Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ко-вирусът 19, карантината и страхът. Психологически аспекти

Featured Replies

Прави впечатление склонността на хората да мислят в крайности. От една страна са тези, които неглижират проблема, опитвайки се да го отрекат и изкарат по-малък. Това е естествена психична защитна реакция, целяща самоуспокояване. В другата крайност са тези които правят от мухата слон, панират се, стават прекалено предпазливи с цел да избегнат раздутия от самите тях страх. Тези крайности в отношението могат да се наблюдават навсякъде по света. 

• Отговори 150
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

МОЛЯ, ЗАНАПРЕД ДА СЕ ПРИДЪРЖАМЕ КЪМ ТЕМАТА, А ИМЕННО ПСИХОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ  НА СТРАХА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ В УСЛОВИЯ НА КАРАНТИНА

За другото, моля посетете 

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

моето желание беше да разкажем какво се случва с нас, а не с идеите, които ни подхвърлят. Разбирам, че  заразата от коронавируса се предава основно чрез медиите и не може да бъде избегната от никой, застанал пред екран, но тук бих искал да стане дума за страха или други преживявания, които мъчат изолирания притеснен човек.

Разбирам да спамите тук, ако нямаше конкретна тема, но моля, ТУК ЗА ПСИХОЛОГИЯТА.

Нали знаете какво направил Херкулес, когато го помолили да почисти от спам темата на Авгий? :) 

преди 12 часа, haidukpikaso написа:

Всяка вечер им се обаждам, ама майка ми ептен истерясала. Тая вечер ми цитира някакви заловени дето били под карантина ... и глоба и затвор. И като ми го пищи това нещо няма да излизаш чу ли, ще те глобят и затвор ще има беее иии тряс затворих й телефона. И те така. Зер аз съм долетяла от чужбина.

Жената може би не е разбрала, че става въпрос за доказано болни хора, на които е казано да стоят вкъщи, а не за всички останали, за които е просто препоръка да си стоят вкъщи, за да не стават потенциални преносители.

Във Варна имаше такъв случай, и наистина ще се радвам цитираните до 50000 лв глоба и до 5 години на топло да важат за човека, който решил, че трябва да се шматка навън да си върши лични работи, когато е с позитивен тест и са му казали, че трябва да е карантиниран вкъщи.

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Разбирам, че  заразата от коронавируса се предава основно чрез медиите и не може да бъде избегната от никой,

Точно това много хора го разбраха, което вече само по себе си е притеснително. Нарочно се вся масова истерия до степен да е неприемливо да не си достатъчно притеснен. Защо сте толкова спокойни, паникьосвйте се! И всички, които не виждат статистиката като адекватна на всяваната паника се панират като персонал на лудница, поставен под карантина от пациентите. 

Естествената реакция е да се опиташ да разбереш какво става. Все в един момент ще стане ясно, но обикновено в този бъдещ момент сме прекалено заети с ново чудо и вече не помним предишното. В деянията на апостолите ли беше или послание, за атиняните, които се събирали на площада само за да чуят нещо ново, защото най-много от всичко обичали новини. И изслушват речта на Павел за "непознатия бог" от чисто любопитство.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Прави впечатление склонността на хората да мислят в крайности. От една страна са тези, които неглижират проблема, опитвайки се да го отрекат и изкарат по-малък. Това е естествена психична защитна реакция, целяща самоуспокояване. В другата крайност са тези които правят от мухата слон, панират се, стават прекалено предпазливи с цел да избегнат раздутия от самите тях страх. Тези крайности в отношението могат да се наблюдават навсякъде по света. 

Говориш като познавач на проблема? Сега, всъщност не съм сигурна как ще звуча по-смислено и нормално - когато го неглижирам, или когато го смятам за проблем. Не проблемът с вируса, а въобще положението. Аз не се притеснявам от зараза, а от причината за раздуването на страха в световен мащаб. 

Защото ако вече сме забелязали недвусмислено, че има раздуване, значи то има някаква причина. Може би наистина неизвестността само изглежда страшна, хората са преживявали какво ли не, а нашите поколения нищо не знаят все още и сме разглезени от съдбата, повярвали на илюзиите от рекламите. Даже да знаеш, че всичко това е илюзия, все пак е илюзия, с която си свикнал и с която трябва да се разделиш. 

• Автор

Телевизия и карантина.

Телевизията е хубаво нещо при карантина. Развлича, човек може да научи нещо и да се забавлява. Само не новини. Не се излагайте на вируса за вируса. Както казва изобретателят на телевизора, най- важната част е големият клавиш за изключване. Всичко плашещо- шът даун.

преди 1 час, witness написа:

Аз не се притеснявам от зараза, а от причината за раздуването на страха в световен мащаб. 

Защото ако вече сме забелязали недвусмислено, че има раздуване, значи то има някаква причина.

Полза от страха могат да извлекат мнозина. Но си мисля, че те просто могат и се възползват от ситуацията и познавайки "психологията на тълпата" не им трябва много за да се извлекат дивиденти от случая. От политическа гледна точка, подобни събития са много удобни за управляващите, които могат да влязат в ролята на "спасителя", на "гарантиращите сигурността", на "опората" и т.н. Освен това сега си имат надеждно оправдание с което да си измият ръцете в бъдеще, ако някой реши да им търси сметка за нереализираните обещания. За ползите от очакваната икономическа криза за определени кръгове може да се пише много, но няма да е съвсем по темата. Ключовата дума и в двата случая (вируса и икономическите очаквания) така или иначе е "несигурност". Често използван маркетингов трик (примерно в повечето реклами на лекарства, но не само там) е създаването на представа за наличие на проблем и разбира се, предлагането на удобно решение за преодоляването му. А проблемът обикновено не е толкова страшен, колкото се опитват да го изкарат.

преди 4 часа, killchain написа:

Във Варна имаше такъв случай, и наистина ще се радвам цитираните до 50000 лв глоба и до 5 години на топло да важат за човека, който решил, че трябва да се шматка навън да си върши лични работи, когато е с позитивен тест и са му казали, че трябва да е карантиниран вкъщи.

Предвид това, че вирусът не е смъртоносен и може да има фатален ефект само при хора в тежко положение, не виждам законово основание (игнорирам желанието да се угоди на "жаждата за кръв", каквато проявяваш и ти) за такива мерки. Може би при умишлено заразяване, замърсяване на водоизточници и др. чисто терористични действия може да се приложи затвор.

преди 1 час, Myanmar написа:

Предвид това, че вирусът не е смъртоносен и може да има фатален ефект само при хора в тежко положение, не виждам законово основание (игнорирам желанието да се угоди на "жаждата за кръв", каквато проявяваш и ти) за такива мерки. Може би при умишлено заразяване, замърсяване на водоизточници и др. чисто терористични действия може да се приложи затвор.

Да, но точно неспазването на задължителна карантина е начин да се пренесе болестта до тези най-уязвими хора. Същото е с много други неща в страната - правила и закони само на хартия, но не винаги някой, който да следи за спазването им.

https://news.bnt.bg/news/zatvor-do-5-godini-i-globa-do-50-000-lv-pri-narushavane-na-karantina-obzor-1043313news.html

Редактирано от killchain (преглед на промените)

преди 59 минути, killchain написа:

Да, но точно неспазването на задължителна карантина е начин да се пренесе болестта до тези най-уязвими хора.

Има нещо наречено пресметнат риск. Защото рискът от това да бъдеш убит, докато пресичаш улицата, е по-висок. ПО-ВИСОК! Ама никой не е забранил до момента пресичането на улици и не е вкарал в затвора за 5 години и глобил с 50 000 лв. за повторно пресичане на улица. Тези неща са ЧИСТ ПОПУЛИЗЪМ! Това са предизборни гаври с народа, под предтекст, че нещо се прави. Сякаш нещо много се иска да кажеш "от сега ще глобяваме за това и ще пращаме в затвора".

В зората на човечеството хората са живели в малки популации от по-малко от 20 души. Като племена. Това, в условията на малка човешка популация по целия свят, ни е гарантирало, че и да се зарази една общност, това няма да заличи вида. Това е самата истина. Ако няма контакти с други хора и животни и растения е най-сигурно. Но светът се е променил и има много за губене, ако спазим този принцип, което буквално би ни върнало в пещерите, лишени от всички придобивки, на които се радваме днес.

Напомни ми на вица: От утре отваря дискотеките. Пускат по един, като се наиграе, излиза и пускат следващия.

ПП: Колко е тенденциозна и лицемерна тази кампания "да се пази човешкия живот" може да сравниш с мерките, които се прилагат за болните от СПИН. Кой гледа с кого правят секс, как правят секс, спортуват ли с други хора, имат ли кървящи венци? И кой е заплашен от 5 години затвор за това, че с разкървавени колена и СПИН играе футбол? Чул ли си за нещо такова някога, някъде?

Психологичния проблем с "Короната" е елементарен. Тези които са се върнали тук в България се делят на две: Със съвест и без съвест.

Та: Вече е факт - разпространява се .... и в България.

Психологичното тук е до колко ще се подчиним на влезлите ограничения или не.

Тези хора които са, за да не се подчиняват са най-опасни.

И аз съм за по-строги мерки, но уви .... на някои не им харесва военни да командват.

Та, психологично трябва да приемем, че е въведено извънредно положение. Да спазваме определените санитарни мерки и това е.

Всеки който се е върнал от някъде от чужбина да спазва по-строго въпросните санитарни мерки.

Това е!

Тук, на село нещата са си нормални. Да видим до колко гражданите са културни. :) 

• Автор

ГИМНАСТИКА, ФИТНЕС

Движението остава важно и в условията на карантина по много причини. Като се движим усилваме жизнените сили; минава времето; уморяваме се и бездействието ни е почивка; не се фиксираме на поведението на другите и избягваме конфликти; подобрява настроението. 

Дори да нямаме уреди, трябва да продължим активността. Със сигурност шведската стена е измислена за да запълнят времето си и бодростта си шведите в дългите зимни нощи. Е, който има дворче може и да се разходи, но апартаментът...

Клякания, лицеви опори, упражнения за коремна преса. Тялото трябва да се движи. Нали?

преди 15 минути, Myanmar написа:

Според мен шибаното име "корона" го превърна в медийна звезда. Хората толкова лесно се подвеждат по опаковката, без да ги интересува съдържанието. Чалга културата в България е отражение на този психологически аспект. Силиконови подплънки вместо гърди и вече е жена мечта, а пък не знае коя е столицата на България. Всички медии лансират плява, защото хората са развили консуматорско мислене и не търсят зърно.

• Автор

Законът и препоръките

Днес времето е прекрасно. Само за разходки. Закон, ограничаващ разходките още няма, има само препоръки, които са медийни, т.е. не е санкционирано от никакъв закон да се поразходя.

Мен пък започват да ме плашат обезумелите от паника хора. Имам чувството, че мозъците им са изключени и само чакат какво ще кажат по телевизията. Ако им кажат да скочат в някоя пропаст, за да не ги хване вируса, сигурно ще се избият кой да е пръв. Естествено спазвайки дистанция от два метра...

• Автор
преди 1 час, Търсещ истини написа:

Законът и препоръките

Днес времето е прекрасно. Само за разходки. Закон, ограничаващ разходките още няма, има само препоръки, които са медийни, т.е. не е санкционирано от никакъв закон да се поразходя.

Колко зависими сме хората... склонни сме да ограничаваме правата си, ако някой познат авторитет или някой с униформа (лекарска, военна, полицейска, свещеническа) ни препоръча да се ограничим за да се предпазим от щета свързана със здравето, имота, близките ни.

На практика никой закон не ни ограничава в придвижването, ние се самоограничаваме, препоръко-послушни. 

То е нормално за паниката. Когато всички бягат, а не знаем какво се случва, то по- добре да бягаме отколкото да проучваме.

Има една българска приказка, която със своята вулгарност иронизира именно поддаващите се на паника. Започва така: "Срал пат на лед. Дигна се пара, чак до цара" И следва познатото- побягнал заека, уплашен, че реката гори, след него ... и т. н. Завършва също така презрително към причинителя на паниката "Царо го стисна, газо му писна". Друг е въпросът, ако паниката идва от високо. Няма кой да стисне паникьорите.

преди 31 минути, Търсещ истини написа:

Колко зависими сме хората... склонни сме да ограничаваме правата си, ако някой познат авторитет или някой с униформа (лекарска, военна, полицейска, свещеническа) ни препоръча да се ограничим за да се предпазим от щета свързана със здравето, имота, близките ни.

Ами не бих казал. Даже от наблюдения мога да кажа, че вчера и днес по улиците поне тук има доста хора. Явно им омръзна стоенето в къщи. Аз лично преди работа си направих едночасова разходка пеш (съчетах я с някои служебни неща) и на обяд си направих още един час разходка по плажа. И имаше доста хора, като за през това време на годината. За разлика от онзи ден примерно, когато почти не срещнах хора по улиците.

• Автор
преди 15 часа, Търсещ истини написа:

На практика никой закон не ни ограничава в придвижването, ние се самоограничаваме, препоръко-послушни. 

Заповедта на Министъра на здравеопазването ограничи посещението на паркове и градини. Обаче докато има слънчеви дни можем да се възползваме от движение на открито навън, поне по улици и край блоковете. Слънце и движение е нещо хубаво.

на 18.03.2020 г. в 20:48, Търсещ истини написа:

От телевизиите може да се изолирате.

Това съм го направил успешно по отношение на тези тука при мен.
Само гледах същата вечер към 23 ч по интернет премиерката която каза че затварят училищата и това беше.
Вчера отиваме със синчето да пазаруваме и на вратата една госпожа от охранителна фирма ни вика че само по един може да влиза, два заедно не могло. Еми пратих го в колата да чака и вътре какво да видя, 90% мъже пазаруват, дете нито едно нямаше.
Веднага след това отидохме във втори магазин и там му дадох един плик и 50 цента за количка и 20€ и му казах да влезе сам преди мен, той е вече 164 см та минава и за по-голям. И аз вземах количка и 3 минути след него влезнах. На входа на втория магазин нямаше никой да ни спира да не сме по двама. Обаче вътре по средата на магазина се приближава една служителка и почва уплашена да ми обяснява, че ако дойдела полицията щели тях да ги глобят. Аз ѝ показвам че той си слага негови неща в неговата количка , че има отделен плик да си гиноси после и ѝ казвам и че има 20€ да си ги плати сам на касата. Ама оня направо трепери от ужас, полицията та полицията. Е, пратих детето веднага да мине през една каса и му дадох ключа на колата да ме чака.

Та такива работи, затворили са всички магазини в които не продават храна. В града е като чели е неделя в петъчен ден.
Мисля че не трябва да им се сърдим на тези които се паникьосват ислишно, човещина си е да ги е страх и от карантини и от глоби и т.н. Предишния петък същите бъзльовци пък бяха успели да опразнят рафтовете със стоките които не се развалят за по 3 дена. За първи път виждам тука празни рафтове по магазините както беше по тошово време у родината. Това шубето е голям страх !
Странното е, че тези които си спомнят недоимъкът на стоки след войната са вече доста дърти и със сигурност не са те тези като са изпразнили така чевръсто магазините. Значи и по-младите, които никога, ама никога не са били озложени на недоимък на стоки, си реагират по някакъв маймунски начин да се презапасяват.

Не коментирам самият вирус, въобще не ме интересува дали е опасен и доколко е опасен. Жена ми понеже гледа китайски телевиизии в кухнята, съм се нагледал по неволя на носещи маски китайци. Въобще не ми пука за този вирус, заради това не съм я и отварял оная другата тема пусната от администратора. Не искам и да знам колко ще умрат, не е мой проблем.

Интерсува ме единствено тази новост за мен, да видя как властите могат да предизвикат истинска паника у населението. До такава степен че да опразнят магазините преди 9 дена. Сега пак са ги напълнили де, всичко си има. Обаче споменът от видяното ще ми остане за цял живот. 

Абе на може да се разчита на човеците, колективно полудяват по нареждане от телевизора. Даже и не се усещат че правят абсолютни глупости, но изглежда че това им помага да намалят изкуствено втълпената им тревожност.

Наистина хората са много уплашени ,но ще свикнем. Иначе, ако вчера беше всичко нормално щяхме да си ЧЕСТИТИМ ПЪРВА ПРОЛЕТ!

• Автор

Декамерон и чумата
Да се чете Декамерон в условията на карантина е моментът да бъде разбран пълноценно. В него са основните събития от живота- любов, чест, достойнство, богатство, изневяра, загуба, смърт, женитба, смелост, дързост, радост от живота. Възраждане.

Като го прочетете през карантина, ще разберете с какво се различава българската от италианската 1348 година и защо италианците и днес пеят от балконите. Ние пък можем друго...

преди 9 часа, haidukpikaso написа:

Рядко имам възможност да гледам това предаване, но вчера имах и определено си заслужаваше. 

Днес е празник и се очаква много хора да отидат на църква. Въпросът е, защо "загриженото" за хората правителство, не забрани това. Рискът е очевиден, а страхът на управляващите да не им падне рейтингът граничи с национално предателство. Забраниха се къде, къде по-безрискови неща. Пиша с апела да не се ходи на днешните богослужения, а и не само днешните, въпреки че забрана няма. 

• Автор
преди 1 час, Shiniasu написа:

Днес е празник и се очаква много хора да отидат на църква. Въпросът е, защо "загриженото" за хората правителство, не забрани това. 

Още един пример, как самата вяра в свръхсила (магия, божество, извънземни) дава вътрешна смелост и увереност, но не пази от истински опасности. Бог, светена вода (магия, амулет, молитва, извънземни) няма да помогнат и да ни предпазят от заразяване, но вярата в тях може да придаде оптимизъм, желание за живот и благоприятно да повлияе оздравяването на 97%... в зависимост от статистическата смъртност, де- при чума помага по- малко.

преди 10 минути, Търсещ истини написа:

Още един пример, как самата вяра в свръхсила (магия, божество, извънземни) дава вътрешна смелост и увереност, но не пази от истински опасности.

С това не съм съгласен. Да, вярата не е панацея, каквито често са очакванията на вярващите. Особено ако са притиснати до стената. Но вярата определено помага, примерно давайки сила да се бориш. Някак си се спекулира с това, че вярващият по дефолт чака решението да дойде отвън. Но това е повече следствие от комплекс от индивидуални качества и характер. Пасивния, нерешителен, без самочувствие и.т.н. човек, вярвайки, ще очаква повече друг, вкл. Бог да реши проблемите му. Но ако човекът а инициативен, не се страхува, настойчив е и т.н., то вярата ще усили тези му качества. 

• Автор
преди 14 минути, Shiniasu написа:
преди 29 минути, Търсещ истини написа:

Още един пример, как самата вяра в свръхсила (магия, божество, извънземни) дава вътрешна смелост и увереност, но не пази от истински опасности.

С това не съм съгласен. Да, вярата не е панацея, каквито често са очакванията на вярващите. Особено ако са притиснати до стената. Но вярата определено помага, примерно давайки сила да се бориш. Някак си се спекулира с това, че вярващият по дефолт чака решението да дойде отвън. Но това е повече следствие от комплекс от индивидуални качества и характер. Пасивния, нерешителен, без самочувствие и.т.н. човек, вярвайки, ще очаква повече друг, вкл. Бог да реши проблемите му. Но ако човекът а инициативен, не се страхува, настойчив е и т.н., то вярата ще усили тези му качества. 

Аз пък съм съгласен с вас. Само дето добавям "не пази от истински опасности". Вярващите умират в същият процент като невярващите от чума, автомобилни злополуки, на война, от нередовен живот, изобщо, от смърт :) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.