Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможно ли е наистина ДВГ да останат в историята

Featured Replies

Начи Денков работи за Белене и мадър Раша.

• Отговори 120
  • Прегледи 12,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• За момента, за мен положението е:  1.Прекалено скъпи. 2.Неекологични глобално (реално токсични при добив, производство, рециклиране на батериите). 3 Недостатъчен пробег (засега), особен

• Ще правим същото, каквото ше правим в 3 посред нощ, по средата на нищото, ако ни изгори платка в автомобила с ДВГ!

• Емил Костов
    Емил Костов

Не! Няма да останат в историята. А това, че някой се ориентира към електрички са просто платени реклами и глупости. 

Публикувани изображения

преди 1 час, sliderum написа:

Начи Денков работи за Белене и мадър Раша.

Щом рекламира електричките не работи нито за Белене, нито за Руснаците. Аз Руснак в електричка още не съм видял.:lol6:

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Те АЕЦ ще продължават да строят. Сега се опитват да направят така наречените термоядрени реактори. И ще го направят. Наистина ще има повече енергия. Мъчат се да задържат антиматерията и да открият гравитоните. Затова направиха и този колайдер. Не е просто да си играят. Но това ще отнеме време. А и човечеството не е готово за този тиш технологии. Колкото до електричките те няма да се наложат както са така в момента. Големия проблем в момента е енергията както и производството на самите батерии. За производството се използва платина и Кадмии, а находищата на кадмии са три в света. Едно от най-големите е в Африка. Затова и всичко се стреми да дестабилизира държавите там. В Африка има диаманти, макови насаждения за наркотици, платина и кадмии. За последните 10 години цената на този метал е скочила над 10 пъти. Е за какви електрички говорим. А и да напомня, че точно 90 години всички компании умишлено съсипаха електромобилите. Който иска може да намери и статията. Има и клипчета в youtube.

Всичко това го знам просто не мога да го опиша така добре все пак ми беше интересна физиката а кадмий се предполага че може да има някъде в Слънчевата ни система ама как ще го докарат тук никой не се наема да каже

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Щом рекламира електричките не работи нито за Белене, нито за Руснаците. Аз Руснат в електричка още не съм видял.:lol6:

Ма ше трябва ток за зареждането...Е, може да отворим още няколко американски марица изтоци...

преди 6 минути, petie1 написа:

Всичко това го знам просто не мога да го опиша така добре все пак ми беше интересна физиката а кадмий се предполага че може да има някъде в Слънчевата ни система ама как ще го докарат тук никой не се наема да каже

Могат и ще докарат. Изчислено е, че само един астерод да домъкнат в околоземна орбита ще се решат проблемите с металите на човечеството за 500 години напред. И в момента и в тази насока се правят опити и изледвания. Разработва се и така наречение йонен двигател и прочие. Но да не се отклоняваме от темата.

преди 4 минути, sliderum написа:

Ма ше трябва ток за зареждането...Е, може да отворим още няколко американски марица изтоци...

Ма ти що си мислиш, че в светът не произвежда енергия от ТЕЦ. Над 60% от енергията е точно от въглища. 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Могат и ще докарат. Изчислено е, че само един астерод да домъкнат в околоземна орбита ще се решат проблемите с металите на човечеството за 500 години напред. И в момента и в тази насока се правят опити и изледвания. Разработва се и така наречение йонен двигател и прочие. Но да не се отклоняваме от темата.

Аз не казвам че не могат да докарат а че още не знаят как... Ми баш по темата си е нали за тези електрички трябват материали които трябва да вземем отнякъде?

току-що, petie1 написа:

Аз не казвам че не могат да докарат а че още не знаят как... Ми баш по темата си е нали за тези електрички трябват материали които трябва да вземем отнякъде?

Напротив знаят, но още ги е страх и експериментират с технологията. Не ми се рови в интернет да намеря клипчетата да видиш.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Напротив знаят, но още ги е страх и експериментират с технологията. Не ми се рови в интернет да намеря клипчетата да видиш.

Яя тва съм го пропуснал ами браво има напредък

току-що, petie1 написа:

Яя тва съм го пропуснал ами браво има напредък

Е още са тестови. Не е официално дето се казва :)

• Автор

За момента, за мен положението е: 

1.Прекалено скъпи.

2.Неекологични глобално (реално токсични при добив, производство, рециклиране на батериите).

3 Недостатъчен пробег (засега), особенно при минусови температури и динамично шофиране.

4.Опасни. (поради лесното само запалване, а и практически неугасими).

5.Потенциално бавни (проблемни), поради зависимост от време, място и източник на зареждане. 

6.Кратък живот на батериите, и нужда от смяната им. Прави ги икономически неизгодни - засега.

7.Липса на реален ефект за околната среда.(понеже над 87% от мръсните дизели са на търговския и военен флот по официални данни, гатерите и мазутните ел. централи - а за това никой не мисли. 

8.Налагат ни се в среда на нелоялна конкуренция (с дотации и активна манипулираща пропаганда от ЕКО БОЛШЕВИКИТЕ). 

80836355_3681984645174855_7410824421226577920_n.jpg.50612de157315cb9715bd427fcba5f08.jpg

на 9.12.2018 г. в 19:02, franchesko написа:

Към днешна дата нидерландския автопарк офицялно е 8 милиона,и само 20 000 електричарки към днешна дата от тези 8 милиона.

Всичко е въпрос на технология - аку няма голям пробег и аку няма дълъг живот. Е, за второто веч има промяна:
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/39461-tesla-shte-pravi-baterii-s-dvoyno-po-golyam-resurs

А ти си стой на парен автомобил ако искаш. Еволюцията не се съобразява с теб!

на 5.12.2018 г. в 20:14, Емил Костов написа:

А това, че някой се ориентира към електрички са просто платени реклами и глупости. 

(Това е цитат от първата страница на темата; не четох другите страници - моля за извинение - защото вече имам изградено мнение, което ще изложа, и защото, четейки или участвайки в дискусии по този въпрос в други места в Мрежата, съм сигурен, как и с какви мотиви, доказателства и изводи протичат.)

Не само реклама, Емил, но и:

- пряк политически натиск върху производителите и ултиматуми до 10-15 години да спрат производството с ДВГ;

- във всички т.н. развити страни, в т.н. западен свят, включително и в България (хъм...), има пакет от различни преференции и финансови облаги за купувачите и притежателите на електрически автомобили. То ест това е на гърба на всички граждани или данъкоплатци в страната. 

Дотук говоря за политическия натиск за масово преминаване към незряла и неизгодна засега технология. А всичките тези страни са уж страни на "свободния пазар" ... 

(ще постна недовършения текст, защото софтуерът ще ме изхвърли след определено време; след това ще го продължа с редактиране) 

преди 8 часа, Емил Костов написа:

Е още са тестови. Не е официално дето се казва :)

Как ще го хванат и спрат? Как ще го докарат в орбита, без да се удари в Земята? Как ще го разбиват и свалят на Земята? Колко би струвало всичко това?

Иначе с клипчета е лесно. Мъск ходи до Марс няколко пъти вече, ей така с клипчета :D

преди 1 час, Дингири Банда написа:

(Това е цитат от първата страница на темата; не четох другите страници - моля за извинение - защото вече имам изградено мнение, което ще изложа, и защото, четейки или участвайки в дискусии по този въпрос в други места в Мрежата, съм сигурен, как и с какви мотиви, доказателства и изводи протичат.)

Не само реклама, Емил, но и:

- пряк политически натиск върху производителите и ултиматуми до 10-15 години да спрат производството с ДВГ;

- във всички т.н. развити страни, в т.н. западен свят, включително и в България (хъм...), има пакет от различни преференции и финансови облаги за купувачите и притежателите на електрически автомобили. То ест това е на гърба на всички граждани или данъкоплатци в страната. 

Дотук говоря за политическия натиск за масово преминаване към незряла и неизгодна засега технология. А всичките тези страни са уж страни на "свободния пазар" ... 

(ще постна недовършения текст, защото софтуерът ще ме изхвърли след определено време; след това ще го продължа с редактиране) 

(не съобразих ограничението за редактиране по време, та ползвам цитиране) 

((подчертаното е нещо, което съм прочел в авторитетен източник; не ми се губи време да го търся и цитирам, но може и ви съветвам да ми вярвате)) 

Сега за научно-технологичния аспект.

Земните горива (нефт, газ) свършват и, според някои, ще стигнат за 50 години. Да, знам за хипотезата, че те не са от органичен произход и се въпроизвеждат, но не я включвам, не е сериозна, според мен. Изгарянето на течните горива води до замърсяване на въздуха с вредни за здравето вещества - изключвам въглеродния двуокис. (да, знам за хипотезата, че температурата на атмосферата се вдига от парниковия ефект на СО2 на изгаряните горива, но не я включвам, не е сериозна, според мен). Вредността, прочее, е само в градовете - извън тях веществата се разсейват, преобразуват се химически (най-вече се окисляват) и се уталожават, където ги изяждат съответните бактерии.

Производството на електричество от изгаряне на горива е с по-висок коефициент на полезно действие в големите ТЕЦове, отколкото в двигателя на индивидуалното превозно средство. По-точно е да го кажа така: превръщането на химическата енергия в механична на индивидуалното превозно средство е с по-висок КПД, ако изгарянето е в ТЕЦ. В допълнение големите ТЕЦове (могат да) са извън градовете. В още едно допълнение - електрическите превозни средства си връщат енергията при спиране, докато при чистите ДВГ тя се разсейва необратимо като топлина и прах в околната среда (с което приближава топлинната и прахова смърт на Вселената с още една пикосекунда :) ).

Горните неща казват, че по принцип електрическият транспорт е по-изгоден енергетично и екологично, но...

Но... 

... засега не е. 

Главният препъни-камък е батерията. Половината усилия на електродвигателя е да вози нея :D Като цяло процесът на производство и използване на батерията е енергетично и екологично по-неизгоден от ДВГ при сегашните литиеви батерии. Допълнително - времето за зареждане на батериятаааа... ааа... ааа... (а Времето е най-важният и определящ ресурс на човека и човечеството). Да, чува се и се виждат на хоризонта нов тип или вид батерии. Например тази с изгаряне на алуминий; тя не е акумулаторна, но е по-лека от съответното количество бензин и се сменя за минута. Та... политически независимите учени и технолози казват: по-добре е да използваме останалата ни енергия на земните горива за разработка на нещо наистина работещо (батерии, управляем термоядрен синтез, други) вместо да я губим на вятъра заради едноминутните интереси на малоумните политюги, събиращи вота на омаяните и ужасени от Зелената Мафия уфсе-гласоподаватели. 

преди 6 минути, Дингири Банда написа:

може и ви съветвам да ми вярвате)) 

преди 6 минути, Дингири Банда написа:

Земните горива (нефт, газ).... Да, знам за хипотезата, че те не са от органичен произход

Ай да приключим до тук с доверието, а? Направо си да скочиш в "Бисерите"

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 4 минути, DarkEdge написа:

Ай да приключим до тук с доверието, а? Направо си да скочиш в "Бисерите"

Както щеш. 

Виждам, че наистина не си струва труда да ровя и показвам източници за този, който е затворил очи и само си мрънка неква мантра за самоуспокоение. 

Боже, колко сме високомерни. Я, кажи как петролът, който има органичен характер(разни о дължиина въглеводородни вериги), може да е с неорганичен произход? Може би под голямо налягане ще духаш графита с водород😎?

преди 4 минути, DarkEdge написа:

Боже, колко сме високомерни. Я, кажи как петролът, който има органичен характер(разни о дължиина въглеводородни вериги), може да е с неорганичен произход? Може би под голямо налягане ще духаш графита с водород😎?

Имам доверие в себе си и ума си. Това не означава високомерие, според мен. 

И аз съм скептичен, меко казано, към хипотезата за неорганичния произход на нефта и газа. Съжалявам, ако в поста ми горе си прочел обратното. 

преди 9 часа, Емил Костов написа:

Изчислено е, че само един астерод да домъкнат в околоземна орбита ще се решат проблемите с металите на човечеството за 500 години напред.

Хм, а тези които са го изчислявали това, врачки ли са? Щото няма никой, дори най-ученият учен, който да знае за 500 години какви ще са нуждите на човечеството от метали. Освен това, астероиди има с големина и 100км, но има и с големина 100 метра. Има и такива с повишено съдържание на такива метали, които са с ниско съдържание на земната повърхност, но повечето астероиди са въглеродно-силикатни, или желязо сдържащи. Т.е. съдържанието на метали в тях е съставено от най-разпространените и достъпни такива, от които нямаме и няма да имаме недостиг следващите 100000 години и без да мъкнем астероиди.

преди 58 минути, DarkEdge написа:

Боже, колко сме високомерни.

Може би разбрах. 

Предложението ми по-горе да ми вярвате не е като цяло, а само на това, че в подчертаното трябваше да има препратка към авторитетен източник с факти, който съм чел, но не помня адреса, а не е взето от сайта на филанкишията или на някой опулен от алчност агент. 

• Автор

Трябва много бързо да отида до Варна . Отивам да взема една Тесла под наем и заминавам. Като се върна вторник ще разкажа. [emoji38]

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

преди 10 часа, ostavime написа:

За момента, за мен положението е: 

1.Прекалено скъпи.

2.Неекологични глобално (реално токсични при добив, производство, рециклиране на батериите).

3 Недостатъчен пробег (засега), особенно при минусови температури и динамично шофиране.

4.Опасни. (поради лесното само запалване, а и практически неугасими).

5.Потенциално бавни (проблемни), поради зависимост от време, място и източник на зареждане. 

6.Кратък живот на батериите, и нужда от смяната им. Прави ги икономически неизгодни - засега.

7.Липса на реален ефект за околната среда.(понеже над 87% от мръсните дизели са на търговския и военен флот по официални данни, гатерите и мазутните ел. централи - а за това никой не мисли. 

8.Налагат ни се в среда на нелоялна конкуренция (с дотации и активна манипулираща пропаганда от ЕКО БОЛШЕВИКИТЕ). 

80836355_3681984645174855_7410824421226577920_n.jpg.50612de157315cb9715bd427fcba5f08.jpg

като допълнение към т.2

Забрави да добавиш, че заради малкия пробег,
по магистралите ще се строят фотоволтаични централи за да ги зареждат.
Направата на фотоволтаични елементи и акумулатори
 и последваща обработка на тези консумативи е не по-малко токсично.

• Автор

Има и много други фактори, които със сигурност пропускаме, но поне за мен за момента не са ОК електричките. Под някаква форма за града може би стават. Самият аз се придвижвам с ел. тротинетка в СФ, когато времето позволява. А и ме дразни това, че наистина не е ясно колко замърсяват ел, компонентите на колите. Това никога, никъде не се казва. Може би не е съвсем ясно или просто се крие, за да не стане проблем. Да, когато продукта е готов и инсталиран в колата е ясно, че сама по себе си те не замърсява, но всичко друго свързано с това, да се стигне до този краен продукт и момент?! Защо не разкрият тези дълбоко пазени тайни? Докато за конвенционалните горива е ясно. Може би, защото се използват от десетилетия. Предполагам с годините ще станат ясни много неща и ще има отговори на много въпроси, които сега си задаваме за ел. колите. Може би трябва да минат няколко цикъла, за да е ясно какво и колко "струват" на природата и като цяло на планетата тези нови ел. творения. Добив, преработка, рециклиране... 

преди 14 минути, ostavime написа:

Има и много други фактори, които със сигурност пропускаме

но един факт е абсолютно сигурен
Екологията е бизнес, който няма нищо общо с чистотата на планетата

Малко показателно за еволюция на батериите в електро автомобилите

И китайски аналог:

И сериозно - слушайте и си правете сметката Колкото за сведение - Теслата струва около 120000 евро - същите пари е и Audi A8 с всички екстри. Впрочем тази е към 140000. Иначе на старт къса всякаки по-скъпи като ламборджинита - 2,7 сек 0 - 100

Това беше с 9 зареждания на ден. Ето и колко с едно. Мъка, мъка . . . . . Пълен блокаж.

Добавих и предишното

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.