформънс,ако сложим турбото на високи честоти ройзена няма шанс не е ли така?

Това,което на ме не ми харесва е цената. 200 лева повече от 12-нишков Райзън. От друга страна за да държи стабилни турбо честоти ти трябва допълнителен охладител. За бърза памет ти трябва дъно Z370 и отиваме на цената на Райзън 2700Х, който отново е по-добрия пакет и в нови игри прави конкуренция и на 8700К. И това в граници далеч над кадрите, които ще ти даде картата. И напълно достатъчни да ти напълнят монитора...

преди 11 часа, Tommygun написа:

Що бе, в нормална дискусия се ражда истината. А и доколкото прочетох между редовете, не си противоречим. Разбрахме че на 8400 му трябва z дъно,стегната памет,ниска резолюция/настройки и 1080Тi , за да може да изиграе имагинерните си предимства спрямо един клокнат Ryzen 2600. Защото последния е създаден да бъде клокнат и окомплектован  с бърза памет.

А на 720р с ултра настройки без АА и постпроцес се тестват точно процесори иначе става като ревюто на TPU , че половината таблица се събира в 10 кадъра.Разликата в резолюцията намаля незначително необходимите draw calls и не променя общата картина при процесора. За сметка на това товари много повече картата и дори и с 1080Ti на 1080р има игри подпиращи в графичния лимит.

Колкото до клипчето - и моето за паметта е доста по-аматьорско от на тоя, но това не променя фактите.А недостатъка е, че от една страна не е клокнал 2600 а от друга е набичил 8400 на Z дъно с 3200 памет. И двете крайно нерелеастични ситуации.

Нито на R5 2600 нито на 8400 им трябват задължително бърза памет, но тъй като ще се слага висок клас карта е силно препоръчително. Да, на Ryzen може да се подкара по-бърза памет и на по-ниския клас чипсети, но и ако например се сложат четири едностранни 3000/3200Mhz 8гб. модула ще работят най-вероятно на 2400Mhz/2666, а ако са двустранни (Dual Rank) - 2133 или дори 1866Mhz. Например ако вземе въпросния Dual rank TeamGroup T-Force Dark ROG би трябвало да няма проблем със 2933, но ако в последствие добави още два такива със сигурност ще работят на доста по-ниски честоти, това важи и за интела естествено, но със по-малка сила. Нищо изненадващо и впечатляващо като вземем в предвид че Ryzen е на малко повече от година, а контролера при 2000 не е подобрен. Не че в случая има значение, но доста хора не се замислят за това, а и към днешна дата, ако човек иска 32GB доста по-добре е да се вземат 2х16 вместо 4х8 двустранни, заради доста по-малкия товар върху мемори контролера в процесора, съответно по-високите честоти и по-малко драми със съвместимостта.

Никъде не съм написал, че интела е по-бърз само при 1280х720P и ниски настройки.  По-доброто решение за игри е и при 1920х1080 при високи настройки. Ryzen r5 2600/r7 2700 изобщо не са създадени със идеята да бъдат клоквани, а точно обратнто - попадат във продуктова ниша на процесори със доста по-ниско енергопотребление, именно затова и турбо честотите на R7 2700 на нишки 5-16 са доста по-ниски цък, именно за да се влезе във TDP от 65W. При R5 2600 са доста по-високи и добре разпределени, но е разбираемо, все пак му липсват две ядра и четири нишки - цък. Ако наистина успява да държи такива турбо на поне четири от ядрата/нишките със Wraith Stealth, то няма да има голяма полза от оувърклока, ако говорим за игри, става въпрос за 200mhz-300mhz, на цената на доста по-високо напрежение, a от там и по-високи температури/TDP. Не бих се съгласил че е й правен със идеята да се ползва със по-бърза памет, защото някой хора могат да го окомплектоват със евтино A320 дъно, именно заради енергопотреблението, но хората, който изберат B350 имат тази опция.

Аз не обръщам особено внимание на такива 720P тестове, защото нямат никакви допирни точки със реалността - никой през 2018-та не играе на такава резолюция, но очевидно при нея 8400 е дори още по-бърз, съвсем разбираемо. Същото е и със тестването на игри със вградените им бенчове, някой са адекватни за тест на процесори, но при други производителността изобщо не се припокрива със производителността във играта, тоест е доста по-висока. Резултатите на Techpowerup при всички процесори са близки, защото те вземат само средните кадри, а те далеч не са единствения критерии, отделно и най-вероятно за жалост тестват повечето игри именно със вградените им инструменти, а така не се тества игровата производителност на процесор.

Защо ситуациите да са крайно нереалистични ? Както написах някой биха спестили от дъно и биха комбинирали 2600 със A320, за мен лично е неоправдано, но има доста такива хора. Най-евтините Z370 дъна са по-евтини от ''по-високия клас'' B360 дъна и са вариант, ако човек иска по-добра производителност. Реално плащаш 50-55 лева повече (ако гледаме едни и същи B360-Z370 модели) и имаш възможността да направиш процесора доста по-адекватен за бърза карта, но доста хора, разбираемо не го приемат, в случая не мисля, че изобщо е нередно/глупаво, дори напротив.

Всъщност не знам защо му препоръчваме R5 2600 и клок + голям охладител за 70-80 лева. Ако е така по-добре да вземе R5 2600X, във никем е 510 лева,но във Vario e 458 лева. Изобщо няма да не се занимава със клок и монтаж на големи охладители, защото в крайна сметка ще има по-бавен и доста по-горещ процесор, а и ще му излезе по-скъпо.

преди 6 часа, Tommygun написа:

Това,което на ме не ми харесва е цената. 200 лева повече от 12-нишков Райзън.

И за какво са му на автора на темата 12 нишки?

преди 6 часа, Tommygun написа:

От друга страна за да държи стабилни турбо честоти ти трябва допълнителен охладител.

Да бе.

преди 8 часа, Tosho55 написа:

ако сложим турбото на високи честоти

Как по-точно ще стане това?

П.П. Е как успяхте да докарате темата до 7 страници?:shock11: Оставете момчето да си вземе това, което му харесва.

преди 6 минути, XECUTIONER написа:

Да бе.

П.П. Е как успяхте да докарате темата до 7 страници?:shock11: Оставете момчето да си вземе това, което му харесва.

В съседната тема господин Inno беше пуснал ревю, базирано на ревюто на CB, където за да може да си държи виските турбо честоти 8700 има нужда от друг охладител и пипане на TDP лимита от програмата на Интел. Иначе подбива коляно за да си влезе в температурната граница и в 65-те вата.

А колкото до първия въпрос - така е, но той също си е харесал 12-нишков, може да реши да стриймва или да обработва видео. Де да го знам.

Интересно ми е като имаш впечатления от първа ръка от 8400 - мислиш ли че ще му стигне за да гони високите си кадри с 1080 и трябва ли му Z-дъно и бърза памет? И мислиш ли че би видял разлика в кадрите на игрите , сравнено с един Ryzen 2600 на 4гхц?

• Автор
преди 33 минути, XECUTIONER написа:

Да бе.

Става при голямо натоварване,а и съм чувал,че има и други начини :D 

преди 25 минути, Tommygun написа:

В съседната тема господин Inno беше пуснал ревю, базирано на ревюто на CB, където за да може да си държи виските турбо честоти 8700 има нужда от друг охладител и пипане на TDP лимита от програмата на Интел. Иначе подбива коляно за да си влезе в температурната граница и в 65-те вата.

А колкото до първия въпрос - така е, но той също си е харесал 12-нишков, може да реши да стриймва или да обработва видео. Де да го знам.

Интересно ми е като имаш впечатления от първа ръка от 8400 - мислиш ли че ще му стигне за да гони високите си кадри с 1080 и трябва ли му Z-дъно и бърза памет? И мислиш ли че би видял разлика в кадрите на игрите , сравнено с един Ryzen 2600 на 4гхц?

Добре,братле,но това ти казвам,че и райзена не ми стига,за да ги гоня тези честоти...https://youtu.be/8sqs5aRBzCk?t=559 Ето игра,която примерно искам да играя,губи даже от i5,който губи пък от и7 с 15 фрейма разлика,a после в батълфийлд,която също искам ДАЖЕ е оувърклокнат на 4.2 и пак губи от И5? и кво става,какво предимство ми дава този райзън?Че мога да го оувърклоквам? И пак няма да бие и7,че има 12 нишки,които и и7 има,че има 6 ядра,които и и7 има?Ъпгрейд не искам скоро,дай ми един + на райзена,според моите условия?

преди 20 минути, Tommygun написа:

Е, нямам такъв процесор, но имам впечатления от първа ръка.;) Не му трябва ''Z'' дъно и бърза памет. За съжаление не достига 4GHz на всички ядра при фикснат режим и изключено турбо, но това беше ясно от доста време. 2600 все още не съм го тествал и не мога да споделя.

преди 8 минути, Tosho55 написа:

Аха. Добре.:)

• Автор
преди 2 минути, XECUTIONER написа:

Е, нямам такъв процесор, но имам впечатления от първа ръка.;) Не му трябва ''Z'' дъно и бърза памет. За съжаление не достига 4GHz на всички ядра при фикснат режим и изключено турбо, но това беше ясно от доста време. 2600 все още не съм го тествал и не мога да споделя.

Аха. Добре.:)

От биос-а ставало,можеш да си избираш постоянна честота,но няма смисъл,защото при по-тежки заглавия процесора сам си стига до 4+ Ghz

преди 6 минути, Tosho55 написа:

От биос-а ставало,можеш да си избираш постоянна честота,но няма смисъл,защото при по-тежки заглавия процесора сам си стига до 4+ Ghz

Добре, благодаря за разяснението.

• Автор
преди 1 час, Inno написа:

Нито на R5 2600 нито на 8400 им трябват задължително бърза памет, но тъй като ще се слага висок клас карта е силно препоръчително. Да, на Ryzen може да се подкара по-бърза памет и на по-ниския клас чипсети, но и ако например се сложат четири едностранни 3000/3200Mhz 8гб. модула ще работят най-вероятно на 2400Mhz/2666, а ако са двустранни (Dual Rank) - 2133 или дори 1866Mhz. Например ако вземе въпросния Dual rank TeamGroup T-Force Dark ROG би трябвало да няма проблем със 2933, но ако в последствие добави още два такива със сигурност ще работят на доста по-ниски честоти, това важи и за интела естествено, но със по-малка сила. Нищо изненадващо и впечатляващо като вземем в предвид че Ryzen е на малко повече от година, а контролера при 2000 не е подобрен. Не че в случая има значение, но доста хора не се замислят за това, а и към днешна дата, ако човек иска 32GB доста по-добре е да се вземат 2х16 вместо 4х8 двустранни, заради доста по-малкия товар върху мемори контролера в процесора, съответно по-високите честоти и по-малко драми със съвместимостта.

Никъде не съм написал, че интела е по-бърз само при 1280х720P и ниски настройки.  По-доброто решение за игри е и при 1920х1080 при високи настройки. Ryzen r5 2600/r7 2700 изобщо не са създадени със идеята да бъдат клоквани, а точно обратнто - попадат във продуктова ниша на процесори със доста по-ниско енергопотребление, именно затова и турбо честотите на R7 2700 на нишки 5-16 са доста по-ниски цък, именно за да се влезе във TDP от 65W. При R5 2600 са доста по-високи и добре разпределени, но е разбираемо, все пак му липсват две ядра и четири нишки - цък. Ако наистина успява да държи такива турбо на поне четири от ядрата/нишките със Wraith Stealth, то няма да има голяма полза от оувърклока, ако говорим за игри, става въпрос за 200mhz-300mhz, на цената на доста по-високо напрежение, a от там и по-високи температури/TDP. Не бих се съгласил че е й правен със идеята да се ползва със по-бърза памет, защото някой хора могат да го окомплектоват със евтино A320 дъно, именно заради енергопотреблението, но хората, който изберат B350 имат тази опция.

Аз не обръщам особено внимание на такива 720P тестове, защото нямат никакви допирни точки със реалността - никой през 2018-та не играе на такава резолюция, но очевидно при нея 8400 е дори още по-бърз, съвсем разбираемо. Същото е и със тестването на игри със вградените им бенчове, някой са адекватни за тест на процесори, но при други производителността изобщо не се припокрива със производителността във играта, тоест е доста по-висока. Резултатите на Techpowerup при всички процесори са близки, защото те вземат само средните кадри, а те далеч не са единствения критерии, отделно и най-вероятно за жалост тестват повечето игри именно със вградените им инструменти, а така не се тества игровата производителност на процесор.

Защо ситуациите да са крайно нереалистични ? Както написах някой биха спестили от дъно и биха комбинирали 2600 със A320, за мен лично е неоправдано, но има доста такива хора. Най-евтините Z370 дъна са по-евтини от ''по-високия клас'' B360 дъна и са вариант, ако човек иска по-добра производителност. Реално плащаш 50-55 лева повече (ако гледаме едни и същи B360-Z370 модели) и имаш възможността да направиш процесора доста по-адекватен за бърза карта, но доста хора, разбираемо не го приемат, в случая не мисля, че изобщо е нередно/глупаво, дори напротив.

Всъщност не знам защо му препоръчваме R5 2600 и клок + голям охладител за 70-80 лева. Ако е така по-добре да вземе R5 2600X, във никем е 510 лева,но във Vario e 458 лева. Изобщо няма да не се занимава със клок и монтаж на големи охладители, защото в крайна сметка ще има по-бавен и доста по-горещ процесор, а и ще му излезе по-скъпо.

@InnoАми точно това съм направил аз в конфигурацията,която съм дал сложил съм бюджетно z370 дъно,за да може да се възползвам от тези 3000Mhz на адатата...

преди 5 минути, Tosho55 написа:

Ами точно това съм направил аз в конфигурацията,която съм дал сложил съм бюджетно z370 дъно,за да може да се възползвам от тези 3000Mhz на адатата...

Да асемблираш  Core I 7 с най-нисък клас дънна платка чипсет Z 370  определено не е добра идея. Не зная как мислиш да ползваш машината,но ще се увериш  какви са негативните ефекти след време. Лека подсказка , притежава слаба захранваща схема , малко на брой фази ,по- ниско качество на компонентите ( кондензатори , VRM , дросели )лошо охлаждане ,което води и до високи температури .     :)

@Tosho

Из форумите на Asrock някой се оплакват от електромагнитни смущения (EMI), дори на по-скъпите Z370, а B360 Pro4 и Z370 Pro4 използват един и същи audio кодек (Realtek ALC892), имат и един и същи брой и еднакви кондензатори. Конкретно тези смущения може да са поради доста причини и проблема да не е във дъното,но все пак трябва да се увериш, че си монтирал всичко както трябва и естествено не забравяй задната планка на дъното. Все пак такива проблеми може да са и от домашната мрежа или захранването, именно това е един от многото плюсове на качествено захранване като Seasonic Focus Gold, при него може въобще да не се наблюдават, а ако ги имаш външна звукова карта/dac може да ти решат проблема.

Изобщо не съм предлагал Asrock Extreme 4. Бъркаш се със някой друг. Отделно ти препоръчвам да вземеш двустранния TeamGroup кит, защото ще ти даде доста повече производителност от  едностранен (single rank) кит на по-високи честоти, поне в някой игри.Ето ревю на въпросния, отново във Tomshardware - цък, но не ги сравнявай със ревюто на Ripjaws-а, защото при него тестовата платформа е Z370/8700K, но все пак със 7700К има все така голямо предимство във F1 2015.

Ето тук е обяснено на прост език и със картинки (цък, цък) как работи Dual Rank модул спрямо едностранен и какви са предимствата му. Статията е за ddr3, но принципа е същия. Ако пък на всяка цена искаш памет от никем, то вземи F4-3200C16D-16GVKB, най-вероятно са същите чипове като A-data-та , тоест са един дол дренки, но G.skill-а няма гребен, и не е толкова висок. ''Екстремния'' Teamgoup вече не е наличен във Варио, но може и да се появи отново до края на месеца, до 350-400 лева е най-добрата едностранна памет, но аз бих взел двустранния, особено ако не мислиш да минаваш на 32GB.

Щом не разбираш, по-добре не бутай нищо и просто активирай XMP профила, независимо, коя памет вземеш. Като се разбереш кое и как вече ще може да си оптимизираш допълнителните настройки, който са доста важни, защото дъното ти 100% ще зададе калпави auto-настройки, освен ако не е висок клас дъно и няма някакви вградени профили за дадена памет.

Eто как се представя 8400 спрямо Ryzen 1000/2000 във избраните от теб игри със GTX 1080/1080Ti при 1080p и високи настройки:

GTA V със високи и много високи настройки,  GTA IV - едва ли ще намериш тестове, защото играта е стара, съвсем скоро направи 10-годишен юбилей, но определено не е по-зле технологично от V, а в доста аспекти е дори по-добра.

Вещера 3 и още - цък

Shadow of Mordor , но са тествали със вградения бенчмарк, който изобщо не натоварва адекватно процесора, мисля, че първото заглавие от 2014-та не е никак тежко нито от към карта нито от към проц, но не знам колко точно ще е разликата между 8400, 2600/X

Far Cry: Primal и Far Cry 5 използват една и съща версия на Dunia двигателя, който се използва още от Far Cry 2. И двете заглавия разчитат силно на еднонишковата производителност и интелите са доста напред - цък, цък

Dishonored 2

Rise of the Tomb Raider, Resident Evil 6, надявам се не са използвали вградения бенчмарк.

PUBG - цък, като е използван replay, а не са правени индивидуални мултиплейър игри.

Outlast 2

The Evil Within 2

Доста игри. Имаш ли ги всички в момента или тепърва ще ги закупуваш ? Ако ги нямаш, ще ти трябва не малка част от бюджета за тях, но след по-малко от месец и половина идва лятната steam разпродажбa. Да живее, Lord Gaben :D.

преди 1 час, Tosho55 написа:

Добре,братле,но това ти казвам,че и райзена не ми стига,за да ги гоня тези честоти...https://youtu.be/8sqs5aRBzCk?t=559 Ето игра,която примерно искам да играя,губи даже от i5,който губи пък от и7 с 15 фрейма разлика,a после в батълфийлд,която също искам ДАЖЕ е оувърклокнат на 4.2 и пак губи от И5? и кво става,какво предимство ми дава този райзън?Че мога да го оувърклоквам? И пак няма да бие и7,че има 12 нишки,които и и7 има,че има 6 ядра,които и и7 има?Ъпгрейд не искам скоро,дай ми един + на райзена,според моите условия?

Къде виждаш 8400 да губи със 15 кадъра във AC:Origins ? Играта до колкото знам е добре оптимизирана за 12+ нишки, но 8700K далеч не е толкова по-бърз. Не гледай резултатите при 5.2Ghz, бледа ти е фантазията колко топлина и ток иска 8700К за такива честоти, да не говорим че ще ти трябва изключително добър процесор за целта и много добро дъно и охладител + delid на всяка цена.

преди 55 минути, Tosho55 написа:

За последно се опитвам и те оставям, все пак ти ще си ползваш машината и може да си купиш каквото решиш.

Да го кажем така - единия ти дава 98 кадъра другия 106. Картата ти дава 74. Koлко ще видиш ти на монитора си? За другите игри е същото. Това че 8700К на 5 гхц + 1080Ti ти дава едни кадри, не значи, че ще ги видиш и с 8400/8700 без К и клок и с 1080!!! Вярно има недоразумения като PUBG и GTAV ,които смърдят на Интел и Нвидиа, но в новите модерни игри нещата са други.  Никой не споменава Vulkan и DX12...Това ,което ти дава Райзъна може да го видиш в единия линк на Inno, където има и времената показващи колко ти е гладка картината. Също така може да го видиш в клипчето което ти пратих като пусна стрийма при мен с процесора (чуствително по-високо качество от стрийм с картата). А в клипчето ,което ти дадох 8400 стига 99% натоварване във Вещера само от играта и най-вероятно на гола система. При 8700 имаш 12 треда, но за да го нагласиш отиваш на цената на 2700Х, който поне за мен е отново е по-добрия процесор.

Но за да не стане темата 8000 страници, аз спирам да пиша тук а ти си купи каквото си решиш и не съжалявай каквото и да излезе.

Поздрави и като дойде може да пуснеш някоя снимка, да видим че дискусията не е била напразна.

• Автор
преди 35 минути, Inno написа:

@Tosho

Из форумите на Asrock някой се оплакват от електромагнитни смущения (EMI), дори на по-скъпите Z370, а B360 Pro4 и Z370 Pro4 използват един и същи audio кодек (Realtek ALC892), имат и един и същи брой и еднакви кондензатори. Конкретно тези смущения може да са поради доста причини и проблема да не е във дъното,но все пак трябва да се увериш, че си монтирал всичко както трябва и естествено не забравяй задната планка на дъното. Все пак такива проблеми може да са и от домашната мрежа или захранването, именно това е един от многото плюсове на качествено захранване като Seasonic Focus Gold, при него може въобще да не се наблюдават, а ако ги имаш външна звукова карта/dac може да ти решат проблема.

Изобщо не съм предлагал Asrock Extreme 4. Бъркаш се със някой друг. Отделно ти препоръчвам да вземеш двустранния TeamGroup кит, защото ще ти даде доста повече производителност от  едностранен (single rank) кит на по-високи честоти, поне в някой игри.Ето ревю на въпросния, отново във Tomshardware - цък, но не ги сравнявай със ревюто на Ripjaws-а, защото при него тестовата платформа е Z370/8700K, но все пак със 7700К има все така голямо предимство във F1 2015.

Ето тук е обяснено на прост език и със картинки (цък, цък) как работи Dual Rank модул спрямо едностранен и какви са предимствата му. Статията е за ddr3, но принципа е същия. Ако пък на всяка цена искаш памет от никем, то вземи F4-3200C16D-16GVKB, най-вероятно са същите чипове като A-data-та , тоест са един дол дренки, но G.skill-а няма гребен, и не е толкова висок. ''Екстремния'' Teamgoup вече не е наличен във Варио, но може и да се появи отново до края на месеца, до 350-400 лева е най-добрата едностранна памет, но аз бих взел двустранния, особено ако не мислиш да минаваш на 32GB.

Щом не разбираш, по-добре не бутай нищо и просто активирай XMP профила, независимо, коя памет вземеш. Като се разбереш кое и как вече ще може да си оптимизираш допълнителните настройки, който са доста важни, защото дъното ти 100% ще зададе калпави auto-настройки, освен ако не е висок клас дъно и няма някакви вградени профили за дадена памет.

Eто как се представя 8400 спрямо Ryzen 1000/2000 във избраните от теб игри със GTX 1080/1080Ti при 1080p и високи настройки:

GTA V със високи и много високи настройки,  GTA IV - едва ли ще намериш тестове, защото играта е стара, съвсем скоро направи 10-годишен юбилей, но определено не е по-зле технологично от V, а в доста аспекти е дори по-добра.

Вещера 3 и още - цък

Shadow of Mordor , но са тествали със вградения бенчмарк, който изобщо не натоварва адекватно процесора, мисля, че първото заглавие от 2014-та не е никак тежко нито от към карта нито от към проц, но не знам колко точно ще е разликата между 8400, 2600/X

Far Cry: Primal и Far Cry 5 използват една и съща версия на Dunia двигателя, който се използва още от Far Cry 2. И двете заглавия разчитат силно на еднонишковата производителност и интелите са доста напред - цък, цък

Dishonored 2

Rise of the Tomb Raider, Resident Evil 6, надявам се не са използвали вградения бенчмарк.

PUBG - цък, като е използван replay, а не са правени индивидуални мултиплейър игри.

Outlast 2

The Evil Within 2

Доста игри. Имаш ли ги всички в момента или тепърва ще ги закупуваш ? Ако ги нямаш, ще ти трябва не малка част от бюджета за тях, но след по-малко от месец и половина идва лятната steam разпродажбa. Да живее, Lord Gaben :D.

Къде виждаш 8400 да губи със 15 кадъра във AC:Origins ? Играта до колкото знам е добре оптимизирана за 12+ нишки, но 8700K далеч не е толкова по-бърз. Не гледай резултатите при 5.2Ghz, бледа ти е фантазията колко топлина и ток иска 8700К за такива честоти, да не говорим че ще ти трябва изключително добър процесор за целта и много добро дъно и охладител + delid на всяка цена.

Хахахаха,купуване на игри в 2018?Отваряш замунда и се разбиваш :D 

преди 15 минути, Tommygun написа:

За последно се опитвам и те оставям, все пак ти ще си ползваш машината и може да си купиш каквото решиш.

Да го кажем така - единия ти дава 98 кадъра другия 106. Картата ти дава 74. Koлко ще видиш ти на монитора си? За другите игри е същото. Това че 8700К на 5 гхц + 1080Ti ти дава едни кадри, не значи, че ще ги видиш и с 8400/8700 без К и клок и с 1080!!! Вярно има недоразумения като PUBG и GTAV ,които смърдят на Интел и Нвидиа, но в новите модерни игри нещата са други.  Никой не споменава Vulkan и DX12...Това ,което ти дава Райзъна може да го видиш в единия линк на Inno, където има и времената показващи колко ти е гладка картината. Също така може да го видиш в клипчето което ти пратих като пусна стрийма при мен с процесора (чуствително по-високо качество от стрийм с картата). А в клипчето ,което ти дадох 8400 стига 99% натоварване във Вещера само от играта и най-вероятно на гола система. При 8700 имаш 12 треда, но за да го нагласиш отиваш на цената на 2700Х, който поне за мен е отново е по-добрия процесор.

Но за да не стане темата 8000 страници, аз спирам да пиша тук а ти си купи каквото си решиш и не съжалявай каквото и да излезе.

Поздрави и като дойде може да пуснеш някоя снимка, да видим че дискусията не е била напразна.

Ами добре ще помисля още малко,не бързам,но не мога да разбера защо изобщо предложихте райзъна :D :D :D Това ме вкара в още повече мислене...

преди 4 часа, Tosho55 написа:

Хахахаха,купуване на игри в 2018?Отваряш замунда и се разбиваш :D 

Отваряш замунда и теглиш торент със кой знае какви гадост вътре във него ?  Същевременно забряваш за каквато и да била поддръжка/ъпдейди/кръпки и забравяш за какъвто и да било мултйплейър ? Излишно е да споменавам хилядите плюсове да си част от многомилионна общност като Steam. Някой непълнолетни дечурлига обичат да влизат във филма и да сочат със пръст конзолните геймъри, наричайки ги ''селяни'', а във същото време пиратстват всяка игра, жалка гледка. Именно те са селяните. Да не говорим че във днешно време имаш HumbleBundle пакети както и месечен такъв, със който получаваш 8 игри (поне една AAA) всеки месец за смешните 12$, годишния абонамент е 215 лева. Приеми го като версия на PS+/XBOX Gold за PC геймъри. До преди два дни имаше промоция 25$ бонус за покупка на продукт от магазина им, при закупуване на годишен абонамент. Да не говорим за сезонните/празнични Steam намаления, който в днешно време са буквално на всяка четвърт от годината. Да не споменаваме и намаленията на големите издатели че дори и по-малките, който са отделно от въпросните. И това е само за Steam платформта, най-голямата. Изобщо не броя Uplay/Origins и разбира се GOG, който продават игри, който са изцяло без DRM. По-добре да не продължавам, че темата ще тръгне във друга посока.

• Автор
преди 3 минути, Inno написа:

Отваряш замунда и теглиш торент със кой знае какви гадост вътре във него ?  Същевременно забряваш за каквато и да била поддръжка/ъпдейди/кръпки и забравяш за какъвто и да било мултйплейър ? Излишно е да споменавам хилядите плюсове да си част от многомилионна общност като Steam. Някой непълнолетни дечурлига обичат да влизат във филма и да сочат със пръст конзолните геймъри, наричайки ги ''селяни'', а във същото време пиратстват всяка игра, жалка гледка. Именно те са селяните. Да не говорим че във днешно време имаш HumbleBundle пакети както и месечен такъв, със който получаваш 8 игри (поне една AAA) всеки месец за смешните 12$, годишния абонамент е 25 лева, като до преди два дни имаше промоция 25$ бонус за покупка на продукт от магазина им, при закупуване на годишен абонамент. Да не говорим за сезонните/празнични Steam намаления, който в днешно време са буквално на всяка четвърт от годината. Да не споменаваме и намаленията на големите издателите, който са отделно от въпросните. По-добре да не продължавам, че темата ще тръгне във друга посока.

Абе игрите са ми последния проблем,ще ги мисля,като дойде компютъра,сега си имам и друга работа :D 

Най-балансиран като цена / производителност за игри: 8400

Най-добър за клок и игри, които се възползват от честота и производителност за ядро / по-малко ядра: 8600К

Най-практичен, като гледаме не само игри, а ежедневни задачи и мултитаскинг: 2600(X)

8700 си има някаква позавишена цена като всеки i7 (дразнещо нагло, особено с посредствения термичен интерфейс) и тъпо, че ти трябва K за клок, но не може да се отрече, че е 6/12 Coffee Lake процесор с доволно турбо.

Решавай :))

• Автор

http://nikem-bg.net/cart/58304p1r55985p1r57227p1r59104p1r58253p1r58160p1r55267p1r57791p1r60800p1rf.html В крайна сметка реших това,не че ви интересува де,даже най-вероятно ви е писнало,но реших, да ви споделя,съшо не ми се дават 3000 и кусур лева за компютър само,а после ще трябва и монитор,така че реших да ги орежа откъм cpu и да ги вложа в монитор.Благодаря много за помощта на всеки,който участваше в дискусията.Ако някой има някакви последни критики да ги казва,защото мисля други ден някъде да го поръчвам! :)

• Автор
преди 1 час, Inno написа:

За триене.

? Темата ли? Ако е за нея мисля,че ще е полезна на много хора да разберат кое как стои и да преценят,кое е по-важно за тях и т.н

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.