Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 3 минути, miro20 написа:

Не,не знаят.

Да си призная и аз не знаех. Не знам поради каква причина се зачетох в една негова кннижка: "Принос към историята на социализма в България" и останах с отворена уста. В нея не само се вижда, че Благоев никак не харесва Русия, но и самия той подробно обяснява, как е било изфабрикувано (буквално) русофилството в България.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

То други има ли ?

Разбира се, че няма. Руската политика на Балканите е изключително подмолна към българите, още от началото на XIX в. 

преди 1 минута, miro20 написа:

Изписа и повтори 1001 твои простотии и нито един коментар по статията от "свобода" .

Има и един български сайт - "Не Новините". И там надушват подобни "истини", които на друго място не можеш да намериш.  

преди 1 минута, васил козарев написа:

Айдук е диалектно на Хайдут, комунистически неграмотнико. 

Не бе,айдук и хайдут-са две много различни неща.И ти,ми се правиш на начетен?хахахахахахаахахахахаахахахах

Много смях.

И къде видя,че съм комунист?

Може да прелистиш темата и да прочетеш,какво съм писал,за комунистите.

Не бе,против краварите съм и техните тънки манипулации.Оная зелена клоунска кратуна,се върза...Сега,ще яде големият.

Държавата ще се оправи.Но,в аналите ще пише-най-големият негодник,който е управлявал.Барабар с нашият кирчо.

Пълни ахмаци.И това всичкото-за пари.

преди 2 минути, Радул написа:

Да си призная и аз не знаех. Не знам поради каква причина се зачетох в една негова кннижка: "Принос към историята на социализма в България" и останах с отворена уста. В нея не само се вижда, че Благоев никак не харесва Русия, но и самия той подробно обяснява, как е било изфабрикувано (буквално) русофилството в България.

абе сещам се съм го цитирал нейде преди години , в темите за соца май... ама не ми се рови ... затова ми е познато.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Има и един български сайт - "Не Новините". И там надушват подобни "истини", които на друго място не можеш да намериш.  

Точно така. Виждам не правиш разлика между фейк сайтове и сериозна журналистика.

Жалка работа....

А ти отново неможеш да цитираш нито едно нещо от сайта което да обориш :) :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 6 минути, BANKATA написа:

Не си внимавал в часовете по история 7-8 клас.

Вие да не сте учили,в Гърция?Или Турция?

Я отворете всички речника.

преди 7 минути, The Rage написа:

Не бе,айдук и хайдут-са две много различни неща.И ти,ми се правиш на начетен?хахахахахахаахахахахаахахахах

Много смях.

И къде видя,че съм комунист?

Може да прелистиш темата и да прочетеш,какво съм писал,за комунистите.

Не бе,против краварите съм и техните тънки манипулации.Оная зелена клоунска кратуна,се върза...Сега,ще яде големият.

Държавата ще се оправи.Но,в аналите ще пише-най-големият негодник,който е управлявал.Барабар с нашият кирчо.

Пълни ахмаци.И това всичкото-за пари.

Много си прав, ахмак си. Неграмотен при това

Цитат

В разговорния език и до днес хайдутин, преминало в диалектното айдук, хайдук, мн.ч. обикновено хайдуци (не хайдути) продължава още да се употребява синонимно (в официалното си властово значение от османско време) вместо „крадец“, „разбойник“.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хайдутин

току-що, The Rage написа:

На мене речник ми не требе.

Тук има малко написано:

https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/haydutin-i-hayduk/

След освобождението част от хайдутите почват да грабят от българите. Имало е сблъсъци между българска войска и хайдути.

Може да го потърсиш в някой речник.

А ти отново неможеш да цитираш нито едно нещо от сайта което да обориш :) :)

Да оборвам нещо, което е написано САМО и ЕДИНСТВЕНО в някакъв си укропропаганден сайт? Че да не съм се чалнал че да го чета?

За 74-ти път: Дай това инфо от нормален сайт и ще го дискутираме. До тогава си оставаш фейкомет, папагалстваш простотии :hit:

Къде е @attj бе? Глей кво става братче:

"ДЪЛБОКО ПОТЯПАНЕ
Веселин Марешки продава бензиностанциите си - веригата VM Petroleum. Марешки потвърди информацията. Става дума за 19 обекта, вкл. и най-големия в страната - този в столичния Люлин с 50 колонки за зареждане.
Политическата му кариера със семейната му партия "Воля" беше ден до пладне. Напомням, че тя заемаше откровени пропутиновски позиции, а Марешки беше почетен гост на конгресите на Путиновата партия "Единна Русия", както посочих в постове и видеорепортаж. Беше специален гост и на други ключови руски мероприятия, вкл. и за тесния вътрешен кръг на Путин като например честването на 10 г. от итронизацията на патриарх Кирил като глава на Руската църква.
Сега твърди, че ще става "пенсионер".
Моето мнение е, че бизнесът му не се съсипва от конкуренцията на руската "Лукойл" и космическите цени на горивата. Веригата се продава, понеже расте опасността собственост на руски проксита да бъде конфискувана у нас. "
преди 7 минути, Banesc написа:

miro20  Радул  къде е украинската милионна армия на зелеенски военната операция  ще свърши 

Ко стаа комунде? Паника ли долавям?

преди 1 минута, The Rage написа:

Учили сме, но сме отваряли и други книги, освен тези, които бяха застъпени в средното образование. Както казах, имам познати, които не знаят, че там има друго, освен СССР/Германия

преди 1 минута, васил козарев написа:

Много си прав, ахмак си. Неграмотен при това

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хайдутин

Уикито,е най насраната енциклопедия.Сигурен съм,че го знаеш.Преди време,покзвах на един съфорумник,за две минути,как се прави.

преди 2 минути, BANKATA написа:

След освобождението част от хайдутите почват да грабят от българите. Имало е сблъсъци между българска войска и хайдути.

Е,не виждаш ли,какво говоря?

Дори и там и в уикито и според разни знайни и незнайни-произлиза но,не е същото.

Като колело и велосипед.

Сега,ще ви оставя да помислите...Че много постове навъртяхте-утре,не могат да ви платят.

преди 5 минути, ivottoshev написа:

Да оборвам нещо, което е написано САМО и ЕДИНСТВЕНО в някакъв си укропропаганден сайт? Че да не съм се чалнал че да го чета?

За 74-ти път: Дай това инфо от нормален сайт и ще го дискутираме. До тогава си оставаш фейкомет, папагалстваш простотии :hit:

КОЕ инфо ти трябва  ?

Хайде цитирай с кое не си съгласен, и ще ти го цитирам и от други сайтове.

Цитат - опровержение.

Давай, фейкомет :) 

преди 12 минути, Banesc написа:

miro20  Радул  къде е украинската милионна армия на зелеенски военната операция  ще свърши 

Я пак въпроса ?

преди 2 минути, The Rage написа:

Дори и там и в уикито и според разни знайни и незнайни-произлиза но,не е същото.

Като колело и велосипед.

Сега,ще ви оставя да помислите...Че много постове навъртяхте-утре,не могат да ви платят.

Късно зацепи, ама...пак е нещо.

преди 1 минута, The Rage написа:

Уикито,е най насраната енциклопедия.Сигурен съм,че го знаеш.Преди време,покзвах на един съфорумник,за две минути,как се прави.

Като колело и велосипед.

Цитат

В българския език съществуват две близки по форма думи: хайдутин и хайдук. Според Речника на българския език те имат по две значения: хайдутин 1. Истор. Народен закрилник и борец с оръжие в ръка срещу турските потисници през време на робството. 2. Крадец, разбойник; хайдук. Нар. 1. Крадец, разбойник. 2. Остар. Хайдутин (в 1 знач.). В историята на българския книжовен език думата хайдут се появява за първи път в езика на новобългарските дамаскини, който е много близък до говоримия език от XVII век. В тези текстове тя означава ‘грабител, разбойник, насилник’. Например: „хаидуте на людете животать им отнемат“. И двете лексеми са заемки от унгарската hajdúk ‘наемна войска, която пази границата на Кралство Унгария с Османската империя’. Поради честите сблъсъци с тези пазители османските власти ги възприемат като врагове на империята и разбойници. Така в турския език се утвърждава думата hajdud именно с такова значение. А оттам преминава в българските диалекти и в дамаскините. През сръбски навлиза в разговорния български език и думата хайдук. Дълго време и двете заемки се употребяват с едно и също значение − ‘грабител, разбойник’. Хайдутството съществува по българските земи от XVI до XIX в. За представителите на официалната османска власт участниците в него са разбойници и затова са наречени хайдути. В паметта на българите обаче те са народни закрилници и борци за свобода. Така постепенно думата хайдутин се преосмисля и днес означава ‘участник в хайдушкото движение против османското робство’. Докато хайдук и в днешната публицистика се употребява като название на хора с насилническо поведение, напр.: „хайдуците на Сидеров ще продължат да вилнеят из центъра на София“ (в-к „Култура“, 2013).

Това е от Института за български език, драги 

преди 7 минути, Радул написа:

Ко стаа комунде? Паника ли долавям?

паника долавяш зеленски е обещал велика  милионна армия а я няма 

Я пак въпроса ?

дека е  украинската армия 

нема  ора 

преди 1 минута, BANKATA написа:

Късно зацепи, ама...пак е нещо.

Не бе,давай с козарев на лично.Той ще ти го обесни.

Ти да видиш.. избирателна божия ръка..

От бомбения удар в Еленовския затвор , където буквално са изпепелени десетки украински пленници, пострадали са ... само и единствено пленниците, охранителите и руските служители не са пострадали въобще !

Ааалелуя !

преди 1 минута, Banesc написа:

паника долавяш зеленски е обещал велика  милионна армия а я няма 

Има я, ама не е в Перник бро.

преди 2 минути, васил козарев написа:

Това е от Института за български език, драги 

Искам да го прочетеш,поне десетина пъти.Бавно и с разбиране.

Дано проумееш,какво пише.

Смешко!

От бомбения удар в Еленовския затвор , където буквално са изпепелени десетки украински пленници, пострадали са ... само и единствено пленниците, охранителите и руските служители не са пострадали въобще !

фейк е

преди 2 минути, Радул написа:

Има я, ама не е в Перник бро.

има 3000  украински войници в домбас и 4000 в  херсон взели за заложници цивилно население 

преди 5 минути, The Rage написа:

Смешко!

Обяснява се значението и произхода на думата, неграмотнико.  

Цитат

Според Речника на българския език те имат по две значения: хайдутин 1. Истор. Народен закрилник и борец с оръжие в ръка срещу турските потисници през време на робството. 2. Крадец, разбойник; хайдук. Нар. 1. Крадец, разбойник. 2. Остар. Хайдутин (в 1 знач.)

А аз имам силни съмнения, че ще проумееш що аджеба има две значения. 

преди 8 минути, The Rage написа:

Смешко!

Тъкмо те похвалих, и пак се из**ка.

Във вашата група (защитниците на орките) това да пишете глупости когато се оплете инструкция ли е или толкова си можете?

преди 2 часа, васил козарев написа:

В безумната ти, куха, комунистическа кратуна, те гонят някакви фантазии за ядрени ракети. Ядрени ракети има на територията на Турция, където е база Инджерлик, която няма нищо общо с американските "бази" у нас. Ама се чувстваш длъжен да покажеш на всички, колко си неумен и неостър. 

Да нямаш достъп до секретна информация и да можеш да ме опровергаеш! Не, нали. 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.