Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Става ли се мъж в казармата. Абсурдът, наречен казарма. Изборът между Казарма и Джендър

Featured Replies

преди 1 минута, дръндю написа:

това някаква игра на думи ли е?
наборен войник и доброволец
:lol6:

От моето семейство няма мъж, който да не е служил и да се отнася негативно към армията. Дядо ми и пра дядо ми по майчина линия, не просто са служили, а са воювали за родината си, за това и на много хора ни е болно, какво сега се случва с нея. Колко млади момчета в разцвета на силите си не са се върнали, само за да имаме своя държава и гордо да се наричаме българи. Тъжно е, че имате такова отношение, и към армията, и към България. 

• Отговори 429
  • Прегледи 33k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, дръндю написа:

това някаква игра на думи ли е?
наборен войник и доброволец
:lol6:

Къде видя противоречие викаш?

преди 14 минути, Soviet Soldier написа:

Тъжно е, че имате такова отношение, и към армията, и към България. 

тъжното е че в армията се бяха настанили дрисляци и при неизпълнение на пряка заповед, отиваш на съд
а някога имаше смъртни присъди
това че войници са отишли доброволно в Чернобил, беше комунистическа пропаганда по онова време
териториалната цялост на държавата, трябва да се гарантира по някакъв начин
така че, не съм против армията, разбира се че трябва да я има

преди 16 минути, дръндю написа:

при неизпълнение на пряка заповед, отиваш на съд

Така е във всяка армия, откакто свят светува. Така и трябва да бъде.

преди 33 минути, дръндю написа:

това че войници са отишли доброволно в Чернобил, беше комунистическа пропаганда по онова време

Не е никаква пропаганда!!! Документирано е!!! Наистина са били доброволци!!! Нещо повече, не само войници са отишли доброволци!!! Около 700 000 човека са се включили доброволно в потушаването на аварията!!! Даже наскоро излезе мини сериал!!! Ако не си го гледал, гледай го!!! Там също е показано за какво става въпрос и как военните и цивилните напълно доброволно се записват с ясното съзнание, че отиват на сигурна смърт, за да спасят близките си и останалите хора!!! Вие това няма как да го проумеете!!! Нямате съзнание!!! Мислиш ли че ако беше комунистическа пропаганда, холивудските еврейски измекяри щяха да пропуснат възможността да оплюят едно хубаво славният соц???

Аз мисля.  Та нали точно американските евреи създадоха комунизма,  къде е логиката да го плюят. 

преди 6 минути, Michigan111 написа:

Аз мисля.  Та нали точно американските евреи създадоха комунизма,  къде е логиката да го плюят. 

В грешка си!!! Американските евреи създадоха Уолстрийт и бретънуудското споразумение, а комунизма го създадоха франкфуртските евреи!!!

току-що, Джугашвили написа:

В грешка си!!! Американските евреи създадоха Уолстрийт и бретънуудското споразумение, а комунизма го създадоха франкфуртските евреи!!!

Щом съм в грешка, я ми кажи от къде Троцки взе пари да създаде червената армия - от Франкфурт или от САЩ?  Нали не мислиш, че са победили руските имперски войски с мотики и лопати. 

преди 2 минути, Michigan111 написа:

Щом съм в грешка, я ми кажи от къде Троцки взе пари да създаде червената армия - от Франкфурт или от САЩ?  Нали не мислиш, че са победили руските имперски войски с мотики и лопати. 

От Франкфурт!!! Там е централния клон на Ротшилд!!! Прочети и за франкфуртската школа, има какво да се научи!!! Там са идеолозите и всички до един са евреи!!! Американските евреи и САЩ финансират останалите държави от Антантата през Първата световна война, ако говорим за същия времеви период!!! Точно за това Германия и Австро-Унгария губят войната и впоследствие ги разчленяват!!! Също така американските евреи финансират Япония да нападне матушка Россия в гръб, както и белогвардейците, за да приберат парите на франкфуртските евреи, ама там удрят на дърво!!! Впоследствие всички знаем какво се случва!!! Великият грузинец взема властта и ги подкарва всичките наред!!! Че после бил сатрап, бил тоталитарен и т.н!!! Ами ще го плюят!!! Толкова пари им прибра, че още ги боли главата!!!

преди 17 часа, Soviet Soldier написа:

Аз като гледам в Сирия, в Украйна, в Йемен хора а не роботи воюват. А тая техника, кой ще се научи и къде да я ползва? А тактиките, при които ще я ползва? Да не говорим пък за мащабен конфликт с применения на ядрено оръжие. Електрониката в радиационна обстановка се скапва за броени минути. В Чернобил пробваха с роботи да елиминират последствията, видя се, че не става и изкарваха хора на покрива да ринат радиоактивно гориво от реактора. Човека е незаменим, та дори и техниката която има, трябва да се научи да я ползва правилно. 

Всяка една армия има нужда от опитни кадри, няма ли ги тях става като с турската армия при навлизане в Сирия, за 2 дена 11 модерни немски танка "Леопард 2" изгубиха и то не срещу пълноценна армия въоръжена със сериозна техника. 

48bd1b4600000578-5332247-image-a-42_1517

Ахам... радиацията скапвала електрониката значи.  навярно  разтопя платките :)))))))))))))))

А за операцията в Африн и загубените танкове, то не са загубени за 2 дена първо, и второ са загубени точно поради помоща на някои уж турски съюзници ( въоръжили и участващи на страната) на  кюрдските кучета с Джавелин и и не само ...А на война която и да е армия има загуби.. да напомням ли на на лаици като теб за Израелското фиаско , последното в  Ливан ( 2006-та ) където прехвалените Меркава и прехвалените кибуцки танкисти загубиха над 60 бройки от Хамас , при това въпреки тоталното бомбардиране от въздуха.. Ами за великите уж професионалисти и от ФАЩ.. колко загубени танка имат в Ирак след като военните действия свършват официално ..та те Рака в Сирия не можаха да вземат срещу още по зле въоръжените и подготвени уж идилци , преди да я сринат със земята тотално ( а там пак кюрдските  кучета им бяха сухопътно пушечно месо основно)   .... Мдам, преди да пишеш глупости вземи мисли,  и избий комплексите си исторически другаде..

П.С А тоя списател на пасквила в началото явно се е опитал да се изживее като постмодернистичен напреднал демоХратичен лизач на сорсоидни  задници... По големи глупости не бях чел като мнение за казармата ...

П.П.С За мен казарма трябва да има, но Бг не е в състояние да потдържа такава... Тя едва сега успява да потдръжа някакво подобие на прфесионална армия, камо ли да потдържа наборна...Да не говорим че кадъра и матриала става все по кекав, тъп  и некачествен ..то затова в началото на 90-те се наложи дори в строго секретните поделения да приемат  нас  турци  , не само заради демокрацията и равенството..

преди 16 минути, Sinbad_ написа:

Ахам... радиацията скапвала електрониката значи.  навярно  разтопя платките :)))))))))))))))

А за операцията в Африн и загубените танкове, то не са загубени за 2 дена първо, и второ са загубени точно поради помоща на някои уж турски съюзници ( въоръжили и участващи на страната) на  кюрдските кучета с Джавелин и и не само ...А на война която и да е армия има загуби.. да напомням ли на на лаици като теб за Израелското фиаско , последното в  Ливан ( 2006-та ) където прехвалените Меркава и прехвалените кибуцки танкисти загубиха над 60 бройки от Хамас , при това въпреки тоталното бомбардиране от въздуха.. Ами за великите уж професионалисти и от ФАЩ.. колко загубени танка имат в Ирак след като военните действия свършват официално ..та те Рака в Сирия не можаха да вземат срещу още по зле въоръжените и подготвени уж идилци , преди да я сринат със земята тотално ( а там пак кюрдските  кучета им бяха сухопътно пушечно месо основно)   .... Мдам, преди да пишеш глупости вземи мисли,  и избий комплексите си исторически другаде..

П.С А тоя списател на пасквила в началото явно се е опитал да се изживее като постмодернистичен напреднал демоХратичен лизач на сорсоидни  задници... По големи глупости не бях чел като мнение за казармата ...

Кюрди някой друг път. Точно ИДИЛ им разказаха играта, въоръжени с американски ПТУР-ове TOW-71 от 70-те години на миналия век. "кюрдските кучета" Ха ха единствените кучета и варвари дълбоко в гените си, това са турците налагали геноцид над не 1 или 2 народа, включително българския. Имам познати кюрди, прекрасни хора, които безкрайно уважавам и реално им съчувствам, че цял свят ги ползва като инструмент за реализиране на целите си, а те над 40 милиона още нямат свое късче земя, което сами да управляват и да живеят спокойно. 

преди 27 минути, Sinbad_ написа:

Ама ти вярно си бая комплексиран :))))

Затова ли любимците ти се изнесоха от Африн като бити педераси с подвита опашка, щото бяха много велики на приказки :)))

А ИДИЛ в Джераблус при първата операция с кого се кооперираше бе каун, дето искаха цялата граница да вземат под свой контрол, но не стана номера и ги изпревариха :))) Кобане, как беше "взет" от същите тези велики кюрдски "войни", ами Манбидж  :))) кой подкрепяше и даваше въоръжение на ИДИЛ в Сирия, да ти поствам ли видеата с Бг оръжие, както и американско и израелско такова, включая най нови противотанкови ракетни системи .. не че старите са лоши, иракците колко абрамса изнесоха с допотопния РПГ-7 ....

Та така, продължавай да си мечтаеш , това поне е безплатно...

П.С А ето още едно видео за турските  леопарди, нали те кефят и са ти любима тема за злобарка :)))

Комплексиран? С подобни лично квалификации дома, към хората които са пропуснали да те възпитат. Не е никак сложно да си води аргументиран спор, без да се нагрубява събеседника, но за това трябва да си адекватен човек. 

Личи ти че казарма не си и помирисвал. На времето там поне това обясняваха, как действа радиацията. Да реално разказва играта на електрониката за нула време. Даже въпреки дебелата броня на танковете, още по сталинско време в Т-55 облепват вътрешността на танка със специален слой, който частично спира радиацията, защото дори и дебелите бронеплочи не са справят. Ето за това ви е казармата нужна, поне елементарни неща да знаете, ако стане беля да са по-малко жертвите. 

Ядреният взрив има различни поразяващи фактори: 
1. Силно светлинно излъчване, неговото излъчване идва от областта на ядрения взрив, такова топлинно излъчване в Япония буквално изпарява живи хора, а техниката се стопява и пали. 
2. Електромагнитен импулс, той най-силно въздейства върху електрооборудването във всякакъв вид техника. 
3. Проникващата радиация, този фактор освен вреден за човека и електрониката и и много труден за възпрепятстване. Точно заради него се монтира специална облицовка от вътрешната страна на танковете. Топлината и електромагнитните импулси до голяма степен се гасят от бронята, но не и радиацията. 
4. Ударна вълна. От нея бронираната техника може да не се разруши, но ако не е херметизирана, екипажът е до там. 
5. Последния и най-продължителен вреден фактор е радиоактивното заразяване на територията на бойните действия, за това има системи в бронетехниката, които предпазват заразения въздух да не прониква в отделението при екипажа. 

Още от 50-те в танковете стои датчик, който при ядрен взрив улавя излъчването на радиация и автоматично херметизира машината, както и гаси двигателя, предупреждава екипажа и всичко това за няколко секунди. 

Доста интересни и полезни неща могат да се научат в армията, когато тя функционира правилно. Образците военна техника, които могат да функционират нормално в такива условия не са никак много. След подобна война, когато огромна част от техниката и заводите са унищожени, решаващия етап на войната ще се провежда с жива сила. Човешкия фактор дори и днес е незаменим и не случайно в най-мощните армии служат МИЛИОНИ души. 

преди 3 часа, Soviet Soldier написа:

От моето семейство няма мъж, който да не е служил и да се отнася негативно към армията. Дядо ми и пра дядо ми по майчина линия, не просто са служили, а са воювали за родината си

Без да умаловажавам достойнствата на дядо ти, той вероятно не е воювал за родината си, а за експанзията на Хитлер, убивайки дядовци на днешните ни западни съюзници и партньори.

Тези пропагандни лозунги "за родината", "патриотичен героизъм" и подобен синтетичен военен морал е манипулация да те пратят да убиваш невинни противникови войници заради политически интереси.

За един си герой, за друг си терорист.

преди 1 минута, zemonti написа:

Без да умаловажавам достойнствата на дядо ти, той вероятно не е воювал за родината си, а за експанзията на Хитлер, убивайки дядовци на днешните ни западни съюзници и партньори.

Тези пропагандни лозунги "за родината", "патриотичен героизъм" и подобен синтетичен военен морал е пропагандата да те пратят да убиваш невинни противникови войници заради политически интереси.

Така сме устроени хората, още от самото начало, когато даден конфликт на интереси не може да бъде решен по дипломатичен начин се преминава към сила. И защо да не ги убива въпросните "невинни" противникови войници, ако желаят да заграбят от родината ми, да прегазят свободите и ценностите ми със сила? Ако ИДИЛ стартира дейност на наша територия, то ние какво точно трябва да правим? Да приемем исляма и да отрежем главите на неверниците? Това да воюваш означава да отстояваш дадени ценности, били те духовни или материални. Или както османската империя се опитва освен да заграби територията ни, със сила принуждава много българи (така наречените помаци) да приемат и дивашката им култура и религия. И аз срещу това не бива да се съпротивлявам, така ли? 

А колкото до миналото , до нашите предци, ние живеем в държава граничеща изцяло с бивши свои територии населявани с българи. Вижте какво сториха с братята ни в Македония, насилствено чрез терор ги принудиха да изменят своето самосъзнание. Нашите деди са воювали и заради тях, и заради земите ни, и в памет на техните предци паднали в бой за България. 

преди 3 минути, Sinbad_ написа:

Мдам.. смешнико, не знам дали някога си засичал  мои постове тука в подобни теми, но говориш с  офицер от запаса ..И при това не от фазанарията...

Така че спести си напъните, и недей се пъна точно мен да учиш кое какво е, и как е... 15 години от живота ми са минали в БА ...

Бъди жив и здрав, и айде у лево ... с надъхани комплексари отдавна не ми е интересно нито цел  да споря ...

Ха ха какъв офицер си ти? Поведението ти е, като на пубер, не на зрял мъж, щом не можеш да водиш един елементарен аргументиран спор без да обиждаш останалите. Изобщо не смятам да ти падам на нивото и да превръщам форумът в детска градина. 

преди 12 минути, zemonti написа:

Тези пропагандни лозунги "за родината", "патриотичен героизъм" и подобен синтетичен военен морал е манипулация да те пратят да убиваш невинни противникови войници заради политически интереси.

Така. Те са изпратени срещу теб с абсолютно същите мотиви и лозунги. И на война не отиваш да убиваш, а да оцелееш. Дали ще оцелееш зависи от подготовката ти. А който оцелее е победител.

преди 17 часа, Джугашвили написа:

А, този път не стана червен и се публикува нормално!!! А сега де, каква да е причината??? Освен да е саботаж срещу Джуганчето, друга причина не виждам!!!

Има софтуер, който следи за обидни думи и ако има такава дума или нещо не му хареса блокира поста. Не е само при теб, а е за целия форум.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 23 часа, дръндю написа:

и пусна газ, от който се спасихме набърже с противогази

Ти не си мъж  учебните димки си ги дишах спокойно и без противогаз, пък ти си се разциврил кат последния пикльо от едното нищо. Слагай полата и върви да ти отрежат морковчето, не ти е нужно и без това.

От армията ми останаха само хубавите спомени с колегите, но до там. След казармата излезнах с хемероиди, гъбички и дископатия. Общо взето е най-голямото губене на време. С противоричиво мнение съм. За съм за задължителна казарма , но не повече от 6 месеца, но като цяло ще е най-добре в света никоя държава да няма армия и държавите да се разбират дипломатически. 

Успяха да смачкат човешкото в нас и да ни "направят мъже" още преди клетвата. През останалото време беше безплатен труд, невероятна ПРОСТОТИЯ и извращения.

Определено излязох по-ниско качество мъж/съпруг/професионалист/творец, отколкото щях да бъда ако го бях прекарал това време в колеж.

преди 1 час, sliderum написа:

Ти не си мъж  учебните димки си ги дишах спокойно и без противогаз, пък ти си се разциврил кат последния пикльо от едното нищо. Слагай полата и върви да ти отрежат морковчето, не ти е нужно и без това.

кви димки бълнуваш, тва нема никакъв цвет,  никакъв дим, само та задушава и люти
по онова време противогазите беха с маркучи и некои съ изхитрява да ги откачват от филтъра
за туй ни прилагаха тоя трик с газ
димки се ползваха само при ученията, кога превземахме баиря
требеше да следваме танковете, и кът минат през димът на некоя оранжева ставахме кът индианци

преди 8 минути, дръндю написа:

кви димки бълнуваш, тва нема никакъв цвет,  никакъв дим, само та задушава и люти
по онова време противогазите беха с маркучи и некои съ изхитрява да ги откачват от филтъра
требеше да следваме танковете, и кът минат през димът на некоя оранжева ставахме кът индианци

Че люти, люти, има и безцветни димки не са само оранжевите.

преди 1 час, sliderum написа:

Айде не се изхвърляй и ти, учебна димка ще дишаш спокойно без противогаз ама друг път...Дишаш разнесеното вече встрани и дотолкова разредено с въздух че изглежда почти прозрачен , а не дим...и то пак може да се закашляш...

Дори от учебни гръмчета понякога дима и миризмата  е задушаваща, особено ако са ти ги метнали в окопа близо до твоята лисича дупка или бункера 

току-що, sliderum написа:

Че люти, люти, има и безцветни димки не са само оранжевите.

не съм виждал безцветни
беха бели и оранжеви по онова време, само тоя лютивия газ беше безцветен

преди 15 минути, дръндю написа:

Айде още един сказател.. какъв безцветен газ бе драги... Ти да не се бъркаш с газовете които пускат в палатка за да пробват противогаза, и да ви покажат какво е например дори малка концентрация на задушлив фосфорен или друг по безвреден в малка доза  газ....

Никакви безцветни газови димки, или гранати няма в армията.. Сълзотворните в полицията дори имат цвят ...

П.С Противогаза с маркуч, слончето така наречено все още си седи по складове, и си е достатъчно ефективен в доста случаи, а в добавка с хопкалитов патрон пази и от невропаралитични дори ..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.