Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Bozhidar Denkov

Става ли се мъж в казармата. Абсурдът, наречен казарма. Изборът между Казарма и Джендър

Препоръчан отговор


Цитат
 
kazarma-vojnitsi.jpg
Днешните младежи не са застрашени от онзи глупав абсурд, наречен казарма, но периодично рaзни чичковци и дядовци, предимно с лява политическа ориентация и размити неясни спомени, надигат глас за връщането й, което ме провокира да драсна и аз няколко реда по темата. Мога да разказвам до безкрай чудновати и странни истории, но ще опитам да избера най-важното.

Липсата на задължителна казарма е признак за демокрация. Най-добрият пример е САЩ. Само професионалисти, чието семейство е осигурено до живот, т.е. дори да бъдеш убит, най-близките ти няма да останат на улицата и да се чудят с какво да купят хляб. По този начин съвсем естествено стимулират съвестното изпълнение на задълженията. Не както е при комунистическите държави – налагат принудително, след което започва голямото надлъгване и нямаш никакъв стимул да бъдеш образцов войник, защото в крайна сметка не получаваш друго освен потупване по рамото. А в замяна си заложил живота си!

 
%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B0%D0%B9%D0%BB.jpg


Благодарение на старата ни военна слава преди 1944г, след идването на комунистите армията се пълни с комплексирани мъжленца, за които пагонът е единственият начин да добият самочувствие. Традицията продължава чак до 1989г. Това е обяснението защо сред офицерите е пълно със страхливи мишоци, незабележими в цивилния свят, но ставащи истински зверове щом прекрачат портала на поделението .

Малко хора си дават сметка за описаното в предния абзац, тъй като всеки има по някой приятел с пагон и отказва да признае недостатъците му. Опитах да го обясня на моя колежка, а тя се обиди. По късно разбрах защо: била омъжена за военен и живеела в блок на военни. Много ясно, че няма да признае фактите. Всъщност невъзможно е да ги види, понеже офицерите са по-тихи от водата в цивилния свят, а показват животинското у себе си само там, където им е дадена власт – в поделението.

Знаете приказката “Отиваш в казарма за да станеш мъж”. Как по-точно – чрез мачкане на човешкото достойнство? Това е пълна глупост. Можеш да станеш мъж в реална обстановка, т.е. на война. Hо не и в мирно време, където губиш цяла година или повече в безцелно обикаляне по лавки и караули, пазейки празни складове или такива с бракувана техника, към която и циганин-вехтошар не проявява интерес. Нали помните как теглиха самолет по шосе за автомобили, тъй като не можеше да полети? Цялата ни техника е такава. 
 
 
Collins_Barracks,_Dublin.jpg


При това положение съвсем естествено идва скуката, а тя е предпоставка за безбройните гаври с новобранци. Видях как иначе свестни момчета се изкушиха да тормозят новопристигналите. Писал съм вече за скрития звяр. В моята рота единствено аз не се изкуших, защото съм такъв и в реалния живот – мразя мачкането на други хора. Cещате ли се колко пъти и на колко места се е случвало за половин век комунизъм?

В затвореното пространство няма къде да избягаш. Аз от самото начало започнах да правя наопаки, за което понесох последствията – месеци наред без отпуска и постоянен наряд. Още в учебния център лежах в ареста, което е уникално за новобранец – по принцип се случва чак в бойното поделение. Причината: на втория караул ме хванаха да спя на поста. Така и не се примирх с безсмисленото бичене на стойки.

По-късно в бойното поделение старите войници по традиция пробвахa да ми тежкареят, но само с мен не излязоха на глава, поради което за всеки гаф ме изкарваха виновен и ротният, естествено, им вярваше. Или поне се правеше, че им вярва. Последствията: нови месеци без отпуска и постоянен наряд. Моят отговор: например ОВС по време на наряд – напуснах поделението, докато бях дежурен по рота. Hе за друго, а за да колим прасе в едно близко село. За отклонение от военна служба в по-строги времена се е полагал дисцип – военният затвор, който по нищо не се различава от истинския. Ето го поредният абсурд: пращайки те там, за нищо и никакво провинение могат да те превърнат в истински престъпник. А една малка презоградска отпуска не е като да ограбиш или убиеш човек, нали? Само че получаваш същото наказание. На мен ми се размина, защото служих, когато казармата беше на доизживяване и не спазваха строго правилника.

Интелигентният човек няма как да приеме казармата, защото всеки божи ден си припомня, че губи ценно време, което би могъл да оползотвори по много по-добър начин. Аз съм живял сред умни образовани хора, пътувал съм, наслаждавал съм се на света – още преди казармата. В един момент искат да ме заковат на мръсно място, с мръсни дрехи и, о, Боже, баня само веднъж в седмицата/!!!/. Последното направо ме шокира. Аз, който съм свикнал от малък, че банята е задължителна всеки ден, да не мога да го направя! Помня колко пъти, въпреки забраната, съм ставал посред нощ и съм се къпал със студена вода, защото нямаше топла. А в бойното поделение изобщо не пускаха вода – само по един час сутрин и вечер.

Няма елементарни условия, а искат да прекарaш в поделението година или повече. Що за абсурд?!
 
%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9.jpg


Въпреки това трябва да ви кажа, че има хора, за които казармата в този й вид беше като хотел. Сериозно говоря! Видях го с очите си. Ако едно момче е живяло на полето сред овце, то скача от радост като му дадат шинел и кубинки. Пък и храна в стола, и легло ... Един такъв овчар от Мездра разправяше “На втори пост всяко храстче ми вика тати”, т.е. лъскал чекии, докато е наряд. Сещате се, на този лайна да му сервираш, пак ще е доволен, защото не плаща.

Същият тип хора искат връщане на задължителната казарма. Bъпросът е ти дали би искал да контактуваш с такива в твоята рота? Едва ли ще ти хареса, но трябва да се примириш, понеже както казах, интелигетните хора не одобряват казармата.

Задължителната служба даваше възможности за измами, връзкарство и какво ли още не.

Тъй като постоянно бях наказан, единствените начини да изляза легална отпуска преди полагаемата бяха връзки или плащанe. Или двете накуп. С двустранна бронхопневмония и официално направление от лечебницата ротният три пъти/!!!/ отказа да ме пусне до ВМА – трябвали му хора. Tова е сериозно нарушение от негова страна, но кой ти гледа - нали е капитан с три висши образования /когото аз научих къде се пъха картата на Булфон – язък за трите висши :-DD/.

Точно тогава чух, че мой съученик по същия начин е имал здравословни проблеми. Hе са го пуснали до болницата, поради което е стигнал до хемодиализа – по вина на военните/!!!/. Това ми подпали фитилите и вдигнах такава врява, че още на следващата сутрин бях във ВМА. Там ме гледаха в ръцете - дали подавам пари. Hе искаха да ме приемат, въпреки че петната на дробовете ми бяха толкова големи, чак аз ги виждах на рентгеновата снимка без да съм медицинско лице. Трябваше вечерта да съм в поделението, но нарочно не отидох. Hа следващия ден зет ми откри негова приятелка, която познавала шефа на една от клиниките. Най-после ме приеха за седмица, а после 20 дни с контролен преглед. Hа контролния платих 100 марки за още 20 с контролен. Лекарят сам си каза, че може още два пъти по толкова да ми даде срещу съответното заплащане, но аз нямах нужда, защото дойде време за полагаемата отпуска.

Струва ви се много? Защото не знаете за други случаи. Най-големият връзкар си плати и го уволниха още в учебния център. Друг само пристигна в бойното поделение, откъдето роднините го взеха и повече не се върна. Трети изкара службата като на работа – куриер във ВМА от 8 до 17 часа, а през останалото време вкъщи.

При нас беше и синът на някакъв бизнесмен - може би мутра, но не съм сигурен, защото упорито криеше с тайнствена усмивка. Баща му идваше по време на вечерна проверка, говореше нещо на оперативния и взимаше войника от строя. Така беше и с отпуските – веднъж, два, три пъти и ..... шах, синът сам отказа да излиза. Tака и не разбрахме подробности. Hе знам какво са му правили в ротата старите войници, но синът изведнъж спря отпуските и по желание се пишеше наряд. Всеки сам да го тълкува според фантазията си 😄

Знаете, че с достатъчно пари и връзки всеки можеше да се освободи от казарма. Hа негово място поставяха хора, които имат здравословна причина да не влизат. Така при нас се озова човек с цироза – забранено, ама факт. Имаше хипертоник, който на едно ФП /Физическа подготовка/ падна в тревата и не можеше въздух да поеме. После разказа “Мислех, че умирам”. Aбсолютният връх – в моята рота имаше олигофрен/!!!/. Изпускаше звуци подобни на тези от Чюбака и малко приличаше на него в муцуната. Знаете ли какво е да дадат на такъв автомат с 60 патрона и ти да го сменяш в 2 часа през нощта, знаейки че до преди минути е спал и в момента се чуди къде е? Слава Богу, нито веднъж не е стрелял!

Мога да разказвам още много, но ще остане за друг път. Смятам, разбрахте че от казармата полза няма, но пък вредата е огромна.

http://www.faktualno.com/2018/12/blog-post_43.html

 

Цитат

При социализма България беше Руска губерния и воиниците бяха Пушечно месо на съветската комунистическа идеология! Вас кат ва гледам коментиращите мижитурки, все сте се били за родината, първи ще се скриете като мишки.....  Да, казармата е затвор и недоразумение, безобразие и абсолютна безумщина и място на което си изби*ва*ха ком**лекс*ите без***мо*зъчни чов*еч**ета.......хубаво, е че повече няма да тормози 18 годишните повече...аре Амин. Казармата е най- голямата простотия в Бг историята. Верно си е. Който е служил и не е излязъл еднакво тъп с останалите (според поговорката- различно умни влизат, еднакво тъпи излизат) - знае отлично това. И не знам, защо нямаше осъдени за всички престъпления правени там от офицери и подофицери. За извращенията няма да говорим. Елхово-Грудово-Звездец са достатъчни. Само мал**оу*мен т**ъ*п гов**ед**ар може да защитава бг казармата, а както виждаме, коментиращите повече са такива-ма**ло**ум*ници. Явно те не са виждали пръснати човешки мозъци, след самоубийство на караулен. Момче на 20 години... Едва ли се е самоубил от щастие там... Но мал**оу*мн****икът ще каже- този не е станал мъж... На чужд гръб и сто тояги са малко... На ку**ха кр**ату*на, доказателства не и трябват.Аз съм служил в Болярово 27 месеца, Грудово му викахме пансион за девици. Който е бил в Болярово знае за какво говоря. Извра**щен*ия бо**ища само**убий**ства, и безкрайни военни маневри из полетата, такава казарма аз видях.По- скоро бих казал, че в казармата влизаха ТЕ**Л**ЕТ*А и след две години излизаха ГО**ВЕ**Д*А и В**ОЛ**ОВ*Е. Излизаха роб**че*та, които викаха "слушам" на началството и нямаха никаква инициатива, никакво самостоятелно мислене, никакво желание да направят нещо по своя идея. Излизаха м**ага**ре*та, които само знаят как да кръшкат и да се измъкват, да се оправдават, да пробутват на някой друг работата, която трябва да се свърши. Вършиха всичко от страх, някой да не ги накаже. Един от основните "лозунги" на войниците беше: "Проспаното време в казармата не е изгубено!"  Истински мъж е този който решава сам, действа, носи отговорност за това което върши, който не чака някой да му нареди, някой да му заповяда. Който не вика "слушам" и "тъй вярно" а казва "аз мога" и "аз ще направя".При съвременната неокомплектовка на армията с професионални войници, чудя се, къде сте всички тези безаргументни ругателчета на автора и хвалители на казармата? Или сте същите, които са готови и дец*ата си да из*яд*ат, само да сте си добре и на спокойничко, защото нито род, нито родина могат да ви развълнуват!?! Само п****сти са ви в главите, защото нивото е такова...  Драги ******, хвалителите на казармата са вече на почтена възраст и за жалост, не стават за казарма. А тези, които биха станали за казарма, НЕ СТА*В*АТ ЗА НИ*ЩО.   Г-жо *******, родете си син, възпитайте си го да става за нещо и го изпратете после в казармата, та вернo нищо да не стане! Ако хвалителите са само фосили, да си приберат фосилните мнения и да гледат внуци! Или вие изпращате в казарма само чуждите деца, точно като комунистите тогава!?! Е, моите двама сина няма да ходят казарма - лично и категорично ще се погрижа, именно защото аз съм ходил и знам какъв е смисълът от нея!!!  Но диктатурата фалира, а с нея и казармените из*стъп**ления - сори мр*ако**бе**сници!  Научете се да издържате професионална армия, вместо да издев**ате*лствате над чу*ждите де*ца!    В статията има много истини! След 90-та година вече не беше казарма, а м*ъка! Някои хора бъркат израстването и възмажаването с ма*зох**изма и идиот**щ**ината!  Абсолютно съм съгласен със статията - ми*зерия, изв**ращ*ения, уни*жения, потъпк*ване на човешкото до*стойнство, не*прик*р*ита к*ору**пци**я на всички нива, всякакви м*ал**оум**ници и по**лугр**амо**тни ин**ди**види, признати за "Годен за военна служба" ,  ред*овно пи**я**ни ста*ршини, комп**ле**кс***ирани оф*ицери,  които ла*зят пр*ез жените си, но като сложат паг*оните и влязат в поде*лението изведнъж стават много важни;  Какво ми давате за пример Швейцария?? Знаете ли какво представлява швейцарската казарма? СТО ПРОЦЕНТА от времето тактически занятия и бойни стрелби, няма караули през ден, няма и*ди**отс**ко наб*иване на крак по плаца по цял ден (строева подготовка), няма работни групи в столовата и където се сетиш - по ст***рое**жите на ви**ли на нач**ални*ци, изобщо всяка несвойствена работа е изключена априори, за екипировката, снаряжението и битовите условия няма смисъл за говорим - швейцарският военен бюджет е ДЕСЕТ пъти по-голям от българския, затова нашите ш**апк**ар*и плачат за казармата- няма кой вече да им работи на ан*гар*ия, трябва да се плаща :))))))))))Подпис на Автора. хахах, намерил кой да ми казва, виж себе си = то само май на Бог се разчита, както се вижда по събитията, от тази година. Даа, именно тези физзарядки победиха НАТО, вкараха Турция и Гърция във Варшавския договор и доведоха до масовата свръхграмотност- когато в някое заглавие можеш да прочетеш "физарядка".

Цитат

Ето от такива ум**ни*ци, където с едно изречение са разбрали всичко, бягайте с 200. Естествено, няма как да не се говори за казарма и веднага да не дойдат "американските господари". Ми**зерия на духо*вно и физиче*ско ниво, ста*ра тех*ника, пр**о*сти, нео*бразо**вани син*ове и вну*ци на хо*ра, оби*рали ма*ндри, за да полу*чат па*гон, изведнъж ще правят от тебе мъж. Да се чудим в един период от 20 години през миналия век как се е справила Майка България без казармата да погл*ъща момчета и да п**люе мъже. Най-про**сти*те, прот**и*вни или добри, но заблудени хора, които познавам, са привържениците на казармата и комунистическия строй. Много хубава била казармата, станали мъже там, ала всички истории, които слушаш са или за г**а*ври между войници, или за кр*ад**ене или за га**в**ра от ста**рш*инка*та, който задъ**лжително е п**ия*н. Аз наистина излезнах мъж от казармата - мъж, убеден в това какво е хубаво и какво не, какво е правилно и кое е абсурдно. Благодаря ти, казармо!

Цитат

Статията не е пропагандна.
Хората, които хвалят най-много казармата са били на вис**оки пос**тове и са се г**авр**и*ли с мла*дите вой*ници.
Казармата е произвеждала ро**би, а не мъже. Целта е била мъжете да са със ро**бс*ко само**съзнание и с някакво изкуствено самочувств**ие придобито от това, че са служ**или уж в полза на България и така тези мъже не са се борили за човешки права. На всички и е ясно, че не са се зачи**тали чове**шките пра**ва по това време.

Цитат

според "положи**тел**ното" й е че осигу*рява раб**ота на х*ора, които иначе про**сто ня**м**а к*ъд*е да ра***бо**тят.

на мен ми е супер интересно как въобще би съществувал ин**дивид, който да не разб*ира, че това е ро**бство и лиш**аване от сво**бода.
осве*н те*зи, за които отв**аря раб**отни м**еста, в които не само не се пра**ви нищ**о, но даже, за бонус, мо*же да се разп*ол**агаш с живо**та на робч**ета**та.

Официална страница с коментари: http://www.otizvora.com/2016/03/7520
Резюме: В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история. Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия. Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“. Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.
https://www.youtube....h?v=yZ6g9gDgGPs

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 19 минути, Bozhidar Denkov написа:

Статията не е пропагандна.
Хората, които хвалят най-много казармата са били на вис**оки пос**тове и са се г**авр**и*ли с мла*дите вой*ници.
Казармата е произвеждала ро**би, а не мъже. Целта е била мъжете да са със ро**бс*ко само**съзнание и с някакво изкуствено самочувств**ие придобито от това, че са служ**или уж в полза на България и така тези мъже не са се борили за човешки права. На всички и е ясно, че не са се зачи**тали чове**шките пра**ва по това време.

изключително вярно
същото отношение беше и по време на ежегодните сборове/запаси
верно, че имахме някаква относителна свобода...тъй де, спрямо редовната служба
 по лагерите масово се крадяха одеала, кюнци за печките в палатките, защото фатмаците ни обираха 
а накрая, дори си плащахме в брой за "изгубени" вещи по време на запаса

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чудя се кога ще спрат да се използват произволни думички с произволно измислени значения, щипнати от английския...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе нали щеше да ни освобождаваш от присъствието си?

Докога безлични цитати от разни субекти, дето не знаят нищо? Аз съм си изкарал 2 години там. 

На тролчетата и джендърчетата им препоръчвам да си "изпусннат сапунчето в банята" (според казармения фолклор).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казармата е прекрасно нещо, стига да е финансирана и управлявана, както трябва. Издевателства има навсякъде, в училище, даже в детската градина, просто хората сме такива, има и боклуци, няма как без тях. Обаче страна без военна мощ може да е най-много марионетка, като България и да се мъчи да се сгуши под нечие крило, било то на Германия, СССР, или както снес САЩ, но виждате, че американците не желаят повече да плащат за отбраната на Европа. Също така може да видите как две натовски страни, като Турция и Гърция 70-те бяха в конфликт и все още огромна част от Кипър е окупирана незаконно от Турция. А народ без държава е постоянно подритван и тормозен, вижте горките кюдри избивани и мразени от турци, араби, иранци. Пък Русия и САЩ никак не ги еня, даже се възползват с пълна сила от тях въоръжавайки ги и насъсквайки ги срещу техни политически противници. България на там е тръгнала, да сме новите цигани пръснати по Европа, или като кюрдите, племе без държава ползвано за наказание на азиатските диваци.
Вижте Израел, като територия и население е съпоставима с България, всеки един здрав гражданин служи, в това число и жените и имат огромна власт над региона, включително и държави многократно превъзхождащи ги, като територия и население. Имат отлична военна индустрия, произвеждат много неща сами, икономически са далеч пред нас. 

Ще си позволя да цитирам един ярък български патриот, полк. Петко Йотов: 
 

Здравей, млади войнико!

Пиша ти това писмо, за да ти кажа някои неща, които на мен не е имало кой да ми каже. Не приемай написаното като съвети, защото на този свят най-ненужно е да се дават съвети. На умния не му трябват, а глупакът не ги приема.

Нося пагони от 28 септември 1966 година. Изживял съм много хубави неща и съм понесъл много казармени простотии. Имаш правото да възкликнеш: “Леле, тоя колко е задръстен за толкова години служба!” Да това е един от вариантите, а може и по-иначе. Най-напред искам да ти кажа защо все пак трябва да се служи на тая наша България.

Само след Освобождението българското войнство участва за 60 години в пет войни. В тях загиват около 200 хиляди воини и около половин милион са ранени и осакатени. Нима те са искали да убиват и да бъдат убивани? Между тях е и някой от твоите предци!

Прадядо ми по бащина линия загива при Одрин през 1913-та. Дядо ми по майчина линия имаше три рани и три кръста за храброст от трите войни.

Та раняваният и оцелял много ни е разказвал за войните. И когато е воювал, вече е имал жена и четири деца. Нима не са му били мили? Нима е тръгнал ей така на война? На тях, на нашите деди, полуграмотни или неграмотни, са им казвали защо трябва да се обучат и да станат добри войници по един много човешки начин.

“Млади войнико, трябва да стреляш точно, да се окопаваш бързо и добре. Ако не стреляш точно, стрелят по теб. Ти трябва да се биеш и да побеждаваш, а не да загиваш. Твоята смърт води до поражение, а поражението довежда врага в бащиния ти дом, при твоята майка, жена и деца.”

Всъщност ти това го знаещ, но убеден ли си, че е жизнено необходимо? С какви мисли тръгваш за казармата? А може би с какви не искаш да тръгнеш? Знаеш ли, иска ми се да споделя с тебе едно мое схващане за понятието “Отечество”. Струва ми се, че то, Отечеството, няма множествено число, макар че дълги години се готвехме да браним нашето Отечество. Отечеството е нещо много лично, съкровено, свято. Моето Отечество е там, на един баир в Тетевенския балкан. Там, където съм се родил и израсъл. Моето Отечество е къщата ни, дворът, големия орех, на който ми връзваха люлка, кладенчето в букака със студена вода, майка ми, баща ми и по-късно – жена ми и двете ми деца.

Това е моето лично Отечество и аз не го давам на никого. Готов съм да го браня до смърт от външните, пък сега, изглежда, и от вътрешните врагове. Ето защо трябва да съм подготвен за защитата на моето Отечество. Аз ще залегна в окопа на границата на моята България не за вилите в Бояна или за нечии дебели вратове. Ще лежа в буренясалия окоп именно за моето лично Отечество. Откакто свят светува това е първото назначение на мъжа – да защитава близките си и родния си край, Отечеството. То не случайно е наречено “Отечество” – на името на отеца, бащата, създателя и защитника.

Ти, млади войнико, готов ли си да защитиш своето Отечество? Млади момко, това не са лозунги. Това е една тъжна потребност!

И възниква въпросът, що за човек е българинът, що за човек си ти, негов вековен наследник? Всички ли българи с любов отиваха в казармата? Отговорът е твърде изненадващ за тебе, млади войнико. Да, всички искаха да отидат в казармата, но не всички имаха тази възможност. Още със създаването на българската войска след Освобождението българина вижда в нея символа на свободата и сигурността на България. Чест, достойнство и дълг е да се служи във войската българска. И защо всички желаещи не са могли да служат? По икономически причини. Така в Княжество България до Сръбско – Българската война годишният контингент от набора е бил от 28 до 30 хиляди души. Поради недостатъчно средства са приемали около 7 – 8 хиляди новобранци.

Оказва се, че от четирима годни за военна служба само един има честта да служи. Да, чест е било за избрания да служи! Военнонаборните комисии са били много прецизни при подбора на новобранците. Често за незначителен недостатък са връщали момчетата. Но пък избраните!? Те са били най- и по- . Минали на комисия за войници. Това са най-мъжете на селото.

Върнатите са се чувствали като друго качество. Върнатите трудно ще се оженят, щом са дефектни за военна служба. И за да се избегне този неприятен момент, се взема решение: военнонаборните комисии да оценяват обективно всички годни за военна служба и да се тегли жребий кой от тримата или четиримата годни да отиде войник. Та първият стремеж е да си годен за военна служба. Вторият – да се вредиш да служиш в казармата. Народът казва: “Мъж, който не е служил, и жена, която не е раждала, не ми ги хвали.” Подкупи са се давали да служи момчето, а не както сега!

Ти, млади войнико, си потомък на героите от петте войни след Освобождението. На героите от Сръбско – Българската война, извършили маршове, които смаяха Европа. Така 1-ва и 4-та пехотна дружина, след като са прегазили и преплували Марица при гара Саранбей, мокри до кости, за 30 часа изминават 86 км и пристигат на Сливнишката позиция.

Пета пеша артилерийска батарея под командването на капитан Тантилов за две денонощия изминава 146 км и пристига заедно с оръдията на Сливница. Тридесет и четири дружини извършват маршове от 80 до 230 км. За тези маршове Карл Регенбургски пише: “Българската армия извършва маршове, нямащи равни на себе си от Александър Македонски насам.” Ти си потомък на героите от Сливница, Три уши, Мека Црев, Драгоман, Гурголят, Видин, Пирот, Лозенград, Люлебургаз, Чаталджа, Булаир, Одрин, Завоя на Черна, Тутракан, Кочмар, Карапелит, Добрич. Ти си внук на мъже, които пленяват много чужди знамена, но не допускат да бъде пленено българско бойно знаме.

За твоите предци – герои в.”Таймс” пише: “Истински герой на деня е българският войник. Търпелив, издръжлив, весел и засмян, той не изглежда като модел на особени свойства. Но когато щиковете се турнат на пушките и гръмовно “Ура!” процепи въздуха и се стигне до решителния момент, той се явява в един нов и удивителен вид. На него преди всичко се дължи сполуката в победата.”

Те, старите воини, са достойни следовници на своите възпитатели, на офицерите. Спазват се суворовско-румянцевските принципи на обучение и възпитание. Има много следовници на полковник Дрангов. Ще си позволя, млади войнико, да ти цитирам някои от тях. Дрангов пише: “Войникът не е само едни гърди, които трябва да изправиш срещу неприятеля, а преди всичко едно сърце, което трябва да спечелиш. Офицерът трябва да бъде сърцевед. Сърце след сърце върви.” И още: “Никой няма право да вдига ръка върху личността на войника. Българският войник трябва да се бие и да побеждава, а не да бъде бит и мачкан. На България са нужни юнаци, герои, а не мазници и треперковци.” Дрангов винаги е казвал:”След мен, юнаци, две смърти няма, без една не може!” И намира своята смърт на 27 май 1916г. на завоя на р. Черна, водейки полка си в атака.

Да, млади войнико, имало е, има и сега в нашата войска български достойни водачи и следовници. Ти от кои си? Много се оплаквате от извращенията. Защо ги има, кой ги прави? С кого ги правят? Защо от 50 – 60 човека гонят само 3 – 4? Ти, млади войнико, между тях ли си? Гонят тези, които нито преди казармата, нито в казармата са се научили да носят вода. Те просто все още не са разбрали, че на този свят всеки носи някому вода. Във всяка система има степен на подчиненост. И всеки на някого е подчинен и му носи вода.

Това за носенето на водата е и в прекия, и в преносния смисъл. Нима няма да донесеш вода на по-възрастен човек?! Какво ще ти попречи да донесеш вода и на “старото”. Това, “старото”, знае и може повече от тебе или се предполага, че е така. Утре в боя “старото ” ще ти спаси живота. Не се страхувай от лудите и щурите, те вършат подвизи. Страхувай се от безразличните, от безличните. Този, който може да те наругае, може и да те защити.

Научи се да уважаваш, без да се унижаваш. Наполеон има такава мисъл: “Добрият воин знае как да отстъпва, без да мърмори.” Нашият мъдър народ казва: “Който не целува ръка с достойнство, ще целува крака, паднал на колене.” Няма го вече онова общество, в което искахме всички да сме равни. Не се раждаме равни и не можем да бъдем равни. Нито в живота, нито в казармата.

Не ти говоря да бъдеш “преклонена главица”. Не, в никакъв случай! Никой не обича пълзящите гадини. Дори пълзящият не обича себеподобните. Не всичко в казармата е “Тъй вярно”. Има и “Съвсем не”. А като излезеш в “цивилизацията”, няма ли да имаш началници, няма ли да зависиш от някого? И ако не му носиш вода, ще му носиш я уиски, я нещо друго. Не се прави на толкова ербап. Живота ще те научи на още по-сложни неща от казармата.

Пък и ти ще станеш началник. Я в казармата, я после. Ето какво пише за началниците в Правилника за бойната служба от 1935г. (т.1412): “Началникът е длъжен: 1. Да има характер. 2. Да разбира своето дело. 3. Да определя степента на възможност. 4. Да поема отговорност. 5. Да дава личен пример. 6. Да обича подчинените си.” Тези неща са написани с кръв от опита на войните.

И не се оправдавай с немотията. Тя е вече при всички честни хора. Българският войник след Освобождението често е гладувал, дори и по време на война. Така че при теб е само едната злина. Ще ти цитирам нещичко от книгата “Един от първа дивизия”, написана от Г. Георгиев, участник в Първата световна война: “…Вижте сега българския войник. Той може да няма гащи, но победи. Той може да носи скъсани панталони, но победи. Той може да носи смачкан шинел, но победи. Гащите се купуват. Панталоните се закърпват. Шинелите се изглаждат. Славата не се купува. Честта не се закърпва. Поражението не се изглажда.”

Българските мъже са раснали на стремена. Такова ни е племето! Ще кажеш – “А времето?” Все още е далеч времето, когато няма да има нужда от войници и от войска. Добре, ти не искаш да служиш, друг не иска. Добре, ние старите, искаме, ама вече не можем. Валута внасяме, пшеница внасяме, всичко внасяме. И мъже ли трябва да внасяме? Досега България можеше да се гордее с красивите си и талантливи жени и с гордите си и достойни мъже. Бягат навън? Да бягат, но докога? Човек не може да избяга от себе си. Всяка животинка си има своя дупка и нея търси, дори и за смъртта си. Човек не може две неща да избира – родината и родителите. Бягайте, търсете вашето щастие навсякъде, но не бягайте от дълга си към родината. Звучи високопарно, но ще го разбереш с времето.

При избухването на Първата Балканска война през 1912г. хиляди българи се връщат от Европа, Америка, от целия свят за да воюват за майка България. Народът казва: “Кръвта вода не става.” Те не са били по-глупави от нас. Не бързай да даваш оценки, преди да направиш нещо по-свято от тях.

На родина, на Отечество не може да се изневерява. То е едно – неизбираемо и неподменяемо.

Та така, млади войнико, исках нещо да ти кажа. Дали успях, ти ще прецениш. Може да не съм прав. Не ме укорявай. Правя го с най-добри чувства към теб и към моето Отечество. Това е вечна и безкрайна тема. Ние мъжете, най много обичаме да разказваме за подвизите си в казармата и при жените. Това са приятни теми, защото всеки е длъжен да ни вярва, пък и не може да се провери нито едното, нито другото.

Приеми моите воински и приятелски поздрави, войнико на България!


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 минута, Филипов написа:

Аз съм си изкарал 2 години там. 

най-много мразех ефрейтори и сержанти, гадове отвсякъде
при евентуална война, половината сержантски и офицерски състав, щеше да бъде застрелян от български войници
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

нима е абсурд да защитаваш родината  ,семейството си ???

и ако нямаш представа - как ще го направиш ?

никога не си държал оръжие ?

никакво понятие от най елементарни военни тактики ?

слагане и носене на противогаз?

не казвам че всичко е било мед и рози, но научаваш най малкото как да се държиш !

свикваш на търпение  и труд !

научаваш наистина какво можеш и какво не на предела на силите и търпението си !

мисля че за всеки уважаващ себе си човек ,едно обучение 3-6 месеца е достатъчно да схване най общите неща

незабравяйте че по света има места ,където службата е задължителна ( 2-3 г )  и за двата пола !

познавайки себе си , знам какъв влязох и какъв излязох от казармата

горд съм че съм служил 1,6 г в Гранични войски !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е лошо да има военно обучение.  Също съм на мнение, че едно 6 месечно обучение е достатъчно. 

Но първо децата трябва да бъдат възпитани на родолюбие и да са готови сами да защитават родината си,  знаем на какво са били способни дедите ни от Освобождението до ВСВ. 

Но най - важното,  първо трябва да имаме държава,  достойна да бъде обичана и защитавана.  Защото сега да защитават какво?  Икономическата паяжина изградена от червените величия след перестройката от 89та?  Или заводите на западните инвеститори? 

Реално днешна България защитава всякакви други интереси,  но не и на българите и е меко казано нагло да имаме претенции някой да е готов да се жертва за нея. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Michigan111 написа:

Не е лошо да има военно обучение.  Също съм на мнение, че едно 6 месечно обучение е достатъчно. 

Но първо децата трябва да бъдат възпитани на родолюбие и да са готови сами да защитават родината си,  знаем на какво са били способни дедите ни от Освобождението до ВСВ. 

Но най - важното,  първо трябва да имаме държава,  достойна да бъде обичана и защитавана.  Защото сега да защитават какво?  Икономическата паяжина изградена от червените величия след перестройката от 89та?  Или заводите на западните инвеститори? 

Реално днешна България защитава всякакви други интереси,  но не и на българите и е меко казано нагло да имаме претенции някой да е готов да се жертва за нея. 

Това бе една от причините да се унищожи БА през така наречения "преход". Нали се сещате, когато мизериите на управниците достигнат своя пик, армията когато тя е силна и съставена от пълноценни кадри може да спретне преврат и да поеме нещата в страната. Не отдавна същото се случи и в Турция, и само благодарение на руското разузнаване Ердоган е жив и успя да избяга. Същото се случва и в СССР, но народът спира армията и опитът на военните да спрат разпадането на тази велика страна, както и мизерията която и до днес тегне в бившото соц пространство. Просто съветските войници бяха изправени пред избор да прекратят или да прегазят буквално промитите мозъци, които ги възпрепятстваха. Това им бе грешката, винаги рибата се вмирисва от към главата. За да се възстанови една държава, първо вътрешните врагове трябва да бъдат унищожени. 

Та наличието на силна армия в една страна е още един огромен фактор, с който трябва да се съобразяват политиците, преди да извършат поредния нагъл акт на измяна срещу народа си. В България с кого да се съобразяват? Стана ясно, че са пълни с имоти, никой не влезе в затвора, никой не излезе по улиците, армията агонизира и не е никакъв фактор, каква да ни е страната? Такава сме си я оставили, да се руши. Впрочем тази година официално паднахме под 7 милиона. Имам приятелка акушерка, твърди че огромна част от новородените са циганчета. Просто изчезваме, но няма да сме първия, нито последния велик народ, който е дал много на човечеството, но в един момент просто изчезва. Египет е същата работа, съвременната държава няма нищо общо с древен Египет, там живеят само араби. Ако българие успее да се съхрани, като държава то населението ѝ съвсем скоро няма да е от етнически българи. Новите "българи" ще са циганите, това е тъжната истина. Поне в историята сме останали, давайки култура и писменост на така наречените славянски народи, те ще са останките от Велика България . . . пак е нещо. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Къде какво се случва разбираме основно от медиите.  Още Хитлер е казал, че медиите си имат собственици и работят предимно в техен интерес.  Те са си средство за манипулиране на общественото мнение, така че за мен истината от там не можем да я разберем.  Народа не започне ли да мисли, оправия няма да има. 

Реално отдавана сме паднали под 7 милиона,  не е сигурно и 6 дали сме останали.  Неслучайно използвах думата паяжина,  75 години е плетена и измъкването е много трудно. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, дръндю написа:

най-много мразех ефрейтори и сержанти, гадове отвсякъде

..верно ли.....аз съм бивш сержант от Българската армия ....В армията влязох на 18 г. и излязох от нея с чест и достойнство на 46 г ...Тоест 27 години ..! Бил съм и на мисии ...ще проипомня Камбоджа, Афганистан ....тоест може да се каже че съм бил на война....! Как мислиш ...гад ли съм..?Аааа и да попитам ..мъж ли съм...? Само да кажа че най хубавите ми години минаха в армията....Жених се когато бях в армията, синовете ми се раждаха когато бях в армията...! Гордея се че че съм бил част от армията на нашата България...!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 4 минути, icotonev написа:

..верно ли.....аз съм бивш сержант от Българската армия ....В армията влязох на 18 г. и излязох от нея с чест и достойнство на 46 г ...Тоест 27 години ..! Бил съм и на мисии ...ще проипомня Камбоджа, Афганистан ....тоест може да се каже че съм бил на война....! Как мислиш ...гад ли съм..?Аааа и да попитам ..мъж ли съм...? Само да кажа че най хубавите ми години минаха в армията....Жених се когато бях в армията, синовете ми се раждаха когато бях в армията...! Гордея се че че съм бил част от армията на нашата България...!

радвам се за теб, не знам в какви части си бил, но не мога да забравя гаврата с момче напомпено със въздух и разкъсани вътрешности
няма да забравя, другар от мойто отделение, заради болно сърце не издържа и припадна, а сержанта ни убеждаваше че се лигавил 
и пусна газ, от който се спасихме набърже с противогази, защото страшно лютеше на очите
после момчето беше виновно за това че бил припаднал
освободиха го от служба, но аз предполагам, че може би е умрял от тази гавра и прикриха нещата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, дръндю написа:

гаврата с момче напомпено със въздух и разкъсани вътрешности

Спомням си за този случай ...това  се случи в Строителни войски (КЕЧ)....!

преди 7 минути, дръндю написа:

заради болно сърце

...ако наистина е така...той нямаше да е в армията...Напомням че преди да влвзеш в армията се минаваха две лекарски комисии които определяха ..годен или негоден за военна служба....нямам как човек с болно сърце да бъде пропуснат и да влезе в армията...!

преди 10 минути, дръндю написа:

и пусна газ, от който се спасихме набърже с противогази, защото страшно лютеше на очите

най - вероятно са били учебни димки ...които са учебни и напълно безопасни за човек ...направени са за обучение . обстановка близка до бойната...За да се обучват войниците да поставят правилно противогаз....Ако наистина е било газ ....можеше и да не пишеш такива негативизми....!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, дръндю написа:

радвам се за теб, не знам в какви части си бил, но не мога да забравя гаврата с момче напомпено със въздух и разкъсани вътрешности
няма да забравя, другар от мойто отделение, заради болно сърце не издържа и припадна, а сержанта ни убеждаваше че се лигавил 
и пусна газ, от който се спасихме набърже с противогази, защото страшно лютеше на очите
после момчето беше виновно за това че бил припаднал
освободиха го от служба, но аз предполагам, че може би е умрял от тази гавра и прикриха нещата

Ако реално е бил с болно сърце, то не военните, а медицинската комисия, която го е писала годен за служба с болно сърце е виновна за този инцидент. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 1 минута, icotonev написа:

..ако наистина е така...той нямаше да е в армията...Напомням че преди да влвзеш в армията се минаваха две лекарски комисии които определяха ..годен или негоден за военна служба....нямам как човек с болно сърце да бъде пропуснат и да влезе в армията...!

точно така
задай си сега въпроса, как аджеба това момче е припаднало

преди 2 минути, icotonev написа:

Спомням си за този случай ...това  се случи в Строителни войски (КЕЧ)....!

да, така е

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И като стана дума за строителни войски, там пращаха предимно малцинствата, което в бъдеще им послужи, като огромен плюс, защото се уволняваха с занаят. Имам познати сравнително цивилизовани турци и цигани, точно там са научили занаят и до днес си работят в строителството, живеят като нормални хора, заработват прилични пари. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 минути, Soviet Soldier написа:

Ако реално е бил с болно сърце, то не военните, а медицинската комисия, която го е писала годен за служба с болно сърце е виновна за този инцидент. 

тя пък една комисия...
"надупи са да тъ видим ве"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, дръндю написа:

радвам се за теб, не знам в какви части си бил, но не мога да забравя гаврата с момче напомпено със въздух и разкъсани вътрешности
няма да забравя, другар от мойто отделение, заради болно сърце не издържа и припадна, а сержанта ни убеждаваше че се лигавил 
и пусна газ, от който се спасихме набърже с противогази, защото страшно лютеше на очите
после момчето беше виновно за това че бил припаднал
освободиха го от служба, но аз предполагам, че може би е умрял от тази гавра и прикриха нещата

Тая история за напомпения и аз съм я чувал. Ти видя ли я лично обаче, защото аз не. Също много се говори и за хомосексуални отношения в армията, но за 18 месеца аз не видях дори плах намек за подобно нещо.

За момчето с болното сърце ще ти разкажа нещо-има го някъде из тубата на клипче даже, можеш да го потърсиш. Футболен мач. Играч едва се докосва до противник и се свлича. Съдията му показва жълт картон за симулация. Той дори не помръдва. След няколко минути става ясно че е мъртъв. Виновен ли е съдията?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...и твоите спомени за случжбата ти в Българската армия се заключват това ...един сериозен случай , които бяха рядкост ...и извършителите най вероятно са още в затвора, едно  "вероятно" болно момче и че вднъж ви пуснали една димка и и това ....друго в армията не се е случвало ....???

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, дръндю написа:

тя пък една комисия...
"надупи са да тъ видим ве"

Вярно са много зле във ВМА София. Като се почне от пукане на вени при взимане на кръв, та се стигне до това, че на мой познат военнослужещ от Плевен 4 пъти му губиха кръвната проба и го бяха надупчили здравата. Страшно немърлива работа. Всички сме наясно, какво е нивото на здравеопазването в страната, няма да се изненадам да са го писали пригоден за служба, без да усетят сърдечния проблем. 

преди 9 минути, icotonev написа:

...и твоите спомени за случжбата ти в Българската армия се заключват това ...един сериозен случай , които бяха рядкост ...и извършителите най вероятно са още в затвора, едно  "вероятно" болно момче и че вднъж ви пуснали една димка и и това ....друго в армията не се е случвало ....???

На мен освен случая с компресора са ми известни още 2, единия е самоубийство, другия е че войник бяга с заредения си АК-74, става престрелка с полицията, при което го раняват и арестуват. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз нямамх впредвид нарушенията в армията....по скоро приятелствата от казармата, комичните ситуации и бъзици...Спомени които аз ,моя починал баща е разправял , покойните ми дядовци....Е сега да поитам дали моите синове например ще разправят това на децата си....?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Филипов написа:

Абе нали щеше да ни освобождаваш от присъствието си?

Докога безлични цитати от разни субекти, дето не знаят нищо? Аз съм си изкарал 2 години там. 

На тролчетата и джендърчетата им препоръчвам да си "изпусннат сапунчето в банята" (според казармения фолклор).

Аз съм авторът на темата. Никога не съм бил анонимен. Можете да ме съдите. Приемам реално и отговорно всякакви доказателства с или без

преди 2 часа, Филипов написа:

Абе нали щеше да ни освобождаваш от присъствието си?

Докога безлични цитати от разни субекти, дето не знаят нищо? Аз съм си изкарал 2 години там. 

На тролчетата и джендърчетата им препоръчвам да си "изпусннат сапунчето в банята" (според казармения фолклор).

Постъпил в Казармата: 27. 03. 1995 год. Вторник.

Принудително изгонен от казармата: 27.09.1996 год. Петък.

Стара Врана  -  РЕБ  - Радио - Електронна Борба. ВВС

Позивна ( 27.03.1995 год.  -  27.09.1996 год.) - Градина    ВВС

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 9 минути, icotonev написа:

комичните ситуации и бъзици...

точно такива комични ситуации и бъзици са виновни, войниците да мразят командирите си в кашимерията
защото потискаха  всякакво достойнство
как аджеба ще накараш войник да тича пред емтелбету и ще го побутваш с машината, а гадовете ще се хилят
добре, че през тези години не се случи война, сами щяхме да се избием

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, дръндю написа:

точно такива комични ситуации и бъзици са виновни, войниците да мразят командирите си в кашимерията
защото потискаха  всякакво достойнство
как аджеба ще накараш войник да тича пред емтелбету и ще го побутваш с машината, а гадовете ще се хилят
добре, че през тези години не се случи война, сами щяхме да се избием

Армията е отражение на народа. Както вън може да ти се случи всичко, включително гаври и много неприятни, та дори опасни за живота неща, така и в армията. 
 

Тези неща не ги прави армията, като институция, а ги прави простия народ, който служи в нея. 

По мои наблюдения, когато ги оставиш да бездействат, тогава успяват да измислят и реализират най-големите глупости, та и да ги считат за забавни. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе човек..ти в какво поделение си служил...то там само извратеняци....няма никакви командири...ВКР  нямаше ли ....

Цитат

ще накараш войник да тича пред емтелбету и ще го побутваш с машината, а гадовете ще се хилят

Това няма как да се случи.....това са само войнишки партенки ...! Това в бойните поделения в които съм служил няма как да се случи...!!! И аз разбирам че си предубеден....и повече няма да споря...Но въобще не си прав.....И  запомни ако ти мразиш командирите си...много други и години след уволнението си с умиление и кеф говорят за тях...! Казармените спомени са обект на коментар на всяка нормална мъжка запивка..!  Факт..!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...