Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ко-вирусът 19, карантината и страхът. Психологически аспекти

Featured Replies

току-що, Търсещ истини написа:

Давам за пример успешен човешки опит, увековечен в писмено слово. 

Тези, които бягат и се крият поединично са по- застрашени.

Нищо такова. Освен това само потвърждаваш думите ми. Първо бягат и се крият, и чак когато не се чувстват силно застрашени, започват да се събират и да се питат какво стана. Тоест, инстинкта е бягане и криене, а рационалното мислене започва след като той си е свършил работата.

• Отговори 150
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 10 минути, _Belial_ написа:

Нищо такова. Освен това само потвърждаваш думите ми. Първо бягат и се крият, и чак когато не се чувстват силно застрашени, започват да се събират и да се питат какво стана. Тоест, инстинкта е бягане и криене, а рационалното мислене започва след като той си е свършил работата.

Дано не се случва, но при бедствие ще видите, че хората предпочитаме да бягаме с другите.

Възниква и въпросът, че има няколко стратегии. Сам и с хора. Сам е губеща стратегия.

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Дано не се случва, но при бедствие ще видите, че хората предпочитаме да бягаме с другите. Сам е губеща стратегия.

Няма такова правило. Инстинкта е ирационален и накъде ще хване подплашеното животно, няма гаранции. Ако е стадно ще тръгне с останалите. Едно е сигурно- ще бяга. И като му свършат силите ще се крие.

• Автор
преди 3 минути, _Belial_ написа:

Няма такова правило. Инстинкта е ирационален и накъде ще хване подплашеното животно, няма гаранции. Ако е стадно ще тръгне с останалите. Едно е сигурно- ще бяга. И като му свършат силите ще се крие.

Радвам се, че има някакво правило. Моля, посочете препратка за подробности. 

Сега се сещам и за "стъписването" когато индивидът не бяга, а се вкаменява, а също и лъжливото бягане на птички за да отвлекат вниманието от гнездото.

• Автор

Особености на националното зимно (карантинно) безделие

Ако бях швейцарец, щях да пиля зъбно колело за швейцарски часовник; ако бях викинг, щях да планирам някакъв юнаклък и какво да заграбя; ако бях скандинавец, щях да пиша мрачна и песимистична философия; ако бях монголец, щях да изляза на лов със сокола си; ако бях мореплавател, щях да си приготвям лодката за лятото; ако бях дюкянджия, щях да поканя еснафа и да планирам на къде да тръгне кервана; ако бях руснак, щях да се напия, да се напаря в банята и да се цопна в ледена вода; ако бях индиец, всеки ден ми е зимно безделие, защо да го мисля; ако бях американец, щях да планирам бизнес; ако бях музикант, щяха да ме канят на много места;

Пък аз съм като шопите, играе ми се ръченица, ама да бия с крак тая пуста земя; като комитите, яде ми се агне крадено; като карловци- пие ми се анасонлийка; ама така ми се пее и ми се разправят лакърдии; като балканджиите- цепят ми се дърва и ми се дялка с чикията; като лудогорци ми се оставя себап, да не си отида незапомнен; като пловдивски еснафин ми се ще да си изографисам дома, та да ми е хубаво. Толкова неща ми се искат и то заедно.  Не кое да се спра?

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

На кое да се спра?

Чувай баща си и слушай майка си!

Гледахте ли преди малко видеоклип по "Нова", как цели стада дрогирани млади цигани се развяваха по тъмно и се подиграваха на Мутафчийски? Психологически поглед, тия нормални ли са?

Аз искам да благодара на тези лекари, които вчера не излязоха пред камерите да ръкопляскат. Това не означава, че по някакъв начин изразявам неуважение към другите, но позицията на първите намирам за по-правилна и по-трудна за отстояване. Нека лекарите си останат лекари, където им е призванието. Днес сутринта по Нова говориха двама директори на известни столични болници и направиха много силни политически изказвания. Всъщност вчера това направиха и други. Явно за тях не е достатъчно да са лекари, но искат да са и политици. Но, аз мога да ги уважавам само като лекари. Като политици няма как да ги уважавам, още повече виждайки цирка в който участват.

• Автор
преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Чувай баща си и слушай майка си!

Техният съвет е "Живей като другите и бъди благословен". Обаче един познат гледа телевизия, друг ходи по планини, трети избира от мрежата класически филми, четвърти си изкарва заплатата, пети дреме, шести се събира с приятели на водки- 19. Не е да са еднакви.

Всъщност горният ми коментар бе посветен на това, че има успешни социално- психологически стереотипи които се изпълняват тогава, когато човек има свободно време.

В последния коментар по темата за "Името на розата" нахвърлям, че италианците правят картини, книги, песни, а англичаните изследвали природата, когато се намерят свободни. Викингите тръгвали да завоюват, а арабите от 1001 нощ да търгуват. Немците човъркат техника, а полякините ... да... Българите нямаме печеливш стереотип. Популярен е един негативен- "Кога ми се доработи, седнем да пием. Оно че ми се отработи". Аз го разбирам- земеделците едно време се изхранват от земята. Зиме им трябва парче сланина и стрък праз, па да гледат тавана (по Ботев). Градовете с художествени занаяти като Банско, Трявна са имали зимен ангажимент да развиват уменията си, но дюлгерски Трън просто е трябвало да изчака сезона. Пиели са, да мине време, стига да не им замръзне ракията :)  

Сега обаче сме в градове с повече възможности и съперничество. Има и среда за растеж и да те натиска.

Именно за това изборът е личен, а не предопределен. Аз все още се колебая в смисъла на това,  което съм избрал- да философствам. Това не носи доходи, чест, а и полза за социума. Не е като да пия- време да минава, но дали е смислено? Няма положителен "български стереотип", в който да са били мама и тате, а и аз по тях.

• Автор

Моето очакване е, че като купи България тестовете от правилната фирма и ваксини от правилния производител, карантината ще отпадне. Остава въпросът дали аз искам да се тествам с правилните тестове и да се ваксинирам с правилната ваксина. Отговорът ми е НЕ, но ще се наложи- те ще бъдат закупени с мои/наши пари и ще станат задължителни. Бизнес, господине, нищо лично.

Но това не е психология, а продължаване на икономическата политика с други средства.

Е, не се ли охарчихме вече за самолети, сега и за ваксини ли? На мен това ми е по-интересно. Винаги с появата на комети са се случвали интересни неща. Ако кометата наистина вече се е разцепила на четири, това си мисля, че е добре и влиянието й е отслабено.

• Автор
преди 11 минути, Shiniasu написа:

Е, не се ли охарчихме вече за самолети, сега и за ваксини ли? На мен това ми е по-интересно. Винаги с появата на комети са се случвали интересни неща. Ако кометата наистина вече се е разцепила на четири, това си мисля, че е добре и влиянието й е отслабено.

Твърди ли някой, че кометите пренасят микроорганизми в т.ч. вируси? Или това е част от популярните обяснения за епидемията?

(тези дни се впечатлих, като прочетох, че от форумна дискусия не може да се очаква повече от споделяне на популярни мнения. Това толкова ме разтърси, че оцених доста негативно своето участие)

на ‎13‎.‎4‎.‎2020‎ г. в 10:30, Търсещ истини написа:

Аз все още се колебая в смисъла на това,  което съм избрал- да философствам.

То е елементарно - докато се колебаеш, и живота ти ще премине .... после на воля ще философстваш ... :) 

Има два варианта грубо казано: Или с това което ти прави удоволствие да си изкарваш и прехраната, или хващаш нещо с което да си изкарваш прехраната, а в свободното си време се занимаваш с това което ти прави удоволствие. В първия случай попадаш във въпросната "пазарна ниша" и се равняваш по гилдията, а при втория - "спечеленото" инвестираш  в това което ти прави удоволствие.

Образно казано: Срамен труд няма! Това, че се трудиш не там където ти се нрави, то в края на краищата се налага да положиш и малко старание ...

Не е проблем, че си наемник ... просто трябва да си вършиш работата със старание и съвест. И в края на краищата тук говорим за лоялност към този който ти дава работа.

Да, чрез лоялността се изкарват добри пари, но си трябва стаж ...

Ако искаш да си като другите, то трябва си малко да си тарикат, но знай, въпросните са "черджета" ... или "пачаври" ... хм ... има и една друга дума ... но .... прочие ...

Та, кои другите, т.е. тези които са болшинството или???

п.п. Не можах да разбера за какъв негативизъм говориш, но е обидно да мислиш, че всички българи са негативни ... Да, шопите са странни, но доста положителни неща успях да науча от тях. И въобще, дори от с. Крайници в близост до селото на Сашка Васева намерих нещо положително, да, и от Перник и въобще из цяла България съм срещал добри хора, които са ми давали положителност, т.е. принципа е: Дай и ще получиш. Даваш положително и получаваш положителност. При взаимоотношенията няма антагонизъм. Видиш ли, че някой проявява такъв, то знай - той е лицемер!!! И въобще, забрави, че ако при някой дадеш добро ще получиш зло, защото всяка злоба си има причинно следствена връзка. Да, на такъв човек трудно се помага ... там трябва много търпение и време ...

Успех!

Психиатър: Страхът в момента е официална държавна политика

Цитат
В момента управлява страхът. А страхът е лош съветник. Уплашеният човек е агресивен човек, той реагира агресивно, когато не може да избяга, а ние няма къде да бягаме, притиснати сме в ъгъла. Страхът в момента е официална държавна политика. Ние сме потопени в насилие. Насилието, мотивирано от страх, е най-токсичният феномен, който завзема все повече територии.

Това каза психиатърът д-р Владимир Сотиров пред БНР.

"Логично е, когато хората имат преживяването, че с тях е злоупотребено, когато са ограничени свободата им, интересите им, нуждите им по един непосредствен, реален начин, у тях да възникне порив за протест срещу тази сила и под сила разбирам всички тези мерки, които се вземат срещу кризата.", обясни психиатърът

"За разлика от вируса, който, извинявайте, но в обществото той не нанася вреда. Да, има изолирани случаи, но като цяло не вреди осезаемо, докато мерките, които се налагат, за да ни предпазят от тези вреди, са много реални, причиняват страдания и са доста продължителни. И в този смисъл реакцията срещу този тип насилие – защото това е насилие, тези мерки представляват форма на насилие – е нормално хората да изпитват гняв срещу тях.", каза още Сотиров.

По думите му ние същевременно насочваме гнева си не срещу онзи, който предприема мерките, а срещу другите – онези, които им се съпротивляват и най-вече към онези, които не се страхуват.

"Когато насилниците са недостъпни, прекалено зли, прекалено силни, ние не можем да насочим гнева си към тях. В психологията се нарича "изместване" – когато не можем да изразим директно агресията си, пренасочваме я към някой, който е по-близо. И го правим непрекъснато – понеже не можем да се разгневим на Бойко Борисов, тъй като е прекалено силен, отмъстителен, разполага с огромно влияние (хайде нека това е хитопезата) – когато сме изпълнени с негодувание и дълбоко раздразнение, го насочваме към близките си, към съседите, към другите хора.", каза още експертът.

Според психиатъра не е нужно да нарушаваш правилата, за да бъдеш мразен, достатъчно е да не се страхуваш. "Да, трябва да спазваме мерките, да сме предпазливи, но не бива да сме уплашени, защото страхът води до дисфункционални решения.", допълни той.

"Също така трябва да приемем, че лошото функциониране на една система е функция на управлението. Когато системата е дисфункционална, проблемът е в управлението на системата. И гневът ни не трябва да бъде насочен към хората до нас, а към правителството, към онези, които ни управляват."

Коментарът е излишен.

преди 6 часа, Anne написа:

Аз съм го проклела Борисов да му пукнат дъщерята и внука, да го застигне такава жестока лична трагедия, че сам да поиска да се застреля!

Заради него сме разделени на този празник със семейството на сестра ми. Не знам дали и кога ще се видим, кога ще си гушна племенницата. Лошото е, че като ни освободят, празниците ще са минали, какво да празнуваме?

На мен ми се иска да си приберем принцесата у дома, няма нужда да учи в тва тъпо НПМГ, където са налазили шаренките сбърканяци..................

Не спирам да си представя какво би могла да и направя на тази, ако я докопам! Само и само да не наследи баща си и да не е следващият диктатор!

Така ми се иска в знак на протест всички българи да спрат да работят на ГРОБ! Всички! Да ви видим без роби какво ще правят!

Догодина е твърде много време, аз не съм добре със здравето и не знам какво ще е догодина! Знам само, че народът продължава да търпи тоя диктатор, тоя самозабравил се шибаняк, вместо да го изхвърли от властта веднъж завинаги и да го съди за всичките му престъпления!

И той, и шайката му не са християни, а гнусни масони!

Как ми се иска да им сговним на тия масони някой техен празник...........................

Хората само трябва да се опомнят, да си спомнят, че го избрахте тоя 2009, а сега е 2020!

ТОВА Е ДИКТАТУРА!

Не, няма как да се успокоя.................... защото после ще привикат децата в училище, ще им удължат ваканцията, и няма да може да си дойде за именния ми ден! Ще побъркат децата от учене! А аз пък искам да побъркам наследниците на фашиститге със такъв кървав страх, че да изберат живот в емиграция или гроба! Точно тия, чийто родители, баби и дядовци са били богати и са предавали евреи и комунисти на смърт, точно тия за морал ще ми говорят! Фашистка гнилоч!

Аз си имам едно наум с тоя вирус! Като нищо, към тая ваксина, дето ще я разработват, да приложат и чипове...............

Светът ще се отърве от този омагьосан кръг само тогава, когато над САЩ заблестят атомни слънца, а Германия бъде принудена да си изплати всички репарации за ВСВ. Тогава! Да видим гнусните американци как ще се спасят от радиацията!

На този светъл празник дори християнски филми няма! Преди пускаха такива! Смятайте колко са християни гробарите! Да им измрат децата и внуците дано!

преди 5 часа, Anne написа:

Просто избеснявам, като се сетя как хората не губят и последната си надежда да напуснат София и да отидат в провинцията при близките си, за да празнуват заедно.................Щото след празниците пак ще ги карат да работят като същи роби и кога тези хора да си видят близките, като заради тоя вирус се простиха и с отпуските си?

Това не са хора, това са безчовечни и зли същества, които най - лицемерно и безпардонно говорят за морал! Даже не бях разбрала, че на президента баща му е починал, отвратена съм как хората го виждат какъв е шибанякът и пак гласуват за него! Щото бил по - "малкото зло"!

Съжалявам, за мен не е малко зло! Той е голямо зло! Вижте го само как не пропуска да се похвали, че е със семейството си на празника, докато обикновените български семейства са разделени и не знаят кога ще се видят!;

КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА МУ ВЯРВАТЕ? КОГА ЩЕ СТАНЕТЕ КРИТИЧНО МИСЛЕЩИ КЪМ ВСИЧКО, ЩО ИДЕ ОТ ГНИЛИЯ ЗАПАД И МЕДИИТЕ МУ?:angry22:

Това е за тази тема тук

Весели празници и повече смирение. :)  

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

След като карантината се проточи, много психологически съвети се появиха. Това направи тази тема ако не излишна, то не по- полезна от множеството други. Ето едни съвети от руски източник-  https://www.b17.ru/article/275465/.  Всеки може да намери по свой вкус и интерес други.

Цитат

Карантин и жизнь: Психологические рекомендации людям, попавшим в условия самоизоляции

Кризисные времена обычно приводят нас к изменению привычного стиля мышления. И это само по себе может являться стрессом для нервной системы  

Например, в голове начинаются катастрофические прогнозы настоящей или будущей ситуации, для должной заботы о себе кажется, что важно сфокусироваться на негативе, который так и сыпется ото всюду, предусмотреть наихудший сценарий и стимулировать пессимистическое мышление.

Часто люди начинают переживать еще и о том, что само по себе их волнение навредит им или верить в то, что при помощи усиленных переживаний можно защитить себя.  Эти мысли являются бесполезными для реальной безопасности и, более того, только усиливают ощущение тревожности.

Занять гибкую и сбалансированно-оптимистичную точку зрения на сложившуюся ситуацию  - это помочь себе облегчить собственный стресс!
Вполне естественно сейчас сталкиваться с собственными негативными мыслями и страхами. Но вместе с тем, занимая взвешенную позицию, у вас получится сформировать долгосрочное оптимистичное видение перспективы развития событий, что поможет снизить уровень тревоги и  уровень дистресса.

Мы переживали разные мировые и внутренние кризисы и ранее, поэтому в конечном итоге пройдёт и этот!

Займитесь полезной деятельностью!

Тревога и волнение - это естественная адаптивная реакция перед лицом опасности.  Волнение мобилизовывает нас для надлежащих действий в ответ на опасность.  Бесполезные же переживания формируются нашими мыслями и могут очень сильно истощать нас. 

Чтобы защитить себя и облегчить стресс, надо занять себя полезной  деятельностью. 

Используйте своё волнение для того, чтобы быть активным и принимать необходимые меры для защиты от вируса COVID-19 на основе советов экспертов, следуйте инструкциям вашего правительства по физической дистанции и пребыванию дома – самоизоляции и дистанцированию.Позаботьтесь о наличии дома необходимых продуктов, воды и лекарств. Старайтесь делать закупки как можно реже и максимально рационально учитывая свои потребности, чтобы как можно реже выходить из дома.
Позаботьтесь о себе в целом.

Установите режим дня - одно и то же время отхода ко сну и пробуждения.
Регулярные физические упражнения дома.
Сбалансируйте свои диеты (от диет, связанных с похудением, стоит сейчас отказаться) и регулярныеприемы пищи.
Избегайте дневного сна или подвижек в своем цикле сна.
Избегайте чрезмерного потребления алкоголя и кофеина, а так же действий, о которых Вы можете сожалеть потом (например, фанатичного онлайн шоппинга).
Организуйте приятные активности

Приятные активности помогает улучшить настроение, поэтому очень важно делать вещи, которые доставляют удовольствие.  Продумайте занятия, которые Вам нравятся, и которые Вы можете делать дома, и посвящайте им время каждый день.

Например, Вы можете  слушать музыку, смотреть любимые фильмы, тренироваться дома, готовить вкусную еду и есть её с удовольствием, читать книги, играть в компьютерные игры, общаться  с друзьями и членами семьи через интернет-программы такие как Skype, Zoom или WhatsApp, звонить семье и друзьям.  

Находите приятные аспекты своего нового опыта – постарайтесь прочувствовать его. Тогда Вы сможете получать удовольствие и в эти моменты и в воспоминаниях о них.

Способы справиться с волнением и руминацией

Хотя это совершенно нормально – сейчас больше беспокоиться и  думать о своем здоровье, но Вы можете сделать кое-что, чтобы регулировать уровень своей тревоги.  Первое – необходимо ограничить количество времени, когда Вы «волнуетесь».

Для этого надо  установить отложенный ограниченный промежуток времени - "час для волнения" водно и то же время каждый день.

Установите лимит на количество информации, которую Вы читаете в Интернете;  можнорекомендовать установить 30 минут в день.

Подумайте о лучшем времени для этой активности.  Не рекомендуется читать тревожные новости перед сном, так как они могут мешать уснуть.   Точную информацию о COVID-19 можно найти на сайте Всемирной организации здравоохранения who.int. – Доверяйте только проверенным ресурсам! Ни в коем случае не читайте обсуждения на форумах – там Вы будете находиться в эпицентре чужой тревоги и можете стать жертвой массового психоза.
Решайте реальные проблемы деятельно

В основе техники решения проблем обычно лежат вполне формализованные стратегические шаги. Просто напомню их вам:

1) сформулируйте проблему: определите ее, как можно точнее очертите ее происхождения и масштаб;

2) продумайте возможные варианты решения;

3) выберите самое оптимальное на ваш взгляд решение;

4) составьте план действий для осуществления вашего варианта решения;

5) реализуйте свой план;

6) оцените результат.

Когда мы находимся дома в условиях отсутствия внешних форм структурирования нашей жизни, очень важно взять руководство своей жизни в свои руки.  

Техника решения проблем может помочь Вам спланировать структуру вашего домашнего времени,основываясь на целях и активностях, которые Вы хотите достичь и какими хотите радоваться, сидя дома  и не имея возможности выходить в люди.

Если Вы столкнулись с проблемой организации  работы из дома или постоянно отвлекаетесь, то попробуйте воспользоваться советами для преодоления прокрастинации, сформулированные в когнитивно-поведенческой терапии.

Проблема - Прокрастинация.

Перерыв – это вознаграждение за проделанную работу. И тогда ваша задача – это определить промежуток рабочего времени, после которого Вы будете давать себе разрешение на отдых.

Можно, для начала, например, установить таймер на 30 минут работы, а затем сделать короткий перерыв, скажем – на 5 минут.

Потом снова поставьте  таймер и садитесь за работу.

После 30 минут остановитесь и сделайте перерыв, подвигайтесь несколько минут.

Удалось ли Вам выполнить определенный кусок работы за 30 минут?  Как Вы себя чувствуете?  Надо  ли изменить интервалы времени, подкорректировав первоначальный тайминг?  Если да, то начните снова и испытайте его! 
Снизьте физический стресс и напряжение во время карантинной самоизоляции

Упражнения для расслабления:

Исследования показывают, что диафрагмальное дыхание (медленное дыхание животом) и прогрессивная мышечная релаксация (поочередное напряжение и расслабление для того, чтобы определить и преодолеть признаки физического напряжения) полезны для уменьшения общего физического напряжения и способствуют расслаблению.  Использование этих расслабляющих упражнений в Вашем повседневной жизни принесут Вам пользу. Для того, чтобы их освоить можно воспользоваться видеоинструкциями, которые Вы легко найдете на своих любимых видеоресурсах.

Медитация и майндфулнес.
Эти техники полезны для уменьшения волнения и улучшение общего состояния. 

Одна из них - техника «безопасное место»
http://www.b17.ru/media/19873/?prt=iryna_plus

преди 18 минути, miro20 написа:

https://vz.ru/society/2020/4/30/1036932.html

Е щом създателя на Новичока се заема , преброени са дните на вируса :) 

Всъщност  , лично аз съм сигурен че военните и секретните лаборатории /детогиняматам и детонищонеразработват/  мн добре са си сътрудничали в предвид добрите  връзки на комунистически Китай с РФ.

мдаммм... като гледам всичкия хейт и фейкнюз около Бил Гейтс, напира ми в главата поговорката... "Не прави непоискано добро" .

ох.. трогнах се...

ето...пак налазиха въшките...  Каквото и да кажа... тоя пак ще изръси поредния си супер интересен , затрогващ, вдъхновяващ темата, пост

:) 

Се ... за разлика от Рамус "великолепнтний" ти си от тука, независимо, че нещо русо има в теб .. :) 

То ... тъка е бе Мире ... русо ил Русо ил Ръ де има не е лошо .. :)

Та,  ... моля ... аз виждам вид развитие, но си е моя "илюзия" или "делюзия" в теб ... :)

По-важно за мен е ти как се чувстваш ... не е аз как ... аз съм добре ...  

преди 12 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

По-важно за мен е ти как се чувстваш ... не е аз как ... аз съм добре ...  

Носи си маската човече .. и не пипайте БК..... пардон. и не си пипай носа и очите.

Опасно е.

Че току виж си "прогледнал", а ако ти падне маската на червената мъгла която носиш от младини и не я сваляш, ще се почувстваш много , много гол...

/помедитирай над това изречение откъм философската му страна/ :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 минути, miro20 написа:

Опасно е.

Доообле си во ку пле ... :) 

Оцелявал съм и в едни други времена, та ... знам как да разгранича опасно от срах ... :) 

Вече де факто ... нито е опасно за мен, нито ме е страх ... та ...

К'во думаш, ъ, ко-рече ... :) 

Мире ... хм ... аз съм сдал ... ;) три неща ... от тук на сетне - Потоп ... и аз пак на високо съм се уредил, а ти?! :) 

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Оцелявал съм и в едни други времена, та ...

Сигурен ли че си оцелял ? :)   Както допълних по горе поста си , помедитирай над "маските" които не се носят на лицето , а по скоро в главата....

преди 2 минути, miro20 написа:

Сигурен ли че си оцелял ? :)   Както допълних по горе поста си , помедитирай над "маските" които не се носят на лицето , а по скоро в главата....

Мире, скъп за мене трол ... веч съм зомби-трол ... ;) Демек възкръснал ... :) Тъ .. де да знам с какво натискам клавишите, но точно тук и прочие ме тестваха дали не съм бот ... :) 

Та ... да, ИИ-чо съм, но от друг сорт, а не като теб роб.

Характерно е за робите е да обвиняват тези които не разбират като "роби"....  Замисли се.. .с какво си свободен ?

В това че си избрал "топла ниша" за успокоение  , която "никой да не ти я пипа"  . И от която да си мислиш че си свободен :)

И дето винаги реагираш като ужилен ако някой надигне червеното було което те открива колко си гол... и пищиш... " не пипай червеното ми було.. не пипайте БКП"....  аз тук съм свобооодеееннн....

• Автор

Цитат

ВМА с горещ телефон за психологична помощ в условията на COVID-19

ВМА с горещ телефон за психологична помощ в условията на COVID-19. От 28 април стартират безплатни консултации със специалистите от Клиника „Психиатрия и военна психология” на Военномедицинската академия.

За целта е разкрита телефонна линия 02/ 92 26 190, която ще бъде отворена всеки работен ден, в часовия диапазон от 09.00 до 13.30 часа.

Всички граждани, които изпитват прекомерен страх, тревога или безсъние, свързани с пандемията от COVID-19, ще могат да се срещнат и да разговарят със специалистите от ВМА, а психологичните консултации са насочени към:

1. Обучение за вземане на решения - краткосрочни техники, които са копинг-стратегии (стратегии за справяне) в настоящата ситуация по отношение на работа, семейство, финанси, здраве и т.н..

2. Оказване на психологична подкрепа и помощ при овладяване на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост, гняв и др., свързани с наличието на пандемия, както и икономическите последствия от нея.

3.Психологична работа, фокусирана върху обучение в разпознаване на психосоматични симптоми (паника, обща тревожност, натрапливости, депресивни състояния, придружаващо безсъние) и преодоляването им чрез различни техники.

4. При по-тежка изява на оплакванията ще се осъществи психиатрична консултация и евентуално лечение.

Телефонна линия за психологическа подкрепа на ученици, родители и учители:

Министерството на образованието и науката открива телефонна линия за оказване на психологическа подкрепа на ученици, родители и учители във връзка с последиците от COVID-19. Всеки работен ден между 09,00 и 16,30 часа ще можете да получавате такава подкрепа от психолози на обявените телефони.

Телефонна линия за психологическа подкрепа на ученици, родители и учители:

София: 02/9963461
Пловдив: 0878138239
Варна: 052/641670
Бургас: 08993631573
Велико Търново: 0888553601
Стара Загора: 042/210089

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.