Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Православната икона

Featured Replies

Преди години от Руската църква си купих икона на Богородица, защото много ми хареса.

Аз имам тази от Руската църква, осветена - на Богородица Седмострелна

Публикувано изображение

• Отговори 189
  • Прегледи 38,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

ами виж сега,аз свитък тора обкичена с златни синджири и пръстени,хранена с ядене и поена с вино , или пък обект на страстни целувки, не съм виждала..няма и да видя,това със сигурност го твърдя.

То и аз не съм виждал да погребват икона, ако е драснал накриво художникът, носа на светията. :P

та в този смисъл свитъците на тора не са идоли и икони.нещо повече,дори се допуска те да бъдат продадени ако трябва да се откупи  човешки живот.отделно тора ,не значи нито  закон,нито канон по смисъла на превода..след като петокнижието-тора , е смятана за пряко божие слово и е първата част от библията,то би следвало указанията за праведност ,уважение и служба към бога да са валидни за всички вярващи в библията..е тогава от тази гледна точка питам аз..къде е писано в библията  да се кланяш на икони,да рисуваш божи  образ който никой не е видял ,да ги освещаваш/къде е описан ритуал такъв в библията/ ?!?!

Аз не дадох примера като аргумент, че е правилно, а че във всяка религия, на предмети им се указва определена почит, в която има предпоставки да се усъмни човек. И изказах плахото предположение, че това е така, защото болшинството от хората винаги имат нужда от нещо материално - де се вика "око да види, ръка да пипне"

Редактирано от flare (преглед на промените)

сигурно не е за тук точно въпроса - ама защо евангелистите нямат икони в църквите си

не че съм влизала де, няма какво да правя там

значи ..човеци решават  и правят иконите свещени...чрез ритуал някакъв измислен.интересно кой  виждал как изглежда исус и майка му,че ги и изобразява.защото в библията пише друго:

Йоан 1:18 Никой, кога да е, не е видял Бога; Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви.

какво е идол?

Православната църква, не я мисли тя е единствената вярна.

Видели са Иисус, нали е писано за това в Писанието.

и какво е правила със тия седем стрели ,майката на исус?

не знам

:rolleyes:

Иконите в християнската църква са използвани като проводници на вярата, артефакти онагледяващи субекта на служение символизиращи връзката между зримото и незримото, между материалното и духовното. С думи прости, когато слагаш (примерно) паричка пред иконата, то тя трябва съзнателно да е предназначена не за даруване на образа, а като символ на жертвата, изразяваща почит към Господ, Синът Му или някой друг могъщ застъпник от войнството на светците. В такава светлина, масово срещаният поради незнание и неразбиране синдром описан от Мойра:

...Но няма лошо в това, вярващите да си мислят, че иконите творят чудесата, а не тяхната вяра.

се смята за еретичен и богомерзък, тъй като пряко противоречи на втората Му заповед:

4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; 5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, 6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.Изход 20

Грешно е да се смята, че чудесата и опрощението изхождат от иконата. Защото те изхождат единствено от Господ. Ако иконата е (мислено) одарена със способността да върши чудеса и опрощава, то тя автоматично се превръща в кумир и тогава служението е предназначено за бездушното парче дърво, а не за Него.В същата категория спадат, обличането на икони, хранене, поене, миене, ползуването им в окултни обреди и тям подобни мерзости.
Троянската чудотворна икона „Пресвета Богородица Троеручица“ рони сълзи

Според духовниците, тези сълзи не са добра поличба и явно са предвестник на нещо лошо.

Според възрастните хора от Орешак и околностите, Божията майка плаче от срам, заради ужасния скандал, който се разрази между монасите, които влизат в много лични и греховни отношения по между си по време на пости на това Свято място.

Дано Божията майка да плаче само заради непокорните монаси, а да не е видяла нещо по-страшно в бъдещето на България!!!

http://www.chudesa.net/troyanskata-chudotvorna-ikona-presveta-bogorodica-troeruchica-roni-salzi/

Троянската чудотворна икона „Пресвета Богородица Троеручица“ рони сълзи

Според духовниците, тези сълзи не са добра поличба и явно са предвестник на нещо лошо.

Според възрастните хора от Орешак и околностите, Божията майка плаче от срам, заради ужасния скандал, който се разрази между монасите, които влизат в много лични и греховни отношения по между си по време на пости на това Свято място.

Дано Божията майка да плаче само заради непокорните монаси, а да не е видяла нещо по-страшно в бъдещето на България!!!

http://www.chudesa.net/troyanskata-chudotvorna-ikona-presveta-bogorodica-troeruchica-roni-salzi/

Когато заплаче Богородица - никога не е на хубаво

:(

• 1 месец по-късно...
Откриха зазидана икона след ясновидски сън

Публикувано изображение

София. Ясновидски сън на вярваща жена от София е показал място в църквата на Лопушанския манастир, на което е била зазидана древна икона. Светинята Богородица с младенец е открита по Нова година и ще бъде дадена за реставрация, научи "Стандарт" от игумена на обителта епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан. След като бъде почистена, иконата ще бъде изложена на специално място за поклонение.

Сионий допуска, че тя е била зазидана при строежа на църквата. Вероятно иконата е от по-стария манастир, опожарен през 1688 г. при потушаването на Чипровското въстание. Тогава в двора на обителта са били убити над 2000 души. При възстановяването на манастира от архимандрит Дионисий през 1856 г. е открит масов гроб. Тленните останки и до днес се съхраняват в костница. Иконата вероятно е вградена тогава като приемственост, смята Сионий. По Нова година в манастира се обадила жена, която точно посочила мястото, където светинята чакала отново да бъде открита - до определен прозорец в църквата. Като ударили по стената, се чуло кънтене - в стената имало дупка, умело скрита от очите. Иконата била увита в тъкана кърпа, която била изгнила от времето. Изображението на Богородица и младенеца не е повредено.

http://www.standartnews.com/lifestyle-misterii/otkriha_zazidana_ikona_sled_yasnovidski_san-220901.html

Много икони и свети места са открити след ясновидски сънища.

Появата на тази стара икона по Нова година едва ли е случайно.

Какво ли иска да ни каже Божията майка?

Какво ли иска да ни каже Божията майка?

да се обърнем към Бога

Откриха зазидана икона след ясновидски сън

http://www.standartnews.com/lifestyle-misterii/otkriha_zazidana_ikona_sled_yasnovidski_san-220901.html

Иконата "Светата Дева с Младенеца"

Публикувано изображение

Близо 5 000 миряни от цялата страна се поклониха пред откритата наскоро икона на "Светата Дева с Младенеца" в Лопушанския манастир, каза за БТА Величкият епископ Сионий,игумен на манастира.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/14/chudotvorna-ikona-sybra-hiliadi-v-lopushanskiia-manastir.212359   http://novanews.bg/news/view/2014/01/13/66107/хиляди-се-поклониха-пред-иконата-на-богородица-и-младенеца-в-лопушанския-манастир/

Редактирано от agr (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

3D икона цери в прокълнато село

В Самораново било извършено убийство на Велики Четвъртък преди десетилетия

Дупница, България
Публикувано изображение

Уникална за страната ни триизмерна икона се пази в храм "Св. Георги" в дупнишкото село Самораново. Иконата изобразява Бог Отец, Син и Светия дух в едно, като всяко от изображенията се вижда при поглед от различен ъгъл. Иконата е направена от малки щори и датира още от 1865 г., пише в. "Телеграф".

Отец Георги Паликарски разказва, че навремето светата реликва се е намирала в параклиса "Света Троица". "Там основно са ходели мюсюлмани, но с течение на годините иконата е преместена в храма, тъй като параклисът е бил разрушен. Преди около 20 години ние успяхме да го възстановим", каза архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски.

Според него, уникалната икона е изработена от Самоковската школа, а в цяла България е имало общо четири. Съдбата на другите три не е ясна. Иконата се пази в специална каса в храм "Свети Георги" с цел да бъде спасена от крадци.

Преданията в Дупница говорят, че иконата има целебна сила. "Както за всяко чудо, и з това трябва да имаш вяра. Иначе нищо не става", коментират дупничани.

За село Самораново се твърди, че е прокълнато място. Всяка година по 3-4 млади хора се самоубиват. "Черната прокоба идва още от много десетилетия назад. Навремето синът на местния севщеник убива човек. Семейството, за да отмъсти, убива баща му на Велики четвъртък. Това става пред очите на Екзарх Стефан, който като вижда това, казва: "Проклети да сте, че на този ден извършихте убийство!" От тогава започнали нещастията.

Покаянието, изповедта и причастието могат да променят и най-тежкия грях, категорични са миряните, спазващи законите на православието.

blitz.bg

300-годишна икона излъчва топлина, хиляди се стичат да я видят

Публикувано изображение
Снимка: bTV

Хиляди поклонници се стичат в Лопушанския манастир, където преди няколко месеца беше открита зазидана древна икона на Света Богородица. Жената, сънувала точното място, все още не е публично известна, съобщи bTV.

Експертизата потвърждава - иконата на Богородица с Младенеца, открита в стената на манастирския храм, е на повече от триста години. Колоната от вярващи пред нея не свършва.

„Щом тя е зазидана, значи тя е била чудотворна икона”, смята поклонничката Бойка Цветанова.

Въпреки че е поставена в специален киворий пред олтара и е защитена от дебело стъкло, за да не бъде наранена, мнозина усещат топлината, която иконата излъчва. „Сложи си тука ръката, да видиш колко е топло, тук, тук при мене, виждаш ли”, обясни Дафинка Маринова.

Има обаче и такива, които смятат, че историята е рекламен трик, за да се увеличат туристите и приходите за манастира.

„За да усети човек тези неща, трябва да погледне с духовни очи, трябва да отвори сърцето си към Бога, и тогава ще разбере кое е медиен трик и кое не е медиен трик”, казва игумена на Лопушанския манастир епископ Сионий в отговор на съмненията.

„Целунах я и се помолих за здравето на децата и за това, което най-много искам да им се сбъдне”, сподели Бойка Цветанова.

Според епископ Сионий откривателката на иконата, сънувала местонахождението й, вече няколко пъти е посещавала обителта. „Тя остава неизвестна за медиите по нейно желание, за нас е известна, почитана жена и я имаме за сестра в Господа”, обясни той.

С благословението на видинския владика старинната икона вече обикаля страната, за да й се поклонят повече хора.

24chasa.bg

Моето лично мнение е, че нито една икона или какъвто и да е предмет, сътворен от човешка ръка, не може да помогне на никого с нищо. Единствено Бог е този който помага.

Най-интересното е, защо хората не се доверяват на Бог, а се обръщат за помощ към икони?!

И в този смисъл, има предмети които помагат много повече от иконите. Това са скалпелите на хирурзите и донякъде лекарствата създадени от човешка ръка.

Не знам защо хората вярват и се молят на изображения, след като една от Десетте Божи заповеди гласи:

" Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята."

Не знам някъде и самият Исус, или който и да е библейски пророк, да препоръчва на хората да се молят на икони и светци, както и да празнуват техните именни дни.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

тия заповеди не ги е измислил Бог

тия заповеди не ги е измислил Бог

А къде и кога Бог е издал заповеди, да се молите на икони и светци, обявени за такива от хората, а не от Него? ;)

А къде и кога Бог е издал заповеди да се молите на икони и светци, обявени от хората, а не от Него за такива? ;)

Светците са Старейшините, а на останалите икони са Исус и майка му.

На теб като ти липсва някой не му ли гледаш снимката - е същото е.

Светците са Старейшините, а на останалите икони са Исус и майка му.

На теб като ти липсва някой не му ли гледаш снимката - е същото е.

А ти след като не признаваш Библията, откъде другаде знаеш за съществуването на Исус и майка му, освен от там?А обявените от Църквата за светци, /или както ги наричаш старейшини/ хора, изобщо не е сигурно дали и за Бог са такива.Църквата не е Бог!

А ти след като не признаваш Библията, откъде другаде знаеш за съществуването на Исус и майка му, освен от там?А обявените от Църквата за светци, /или както ги наричаш старейшини/ хора, изобщо не е сигурно дали и за Бог са такива.Църквата не е Бог!

Знам, а Исус съм го и виждала.

Моята църква е в душата ми, където са и Те.

Моето лично мнение е, че нито една икона или какъвто и да е предмет, сътворен от човешка ръка, не може да помогне на никого с нищо. Единствено Бог е този който помага.

А според мен не Бог помага, а вярата в него, тъй като до този момент няма категорично доказателство за неговото съществуване.

По принцип на човек му помага това, в което вярва, ако ще и муха да е. ;)

Лошо е, когато човек не вярва в нищо.

И понеже темата е за православната икона - харесвам православните икони и имам в дома си такива.

А къде и кога Бог е издал заповеди, да се молите на икони и светци, обявени за такива от хората, а не от Него? ;)

никой не се моли НА иконата ;)

и никой не се моли на светеца като на кумир и/или идол, ами му изказваме почит и уважение за делата, които е сторил приживе.

Помнете вашите наставници, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им." (Евр. 13:7)

Бъркаш понятията малко, но ти е простено, все пак не си християнка.

...Църквата не е Бог!

Никой не твърди, че Църквата е Бог.

Но Бог сам казва, че е  Църквата е негова.

Където има двама или трима събрани в Мое име, Аз съм посред тях”

Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тази скала ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да я надвият.

.....

понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като крайъгълен камък е сам Христос Исус,

върху Когото цялото здание, стройно сглобено, расте за свят храм в Господа;

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

А според мен не Бог помага, а вярата в него, тъй като до този момент няма категорично доказателство за неговото съществуване.

По принцип на човек му помага това, в което вярва, ако ще и муха да е. ;)

Лошо е, когато човек не вярва в нищо.

И понеже темата е за православната икона - харесвам православните икони и имам в дома си такива.

Напротив, Бог непрекъснато доказва по безброй начини своето съществуване и наистина помага на тези, които искрено Му се доверяват. ;)

Но един бездушен предмет няма как да ни помогне...колкото и да му се молим.

никой не се моли НА иконата ;)

и никой не се моли на светеца като на кумир и/или идол, ами му изказваме почит и уважение за делата, които е сторил приживе.

Помнете вашите наставници, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им." (Евр. 13:7)

Бъркаш понятията малко, но ти е простено, все пак не си християнка.

Никой не твърди, че Църквата е Бог.

Но Бог сам казва, че е  Църквата е негова.

Където има двама или трима събрани в Мое име, Аз съм посред тях”

Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тази скала ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да я надвият.

.....

понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като крайъгълен камък е сам Христос Исус,

върху Когото цялото здание, стройно сглобено, расте за свят храм в Господа;

О, да ...много богове преди това също са казвали много неща.

Но един е Истинския, този на който се молеше и самият  Исус. И тишината е езикът на който "говори" Той.

• 2 седмици по-късно...

Оковаха наркоман в храм

Църквата “Св.Антоний” в Мелник прогони 3000 демони

“Най-много хора идват в сряда и четвъртък, защото се смята, че тези дни силата на доброто е по-голяма”, твърдят местните от Мелник.

blitz.bg

Да допълня: Чудодейната църква „Свети Антоний Велики“ цери болести за 1 нощ

Публикувано изображение

Говори се, че светецът реагирал различно на различните посетители. Онези, които са твърде грешни например, отблъсквал. Бай Янчо разказва, че има доста случаи, в които хора влизат в храма, но някаква сила просто не им дава възможност да достигнат до иконата на свети Антоний.

Местните определят за чудо и факта, че целият иконостас избледнява, без образа на Свети Антоний.

В цяла Европа има само две църкви, носещи името на светеца.

Мистериозна икона се появи в търновската „Света гора”

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Култът не е отговаря на източноправославните канони и съдържа изображение на ятовата гласна, отпаднала от азбуката ни. Върху мраморния триъгълник е изобразен звукът (“ят”) от азбуката ни, чиято буква е премахната с Правописната реформа през 1945 г. Около нея има надпис “Небесният знак на българите. Аз съм българин.” В трите края на триъгълника има изобразени ангели.
Над постамента се издига дървена икона със свети седмочисленици.

Вероятно става дума за култ, разновидност на християнството, интересното е, че нито общината, нито представители на Българската православна църква знаят за поставения символ, стана ясно от репортаж на TV7.

текст инфо и  видео

Редактирано от agr (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.