Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Медитация и Ахимса - единствените пътища към Мира в света!

Featured Replies

Ахимса е принципът, който лежи в основата на всички източни учения и религии.

Ахимса е най-голямата човешка добродетел и първата и най-важна крачка за хора, желаещи да усъвършенстват себе си. За хора които са тръгнали по духовния път и осъзнават, че духовността и насилието са несъвместими.

Принципът Ахимса означава ненасилие или ненавреждане на останалите живи същества с които съжителстваме на тази планета.

В основата на тази духовна практика стоят любовта и състраданието към всички живи същества.

Темата е в раздел религия, защото Ахимса е неразделна част от истинската религиозност, или духовност, чиято цел е духовно усъвършенстване, а това няма как да се получи ако човекът продължава да е привърженик на насилието и подкрепя насилието и убийствата както на животни, така и на хора.

Да, ненавреждането трябва да е на всички нива - на думи, мисли и действия.

Трудно е в света в който живеем да спазваме напълно този принцип. Но както се казва: Ако не можеш да правиш на всички добро, най-малкото което можеш да направиш е да не навреждаш на никого!

• Отговори 179
  • Прегледи 17k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ахимса е принципът, който лежи в основата на всички източни учения и религии. Ахимса е най-голямата човешка добродетел и първата и най-важна крачка за хора, желаещи да усъвършенстват себе си. За

• Защо разгеждаш любовта, като откъсната от ненавреждането (ахимса)? За да се изчпълнява ахимса, трябва любов, но и тя всъщност не е достатъчна, ако не е надличностна, еднаква към всички. Ауми спомена в

• Отново извеждаш несъществуващи зависимости. Ахимса е вътрешна нагласа да не причиняваш вреда на друго чувстващо същество. Страхът, подчинението, правилната преценка на ситуацията и последствията и т.н

Публикувани изображения

преди 1 час, Just a Stranger написа:

не сме много пишещите в темата, които изобщо се опитват да обяснят какво е ахимса. А тя темата е за последната.

Ми не е ли по-добре да няма въобще обясняващи, вместо да се напъват да снасят заблудите си под претекст че "обясняват"?

А темата - не е за АХИМСА, а включва и други няколко думички. Кога за последен път си прочел точно заглавието й?

Освен това - УИТ с няколко точни думички вметна съвсем адекватно за "проблемите" - и при авторката на темата, и в основния "обяснител".

преди 26 минути, _Aumi_ написа:

Ахимса е принципът, който лежи в основата на всички източни учения и религии.

Ахимса е най-голямата човешка добродетел и първата и най-важна крачка за хора, желаещи да усъвършенстват себе си.

А иначе - ето че в калдата сме попаднали на ТВ-шоу и в момента текат основните реклами и бомбастични представяния. :lol6:

А иначе всеки абзац от горните изцепки съдържа лъжи. Но не и за фанатичетата...

преди 15 минути, _ramus_ написа:

А иначе - ето че в калдата сме попаднали на ТВ-шоу и в момента текат основните реклами и бомбастични представяния. :lol6:

А иначе всеки абзац от горните изцепки съдържа лъжи. Но не и за фанатичетата...

Описала съм кратко и ясно какво е Ахимса.
Но изглежда ти съвсем не си наясно ... или просто не ти изнася тази концепция.

преди 35 минути, _Aumi_ написа:

Описала съм кратко и ясно какво е Ахимса.

Душко, описала си дивотии. Ти, точно "да опишеш АХИМСА"... това да не ти е бг-мама? :)

Всеки абсац е дивотия, но ти няма как да схванеш какво пиша. Просто тия натруфени напомпани фрази са лъжа и нямат нищо общо с АХИМСА.

Прави впечатление няколкото фантазьорчета колко много държите на показността и някаква нахакана идеализирана парадност. А пък качеството и съдържанието - някъде към нивото на амебите.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Душко, описала си дивотии. Ти, точно да опишеш АХИМСА... това да не ти е бг-мама? :)

Всеки абсац е дивотия, но ти няма как да схванеш какво пиша. Просто тия натруфени напомпани фрази са лъжа и нямат нищо общо с АХИМСА.

Това което твърдиш е безумно, защото си нямаш понятие от Ахимса.

Но няма значение. Не е задължително нито да разбираш, нито да се опитваш да следваш нещо, което не е в съзвучие с вътрешните ти нагласи.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Ти за АХИМСА от ФБ ли се информира? Или от бг-мама? Или от друг "велик и възвишен авторитет"? Ти и с ОШО си така... и с което и да е друго...

Лъжите никога не са безумни. За невежия - те просто са негова "истина", защото друга си няма, а му е важно и необходимо все пак 'да има нещичко' с което да се показва на форумния панаир. Сред калдата - е нещо като "модерна дрешка", с която ти просто си като блондинка, която се перчи с  лъскавките си опаковки сред останалите като нея. 

преди 1 час, kipen написа:

С какво може да е полезна на практика таз "ахимса" за един импулсивен и енергичен млад човек, който пращи от енергия да се докаже, за разлика от друг, който не е толкова "на ти" с конкурентния тип взаимоотношения....като го възпита да замита под килима?.....щото "вреда" може да е производно в съзнанието и от "вменена вина".

Твърде много условности вкарваш. Ползата от практиката не бива да се търси смо в определена конкретна ситуация. В случая създаваш пример където възможните ползи не са ясно изразени и видими. И за да се разберат те, наистина трябва да задълбая в абстракции, а не искам. На първо място вече посочих мотивацията. Енергичният младеж пак може да си търси реализация и евентуално да я намери за сметка на някой друг - често подобни ситуации са неизбежни. Но въпросът е, че когато дадени неблагоприятни последствия могар да бъдат избегнати или изменени, практикуващият би следвало да положи усилия за това. Надявам се, да не ме пита някой "неблагоприятните последствия за кого са такива и според кого?", че малко ми омръзнаха едни и същи реплики. 

Вменената вина за която споменаваш е въпрос на възглед. А грешки във възгледите по принцип са възможни всякакви. Смятам за редно да се допусне, че практикуването на ахимса е в съчетание с правилни възгледи. Няма как практиката да замени невежеството и някои други липси. Развитието все пак е комплексно. 

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Ти за АХИМСА от ФБ ли се информира? Или от бг-мама? Или от друг "велик и възвишен авторитет"? Ти и с ОШО си така... и с което и да е друго...

Лъжите никога не са безумни. За невежия - те просто са негова "истина", защото друга си няма, а му е важно и необходимо все пак 'да има нещичко' с което да се показва на форумния панаир. Сред калдата - е нещо като "модерна дрешка", с която ти просто си като блондинка, която се перчи с  лъскавките си опаковки сред останалите като нея. 

Твоето мнение не е важно за мен, нито пък твоето мнение пояснява значението на Ахимса. А и няма как да поясниш нещо, за което нямаш и бегло понятие, нито подходящ вътрешен усет. Умът ти е пълен с думи които са лишени от смисъл.  Целта ти е само да нападаш. Но това за мен е абсолютно без значение, защото това няма нищо общо с моята личност. Това са твои лични огледални проекции запълващи празнотата в душата ти.

Поредната тема с поредното спамене, в която единственото важно за теб са личните нападки. Във всяка една тема си един и същ, а и няма как да си друг. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

Ми не е ли по-добре да няма въобще обясняващи, вместо да се напъват да снасят заблудите си под претекст че "обясняват"?

Това трябва да кажат тези, за които темата представлява интерес. Аз лично видях (и още виждам) такава необходимост. 

преди 27 минути, Just a Stranger написа:

правилни възгледи

извън религиите такова понятие не съществува.

Освен това "правилен" като съществително е със смисъл все едно на "бавен" или бърз... и не предава никакво точно значение.

преди 23 минути, _Aumi_ написа:

нито подходящ вътрешен усет.

О, миличката! :) То с усет ставало бе... чак сега стават ясни някои твои изхвърляния сред темата.

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

Аз лично видях (и още виждам) такава необходимост. 

разбира се, иначе как ще обосновеш потребността да си нужен и необходим някому, с нещо?

Прост пример - кой в темата подаде фийдбек че са му толкова нужни твоите "обяснения"? Можеш ли да посочиш... :) (не по лайкове, разбира се )

И въобще - вече няколко пъти ти напомням, че няма как да ти минат номерата, игрите и реториките от момчешките ти времена. С възвишения ти и духовен образ сред калдата вече е свършено. Просто няма как и вместо да ревеш и да се правиш на смес от Малвина и ядосан Пинокио, просто го приемаш и сваляш образа или го заменяш с друг. Не че и той ще мине, но провалите е нужно да се улавят навреме, защото иначе става шарж и пародия на образ - каквато вече е налице.

преди 48 минути, _ramus_ написа:

Душко, описала си дивотии. Ти, точно "да опишеш АХИМСА"... това да не ти е бг-мама? :)

Малко по-конкретно ще посочиш ли кое точно смяташ за дивотия? Или както обикновено ще се ограничиш само с конататациите? Много ми е чудно как ти се вързват тука двама-трима души, че и даже те защитават, след като е очевидно, че основната ти цел са заяжданията. 

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

Много ми е чудно

чудесата не са само по коледа или в анонимните духовни книжки. :)

преди 5 минути, Just a Stranger написа:

Малко по-конкретно ще посочиш ли кое точно смяташ за дивотия

Всеки абсац - вече написах, е дивотия. Нито едно от изхвърлянията не е вярно, по никакъв начин. Това са "обяснения" само за фантазьори, че даже и с "усет" ставало. Ще става, пък и е твърде удобно, защото тя медитация само подозира какво е, както и за АХИМСА.

Много моля - хвърчащи изхвърляния нямат стойност на аргументи, за да се налага да се занимавам да оборвам нещо си. Ако почна така то тогава въобще няма да спирам, при положение че форумното тестено печиво е минала и заминала покрай аргументите.

И не е твърде оригинално - например капитанчето, дето вече се преквалицира на политически трол, също настояваше че "просветлението е дар свише"... Въобще - когато не е налице нещо от едната страна, се изфантазира че "има друга, и от нея зависи".

Мадхямика също го ползва тоя похват - че имал усет, щото имал усещания кое е правилното... :) Да не допълвам с розовата кака, с еднорога - дето не само усет има, ами направо гласът на вселената й чука в главицата... Че и тя имитира "аргументи"...

преди 26 минути, _ramus_ написа:

Прост пример - кой в темата подаде фийдбек че са му толкова нужни твоите "обяснения"?

Не твърдя, че на някого мненията ми са му много нужни. Но пък има доста неща, които да добавя, някои от които намирам за важни. Темата е за това. Не знам защо се опитваш да вкарваш като аргументи такива елементарни положения и да търсиш обяснения защо някой взема участие в темата. 

преди 53 минути, Just a Stranger написа:

Твърде много условности вкарваш

вкарва условности, защото те са налице относно всичко. Това е принципа на релативното мислене.

преди 40 минути, Just a Stranger написа:

Твърде много условности вкарваш. Ползата от практиката не бива да се търси смо в определена конкретна ситуация.

Стига, бе, не думай!?! Аз ли?

Та още във второто ти изречение вкара условност. Но пък безапелационно взе ролята на този, на който му задават въпроси и той има и претенции за въпросите, та да не се повтарял?!?!

Робинзон и Петкан ли ще разиграваш сега? Аз отказвам да съм Петкан, намери си друг...

преди 51 минути, _Aumi_ написа:

Но няма значение. Не е задължително нито да разбираш, нито да се опитваш да следваш нещо, което не е в съзвучие с вътрешните ти нагласи.

О, какво благородство!

"Отбор Черешка"

image.png.34a6f7ed04c5f34dbb1559c910ac2744.png

Другарката и другаря учители, дето ще ни възпитават как "да вървим" по най-истински истинския религиозния път, за да спасим планетата.... ми че тя от подобни учители е на тва дередже...щото могат до опошлят всичко, свеждайки го до инфантилни нива, безусловно. Ма няма - а дали е така, докато се вживяват в повторения на назубрени фрази и "безусловни" опити да се избегне релативизма....като се игнорира и директно се посочи кое е НАЙ....вервайте ми, щото нищо не разбирате....

Най-сладурският екип се заформи! Да ги гепи човек, та да си ги постне като статус направо, ама 14ти мина и няма да е актуално.

преди 6 минути, Just a Stranger написа:

Не твърдя, че на някого мненията ми са му много нужни.

преди 43 минути, Just a Stranger написа:

Това трябва да кажат тези, за които темата представлява интерес.

Аз лично видях (и още виждам) такава необходимост. 

Ето фрагментите от "интелигентния диалог" в който по навик вече си списваш каквото ти харесва и ще крепи пропадналия вече духовен образ.

Така - относно последното цитирано изречение - ЧИЯ Е НЕОБХОДИМОСТТА - на "някого" или "твоята" ?

При положение че нещо не го разбираш, достатъчно ли си наясно че не го разбираш и ако ДА - защо тогава "да се налага да обясняваш" нещо си, след като се оказва че "не твърдиш че "обясненията ти" са нужни някому"?

ето това тече с всяко твое участие, сред каквато и да е тема това са 'диалозите'...

преди 1 минута, _ramus_ написа:

чудесата не са само по коледа или в анонимните духовни книжки. :)

Всеки абсац - вече написах, е дивотия. Нито едно от изхвърлянията не е вярно, по никакъв начин. Това са "обяснения" само за фантазьори, че даже и с "усет" ставало. Ще става, пък и е твърде удобно, защото тя медитация само подозира какво е, както и за АХИМСА.

Много моля - хвърчащи изхвърляния нямат стойност на аргументи, за да се налага да се занимавам да оборвам нещо си. Ако почна така то тогава въобще няма да спирам, при положение че форумното тестено печиво е минала и заминала покрай аргументите.

И не е твърде оригинално - например капитанчето, дето вече се преквалицира на политически трол, също настояваше че "просветлението е дар свише"... Въобще - когато не е налице нещо от едната страна, се изфантазира че "има друга, и от нея зависи".

Мадхямика също го ползва тоя похват - че имал усет, щото имал усещания кое е правилното... :) Да не допълвам с розовата кака, с еднорога - дето не само усет има, ами направо гласът на вселената й чука в главицата... Че и тя имитира "аргументи"...

Май се връщаш към състоянието си от миналата седмица в темата за ИИ. Кипен тогава ти помогна да излезеш от дупката и безкрайните повторения на едно и също. Резултатът се вижда в тази тема, в която се включи с провокации с нови сили. Сега да видим тук какво ще се случи. 

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Сега да видим тук какво ще се случи. 

стандартното и повторяемото, с едни и същи хора. На теб ти е чудно, на мен - скучно, заради повторителните банализми.

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Кипен тогава ти помогна да излезеш от дупката

:lol6:

преди 5 минути, _ramus_ написа:

то фрагментите от "интелигентния диалог" в който по навик вече си списваш каквото ти харесва и ще крепи пропадналия вече духовен образ.

Така - относно последното цитирано изречение - ЧИЯ Е НЕОБХОДИМОСТТА - на "някого" или "твоята" ?

При положение че нещо не го разбираш, достатъчно ли си наясно че не го разбираш и ако ДА - защо тогава "да се налага да обясняваш" нещо си, след като се оказва че "не твърдиш че "обясненията ти" са нужни някому"?

ето това тече с всяко твое участие, сред каквато и да е тема това са 'диалозите'...

Ще се пробваш ли или ще се измъкнеш и от тоя... 'диалог'?

Безсилието, бебчо, ражда гнева, ражда мрънкането и опитите ако не за друго, поне за игри. Безсилието - заради дефицити и нищета, които лъсват само сред определен контекст. А сред калдата - вече е налице такъв. Именно заради това няма как да ти минат номерата.

преди 3 минути, _ramus_ написа:
преди 5 минути, Just a Stranger написа:

Кипен тогава ти помогна да излезеш от дупката

:lol6:

Не е смешно! Дори виждам напредък, разгеле!

"Видял" е дупката, в която замъква всичките ви диалози, в които се опитваш да го дърпаш на буксир. Е, верно, че е на твой гръб "дупката", ама пак е нещо..

преди 13 минути, kipen написа:

Другарката и другаря учители, дето ще ни възпитават как "да вървим" по най-истински истинския религиозния път, за да спасим планетата... 

Ти сам се вкарваш в ролята на обект на възпитание, поучвние или др.под. Никой не го интересува дали ти конкретно ще одобриш темата и дали ще се съгласиш с написаното. Ама като си решил, че някой проповядвал, то е вече доживот. Мниго бързо забрави темата и скочи пак на личностните анализи. Рамус 2.

Остави ме мен и моите иронизации на представянето Ви с Аумито.... освен ако не искаш да отклониш въпросът за "диалога" и мнението ти по отношение на "необходимостта". Има връзка с нуждата да се проповядват концепции, дето е неясно защо са 

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

най-голямата човешка добродетел и първата и най-важна крачка за хора, желаещи да усъвършенстват себе си.

преди 35 минути, _ramus_ написа:

Нека да проверим. Една година без участие във форума. Да видим кой и каква необходимост има. Ето, аз спирам да пиша и няма да напиша нищо, ако и ти не напишеш. 

Е, и ти сега...тва залог за пред дискотека ли е?

Дай нещо по-хард!

Милко Калайджиев, примерно.

Медитацията е Алтернативна Илюзия за Покой.

Само Любовта и Сексът могат да те изведат в Автентичното Състояние на Покой и Благодат.

И който ги няма се втурва да търси равновесие в различни източни учения , за да се "балансира " и да си успокои ума , да си Укроти Духа .

Лошо няма ..който както намери за правилно така да се Възражда.

Проблемът е , че няма как да Промените Светът ! Можете обаче да Построите алтернативно - удобна призма , през която да го гледате.

Това ще намали негативните Излъчвания по сетивата.

Този , който иска да променя другите е нужно да е наясно , че "насила хубост не става " .

Всеки персонално да се преоткрива и да се развива , Еволюира и да си взема толкова , колкото му  е нужно.

Да "гледате в паничката на другият " означава , че нещо у вас самите не е наред и не е "подредено".

Това означава , че имате още много работа в себе си.

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Да видим кой и каква необходимост има.

Те толкова неадекватност... просто няма накъде. Имало нужда, - не нямало нужда. Той преценял необходимост някаква си, после - мерене кой какви необходимости имал.

Щурчо, чия е необходимостта да обясняваш неща, които не ги разбираш - прост въпрос. Ми да сме да видели чия е. Че всички я виждаме - ти искаш някаква проверка ли, да си играеш на хитрешките си игри на доказване?

Номерцата ти, бебчо, не вървят. Свиквай с това. И да не свикнеш - никой не го интересуваш вече. Фантазираш си колко важен си, щото било важно и ти си бил преценял нещо си - фантазиите ти, драги, преценят вместо теб. Фантазиите ти пишат сред форума, ти си в ролята само на техен говорител, изразител и защитник - до това си се докарал с тия 'духовни игри'.

преди 26 минути, _sirena_ написа:

Само Любовта и Сексът могат да те изведат в Автентичното Състояние на Покой и Благодат.

Ма разбира се, че и розовата кака ще се изцепи с имитацията на "послания" и съвети от вселената. :lol6: И тя, вероятно, напира че пишела "с аргументи"... И да - те "аргументите" направо се онождат автентично в монитора ( от задната страна)...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.