Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Зависимостта, наречена "любов"

Featured Replies

преди 59 минути, _ramus_ написа:

ти само толкова ли прочете за нея - първите няколко реда.

В грешка си, четох ѝ дипломите на английски и това което предлага като техники на сайта ѝ, гледах я в бТВ да ѝ чуя тембъра, анализирах теста , който е типично насочен към жени клиентки с чисто женски разсъждения.
Да бе, тя не е психоложка в европейския смисъл на това понятие, ядец !
Тази същата в Белгия не може да си сложи табелка пред входната врата на която да пише Психолог.
Една от техниките (EMDR) които предлага е пълна измишьотина със сугурност. Ама такава е модата в САЩ.

• Отговори 151
  • Прегледи 8,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 42 минути, Белгиеца написа:

пълна измишьотина със сугурност.

сигурност? ... нема такъв пич, просто. Ти гледам си първи спец по психологиите - тва клинични, тва токсични... немат тайни от теб. 

преди 42 минути, Белгиеца написа:

анализирах теста , който е типично насочен към жени клиентки с чисто женски разсъждения

Е тва е една истинска фраза от дипломиран психолог. Други палячовски изхвърляния имаш ли? Тва сина ти, тва Белгия, тва твоя живот - родителите, брат ти, баща ти, жена ти, тва образование, тва фотография, политиката, тва жените, религиите и разните там дет се опитват да те заблуждават - нема такъв пич, просто. Тва Белгия е държавата на един истински гений... Гений, като Ганьо.

Цитат

Всяко едно влюбване, без значение дали е постепенно, или от пръв поглед, преминава през няколко фази. Една от тях е тази на опознаването. Тя идва съвсем естествено и е търсена особено когато човек е вече в период, когато планува задълбочаване на взаимоотношенията чрез сключване на брак и създаване на семейство. При любовно зависимите хора обаче тази фаза се пропуска и паралелно с влюбването те започват да правят планове за бъдещето си с този човек - как ще се оженят или омъжат, ще имат бебе, къде ще живеят и т.н. Човекът срещу тях е перфектен и това е.

Ето това е насочено да бъде четено точно от жени. На жените им внушават баби и майки да си походят доста време, да се опознаят първо, да го види дали е сериозен и най-вече да не му пуска, щото иначе е лека жена. А на някои даже им казват че ако са девствени, това щяло да му е подарък за сватбата в първата брачна нощ.
Тази фаза на опознаването е нещо от което имат нужда най-вече младите жени, без никакъв опит с кекса. Те се правят на недостижими, те се чудят дали не ги търси само за малко. Липсата им на достатъчно опит с няколко гаджета, не им позволява правилно да оценяват намеренията на кандидатът. И слушат женски съвети да не му пускат, а да го разиграват като маймуна, та ако му мине „бързо“ меракът, значи не бил сериозен.
Ето и самопровъзгласилата се за психолог, ги обвинява в измисления тест, че е тяхна вината щото не са му се дърпали пане 6 месеца. Това е 3-та точка от теста, в който пояснява че според нея ако отговорят положително , значи щели да изпаднат в любовна зависимост.

Цитат

Когато се влюбите, не спирате да си фантазирате за бъдещето с партньора си, дори и връзката все още да е в началото си.

Тази пишман психоложка просто не е наясно, че ако един мъж иска да се уреди с годино и добро гадже, той е длъжен да ѝ покаже бързо, че се проектира в бъдещето и се вижда с нея в съвместен живот, сватба и поне едно дете.
Опитният млад мъж който е сменил няколко гаджета и е над 22 годинки, вече не залита само по красивите бедра на някоя, ами я преценява с какъв характер е и си ползва проницателността за да прецени дали ще може да се разбират. Той знае вече каква му трябва да е по характер бъдещата му съпруга и чака само да я намери. Има си вече модел в съзнанието му на „идеалната“ добра булка. Като я срещне и се запознаят, за да стигне до състояние на духа на истински влюбен, еми пича си я представя мацката как точно ще живеят в къщичка с дворче и градинка с люлка. Ако не си влезе в правилната роля и не си повярва сам той на себе си, че се вижда като нейн съпруг, най-вероятно женската ѝ интуиция ще подскаже на красавицата , че той още не е готов за съпруг и татко. Аз на моята белгийка още първите дни ѝ показах в ателието ми, че притежавам вече книгата „Желание за дете“ и съм я чел и имаше писано с молив по страниците, кое е интересно. Еми грейна ѝ лицето от кеф на момата. И понеже ателието беше точно зад СУ-то на гърба на галерията на Шипка 6, за да ѝ покажа че съм сериозен и няма да обръщам други студентки по гръб там след 20 дена, като тя си тръгне за Белгия, написах с една туба червена маслена боя по тапетите пред нея с големи букви:
Аз обичам + Името ѝ.
Тя направо беше смаяна, че наплесках така стената.
А пък тя от своя страна ме шашна като изиска среща с родителите ми, хей така след две седмици, хайде да ме представиш на майка ти и баща ти. И я представих да ги види и те нея да я видят.

Леле ако сме били повярвали на пишман психоложката , че не трябвало да си фантазираме за бъдещия ни живот, леле леле ...
От такива неуспешни личности, които не са могли да се реализират в чужбина, акъл да не взимате драги ми съфорумци.
Дошла „американката“ да лъже нашенките да ѝ снясят кинти на нея, щото явно в САЩ е нямала достатъчно клиентки и никой не я е назначил на работа в болница.
Па приятелките ѝ журналистки лъжат че била психолог.

п.с.
Абе авторът на темата жена има ли ?

• Автор
преди 5 часа, Белгиеца написа:

че ако един мъж иска да се уреди с годино и добро гадже, той е длъжен да ѝ покаже бързо, че се проектира в бъдещето и се вижда с нея в съвместен живот, сватба и поне едно дете.

нищо не разбираш от жени... надувка си, но е гола вода работата. Приказката дето я разказваш е фейк... със значението на обикновена фалшива новина. Ти имаш хиляди нагласени легенди за живота си, дето ги разтягаш по форуми... И ги имаш защото с тях си нагласяш личния ти образ за себе си.

Темата е за зависимостта от емоции, фантазии и мозъчна химия. Кой го интересува някаква си - ползваш елементарен похват, който си избра още от първите си думи. Тоя похват си има име и го правиш толкова прозрачно, че ставаш като селска клюкарка.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Приказката дето я разказваш е фейк...

Много ми е приятно че ти се струва невероятна моята любовна история.
Това ми доказва колко голям майстор съм бил, щом като години след това някакъв си философстващ със стерилни академични изкази ерген, заявява гордо че съм целият фалшив от главата до петите.

Хора като теб, които нямат от коя да са зависими, много обичат да изучават на теория другите от какво са зависими.

Темата е полезна само до толкова колкото да ги предупреди младоците, да внимават с разни моми с лабилна психика, щото се лепят яко и не можеш да ги разкараш после. Някои си въобразяват, че си станал тяхна собственост направо, щото са ти пуснали. Особено трябва да се внимава на работно място или в университет, да не ходите на лекции заедно. 

А и самата провъзгласила се за психоложка заявява, че никой не я търси за психотерапия заради любовна зависимост.
Тя просто си прави реклама във вестник, да я потърсят в гугъл и намерят нейния сайт разни потенциални клиентки.
А клиентките с любовни проблеми не я търсят.
Знаеш ли защо така ?
Ами защото ходят по врачки да им каже циганката не дали ще се върне мъжлето ѝ, което е забегнало с по-млада, а кога ще се върне. Защото изоставените женичките не приемат че не ги обича оня повече, за тях това не е възможно. Просто някоя е била кypва и им е откраднала тяхната собственост.
Положението е трагично когато има и деца. Въобразяват си че бил длъжен да се върне заради децата им. Някои жени просто отказват да дадат развод по взаимно съгласие.
Една хубава госпожа ми разправя веднъж как след 10 години  живот с втори партньор се опитва да си върне първия ѝ мъж. Той живее с друга, ама тя успявала от време на време да спи с него скришом. Егати зора !

Пичове внимавайте с жените, водете ги предварително на психоложка да ги лекува преди да се влюбят, че после мани мани ...

• Автор
преди 23 часа, Белгиеца написа:

щом като години след това някакъв си философстващ със стерилни академични изкази ерген,

нищо не разбираш - не само от жени. Ти си живееш сред въображаем свят, сред въображаеми образи на хора, взели модели от пазарите, кръчмите и селските седенки. А си въобразяваш че си спец по всичко това.

Историйките ти са просто обикновени лични приказки за хората и живота.

Въображаеми реторични трикове - на "въображаем разговор" с някой си, за който си нямаш и идея и заради това стреляш напосоки... белким нещо "изгрее"... Ама е греда. Не съм ерген :) Имам и две дъщери, вече големи хора и затова не ги наричам "деца". Просто ми е забавно като се гърчиш като червейче из въображаемата си кутийка в стремежа си всичко да натикаш сред нея, след като ти самия си самонатикан там...

И с тия обръщения към аудиторията... "пичове - внимавайте с жените"... Комбинацията между Ганьо и мижитурка, се опитва да се изживяваш на важен, на център, да си говорител на личната си версия за живота, света, хората, вселената... Нема такъв отворен просто - особено психологиите.,.. но най-вече "психоложките"... СТрашен пич, ей. Отворяга!

преди 3 часа, _ramus_ написа:

нищо не разбираш - не само от жени.

Преди да ви приемем по милост и по настояване на англичаните в ЕС, аз бях направил брачна агенция с безплатно записване за нешенки да им намирам западняци. Цели 270 снимки и данни за всяка бях качил на сайта ми, който сам направих и управлявах.
Плащаха само западняците. Откровенията им на мадамите в писмата им и после по Скайп и на срещи на живо в София, са истината за жените, а не каквото пише у вехтите книги в университетската библиотека, писани от хора нямали допир до жени.
А броят на белгийките които са разговаряли с мен относно любовните им проблеми се пише с четири цифри. Общата сума пари в евро която съм им прибрал на душичките е десетки хиляди евро. При това нямам диплома по психология ( тази която имам е по маркетинг) .
А пък ти си разбирай от беднотия. 
Ако не съм бил женен, съм могъл да се оженя десетки пъти, по желание на белгийките.

И да ти припомня че психологията въобще не е точна наука.
Пълно е със студентки които са се записали да учат психология, защото самите те имат проблеми.
Огромното мнозинство от клиентелата на псохолозите са жени. Да не ти обяснявам какви женчовци са повечето от мъжете които работят като психолози за себе си и в какви измишьотини вярват.
А тая дето ни я пробутваш тука така ще ги "излекува" с хипноза, че само парите ще им прибере.
Тука при мен се събират по няколко психолози и психоложки да си делят наема за някоя къща и като по "случайност" при тях и софроложки се трудят. Абе цялата работа е - мижи да те лъжем - за по 90 евро на час.
Психолозите работещи за себе си, ако трябваше да получават пари само при доказани резултати, щяха да измрат от глад.
Просто защото самата психология е един надут балон с въздух под налягане. При психологията принципът е - тука има, тука нема -  който се минал да плати си е за негова сметка. Като прибавим към това и неспособността на много от клиентките да разберат правилно какво им разправя психологът и става - кауза пердута.

Преди 1989г. диплома от СУ вършеше работа да се намърда човек някъде на служба.
Ама при капитализма положението е съвсем друго. Важно е да можеш да си намираш клиенти.

на 1.03.2019 г. в 16:55, Maleficient написа:

Има някакво противоречие в това "любовта" да е зависимост. Или да се разглежда съотнесена към други зависимости, които реално вредят преобладаващо след като има престрастяване.

Но повече ще пиша след почивните дни, освен ако авторът отново не ни строи и нареди да не му дискутираме трудовете!

Проблемът не е в любовта, а в човека. Хората имат какви ли не представи за любовта, какви ли не очаквания. Да, хората обичат, понякога наистина силно, но често като че ли не осъзнават, че за отдадената любов от човека никой нищо не му дължи. Затова се говори за безусловност и безценност на любовта. 

А има и нещо наречено демонстрация на любов. Някои хора обичат без да го показват, докато други демонстрират повече любов отколкото в действителност изпитват. И тук нюансите всъщност са прекалено много за да си позволя да ги коментирам. Тази демонстрация на любов, която е необходима в определени граници (според случая), нерядко се превръща в зависимост. И тук подсъзнателните мотиви могат да бъдат различни: демонстрация на духовност и алтруизъм, желание за получаване на любов като ответна реакция, желание да бъдеш в ролята на жертва, страх от бога...

Истинската любов си мисля, че просто се случва. Тя е самото отношение, което имаме към човека отсреща, или към хората в по-общ план. А отношението не е нещо, което може да се сформира от днес за утре. То е израз на съвкупните ни разбирания за някого или нещо, които сме изграждали дълги години. Дори и влюбването от пръв поглед не е изключение, защото моментната оценка, която ни води до това състояние пак е резултат на множество натрупвания.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Истинската любов си мисля, че просто се случва. 

За истинската си трябва първо да му работи половият нагон на индивида, щото има и едни асексуални люде.

Най-лесно се разбира някъде след третата година, като се поизпари първоначалната страст, дали е истинска любовта.
Но, то пък до тогава те станали трима като броим и бебчо. И става едно интересно, как бебчо е новият най-важен човек.
Който го знае това, не бърза с правенето на бебчовци, ако иска да си удължи любовта да си е само между двамата. Да си ходят свободно на екскурзии из Европата, на моренце и да им е готино и безгрижно.
Но в родината родителите не дават така, само питат кво става що няма бебе, спешно им трябвали внуци разбираш ли.
Па да идат у циганската махала да им дадат едно да му се радват за внуче да им е, като е толко зор.

А това влюбването от пръв поглед не съм го разбрал как го правят. Аз мога само да съм сигурен, че ми харесва на външен вид от пръв поглед. 

Може ли малко несериозно, за забава:

ОВЕН - “АЗ СЪМ”                         Смята че любовта е невинност, но научава, че тя е отговорност.

ТЕЛЕЦ - “АЗ ИМАМ”                   Смята че любовта е търпение, но научава, че тя е прошка.

БЛИЗНАК - “АЗ МИСЛЯ”            Смята че любовта е усещане, но научава, че тя е чувство.

РАК - “АЗ ЧУВСТВАМ”                 Смята че любовта е преданост, но научава, че тя е свобода.

ЛЪВ - “АЗ ЩЕ”                               Смята че любовта е екстаз, но научава, че тя е скромност.

ДЕВА - “АЗ АНАЛИЗИРАМ”        Смята че любовта е чиста, но научава, че тя е осъществяване.

ВЕЗНИ - “АЗ БАЛАНСИРАМ”      Смята че любовта е красота, но научава, че тя е хармония.

СКОРПИОН - “АЗ ЖЕЛАЯ”           Смята че любовта е страст, но научава, че тя е капитулация.

СТРЕЛЕЦ - “АЗ ВИЖДАМ”           Смята че любовта е честност, но научава, че тя е вярност.

КОЗИРОГ - “АЗ ИЗПОЛЗВАМ”    Смята че любовта е мъдрост, но научава, че тя е безкористност.

ВОДОЛЕЙ - “АЗ ЗНАМ”                 Смята че любовта е толерантност, но научава, че тя е единство.

РИБИ - “АЗ ВЯРВАМ”                    Смята че любовта е съпричастност, но научава, че тя е ВСИЧКО,

Темата е сериозна. Статията не е просто рекламна, а дори да приемем, че има някаква такава скрита мотивация у жената - то също има и проблем, който да се третира. На този етап нямам нито време, нито съм събрал мислите си, но темата има потенциал.

Рамус, и една молба към твоя милост - можеш ли да се въздържаш от психо-портрети и анализи на пишещите и личностни квалификации и максимално да разглеждаме аргументи? Знам, че характерът и манталитетът на всеки оставя своя отпечатък - но трябва да се върви и напред. Ако твоята цел да пуснеш тази тема е да намираш кусури и несъвършенства, каквито има у всеки, ами каква е ползата?

Обикновено хората, които имат най-крещяща нужда от помощ, са и тези с най-малко съзнание за проблема си. И това е голяма част от проблема. Можеш ли да бъдеш малко по-толерантен и състрадателен? Не знам колко са те обичали в дома ти, и какви хора имаш покрай себе си, но определено правиш трудно хората да ти симпатизират. Много ли сме емоционални?

И малко като фон към темата, една песен, която ми попадна. Не е философски труд, но и не прикрива реалността:

Цитат
My heart fell into the palms of your hands
This love made me understand
I've waited all my life for you
Thought I'd live and die alone

Encaptured by the beauty
I'm a prisoner of your love
Enslaved by the passion

I'm wrapped around your finger
Like the ring on your hand
I'm trapped by your love
I'm yours, please understand

I've waited all my life for you
Thought I'd live and die alone

Encaptured by the beauty
Enslaved by the passion

Encaptured by the beauty
Enslaved

Слушал съм я като тийнейджър, но не съм разбирал текста тогава.

Какво нещо - да възпяваш робство? Но това е модерно в днешния свят.

преди 3 часа, Lumberman написа:

Темата е сериозна. Статията не е просто рекламна, а дори да приемем, че има някаква такава скрита мотивация у жената - то също има и проблем, който да се третира. На този етап нямам нито време, нито съм събрал мислите си, но темата има потенциал.

Статията е реклама, знам ги аз как се случват тези статии. Да ти го обясня, да се информираш.
Значи правя брачна агенция и реклами с месеци наред в женските вестници.
Пише ми една брокерка ( апартаментчета продава ) да се свърже с мен, имала и тя брачна агенция в София. Предлага ми да ми намира клиентки. Разбира ме се с нея тя да ми праща снимките и данни за нейните намерени. Тя обаче им прибира пари за услугата, като са смотани и не могат сами да ми пишат, плащат на посредничка. 
Организира ми среща в ресторант с десетина кандидатки. Между тях и журналистка.
И на следващата седмица, точно преди да си замина излиза голяма статия в национален вестник за моята брачна агенция. Това го разбирам вечерта преди заминаването ми, щото се отбихме с една клиентка в ресторанта където съдружничката си прави срещите на нейните клиенти от нейната брачна агенция. Даде ми брокерката вестника със статията. На другия ден на аерогарата я показвам на майка ми да я чете докато чакаме там, нали се ходи по-рано. И се наложи да купя още един брой от вестника, щото трябвало да показва статията на роднини задължително, да видят нейният син как се е прославил. Те така се случават статиите, стъкмистика му се вика на това. Имаш позната журналистка и пише статия за тебе у вестника. Ама че е малко фалшиво, абе карай да е весело бе, много им разбира главата на читателките от диплома по психология.

Сега, какъв проблем има и кой да го третира и по какъв начин ?
Ами 99% от тези мадами който си имат любовен проблем, не са навити да плащат някой да ги разубеждава да не го обичат повече алкохоликът, който им троши костите и ходи с разни пачаври еднодневки.
Влюбените са като вярващите, вари ги, печи ги, те пак си знаят тяхната.
Едан ми каза един път , че няма да го напусне мъжът ѝ, просто защото не може да живее сама. Трябва ѝ някой да се грижи за нея, все едно че е малко дете. Пълна липса на увереност в собствените ѝ възможности. Е, как да го накараш някой който е глупав, да стане умен ?  А сега де !
Можем да си разтягаме психологически локуми за ролята на детството на някоя жена за поведенито ѝ като възрастна, но дали ще имат нещо общо с реалността ?
Всеки индивид е уникален, а теоретиците по психология се опитват да създават категории , както астролозите са измислии зодиите. Кой се държи като родител ( баща ) и кой като дете, кой се държи като лидер и кой като последовател на лидер ( вечният втори ) и т.н.
Пък даже и се опитват да ти налагат модел на ценностна система, кое да ти е по-важно на тебе и по какъв начин. Щото видите ли някакъв си там в америка бил измислил да представя с картинка като пирамида, по какъв начин били функционирали задължително даже и аборигените в Австралия. Или пък друг направил една стъкмистика, както социолозите правят поръчкови проучвания с ориентиращи въпроси, поставил човекът някакви изгладнели хамерикански студенти ( уж доброволци) в изкуствено имислени от него ситуации и наблюдавал как те рагират. После гордо заявява на целия Свят, че щом като неговите опитни зайчета са реагирали както му се е искало, той постановява нов психологически закон. И другите му събратя му ръкопляскат, щото ги устройва да могат да го цитират и да има какво да преподават на техните студенти. Ама дали има нещо общо с реалността, еми няма кой да проверява. При психологията не е като при лекарствата, да има мощни фармацефтични компания който да плащат за истинска научна изследователска дейност на химици и биолози. При псохологията е на принципа на художествената самодейност. Каквато нова песничка измисли някой американец, такава запяват и в Европа. Щото те ония там в щатите били голяма работа и много им разбирали американските глави от психология. Само дето са най-затлъстелите и най-агресивните на планетата. 

• Автор
преди 9 часа, Lumberman написа:

Ако твоята цел да пуснеш тази тема е да намираш кусури и несъвършенства, каквито има у всеки

преди 9 часа, Lumberman написа:

Обикновено хората, които имат най-крещяща нужда от помощ, са и тези с най-малко съзнание за проблема си. И това е голяма част от проблема.

(ако можеш чети внимателно, да видим - като пледираш, дали си в състояние да уловиш общата картина. И ако осъзнаеш че я улавяш, или ако имаш интерес - ще питаш, ще размисляш...  - поне да докоснеш дали си компентентен или не в даден казус... и доколко.)

Хората които реагират емоционално не са в състояние да решават каквито и да са проблеми. Всъщност самите те са проблема, или най-важната част от него. И написаното от рамус - не е за тия хора. Обаче това е публичен форум и такива хора си "четат" по тяхному, така възникват у тях защитни реакции от всякакъв тип. Проблема е в несъвместимостта - все едно някой квартален кръчмарски политикан да напира да чете и коментира геополитически анализ на хора, които това им е работата, професията, призванието... и "отговорността" - демек това е "ЖИВОТА ИМ". За политикана и кръчмарския запалянко - всичко е обикновена игра на самия него, спрямо битието му. И нищо от "двата условни свята" няма каквото и да е съответствие по каквото и да е - мащаб, широта, вникване, осмисляне... И няма как тия светове да се осъвместят и никога не е било възможно. Опитвано е същото от хиляди години, от малцината хора, за които решават че им било важно - решение никъде и от никого не е било намирано, сред каквито и да са прийоми... И има защо да е така.

Няма начин да се избегне несъвместимостта, при положение че "публиката" не е отсята, така, че реакциите са неизбежни и за мен те са просто част от един обикновен битово-народен реал. Какъвто е и случаят с белгиеца, примерно. Както и много други, по тази или други теми, сега, преди, или после... Белгиеца специално е изключително лесен и се вижда колко лесно бива провокиран, само да е в точната "точка за гъдел". После той почва да се "хили инстиктивно", при това "светнатият" няма никаква идея и продължава да я няма... Това не е подигравка, нито демонстрация на превъзходство, а само един обикновен и видим експеримент колко е значима и определяща разликата поради несъвместимост...

В този смисъл - тия теми са в раздел, за научно познание. Както вече в друга предишна моя тема посочих - някои теми просто не са за четене от всеки. Или най-малкото - нужна е нагласа за "дистанциране" ... Но и това не е достатъчно, защото пък поставя дисонанси пред разминаването между "личното лице на всеки" и нивото му на "не/компетентност"...

=================

при различни форми на комуникация и обмен, възникват възможности за саморазкриване на дадения субект. Поради специфика и особености на психичните процеси, най-голяма възможност за разкриване, възниква именно при справяне с дисонанси.

Всеки човек прави несъзнателно всичко възможно за да решава дисонанси. Съществуват вградени програми в невронните му схеми, които са призвани за да решават дисонансите (конфликтите). Инстинктивно всеки човек регистрира конфликтите емоционално - преди всичко, а най-често - единствено. Хора които не са в състояние да преодоляват напора на собствените си емоционално-чувствени сфери, не достигат никога до осъзнаване и рационалност, поради несъвместимост - особено когато емоциите са във "фаза-пик".... и т.н.

Емоционалността не се израства чрез емоционалност. Емоционални проблеми не се решават с емоционални средства. Емоционални дефицити и техните компенсации не намират никога решения чрез емоционалност... В този смисъл - обобщение:

ХОРАТА които живеят основно сред емоционалния си свят са "самообречени" на дисонанси и проблеми от всякакво естество. И за тях не е възможно каквото и да е "лечение" (разрешаване)...

==========

Никъде не поемам отговорност да пускам материали или да пиша думи, които да се харесат на всеки и въобще целта на моето участие не са ми никакви симпатии или антипатии. Целта също НЕ ми е да са ми нужни оценки, етикети или всички други форми на реакции, чрез които хората деца "живеят" със задължителност за битието си. Не ме интересуват и "дискусиите" - при наличие на такава разлика по ниво, те са напълно неадекватни. Мен това въобще не ми е интересно, но темите се пълнят именно с такъв пълнеж.

Несъвместимостта поради несъответствие - е налице, и е неизбежна. И аз нямам проблем с нея.

Темите тук не са училище, нито форумът е класна стая или лекарски кабинет. Нито курс за обучение по осъзнаване.

преди 54 минути, _ramus_ написа:

Темите тук не са училище, нито форумът е класна стая или лекарски кабинет. Нито курс за обучение по осъзнаване.

Отдавна го подозирах, но сега вече съм сигурна, щом е написано така ясно. Може дори да го сложат най-отгоре като лозунг на форума. С червени букви!!!

Зависимостта според мен е осъзнато и доброволно пристрастяване към "Нещо". Често това нещо в големи количества вреди на здравето.

Има една емоционална зависимост, която е много неприятна и е в областта на специалистите, но тя не е обвързана единствено и само с емоцията "любов".

Цялото вълнение, чисто физиологично и неврологично, което се случва в мозъка на човек като е влюбен, е изследвано че е много полезно за здравето.

Когато обаче ти поставиш това- любовта- в основата на своята интенция и Любовта е единствено и само източник за твоето вдъхновение, тогава съвсем несъзнателно се жертваш, защото животът ти без любов, не струва.

Като цяло мисля, че след една определена възраст много лесно се преодолява тази необходимост. За това не е страшно.

преди 18 часа, Shiniasu написа:

...Тази демонстрация на любов, която е необходима в определени граници (според случая), нерядко се превръща в зависимост. И тук подсъзнателните мотиви могат да бъдат различни: демонстрация на духовност и алтруизъм, желание за получаване на любов като ответна реакция, желание да бъдеш в ролята на жертва, страх от бога...

Истинската любов си мисля, че просто се случва. Тя е самото отношение, което имаме към човека отсреща, или към хората в по-общ план. А отношението не е нещо, което може да се сформира от днес за утре. То е израз на съвкупните ни разбирания за някого или нещо, които сме изграждали дълги години. Дори и влюбването от пръв поглед не е изключение, защото моментната оценка, която ни води до това състояние пак е резултат на множество натрупвания.

Не разбрах, как "демонстрацията на любов" води до зависимост?

Например, с някой мъж сме се влюбили, заобичали, но в един момент той започва да ми посяга. Ама аз си трая и търпя щото си го обичам- а може и да съм си го заслужила и той е правият да ме налага- и така без да искам ставам зависима от любовта си. Така ли? Някакъв много странен прочит на мазохизма е, но ако обичаш, това предполага позитивни резултати при показване ( или "демонстрация") на това чувство. Цвете, бонбони, малка бележка, която откривам на неочаквано място... Е? какъв е проблемът да съм зависима от този род мили жестове израз на нечия Любов.

Сега, ако след ... ( не знам колко- защото при всеки е различно) време му омръзна, срещне по-красива по-послушна и по-добра от мен и ми каже :Чао, дарлинг и аз установя, че това всъщност е последния мъж на планетата, тогава може и малко да се понапъна да измисля добра стратегия, за да си го върна. Но само тогава и не на всяка цена. Къде пак е зависимостта?

Излиза, че или съм безчувствена или трудно влизам в зависимостИ.

• Автор
преди 38 минути, Maleficient написа:

Зависимостта според мен е осъзнато и доброволно пристрастяване към "Нещо".

Трудно ми е да се сетя за по-невежо мнение... ... Дори не ми е възможно да го съчиня... Но най-вече - това издава пълна липса на адекватност спрямо темата, контекста и насоките зададени в нея

а какво е "зависимост" - ако не е според вас? Какво по принцип означава тази думичка, какъв е нейният пълнеж, според какви условия, как се приема, според каква рамка... ?

Вие коментирате статия в тема която тази статия касае - как , и какво точно коментирате, след като нямате никаква идея за пълнежа на думичките и всичко написано в антрето на темата... А в собствените си думички се опитвате да имитирате смисъл, като ползвате думички от науката психология ( напр. "интенция" ) . Защо въобще го правите, при положение че дори базово понятие в психонауките (зависимост) не ви е ясно какво означават с него?

Защо е толкова важно на някого преди всичко да изрази как е "според него"? Това не е раздел "общи приказки" - а е раздел за клон на научно познание. Вероятно всеки - от детската градина, до зряла възраст, може да има 'мнение' за думичката и асоциациите които тя отключвала в него. (То затова и става масова "шумотевица" точно както в стаята за игри в детската градина - това се цели, това се и търси ). Но това дава ли основание на "Мнителя" непрекъснато да го изразява, без оглед на "мястото" и контекста?

За Иразяващия мнение, най-важното му е че го изразява, а не какво е нивото на същото. Не е толкова сложно - как и защо, става така.

А колкото до "червените букви" - преди всичко е нужно да се прочитат от масовия таргет по форумите... Защото основната идея на същия таргет (условно и обобщително) е, че всичко и всички са като тях и целия свят им е длъжен, те са най-важни, те са единственото сред вселената... И това само от илюзията че са много и именно през интернет реализират най-лесно възможността да резонират помежду си. (емоционално, разбира се ).

преди 47 минути, Maleficient написа:

Не разбрах, как "демонстрацията на любов" води до зависимост?

Както написах в началото - проблемът е в човека. Демонстрацията на любов сама по себе си може да се превърне в зависимост. Но не е задължително. Зависимостта започва от зависимия. Няма значение към  какво си зависим. Любовта, колкото и да е чиста, може да бъде изопачена и с нея да бъде злоупотребено. Примери за хора демонстриращи любов в желанието си да се покажат, да изпъкнат са много. Тези хора се интересуват повече от себе си, отколкото от тези, които обичат. И може наистина да ги обичат, но силното желание да го покажат поражда импулс на който не могат да устоят. Когато човек не може да контролира един процес, кагато не може да устои на импулса този процес да се случи - това е зависимост. В случая проблемът не е любовта, а силното наеустоимо желание тя да бъде изразена. Примерно да купуваш по два шоколада на детето си всеки ден, може да е показател за любов, но е вредно и прекалено. А аз знам за такива случаи, както предполагам и всеки тук.

преди 39 минути, _ramus_ написа:

Трудно ми е да се сетя за по-невежо мнение... ... Дори не ми е възможно да го съчиня... Но най-вече - това издава пълна липса на адекватност спрямо темата, контекста и насоките зададени в нея

На Вашите услуги Мистър! Винаги, когато имате нужда от невежо мнение, дръннете една шайба и на секундата ще Ви споделя :girl-minion:

Колко ли ти е самотно в твоя чернобял и скучен свят ...

преди 43 минути, _ramus_ написа:

Защо е толкова важно на някого преди всичко да му е най-важното да изрази мнението си и как е "според него"? Това не е раздел "общи приказки" - а е раздел за клон на научно познание.

Нивото на една дискусия се определя от дискутиращите. А ти изискваш ниво без нито да определяш достъпа на участващите в дискусията, нито платформата и начина по който дискусията се случва. Ако аудиторията не ти харесва - не пиши. Обаче имам съмнението, че ти всъщност търсиш именно аудитория от която лесно можеш да се разграничиш, поне според собствената ти преценка. Първо постоянно повтаряш как всеки тук цитира някой друг автор или авторитет и как това е проблем, защото сме нямали собствено мнение, а сега собственото мнение стана проблем...

• Автор
преди 19 минути, Shiniasu написа:

защото сме нямали собствено мнение, а сега собственото мнение стана проблем...

ми не - няма. И няма противоречие, защото явлението е едно и също и това са негови две последствия.

. И не - не е проблем на никого - нито на рамус, нито на "мнителните".

А колкото до "съмнението ти" - направо си Шерлок, отсякъде... Толкова, колкото е и оправданието за невежеството е че личния свят било важно да е цветен и интересен някому... Въобще - всяка лична приумица става да се пляска, без никакво значение къде, каква е, спрямо кое е... Важното е да върви играта.

Също така ми е чудно - колежката с "цветния свят" - поне да беше прочела, поне основното, в уики - поне това, колкото и да е елементарно и повърхностно... Как въобще възпитавате децата си и на какво ще ги научите, като личното ниво е толкова ниско...

преди 30 минути, Maleficient написа:

когато имате нужда от невежо мнение,

и без въобще да ми е нужно, "си го получавам" от съответния таргет. Вие, дори не сте оригинална, за да ми трябва "шайбата ви", след като това е масово и навсякъде...

преди 34 минути, Maleficient написа:

На Вашите услуги Мистър! Винаги, когато имате нужда от невежо мнение, дръннете една шайба и на секундата ще Ви споделя :girl-minion:

Колко ли ти е самотно в твоя чернобял и скучен свят ...

Емоционална реакция, а?

преди 2 часа, _ramus_ написа:

И нищо от "двата условни свята" няма каквото и да е съответствие по каквото и да е - мащаб, широта, вникване, осмисляне... И няма как тия светове да се осъвместят и никога не е било възможно. Опитвано е същото от хиляди години, от малцината хора, за които решават че им било важно - решение никъде и от никого не е било намирано, сред каквито и да са прийоми... И има защо да е така. 

И каква е гаранцията, че човек не може да премине от единия свят към другия? Няма свободна воля? И как точно човек влиза в една от двете категории? Или приемаме настоящето положение за неизменимо?

Нямам време за дълго писане, но само ще кажа така, Рамус, дори да приемем, че сте прав във всичко или в повечето, как може дискусията да не ви е интересна? Не било училище - а какво било? Вие за какво пишете и живеете? За себе си и своето усъвършенстване?

Иначе съм съгласен, че има хора, които няма да разберат и диалогът с тях е безпредметен, но допирни точки винаги могат да се намерят, и който има желание, може да бъде издърпан от тинята образно казано. Но някак хората... вижте, че хората не могат да приемат, че сте на тяхна страна, не ги печелите, и не ви слушат (като Maleficient). А на чия страна сте? И каква е ползата човек да остане неразбран или неприет от никого, и да отиде в небитието... Не казвам, че трябва да се отмятате от позицията си.

преди 1 минута, Lumberman написа:

Емоционална реакция, а?

Не мисля. Не изпитах грам емоция докато го пиша, а преди това чета. Има ли проблем?

Ами според мен саркастичната забележка е класически пример за емоционален отговор. Къде му е логосът? Не искам да се присмивам или нещо, но някак в контекста на няколко параграфа за емоционалността като патология... нямаше как да не го отбележа.

Иначе Рамус ви подхвана със сопата за добър ден.

• Автор
преди 9 минути, Lumberman написа:

И каква е гаранцията, че човек не може да премине от единия свят към другия? Няма свободна воля? И как точно човек влиза в една от двете категории? Или приемаме настоящето положение за неизменимо?

преди да е налице "дълго писане", би било важно да е налице достатъчно внимателно четене. След такъв "отговор" става ясно че такова все още не е налице - все още, ако въобще е възможно...

Колкото до "личните въпроси, относно личния ми екзистенц" - има други начини и средства, а не в темата, която касае нещо съвсем друго, а не рамус.

преди 7 минути, Maleficient написа:

Не мисля.

Не изпитах грам емоция докато го пиша, а преди това чета.

Не мислите - това е факт. Но пък и "мисленето" е за Някакви самотници, в някакъв скучен и сив цвят...

А за "изпитването".... :) - емоционалната интелигентност е налична само когато е налице основното - субектът да му е възможно да си даде сметка "какво изпитва". Друг е въпросът - дали му е налична възможността да различава емоциите... и дали те не са "всичко". При това положение няма как да бъдат различени...

преди 2 часа, Maleficient написа:

Излиза, че или съм безчувствена или трудно влизам в зависимостИ.

Ти си направо ужас за всяка психоложка работеща за себе си.
От теб парици няма как да вземе.
Аз пък не бих могъл да се възползвам от усулугите на психоложка, щото ги усещам по какъв начин ще искат да ме изманипулират. Те горе долу всичките са от един дол дренки, невъзможно им е да си признаят че не знаят как да ти помогнат.
Специално относно горките женички изоставени от мъж, истината е че на много малък процент ще им бъде помогнато от някоя психоложка, а мнозинството само ще си похарчат парите на вятъра.
Веднага давам пример с подобна ситуация.
В Белгия за да отвориш брачна агенция ти трябва разрешение от едно министерство и да се ангажираш да спазваш едни правилници относно договорите, които ти обричат дейността на фалит. При това хората писали правилника знаят прекрасно че само най-много около 33% процента от платилите в брачна агенция, ще успеят да намерят някое лице с което да заживеят заедно. Същите проценти ги знам и аз. Значи знам предварително че 2 трети само ще плащат и ще останат разочаровани.
С консултациите при психоложка относно проблеми с влюбеност, положението е още по-зле. А парите които би похарчила клиентка без абсолютно никаква гаранция за "излекуване" са много. Това е просто един бизнес, като всеки друг. Продавачът на услугата психоконсултация я предлага на всички желаещи, нищо че не е за тях. Също както продавач на смартфони ги предлага и на децата от детската градина, само и само да печели той пари.

А големият порбелм на тази тема е, че авторът ѝ не казва на кого би била полезна тя ?
А сега де ?
Всички знаем че завършилите 5 годишен курс на обучение ( по клинична психология ) в университет, вече са наясо как да си баламосват клиентките и да ги омотават в паяжини. Те няма какво да научат от нашенката която дори няма диплома на тяхното ниво.
Тагава, каква е целта на тази тема тук в компютърен форум ?
Така като гледам, целта може да единствено да се обяснава на всякакви случайни читатели, че тябва да ходят за щяло и за нещяло да дават пари на психоложки. Нищо че човеците са си живеели живота векове наред и без писменост даже.
Просто сега като има интернет, що да не си го ползват и този безплатен канал за безплатна пропаганда и агитация на широк кръг от хора.
Тази тема ми напомня за онази пусната с рекламна цел от частна клиника на психиатри печелбари, уж за да била обяснена шизофринята на четящите форума. Хайде всички сте шизофреници , заповядайте да ви лекуваме.

Аааааааааааа, ама тя науката психология да знаете само колко е научна, леле леле ... толкова е научна че училите я рамуси са неспособни да се изразяват разбираемо пред потенциалните клиентки на психоложки.
Хайде всички да учим психология като самоцел. За нищо полезно няма да я ползваме, само да си я учим за да можем да си лафим после с рамус на ниво което на него му харесва. Па може и философия да учим, така и така сме с добра душа и ще му правим кеф на рамус, що не.

Предлагам на господина рамуса да хване конкретен казус на конкретен проблем на негова клиентка относно любовните ѝ зависимости и да ни научи всички нас, как се лекува този точно проблем. А ако няма клиентки, просто да бъде така добър да се скрие някъде. Защо да се скрие ли ?
Ами щото една психоложка ( майка на едно момиченце от класа на синчето), каза че новозавършилите нямали никакъв опит в работата с пациентки и не знаели как да се справят , а само си играят на налучкване. Та господинът рамус така както са му пораснали дъщерите, ако няма дългогодишен опит с клиентки, що да му вярваме ние на него ?
Теорията е едно, а практика е нещо различно, особено в областа на неточните науки.
Ако само ще си играем на теория, не е интересно, искаме конткретика от живота на практикуващ психолог с опит.

Затова се наричат консултации, защото се дават само насоки. А дали ще им повярва и дали ще ги изпълни човек, си е негов проблем. Адвокати, брачни консултанти, всякакъв вид посредници - няма разлика. С лекарите е малко по-различно, въпреки че отново от пациента зависи дали ще предриеме предписаното му лечение. Но там лекарят носи някаква отговорност за неправилна диагноза.

На пазара е така - всичко може да се продава. Включително и мечтите. А тези, които се опитват да продават критика, явна не са наясно къде се намират. На пазара вървят захаросаните и шарени неща.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.