Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ко-вирусът 19, карантината и страхът. Психологически аспекти

Featured Replies

на 22.03.2020 г. в 4:09, Белгиеца написа:

Днес установих че на практика съм недосегаем за манипулация от управляващите.
1. Въобще не им взимам на сериозно бръщолевиците.
2. Мога да не гледам техните предпочитони канали за манипулация.
3. На пощенската ми кутия съм залепил знаци да не ми слагат реклами вътре нито безплатните регионални вестници, в които със сигурност ще пишат големи страхотии тъпите журналисти.

Е, как да стане сега тая работа да ме уплашат, че съм щял да умра ако си говоря със съседката на тротоара ?
Преди така като имаше атентати в метрото в Брюксел пък и в Париж, съвсем спокойно не им обръщах внимание, въобще не се отнасяше за мен, аз просто не ходя там от години. Кво ми пука.
Човек трябва да си изгради психични защитни механизми за да не е податлив на манипулации насочени към всички зяпачи на телевизия. Пък и радио не слушам вкъщи, а в колата няма инсталирано. Имам едно портативно в жабката работещо с ток от акумулатора, за всеки случай ама го пускам по 2 пъти в годината.

А снощи гледам по ТФ1 Гласът на Франция и като пуснат реклами превключвам на АЙТИВИ Гласът на Англия ( тъпанарите пускат по едно и също време и двете предавния). Хубаво, ама по едно време пуснаха едни джуклести негърки едновременно и по двете телевизии. Викам си ще мина на бг каналите да няма негърки, то па там тъпи хамерикански филми и попадам на Канал 3. Леле ужас докато се усетя и ми пробутаха картинки с разни маски пред устата, па и звукът на български. 

Абе аз се усетих още от времето с ужасите на ислямска държава по телевизиите и отбягвах да ги гледам и спирах звука и не гледах екрана ако е в новините. Леко по-леко човек се учи да се пази от негативното с което ни заливат послушните медии. Те телевизиите се борят да привлечат вниманието ни, за да ни пускат реклами. Към самите реклами съм много неподатлив още от миналия век, но сегашните им методи с изливане на помия на ужасите ми идват в повече на мен.

Хвърли телевизора през прозореца (първо виж да няма никой долу).

• Отговори 150
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, Sleda написа:

Хвърли телевизора през прозореца (първо виж да няма никой долу).

а какво ще ги прави сателитните антени, дето ги е засадил като гъби в двора?!!!

преди 9 часа, Myanmar написа:

Това не е по темата.

А, то и нагоре било същата работа. Значи да не участвам в дискусията, и тази тема е станала обща тема за спам.

Напротив! Точно тук е мястото! След като има българи , които са нещо като дървен философ,неверни Тома и т.н. нещата в БГ стават ВИНАГИ по трудния начин.Чукам на дърво и сега да не стане така! Щаха ли китайците , ако поне малко приличаха на горе описания индивид, да изтърпят ТОТАЛНА карантина на 50 милиона  народ. Но те са дисциплиниран народ , които не хленчи,не капризничи, които вярва на своето ръководство ,че действа правилно , бяха обидинени и УСПЯХА! Нямаше ,сигурен съм ,такива идиоти Варненски да ходи на рожд. ден в гнездото на заразата , на сватба в Барцелона  и да зарази после 8 човека и ако не бяха се взели бързи" мерки и теглилки "сега Варна да е пламнала. Ами я кажете каква е неговата идиотска психология ,на какво се базира?

• Автор
преди 1 час, bigiadri написа:

Ами я кажете каква е неговата идиотска психология ,на какво се базира?

Въпросът е хубав.

Според мен поведението е обичайно, основано на изследователския инстинкт при нещо ново и непознато.

Човек трябва по собствен опит да провери дали е опасно. Деца пипат печки, момичета излизат вечер предизвикателно облечени за да научат границите на достъпното. Няма Стига, няма Недей. Човек трябва да научи границите на възможното за себе си. То е като да научиш габаритите на колата- нужно е и малко риск, не може все по широкото, трябва да паркираш и на тясно. 

Доброто е, че стигаш по своя опит, а това е запомнящо се. Не винаги, защото има хора с къса памет, които повтарят едни и същи грешки. Лошото е, че може да се случи нещо лошо, а понякога и много лошо. Тук важи закона за естествения подбор. Не стига само пренебрегване на опасността, трябва и разсъдък.

При варненеца не важи, но възможно е и поведението на сифилистик- не може да се въздържи от случайно паднал шанс, не знае как да се предпази, не различава болни от здрави и "попадне на гнило". От там целенасочено и злобно го разнася. Има и зли, антисоциални хора, но този не е от тях. 

Това е моето предложение за отговор. Който може по- точно- да го напише.

преди 2 часа, bigiadri написа:

Нямаше ,сигурен съм ,такива идиоти Варненски да ходи на рожд. ден в гнездото на заразата , на сватба в Барцелона  и да зарази после 8 човека и ако не бяха се взели бързи" мерки и теглилки "сега Варна да е пламнала. Ами я кажете каква е неговата идиотска психология ,на какво се базира?

Понеже разделът е "Психология", ще си позволя някои разсъждения, които са свързани с психологията, но не са точно по темата. От текста по-горе ясно се вижда как след като един човек е повярвал в нещо, е почти невъзможно да погледне непредубедено от друг ъгъл. Два или три пъти се спомена, че случая широко тиражиран за човека от Варна, не е точно такъв, както се представя от някои източници, но не - без да е налична информация от първа ръка, всеки си избира една от версиите и си я тиражира, и спекулира с нея, все едно е абсолютна истина. Аз лично не знам кой е прав. Естествено е и двете страни да пресилват нещата в своя полза и си правят съответно погрешните заключения. А истината е без значение. Че и покрай единичния случай някои (не визирам никого тук) си правят изводи за всички българи. Често не забелязваме колко сбъркано е мисленето ни, за съжаление. Казано е: Не съди. Авторът на цитата от по-горе многократно призовава да приемаме решенията на щаба, без да съдим. Но самият той вече за кой ли път осъжда "варненеца", за нещо, което дори и не знае доколко е вярно. Най-малкото все още никоя официална институция не го е осъдила, а вече има закон, според койнот да стане това. Е къде е тази вяра в държавата, след като държавата не го е осъдила, ама авторът - да? 

• Автор
преди 2 часа, bigiadri написа:

идиоти Варненски да ходи на рожд. ден в гнездото на заразата , на сватба в Барцелона  и да зарази после 8 човека

Друго възможно обяснение е инертността на поведението. Дори да се променят обстоятелствата, ние първоначално действаме по старому, (особено ако е уговорено още преди промяната на обстоятелствата и се плаща в евро. В ЕВРО. €!!! ).Казваме "навий будилника", макар да се будим със смартфон и "телефонът звъни", макар, нещата да са променени (не в евро). Така и варненеца- независимо от промяната на обстоятелствата, той се държи така, както преди, докато не се сблъска, понякога челно, с новите обстоятелства и ако помни, ще промени поведението си.

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Друго възможно обяснение е инертността на поведението. Дори да се променят обстоятелствата, ние първоначално действаме по старому, (особено ако е уговорено още преди промяната на обстоятелствата и се плаща в евро. В ЕВРО. €!!! ).Казваме "навий будилника", макар да се будим със смартфон и "телефонът звъни", макар, нещата да са променени (не в евро). Така и варненеца- независимо от промяната на обстоятелствата, той се държи така, както преди, докато не се сблъска, понякога челно, с новите обстоятелства и ако помни, ще промени поведението си.

Хората не са склонни лесно да променят установения си начин на поведение. Но не само това. Същото се отнася не само до вече установения начин на поведение, но и до планирания такъв. Когато си е навил, че трябва да направи нещо, човек трудно ще се откаже. 

Сега ми прави впечатление как се прави опит спортните и други събития да се провеждат виртуално, като самото събитие е пред закрити врати. За това, че по този начин се прави опит поне донякъде да се намалят загубите, особено от телевизионни права (които в някои случаи са колосални) е ясно. Но има и един друг асект. Това е, че ако хората престанат за известно време да действат според даден вече установен навик, то съществува възможността да се откажат съвсем. Т.е. да проенят поведението си - в смисъл примерно при футболните запалянковци да угасне "любовта" към футбола (която реално не е любов, а зависимост) и след година да се окаже, че при възобновяване на футболното първенство в една страна, ако то сега се прекъсне, да няма толкова много фенове. Това всъщност съм го изпитал лично, защото едно време не изтървавах мач на определени отбори, но след като се отдалечих за известно време, сега ми е все едно какво се случва в родния и европейски футбол.

По същият начин и в други сфери - любителите на купоните и нощния живот, ако примерно където има вечерен час, това положение се задържи повече, може в един момент да се окажат не чак толкова големи любители. Не всички, разбира се, но една голяма част. Сега покрай тази изолация и въвеждане на определени правила за поведение, ако те се задържат достатъчно дълго време, това ще доведе до изграждане на съответните навици при много хора. Добре ли е това, дали ще станем по-дисциплинирани или по-лесни за манипулация и управление, времето ще покаже. Свикнали сме да използваме думата "възпитание", но кога възпитанието се превръща в програмиране и правим ли разлика между двете?

• Автор
преди 11 минути, Shiniasu написа:

Сега покрай тази изолация и въвеждане на определени правила за поведение, ако те се задържат достатъчно дълго време, това ще доведе до изграждане на съответните навици при много хора. Добре ли е това, дали ще станем по-дисциплинирани или по-лесни за манипулация и управление, времето ще покаже.

Както казваше една позната- продавачка в магазинче, ако един ден не отворим, на другия ден и да отворим- клиентите ни са в друг магазин. Ще има преструктуриране в икономиката, в навиците, в предпочитанията. По посоката на пропагандата ще разберем към какво ни насочват, а по хвалбите- кое горчиво хапче е в тази захарна обвивка.

преди 16 часа, bigiadri написа:

Когато тръгнат колоните военни камиони с мъртви като в Италия/ НЕ ДАЙ СИ ,БОЖЕ!/, тогава всички няма да расъждаваме ,а ще се крием като мишки по къщите и вярваме или не ще се кръстим да ни подмине това ЧУДО!

По принцип е добре да си подготвен и за най-лошия сценарий. Така, ако той настъпи, последствията няма да са така тежки, или поне човек ще ги приеме по-леко. Но... да си подготвен е едно, а да се страхуваш и да си готов на всякакви компромиси за да го избегнеш - съвсем друго. Аз съм за дисциплината, но тя трябва да е осъзната; доверието да не е сляпо, а разумно обосновано, не следствие от отчаяние и страх... Тук отново всеки трябва да си направи за себе си разграничението между това, да направиш компромис и това, да пожертваш нещо.

• Автор
преди 30 минути, Shiniasu написа:

Добре ли е това, дали ще станем по-дисциплинирани или по-лесни за манипулация и управление, времето ще покаже

Току- що прочетох следните думи от тук

Цитат

In the infamous words of Rahm Emmanuel, the former mayor of Chicago, “You never let a serious crisis go to waste. And what I mean by that it’s an opportunity to do things you think you could not do before.”

Това е в прав текст поведението на политици. На български прилича на поговорката за рибата и мътната вода.  Кризата, извънредните мерки са чудесно време да правиш неща, които не смееш иначе.  Дали ще се преструктурира икономика, поведение, закони, морал и т.н. и в чия угода ще са тези промени ще видим. 

Мисля си и за Бокачо и Декамерон. В условията на извънредно положение- епидемия и карантина той си позволява нещо недопустимо- издава книга с антипопски и еротични разкази. При нормалното законодателство после, се разкайва. Опитах сега, в друг форум, да направим колективно нов Декамерон, но не става. В оная 1352 г. само Бокачо и само във Флоренция става, а чума е имало в цяла Европа, вкл. България и Търново. 

преди 39 минути, Търсещ истини написа:

Току- що прочетох следните думи от тук

Това е в прав текст поведението на политици. На български прилича на поговорката за рибата и мътната вода.  Кризата, извънредните мерки са чудесно време да правиш неща, които не смееш иначе.  Дали ще се преструктурира икономика, поведение, закони, морал и т.н. и в чия угода ще са тези промени ще видим. 

Мисля си и за Бокачо и Декамерон. В условията на извънредно положение- епидемия и карантина той си позволява нещо недопустимо- издава книга с антипопски и еротични разкази. При нормалното законодателство после, се разкайва. Опитах сега, в друг форум, да направим колективно нов Декамерон, но не става. В оная 1352 г. само Бокачо и само във Флоренция става, а чума е имало в цяла Европа, вкл. България и Търново. 

Да, извънредно положение, което налага извънредни мерки. Ще се види обаче кои от мерките ще останат и след извънредното положение. Такава една промяна ще мине леко. Хората ще въздъхнат с облекчение, че рестрикциите са вдигнати и няма да им направи особено впечатление, ако някоя остане. Възможно е това да е една от причините покрай нужните да се вземат и ненужни мерки. 

Истерията с пазаруването е добра възможност да се изкупи една част от наличните стоки в магазините, много от които и без това се изхвърлят всеки ден поради огромното свръхпроизводство. Тук не визирам България. В същото време част от потребителите ще задлъжнеят и ще станат по-зависими от помощи и кредити. За икономиките е важно свръхпотреблението да се запази. Защото никой от тези изкупуващи безразсъдно стоки от магазините няма реална опасност да умре от глад, но поведението му като купувач трябва да продължи да бъде стимулирано. А всъщност опасността е на потребителят временно да му се наложи да се лиши от някои екстри. Но подчертавам - екстри. Ама американците и европейците са достатъчно разглезени за да приемат тежко това психически. Плашещо е най-вече чувството на несигурност, а хората се чувстват несигурни от всяка промяна. А тя промяната е неизбежна и без корона вируса. На всички е ясно, че това подобие на икономика в световен мащаб ще рухне скоро. Сега може би силните търсят начин и ще използват ситуацията за да запазят властта си - политическа и икономическа. Но май и те са притеснени и не знаят доколко ще успеят. Да не забравяме, че те от своя страна са привикнали към своя начин на живот дотолкова, че трудно ще понесат промяната му. Всеки си има своите зависимости на които е роб.

Хм, преди малко в другата тема за корона вируса видях следната графика:

sshot-2.png

Позволих си да я прехвърля и тук, защото много ясно се вижда как се използва умишлено ефектът на първото впечатление. Дори и в последствие на разглеждащият графиката да му направи впечатление, че графиката е представена подвеждащо от гледна точка на абсолютния ръст на официално-заразените от корона вирус, то първоначалното впечатление така или иначе вече ще си е оставило своя отпечатък. Освен това самото очакване на "добрата новина", което да разсее страха, да даде повече надежда, спомага за това човек да остане с погрешно впечатление след подобни графики.

п.п. Днес явно имам повече време и желание да пиша във форума, така че ще обърна внимание и на това, че прекаленото успокоение, особено ако се случи 2-3 дни да няма сериозно увеличение на заразените, може да доведе до заблудата, че пикът е преминал и да станем твърде невнимателни. Все пак ние сме малка държава с немного заразени и данните за отделните дни може да са подвеждащи.

• Автор
преди 1 час, Shiniasu написа:

Ще се види обаче кои от мерките ще останат и след извънредното положение.

Кои ще останат като "изведем козата"

Цитат

Един се оплакал на Господ, че много тежък кръст му дал. Мрънкал, врънкал и накрая Господ кандисал, пуснал го в една препълнена стая с кръстове и му казал, да си избере който си пожелае и него да носи до краят на живота си. Човекът рови, ровил цял ден - един му бил тежък, друг го убивал, трети много голям и т.н. Накрая си избрал един кръст и се явил пред Господа доволен. Господ го погледнал и рекъл:- Хубаво де, цял ден загуби за да си вземеш накрая пак твоят кръст, дето не беше доволен от него.

Един евреин  бил много беден, имал голямо семейство и много малко жилище. Чудел се к'о да пра`и, и отишъл да иска съвет от равина:

-Така и така, раби ...малко жилище, много деца, парите не стигат...! Какво да направя?

-Равинът му казва: Вземи една коза и я вкарай в къщи, и да се храни като вас-каквото вие ядете, и козата яде!

-Ама раби...как така, коза в къщи?!?

-ТАКА! (отсякъл равина)-искаше съвет-получи го.

Вкарва евреина коза в къщи...още по зле-козата му яде яденето, осмърдява къщата, добавя към безпорядъка в къщи-ужас! Търпял това евреина седмица две, и пак отишъл при равина-Раби, нещата са по зле, какво да правя?

-Изкарай козата от къщи!

В събота отива евреина в синагогата (както винаги) и равинът го пита:

-Е, как са нещата?

-Оооо, чудесно! И къщата чиста, и има място за всички, и яденето стига, благодаря ти, рави, за съвета!

ЧЕТЕТЕ ВИЦОВЕ!!!

• Автор

КАРАНТИНАТА КАТО НОЩЕН СЪН

Карантината си е едно бездействие, едно време за почивка преди да дойде отново работният ден. Ограден си от стени в които се чувстваш сигурен, в своя дом, в своята крепост. Просто е време да изключиш сетивата, да спреш външните дразнители и да почиваш. Е, някои го могат, други страдат от безсъние.

Има два варианта. Или правете същото, което правите при безсъние, или намислете нещо ново.

Преди сън някои се приспиват с четене. Ами и при карантината да четат. Други нощем гледат телевизия- ами да гледат. Други си мислят за проблемите, които им тежат. Ами и в карантината това ще правят- ще търсят решения. Други си мислят за това, какви са и какви искат да са- и те това ще правят в дните, докато са затворени.

Не можем да се променим. Ние сме същите и начините за престой в безделие са ни същите като преди карантината. Много малко са тези, които през тези дни ще изнамерят начин за промяна. Това би било благословено- да станеш друг след страданието. Аз не се хващам много за тая сламка. То е като да си произвеждал цял живот макарони, а по време на кризата да откриеш, че е по- печелившо да произвеждаш панталони. Може би тези, в туристическия бранш ще се осъзнаят, колко рисков е занаятът им, но да не мислите, че кроят планове с какво друго да се захванат още първия ден след карантината? Те имат инвестиции, навици, контакти в тази област, а това не се зарязва. Ако след криза фалират, тогава ще му мислят.

Така и в личния живот- размислите по време на карантина не се опират на истинския живот и не са точни. Утрото е по- мъдро от вечерта- като излезем на вън ще видим новите условия, пък може да са старите, тогава ще преценяваме. До тогава- сън! Почивка! Спокойствие! Никакви дразнители! Никакви планове! Е, който го не може, нека прави нещо, това което прави когато не спи. Но да знаете, не е като с утрото. Все трябва да се съобразяваш с другите. По- добре спокойно очакване на утрото и снемането на карантината.

Карантината не е почивка, а домашен арест. Трудно ще убедиш някой, че затвора е почивна станция. А има толкова много въпроси, които са по- важни. Под карантина се поставят болни. Поставя се от лекари. Не от политици, полицаи или военни. От лекари. У нас все още заразените са доволно малко и могат да бъдат настанени в болница всичките, дори и да нямат оплаквания, да се следи състоянието им. Защо им се препоръчва да се лекуват в къщи, след като този вирус е толкова опасен. Не е ли най- важно да се спре разпространението на заразата? Очвидно не, щом заразените с толкова опасна болест, са оставени да се самоконтролират и гаранция, че ще спазват карантината е една хартишка- декларация. И заплаха с глоба. Брех... ти ще си заразен със смъртоносен вирус и някаква си глоба ще те изплаши! Хе хе... Я кажете на някой лекар, че сте болни от вирусен хепатит, да видим дали ще ви предпише домашно лечение или моментално ще се окажете в инфекциозно отделение, карантинирани под ключ. Мхм, хепатита е опасна болест. Смъртоносна и силно заразна. Няма да ви пуснат в къщи с декларация... И няма да ви затворят в къщи заедно със здравите ви роднини. Същото се прави и при дезинтерия и куп други опасни, заразни болести. Изолират се болните от здравите. Не се поставят в един кюп. В България все още е възможно да се отървем от заразата по единствения правилен начин- чрез изолиране на заразените. В други страни това също е възможно. Къде спят лекарите? Има ли изобщо лекари в цялата схема?

преди 40 минути, _Belial_ написа:

В България все още е възможно да се отървем от заразата по единствения правилен начин- чрез изолиране на заразените. В други страни това също е възможно. Къде спят лекарите? Има ли изобщо лекари в цялата схема?

Наивно е да се смята, че заразените са двеста човека. Ако наистина се подходи като към много опасна заразна болест, започнат масови прегледи, тестове и поставяне под карантина, а болните се окажат десетки или стотици хиляди, кво прайм?!? Ще трябва да се признае, че вируса не е толкова страшен и смъртоносен. Или пък ще започнем да му приписваме вината за всеки починал, за да сме в крак с останалия свят, пък и за да не излезе, че целия тормоз на населението до сега е бил ненужен.

• Автор
преди 54 минути, _Belial_ написа:

Карантината не е почивка, а домашен арест. Трудно ще убедиш някой, че затвора е почивна станция. А има толкова много въпроси, които са по- важни. 

Въпросът, който ми идва на ум е следният: Какво могат да помогнат психолозите и какво могат да помогнат политиците?

При политически искания- да се премахне някакво законово ограничение, да се направи живота по- добър чрез организиране на избирателите за някаква кауза, тогава хората се организират политически, издигат се съответни личности и партии за да изпълнят промените.

Когато проблемът не е решим политически, когато човек е приел, че трябва да си стои в къщи, да търпи експлоатация или липса на човешки права, или зла богата съпруга, той се обръща към психолог за да си реши конфликта- как да изтърпи това зло.

Една от формите е преименуването: вместо затвор казваш карантина, вместо зла жена казваш милата ми касичка и т.н. Това са психологически проблеми и заради това са в раздел Психология. Организирането за политически искания предполагам ще е в Политика.

Със съжаление споделям, че много политици смятат, че психолозите завоалират противоречията и вместо хората да се вдигнат на бунт, психолозите ги омайват. Дори да е така, човекът с проблеми е решил да не се бие за правата си, а да ги търпи, какво?- да не му ли се помага?

преди 13 минути, halek написа:

Наивно е да се смята, че заразените са двеста човека. Ако наистина се подходи като към много опасна заразна болест, започнат масови прегледи, тестове и поставяне под карантина, а болните се окажат десетки или стотици хиляди, кво прайм?!? Ще трябва да се признае, че вируса не е толкова страшен и смъртоносен. Или пък ще започнем да му приписваме вината за всеки починал, за да сме в крак с останалия свят, пък и за да не излезе, че целия тормоз на населението до сега е бил ненужен.

Дали са двеста или не, можем само да гадаем. Но да смятаме, че са десетки или стотици хиляди също е наивно. Но дори китайския опит, където се справиха със заразата бързо, карантината не беше поголовна. Не спря цялата страна, а само огнището на зараза. И имаше масово тестване. Построиха се болници, които приемаха хиляди болни. Така се справиха китайците. Само че при тях се би тревога, чак когато имаше хиляди болни. Не заразени, а болни. На заразените може и да не им личи, че са заразени, ама на болните им личи че са болни. Така че, твърдението че има десетки хиляди заразени, при наличието на едва стотина болни, няма как да е сериозно.

преди 11 минути, Търсещ истини написа:

Въпросът, който ми идва на ум е следният: Какво могат да помогнат психолозите и какво могат да помогнат политиците?

При политически искания- да се премахне някакво законово ограничение, да се направи живота по- добър чрез организиране на избирателите за някаква кауза, тогава хората се организират политически, издигат се съответни личности и партии за да изпълнят промените.

Когато проблемът не е решим политически, когато човек е приел, че трябва да си стои в къщи, да търпи експлоатация или липса на човешки права, или зла богата съпруга, той се обръща към психолог за да си реши конфликта- как да изтърпи това зло.

Една от формите е преименуването: вместо затвор казваш карантина, вместо зла жена казваш милата ми касичка и т.н. Това са психологически проблеми и заради това са в раздел Психология. Организирането за политически искания предполагам ще е в Политика.

Със съжаление споделям, че много политици смятат, че психолозите завоалират противоречията и вместо хората да се вдигнат на бунт, психолозите ги омайват. Дори да е така, човекът с проблеми е решил да не се бие за правата си, а да ги търпи, какво?- да не му ли се помага?

Става въпрос за вирусна инфекция, а не за пролетна депресия. Психолозите не могат да помогнат, но ако имат неблагоразумието да се намесят, могат доста да навредят. Както го правят вече политиците. В медицината има един основен закон: Ако не можем да помогнем, да се постараем да не навредим! Ето защо с това трябва да се занимават медици. Нека не стигаме до абсурда, да убиваме хора за тяхно добро. Та, ако медиците не могат да помогнат, остава само да се молим на Господ.

• Автор
преди 10 минути, _Belial_ написа:

Става въпрос за вирусна инфекция, а не за пролетна депресия. Психолозите не могат да помогнат, но ако имат неблагоразумието да се намесят, могат доста да навредят. Както го правят вече политиците. В медицината има един основен закон: Ако не можем да помогнем, да се постараем да не навредим! Ето защо с това трябва да се занимават медици. Нека не стигаме до абсурда, да убиваме хора за тяхно добро. Та, ако медиците не могат да помогнат, остава само да се молим на Господ.

НЕСЪГЛАСЕН.

Човек е единство от биология и психика. Всеки болен е невротик. На решенията на Наполеон при Ватерло оказала влияние подаграта му.

На болният от вирусна инфекция искат да помогнат ХОРА: вирусолози, санитари, политици, психолози. Някои навреждат, други не помагат, трети помагат. Не бива да бъдат ограничавани ХОРА- СПЕЦИАЛИСТИ, когато искат да помагат на ХОРА.

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

НЕСЪГЛАСЕН.

Човек е единство от биология и психика. Всеки болен е невротик. На решенията на Наполеон при Ватерло оказала влияние подаграта му.

На болният от вирусна инфекция искат да помогнат ХОРА: вирусолози, санитари, политици, психолози. Някои навреждат, други не помагат, трети помагат. Не бива да бъдат ограничавани ХОРА- СПЕЦИАЛИСТИ, когато искат да помагат на ХОРА.

Tова че не си съгласен, не означава че греша. Дори никой да не е съгласен, пак няма да означава че греша. Реципрочно, аз може да греша, дори всички да са съгласни с мен. Ето защо научните закони (физични, химични, математически... медицински) не се приемат с гласуване.  :) 

Сигурно си чувал израза: "Много баби, хилаво дяте." Ето това предлагаш ти. Някой си искал да помогне и давай. Това е специфична дейност и не всеки може да помогне. И далеч не всеки болен е невротик.

По отношение на помощта, моята позиция е, че в общия случай всеки сам трябва да има правото да решава дали да му се помогне и кой да му помогне. Което  означава, че желаещите да помогнат следва да се съобразяват с това. Когато обаче има ситуация в която индивидуалният избор може да засегне и други хора и изборът му бива ограничен (карантината примерно), това вече не е помощ, а рестрикция. 

Колкото до психологическата помощ. То така или иначе психологическо въздействие върху хората се оказва -  от медии, от политици, от роднини и т.н. Така че една правилно насочена кампания включваща психолози би могла да се окаже полезна. Разбирасе винаги съществува рискът организаторите да използват кампанията и за други свои цели.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

При положение, че всяко събитие приемаме, оценяваме, анализираме чрез психиката си, то е ясно, че помощта на психолозите може да е голяма. Главно като се предложат различни погледи върху ситуацията, които е възможно да се пропуснат. Също като се обърне внимание на грешки и пропуски в оценката и разбирането за една ситуация. ... Това ми идва на първо време. Психолозите сигурно ще могат да допълнят и други неща. Моята психология е само на едно по-ограничено ниво, 3-4 дисциплини, свързани с определена професия (която така или иначе не практикувам).

Политиците... Политиците са израз на определени нагласи сред обществото. Спомена се бунт, но всяка промяна изисква достатъчно хора и достатъчно силно да желаят тази промяна. Засега оставам с впечатлението, че всеки се стреми да запази старото положение на нещата и не се търси нещо кой знае колко повече. Всеки опит за съществена промяна така или иначе ще предизвика сериозно противодействие.

На графиките за разпространението във времето се виждат определени закономерности.
Особено при страните като Китай и Южна Корея, в които вече се забелязва спиране.

Това е графиката за Китай:
china.png.87a77e2e896ebc5729577fb1e1f30e16.png

А това е графиката за Южна Корея:
korea-south.png.ab501eaaa6235ec6fcd73681d2f806a7.png

Виждат се характерните етапи на разпространението:

1. Бавно начално разпространение
2. Етап на "избухване" - разпространението е с нарастваща скорост (експоненциално ?)
3. Забавяне - ускореното разпространение се сменя от линейно с по-малка скорост
4. Второ избухване с увеличаване на скоростта
5. Следващ линеен участък на забавяне
6. Спиране - тук кривата става почти хоризонтална

В България има много малко случаи, за да се говори за някаква статистическа представителност на данните.
Но могат да се направят някои предположения.

Друг въпрос е това застудяване и сняг, които се появиха при нас как ще повлияят.
Възможно положително, при падане на температурите под 0 или не толкова положително при друго развитие на времето.

Като разгледах данните общо за всички страни и за България, 
като че ли има изгледи да преминава първия етап на разпространението с голяма скорост.

За всеки човек най-важно е индивидуалното му състояние и защитни сили.
Който психологически е склонен към фиксиране върху свръхценни идеи, 
по-добре да гони навреме натрапчивите мисли и да се отвлича от тях.

• Автор

Седим си с още трима отявлени къркачи и се смеем на анаграмата, дето от ковид 19, се получава 19 водки. Поркаме, прегръщаме се. Примитивно, но кеф. Отбелязал съм си датата. Като минат 2 седмици ще ви докладвам дали има експериментални данни, че ковид 19, се преодолява с 19 водки🍻 :drunk:

Дали първоначалната фаза на любопитство, засилен интерес и коментари сред обществото към темата "корона вирус" не отминава?  Дори и жертвите в Италия и Испания, не се ли приемат вече повече като статистика, която хората (тук в България) привикнаха да чуват всеки ден по телевизията? А където е имало порвоначално страх, дали на негово място сега не се забелязва апатия? Дори ще бъда по-провокативен: след като бяхме наплашени, принудени да платим и тепърва да плащаме висока цена, дали няма да се появи разочарование, че нищо от "обещаното" и от това срещу което плащаме превантивно, не се случва? Проблемът от чисто психологична гледна точка е, че ние не виждаме резултата от действията си в момента. Да, с рестрикциите може и да се предотвратява много по-лош сценарий, но тъй като той не се случва на нас директно, ние само го предполагаме като вероятност, оценяваме го като вероятност и съответно цената, която заплащаме, заплащаме като за срещу вероятност. А очакваното не се случва. Което, разбира се е добре, но и оставаме с усещането, че сме заплатили за нищо.

Истината е, че когато хората гледат (или по-скоро чуват) по телевизията как умират хора, не само от болести, но и от войни или природни бедствия, или самолетни катастрофи, приемат всичко като прекалено далечно от себе си, като на кино. Всеки, който не се е сблъскал директно с един проблем го оценява така. Или да не съм краен: почти всеки. 

В някои отношения говорещите за корона вируса вече заприличват на грамофони. Но пък сега това е актуалната тема и не може да се мълчи по нея.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.