Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си лафим за Линукс

Featured Replies

преди 47 минути, Курчевски написа:

Какви са тези програми, които вървят на нещо, което не е операционна система? Да не говорим за програми за фитнес?

Самата операционна система е "програма", мета-програма, ако искаш. Линукс е ядрото и подпрограмите към него. И затова пишеш "Уиндоус"/ "Убунту", "Дебиан", но Линукс - бе кавички. С Линукс, мой приятел си направи иригационна система за доматките и чушките, щото е мързел, с Линукс дистро съм и съм отворил браузър, слушам музика и пиша във форума, а НАСА с Линукс обикаля из Космоса. Дано това ти дава отговор на въпроса донякъде.

• Отговори 693
  • Прегледи 56,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Аз на Джокер белгийски за тва му се смея кат сваля деб пакети щот няма как да реши зависимостите а и Минт не подържа Кюти така че няма как да му тръгне софтуер писан с Кюти абе общо взето пак ръсил бисери

Той смята, че всички са му длъжни :)

Те в Windows платени програми не тръгват понякога и правят проблеми, а какво да говорим тук за Linux, където всичко е безплатно и се прави на доброволни начала. Даже се учудвам че въобще има такива доброволци, които правят тия пакети в различните дистрибуции, за да може тоя българин в Белгия да ползва безплатен софтуер и да се хвали какъв тарикат е. И с цялото си нахалство на края да им се кара, защо не са му направили това или онова, както на него му е кеф.

Всички белгийци ли сте такива?

• Автор
преди 16 минути, vpvelev написа:

Той смята, че всички са му длъжни :)

Те в Windows платени програми не тръгват понякога и правят проблеми, а какво да говорим тук за Linux, където всичко е безплатно и се прави на доброволни начала. Даже се учудвам че въобще има такива доброволци, които правят тия пакети в различните дистрибуции, за да може тоя българин в Белгия да ползва безплатен софтуер и да се хвали какъв тарикат е.

Абе честно казано на такива кат белгийската мида трябва да им се дава чист асемблер код и компилират по цял ден та да се научат на уважение

преди 1 минута, petie1 написа:

Абе честно казано на такива кат белгийската мида трябва да им се дава чист асемблер код и компилат по цял ден та да се научат на уважение

Той е само за Gentoo Linux :)

Пробва ли го 1-2 месеца и всяка друга дистрибуция ще му бъде песен. Даже и терминала няма да го плаши вече :)

преди 58 минути, vpvelev написа:

Ако за някоя специфична и екзотична програма никой не е направил такова нещо, какво е виновен Linux като цяло, че тука тоя Белгиец ли е, какъв е, не зная, така яростно го плюе. Ама и си го ползва.

Ubuntu е виновен защото ме лъже, че уж съм щял да мога да го ползвам цели 5 години.
Как ще стане тази работа да го ползвам, като няма за 16.04 ето това:
qtwebengine5-dev

без него не може да стане това:

You need to install the Qt5 developer libraries in order to compile the program.

On Ubuntu and Debian-based system, you can install the necessary libraries like this:
sudo apt install qtbase5-dev qtwebengine5-dev

Долнопробни мошеници са правачите на убунту. Заблуждават невинните начинаещи, че уж тяхното бъгаво творение било работело цели 5 години.
Абе точно след 2 години ползване и един нов принтер и лъсна измамата.

• Автор
преди 7 минути, vpvelev написа:

Той е само за Gentoo Linux :)

Пробва ли го 1-2 месеца и всяка друга дистрибуция ще му бъде песен. Даже и терминала няма да го плаши вече :)

Не му трябва Gentoo а Linux from scratch и ще стане цял Йода :)

преди 4 минути, Белгиеца написа:

Ubuntu е виновен

Сменяй дистрибуцията тогава. Толкова много други има.

• Автор

Добре де какво се опитва да инсталира белгийската мида? щот на 16.04 му изтече ресурса

преди 6 минути, petie1 написа:

Добре де какво се опитва да инсталира белгийската мида? щот на 16.04 му изтече ресурса

Иска да ги хване в крачка, че от Убунту го лъжат, че поддръжката е 5 години.

И защо всеки иска да слага само Линукс на лаптоп например от 2005 година. На тотално и морално амортизирани щайги искат все Линукс да слагат и след това плюят линукса, а не щайгата.

• Автор
преди 7 минути, vpvelev написа:

Иска да ги хване в крачка, че от Убунту го лъжат, че поддръжката е 5 години.

И защо всеки иска да слага само Линукс на лаптоп например от 2005 година. На тотално и морално амортизирани щайги искат все Линукс да слагат и след това плюят линукса, а не щайгата.

Когато бяха на мода Убунту 16.04 тогава беше qt4.x а не 5.х така че не виждам в каква лъжа ги хваща

преди 31 минути, vpvelev написа:

На трите щайги вкъщи работи ксубунту 20, едната е от 2017г сглобявана, другата е от 2019г сглобена, а моята е от 2010г.
Не са виновни щайгите че убунтутковци са мошеници и лъжци.
А други няма да слагам, щото за тези правят софтуери разни трети страни.
Извън пингвинския остров, останалият свят познава най-много пингвинът Убунту и първо на него тестват дали работят програмите им.

преди 43 минути, Белгиеца написа:

А други няма да слагам, щото за тези правят софтуери разни трети страни.

Покажи един софтуер, който работи само на Убунту и не може да работи на друга Линукс дистрибуция.

Както и да го увъртате, фактите са следните: 2% от хората ползват Линукс, и тези 2% са разделени на хиляди дистрибуции, тоест дори на най-ползваната се пада по-малко от 1% от пазара, и то за нещо което е безплатно. Как му се вика на това? Точно така - провал.

преди 11 часа, vpvelev написа:

Покажи един софтуер, който работи само на Убунту и не може да работи на друга Линукс дистрибуция.

Acestream не тръгва на Дебиан базираните.
Пък този дава .deb а за другите ... кучета ги яли, да се оправят както знаят с някакъв архив:

https://www.xnview.com/fr/xnviewmp/

Демек да изкарат първо едно полу-висше образование по пингвинистика, което ще трябва на всеки 2 години пак да го почват отначало да го учат, щото пингвинският свят е нестабилен и непостоянен, като ония дето живеят в катуни.

Аз от добро сърце се съгласявам да ползвам някакъв смърдел пингвин, от семейна солидарност да не се чувства детето наказано, че само то трябва да ползва пингвин. Пари не ми дават убунтутковци че им ползвам боклучивата ОС и се фукат, че съм един от заблудените 2% от населението, който ги търпи да му лазят по нервите.

преди 19 минути, Белгиеца написа:

Аз от добро сърце се съгласявам да ползвам някакъв смърдел пингвин, от семейна солидарност да не се чувства детето наказано, че само то трябва да ползва пингвин.

Защо само детето ти ползва Linux? Нямаш пари да му купиш Windows ли?

Сигурен съм че то по-бързо и добре се оправя с Linux отколкото ти.

• Автор
преди 3 часа, Белгиеца написа:

Пък този дава .deb а за другите ... кучета ги яли, да се оправят както знаят с някакъв архив:

Не ти тръгва на теб празната чутура :)

А другия ти софтуер е като ФФ от сайта на Мозила дърпаш архива разархвираш и палиш (пак е писан с Кюти така че..KDE трябва :) )

преди 5 часа, Белгиеца написа:

https://www.xnview.com/fr/xnviewmp/

Само не ме карай да стриймвам нелегални тв програми или видеа. Не знам, но аз го инсталирах много лесно, това ли имаш предвид?

https://i.ibb.co/BBpCk3J/6.png

преди 56 минути, acnekt написа:

Само не ме карай да стриймвам нелегални тв програми или видеа. Не знам, но аз го инсталирах много лесно, това ли имаш предвид?

https://i.ibb.co/BBpCk3J/6.png

Признавам си че неправилно и неточно съм се изразил в бързането.
Трябвало е да напиша че на чист Дебиан и на Минт базиран на чист Дебиан и на MX Linux базиран на чист Дебиан не тръгва Acestream.
А на вас у Немцията ви продават VPN с тунелче през което минава всичко закодирано и провайдърът ти не може да разбере какво пращаш ти и на кого. Но, ти като не си учил руски в училище и не го разбираш, не можеш да се възползваш да гледаш хубави рускини по техните телевизии. А може би хубавиците въобще не те интересуват.

Линукс

преди 22 часа, Курчевски написа:

Какви са тези програми, които вървят на нещо, което не е операционна система? Да не говорим за програми за фитнес?

И аз това се чудя?

Какъв си специалист, щом задаваш такива въпроси?

Хайде - от мен да мине!

Цитат

Linux (Линукс) или GNU/Linux е общото название, което се дава на всички операционни системи, основаващи се на ядрото „Linux“ (Linux kernel) и системните инструменти и библиотеки от проекта GNU. Различните такива операционни системи се наричат Linux-дистрибуции (или дистрибуции на (ГНУ/)Линукс), като те се различават по това с какъв друг софтуер пристигат. Linux е флагман („командир с право на собствен флаг“, в този контекст това означава – най-значимият или един от най-значимите и емблематични проекти) и един от най-известните представители на свободния софтуер и софтуера с отворен код (F(L)OSS – free software, libre software, and open-source software).

Линукс

Банда имам един проблем! Не мога да подкарам програмата  DaVinci Resolve 16. Свалям , разхивирам , инсталирам , има супер лесен инсталатор ( само клик,клик,клик ) има я в менюто обаче не пали!

Трябваше да инсталирам допълнителни драивъри за Nvidia  (такава ми е видеокартата) но,пак не ще ! Пробвах няколко пъти под Манджаро и на виртуална със Opensuse leap 16 и не става.

Ето и машината на която се опитвам да до направя. 

Captura realizada el 2020-05-22 19.59.42.png

• Автор
преди 2 часа, Белгиеца написа:

Признавам си че неправилно и неточно съм се изразил в бързането.
Трябвало е да напиша че на чист Дебиан и на Минт базиран на чист Дебиан и на MX Linux базиран на чист Дебиан не тръгва Acestream.
А на вас у Немцията ви продават VPN с тунелче през което минава всичко закодирано и провайдърът ти не може да разбере какво пращаш ти и на кого. Но, ти като не си учил руски в училище и не го разбираш, не можеш да се възползваш да гледаш хубави рускини по техните телевизии. А може би хубавиците въобще не те интересуват.

Ми белгийските миди не могат да го пуснат а дебианците могат та...

преди 10 минути, malosi написа:

Банда имам един проблем! Не мога да подкарам програмата  DaVinci Resolve 16. Свалям , разхивирам , инсталирам , има супер лесен инсталатор ( само клик,клик,клик ) има я в менюто обаче не пали!

Трябваше да инсталирам допълнителни драивъри за Nvidia  (такава ми е видеокартата) но,пак не ще ! Пробвах няколко пъти под Манджаро и на виртуална със Opensuse leap 16 и не става.

Ето и машината на която се опитвам да до направя. 

Captura realizada el 2020-05-22 19.59.42.png

А кошмара на Джокер белгийски - черния джам ко дума?

преди 10 минути, petie1 написа:

А кошмара на Джокер белгийски - черния джам ко дума?

Ами тя самата инсталация е графична , програмата си има собствен инсталатор и през него я инсталирам черният джам не съм го ползвал. 

Проблемът идва до колкото разбрах от липсата на един драивър но точно кои ? Не мога да разбера .

Редактирано от malosi (преглед на промените)

• Автор
току-що, malosi написа:

Ами тя самата инсталация е графична , програмата си има собствен инсталатор и през него я инсталирам черният джам не съм го ползвал. 

Добре но в Линукс всяка програма може да се стартира в терминала и така да се види какви грешки вади

Явно трябва да сменям щаигата ! 

Цитат

Какви са минималните системни изисквания за Linux? Минималното изискване включва CentOS 6.4. Официално поддържа операционен софтуер за версия 6.4.

Системата също се нуждае от десктоп видео версия 10.4.1 или по-нова, разработена от Blackmagic, и 32 GB системна памет.

Минималната поддържана памет е 16 GB. Съгласно графичния процесор, Linux System изисква и графични карти на NVIDIA / AMD Driver, поддържащи CUDA 3.0, RED Rocket-X драйвер 2.1.34.0 и фърмуер 1.4.22.18 или по-нова версия и RED Rocket Driver 2.1.23.0 и фърмуер 1.1.18.0 или по-нова версия ,

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.