Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ко-вирусът 19, карантината и страхът. Психологически аспекти

Featured Replies

Днес установих че на практика съм недосегаем за манипулация от управляващите.
1. Въобще не им взимам на сериозно бръщолевиците.
2. Мога да не гледам техните предпочитони канали за манипулация.
3. На пощенската ми кутия съм залепил знаци да не ми слагат реклами вътре нито безплатните регионални вестници, в които със сигурност ще пишат големи страхотии тъпите журналисти.

Е, как да стане сега тая работа да ме уплашат, че съм щял да умра ако си говоря със съседката на тротоара ?
Преди така като имаше атентати в метрото в Брюксел пък и в Париж, съвсем спокойно не им обръщах внимание, въобще не се отнасяше за мен, аз просто не ходя там от години. Кво ми пука.
Човек трябва да си изгради психични защитни механизми за да не е податлив на манипулации насочени към всички зяпачи на телевизия. Пък и радио не слушам вкъщи, а в колата няма инсталирано. Имам едно портативно в жабката работещо с ток от акумулатора, за всеки случай ама го пускам по 2 пъти в годината.

А снощи гледам по ТФ1 Гласът на Франция и като пуснат реклами превключвам на АЙТИВИ Гласът на Англия ( тъпанарите пускат по едно и също време и двете предавния). Хубаво, ама по едно време пуснаха едни джуклести негърки едновременно и по двете телевизии. Викам си ще мина на бг каналите да няма негърки, то па там тъпи хамерикански филми и попадам на Канал 3. Леле ужас докато се усетя и ми пробутаха картинки с разни маски пред устата, па и звукът на български. 

Абе аз се усетих още от времето с ужасите на ислямска държава по телевизиите и отбягвах да ги гледам и спирах звука и не гледах екрана ако е в новините. Леко по-леко човек се учи да се пази от негативното с което ни заливат послушните медии. Те телевизиите се борят да привлечат вниманието ни, за да ни пускат реклами. Към самите реклами съм много неподатлив още от миналия век, но сегашните им методи с изливане на помия на ужасите ми идват в повече на мен.

• Отговори 150
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 1 час, Белгиеца написа:

Леле ужас докато се усетя и ми пробутаха картинки с разни маски пред устата, па и звукът на български. 

Абе аз се усетих още от времето с ужасите на ислямска държава по телевизиите и отбягвах да ги гледам и спирах звука и не гледах екрана ако е в новините.

Зададох на търсачката "Информация дезинформация манипулация" и излезе едно заглавие, че всяка комуникация е манипулация. Разбирам, комуникираш, за да стане нещо. Вярно е. Вярно е , също, че е много трудно да отсее човек информацията от лъжата. Ще препиша някои идеи за отсяването, но не съм сигурен в тях.

Сложно за всички. И за желаещите да казват истини, и за желаещите да казват лъжи, и за тези, които искат да научават истини. Особено безплатно или поне евтино.

ето и случайно избрани съвети

Цитат

Признаци на кликбайт-сайтовете:

ЗАГЛАВИЯТА
   1. Заглавията не дават представа за какво се говори в текста. Типични за тях са заглавия от типа на: „Вижте какво потресе жителите на Варна“. Целта е да предизвикат любопитството на потребителя и той да иска да отвори публикацията, като по този начин увеличава печалбата му.
   2. Типични са също заглавията, в които присъстват силно емоционални думи и изрази, като понякога се изписват само с главни букви за привличане на вниманието. Например „Потресаващи разкрития ужасиха и разплакаха хиляди“, както и станалото пословично начало „ШОК И УЖАС…“
   3. Друга стандартна уловка е да се публикува снимка с еротичен характер и да се сложи предупредителният знак +18. За засилване на ефекта в скобки може да е написано (ВИДЕО).

СТРУКТУРАТА НА САЙТА
   1. Разпространяващите фалшива или манипулативна информация сайтове често са анонимни и липсва секция „За нас“, която да представя кой е собственик и кои са авторите и редакторите.
   2. Често отсъства каквато и да е информация за контакти: адрес, телефон, имейл. Понякога те са заменени просто с онлайн-форма за контакт.
   3. За прикритие някои от тези сайтове може да имат секция „За нас“, която обаче да не съдържа никаква идентифицираща информация. Типични са описания от рода на: „Тук ще намерите най-истинските новини.“
   4. Ако присъстват имена на редактори и автори, често няма никаква информация за контакт с тях. Понякога се среща до всяко име да присъства един и същи имейл адрес, но в общодостъпните платформи за електронна поща като abv.bg, gmail.com, yahoo.com. Сериозните медии имат имейл-адреси в собствения си домейн като [email protected], [email protected], име@btv.bg и т.н.

СЪДЪРЖАНИЕТО
   1. Типичен признак на фалшивата новина или информация е липсата на позоваване на източник. Измислената информация често е прикрита зад изрази като „световноизвестни учени“, „експерти в областта“, „изследователи“, „световните медии“, „запознати“.
   2. Честа уловка е позоваването на несъществуващи изследвания: „американски учени“, „британски изследователски център“, „институт за…“.

ПОЛИТИЧЕСКОТО МАНИПУЛИРАНЕ
   Сайтовете, които са предназначени за политическа обработка и манипулация на читателите, обикновено са по-добре замаскирани от повечето кликбайт-сайтове и типичните признаци в заглавията и структурата често липсват. Те обаче също масово използват уловките в съдържанието, позовавайки се на неясни и неустановими източници. Както за тях, така и за по-професионалните кликбайт-сайтове можем да направим няколко важни проверки.

ПРОВЕРКИ

1. Първата важна проверка е търсенето на потвърждение на информацията от други, независими източници. Много е ВАЖНО да помним, че търсенето в Гугъл с копирана част от текста може да ни подведе – кликбайт-сайтовете и политически манипулативните сайтове често съществуват на групи от по няколко и дори от десетки сайтове, които пускат едновременно една и съща фалшива информация. Дали сме попаднали на такава „група“ е лесно да се провери, като копираме и проверим в Гугъл по-голяма част от текста – обикновено тези сайтове не си правят труда да внасят промени в съдържанието и то е абсолютно еднакво включително и до буквените и граматическите грешки. Важно е да се потърси потвърждение в сайтове, на които имаме доверие.
   2. Когато има позоваване на чуждестранни източници, също може да се пусне проверка през Гугъл на съответния език. Това може да стане с търсене по някои ключови думи, които знаем или с използване на Гугъл-преводач.
   3. Полезна помощ може да ни окаже безплатната приставка Web of Trust (WOT). Тя е разработена за всички видове браузъри, включително и мобилни, и лесно може да се открие в Google Play. Базирана на отзивите на активни потребители, приставката работи като светофар и подозрителните сайтове, както и връзките (линковете) към тях излизат с жълт или червен предупредителен сигнал.
   4. Нищо обаче не може да замени собственото критично мислене. Ако новината ни се струва много важна или интересна, защо не можем да я открием в известните медии?

И още нещо, в см., че емоционалната среда ни прави податливи на вируса на лъжата и паниката В: https://perfectamarketing.com/psihologiq-na-falshivite-novini-v-socialnite-mreji/

Цитат

Какво казват психолозите
Експлозията от фалшиви новини през последните няколко години показа, че за съжаление не сме станали по-умни от нашите смартфони. Непознаването на „законите на психиката“ на човека и най-вече – неумението да разпознаваме своите емоции и да ги управляваме правилно, ни прави податливи на манипулация. Даваме властта над нашите емоции на някой друг, който е наясно, че това е най-краткият и лесен път за въздействие върху съзнанието на хората. Пропагандата винаги е съществувала, но сега разликата е, че много по-лесно се манипулира общественото мнение с помощта на психологически атаки над човешкото съзнание. И всичко това процъфтява в динамичната онлайн среда.

Нас в БГ не ни интерисуват какво правят в другите страни. Ние си имаме съвсем ГРАМОТЕН щаб , чийто предписания са адекватни с моментната обстановка. Няма заплашване , няма дезинформация ! Всичко е РЕАЛНО и ако сме разумни и спазваме примерно 90% от това ,което се налага , след месец няма и помен да има от КОРОНАТА! Ако обаче има ОЛИГОФРЕНИ  като Идиота от Варна нямаме голям шанс. Нещата са пределно ПРОСТИ: Ние човеците си мислим  и постояно го демострираме ,че сме ВЪРХА на хранителната верига. Да ама Не. Сега ние сме хранителна среда на КОРОНАТА и когато тя действа в комплект от други ,които ни имат за хранителна среда  НИ ИЗЯЖДАТ/умираме/. Трябва да се КРИЕМ , да не ни открие Короната за да не ни хапне.Не ни ли яде ,той просто умира! Това е истината и тя е в МЕРКИТЕ на щаба!Те са НАЙ–ПРАВИЛНИТЕ В МОМЕНТА ЗА НАС в БГ! Каква психология ? Просто имайте доверие на хората  ,които ЗНАЯТ!

Защо не затвориха границата своевременно? Защо не ограничиха преходите от един град към друг още в началото?

Защо се хвърлят средства за масово дезинфекциране при по малко от 200 случая, това може да се прави когато нарасне плътността на заразата. Частични обекти могат периодично да се третират, но цяло населено място - защо?

Има още много неясни неща за което се дават пари (усвояват), а не е ясно дали изобщо трябва.

Някой получил ли е SMS с кратки и ясни инструкции какво да прави? Или какво не бива да прави?

Може да се пише още много, но няма никакъв смисъл ..

• Автор
преди 26 минути, bigiadri написа:

Ако обаче има ОЛИГОФРЕНИ  като Идиота от Варна нямаме голям шанс. 

Не зная каква е истината. Според други източници, същият идиот, като кацнал в София, незабавно отишъл във ВМА. Понеже нямал оплаквания, от там го насочили да отиде във Варна. Отишъл с автобуса и чакал докато го приемат. След като му направили проба, го изпратили във ВМА.

Ето още един псих. момент. НИЕ (и аз, и вие) НЕ ЗНАЕМ ИСТИНАТА, НО ИМАМЕ (и аз, и вие) МНЕНИЕ И СЪОТВЕТНО ПОВЕДЕНИЕ. Не, че е лошо. По- добре да правиш нещо в неясна ситуация, отколкото да бездействаш. Като правиш нещо, ситуацията се прояснява- научаваш кое е правилно и кое- не. Така че вашата увереност е по- активна позиция от моя скептицизъм.

преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Защо не затвориха границата своевременно? Защо не ограничиха преходите от един град към друг още в началото?

Защо се хвърлят средства за масово дезинфекциране при по малко от 200 случая, това може да се прави когато нарасне плътността на заразата.

Каква, според вас би била границата от установени заразени/починали

1. за затваряне на границата
  2. за вътрешни пътувания
  3. за масова дезинфекция

Ако изборът на граница е субективен, то на какво основание моят избор да е по- добър от вашия? Ами изборът на правителството от избора на опозицията? Ами изборът в Италия от избора в Китай или България?

аз лично се доверявам на специалистите, макар че и техните мнения се променят за ден. Има епидемия/няма епидемия/има епидемия.

Затваряш границата за да няма внасяне на вируса!

Ограничаваш пътуванията между населените места за да ограничиш огнищата! Дори можеше България да се раздели на райони за да знаеш къде имаш и къде нямаш зараза и да не допускаш прескачането на зараза от един към друг район. Войската също трябваше много по-рано да е включена във всичко това.

Масова дезинфекция може да почне да се прави когато броя на заразените е толкова голям, че да не помниш всеки отделен случай.

Какъв е смисъла да забраниш на всички да излизат, a да правиш дезинфекция на града, при положение, че в дадения град я има 100 не регистрирани болни, я няма? Ако наистина има вечерен час и от 20:00 до 8:00 няма хора на вън - вируса умира сам, нали?

Което отваря въпроса със защитните облекла, ръкавици и маски, купени продукти и т.н. - ако едно нещо престой повече от 24 часа - заразата трябва да изчезва сама, нали?

Не трябва просто сляпо да се следват заповеди - да си мия ръцете 20 пъти ... хм и защо точно 20? Защо да си мия ръцете ако няма да ям и съм си в къщи под карантина и съм се погрижил да отделя нещата който вкарвам отвън с тези който ползвам в къщи? И с какво ще ми помогне това ако просто ходейки до магазина ти влезе нещо в окото и се потъркаш с ръка (навик който всеки има от години), а как това ще го обясниш на едно дете? И както като през цялото останало време си скъсваш ръцете от миене?

Трябва да се мисли и да си отговорен в това спор няма. Трябва обаче много добре да познаваш противника си - вируса, как действа кое му харесва и кое не и т.н.

За лечението също - ние имаме 3 случая с фатален край - бяха ли опитани лекарствата който са препоръчителни? Какво България не може да намери въпросните лекарства за една шепа хора? Но един бизнесмен уж осигурил лечението за 250-300 души ... моля?

преди 1 час, Търсещ истини написа:

не зная каква е истината.

Той Генералът го каза: Кацнал в Италия / сърцето на заразата Бергамо/ ,после отишал в Барцелона и се върнал в Сф. Качил се на влака /после изолирали целия състав на влака барабар с вагоните/ за Варна и като се върнал във Варна отишъл в болницата да се изследва.И всичко това след като се е знаело  какво става в Италия. Сега правил сутрин дискотека онлайн понеже се изживявал като Диджей . Познати казват , че баща му бил откачалник и този  го надминавал!

преди 1 час, bigiadri написа:

Той Генералът го каза: Кацнал в Италия / сърцето на заразата Бергамо/ ,после отишал в Барцелона и се върнал в Сф. Качил се на влака /после изолирали целия състав на влака барабар с вагоните/ за Варна и като се върнал във Варна отишъл в болницата да се изследва.И всичко това след като се е знаело  какво става в Италия. Сега правил сутрин дискотека онлайн понеже се изживявал като Диджей . Познати казват , че баща му бил откачалник и този  го надминавал!

Генерала лъже като дърт циганин от самото начало. А "идиота от Варна" е пътувал до Барселона за да изпълни договорни задължения, когато нито в България, нито в Испания има извънредно положение. Полетите от София до Барселона почти всичките са с прикачване в Бергамо. Това е правил "идиота" в Бергамо- качил се е на другия самолет. После е водил сватба в Барселона, където е лепнал и вируса. Връща се в България веднага щом научава, че е обявено извънредното положение. Каца на летище София и иска да му бъде направен тест. От там му казват да се качва на влака за Варна и право във Военна болница без да му направят тест за вируса. Кой е безотговорния в случая?

Само преди ден- два четох материал за българи върнали се с автобус от Испания, които са чакали 2 часа на автогарата да дойде медицински екип и да им премери температурата. В крайна сметка се разбрало, че екип няма да дойде и ги пуснали да се прибират, след като попълнили декларация. Без дори да им се премери температурата!  Кой е безотговорния в случая?

• Автор
преди 2 часа, bigiadri написа:

Той Генералът го каза: ...

Познати казват , че ....

Благодаря за сполучливия пример. 

При условията на недостиг на информация се доверяваме а) на авторитети б) на околните.
При противоречие се доверяваме на тези, на които вярваме повече, все едно кои са. При криза в управлението вярваме повече на близките, при криза в личните отношения- на авторитетите.

Труден е въпросът как да отсеем истината. Дали чрез логика- наличие/отсъствие на вътрешни противоречия, дали като гледаме интереса- има ли интерес да ни заблуждава (да спечели, да изпъкне, ей- тъй- да се прави на важен), дали като гледаме емоционалността- по- емоционалните , условно, по- вероятно съобразяват ситуацията през емоциите си, дали като се доверим на опита си- кой по- често ни е лъгал. Най- добре да направим експеримент, ама какъв? Особен при карантина? Абе... проблем.

Някой може ли да обясни това ръкопляскане всяка вечер в 21 часа от балконите

За медиците ли ? Добре

Имахме и медици в затвора в Либия - защо не излизахте всяка вечер да им ръкопляскате а, те не заслужаваха ли ?!?

Стадо безмозъчно ...

Е тва сте.

• Автор
Цитат

Прости съвети за решаване на проблемите във връзката
Източник: Cosmopolitan.bg
21 Март 2020, Събота, 21:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако усетиш, че нещо в партньора ти те дразни, поговори с него

Сега, когато всички трябва да си седим вкъщи и да ограничим излизанията навън, семейните скандали са почти неизбежни. Ето как да решиш проблемите с партньора си само с помощта на три лесни стъпки:

№1: Безопасна зона

Ако усетиш, че нещо в партньора ти те дразни, поговори с него. Когато отношенията помежду ви са добри и хармонични, това позволява да бъдеш откровена, да изразиш открито мислите, чувствата и притесненията си. Разбира се, понякога тези разговори са неприятни, но не бива да ги отлагаш, защото се страхуваш от неговата реакция.

Обясни му внимателно какво те дразни и нека той сподели какво не харесва в семейното ежедневие. Проблемите се решава с диалог, а не с викове и постоянни скандали.

№2: Контрол над емоциите

Да речем, че си достигнала до така наречената безопасна зона - отношенията ви са хармонични и най-сетне си намерила подходящ момент за разговор. Налице е нов проблем и той е свързан с контрола над емоциите ти, които буквално бушуват.

Способността за контрол над гнева и страха е ключова. Когато емоциите надделяват, мозъкът отслабва своя контрол и положението става критично и за двама ви.

Важно е да умееш да изключваш емоциите в подобни ситуации. Просто вдишай дълбоко, преброй до 10, издишай и след това продължи разговора.

№3: Връщане в началото

Когато и двамата сте спокойни, трябва да се върнете в началото на разговора и да достигнете до единодушно решение на въпроса.

Съвети, всякакви. Тези ми се струва, че са извадени от прашно чекмедже и изтупани. 

преди 1 час, haidukpikaso написа:

Някой може ли да обясни това ръкопляскане всяка вечер в 21 часа от балконите

За медиците ли ? Добре

Имахме и медици в затвора в Либия - защо не излизахте всяка вечер да им ръкопляскате а, те не заслужаваха ли ?!?

Стадо безмозъчно ...

Е тва сте.

Не, за какво да им пляскам, че са били на грешното място по грешното време и са нарушили един куп местни закони ли?

преди 7 минути, ined написа:

Не, за какво да им пляскам, че са били на грешното място по грешното време и са нарушили един куп местни закони ли?

Тия също са - на грешното място и по грешното време.

Не знаят какво правят.

Ония поне са знаели.

на 22.03.2020 г. в 14:30, bigiadri написа:

Това е истината и тя е в МЕРКИТЕ на щаба!Те са НАЙ–ПРАВИЛНИТЕ В МОМЕНТА ЗА НАС в БГ! Каква психология ? Просто имайте доверие на хората  ,които ЗНАЯТ!

Казваш, "каква психология", т.е. може би предлагаш да не мислим много много. "Най-правилните" - виж какви думи използваш, които предполагат, че отново по-добро решение не може да се намери и съответно не трябва да се търси. Те от щаба знаят и вземат мерки, а стадото трябва само да следва, без да търси алтернативи. "Знаят", ами не, не знаят. И то по техните собствени думи. Ситуацията е нова. Дали решенията са адекватни и доколко, ще се разбере в бъдеще. По принцип за едно управление се съди след години, и то десетилетия. Тогава ще знаем доколко решенията са били адекватни - когато се разгърне цялата мрежа от последствия. За мен да се допускат грешки е в реда на нещата. Но за съжаление виждам и решения продиктувани от лобизъм, виждам как ситуацията се експлоатира. Това няма как да е най-доброто. В момента определени хора имат шанс да останат в историята - при подобни кризи винаги е така. Въпросът е като какви ще останат.

преди 30 минути, Shiniasu написа:

Казваш, "каква психология", т.е. може би предлагаш да не мислим много много. "Най-правилните" - виж какви думи използваш, които предполагат, че отново по-добро решение не може да се намери и съответно не трябва да се търси. Те от щаба знаят ....

От опита в Ухан ,това което се прави тук е най- правилно.Друго за сега няма. В такива ситуации, ако се вземе мнооого да се расъждава и да си ги мерят е просто НЕДОПОСТИМО! Все едно да се води стражение и войниците да дават акъл на командирите  или командирите да спорят -това трябва ,това не.Просто трябва да се ИЗПЪЛНЯВА!

• Автор
преди 54 минути, Shiniasu написа:

Казваш, "каква психология", т.е. може би предлагаш да не мислим много много. "Най-правилните" - виж какви думи използваш, които предполагат, че отново по-добро решение не може да се намери и съответно не трябва да се търси. Те от щаба знаят и вземат мерки, а стадото трябва само да следва, без да търси алтернативи. "Знаят", ами не, не знаят. И то по техните собствени думи. Ситуацията е нова. Дали решенията са адекватни и доколко, ще се разбере в бъдеще. По принцип за едно управление се съди след години, и то десетилетия. Тогава ще знаем доколко решенията са били адекватни - когато се разгърне цялата мрежа от последствия. За мен да се допускат грешки е в реда на нещата. Но за съжаление виждам и решения продиктувани от лобизъм, виждам как ситуацията се експлоатира. Това няма как да е най-доброто. В момента определени хора имат шанс да останат в историята - при подобни кризи винаги е така. Въпросът е като какви ще останат.

Подкрепям

допълвам, че идеята на темата е да обсъдим психология и помощ на уплашени хора под карантина. Предложението на bigiadri за пълно доверие на щаба по извънредното положение е в някакъв смисъл добро. То е като да вярваш безусловно на Тате или на Бога. За по- зрели хора, познаването на нашите собствени възможности и движения на психиката е по- интересно.

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

познаването на нашите собствени възможности и движения на психиката е по- интересно.

само нашите ли?
айде сега да видим, как влияе на психиката това видео
 https://www.alfa.bg/videos/e1bab7f91b8ba340b378dd7df73a2a9e76f101f4.mp4

• Автор

Ето, например, за да поддържат контакт французите си приказват през балконите, италианците пеят и това се дава по телевизията като пример за света. Ние усилихме интернет контактите, но не и на живо. Някои пляскали в 21.00, не съм от тях, но това, според мен е някаква форма. Който не я приема, не пляска. Ако нещо стане популярно в България, ще го показват на света, село обхванато от грип.

преди 29 минути, bigiadri написа:

От опита в Ухан ,това което се прави тук е най- правилно.Друго за сега няма. В такива ситуации, ако се вземе мнооого да се расъждава и да си ги мерят е просто НЕДОПОСТИМО! Все едно да се води стражение и войниците да дават акъл на командирите  или командирите да спорят -това трябва ,това не.Просто трябва да се ИЗПЪЛНЯВА!

И по време на военно положение, а това сега не е, учените са продължавали да мислят. Свободните хора също. Идеята за недопОстимо по отношение на разсъжденията на граждани ми се вижда неразсъдителна. :) 
Може да не измислим нещо много умно, но сме в правата си да мислим. В Закона за извънредното положение няма нищо по: 

Цитат

"В такива ситуации, ако се вземе мнооого да се расъждава и да си ги мерят е просто НЕДОПОСТИМО! Все едно да се води стражение и войниците да дават акъл на командирите  или командирите да спорят -това трябва ,това не.Просто трябва да се ИЗПЪЛНЯВА!".

Така че СПАЗВАЙ ЗАКОНА,бих казал.

преди 1 час, bigiadri написа:

Ние така или иначе прилагаме избирателно опита от Ухан. Разсъждава се толкова, колкото е необходимо. Това предполага, да не се допускат прекалени отклонения и в двете посоки. 

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Предложението на bigiadri за пълно доверие на щаба по извънредното положение е в някакъв смисъл добро. То е като да вярваш безусловно на Тате или на Бога. За по- зрели хора, познаването на нашите собствени възможности и движения на психиката е по- интересно.

Ами аз нямам доверие. Който иска да му вярва на щаба.

Напълнили зала Армеец с някакви допотопни легла - направо ни преброиха и да лягаме.

преди 36 минути, haidukpikaso написа:

Ами аз нямам доверие. Който иска да му вярва на щаба.

Напълнили зала Армеец с някакви допотопни легла - направо ни преброиха и да лягаме.

Когато тръгнат колоните военни камиони с мъртви като в Италия/ НЕ ДАЙ СИ ,БОЖЕ!/, тогава всички няма да расъждаваме ,а ще се крием като мишки по къщите и вярваме или не ще се кръстим да ни подмине това ЧУДО! Въобще няма да расъждаваме тогава  , на кого да вярваме на кого не!Хората ,когато отричат авторитети , а това е присъщо почти на всички българи , обикновено са малодушни хора . Казват: Те са едни такива  некъдърни, негодни и т.н. и с това искат да кажат ,аз съм повече от тях.АЗ ИМАМ ПЪЛНО ДОВЕРИЕ ЩАБА И ЗНАМ ,ЧЕ ТЕ ПРАВЯТ ТОВА ,КОЕТО ТРЯБВА ! Изгладах два документални филма за това ,което се е случило и се случва сега в УХАН  , единият  е на ББС за един месец карантина, другият е от двама китайци на единият жена му е заразена /мед сестра/ , а той е доброволец и разнася със своята кола храна и лекарства и т.н. Пълна трагедия . Имам познати в Италия и Испания и те понеже са си в къщи и си говорим много . Напълно са се сплавили!   Не ми си коментира повече!

преди 6 минути, bigiadri написа:

Когато тръгнат колоните военни камиони с мъртви като в Италия/ НЕ ДАЙ СИ ,БОЖЕ!/, тогава всички няма да расъждаваме ,а ще се крием като мишки по къщите и вярваме или не ще се кръстим да ни подмине това ЧУДО! Въобще няма да расъждаваме тогава  , на кого да вярваме на кого не!Хората ,когато отричат авторитети , а това е присъщо почти на всички българи , обикновено са малодушни хора . Казват: Те са едни такива  некъдърни, негодни и т.н. и с това искат да кажат ,аз съм повече от тях.АЗ ИМАМ ПЪЛНО ДОВЕРИЕ ЩАБА И ЗНАМ ,ЧЕ ТЕ ПРАВЯТ ТОВА ,КОЕТО ТРЯБВА ! Изгладах два документални филма за това ,което се е случило и се случва сега в УХАН  , единият  е на ББС за един месец карантина, другият е от двама китайци на единият жена му е заразена /мед сестра/ , а той е доброволец и разнася със своята кола храна и лекарства и т.н. Пълна трагедия . Имам познати в Италия и Испания и те понеже са си в къщи и си говорим много . Напълно са се сплавили!   Не ми си коментира повече!

Това не е по темата.

А, то и нагоре било същата работа. Значи да не участвам в дискусията, и тази тема е станала обща тема за спам.

• Автор
преди 10 минути, Myanmar написа:

Това не е по темата.

А, то и нагоре било същата работа. Значи да не участвам в дискусията, и тази тема е станала обща тема за спам.

На мен мнението на bigiadri ми се струва интересно. Първо с безусловното и безкритично доверие към щаба и второ, с разказа, че негови приятели са се "сплавили". Тази дума може да значи нещо като сплав, обединили са се, но по- вероятно нещо като "спихнали", изпуснали въздуха, отчаяли са се. Това не харесвам на жаргона, че ползва някакви синкретични, метафорични изрази, които изискват коментар. Надявам се bigiadri да обясни.

Като се върна, към "сплавените", ако значи, депресирани, то това е по темата. 

bigiadri, моля разкажи, на тях има ли кой да им помага? Би ли им препоръчал тази тема? С какво им помагаш? 

(ако "сплавени" означава станали сплав, като бронз яка, разкажи как го постигат, моля!

Колко сме кротки... Колко сме тихи... Няма ни вик, нито смях...
Празните улици... Пълните чанти... Ето... Наистина – страх.
Дълго не вярвахме...
Не е възможно... Всичко сега настрана...
Стойте по къщите... Почна и тука... Тази коварна война.
Плаче Италия... Адът на Данте... Тръпне Европа... Кошмар!
Сякаш сънуваме... Страшното идвало... Господи, колко съм стар!
Колко съм глупав навярно... Не вярвам... И си излизам навън...
Ето, все пак не е всичко замряло... Чувам трамвайния звън...
Кестенът вече съвсем е напъпил... Птички над него цвърчат.
Ето... Момчето си взе тротинетка... Нищо, че ще го глобят.
Три пъти дневно – жестоки статистики... Няма надежда за край.
Търсят лекарство... Къде е? В Америка? По-вероятно в Китай.
Сякаш се сбъдва онази илюзия... Човек за човека е брат!
Никога, никога не се е случвало... Заедно... Целият свят...
Влязъл съм вече в опасната възраст... Връщане няма от там...
Но ми се иска да доживея... Искам за Утре да знам...
Може би вече ще станем разумни... Може би даже добри...
Точно такива каквито в началото Някой ни сътвори.

Недялко Йорданов
23 март 2020г.
9 ч. сутринта

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.