Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Православната икона

Featured Replies

Лекар сензационно: Вярата спаси пациент на прага на смъртта!
Всеки мислещ колега разбира, че не всичко може да бъде обяснено, признава д-р Камен Данов

София, България

20150527.zwksiwvqtl.jpg

Всеки мислещ лекар разбира, че не всичко може да бъде обяснено по механичен и биологичен начин. Абсолютно доказано е, че хората, които имат някаква мотивация и упование, много повече сътрудничат на лекаря и лечебният процес протича много по-леко, категоричен е гастроентерологът от Александровска болница д-р Камен Данов. Преди седмица той обяви, че чудотворната икона на свети Георги Софийски лекува пациенти в болницата. "При мен имаше пациент, чиито шансове да оцелее бяха много малки. Самият той беше от силно религиозно семейство и още преди да бъде осветен храмът, близките му настояха да се извърши маслосвет, след който той действително се оправи. Година по-късно те поръчаха иконата, която беше специално направена за нашия храм", казва д-р Данов пред "Телеграф".

Той описва и пациент, който бил с много тежка патология на очния нерв след травма и успял да се излекува, след като се помолил, въпреки почти липсващите шансове за това.

Имало и случай на мъж със злокачествено образувание, което при операцията се оказало, че се е намалило стократно и хирургът имал всъщност много малко работа.

http://www.blitz.bg/news/article/339052

• 2 месеца по-късно...
  • Отговори 189
  • Прегледи 38,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Вече се унасяхме с писата, когато тя изведнъж скочи, а аз видях как някакво тъмно от ония на рогатия, се вмъкна в иконката ми, която държах в ръката си. Години така заспивах с нея до тази нощ.

Иконката е от тези малките дървените, които се отварят като книжка, и вътре са залепени изображения най-различни. Образите на Богородица и Свети Мина отдавна се заличиха, то някакви снимки бяха помня залепени с лепило върху дървото. Купих я преди 15 години от Руската църква, от търговците отвънка, не е осветена. Беше за тогавашния ми приятел, който лежеше в болница тогава. После се разделихме и тя остана при мен. Това за историята й.

Сега екшъна. Писата изсъска и ме перна по ръката да я пусна, после скочи и почна да обикаля цялата стая. Викам си тва като нищо ще ме издере и я мушнах под възглавницата. Грешка голяма. То животното ти казва да я пуснеш ти пак. И почна да ме боли веднага главата. Почнах да изреждам всякакви молитви към Бог и ме отпусна. Явно гадта си беше тръгнала, защото писата пак се качи на леглото но ми буташе и двете ръце да се убеди че съм я пуснала. Викам няма я, споко. Мислехме че са ни оставили на мира ама не познахме. След малко скочи и се качи на перваза и почна да ръмжи и съска срещу нещо отвън. Мда, няма да се спи то се видяло. Абе алоууу чернилките аре къш от тука бе ей пак се сетили за мене да ме навестят. Писата през това време ръмжи и като копой души из цялата стая. Светнах лампи и запалих една църковна свещ и почнах да им редя едни дълги дълги - да си ходят у черното и че ние сме с Бог и че са безсилни. Леле майко как пращеше тая свещ и пушеше не е истина. Аз нареждам - тя пращи.

Използвах момента да извадя иконката без да ме види писата и я сложих на масата, сега там. То ясно че вече няма да се заспива с нея, но въпроса ми е какво да я правя ? Дали защото не е осветена и нямаше никаква сила че това там да се напъха, аз поне така мисля де.

:lock:

:lock:

Това, което си преживяла е ужасяващо! :(

Най-добре ще е да потърсиш свещеник и да разговаряш с него, още повече, че се касае за икона.

Това, което си преживяла е ужасяващо! :(

Най-добре ще е да потърсиш свещеник и да разговаряш с него, още повече, че се касае за икона.

Все си мислех че дори и неосветени иконите пазят. Но явно не пазят.

Няма да й забравя очите на котката как гледаше страшно в ръката ми, викам тая ще ме издере кат стой та гледай.

Ама нали се разбираме и я питам иконката ли те плаши - отговора й беше просто замахване силно с лапа върху ръката ми.

Изчезна ми и сърцебиенето което имах от няколко дни, а те гадините ме налазили моля ти се. Пак.

Стои сега на масата писана я видя и толкова, значи е чисто.

То и кръстчето ми на врата не е осветено, но е сребърно, ако това има някаква сила.

При първа възможност ще я занеса в църквата до нас, те поповете приемат такива неща, оставяла съм снимка преди години.

Ще си осветя и кръстчето и да чете за гадовете да чете че ми писна от посещенията им.

Добре че е котката ми да ме спасява милата.

Все си мислех че дори и неосветени иконите пазят. Но явно не пазят.

Няма да й забравя очите на котката как гледаше страшно в ръката ми, викам тая ще ме издере кат стой та гледай.

Ама нали се разбираме и я питам иконката ли те плаши - отговора й беше просто замахване силно с лапа върху ръката ми.

Изчезна ми и сърцебиенето което имах от няколко дни, а те гадините ме налазили моля ти се. Пак.

Стои сега на масата писана я видя и толкова, значи е чисто.

То и кръстчето ми на врата не е осветено, но е сребърно, ако това има някаква сила.

При първа възможност ще я занеса в църквата до нас, те поповете приемат такива неща, оставяла съм снимка преди години.

Ще си осветя и кръстчето и да чете за гадовете да чете че ми писна от посещенията им.

Добре че е котката ми да ме спасява милата.

Гледай утре да станеш по-рано и по хладина отиди на църква.

Непременно!

Препатили хора казват, че им е помогнало.

• 2 седмици по-късно...

Кой знае истината за Черна Богородица?!

Пет версии за иконата на Божията майка привличат руски туристи в Несебър

%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0.jpg

Ликът на Богородица в несебърската църква Успение Богородично може да породи следващия голям спор за чудодейната сила на иконата Черна Пресвета Богородица между духовници, археолози и историци . Това установи BIG5.BG ден преди големия църковен празник Голяма Богородица.

Мълвата усилено се носи, че несебърската икона на Света Богородица помага за изгонване на бесове и нечисти сили у вярващите.

"Иконата е открита през XV - XVI век, когато Несебър е бил византийска собственост. Тя е автентична и не е реставрирана. Обковът и е метален. Нарича се Черна, защото образът на Богородица и Младенеца потъмнява", обясни пред BIG5.BG отец Арсений. Духовникът бързо се оправда, че има много работа и повече нищо не може да каже за ликът на Богородица. "Елате тук в Несебър. Ние дори нямаме книга за тази икона. Единственият човек, който знае историята й е една стара гъркиня - баба Ирена.

Но тя е вече на легло и не знам какво ще може да ви разкаже", обясни отец Арсений. Той лансира и друга версия за името на Черната Света Богородица, което звучи доста зловещо. "Тя е военна икона и са правили литийно шествие в града, за защита на хората от набези на различни племена", допълни свещеникът.

Поредната версия сред несебърци гласи, че иконата е изнасяна за литийно шествие когато мъжете тръгвали на война. Богородица трябвало да ги закриля, но тъй като на война винаги има жертви, затова и я нарекли Черна Пресвета Богородица.

BIG5.BG потърси и мнението по въпроса на историци и археолози от музея в Несебър. Ние не вярваме, че тази икона е нещо по различно от останалите на Богородица. Нищо не бихме могли да коментираме за името и силата й, тъй като ние работим с факти. Според нас всички истории се пускат, за да привлечат повече руски туристи", коментираха от Археологическия музей в Несебър.

Досега произходът на иконата не е установен. Според предание това е гръцка военна икона (военните икони били в тъмни цветове) от XIII век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин.

Според друга легенда иконата била донесена в Несебър от Света Гора. Хората оставили иконата на определено място, но на няколко пъти я намирали в клоните на високо дърво. Вярващите приели това като явен Божий знак майсторите да построят храм именно на определеното от иконата място. Така бил построен „Успение Богородично“ в Несебър. Докато вървял строежът, иконата била на съхранение в другия несебърски храм – „Св. Георги Победоносец“.

Благодарение на иконата Несебър многократно бил спасяван от нашественици. Такъв е случаят преди Освобождението, когато по време на обсада иконата изцелила местния турски паша от бесноватост. От благодарност пашата пощадил Несебър и оставил скъпи дарове на иконата и църквата. Именно поради явното застъпничество за Несебър, иконата е покровителка на града.

http://big5.bg/koj-znae-istinata-za-nesebrskata-ikona-cherna-bogorodicza.html

• 4 седмици по-късно...

Икона край Гоце Делчев цери безплодие и левкемия

Image_4967880_126.jpg

Дечица проговарят и проглеждат след нощувка в светата обител

Истински чудеса се случват в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев, пише "България днес".

Чудотворната икона "Св. Георги Победоносец" в светата обител цери безплодие, левкемия, вдига на крака обездвижени хора, връща зрението на незрящи, помага на дечица да проговарят! Чудесата в манастира са изключително много и помагат при искрена вяра и молитви, разказа пред "България Днес" игуменът на светата обител йеромонах Теофил.

"Един от последните случаи, който остана в съзнанието ми, бе на бездетно семейство от Добринище, което 15 години не успявало да си има бебе. Дойдоха в манастира, пренощуваха тук, четохме молитви пред чудотворната икона на "Свети Георги Победоносец" и след това продължихме по време на службите да четем имената им. След една година се върнаха, носейки на ръце дъщеричката си, която кръстихме тук", с радост възвести пред вестника Божият служител.

Друга истинска история, белязала мощта на чудотворната икона, е свързана с 8-годишно момиченце от близкото село Места. Въпреки възрастта си то все още не било проговорило.

"Пристигна с баба си тук. Също четохме молитви пред иконата. През нощта момиченцето се събудило и казало на баба си, че му се ходи до тоалетна. Така проговорило, а щастието бе невероятно", спомня си игуменът.

Image_4967881_128.jpg

Това съвсем не е всичко! Монасите в манастира знаят и препредават от уста на уста невероятната, но и в същото време съвсем реална история на друго момиченце, което прогледнало след посещение в светата обител.

"Лекарите били категорични, че зрението му прогресивно намалява и то ще ослепее. Започват се молитви по същия начин и детенцето прогледнало", разказва йеромонах Теофил.

Благодарение на силната вяра и упование в Бог мъж от Хаджидимово проходил! Като по-малък имал сериозни проблеми в краката, с които лекари не могли да се справят. Изправен пред угрозата да бъде закотвен за леглото, човекът посетил манастира. След последвалите молитви пред чудотворната икона чудото сполетяло и него.

"Друг подобен случай на изцеление светата обител помни и с 5-годишно момченце, излекувано от левкемия. То пристигна с родителите си и направихме всичко възможно семейството да пренощува в манастира, тъй като всички места бяха заети от детски лагер. Четохме молитви пред иконата на "Свети Георги", записахме имената им и ги четохме и след това. След няколко месеца се обадиха с хиляди благодарности, че диагнозата вече е отпаднала", разказа за поредния щастлив случай на изцерено дете Божият служител.

Историята на тази светиня е изпълнена с твърде много чудатости. Тя е била открита около средата на XIX в. след съновидение на овчаря Атанас Лазаров от село Горна Сингартия (днес квартал на Хаджидимово). Мястото на иконата му бил посочил млад мъж с доспехи, възседнал бял кон, вероятно самият св. Георги.

Впоследствие откриването на светинята става причина за възобновяването на Хаджидимовския манастир, който е издигнат на мястото на иконата, където векове преди това е съществувало старо християнско светилище, също посветено на св. Георги.

Неопровержимо доказателство за чудотворността на иконата е фактът, че тя оцелява в три пожара, в които изгарят всички други икони и църковна утвар в храма.

Първоначално иконата се пазела в олтара на манастирския храм и не била изнасяна за поклонение. Така постепенно била забравена и не й се е отдавала особена почит.

През 1961 г. по настояване на църковното настоятелство на манастира с председател Трифон Симидчиев чрез Неврокопската митрополия била изпратена в БАН за изследване. Установено е, че същата датира от периода 1750 - 1800 г.

На 6 май 1961 г. е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение. От тогава светинята е помогнала на неизброимо много хора, пристъпили към нея с отворена душа и вяра. Свидетели разказват как немощни в краката прохождали, слепи проглеждали, както и за много, много други изцеления.

Целебната сила на иконата била най-голяма в нощта срещу Гергьовден. Именно поради тази причина тогава в обителта преспиват множество богомолци.

С чудодейната икона на св. Георги се свързват и други чудеса. Монаси споделили как през страстната седмица преди Великден на 2003 г. кандилата в манастирския храм се запалвали, след като били вече изгасени.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967879

• 2 месеца по-късно...
на 21.08.2012 г.,, Мойра написа:

Чудотворна икона, лекуваща рак, идва от Света гора във Видин

Вълшебството на Божията майка се удвоява със специална молитва

А къде в Евангелието е записано - Коя е Божията майка?

Аз лично, не съм чел за Божията майка никъде в Евангелието.

преди 57 минути, Logoc написа:

А къде в Евангелието е записано - Коя е Божията майка?

Аз лично, не съм чел за Божията майка никъде в Евангелието.

Ти чел ли си изобщо нещо? Имам предвид нещо на хартиен носител.

на 27.11.2015 г.,, Бате Милко написа:

Ти чел ли си изобщо нещо? Имам предвид нещо на хартиен носител

Иконата (от гр. εικών — образ, портрет, изображение, олицетворение) е изображение или картина.

"Икона" в превод от гръцки език означава "изображение"!!!

Във втората Божия заповед четем:

Изход, глава 20, стихове 4 - 6

4. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
5. не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой. Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,
6. и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

Бог е забранил да се правят Икони /т.е. изображение/!

А тези, които правят Икони /респ. изображения/ са под проклятието на Бог!

не цитираш цялата заповед, а само половината от нея, и оттам се подвеждаш и подвеждаш и други!цялата заповед е такава:
Изход 20:4-6.
Не си прави кумир или каквото и да е изображение на нещо, което е на небето горе, на земята долу или във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху децата до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на онези, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

Библията трябва да се чете внимателно и там където ви е трудно за разбиране да се потърсят коментарите на Св.Отци на Църквата,богословите!
всеки човек може да си направи всякакво изображение или скулптура,но ако не му се кланя и не му служи, тогава това не е кумир!нашият вътрешен мотив и настройка на сърцето, а оттам и съответните дела, произтичащи от този мотив дали ще е поклонениеили боготворене може да направи от всяко нещо кумир или идол, било лично от нас направено нещо, или направено от друг човек, че даже и направено лично от Бог!
не се подвеждай от Арианската ерес!

на 29.11.2015 г.,, glen написа:

всеки човек може да си направи всякакво изображение или скулптура,но ако не му се кланя и не му служи, тогава това не е кумир!

Това къде го пише в Божието Слово, че аз не съм го срещал?

Освен това, аз не пиша за Кумири, а пиша друго -

на 29.11.2015 г.,, Logoc написа:

Иконата (от гр. εικών — образ, портрет, изображение, олицетворение) е изображение или картина.

"Икона" в превод от гръцки език означава "изображение"!!!

Във втората Божия заповед четем:

Изход, глава 20, стихове 4 - 6

4. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;

В заповедта се говори за две неща 1) Кумир; и 2) Изображение .

От гръцки ->  Изображение = Икона

т.е. заповедта е следната -> 4. Не си прави кумир и никакво изображение /т.е. Икона/  на онова...

Заповедта ни казва да не правим икони!

За кои отци говориш, като се има пред вид, че -   Създаване на образи и поклонение пред тях въведено през 375 г.?

Как преди тази дата вярващите са се спасявали, без да има кой да им разясни Божието Слово?

преди 19 минути, Logoc написа:

За кои отци говориш, като се има пред вид, че -   Създаване на образи и поклонение пред тях въведено през 375 г.?

кой,как и защо е нарисувал първата икона?

преди 4 часа, glen написа:

кой,как и защо е нарисувал първата икона?

За  "икони" в Евангелието не се говори!

преди 37 минути, Logoc написа:

преди 37 минути, Logoc написа:

да,вярно е, но Христос никъде не е поръчвал на апостолите да изпишат дори някоя кратка дума, но въпреки това неговият образ е описан от апостолите и се съхранява и до днес. Христос не е поръчвал да се пише Евангелие, но това не е повод за неговото отменяне като "неевангелски утвърдено".

Освен това, никъде в Новия Завет не е казано, че трябва да се чете Евангелието и ако Църквата не е използвала от самото начало философски инструменти за разясняването на своята вяра и надежда - това не означава, че всички постижения на следапостолското богословие трябва да бъдат отменени. Христос сравнява Царството Божие с растящо семе, дърво, закваска. Можем ли да се сърдим на дървото, че не е останало семенце, а е побрало в себе си цялата сложност на света и човека!Всъщност, Библията е също икона. Просто тя предава образа на Твореца не с цветове, а с думи!

Може да нямаш икони и пак да бъдеш идолопоклоник - ако кумирът е в сърцето ти,както се наблюдава в последно време!;)

преди 32 минути, glen написа:

Христос не е поръчвал да се пише Евангелие, но това не е повод за неговото отменяне като "неевангелски утвърдено".

Откровение на апостол Йоан, глава 1, стихове 10 и 11

10 В Господния ден бях в изстъпление чрез Духа; и чух зад себе си силен глас като от тръба, който казваше:

11 Каквото виждаш напиши на книга, и прати го до седемте църкви: до Ефес, до Смирна, до Пергам, до Тиатир, до Сардис, до Филаделфия и до Лаодикия

преди 43 минути, glen написа:

Освен това, никъде в Новия Завет не е казано, че трябва да се чете Евангелието

1 Солунци, глава 5, стих 27

27 Заклевам ви в Господа да се прочете това послание на всичките (свети) братя.

Амин!

преди 48 минути, glen написа:

Всъщност, Библията е също икона.

Библия в превод от койне, означава книги!

на 2.12.2015 г.,, Logoc написа:

10 В Господния ден бях в изстъпление чрез Духа; и чух зад себе си силен глас като от тръба, който казваше:

11 Каквото виждаш напиши на книга, и прати го до седемте църкви: до Ефес, до Смирна, до Пергам, до Тиатир, до Сардис, до Филаделфия и до Лаодикия

1 Солунци, глава 5, стих 27

27 Заклевам ви в Господа да се прочете това послание на всичките (свети) братя.

Амин!

Библия в превод от койне, означава книги!

сбора от Евангелията,Деяния на апостолите,Послания на ап. Павел,Съборните послания на др.Апостоли,Посланието към евреите и Откровението се наричат Нов завет!а Евангелията или Благовестията е името на четири библейски книги от Новия завет -за тях говоря!

на какъв език са написани и от какъв преведени за мен е без значение,важно,че до мен достигат на родния ми език!;)

• 2 седмици по-късно...
на 2.12.2015 г. at 19:33, glen написа:

да,вярно е, но Христос никъде НЕ Е поръчвал на апостолите да изпишат дори някоя кратка дума,

Аз отговарям на твърдението ти, че Христос НЕ  е поръчал на апостолите да пишат.

За това пиша ето това!

на 6.12.2015 г. at 12:53, glen написа:

преди 3 минути, Logoc написа:

Аз отговарям на твърдението ти, че Христос НЕ  е поръчал на апостолите да пишат.

все едно си бил с Исус че знаеш какво поръчал и какво не

логично е да Е поръчал тъй като те са негови ученици

• 1 месец по-късно...
на 20.12.2015 г. at 18:56, haidukpikaso написа:

все едно си бил с Исус че знаеш какво поръчал и какво не

логично е да Е поръчал тъй като те са негови ученици

Аз чета Библията, а тя е Слово от Бог.

Т.е. Библията е писана от свети човеци движими от Бога /Светия Дух/.

А в Библията е писано:

Откровение, глава 1, стих 19

19 Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире,

Т.е. има заповед от Бога /Исус/ да се пише Светото Писание!

преди 48 минути, Logoc написа:

Аз чета Библията, а тя е Слово от Бог.

Т.е. Библията е писана от свети човеци движими от Бога /Светия Дух/.

А в Библията е писано:

Откровение, глава 1, стих 19

19 Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире,

Т.е. има заповед от Бога /Исус/ да се пише Светото Писание!

а защо Бог ще заповядва

преди 5 минути, haidukpikaso написа:

а защо Бог ще заповядва

Вероятно е неграмотен и не може сам да си напише Светото Писание - само предполагам, но е логично все пак.

преди 1 минута, sound написа:

Вероятно е неграмотен и не може сам да си напише Светото Писание - само предполагам, но е логично все пак.

Той ако не може... Той всичко нали може

преди 4 минути, haidukpikaso написа:

а защо Бог ще заповядва

Защото е твой Творец. Всяко неизпълнение на Завета на Бог е грях. Не е задължително да изпълняваш. Бог ти дава възможност за личен избор. Но е предупредил  - Заплатата за греха е смърт:

Римляни 6:23
23. Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.

Т.е Ако искаш вечен живот - изпълнявай, но ако искаш смърт - не изпълнявай!

преди 10 минути, Logoc написа:

Защото е твой Творец. Всяко неизпълнение на Завета на Бог е грях. Не е задължително да изпълняваш. Бог ти дава възможност за личен избор. Но е предупредил  - Заплатата за греха е смърт:

Римляни 6:23
23. Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.

Т.е Ако искаш вечен живот - изпълнявай, но ако искаш смърт - не изпълнявай!

това Бог не го е писал, пък ти си чети тва книжленце колкото искаш

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.