Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Става ли се мъж в казармата. Абсурдът, наречен казарма. Изборът между Казарма и Джендър

Featured Replies

току-що, Sinbad_ написа:

Айде още един сказател.. какъв безцветен газ бе драги... Ти да не се бъркаш с газовте които пускат в палатка за да пробват противогаза, и да ви покажат какво е напоример дори малка концентрация на задушлив фосфорен или друг газ....

Никакви безцветни газови димки, или гранати няма в армията.. Сълзотворните в полицията дори имат цвят ...

сега имат цвет и не говоря за пробите на противогазите
честно да си кажа, нямам  никаква представа за тоя газ, гадовете падаха да се хилят и не ни даваха никаква информация
млад сержантите си слагаха някакви ампулки в противогаза, по лесно се дишало и за тях нямам представа
не напразно в предишен пост написах
добре, че нямаше война, че щехме сами да се избием

• Отговори 429
  • Прегледи 33k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 44 минути, zemonti написа:

Успяха да смачкат човешкото в нас и да ни "направят мъже" още преди клетвата. През останалото време беше безплатен труд, невероятна ПРОСТОТИЯ и извращения.

Определено излязох по-ниско качество мъж/съпруг/професионалист/творец, отколкото щях да бъда ако го бях прекарал това време в колеж.

Не знам ти колко виждаш високо качество сред днешната младеж, след като няма вече казарма, но аз лично виждам точно обратното. За дамите няма какво да се говори тъй като те са друго яче, но момчетата или по-голямата част от тях са под всякаква критика, липсва на възпитание и прости качества които трябва да притежава всеки един мъж, думата не е дума, действията не са действия. Да- казармата наистина не успяваше на всички да придаде тези качества, но повечето успяваха! Именно това е смисълът и, колкото може да направи от момчето мъж, защото в днешно време вече няма кой да промени това в тях. В казармата бил се развалял човека, в армията били само прости и малоумни хора - Тия всички мурафети са изказани от хора, които обикновено не са карали казарма,не знаят какво е и нямат грам уважение, а тези които пък макар и да са карали пак говорят така биват хора които просто не са успяли да приемат обстановката - това че е трябвало да карат безсънни наряди и обучения и юркания наляво и надясно макар и безмислени.Отговорността и режима те прави мъж, в днешно време това го няма, затова и поколението няма ценност изградена - Думи, действия, съвест и тн. Няма и да я изградат, освен ако не ги смаже животът и тогава разберат какво е да спазваш определени норми без мама и татко и най вече да държат на думата си! А доколкото за тази невероятна ПРОСТОТИЯ - мога да ти кажа само че простотия е имало както в казармата, така е имало и в колежа които ти уви не си отишъл и съжаляваш, така е имало и в другия край на света и винаги ще я има!

Ха ха и това е опит. Hе е приятно, но може да е полезно. В редица армии в момента се провеждат обучения с лютив спрей и тейзър. От тейзъра не знам какво е усещането, но от лютивия спрей знам и определено е ужасно. Ефектът му не се изразява само в лютена в очите, а като го вдишаш те задушава, което е не по-малко гадно, както и имаш чувството че кожата на лицето ти е попарена с вряла вода. 

преди 4 минути, дръндю написа:

сега имат цвет и не говоря за пробите на противогазите
честно да си кажа, нямам  никаква представа за тоя газ, гадовете падаха да се хилят и не ни даваха никаква информация
млад сержантите си слагаха някакви ампулки в противогаза, по лесно се дишало и за тях нямам представа
не напразно в предишен пост написах
добре, че нямаше война, че щехме сами да се избием

Ампулките са с амоняк ..от състава на ИЗП, и аз съм ползвал такива при кросовите бягания няколко пъти в големите летни жеги, помага за дишането да, особено когато си задъхан, но по важното е че изведнъж вс еедно мозъка е получил оросяване с кислород на Н-та степен ( особено при марш наскоците или дългите бягания когато те стегне и тиквата )..после ти се гади от тях ....

Иначе всичко друго дето го разправяш няма никакъв смисъл и логика...освен ако наистина не са ви пускали боен газ на открито по време на учения ( свит от някой склад така да се каже, уж за гавра с киртаците ) , само дето това никъде не се правеше и бе забранено...отделно че складовете такива бяха под строг контрол... и отчет...също като тези с боеприпаси и взривни вещества...

преди 4 минути, Sinbad_ написа:

...освен ако наистина не са ви пускали боен газ

не ми се вярва, боен газ да го пускат да се гаврят
след ползване на БОВ, полвината рота щехме да сме с тежки последици или мъртви

преди 24 минути, Sinbad_ написа:

Айде не се изхвърляй и ти, учебна димка ще дишаш спокойно без противогаз ама друг път...Дишаш разнесеното вече встрани и дотолкова разредено с въздух че изглежда почти прозрачен , а не дим...и то пак може да се закашляш...

Дори от учебни гръмчета понякога дима и миризмата  е задушаваща, особено ако са ти ги метнали в окопа близо до твоята лисича дупка или бункера 

Естествено че не съм се набутвал в гъстото, да не съм откачен. :38:

току-що, дръндю написа:

не ми се вярва, боен газ да го пускат да се гаврят
след ползване на БОВ, полвината рота щехме да сме с тежки последици или мъртви

Ами аз какво казвам, че е невъзможно точно поради тези причини... Затова и разказа ти за мен е доста мъглива фантастика почти...

преди 3 минути, Sinbad_ написа:

Ами аз какво казвам, че е невъзможно точно поради тези причини... Затова и разказа ти за мен е доста мъглива фантастика почти...

ползваха се много неща, за които нямахме никаква информация
дори и сега си мисля, че се укриват много събития и факти за онова време в казармите
пп

имай предвид, че съм бил редник и достъпа до информация е бил точно нула

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 12 минути, дръндю написа:

дори и сега си мисля, че се укриват много събития и факти за онова време в казармите

Виж, за масовата публика може да е така... съгласен съм че не са информирани, не знаят, доста легенди и измислици и преувеличения се разказват ..

Но за разлика от други, аз съм служил 15 години, 5 от които обучение.. така че нищо ново не мога да науча особено от някои тука дето автомат само са виждали на CS или Batelfield някоя си версия ..или са били служили наборна служба само ( която аз също съм служил 6 месеца, преди да кандидатствам и ме приемат във ВВОВУ ) 

П.С Не знам абсолютно всичко, но това което го знам, го знам със сигурност...

А м/у другото покрай мен са се случвали, или съм имал контакт с няколко жертви на казармата, двама от които починаха, а един бе  с 5 операции  във ВМА след прострелване неволно с АК на пост...Отделно случаите разказани достоверно от колеги, или спуснати по информационните канали до всички за осторожност...Но така е, все пак в казармата се играе със сериозни "играчки" и всяка непредпазливост се наказава...

П.П.С А самата тема тука като цяло, и другите които този автор, новоизлюпен по регистрация пуска , са не толкова да кажат реалността, а по скоро да наплюят тотално всичко  свързано с социалистическото минало...Него не го интересуват дори ел колите и екологичните проблеми, важно е да има много плюене или по Русия, или по връзката на Бг с Русия в минало и настояще... типичен сорсоиден трол , той и затова само копипейства  основно запазените поръчкови материали

преди 27 минути, Sinbad_ написа:

Ампулките са с амоняк ..от състава на ИЗП, и аз съм ползвал такива при кросовите бягания няколко пъти в големите летни жеги, помага за дишането да, особено когато си задъхан, но по важното е че изведнъж вс еедно мозъка е получил оросяване с кислород на Н-та степен

ей тва ся  е гадно
докато войника се задушава вий си ползвате ампулки

пп
сега остава някой да се издаде за задушливия, сълзотворен газ с който тровеха войниците

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 16 минути, дръндю написа:

пп

имай предвид, че съм бил редник и достъпа до информация е бил точно нула

Има много вредни неща, но наборните, а и като цяло по мирно време военнослужещите нямат досег до тях. Примерно бронебойни боеприпаси със сърдечници от обеднен уран. Обичайно се ползват волфрамови сърдечници, които не са толкова ефективни. Последно във войната със Сърбия американците ползваха боеприпаси с обеднен уран. 

преди 18 минути, дръндю написа:

ей тва ся  е гадно
докато войника се задушава вий си ползвате ампулки

Това се правеше на самоволен принцип, аз например не съм бутал собствения си пакет ИЗП, аз а и мои колеги  вземахме само  от тези които бяха дето се вика, за резервни ( непълни, или в излишък , или готвени за брак, с изтекъл срок по едно време ни ги бяха дали в оръжейната да седят)  . За другите не знам, но ИЗП беше част от военновременния запас, а там пипането не се препоръчваше... имаше и проверки....

А и това ползване на ампула помага в критичен случай и за кратко...Азю например на изпити по ФП веднъж ползвах, бяха големи жеги тогава лятото на монца, на обед трябваше да бягаме 3 километра, а навън беше към 40 градуса жега...асфалта през кубинкте пареше направо... И веднъж на марш скок 9-10  километра  ( мисля че толкова беше до язовира на Беляковец от военното , със стрелби и после пак на бегом обратно, и пак жегите лятото а и с пълно бойно )  

А и да, това не беше широкоразпространена практика, а ако си слаб като цяло бегач, не ти помагаше много.. малко хора ползваха ампули, имаше някои ползваха други средства като сиропи  и тем подобни...дори спрейове за астма :))

П.С Упс, кънтърстрайкаджията се появи с легенди за уранови  сърдечници на патрони   :))))))) 

оставям без коментар
нека тези, които са били редници в кашимерията да се изкажат
в тази тема няма да пиша повече, щото е безсмислено всякакво сравнение, на офицерски състав, сержанти и редници

преди 30 минути, Sinbad_ написа:

П.С Упс, кънтърстрайкаджията се появи с легенди за уранови  сърдечници на патрони   :))))))) 

Най- е смешно, когато човек е невеж и самоуверен, а си позволява да прави големи изказвания. "Легенди" са познанията, за които парадираш. 

http://www.modernarmy.ru/article/473/boepripasi-s-obednennim-uranom

преди 11 часа, Радул написа:

"Който не поддържа собствена армия, поддържа чужда". Без армия няма смисъл да се говори за независимост- това са реалностите! Сегашната ситуация в България, е ситуация на заробваща зависимост- никаква армия и огромна полиция. Само като видиш това и трябва да ти светне лампичката, какво аджеба се случва. И какво ще ти се случва, на теб, на децата ти и на поколенията занапред- ще бъдете обслужващ персонал, буфер, кенеф... на онези, които не им се свиди да поддържат армия. Огромната полиция пък служи не за да пази вас от някой, а да пази чуждослужещите чиновници (които вие бутафорно уж избирате) от самите вас! Да не ви хрумне нещо да се бунтувате- ще ви размажат като мухи! Ай живи и здрави, и честито на печелившите.

Радуле ай да не ме кръщаваш - като сме имали армия по соца, сякаш не бяхме заробени и зависими, и сякаш поколенията тогава не сърбаха попарата на чуждослужещи чиновници. Буфер и кенеф не, ами че и отатък - размазани по концлагери, ще се бунтуваш точно на върба у сряда. Като вземете да се превъзнасяте и направо забравяте, къде живеете. Като ви е направила казармата толкова мъже със всичките упойващи думи, дето ги ръсите така свободно, как я докарахте тази държава до под кривата круша? Нали уж чест, защита, достойнство там нещо си, че и на смърт отивате за клета майка България - пък в крайна сметка какво ..... гола вода, кал по гърбъ и пападурки из джебавете. Не е зле да изтрезнеете от въображаемия си героизъм - да ви бе толкова мила казармата да сте станали военни, само че още из онея години се знаеше, кой става военен: на който ръцете му у задника и гаечен ключ не знае как да държи.

Истината е, че казармата прецака всички ни и сега ви е яд, че не прецаква поколенията след нас - единственото, на което учи казармата е как да бъдеш гърчен и да си мълчиш: те ти в резултат държава на сдухянаци, дето най- елементарни права не знаят, не могат и нямат смелост да си отстоят.

преди 31 минути, sound написа:

....най- елементарни права не знаят, не могат и нямат смелост да си отстоят.

Ти собствено днес какво отстояваш - цената на водата или на хляба ? :lol6:

Я , да ни осветлиш тук , ако , как го правиш ! :)

.....Тотално сте се забъркали в понятията .....

преди 37 минути, sound написа:

Радуле ай да не ме кръщаваш - като сме имали армия по соца, сякаш не бяхме заробени и зависими, и сякаш поколенията тогава не сърбаха попарата на чуждослужещи чиновници. Буфер и кенеф не, ами че и отатък - размазани по концлагери, ще се бунтуваш точно на върба у сряда. Като вземете да се превъзнасяте и направо забравяте, къде живеете. Като ви е направила казармата толкова мъже със всичките упойващи думи, дето ги ръсите така свободно, как я докарахте тази държава до под кривата круша? Нали уж чест, защита, достойнство там нещо си, че и на смърт отивате за клета майка България - пък в крайна сметка какво ..... гола вода, кал по гърбъ и пападурки из джебавете. Не е зле да изтрезнеете от въображаемия си героизъм - да ви бе толкова мила казармата да сте станали военни, само че още из онея години се знаеше, кой става военен: на който ръцете му у задника и гаечен ключ не знае как да държи.

Истината е, че казармата прецака всички ни и сега ви е яд, че не прецаква поколенията след нас - единственото, на което учи казармата е как да бъдеш гърчен и да си мълчиш: те ти в резултат държава на сдухянаци, дето най- елементарни права не знаят, не могат и нямат смелост да си отстоят.

Kви концлагери бе друже ти бръмчат из главата? Да не си седял прекалено близо до инженер Миро, та поде тая глупава песен. Не станахме ГЕРОИ в казармата, станахме мъже. Научихме се да не ревем при всяко порязване и да разчитаме само на себе си. На теб лично какво ти прецака казармата? Че станахме сега и виновни за днешното дередже, макар да сме все още единствените дето нещо работят в тая държавица. По соца не били се бунтували също... Срещу какво да се бунтуват бе майна? Срещу това, че прехраната им е гарантирана при всяко положение? Срещу почивките по морето за без пари? Срещу безплатната лекарска помощ? Срещу безплатното образование? Срещу какво да се бунтуват? Ейййй една казарма имахте да избутате и 2 пъти годишно да идете на манифестация и опищяхте Света! Нали комунизма ви пречеше да се изявите- айде де. Изявявайте се. Ама като гледам изявите ви пак стигат само до рев и сополи.

А поколенията след нас са толкова прецакани, че бих предпочел да изкарам 10 казарми.

А болднатото, е може би най- ценния урок на казармата- Правото  е на страната на силния! Така е било, така е сега, така ще бъде винаги. Ще имаш толкова права, колкото можеш да си купиш.

Ех пустото му и робство - като навикне един път човек, все същото си иска. С какъв плам робите защитавате собствените си изедници - значи деба и комунизма му, да има как бих ви го натирил още един път, да си чакате там по десет години за трабантче и да се чудите на кой вожд да се надупите за цветен телевизор.

преди 19 минути, Радул написа:

Не станахме ГЕРОИ в казармата, станахме мъже.

Станал си "сдуханяк". До 90-те години младите българки можеха почти безпогрешно да различат войник-отпускар, въпреки цивилните дрехи и коса. Всички бяхме едни такива душевно смачкани и се радвахме на елементарни неща, които цивилният приема за даденост. Направо подарък, за грозните момичета, нямащи шанс с уважаващ себе си цивилен.

Това, което не те убива те прави по-силен, ама не мерси.

преди 4 часа, дръндю написа:

редници в кашимерията

Дрънди .... хм ... бил ли си във военна комисия, която определя в какъв род войски е годен да служи даден младеж, а?!

Да, пехотата принципно е "прецакана" .... но само и единствено със същата се превземаше позиция ... За това и се подлагаха на "по-груби" методи при обучението, за да се види кой е годен и кой не ... По-слабите (не само физически, а и психически) имаше начин да се пренасочат към друг род войски....

Да, трудно е в казармата - факт, но абсурд е да се лансират "грубите майтапи" като вид издевателство. Да, имало е изроди, но имаше и Дисцип ... и прочие ... и тежко му е горко на този който се изгаври с някой....

Мъ ко ли тъ мисля теб ... бил си в КЕЧъ и си усфояфал занаятъ крадене на жица ... :)

п.п. И моля, не задълбочавай в разликата между редник и офицер ... хм ... аз съм офицер ... та ... хм ...  

преди 6 минути, zemonti написа:

Станал си "сдуханяк". До 90-те години младите българки можеха почти безпогрешно да различат войник-отпускар, въпреки цивилните дрехи и коса. Всички бяхме едни такива душевно смачкани и се радвахме на елементарни неща, които цивилният приема за даденост. Направо подарък, за грозните момичета, нямащи шанс с уважаващ себе си цивилен.

Това, което не те убива те прави по-силен, ама не мерси.

Ти що не поостана за демокрацията бе душко, ми духна с първия вятър? Ей ся казарма няма, цивилност кооолкото си искаш. А че това което не ет убива те прави по- силен е 100 % вярно. Медицински, та дори физичен закон. Ама моля,ако предпочиташ да си болен, кой съм аз че да ти се бъркам?

преди 21 минути, sound написа:

Ех пустото му и робство - като навикне един път човек, все същото си иска. С какъв плам робите защитавате собствените си изедници - значи деба и комунизма му, да има как бих ви го натирил още един път, да си чакате там по десет години за трабантче и да се чудите на кой вожд да се надупите за цветен телевизор.

Ти така ли взе трабанчето и телевизора? :D

преди 1 минута, Радул написа:

Ти що не поостана за демокрацията бе душко, ми духна с първия вятър?

"С първия вятър"?!? Нещо си в грешка. 

15 години демокрация закачих преди да установя, че няма шанс да станем западняци.

преди 1 минута, zemonti написа:

"С първия вятър"?!? Нещо си в грешка. 

15 години демокрация закачих преди да установя, че няма шанс да станем западняци.

Поне стана ли западняк сега? Ти най- големите зорове си устискал и избяга баш кога дойде кефа. :)

току-що, zemonti написа:

На мен ми отне повече време да го разбера - този народ е народ робски и това е.

преди 2 минути, sound написа:

На мен ми отне повече време да го разбера - този народ е народ робски и това е.

Всеки народ е робски Саунде, всеки. Само му трябва подходяща почва. Тва го казвам сериозно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.