Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко плащате за вода месечно?

Featured Replies

Добреее, всичко свързано с консумация на вода ще поставя под наблюдение. Пералнята, която упрекнах първоначално, ми удари шамар, ма пак ще я проверя! Вложихме в моно блока, но и него ще надлюдавам. Водомерите са пломбирани и минали съответната метрологична проверка. Всичко изглежда безупречно, а сметките говорят друго! 

преди 5 минути, lupis написа:

Гледаш дали не сълзи в чинията.

Ако сълзи (от предходния автомат си правя изводи), би трябвало да има жълтеникава следа в тоалетната чиния? А сега няма такова нещо?! 

Да поясня, имахме автомат за казанче на Идеал, който го е полвал знае за какво говоря, нямахме никаква грижа, практичен, удобен, служи ни дълго и безпроблемно. Но след износване на една част, стана, като като гейзър. Тогава подменихме изцяло връзките и сме с моноблок на Фаянс. Отново сме доволни от избора си за момента. А дали в него е проблема за високия разход на вода, те първа ще разследваме.

Благодаря! :) 

• Отговори 107
  • Прегледи 33,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Провери първо водомера дали отчита правилно. Примерно напълни една туба от 10 литра и виж на водомера дали е отчетено толкова. После засечи кое колко харчи. Примерно душ - еди колко си, пералня, миене на чинии,... Така горе долу можеш да си направиш някаква приблизителна сметка. Има значение и дали сте в блок с общ водомер. Там май също се преразпределят някакви кубици...

Вероятно е така, и от общия се начислява по нещо. Знам ли вече, както казах по-горе, захванала съм се да проучя, верно ли такъв разход правим месечно?!  

Благодаря Ви! Явно това е начина, следене и записване! :)

На всички Ви благодаря!

пп.Водата е много важна! Случи ми се да бъда на място, където водата я спираха някак поетапно, и аз не разбрах за краткия си престои и слава Богу, на каква периодика, но беше ужасно! Вярвайте ми, от това зависеше кога ще изляза и как! Тааа, знам ли, сериозно се замислям по въпроса каква необходимост е, и колко сме свикнали да я имаме! 

Снимаш водомера вечерта преди лягане, не ползвате нищо и на сутринта сверявате, ако е еднакво - загуби няма. Ако е различно обаче трябва да се търси причината!

Средно около 6-8 на месец. Имало е и по-малко - 4.

Е то едно ли е да го записваш? 

Така ще е, ще снимам водомерите при всяка възможност. 95 лева месечно, както и да го смятам, ми е нереално. 

Извинявам се за разхвърляните отговори, но с това цитиране тук, няма научаване за момента! Лека и спокойна нощ на всички! Благодаря ви!

1. Кражба

2. Добавка от общия водомер заради неплатили апартаменти

3. Теч казанче или спукана тръба, което води до :begging:

Не казваш града, може ли да си отчиташ през интернет показанията? Така ще научиш разчитането и конкретно ще лъсне надбавката.

То се вижда, дори да има съвсем малки течове от казанчето примерно. Водомерът си върти.  Но да поддържаш басейн и да искаш 10 кубика разход на вода, леко ми се струва лицемерно :)  Двучленно семейство с малко икономии, като примерно да се къпиш най-вече на работа, харчи 7-8 кубика. Без басейн разбира се. Но сам си прецени, колко кубика е басейна и какво всъщност искаш. Ако само казанчето в тоалетната пролизва леко, може да вдигнеш разхода от 7 на 9-10 кубика. Отделно ако има и кранчета на чешми да капят, вдигаш още и стигаш 12-13. Ако комшията направи шмекер и не отчете водомера правилно, може общата вода да я платите два пъти и това е напълно законно :) 

Първо погледнете в месечната сметка кой водомер е с най-големи показания, за да локализирате големия консуматор!

40 куб са много !

ние също сме двама - баня веднъж на ден и двамата  ,пералня веднъж на ден - събота и неделя може и 2 пъти

плащаме около 15 +/-  2 куб

спираш всичко  за колкото е възможно и следиш ! ако има промяна - има теч !

По принцип Софийска вода отчита на 3 месеца, през останалото време се пише на база.
Всяко домакинство има зададено количество на потребление, ако случайно никой от вапето домакинство не си е направил труда да провери може да ви задали доста висока граница и на тази база да ви пишат сметките.
Който е титуляр по договора със Софийска вода да посети техен офис(Не каса) и да се запознае с фактите и промени зададеното по подразбиране количество.

+1 за предложението на Пламен,  снимаш водомера вечер, на сутринта ако показва същото загуби няма.  

Веднъж и аз се замислих дали 100+ лв сметка е нормално и така проверявах. 

Създавам папка водомери и стартирам със снимките. И тефтера е приготвен, разграфен, като чек-лист, но ще изчакам да мине годишната

профилактика, че да не обърка сметките нещо. 

Благодаря!

преди 18 минути, Mercari написа:

Създавам папка водомери и стартирам със снимките. И тефтера е приготвен, разграфен, като чек-лист, но ще изчакам да мине годишната

профилактика, че да не обърка сметките нещо. 

Благодаря!

Каква папка, какви тефтери, какви 5 кубика вода ...

Правиш отчет, спирате да ползвате всичко за колкото може по-дълъг период (1 час, 12 часа, 24 часа ...), правите отчет отново - ако е едно и също значи няма скрит теч на вода.

В моят документ за плащане на водата вигурира отчета на водомера - старо и ново, ако тези числа съвпадат значи не е надписана сметката.

След това идва трудната част - кой от двама ви колко вада точи при къпане, колко взема паралнята за едно пране, на коя програма и т.н.

Накрая ще излезе, че просто си ползвате толкова вода, защото я има и никой не се е замислял, че тя си тече докато си миете зъбите - въпрос на навици.

Е то накрая винаги така се оказва,че консумацията е точна.  От тук, от там и водомерчето навърта.  Друг е въпроса колко от водата се губи по тръбите и колко това завишава крайната цена. 

Сещам се за варианта да са те набутали яко нарочно - понеже се знаеше отдавна, че цената ще се вдига, може месеци наред да са писали по-малко кубици и сега вече с реалните си платил старата вода по новите цени.

Направих това, което предложихте. Засякох данните и за 40 мин. никаква промяна, освен на студения в банята с три литра, колкото е казанчето на WC, след ползване разбира се. Хубаво е, че няма скрити течове! Май верно ще се окаже, че си ползваме толкова вода. Ще засека и при къпане и на пералня, да видим какво ще покаже.

преди 52 минути, Mercari написа:

Засякох данните и за 40 мин. никаква промяна, освен на студения в банята с три литра, колкото е казанчето на WC, след ползване разбира се.

Устиска 40 минути, вместо цял ден, даже час, и за тея 40 минути пак влезе в тоалетната. Какви хора сте...

Трябва да провериш поне за единица време. Провери за един ден. Ако някой те краде, не е длъжен да го направи в този мижав промеждутък от 40 минути.

преди 1 минута, JKirilov написа:

Не човек, а стомана... :)

Направил експеримент, ама не за час, ами за 2/3 от него и не при равни други условия, ами влязъл в системата и източил вода от казанчето... Вече може да е сигурен, че не може да е сигурен в нищо.

Абе вие се бъзикате, ама двама човека в панелка...не е нормално това.... Има нещо нередно. 100 лв/месец за вода.... Тъпото е, че тия блокове...може и наистина някой да краде, което е кофти.

преди 16 часа, JKirilov написа:

Сещам се за варианта да са те набутали яко нарочно - понеже се знаеше отдавна, че цената ще се вдига, може месеци наред да са писали по-малко кубици и сега вече с реалните си платил старата вода по новите цени.

Не знам, как е в Столицата, но тук ми начисляват служебни количества, само ако не са отчели водомера на 4-то число, което много рядко

преди 9 минути, street racer написа:

Не знам, как е в Столицата, но тук ми начисляват служебни количества, само ако не са отчели водомера на 4-то число, което много рядко

Засичат водомерите на три месеца. Месечните сметки са явно някаква усреднена стойност, спрямо предишните  периоди, а при засичането изравняват.

При нас до скоро бяхме на онлайн подаване на показания (корона) - около 3-4 месеца бяхме така
Ако не се засечем с инкасаторката си пускам пак онлайн данни. Съседите си качат листчета с показания.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, Myanmar написа:

Устиска 40 минути, вместо цял ден, даже час, и за тея 40 минути пак влезе в тоалетната. Какви хора сте...

Ще издебна по-удобен момент. Сега няма да развалям плановете. Важното, че скрит теч няма! Едно по едно, то ще си покаже, къде отива тая вода, вероятно не само във тоалетната.

Показанията си ги подаваме своевременно, ма знам ли вече. Аз вече казах, че не е единичен случай, все сме от 70 лв. нагоре. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.