Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?


Препоръчан отговор

 • Администратор

Само на мен ли ми се струва, че цялата тая какафония е тотална истерия и паника? 

Цитат

Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC и WHO.

И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

Ще кажете голям праз. Този е друга ракия защото убива. И онези убиват милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха който вселяват в населението медиите.

И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човека, който чете това подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба и, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус който завършва с изяждането и на бабата и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 2.8% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на Май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е 2.8% от доказаните случаи, като реалната смъртност не може да се изчисли поради простата причина че заболелите са далеч по многобройни от изследваните.
Даните за САЩ тази година показва че от грип и пневмония са умряли 6.8% от всички умряли в страната през миналата седмица. От грип в света умират до 600000 души годишно. Това за страна, като Китай означава 150000 годишни смърти от грип. Това са по около 10000 починали на месец. За момента в Китай от COVID-19 са починали 2660 човека за близо три месеца.

Заболеваемостта бе демонстрирана от круизният кораб „Диамантената принцеса“ закотвен в Японско пристанище за „карантина“. При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен Диамантената принцеса ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемист от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека за да зарази един.

Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS предавана по въздуяно капков път, с не много висока заболеваемост, и смъртност далеч под 3 процента за момента, ако се има предвид реалната заболеваемост, а не рапортуваната.

Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене, и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите и човечеството ще плати цената и, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацияата.

Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 49,8k
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

 • Реджеп Иведик

  3521

 • Димитър 59

  3326

 • АСПЕКТ

  3129

 • Без умствен капацитет

  3032

Не, не ти се струва, а е точно това което смяташ. Аз вече се плаша как може хората да откачат толкоз.

Ето сега малко други факти:

Статистиката показва, че ако за два месеца починалите от коронавирус хора са около 1500 и това е заплаха за съвременния свят!

За същият период през изминалата година са починали над 1.000.000 човека, 3/4 от които деца!

Защо този факт не предизвика същият медиен шум?

Фактите показват:

Около 795 милиона души по света нямат достатъчно храна, за да водят здравословен активен живот. Това е около един от девет души на земята.

По-голямата част от гладните хора по света живеят в развиващите се страни, където 12,9 процента от населението е недохранено.
Азия е континентът с най-гладни хора - две трети от общия брой. Процентът в Южна Азия е намалял през последните години, но в Западна Азия леко се е увеличил.

Субсахарска Африка е регионът с най-голямо разпространение (процент от населението) на глада. Един човек на четирима там е недохранен.

Лошото хранене причинява близо половината (45%) смъртни случаи при деца под пет години - 3,1 милиона деца всяка година.
Едно от шест деца - приблизително 100 милиона - в развиващите се страни е с ниско тегло.

Едно от четирите деца в света са зашеметени. В развиващите се страни съотношението може да нарасне до всеки трети.

Ако жените фермери имат същия достъп до ресурси като мъжете, броят на гладните в света може да бъде намален с до 150 милиона.
66 милиона деца в начална училищна възраст посещават курсове гладни в развиващия се свят, като 23 милиона са само в Африка.
WFP изчислява, че 3,2 милиарда щатски долара са необходими годишно, за да достигнат всички 66 милиона гладни деца в училищна възраст

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че медиите преекспонират нещата и паника е ясно ,ама преди има няма 100 години испанския грип е убил над  30 милиона

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това с коронавируса вече очевадно е нагласена работа. Само у нас годишно в автокатастрофи загиват между 500 и 600 души. Защо не изолират автомобилите тогава? В САЩ годишно се самоубиват около 7000 души от депресия. Защо не поставят депресията под карантина? Годишно от грипове без корона загиват повече, отколкото досега от т. нар. коронавирус, казва д-р Стойчо Кацаров. Защо е тази зловеща паника тогава, насаждана от медии и власт? На път е светът да се блокира. Още малко и НОИ у нас може да бъде източен-жестока далавера. Ето сега в САЩ 5 души са застреляни от превъртял уволнен служител, но няма нито един умрял там от коронавирус. Чета, че още през 1960 г. коронавирусът бил установен и изучен в САЩ. Тогава? Защо сега се нагнетява паника? Че то автомобилите, отровните змии, цигарите и ракията са къде по-смъртоносни от този вирус. Да не говоря колко по-смъртоносна е демокрацията, налагана от американците по света. Продължавам да подозирам, че това е част от хибридната война на САЩ срещу света. Тръмп го подсказа- в Америка имали най-добрите специалисти и нула починали от на вируса короната.

Милен Милушев

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Преди месеци, когато се заговори за тоз вирус, казваха, че е много вероятно да мутира. Не знам дали всички коронавируси мутират, за да са еднакво опасни с този. Щом и медицинските лица в болниците се екипират като за изстрелване в Космоса, значи не е просто истерия сред невежите граждани. Медицинските лица все пак са учили. Как ще се подведат толкова лесно на някаква си медийна истерия.

Плюс това преди месеци в един наш вестник пишеше нещо за Китай и коронавируса и бяха сложили снимка на починали и лежащи по улиците китайци. В Китай истината за броя заразени и починали се прикрива, там има цензура. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Mediterranean написа:

В Китай истината за броя заразени и починали се прикрива, там има цензура. 

И то жестока! Имаше снимки и разкази за черните пушеци 24/7 над екарисажите там, а това е огромен град, колкото няколко Софии.

Ние единствено можем да ограничим силно пътуванията си. При мен вече отпадна Прага за юни-юли... :(

И както е казал поета - Носете си новите дрехи момчета...!

Забравих да добавя - на български език правилно е короновирус.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вижте данните за Иран, където има много заразени и много починали и всички се чудят защо там има толкова много починали сред заразените.  Защо ли!? Защото Китай не оповестява истинските данни за своята страна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Kalin Karaboychev написа:

Само на мен ли ми се струва, че цялата тая какафония е тотална истерия и паника? 

да те попитам, с каква цел си създал този сайт и форума към него?
нали това е твойта тактика за да печелиш
 

 

преди 3 часа, haidukpikaso написа:

Това с коронавируса вече очевадно е нагласена работа

разбира се,.
бизнеса със здравето и живота на хората не е от вчера.
извличането на печалби е въпрос на тактика и коронавирусът си е просто  тактически ход, за извличане на печалба
сигънту ут нашту маалъ, краднат  ток и жица, а они ут фармацефтиката и медицината, краднат здравето и живота на хората
неска, животя е такъф, забравете комунизма,  щот тогас крадяха само партийци от висшия ешелон
адаптирайте се до като можете, щот аз не можах и неска съм беден и болен
дъйбъ демократите, всичко ми окрадоха
ся ако ми турят данък за умиране, шъ мъй страх да умръ....баси
 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, JKirilov написа:

При мен вече отпадна Прага за юни-юли...

Аз юли ще ходя във Визовице на Masters of rock. Освен ако от тази паника не отменят всичките летни фестове. Има и други неща - кои неизучени, кои не се казват. Засега се предпазвам понародному със сливомицин и гроздомицин.

Между другото някой нашенски журналист беше споменал че този китайски град, от който тръгнаха нещата бил повече милиони отколкото Париж или Лондон. Ясно е че едни хора искат да се обогатят и да вземат едни, ама много пари.

1977 тук имаше земетресение  7 - 8 степен. Глобално беше паднал тук - там някой комин. Около 6 степен в Турция ги беше сринало тотално. С хиляди жертви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, дръндю написа:

неска, животя е такъф, забравете комунизма,  щот тогас крадяха само партийци от висшия ешелон

поправка заради ограниченото време за редакция
в България никога не е имало комунизъм и именно заради това, цитата ще звучи така:
"неска, животя е такъф, забравете социализма,  щот тогас крадяха само партийци от висшия ешелон"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само до известна степен.

До момента е истерия, а никой не тиражира начина на разпространение, за да се види дали е реална опасност.

Няма и някаква ясна информация за превантивни мерки които човек трябва да вземе, за да не се зарази.

Хрониката е някак си ясна: Първо бе СПИН, после "птичи грип", после "луда крава", после "син език", после "чума по прасетата" и сега корона на вирусите.

Световната истерия набира скорост и в скоро време може и тук в България да открият някой заразен.

Проблема е сериозен, а дали е опасен, то няма ли някой грамотен да бъде привикан в някоя медия и обясни какво е това, където се смята за опасно, и какво де факто трябва да прави човек, за да намали вероятността да не се зарази?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Истината в същност е друга .:nono:

Баба ми все вика : " Къде ти са ръкавиците , къде ти е шала , шапката....(маската)...? " . Ама не вика : " Къде ти е имунната система ?! Нали ?!  "..... :lol6:

И вместо здравословен живот , дневен режим , спорт , хранене  .... - " Пийте Имунобор ! " и какви ли не други химии.....:angry:

............................

Както на времето беше със Спин-а......Ама никой не пропагандираше , че който "си седи у дома на задника" и го ползва само по предназначение  Спин не хваща ! Пропагандират обаче транссексуалност и високи успехи в борба със Спин-а........:nono:

А то е все същото ! :nono:

Първо те разболяват (включително психически !) , а после те "лекуват" ! 

Тъжно невежесто , съпроводено с истерия ..... :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, by_chechi написа:

" Пийте Имунобор ! ".

Имунобор със 100% съдържание на българска ракия...100% ефективност
няколко пъти по 100
Grozdova-rakiya-702x336.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Фактите са следните. Смъртността е по-висока от грипа. Защо все пак от грипа умират повече хора? Защото грипните щамове са много и защото са разпространени навсякъде, в целият свят и са със значителна наситеност. Ако коронавирусът достигне такова разпространение и наситеност, без съмнение смъртността като бройка ще надмине тази предизвикана от грип.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, sliderum написа:

Смъртността е по-висока от грипа.

Смъртността от Спин (примерно) е най-висока при транссексуалните и наркоманите....:nono:

Подобно е и при грипа - най-много страдат и умират от грип всякакъв , тези със слаба имунна система......Дето се казва : " Докато кихне и ляга болен ! " ...

........................

Друг исторически пример . При завладяването на Америките , много милиони са измрели от донесена от Европа шарка....

Също установен факт - болна бременна ражда здраво бебе ...!

Т.е. Природата си знае работата ......Ние не си я знаем !

Ако не ни дойде Акъла в главата , все по някой от многото начини ще се самоизтрепем !  :nono:

.......................

На времето работих няколко години в АТЗ - Девня , сярно производство . Серен двуокис дими от всякъде , .....а с него се консервира , както е известно - трепе всякакви гадове . не знаех какво е да кихна . Но .....

Когато напуснах , на втората седмица легнах с двойна бронхопневмония......

Олравих се де ! Но вие си правете изводи за имунна система....!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вчела изнесоха сатистика.  81% от заразените прекарват леко; 14% средно и 5% тежко.  Правете сметка колко е свъртоносен. Оповестяват само случаите на смърт, а не и на оздравяване!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"....Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система ....."....примерно неспирните , ужасно дразнещи и досадни реклами ....

" Доместос - изтребва ги до крак ! " :lol6:(тази е една от тези които са ми забавни)

Да кажем , трябва да се знае - пределната , маниакална Чистота е вредна за вашето здраве ! Подрива , отслабва имунната система ! Но рекламите са на друго "мнение" ! .....:nono:

А в Китай вече установиха - корона вируса се преборва чрез.......заразяване !!!......... :nono:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Администратор
преди 14 минути, Джако Макако написа:

Остава да се разбере, дали цитатът наистина е текст на медицинско лице.

Мнението ми съвпада с това в текста, но ми се ще, за да мога смело да се позовавам на тази информация, да видя и преценя източника.

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Джако Макако написа:

От трета страна, човешката имунна система, биологична и научна, също не спи

Нещо не й е наред на имунната система, предвид че официално от най-малкото седмица има данни за повторно заразяване на вече "преболедували" лица.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че всеки здравомислещ и средноинтелигентен човек би могъл да се предпази и трябва да сме благодарни, че живеем във времена, когато можем да бъдем достатъчно добре информирани така че да не се паникьосваме излишно.

1. Колко подготвена е Европа за 2019-nCoV и какво прави ЕС?

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) поддържа постоянен контакт с Европейската комисия, органите за обществено здраве в Китай и Световната здравна организация за оценка на ситуацията. За да информира Европейската комисия и органите за обществено здраве в държавите-членки за развитието на ситуацията, ECDC публикува ежедневни обобщения и непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС. ECDC и СЗО са разработили технически насоки в подкрепа на държавите-членки на ЕС в техния отговор. Европейската комисия осигурява координацията на дейностите по управление на риска на равнище ЕС.

Публикация

Risk assessment: Outbreak of acute respiratory syndrome associated with a novel coronavirus, China: first local transmission in the EU/EEA − third update

Risk assessment - 31 Jan 2020

2. Съществува ли риск да се заразя с коронавирус 2019-nCoV в ЕС?

Епидемичната ситуация се променя бързо и оценката на риска също. ECDC непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС и можете да намерите най-новата информация в последната бърза оценка на риска от ECDC. (виж по-горе)

3. Има ли заболели в ЕС?

Има съобщения за няколко случая в ЕС от началото на епидемията. Предвид неограниченото движение на хора и факта, че вирусът се предава от един човек на друг, се очаква, че в ЕС ще бъдат докладвани още случаи.

Защо броят на случаите нараства толкова бързо?

Двете основни причини за бързото увеличаване на броя на случаите са, че вирусът се разпространява от един човек на друг и че способността за откриване на случаи се подобрява. Внезапно увеличаване на броя на случаите често се наблюдава по време на началната фаза на огнище на нововъзникваща болест.

 

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/informaciya-ot-evropejskiya-centr-za-prevenciya-i-/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Kalin Karaboychev написа:

Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана...........

..........За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки.......

Откъде накъде американски лекар ще знае, че България внася боклук от Италия, че и такива сравнения ще прави???

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Милиони души в Китай не ходят на работа заради въпросния вирус. Каквато и ваксина/лекарство да измислят едва ли печалбите от него ще превишават загубите, който китайската икономика понася в момента.

Ето и нещо интересно - според изследванията на болните в Китай пушачите са по-устойчиви на новия вирус. От 27% пушачи в Китай(възрастното население) заболелите от ковид19 са 12-14%.

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...