Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Израел, ционизма и конфликтите в Близкия Изток

Одобрявате ли поведението на Израел 183 гласували потребители

1. 1. Одобрявате ли поведението на Израел?

• по-скоро ДА
      31%
      57
    • по-скоро НЕ
      63%
      113
    • да правят какво си искат
      5%
      9
  2. 2. Одобрявате ли поведението на арабските държави?

• по-скоро ДА
      30%
      54
    • по-скоро НЕ
      65%
      117
    • да правят какво си искат
      4%
      8
  3. 3. Смятате ли, че конфликтът е на религиозна основа?

• да
      56%
      102
    • не
      43%
      77

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

А за кюрдите-помагат им, за съжаление.И проблема с тях е малко сходен с този на палестинци.Желаят своя република на територия на Турция, и малко от Ирак.

Ми те и шиптърите пожелаха ама ей на те си имат, че и права получиха в Македония, ако са преобладваща част от населението в региона, на кметството да се вее албанския флаг - това в суверенна държава - да се вее чужд флаг. Въпросът ми е, защо за едни да може, а за други не?

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 250,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нищо патетично не съм казал, Джийнчо.Ти Палестина не си я виждал и през крив макарон, което не ти пречи да си пишеш каквото си изсмучеш от пръстите.Ако беше така както твърдиш, евреите изобщо нямаше д

• Мисля че си в дълбока грешка за мотивите за преселването в Израел, религиозните са значително по-малко от икономическите.За 40 години там направиха от пустинята градина, а инструментите и рецептите за

• Не, това никога няма да стане. Вало го е казал много ясно, няма смисъл да му изопачаваш думите.

Публикувани изображения

И още ще признаят Профруит,и още ;) А за вакуумните бомби и лазерното насочване,войната в Ирак доказа колко е ефективноста им.Оказа се че са под очакваните и то в пъти стойности ;)Така че нека не се хвалим с това.А за да имат мишена трябва да имат разузнавателни данни.Мога да ти посоча един доклад на руското военно аташе към посолството в Багдат за ефектичноста на тези бомби.Води се за служебно ползване обаче :sobbing:

Ми те и шиптърите пожелаха ама ей на те си имат, че и права получиха в Македония, ако са преобладваща част от населението в региона, на кметството да се вее албанския флаг - това в суверенна държава - да се вее чужд флаг. Въпросът ми е, защо за едни да може, а за други не?

Ти ако имаш квартиранти, които някой ден да претендират, да им подариш стаята, в която живеят, какво ще кажеш.

Сравнението не беше удачно.Не може в Турция да има Кюрдистан, както не може в България да има Туркистан/хаха/, както не може вече в Израел да има нова Палестина.Кюрдите са в Турция, значи са турци.И добре си ги гледат, когато не нарамват автоматите-също както в България турците са българи, и България добре си ги гледа, докато се смятат за българи.

За последното Инфи бих поспорил малко с тебе.Но все пак не му е мястото за това тука.То се вижда от тука дори за какви смятат турците в БГ .карай,друг път,в друга тема.

За последното Инфи бих поспорил малко с тебе.Но все пак не му е мястото за това тука.То се вижда от тука дори за какви смятат турците в БГ .карай,друг път,в друга тема.

Ами направи тема. Нямам против.Аз лично защитавам някои интереси на турците в България, но само някои.Все пак е България. :lock:

Ти ако имаш квартиранти, които някой ден да претендират, да им подариш стаята, в която живеят, какво ще кажеш.

Сравнението не беше удачно.Не може в Турция да има Кюрдистан, както не може в България да има Туркистан/хаха/, както не може вече в Израел да има нова Палестина.Кюрдите са в Турция, значи са турци.И добре си ги гледат, когато не нарамват автоматите-също както в България турците са българи, и България добре си ги гледа, докато се смятат за българи.

По този въпрос спор нямаме. Въпроса ми е защо в такъв случай за някои е разрешено да действат с терористични методи, дори и граждански конфликти и света ги подкрепя, а за други не е разрешено и ги наричат "цигани", и света си затваря очите за тях. Само това искам да ми се обясни, ама стойностно, аз фащам като ми се обясни стойностно и необоримо (имам ли поне едно малко питане ще го питам пак). Ти си търпелив човек, може би ще можеш да ми обясниш.

Как да ти обясня, защо хората воюват.Как да дам обяснение, защо някой има интерес от това.Защо евреите си пазят земята, а палестинци си я искат.Защо кюрдите се надигат, и защо Франция им праща пари и оръжия.Защо Турция имаше перфектни отношения с Израел, а сега вече не.Защо са летели бомби над Япония, и защо взривиха близнаците в Америка.Защо се бута между шамарите Иран.Защо има кръвопролития на Земята, и защо по форумите се обиждат.Защо не се търпят хората от различните религий, като се кланят на един Бог.Много странен въпрос ми задаваш-защо има черни и бели.И защо за някои може, а за други-не.Ако можеше да има отговор, нямаше да има сълзи. Защо казват-закона на джунглата?

Как да ти обясня, защо хората воюват.Как да дам обяснение, защо някой има интерес от това.Защо евреите си пазят земята, а палестинци си я искат.Защо кюрдите се надигат, и защо Франция им праща пари и оръжия.Защо Турция имаше перфектни отношения с Израел, а сега вече не.Защо са летели бомби над Япония, и защо взривиха близнаците в Америка.Защо се бута между шамарите Иран.Защо има кръвопролития на Земята, и защо по форумите се обиждат.Защо не се търпят хората от различните религий, като се кланят на един Бог.Много странен въпрос ми задаваш-защо има черни и бели.И защо за някои може, а за други-не.Ако можеше да има отговор, нямаше да има сълзи.

Защо казват-закона на джунглата?

:lock: Не е тя човека нито аз или пък някой друг от форума който да може да ти даде смислено обяснение на въпросът ти. Въпросите ти са трудни за отговор, но ако искааш да ти бъде отговорено най-добре да отидеш и лично да ги попиташ. Извинявайте за офтопика.

Питам себе си и питам и вас, и отговорите са същите. Всеки се бори за оцеляване! Но ако не искаме да живеем в един свят където оцеляването на едните минава през труповете на другите, трябва да се спрем и да направим моралния избор. А действията на един агресор, довели до неморалното битие на цял един етнос, не може да се нарекат морални. Не могат да ме накарат да ги приема като правата и/или ощетената страна - не може симпатиите ми да легнат върху тях. Не че, моят персонален избор ще помогне, но мисля че моралния избор на милиони ще даде своята тежест.

Аз съм до тук в тази тема, но ще я следя с интерес.

Успех в спора Публикувано изображение

Как да ти обясня, защо хората воюват.Как да дам обяснение, защо някой има интерес от това.Защо евреите си пазят земята, а палестинци си я искат.Защо кюрдите се надигат, и защо Франция им праща пари и оръжия.Защо Турция имаше перфектни отношения с Израел, а сега вече не.Защо са летели бомби над Япония, и защо взривиха близнаците в Америка.Защо се бута между шамарите Иран.Защо има кръвопролития на Земята, и защо по форумите се обиждат.Защо не се търпят хората от различните религий, като се кланят на един Бог.Много странен въпрос ми задаваш-защо има черни и бели.И защо за някои може, а за други-не.Ако можеше да има отговор, нямаше да има сълзи.

Защо казват-закона на джунглата?

Аз лично, споделям мисленето на infinity 1305. Задедените въпроси са хубави, но няма конфлик , кодо да е започнал от самосебе си, всичко е интереси, едната страна иска да съществува и ако е възможно дори в мие със съедите си,дугата иска първата да я няма на картата и поставя искания с които е наяснао че пъвата няма да се съгласи.От там се започват атентати света се настройва лошо към втората страна,но това е част от ГОЛЯМАТА политика.

Да , логично е. Но сега ми е по интересно каво ще стане със Сирия, днес изтича Ултиматума даден от Израел на Сирия да спре подкрепата си за Хамаз. Дали ще има война и със Сирия?

Глобализация му е майката! :wors: Докато има такива големи различия в мисленето,живота,ценностите на хората от различните региони,ще има и конфликти. Аз съм твърдо за глобализацията! Това е пътя към едно мирно съжителство на всички народи.

Глобализацията е хубаво нещо, стига да не става насила, стига да не се изличават култури и традиции в името на глобализацията.

Глобализацията е хубаво нещо, стига да не става насила, стига да не се изличават култури и традиции в името на глобализацията.

Ами не може да стане съвсем безболезнено,някои традиции и култури ще изчезнат,но това е цената...

Глобализация - това означава изчезване на националната идентичност,донякъде и на културната идентичност...Един ден ще се стигне дотам да няма отделни държави,вече никой няма да се мисли за българин,италианец,японец и т.н. Едно обединено и сплотено човечество,живеещо в едно глобално село. Сещам се за песента на Джон Ленън - imagine. Човека още тогава ги е знаел тези неща...

Imagine there's no countries

It isn't hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion too

Imagine all the people

Living life in peace

:)

Аз съм против Глобализацията, тя изличава култури, искаш или не ставаш друг.

Другия вариант е да си пазим културите,вярванията и границите, и да се избиваме нон-стоп...

Другия вариант е да си пазим културите,вярванията и границите, и да се избиваме нон-стоп...

Избиването не е нужно, решение имаше, но едните на искаха да го приемат.За това се стигна до избиване

Всички сме циклопи, някои от нас са дори слепи относно ставащото по света. Неискам да убеждавам никого относно моите хипотези относно отговорите на въпросите КОЙ? КАКВО? ЗАЩО? и т.н. Просто споделям възгледите си. Обещах да разкажа спортната си аналогия, която ме ядосваше когато ракетите падаха и над България. Представете си един силен и мускулест спортист. Нека го наречем с инициали С.А.Щ. Та как този човек (държава) би поддържал добрата си спортна форма? С редовни тренировки. Ако стои на резервната скамейка ще се отпусне - нормално е да се получи атрофия. Колкото и допинг (оръжие) да му се дава, за уменията се иска практика. Та този "супермен" играе своята игра. Сегашния му треньор се казва Буш и му е дал поста на център нападател, а от дясно и от ляво си има крила за подкрепа в атака подобни на Робин във филма за Бат(д)ман. Не е ли станно, че този елитен спортист доста често шутира топката извън очертанията на вратата (заблудени ракети - друг път), а топката все остава в негово владение, съдията изглежда е купен (звучи познато). Това което се чудя е дали някога мача ще свърши, защото караме вече n-то продължение. Това от което се страхувам е да не се стигне до дузпи. Да живее цар ФУТБОЛ (или война)! The name of the game is SOCCER (or war). Спирам със "забавната" си аналогия. В предишен пост цитирах думите: "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо". Мисля, че останах неразбрана затова ще перефразирам: "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо до Израел". Израел е в момента малкото "аз" на САЩ в близкия изток, което има потенциал да порасне голямо стига да се инвестира в него. Обявявате lpa за идеалист (аз и arti го подкрепяме). От кога това стана нещо лошо? Е, вие материалистите си знаете. "Никой не съди победителите", това е мотото ви. Моето в случая е "Когато фактите говорят и боговете мълчат". ПП: Все още съм на тема Израел-Палестина. Пояснявам, защото вече се въвличат и други страни в конфликта (и в дебата тук) с техните си интереси в него.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

"Никой не съди победителите", това е мотото ви. Моето в случая е "Когато фактите говорят и боговете мълчат".

"Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма". За съжаление всеки такъв спор завършва с един последен аргумент - "да, ама ние сме по-силни"! В света не властва силата на правото, а правото на силния.

Нямам нито време нито нерви да следя тази така обширна тема, но ще кажа какво знам за Ливан и тн. През 60-70 години Ливан е бил едно от най-раиските места на тази земя. Имам познати, живяли там. Чичо Владо за 10 години не е видял полицаи. Никой за никаде не е бързал- най-много за дискотека. Ливанците, както и палестинците не са араби. По-близо са до гърците. Имали са френско възпитание. Повече от половината са били христяни. Баща ми е имал рус съквартирант на име Емил. Разправял че е от Харманли(що пък от там). Всеки ден слизал от студенски до центъра на църква. Като избухнала гражданската воина в Ливан хванал първия самолет за там. Никой не вярвал че е Ливанец. Докато не му пристигнал некролога. Застрелян от сирииски войник. Преди 2 години Сирия изтегли армията си от Ливан. Тя беше там за да я пази от Израел. Ливанците ги беше страх сирия да не им ползва територията за удари срещу Израел. За това ги изгониха. Ливан няма армия. ООН не им позволява. Бог знае каква глупост могат да направят. Иран е била страхотна държава. Царят ( шах Мохамед Реза Пахлави)- про-западно настроен. Модерна армия, таина полиция на която ЦРУ и Мосад можели да завиждат. Един ден просто народа станал и изгонил шаха. Не били искали западно влияние. Затова са цъфнали та вързали. Пахлави се е разбирал със Садам. Мразел се с Хомеини. По скоро Хомеини го е мразел. И Хомеини започва ислямската инвазия - напада Садам. Ама удря на камък. Започва финансиране на разни къртици в Афганистан, Ливан, та дори Родезия. Само и само са възтанови някакъв Ислямски ред. Гледате какво е станало. В Ливан вече няма христяни. Колко са убити там от армии, от кланетата по бежанските лагери и колко са във Франция - незнам. Не знам колко пари вади средностатистическият сириец. Не знам и каква индустрия има там. Знам че няма петрол. Знам че в Интернет има публикувани статии как да си направим ракета със среден обсег на деиствие. Необходимите уреди и матеряли ги има навсякъде- PC, части от руски танкове, изкуствена тор. Не знам колко са глупави Хизбула, но при слаба подготовка средностатистически партизани с такова оборудване трябваше да са сринали Хаифа. Те просто са ИДИОТИ. Не знам колко работи и Изрелската ПВО. Пеитриот не става за катюши. За другото не знам. Горко им на Ливан.

За мен ливанците са най оправните хора и най големите оптимисти.Като чуя "бейрутско международно летище" един спомен се връща от миналото. 1980 г.Чакам с часове за поредното примирие на воюващите фракции за да излетя за Багдад.Прочутото с обслужването си летище е потънало в прах и мръсотия,но барчетата и обслужването вървят с пълна сила.До мен е седнал ливанец на средна възраст и водим някакъв отвлечен разговор но не за войната, смърта и разрушенията на "Малкия Париж".Покрай нас минават четири жени забулени в черно от главата до петите.Четири черни врани. Ливанеца ми сочи с глава една от тях и споделя колко е млада и хубава.Гласно се чудя как е разбрал това, след като не се вижда нищо от лицата им."Виж и петите,нежни и не са напукани от съпружеския живот.Значи е млада, а щом е млада значи е хубава."Без коментар. PS.За оправноста на ливанците:Някой гледал ли е изложбата на открито в градинката пред Народния Театър за възтановения Бейрут преди 2-3 години? Sorry ако този пост ви се стори извън темата.

Давам ви втори шанс. Темата е интересна и дискусия се получава, ако не спамите. Следващия спам коментар ще бъде изтрит, а този, който го е направил ще бъде наказан. Мисля, че сме достатъчно зрели да водим културно дискусия по даден проблем. Покажете, че можете!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.