Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си лафим за Линукс

Featured Replies

преди 2 минути, petie1 написа:

Това и сам го намерих, повече ме интересува "system wide" ли ги инсталира? Да не инсталирам нарпазно...

• Отговори 693
  • Прегледи 56,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 1 минута, MisterDimchev написа:

Това и сам го намерих, повече ме интересува "system wide" ли ги инсталира? Да не инсталирам нарпазно...

Ами задават се по желание

Работят на цялата система! Каква разлика само, не е истина... От едни фонтчета... 

• Автор
преди 4 часа, MisterDimchev написа:

Работят на цялата система! Каква разлика само, не е истина... От едни фонтчета... 

Е както ви казах избирате ги и сте готов

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
преди 14 часа, Валсо написа:

И аз това се чудя. Телеграм и Дискорд са 30 пъти по-добри. Дотолкова са се побъркали с тоя Вибратор, че вече има и вибраторна лудост - тука до нас на пазара има един с разковани дъски, дето само обикаля и пита всеки срещнат дали има вайбър на телефона. Естествено, отговаря му се, че няма - дори и да има. :D 

Ми интересен псжср имате тогава

@Росен Александров, спомням си когато пишеше, че интел ще дишат прахта на амд, е сега сме точно в този период, поне при лаптоп процесорите. Не съм разглеждал как при десктопите, там ще ги отвяват ли? 7nm технология се оказа голям препъни камък за интел и не само, експлойтите също допринесоха.

преди 2 часа, bvbfan написа:

@Росен Александров, спомням си когато пишеше, че интел ще дишат прахта на амд, е сега сме точно в този период, поне при лаптоп процесорите. Не съм разглеждал как при десктопите, там ще ги отвяват ли? 7nm технология се оказа голям препъни камък за интел и не само, експлойтите също допринесоха.

Има още много хляб да изядат от АМД, докато Интел наистина започне да им диша прахоляка. Щом процесор с 4 години по-стар от Райзена го бие, с по-новите поколения няма да е по-различно. Даже и по скорост го бие - интелът е на 181-во място по скорост, а недоносчето на АМД - чак на 294-то. :D

Emc8YcN.png

преди 9 часа, Валсо написа:

Има още много хляб да изядат от АМД, докато Интел наистина започне да им диша прахоляка. Щом процесор с 4 години по-стар от Райзена го бие, с по-новите поколения няма да е по-различно. Даже и по скорост го бие - интелът е на 181-во място по скорост, а недоносчето на АМД - чак на 294-то. :D

Emc8YcN.png

А за разликата в цената няма ли да кажеш нещо?

Освен това Интел вече дишат праха на AMD:

EZxPNmL.png

И то при двойно по-ниска цена на процесорите на AMD.

преди 30 минути, vpvelev написа:

Хехе:
4770(2013)
3300X(2020)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, DarkEdge написа:

Хехе:
4770(2013)
3300X(2020)

Отговорът ми беше по повод това:

преди 1 час, vpvelev написа:

Щом процесор с 4 години по-стар от Райзена го бие, с по-новите поколения няма да е по-различно.

Както се вижда, с по-новите поколения AMD е много по-различно.

Не се знае интел к'во ще извадят от ръкава догодина

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

При лаптопите спор няма, новите енергоспестяващи са по-ефективни от перформанс насочените, т.е. 4800U бие 10750H, което за мен си е сериозна победа. 

https://www.techradar.com/news/intel-admits-it-wont-catch-up-with-amd-7nm-until-2021

7nm литография спъна много здраво и плановете им за 3 и 1.5 до 5 години.

преди 3 часа, vpvelev написа:

А за разликата в цената няма ли да кажеш нещо?

И то при двойно по-ниска цена на процесорите на AMD.

И пак разликата е едва 9-10% подобрение при АМД-то, което е нищо, тия проценти даже няма и да ги усетиш реално. "Дишане на прахта" означава поне 50% по-добър пърформанс за АМД-то. След като такъв няма, и то от процесор със сходни параметри, пуснат 2020 г., няма какво повече да коментираме тази комедия. :D 

Цената в тоя сайт я зàе*и, защото не е актуална - цената в сайта е била на датата му на пускане. i7-4770 го взех втора ръка, след като е бил ползван по-малко от месец за 300 лв. По магазините вървеше по 450. Сега може и повече да е, стига да има останала наличност от някой склад, защото не се произвежда вече.

Също така я има и тази подигравка от страна на АМД, която не знам дали е оправена, но и да е, въпросът е, че я е имало: https://betanews.com/2019/07/13/amd-ryzen-3000-linux-problems/

Аз бих изчакал 5-6 години преди да се хвърля на Райзените. Както се вижда от това видео, Райзенът не е просто готварска печка, а направо джуджешката пещ от "Хобитът" за претопявяне на злато. :D Разликата в цветовете се вижда и с просто око (по-грозно при Райзена), а на третата игра Райзенът стигна почти 90 градуса!!! С такъв процесор нямаш нужда от Топлофикация, просто си пускаш да върви третата игра, която май е Star Farts на Райзена и като добавиш и 70-те градуса от другата пещ - RX видеокартата, си топлиш целия апартамент.

Интел са пълни боклуцу ( друго освен Интел не съм ползвал от времето на Athlon 64 - първите )
Разчитат на стари лаври, RnD-то и release cycle са им ориентиране по метода - да п****м клиентите. Ценово са необосновани, "иновациите" им са по-скоро workaround от доста време насам. А както в последно време се видя и с литографията не могат да се оправят ... Иначе откъм софтуер, поне за Линукс си допринасят, макар, че и там е бъкано с workarounds, много от нещата са страшно бъгави и т.н.
AMD не съм ползвал, но следващия ми лаптоп определено ще е с AMD като гледам какво е в момента положението - Само не знам текущото поколение Ryzen-и, могат ли да прекарват дисплея през USB-3 или тапаците от интел се бъзикат с Thunderbolt патенти?
Иначе аз лично, чакам да видя какво ще е развитието с ARM, там ми изглежда, че има доста по-голям потенциал и от към осавършенстване на архитектурата, scalability и енергоефективност.
Да видим сега след като apple ще пускат ARM машини, дали няма да се позабърза малко развитието на нещата.

p.s. Междудругото вижте само имплементацията на GTD: 

Не, че съм тръгнал да пиша ОС, ама можете да си представите заради legacy бакиите  на Интел архитектурата, какви врътки трябва да се правят, а те тапаците вкарват още и още инструкции и тая архитектура оптимизация не е виждала от 8080 :)

Та реално, ако трябва да гледаме в ARM ми се вижда да е по-светло бъдещето, ама след години, че от времето на 8080 до сега доста софтуер се е написал и оптимизирал и не мисля, че ще е плавен switch-a

преди 52 минути, vpvelev написа:

Освен да пишем писмо до Линус и да го питаме, защо е минал на Ryzen.

Линус Торвалдс премина към AMD Ryzen Threadripper след 15 години с Intel

Торвалдс игри не играе. А и как да пише линукс ядро, поддържащо Райзен, без да си купи такъв процесор? Тази печка явно само за програмиране става, ама за гейминг е трагедия, както се видя от предишния клип. И от този също:

преди 12 минути, Валсо написа:

Торвалдс игри не играе. А и как да пише линукс ядро, поддържащо Райзен, без да си купи такъв процесор? Тази печка явно само за програмиране става, ама за гейминг е трагедия, както се видя от предишния клип. И от този също:

Бенчмарковете на игри също изобщо не са надеждни за да се твърди кое "желязо" е по-добро. В повечето случаи разликата идва от single thread performance, също и от оптимизация на съответния game engine за intel-ски процесори, същото става примерно и при видеата на Nvidia. Сега друг е въпроса, че погледнато от enduser гледна точка - теб те интересува на кой процесор ще върви по-бързо някоя игра - ама пак казвам, че това не е определящо, дали процесора е по-добър от другия.

преди 8 минути, borovaka написа:

също и от оптимизация на съответния game engine за intel-ски процесори

Ако имаш (ти или някой друг от четящите) Райзен с 1050 Ti или някакъв нейн еквивалент от АМД, пусни Serious Sam 3: BFE на ултра графични настройки и кажи как върви. Защото това е една от двете игри (другата е Saints Row The Third), чиито препор. изисквания покривам и би трябвало да мога да ги игра на ултра, но реално трябва да намалявам графиката до най-ниската, за да може на открити пространства да върви сносно. Под "сносно" имам предвид минимум 30 кадъра. Ако вдигна всичко на ултра, повече от 14 кадъра не вади. :D И двете са пробвани и нейтив под линукс, и нейтив под уиндоус - все същият чеп откъм пърформанс са и двете.

Това е просто офтопик, понеже споменà оптимизация и ми е интересно Райзенът (без значение кое поколение) как ще се справи, макар че подозирам какво ще излезе - че на тия двете игри даже и процесорите от клипа на ЛинусТехТипс ще се задавят. :D

преди 3 минути, Валсо написа:

Ако имаш (ти или някой друг от четящите) Райзен с 1050 Ti или някакъв нейн еквивалент от АМД, пусни Serious Sam 3: BFE на ултра графични настройки и кажи как върви. Защото това е една от двете игри (другата е Saints Row The Third), чиито препор. изисквания покривам и би трябвало да мога да ги игра на ултра, но реално трябва да намалявам графиката до най-ниската, за да може на открити пространства да върви сносно. Под "сносно" имам предвид минимум 30 кадъра. Ако вдигна всичко на ултра, повече от 14 кадъра не вади. :D И двете са пробвани и нейтив под линукс, и нейтив под уиндоус - все същият чеп откъм пърформанс са и двете.

Това е просто офтопик, понеже споменà оптимизация и ми е интересно Райзенът (без значение кое поколение) как ще се справи, макар че подозирам какво ще излезе - че на тия двете игри даже и процесорите от клипа на ЛинусТехТипс ще се задавят. :D

Аз игри освен в редки случаи StarCraft/StarCraft2 не играя изобщо на PC, така, че слабо ми дреме :) Ама аз много бързо мога да ти напиша с някаколко реда, някакво л*но, което да не върви изобщо на кой да е процесор - това какво доказва?

преди 3 часа, Валсо написа:

И пак разликата е едва 9-10% подобрение при АМД-то, което е нищо, тия проценти даже няма и да ги усетиш реално.

От твоето видео:

The Witcher > 101 vs 57 fps

AC Origins > 65 vs 43 fps

Watch Dogs 2  > 64 vs 46 fps

Star Wars Battlefront II > 130 vs 92 fps

Apex > 181 vs 137 fps

Това да ти прилича на 9-10% разлика? В някои заглавия няма голяма разлика, защото игрите имат Vulkan поддръжка, а други не са оптимизирани за 4+ ядра процесори и да ги тестваш и на 12 ядрен все в г*з. НО повечето игри вече са оптимизирани за 6 + ядра и тепърва игрите, които излизат - също. Да не говорим, че ако стриймваш с 4770 и играеш, процесорът ти ще сгъне и минималните кадри (ВАЖНИТЕ) ще са ти два пъти по-ниски спрямо ryzen-a. Забележи на видеото дето си постнал, какво показва И на low 0.1%. Разлика има и ти го казва не амд фен, а потребител, който не е имал нищо друго освен интел последните 13 години. Самият аз съм с 4771 на intel и ти казвам, че има игри, особено такива, които са OPEN WORLD, където интела сгъва. Да не говорим, че ако пусна да записвам гемплей с OBS, нещата стават сериозни 😂

За работа и мултитаскинг там да не говорим. 6/12 винаги бие 4/8.

Температурите на ryzen-a са по-високи (на оня с видеото в тубата), защото е със сток охладител вероятно. Напълно нормално. Сложи сток охладител на твоя интел и гледай шоу. Особено ако му пуснеш бенч с AVX инструкции. Удря 90 градуса на 2-рата секунда. Тествано и проверено. Интел са известни с пастата под капачката 😂

С твоята 1050ti няма да видиш разлика, картата е слаба, но сложи нещо от рода на gtx 1080/rx 5700 и гледай микро накъсвания през няколко секунди в OPEN WORLD/Multiplayer игри. С ryzen-a е масло. Наблюдавай и GPU Usage, как пада в тежки сцени на 30%. С Ryzen имаш и по-високи минимални кадри, които всеки знае са най-важните, а не max-a и average-a.

отвори hwbg/Overclock.net/hardware раздела в reddit и който се сетиш хардуеърен форум по света и ще видиш, че всичко живо препоръчва ryzen. Нали не смяташ, че е случайно? Струва ми се, че или тролиш или си на принципа ''моето е най-хубаво''. Sandy, Ivy и Haswell са добри процесори, но времето им мина, а след тях интел пуска по лъжичка на всяко следващо поколение на безумни цени, но за това са виновни АМД, че ги нямаше никакви 10 години и нещо. Като няма конкуренция - има мнопол. Има монопол - цените удрят тавана. При разменени роли, АМД щяха да постъпят по същият начин - цени до небето.

Препоръчват Райзен, защото е ново и модерно. И защото е по-евтино от Интел, ама евтиното винаги излиза скъпо накрая.

Open World Multiplayer игри съм играл колкото искаш, основно със стария професор - i3-4170. GTA 5 сингъл и мулти съм я играл и със стария, и с новия (сегашния). Със стария можеше само до "high", с новия слгам всичко на най-високата настройка (само motion blur изключвам, защото ме дразни) и в сингъл и мулти играта лети. APB Reloaded - също. Имаше и една, която играх за много кратко - Планетсайд 2 или нещо такова се казваше. Беше от типа на APB Reloaded, демек мулти, само че беше в бъдещето на няк'ва умряла планета, където снайперисти от 2 км те виждаха и убиваха и затова спрях да я играя. Ник'ви накъсвания при която и да е игра - микро или макро. Гореизброените ще ги пробвам тепърва, защото не са игри, каквито обичам да играя и не съм ги пробвал досега. Но като им гледам изискванията, няма да е проблем да ги играя на ултра без накъсвания. На много игри им завишават изискванията, за да си вържат гащите с поддръжката, но реално вървят на ултра и на по-слаби конфигурации. Такъв пример е Лудият Макс. https://www.systemrequirementslab.com/cyri/requirements/mad-max/12804 Уж иска i7 за ултра, ама с i3-ката я играех на ултра и в уиндоус, и в линукс.

И дай някоя програма за бенчмарк с AVX инструкции, че аз не намирам такава. i7-4770 поддържа AVX2, така че не би трябвало да вдигне такава температура, каквато казваш.

Ако бяха ала-бала форуми, щях да го приема, но не са. Там не вървят фенските препоръки за конфигурации, не и при поне 90% от потребителите. 
Накъсвания в игрите, поради ботълнек няма да видиш, защото картата ти е слаба. По-скоро картата ти е ботълнека в случая, а не процесора. Максимума за нашите процесори е gtx 1070, с уговорката, че ще има игри в които процесора ще спъва картата. Но комбинирай твоя процесор с някоя от gtx 1080 и нагоре и гледай gpu usage. Говоря за игри БЕЗ вулкан и дх12. А лошо оптимизираните...там може да гледаш и 20-40% gpu usage през повечето време. Аз не случайно взех 1660 ti, а не rtx 2080 😄 . Просто нямаше да мога да се възползвам на 100% от картата. 
Дали бих сменил СЕГА i7 4770 с ryzen 3600? Категорично не. Поне 3700x и нагоре и само ако сложа по-мощна карта.

За AVX - тествах преди години с prime 95. Процесорът за секунди стигна 90 градуса и спрях теста и не съм се занимавал от години. Сега просто карам с моднат биос за 200мхц+ и така.

Последната серия на AMD e успешна, няма какво да се заблуждаваме. А за price/performance ryzen 1600>2600>3600 са топа за последните години. Нещо като rx 470/480 при картите.

на 20.07.2020 г. в 15:48, manjaro написа:

а не говорим, че ако пусна да записвам гемплей с OBS, нещата стават сериозни

Чак сега видях тази част от предния ти пост. Сгъва, защото не знаеш как да запипсваш - под линукс поне. За бозата не говоря изобщо, защото там дори и шадоуплей не записва като хората в последно време. Долната игра, ако я записвам с ОБС, не може да се играе изобщо, защото върви на комикси и сингъл, и мулти. Обаче аз все пак я записах и летеше по време на записа. Ако прочетеш описанието, ще видиш настройките. Остава да познаеш как съм я записал. :P 

Много зависи от играта. Зависи и с колко FPS записваш. Аз записвам например с 144 fps :D. Разликата е от земята до небето като натоварване. A и играта, която си записал...изглежда семпла графиката. Предполагам, че няма високи изисквания. 
Между другото, знам, че не харесваш бозата, но имам 30-40% повече FPS под бозата, като записвам, отколкото под Линукс. И тоя скрол ми къса нервите. Иска max performance на видеото за да няма първоначално накъсване при скролиране. И вече от половин месец съм зарязал EOS/UBU и каквото и да е друго дистро. И някои игри не вървят толкова плавно, както при 10-ката. Гледаш кадрите 144, но...не е мазно като 10-ката. И говоря за игра, на която имам изиграни 4к+ часа, та не си въобразявам изобщо.
edit: ако играеш с заключени 30-60 фпс, може и да не видиш разлика между линукс и уин при запис, но ако ги отключиш, нищо чудно да видиш под уин 200-250 кадъра, докато под линукс 130 и дроп до 60 примерно в POE. Просто махни vsync-a и гледай при еднакви настройки/една и съща игра, разликата между двете ОС.
Ето ги настройките:

US81Xct.jpg

WQsJB9R.jpg

Като цяло въпросната игра не е с големи изисквания, все пак е правена на Юнити, ама си иска ресурси. И на някои карти записът се бъгва яко по неясни причини. Ето един такъв запис - как ли не го мъчих с какви ли не настройки и на играта, и на програмата и няма, все същото си е - в началото на площада, където са малките павета, когато тръгна да ускорявам, те се превръщат във вълнà от неясна мацаница. Пробвах и под боза - там пък се оказа още по-зле, защото шадоуплей компресира, докато записва и компресията си личи още щом пуснеш изходния файл.

Броят на кадрите, с които записваш, има значение единствено за по време на самия запис, след това като качиш видеото в Тубата, броят на кадрите се променя. Но колкото са по-високи и по-близо до рефреш рейта на монитора, толкова по-малко ще ти накъсва, докато записваш. Затова съм ги настроил на 60. Отделно и че не понасям накъсването на картината, когато няма верт. синхр. и затова в която и да е игра, може всичко друго да сложа на най-ниската настройка, ако се налага, но vsync не спирам.
Най-хубаво се записва видео във формат raw video. Обаче тогава 90 сек. геймплей става 13 гигабайта и ще трябва да имаш петабайти пространство, за да запишеш 1 час геймплей. :D 
И между другото, ако не стриймваш, а само си записваш локално, с 2.5 Мбпс битрейт няма да имаш хубаво качество, независимо дали ползваш NVENC или не. Най-добро качество на изходния файл е от 60 Мбпс нагоре, а специално при шадоуплей даже и при 130 Мбпс качеството е зле и си личат следите от компресията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.