Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Точно аз не се карам с никой в форума просто споделям мнение докато се разсейвам от четенето на "Трилогия за Карканас" която нещо ми идва тегава.

п.с. Преди Roujin Z беше Naruto. Имам си слабост към анимета въпреки годинките. :) 

• Отговори 276
  • Прегледи 18,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, Roujin Z написа:

Точно аз не се карам с никой в форума просто споделям мнение докато се разсейвам от четенето на "Трилогия за Карканас" която нещо ми идва тегава.

Имаме ли третата книга готова като става дума ? :rolleyes:

Що махнаха спойлер бутона, еее.....

преди 31 минути, Tommygun написа:

Нищо не намеквам, просто ми се иска понякога да се и замисляте ,че нещо не струва повече само заради името. Това е малко като на Кико любимата тема за колите...От друга страна е хубаво да се прецени, дали повечето пари си струва разликата в качествата. Примерно силно не съм съгласен ,че 8700 за 600 лева е 50% по-добър от 2600 за 400 лева...Но това си го решава питащия. Просто тези универсалните изказвания "Самсунга не струва", "Кутията с прозорец е шумна" и прочие са доста относителни. Особенно ,когато човек се е убедил от личен опит ,че не е така...

Ако визираш мен за кутията с прозорец - никъде не съм написал че ще е по-шумна. Просто ако вземе Define C/S, версия без плексигласов панел ще има по-добра абсорбация на шума, съответно и най-вероятно нивата на шум ще са по-ниски, защото панелите имат звукоизолиращ материал, ''industrial-grade sound dampening material '', от сайта на FD. Плексигласовия панел на Define C няма никакви звукоизолиращи материали, а този на S има частично по периферията, което едва ли ще помогне.

Със сигурност i7 8700, който е 50% по-скъп, не е 50% по-бърз от R5 2600, още по-малко пък e 75% по-бърз от 75% по-евтиния i5 8400.

Аз лично не бих взел скъпо Nvme SSD, конкретно Samsung 970 EVO NVMe, което си предложил. Излишно е за гейминг система. За малко отгоре може да вземе MX500 SATAIII със двоен обем. Не бих взел и никакво NVMe ssd, дори M.2 МХ500, защото грее стабилно, както всяко NVMe, а идва лято.

преди 5 минути, Julius Decimus написа:

Имаме ли третата книга готова като става дума ? :rolleyes:

Що махнаха спойлер бутона, еее.....

Мне само две.

преди 14 минути, Inno написа:

Ако визираш мен за кутията с прозорец - никъде не съм написал че ще е по-шумна. Просто ако вземе Define C/S, версия без плексигласов панел ще има по-добра абсорбация на шума, съответно и най-вероятно нивата на шум ще са по-ниски, защото панелите имат звукоизолиращ материал, ''industrial-grade sound dampening material '', от сайта на FD. Плексигласовия панел на Define C няма никакви звукоизолиращи материали, а този на S има частично по периферията, което едва ли ще помогне.

Със сигурност i7 8700, който е 50% по-скъп, не е 50% по-бърз от R5 2600, още по-малко пък e 75% по-бърз от 75% по-евтиния i5 8400.

Аз лично не бих взел скъпо Nvme SSD, конкретно Samsung 970 EVO NVMe, което си предложил. Излишно е за гейминг система. За малко отгоре може да вземе MX500 SATAIII със двоен обем. Не бих взел и никакво NVMe ssd, дори M.2 МХ500, защото грее стабилно, както всяко NVMe, а идва лято.

Не, не визирам теб, това беше доскоро общото мнение, че виждаш ли щом има прозорец е шумна. Това просто не е вярно и зависи от много фактори.

Мисля че съм предложил 960 Еvo а не 970. И не, не грее чак толкова. Загрява и тротва когато тръгнеш от него пак на него да копираш огромни масиви от много гигабайти. За всичко друго е толкова бързо, че ги мести преди да загрее а като диск за операционна система изобщо няма грижи. Даже моя е между картата и вадещите вентилатори и на практика нищо не го обдухва, по точно е в горещ въздух. Без охлаждане...

Иначе за игри и ФПС-а в 99% от случаите SSD-то няма никакво значение.

• Автор
преди 57 минути, Roujin Z написа:

п.с. Преди Roujin Z беше Naruto. Имам си слабост към анимета въпреки годинките. :) 

Хаха и аз съм така ни че съм голям де само на 23 съм а вие тук куто ви гледам сте регистрирани 2004,когато аз си играех с power rangers

П.с гледаш ли боруто : D 

Не дори Наруто го дропнах в един момент понеже стана като испанска сапунка.

Понеже темата много се разводни само да ти кажа че с тая видеокарта и процесор ще си играеш игрите без проблеми.

Всъщност и R5 2600X да вземеш пак ще си играеш всичко без проблеми но ще имаш отключен процесор и паметта ще работи на 3200MHz (със сигурност).

http://nikem-bg.net/cart/58179p1r60681p1r58352p1rf.html - Приемам че на това си се спрял последно?
http://nikem-bg.net/cart/60819p1r57893p1r60811p1rf.html - За същите пари.

п.с. Ето едно ревю - http://hardwarebg.com/44332-ryzen-7-2700x-ryzen-5-2600x/

Колкото до кутиите, захранванията и SSD-тата ти си решавай колко пари ти се дават и за какво разлика в игрите няма да има.

• Автор
преди 21 минути, Roujin Z написа:

Не дори Наруто го дропнах в един момент понеже стана като испанска сапунка.

Понеже темата много се разводни само да ти кажа че с тая видеокарта и процесор ще си играеш игрите без проблеми.

Всъщност и R5 2600X да вземеш пак ще си играеш всичко без проблеми но ще имаш отключен процесор и паметта ще работи на 3200MHz (със сигурност).

http://nikem-bg.net/cart/58179p1r60681p1r58352p1rf.html
http://nikem-bg.net/cart/60819p1r57893p1r60811p1rf.html

п.с. Ето едно ревю - http://hardwarebg.com/44332-ryzen-7-2700x-ryzen-5-2600x/

Колкото до кутиите, захранванията и SSD-тата ти си решавай колко пари ти се дават и за какво разлика в игрите няма да има.

А последно питам вие какво бихте избрали,ако бяхте мен ryzen ili i7

Рефреша на АМД-то лично за мен наклонява везните и поне в това отношение подкрепям Tommygun. 

И за модела на 1080 ако не се подразбира от предишните ми мнения. 

преди 3 часа, Roujin Z написа:

Ми около 20GB са ти от ОС + ъпдейти + драйвери + програми останалите вероятно от игрите освен ако не си направил грешката да сваляш торенти в Ц-то?

Но както сам си забелязал в момента и 120GB SSD би ти свършило работа тоест 200GB + е много над необходимото ти и не е нужно да се изхвърляш с 500GB освен ако няма да го ползваш за основен.

Не разбрах защо продължаваш да гледаш устройства на стария интерфейс при положение че разлика в цената няма. Това колко голямо ще е няма връзка.

Иначе старият модел е с по-кратка гаранция и по-скъп. Ако те интересуват точните условия за 500GB модели - 

Съвременно SSD като SX6000 (260 лв.) му дават 300TB за 5 години докато бавните SATA като MX500 (260 лв.) е с 180TB за 5 години а старото MX300 (275 лв.) с 3 години за 160TB.

Да не кажете пак, че се заяждам, ще оставя само някои факти, за да няма грешни изводи:

1. След инсталация много от игрите вече отиват на 50-60-70ГБ (GTA V, Witcher 3, Watch Dogs 2, Mafia 3 ...), други може да отиват на 100 и отгоре (Forza 7, Infinite Warfare, ARK, Gears of War 4...). Към това идват пачове, ъпдейти и тн. Даже един CS:GO яде по 20-30ГБ. Отделно операционната система с останалия софтуер. Все пак няма да се пълни до дупка това ССД, най-малкото игрите са с плаваща големина заради обновления, кръпки, сейфове и тн. Както и уина и програмите.

2. От точка 1 -> 200ГБ+ изобщо не е много над необходимото. Особено 2018та. Особено на висок клас конфиг за игри. 240/250/256 е абсолютният минимум в днешно време за ССД, което няма да е скрач или да се слага на много бюджетна система - дори само защото по-малките масово са с по-лоша производителност от същия модел с повече обем, което май никой не отчита. 480/500/512 е оптимално при такъв бюджет. Дори в този случай аз бих взел 1ТБ за сметка на твърд диск, но това е лично мое предпочитание, съобразено с неща като тишина и подредба на кутията, освен производителност.

3. За интерфейса хем е така, хем е така. SX6000 е добър избор за цената си, подкрепям, но ето някои уточнения: да, m.2 е по-нов интерфейс и в частност nvme / pci-e устройствата трябва да са по-бързи, но за масов или нисък клас модел не си мисли, че е много повече от маркетинг и на хартия. Дори да извади добра синтетика или линейни. Ето ти ревю. Големите разлики идват в по-високия клас. Друг минус е, че някои SSDта на м2 загряват.

преди 1 час, Roujin Z написа:

Има и Team на 3600 за 350лв във варио, 400+ отиват бая.

• Автор
преди 13 часа, PANOV написа:

Да не кажете пак, че се заяждам, ще оставя само някои факти, за да няма грешни изводи:

1. След инсталация много от игрите вече отиват на 50-60-70ГБ (GTA V, Witcher 3, Watch Dogs 2, Mafia 3 ...), други може да отиват на 100 и отгоре (Forza 7, Infinite Warfare, ARK, Gears of War 4...). Към това идват пачове, ъпдейти и тн. Даже един CS:GO яде по 20-30ГБ. Отделно операционната система с останалия софтуер. Все пак няма да се пълни до дупка това ССД, най-малкото игрите са с плаваща големина заради обновления, кръпки, сейфове и тн. Както и уина и програмите.

2. От точка 1 -> 200ГБ+ изобщо не е много над необходимото. Особено 2018та. Особено на висок клас конфиг за игри. 240/250/256 е абсолютният минимум в днешно време за ССД, което няма да е скрач или да се слага на много бюджетна система - дори само защото по-малките масово са с по-лоша производителност от същия модел с повече обем, което май никой не отчита. 480/500/512 е оптимално при такъв бюджет. Дори в този случай аз бих взел 1ТБ за сметка на твърд диск, но това е лично мое предпочитание, съобразено с неща като тишина и подредба на кутията, освен производителност.

3. За интерфейса хем е така, хем е така. SX6000 е добър избор за цената си, подкрепям, но ето някои уточнения: да, m.2 е по-нов интерфейс и в частност nvme / pci-e устройствата трябва да са по-бързи, но за масов или нисък клас модел не си мисли, че е много повече от маркетинг и на хартия. Дори да извади добра синтетика или линейни. Ето ти ревю. Големите разлики идват в по-високия клас. Друг минус е, че някои SSDта на м2 загряват.

Има и Team на 3600 за 350лв във варио, 400+ отиват бая.

http://nikem-bg.net/cart/58352p1r58059p1r58179p1r56926p1r59104p1r58253p1r57227p1r60800p1r59704p1rf.html Значи заковах ги 3000 и мисля,че това е най-удачната версия реших,че 240 гигабайта ще ми стигнат,сложил съм z370 дъно,следователно паметта трябва да е вече на 3000Mhz нали така?Също защо в описанието на дъното пише 3000Mhz(OC) само,дето казват,че за това ссд е грешка,че има охлаждане,защото този тип бил по-бърз,когато е топъл,но за 180 лева както и да е поне няма да прегрява :D Реших i7-цата,защото оувърклокването не ми вдъхва много доверие,а и този райзен самия,на повечето бенчмаркове губеше от I5-8400.Вие как мислите?Също казват,че с моят охладител и кутия с добър поток не трябва да вдига повече от 65 градуса дори и на макс турбо фрекуенция,а да ви питам има ли как аз сам да си я повишавам,понеже знам,че тя автоматично,но на текжи игри например :AC Origins ще стига ли макса си?

• Автор
преди 3 минути, ncl написа:

Вземи това, което си решил. Тия некадърници тук нищо не разбират.

Ако не разбираха нямаше да ги питам ;)

Kaто дойде може да пуснеш някой тест и да видиш как ще се държи и дали ще ги държи тези 65 градуса. Съответно на каква честота. Ако не си държи неговите @Inno ще ти помогне със сигурност да си го оправиш - все пак е въпрос на 2 клика;)

Това с губенето на Райзъна ти го обясних вече и ти дадох и клипче да разгледаш, но щом си си решил, все пак ти ще го ползваш компютъра. При всички положения 8700 не е 50% по-бърз от Райзъна а и с двата ще имаш кадрите, които може да даде картата ти...

Поръчвай смело и си се кефи после на машинката без много да му мислиш.

• Автор
преди 14 минути, Tommygun написа:

Kaто дойде може да пуснеш някой тест и да видиш как ще се държи и дали ще ги държи тези 65 градуса. Съответно на каква честота. Ако не си държи неговите @Inno ще ти помогне със сигурност да си го оправиш - все пак е въпрос на 2 клика;)

Това с губенето на Райзъна ти го обясних вече и ти дадох и клипче да разгледаш, но щом си си решил, все пак ти ще го ползваш компютъра. При всички положения 8700 не е 50% по-бърз от Райзъна а и с двата ще имаш кадрите, които може да даде картата ти...

Да,не е 50% по-бърз,но все пак е по-бърз :D 

преди 17 часа, Inno написа:

Не намирам информация и ревюта на Samsung-а, но G2460PG има във TomsHardware, Eteknix. Не знам къде го гледаш за 690, навсякъде е над 700, в Ozоne e 739, мисля, че в началото на годината беше 680 лева там.

Чета мнения на потребители че C24FG70FQUX има ''purple bleed'' проблеми при 144Hz, виж коментарите в клипа. Има по-нова 73 версия, която има по-различна стойка, която уж е по-добра.

Стойката на Samsung-а изглежда гъвката, но не знам дали е стабилна.На мен лично не ми харесва кръглата основа. За 620 лева може да видиш и AOC AGON AG251FZ, ревю на TFT Central - цък. От същия сайт ето и ревю на ASUS MG248Q. Във същия сайт има полезни статии за различните 144Hz панели - цък, както и за UMLB - цък

П:С Мисля, че може да минеш и със доста по-евтин TN,144HZ 24'/1080p монитор, ако не ти трябва G-sync - Lenovo Legion Y25f , ACER KG251QF BMIDPX

И 2 та монитора имат Frame Skipping проблем,чак сега отговарям,защото не съм видял,добре а за AOC G2460PG някакви негативи намери ли? https://plasico.bg/aoc-g2460pg-24-12898.html Ето ти го за 690 ;) 

преди 21 часа, Tosho55 написа:

А последно питам вие какво бихте избрали,ако бяхте мен ryzen ili i7

Нито едното нито другото. Бих взел i5 8400, няма конкуренция за цената си и е по-бърз от r5 2600, дори и ако клокнеш втория, за което ще ти трябва по-добър охладител от фабричния (Wraith Stealth), но и ''файдата'' не е особено голяма - цък, а при X моделите ръчния оувърклок по-скоро вреди на производителността, поне в игрите.Дефакто 2600X/2700X не предлагат никакъв оувърклок, а за игри е абсолютно безсмислен. Турбо честотите на първите ядра са по-високи, ако не се човъркат, отколкото при ръчен оувърклок, именно затова 2600X/2700X показват леко по-ниски резултати във игрите след ръчен клок. Към днешна дата всички игри се влияят от еднонишковата производителност, дори и да са силно многоядрено оптимизирани.

Най-бюджетния вариант, който предложих: B360/M Pro4, i5 8400 със Jedec 2400Mhz CL17 памет = 825-835 лева. Ако искаш да направиш паметта по-бърза може да се опиташ да затегнеш таймингите, но не се знае на какво точно ще е способна и дали B360 дъното го позволява, тоест има нужните настройки.

По-добрия вариант със, който ще имаш грубо около 10-12-15% повече производителност в зависимост колко ти се занимава с паметта: Asrock Z370/M Pro4, MSI Z370 A-Pro, I5 8400 и коментирания Teamgroup = 915-920 лева. Това е при условие, че си настроиш паметта ръчно, което така или иначе е препоръчително. Дал съм линк към ревю на въпросната памет, ако не ти се търси - заповядай. Ако искаш обща гаранция от никем, може да вземеш също по-рано коментирания от мен Ripjaws - цък, ето ревю от същия сайт - заповядай. Сам може да видиш че TeamGroup-а ще ти даде малко повече, заради по-добрите чипове. Във същото ревю има тестван и двустранен TeamGroup T-Force Dark ROG, който също идват със посредствени 16-18-18 тайминги, но явно тъй като е Dual Rank предлага доста по-висока производителност, поне във една от тестваните игри, със сигурност няма да е при всички, но все пак доста интересен резултат. До колкото знам доста малко 2х8GB китове са Dual Rank, а всички 2x16 са Dual Rank.

Доста хора пишат че AMD има голямо предимство, защото предлага оувърклок на процесорите и рам паметта на по-ниск клас чипсети (B350) и че дънните платки за AM4 са по-евтини от интелските еквиваленти (невярно) и AB-350 Pro4 е перфектното дъно, издигнато в култ от доста АМД фенове, обезсмислящо всички други. Реалността естествено е малко по-различна от фенските представи. Същото е и със клока на процесорите и градските легенди как всеки R5 1600 прави 4Ghz.  Със R5 2600/ R7 2700 ще постигнеш по-нисък % клок отколкото при R5 1600/R7 1700, заради по-високите честоти на 2000 серията и не особено подобрения честотен потенциал спрямо Ryzen 1000, но е и до процесор, разбира се. Отделно - AMD най-накрая си позиционираха окомплектовката на процесорите маркетингово адекватно - при R5 1600 получаваш добър охладител (Wraith Spire), а X моделите освен по-скъпи идват без охладители, никаква логика. Със Zen+ вече R5 2600 идва със по-малко способен охладител от Spire (Wraith Stealth), а R5 2600X със Spire, както и R7 2700, а флагмана 2700X със Wraith Prism. Това е по-скоро заради повишеното енегопотребление на X 2000 моделите, буквално изстискани са от към честоти, затова и нямат оувърклок потенциал. Поне АМД са рационални, за разлика от интел, който имат калпав боксов охладител за i7 8700, който не може изобщо да го удържи при турбо честоти. Реално ако вземеш един охладител за 40 лева като Gamaxx S40 би трябвало да закрепиш R5 2600 на 3.9-4.0Ghz на всички ядра със разумно напрежение, ако е прилична бройка. Ще получиш не повече от 5% подобрение в производителността, което все пак е нещо. Ако попаднеш на добра бройка най-вероятно ще може и 4.1-4.2Ghz, но със доста по-високо и не особено безопасно напрежение, което значи значително по-високи температури, тоест абсолютно безсмислено (особено за игри), а и охладителя изобщо няма да се справи, както и дъното (Asus B350 Prime Plus). Паметта ще тръгне без проблеми на 2933, а може би дори и на 3200Mhz.Със фабричния Wraith Stealth не мисля, че ще може да правиш какъвто и да било клок - върши си работата и дори е тих според Techspot А.К.А Hardware Unboxed, но не е за клок. Ползатa на AM4 е че получаваш платформа, която ще има по-добра поддръжка, до 2020-та, тоест след две-три години, да се надяваме, че ще може да сложиш R5 3500/4500 на първо поколение B350/X370 дъно. Осмо поколение ''Coffee Lake'' е вече ''трето поколение'' процесори за 1151 сокета, каквито и нови процесори да излизат, няма да са съвместими със дъната за ''Coffee Lake'', освен ако не е поредния ребранд/рефреш със малко по-високи честоти във отговор на Ryzen+.

AMD вариант:

По-бюджетен вариант, ако не смяташ да клокваш: Asrock AB-350/M Pro4 + R5 2600 + A-data XPG Z1 (може и RipJaws-а) 3000Mhz CL16-18-18 = 900-915 лева

Ако смяташ да клокваш: Asus Prime B350 Plus + R 2600 + същата рам + DeepCool S40 = 1000 лева. Препоръчително е да вземеш по-добро дъно и по-добър охладител, ако искаш по-високи честоти и по-ниски температури.

П.С: Какво имаш предвид под ''frame skipping'' ?

Надявам се да не чувстваш тотално изсмукан от четенето на огромного количество материали/ревюта през последните 48 часа.

Не разбрахте ли че той си иска заключената i7-ца.Само си губите времето да му пишете кое как и защо е по-добре(нямам идея как Inno има такива нерви да му обеснява толкова подробно) и накрая ще си купи това което си е наумил.

преди 7 часа, Tommygun написа:

Cooler Master 212X EVО ще удържи i7 8700 без проблеми (стига дъното да не подава ненужно високo Auto напрежение), особено в игри, а дори и в стрес тестове, макар че температурите там може и да не са съвсем розови, заради калпавата паста под капачката. Аз обаче не бих го купил за почти 60 лева, в предвид че за 65 има DeepCool Lucifer със 6 топлинни тръби, който определено е по-добрия охладител, но не е втората версия със зеления вентилатор, която е 70 лева във stealtech, но тя може да има конфликт със по-високи памет, поне според тази тема. Под ироничната референция ''два клика'' може би имаш предвид последните ми коментари в тази тема., има полезни материали за @Tosho55 и е хубаво да ги види.

преди 13 минути, Lpool написа:

Не разбрахте ли че той си иска заключената i7-ца.Само си губите времето да му пишете кое как и защо е по-добре(нямам идея как Inno има такива нерви да му обеснява толкова подробно) и накрая ще си купи това което си е наумил.

Явно има нужда от HyperThread-инга...

Ако той зададе отново някой риторичен въпрос аз се отказвам вече да пиша в темата.

преди 7 часа, ncl написа:

Вземи това, което си решил. Тия некадърници тук нищо не разбират.

Май при теб младата петъчна вечер е закъсняла.

• Автор
преди 39 минути, Inno написа:

Cooler Master 212X EVО ще удържи i7 8700 без проблеми (стига дъното да не подава ненужно високo Auto напрежение), особено в игри, а дори и в стрес тестове, макар че температурите там може и да не са съвсем розови, заради калпавата паста под капачката. Аз обаче не бих го купил за почти 60 лева, в предвид че за 65 има DeepCool Lucifer със 6 топлинни тръби, който определено е по-добрия охладител, но не е втората версия със зеления вентилатор, която е 70 лева във stealtech, но тя може да има конфликт със по-високи памет, поне според тази тема. Под ироничната референция ''два клика'' може би имаш предвид последните ми коментари в тази тема., има полезни материали за @Tosho55 и е хубаво да ги види.

Явно има нужда от HyperThread-инга...

Ако той зададе отново някой риторичен въпрос аз се отказвам вече да пиша в темата.

Май при теб младата петъчна вечер е закъсняла.

Още не съм решил напълно за I7-цата,защото сега едно момче ми писа и ми обясни как райзъна е много по-добър за future update и ще помисля,но този луцифер би трябвало да се справи и с райзъна нали така?

преди 1 час, Inno написа:

Нито едното нито другото. Бих взел i5 8400, няма конкуренция за цената си и е по-бърз от r5 2600, дори и ако клокнеш втория, за което ще ти трябва по-добър охладител от фабричния (Wraith Stealth), но и ''файдата'' не е особено голяма - цък, а при X моделите ръчния оувърклок по-скоро вреди на производителността, поне в игрите.Дефакто 2600X/2700X не предлагат никакъв оувърклок, а за игри е абсолютно безсмислен. Турбо честотите на първите ядра са по-високи, ако не се човъркат, отколкото при ръчен оувърклок, именно затова 2600X/2700X показват леко по-ниски резултати във игрите след ръчен клок. Към днешна дата всички игри се влияят от еднонишковата производителност, дори и да са силно многоядрено оптимизирани.

Най-бюджетния вариант, който предложих: B360/M Pro4, i5 8400 със Jedec 2400Mhz CL17 памет = 825-835 лева. Ако искаш да направиш паметта по-бърза може да се опиташ да затегнеш таймингите, но не се знае на какво точно ще е способна и дали B360 дъното го позволява, тоест има нужните настройки.

По-добрия вариант със, който ще имаш грубо около 10-12-15% повече производителност в зависимост колко ти се занимава с паметта: Asrock Z370/M Pro4, MSI Z370 A-Pro, I5 8400 и коментирания Teamgroup = 915-920 лева. Това е при условие, че си настроиш паметта ръчно, което така или иначе е препоръчително. Дал съм линк към ревю на въпросната памет, ако не ти се търси - заповядай. Ако искаш обща гаранция от никем, може да вземеш също по-рано коментирания от мен Ripjaws - цък, ето ревю от същия сайт - заповядай. Сам може да видиш че TeamGroup-а ще ти даде малко повече, заради по-добрите чипове. Във същото ревю има тестван и двустранен TeamGroup T-Force Dark ROG, който също идват със посредствени 16-18-18 тайминги, но явно тъй като е Dual Rank предлага доста по-висока производителност, поне във една от тестваните игри, със сигурност няма да е при всички, но все пак доста интересен резултат. До колкото знам доста малко 2х8GB китове са Dual Rank, а всички 2x16 са Dual Rank.

Доста хора пишат че AMD има голямо предимство, защото предлага оувърклок на процесорите и рам паметта на по-ниск клас чипсети (B350) и че дънните платки за AM4 са по-евтини от интелските еквиваленти (невярно) и AB-350 Pro4 е перфектното дъно, издигнато в култ от доста АМД фенове, обезсмислящо всички други. Реалността естествено е малко по-различна от фенските представи. Същото е и със клока на процесорите и градските легенди как всеки R5 1600 прави 4Ghz.  Със R5 2600/ R7 2700 ще постигнеш по-нисък % клок отколкото при R5 1600/R7 1700, заради по-високите честоти на 2000 серията и не особено подобрения честотен потенциал спрямо Ryzen 1000, но е и до процесор, разбира се. Отделно - AMD най-накрая си позиционираха окомплектовката на процесорите маркетингово адекватно - при R5 1600 получаваш добър охладител (Wraith Spire), а X моделите освен по-скъпи идват без охладители, никаква логика. Със Zen+ вече R5 2600 идва със по-малко способен охладител от Spire (Wraith Stealth), а R5 2600X със Spire, както и R7 2700, а флагмана 2700X със Wraith Prism. Това е по-скоро заради повишеното енегопотребление на X 2000 моделите, буквално изстискани са от към честоти, затова и нямат оувърклок потенциал. Поне АМД са рационални, за разлика от интел, който имат калпав боксов охладител за i7 8700, който не може изобщо да го удържи при турбо честоти. Реално ако вземеш един охладител за 40 лева като Gamaxx S40 би трябвало да закрепиш R5 2600 на 3.9-4.0Ghz на всички ядра със разумно напрежение, ако е прилична бройка. Ще получиш не повече от 5% подобрение в производителността, което все пак е нещо. Ако попаднеш на добра бройка най-вероятно ще може и 4.1-4.2Ghz, но със доста по-високо и не особено безопасно напрежение, което значи значително по-високи температури, тоест абсолютно безсмислено (особено за игри), а и охладителя изобщо няма да се справи, както и дъното (Asus B350 Prime Plus). Паметта ще тръгне без проблеми на 2933, а може би дори и на 3200Mhz.Със фабричния Wraith Stealth не мисля, че ще може да правиш какъвто и да било клок - върши си работата и дори е тих според Techspot А.К.А Hardware Unboxed, но не е за клок. Ползатa на AM4 е че получаваш платформа, която ще има по-добра поддръжка, до 2020-та, тоест след две-три години, да се надяваме, че ще може да сложиш R5 3500/4500 на първо поколение B350/X370 дъно. Осмо поколение ''Coffee Lake'' е вече ''трето поколение'' процесори за 1151 сокета, каквито и нови процесори да излизат, няма да са съвместими със дъната за ''Coffee Lake'', освен ако не е поредния ребранд/рефреш със малко по-високи честоти във отговор на Ryzen+.

AMD вариант:

По-бюджетен вариант, ако не смяташ да клокваш: Asrock AB-350/M Pro4 + R5 2600 + A-data XPG Z1 (може и RipJaws-а) 3000Mhz CL16-18-18 = 900-915 лева

Ако смяташ да клокваш: Asus Prime B350 Plus + R 2600 + същата рам + DeepCool S40 = 1000 лева. Препоръчително е да вземеш по-добро дъно и по-добър охладител, ако искаш по-високи честоти и по-ниски температури.

П.С: Какво имаш предвид под ''frame skipping'' ?

Надявам се да не чувстваш тотално изсмукан от четенето на огромного количество материали/ревюта през последните 48 часа.

Ами не мога да ти го обясня с тази програма се открива https://www.testufo.com/frameskipping,когато монитора е на 144Hz,започва да прескача фреймове,и да I5-8400 наистина е много добра за цената си,но нали ще гоня 144 фрейма,а не искам да настройвам играта на medium,за да ги достигам...

Аз като се замисля 144Hz в отношение на игри са полезни само за Fps,на които и с i5 мога да закарам над 144 фрейма,докато в други игри мога да мина и без 144hz,защото и без това няма разлика... :D Ще помисля още малко,защото и без това 3 бона малко много ми излезнаха...

@Inno, виждаш ли абсолютните разлики в кадрите между 2600 на 4 гхц и 8400 в ревюто което си дал? Това е с 1080Ti като 8400 е на Z-дъно с бърза памет. С 1080 и с B360 + скопената памет ще е в най-добрия случай равностоен на клокнат Райзън. Виждаш ли резултатите на 720р? Кога 1080 ще даде тези кадри, че процесора да я спре.Да не говорим за случаите, когато 8400 е на нивото на 8700К. Значи майсторите тестват процесори в GPU Bottelneck.

И не се заблуждавай, че новите са по-зле откъм клок. Досега по чуждите фуроми не съм срещал нито един ,който да не е успял да го подкара поне на 4гхц на по-нормално напрежение от старите 1000 серия. Така че отново силно не съм съгласен че в случая е по-добре заключения Интел. Общо взето за го кажа един път в прав текст , в момента единствения Интел е 8700К, за който наистина иска най-високия възможен кадър. Във всеки един друг вариант Райзън е по-добре. И като платформа и като allround процесор. Значи става за всичко, като не отстъпва особенно в игрите а кърти в сериозни натоварвания. Няма как да ме убеди някой в противното и тук не става дума за фенщина. Защото е тъпо заради няколко теоретични кадъра, които никой няма да види докато не си купи 1080Тi или не свали резолюцията, да се вземе умряла платформа и заключен процесрор. Плюс това какво правим ако, както продължават да излизат дупки, след всяка кръпка губим производителност както досега?

Минаха времената, когато беше ясно. Интела е за игри и това е...Е вече не е така и недостатъците са повече от предимствата. Нищо че Тошо си е харесал заключения i7 и само си чешем езиците, но поне да си изясним гледните точки.

Ето ви ги с такава карта.

Само някой ако иска да добави 300 мхц на Райзъна и да махне 600 мхц от честотата на паметта на 8400 и да говорим пак...(тоя не съм му много фен, но поне има директната ситуация за която говорим). Въпреки че е скопил Райзъна и буустнал Интела, пак на места нещата са на кантар с до 99% натоварване дори за 6-ядрения процесор в новите игри...

на 13.05.2018 г. в 0:42, Tosho55 написа:

Още не съм решил напълно за I7-цата,защото сега едно момче ми писа и ми обясни как райзъна е много по-добър за future update и ще помисля,но този луцифер би трябвало да се справи и с райзъна нали така?

Платформата поне според АМД ще има поддръжка до 2020-та, на всички дъна, тоест да се надяваме, че ще може да сложиш четвърто поколение Ryzen на първо поколение дънна платка.

HardwareBG имат ревю на V2 версията, K2 версията уж е обновена версия за по-добра съвместимост със по-високи памети, заради по-малкия 120мм. вентилатор. Може да имат и други разлики. Определено е по-добър охладител от EVO 212X, все пак е със шест 6мм. топлинни тръби. Проблема е че е 168мм. висок, та няма да се побере във Cougar-а. Би трябвало да е съвсем достатъчен за клок на R5 2600, освен ако наистина не искаш да си пържиш дъното и процесора за 100Mhz. Проблема е обаче че поне K2 версията в никем не идва със am4 скоба, та няма как да го монтираш, може би V2 версията има монтажните елементи за сокета.

П.П: И v.2 версията няма скоба за AM4, а ме съмнява deepcool да имат поддръжката на Noctua и да ти пратят скоба безплатно, но пък във plasico има решение за 12 лева - цък. Със този охладител и скобата отиваш на 1040 лева за MB,CPU,RAM.

Цитат

Ами не мога да ти го обясня с тази програма се открива https://www.testufo.com/frameskipping,когато монитора е на 144Hz,започва да прескача фреймове,и да I5-8400 наистина е много добра за цената си,но нали ще гоня 144 фрейма,а не искам да настройвам играта на medium,за да ги достигам...

Не обърнах съвсем внимание, но тези проблеми наблюдават ли се във реални приложения, специално игри ?

Ти май дори не си правиш труда дори да хвърлиш око на всичките ревюта и тестове, който ти показах - I5 8400 със хубава стегната 3200Mhz CL14/15 памет е по-бърз от i7 8700 комбиниран 2133Mhz със същите тайминги, а ако се ползва 2666 при 8700 ще са близки, като i5-цата отново ще се държи по-добре. Ползата от i7-цата е най-вече от това че има HT и във игрите, който наистина утилизират 12 нишки ще е по-бърз дори и със най-скапаната DDR4 памет. i5 8400 със стегната памет ще е и без съмнение по-бърз от R5 2600 дори и втория да е клокнат на максимум и със същата бърза нисколатентна памет. Изключение са игрите, който боравят перфектнo със SMT (АМД версията на HT), на който не им пука много за архитектурата, но дори и в тях i5-цата почти не изостава много. Ти си прецени дали игрите, който играеш използват адекватно HT и дали имаш нужда от него, говоря за i7-цата.

@Tommygun

Естествено, че със 1080Ti, разликите ще са малко по-големи. Въобще не посочих материала във връзка със тези резултати, а да покажа че Stealth-а се справя и държи що-годе адекватни температури, ако не се клоква и уж е тих.

Нормално е да прави 4Ghz при по-ниско напрежение от r5 1600, доста малко бройки 1600 са способни на 4Ghz и не мисля, че си струва пърженето на процесора и от там доста по-високата консумация/температури.

Безсмислено е да се гледат резултати на 720P, никой не играе на такава антична резолюция. Случаите в който i7 8700K е изцяло наравно със 8400 е при ситуация в която картата е абсолютния лимит, тоест при 3440х1440/4К или ако се ползват няколко монитора или ако е при 1920х1080 - играта не e оптимизирана за 12-нишки и не скалира при честоти над 4ghz, но и да не е така, в повечето игри разликата между двата  не е повече от 10%. Само във игрите, който наистина се възползват от HT нараства до 25% и по-важното играта върви по-гладко. Възможно е и да няма разлика ако се тества дадено заглавие със някой неадекватен вграден бенчмарк правен за видео карти, което е същата глупост като да се тества под 1280х720P.  Предполагам имаш предвид R5 2600, зависи от бройката. Специално бройката от ревюто на Techpowerup не може 4.1Ghz дори със доста високо 1.45v. напрежение. Просто не X моделите не са добре Binn-нати, както X моделите, съвсем разбираемо. Аз не знам каква е разликите в температурата при 1.4v спрямо 1.35v, но най-вероятно е доста и е неоправдано за 50-100Mhz. Общо взето същата история както при R5 1600/R7 1700.

Интела (8400) е по-бърз в игри и определено консумира доста по-малко ток, особено пък ако 2600 се клокне. Във игри няма да има толкова значение, но под Blender консумацията със клок е почти двойна от тази на 8400, a в Handbrake направо излита в космоса със тези 274W. Точно в такива тестове ясно си личи че няма смисъл да се пържи, макар че 1.375 не е толкова много, просто толкова позволява архитектурата към момента. 8400 няма и нужда от охладител за разлика от I7 8700 и R5 2600 (ако иска да клоква), ако бокса го дразни (доста вероятно), купува евтина 120мм. кула като Gamaxx 200T за 20-тина лева и си оправя проблема със шума. Все пак в някой игри разликите наистина не са толкова големи, но в други съвсем ясно си личат минусите на Ryzen архитектурата.

АМД направиха доста, но малки малки подобрения във нея, като намалената латентност на кеша и паметта и малко по-високите честоти, но все още са назад във игрите, което най-вероятно няма да се промени и при следващото поколение Ryzen. 1151 V3 не е умряла, а по-скоро е мъртво родена, интел я пуснаха прибързано и затова стана гафа със липсата на съвместимостта и калпавите Z370 дъна със същите захранващи схеми като на 270. Пинове за сокета лесно се добавят, но не и тотално да променяш захранващата част на дъната. Едно от причината заради, която бих взел 8400 е именно тази - определено бих съжалявал доста по-малко, отколкото ако взема 8700, след като интел анонсират липсата на съвместимост на 8-ма серия със Z390. Да не говорим за 8700K и Z370, след като Z390 ще дойде до 2-3 месеца. Общо взето същата ситуация със картите.Определено не бих купил никаква карта във момента, мое мнение. Ако толкова съм на зор по-добре да взема една нереферентна 980TI втора ръка за 600-650 лева и да я клокна и да си карам спокойно, докато най-накрая излязат новите карти, не че на някой, който играе на 1080p ще му е притрябвала смяна на клокната 980Ti. Ревютата, поне който аз съм чел на Ryzen+, в който са включени интелски процесори са със всички Spectre/Meltdown ъпдейти. Какво ще става не знам, интел мисля че пуснаха ъпдейти за въпросните, дори за Sandy Bridge, та няма да зарежат Coffee Lake, поне от към кръпки.

Несериозно е да даваш такива youtube клипове. Това не е официално ревю. Именно затова и трябва да се избягват или да не се гледа сериозно на такива. Аз нямам никаква вяра на подобни, нито е описано какви драйвери са използвани, нито версия на Windows. Крайно опростено и без никакви детайли, идеално за непълнолетната аудитория или хората, който не им се отделят 10-15 минути. В случая най-вероятно говорим за анонимен потребител/любител, който се опитва да изкара някой долар със канала си, но нищо повече. По-голяма вяра бих имал на някой, който няма абонати/има малък брой и съм сигурен че разполага със хардуера и мога да проведа директна кореспонденция със него. Да не говорим че записващия софтуер най-вероятно оказва негативно влияние. Все пак гледайки MSI Afterburner overlay-а не виждам със какво са орязали Ryzen-а ?

Спрете да му подавате на Инно, щото от една дума философства толкова, че ми трябва 3ти монитор, за да мога да видя всичко.

преди 39 минути, PANOV написа:

Спрете да му подавате на Инно, щото от една дума философства толкова, че ми трябва 3ти монитор, за да мога да видя всичко.

Off

Да не си със CRT монитори ? Купи си тогава един Ultrawide, във тази тема съм предложил два модела :D.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.