Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за openSUSE - новини, въпроси, проблеми

Featured Replies

Не, няма да те пита за инсталация, а зарежда направо до този екран:

os-kde-live.png

След това ако искаш можеш да инсталираш.

За направа на LiveUSB, ако не знаеш как:
https://en.opensuse.org/SDB:Create_a_Live_USB_stick_using_Windows

• Отговори 6,1k
  • Прегледи 785,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Привет, Докторе! Благодаря за поредната диагноза.  Само, ако позволите, една дребна корекция: лудост -->  пристрастяване Ще си позволя да цитирам един от най-опитните потребители в L

• Калоян Колчев
    Калоян Колчев

От 4 дни разучавам Linux. Инсталираха ми openSUSE TW KDE: https://i.imgur.com/mBrPskm.png https://i.imgur.com/ORdiWDX.png Много съм доволен.   

• Привет!   Да, има начин и той е подобен на минималната инсталация на XFCE. Инсталира се Generic Desktop: https://i.imgur.com/R2emntX.png И след рестарт се зарежда IceWM.

Публикувани изображения

Благодаря за точните и компетентни отговори!

Много ми допада KDE и обмислям да мигрирам на нея. Ще махна Убунту и на негово място ще сложа openSUSE Leap 15 KDE. Прочетох, че поддръжката е 36 месеца, но след като изтече това време дали трябва да инсталирам друга версия или мога да си остана на нея?

на 16.11.2018 г. в 11:34, Пешеходецът написа:

Прочетох, че поддръжката е 36 месеца, но след като изтече това време дали трябва да инсталирам друга версия или мога да си остана на нея?

Самоцитирах се защото обмислям да оставя openSuSE Leap 15 със среда Xfce на мой близък роднина. Човекът е на 49г.(дано не съм обидил някого) и  компютрите не са му страст. За сега му оставих тази среда, та като си свикне да изкара така поне 7-8 години със Сузито. Мисля, че няма да има проблем. Какво е вашето експертно мнение?

преди 41 минути, Пешеходецът написа:

Човекът е на 49г.(дано не съм обидил някого) и  компютрите не са му страст.

Привет!

Годините не са проблем,  а желанието да се учи и занимава. 

Аз съм на 53 и се справям със Сусето. :)

Не е проблем и да се обнови след година, но от опит знам, че новата инсталация в 99% от случаите е по-добрият вариант.

п.п. Добър избор на графична среда за човек, на който компютрите не са му страст. Успех!

преди 2 часа, p4p написа:

Аз съм на 53 и се справям със Сусето. :)

;)  Ши зема да си махна титлата "бат" и да ти я присъдя ... ама ми звучи много голо само Начо.

Хора привет. Искам да попитам на някой гърми ли му инсталацията когато тръгне да я прави на Виртуалка с GPT вместо с MBR при мен днес на 3 пъти ми гърми и ми дава грешка в mont points въпреки че когато създавам дяловете го правя напълно коректно.
Задавам 3 дяла home root tmp с mount points /home / /tmp... и не знайно по каква причина инсталатора си добавя автоматично по време на обработката на дяловете както съм задал и им присвоява точки на монтиране /mnt/home  /mnt/ /mnt/tmp и инсталацията гърми.
Скрийншоти мога да дам по късно довечера. Типа на дяловете го задавеам да е efi съобразен. Дори да ползвам LVM или Normal Partition пак стигам до същото гърмене...

Има но реших да не го ползвам. Предпочетох ръчно и от там гредите.
В крайна сметка разбрах че трябва да имам 2 MB Bios Boot Partition и 160 MB ESP partition. Създадох ги и всичко тръгна коректно.

на 24.07.2018 г. в 20:50, p4p написа:

Ползвам qt5-fsarchiver:

Може да се стартира и от "жив диск" с openSUSE (USB), който както знаем помни инсталираните допълнително програми.

qt5-fsarchiver не ме е подвеждал досега. . :D

Това, че помни инсталираните допълнително програми не го знаех..., а е важна информация. Имам такова .iso на флашка. Това значи, че ако сега си инсталирам на нея qt5-fsarchiver вече ще си стои там, така ли? И всеки път когато я зареждам на компютъра за да си правя архив, програмата ще я има?

Не мога да включа тези пакети

Screenshot-from-2018-12-13-16-54-53.png

Screenshot-from-2018-12-13-16-56-47.png

Хранилището packman съм го добавил така..., но може и да е грешно.

Screenshot-from-2018-12-13-16-43-51.png

Можеееш.
Всъщност Сусе те пита какъв ти е изборът, защото тези пакети съществуват в две хранилища, които се припокриват - официалното на Сусе без някои затворени кодеци, и това на Packmen с включени всички кодеци.

Тъй-като възнамеряваш да работиш с всички кодеци, изборът ти е Packmen.
Това като избор изглежда така openSUSE --> http://packmen ... , т.е. избираш занапред да инсталираш от Packman, а операцията се нарича vendоr change.

В твоя конкретен случай избираш навсякъде Install, a където го няма - Keep. В много редки случаи ще ти се наложи и Break.

След инсталацията на пакети, ще има и мешавица от двете хранилища, което е свързано с несъвместимости на версии на пакети.

За да си осигуриш консистентност използваш командата

sudo zypper dup --from packman

Между-другото гледам, че си Арч  подкован, защо не ползваш zypper от командната линия? Ще бъдеш възхитен и впечатлен, гарантирам ти - zypper е най-мощният пакетен мениджър и най-лесно използваемият създаван някога.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

А правилно ли съм посочил хранилището packman? Защото малко по-назад си посочил линк към неофициално ръководство, в което е дадена друга команда.

zypper addrepo -f http://packman.inode.at/suse/openSUSE_Leap_15.0/ packman

П.С. Сложих си Гном среда!

Да,

и лесно можеш да провериш ... със zypper

sudo zypper lr --uri

Едит: Макар че и това URI е вярно, по-добре ползвай другото, защото само то вече фигурира във Wiki-то:

https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories

ахааа, сега разбрах защо са го махнали онова от Wiki-то, и промотират второто - защото второто се обновява на всеки час, а първото на 4-ри часа:

http://packman.links2linux.org/mirrors

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Здравейте! Когато искам да си преместя файлове ".jpg"  от /home/потребител/Pictures/tapeti  в /usr/share/wallpapers  трябва ли след това да изпълня задължително " sudo fc -cache -fv " ?

преди 14 минути, GermanecaBG написа:

Здравейте! Когато искам да си преместя файлове ".jpg"  от /home/потребител/Pictures/tapeti  в /usr/share/wallpapers  трябва ли след това да изпълня задължително " sudo fc -cache -fv " ?

1. Тази команда е за опресняване на кеша на шрифтовете

2. Изпълнява се с права на потребител

fc-cache -fv

С Гном среда съм. Искам пет десктоп тапети, които ми харесват да си ги преместя от /home в /share/wallpapers така, че когато отворя change background да ми зарежда всички тапети, които имам ...Дано да съм го обяснил добре, ако не ще опитам пак...

screenshot.png

screenshot-1.png

Хич и не ти трябват такива гимнастики, ползвай си твоята папка за избор на тапети.
Причина - ако ги преместиш в /usr/share/wallpapers, ъпдейт може да ти ги изтрие, защото това е все пак системна папка за всички юзери.
Ако пък наистина си упорит, те чака една допълнителна гадорийка - трябва да ги опишеш в оня openSUSE-default.xml
И за капак да lock-неш този xml файл или директно или чрез пакета му да бъде ъпдейтнат.

А не е ли по-лесно - създаваш папка в домашната (може и скрита), дето ползваш за тапети, и там слагаш твоите, и копираш там "служебните оригинали"?

преди 15 часа, whitepixel написа:

Хич и не ти трябват такива гимнастики, ползвай си твоята папка за избор на тапети.
Причина - ако ги преместиш в /usr/share/wallpapers, ъпдейт може да ти ги изтрие, защото това е все пак системна папка за всички юзери.
Ако пък наистина си упорит, те чака една допълнителна гадорийка - трябва да ги опишеш в оня openSUSE-default.xml
И за капак да lock-неш този xml файл или директно или чрез пакета му да бъде ъпдейтнат.

Да прав си! Пробвах да ги преместя за да бъдат всички заедно, но не става, ако не направя тази допълнителна настройка с описването.

Направи ми впечатление, че когато отворя тапет от домашната ми папка с име tapeti се генерира още една с име Wallpapers. Не знам какъв е замисъла така да се прави?

преди 13 часа, бат'начо написа:

А не е ли по-лесно - създаваш папка в домашната (може и скрита), дето ползваш за тапети, и там слагаш твоите, и копираш там "служебните оригинали"?

Причината е, че когато отворя "служебните оригинали" те се зареждат в прозорчето, а когато кликна на Pictures не генерира мойте тапети, а ме пита да си избера, като кликна допълнително.

screenshot.png

преди 1 час, GermanecaBG написа:

когато кликна на Pictures не генерира мойте тапети, а ме пита да си избера, като кликна допълнително.

Защото папката е празна, а когато има картинки в нея се показват веднага:

https://i.imgur.com/fvV5EVp.png

Аз слагам тапет от произволно място така:

https://i.imgur.com/tZjGaNe.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.