Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Kalin Karaboychev

Препоръчан отговор

• Отговори 78,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Реджеп Иведик

6414

• miro20

3600

• Coco1

3458

• ivottoshev

3082

Ако направите сравнение с ВСВ ще видите, че САЩ винаги са били на страната на победителите.

А в РФ започват да поставят специални въздушни бариери, че да не дишат един въздух с Европа и да се излагат на риск да пипнат някой "джендаризъм".

:lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гориии палаааеее техника ворооожа

Перемогаааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, БаалБек написа:

А в РФ започват да поставят специални въздушни бариери, че да не дишат един въздух с Европа и да се излагат на риск да пипнат някой "джендаризъм".

Няма опасност да се случи. По пътя всичко минава през Казанлък и като гледам е останало там. Пречи на разумната мисъл и кара хората да твърдят глупости като тази, която цитирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Филипов написа:

Да ти обяснявам ли че си тотално изтрещял с тези междуметия?

щот ти не си - копирай си, нали така си избивате комплексите, дет неможете да имате мнение

преди 10 минути, maxthon написа:

Пречи на разумната мисъл и кара хората да твърдят глупости като тази, която цитирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, Без умствен капацитет написа:

какъв е тоз спиртосан дядо:D

Такъв е че човека е живял в Лондон и разказва истината. Други ги е срам да си кажат истината, за да не им се смеят че са отишли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 48 минути, vpvelev написа:

Такъв е че човека е живял в Лондон и разказва истината. Други ги е срам да си кажат истината, за да не им се смеят че са отишли.

изглежда по спиртосан и от Banesc :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, kosyo написа:
Ово е стандарт- в Якутия в семействата на чмобиките са раздали лед.

А имаш ли инфо дали са раздавали и пирони? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Кто разворовал российскую армию"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко, което Русия трябва да прави, е постоянно да изглежда, че е на ръба на поражението и ЕС и НАТО ще се самоунищожат в Украйна. Може би Русия ще изчисти Донбас през зимата или може би ще се оттегли малко, за да гарантира, че ЕС ще продължи да бъде засмукан в черната дупка на Украйна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, BANKATA написа:

Пътя за бягство си му стои отворен от февруари.

Да си тегли куршума и да връща войската в Русия.

Това доказва само, че не си в състояние да осмислиш, какво е казал Сун Дзъ...

Превждам, "Ако не оставиш на заобградения, почти победен враг, път за бягство, то тогава той няма друг избор освен да се бие до последно и вместо да спечелиш е по-вероятно да загубиш", най-общо казано...

Чиста психология на базисно инстинктивно ниво...

Като животно приклещено в ъгъла, единствения му път е срещу теб, може и да умре, но със сигурност ще нанесе и значителни щети...

преди 14 часа, miro20 написа:

О да, на Путлю му предоставяха мнооого възмоности и години да "излезе с чисто лице" .

От 2014г  с леките санкции и не толквоа висока подкрепа към  Украйна, дори си затвориха очите за Крим .

Путлю обаче вместо да се вразуми, видя в това слабостна Запада  и че "ще му се размине" каквато и гадория да направи още.

Е, след февруари 2022 г вече "е късно либе за китка" .

Миме, диалог с теб е невъзможен...

С радиото дори има по-голяма вероятност, отколкото с теб...

Ти си най-обикновена латерна, каквото са ти инсталирали, това въртиш...

преди 14 часа, kosyo написа:

Според мен - опитаха да повторят сценария от Крим, ама без да се крият този път. Тотално ама тотално подценяване на обстановката - бяха подготвили всичко предварително за един блицкриг но греда - не очакваха толкова силна съпротива и от украинците и от западните държави. Всеки диктатор в някакъв момент пробва да изнесе вътрешните проблеми навън - Крим 2014 примерно и сега същото. Това ще взлезе в аналите  като една от тъпите операции до сега като говорим за подценяване на противника. И да от времето на Сталин стратегическата цел не е била само Украйна, а само една стъпка от целия грандиозен план. Както казах - те още живеят с идеята за велика нация победила немците във WW2 "сами" но се усещат че редовно ги ритат по кокалчета и падат. За това че за никой руски военначалник живота на тия под него не струва и за техниката  - съм абсолютно съгласен.

Е, според мен не е така, но ти благодаря за този пост...

Ще ти посоча слабите звена в теорията ти, естествено според мен...

1. Блицкрига - пак ще те попитам, що за блицкриг може да бъде, когато към Киев се насочи само една малка част от руската войска и то без масирана въздушна подкрепа?

Да не говорим, че към онзи момент осезаема подкрепа от запад нямаше, а украинската ПВО бе почти напълно унищожена...

Може би си спомняш как Зеленски умоляваше Запада да отбранява украинското въздушно пространство...

Ако действително търсеха блицкриг, то Киев не би издържал повече от месец.... в нй-добрия случай...

2. Не одобрявам Путин, но не бих го нарекъл и диктатор, в класическия смисъл на думата...

По-скоро там е вариант на "мека" диктатура, две идеи повече от тази, която наблюдавахме при Борисов...

За доста време напред и ние, и руснаците сме "орисани" да живеем в подобна среда...

Въпрос на манталитет...

Пропагандните клишета са ясни, но като всяка пропаганда, така и в тази срещу Путин, някои неща се преекспонират, други се премълчават, а трети направо се измислят...

Руската политика не е следствие на Путин, Путин е следствие на руската политика...

И пак ще се повторя, той въобще не е най-лошото "следствие" на тази политика...

Метода вътрешни проблеми да се замаскират с външни ескалации, не е нещо ново, нито пък е патент на диктаторските режими, даже бих казал, че много по-рядко класическите диктатури прибягват до това...

По-често срещано е при т.н. "развити демокрации", мхм...

В случая с тази война, какви вътрешни проблеми решава?

3. Грандиозният план - такова нещо няма...

Поредното пропагандно клише за сплашване...

В послеслова на една от своите книги,  Майкъл Крайтън много добре описва този механизъм, наричайки го "Политика на страха"...

И е абсолютно прав...

Посочването като плашило и сплашването с външен "враг", е много ефективен метод за отклоняване на вниманието и консолидиране на обществото...

За Путин, този външен враг е "колективния Запад"...

За "колективния Запад", това е Путин и "грандиозните му имперски планове"...

По време на Студената война, за нас бе "'империализма", за Запада бе "комунизма"...

След нея за известно време се пробваха да запълнят създалия се вакуум с "глобалното затопляне", но това не успя да задържи за дълго "вниманието", все пак за един човешки живот, няма непосредствена опасност...

После на преден план излезе ислямския тероризъм...

Опита се отново "глобалното затопляне"...

После коронакризата...

И сега се връщаме отново към добре работещата практика от Студената война...

Как си го представяш този "грандиозен план" на Путин?

Пряко нападение срещу страна членка на НАТО?

Наистина ли вярваш, че това е реална възможност?

Аз пък съм убеден, че дори цяла Украйна не влиза в "Грандиозния план"...

Времето ще покаже кой е прав...

3. Идеята за велика нация - тази идея не е следствие на ВСВ, корените й са във факта, че Русия никога не е била под чуждо господство...

Същото се отнася и за Турция, примерно...

Подобно нещо дава едно да го наречем "национално самочувствие", дори към днешна дата да не е много релевантно...

Така че, в известен смисъл, да, имат право да се смятат за велика нация, макар днес да са повече "сенки" на това величие...

То ние се смятаме за "велика нация", гордеем се, че сме над 1300 годишна държава, удобно пропускайки факта, че през по-голямата част от тези 1300 години, всъщност не е имало такава държава или тя е била под чуждо управление...

4. Не е страшно да паднеш, страшно е когато се уплашиш и отказжеш да се изправиш отново...

А те са доказали, че не се страхуват да се изправят....

Е, по-кратко не успях да синтезирам мнението си...

Както казах, кой е прав, само времето ще покаже...

Но нищо не си казал, как според теб ще свърши това?

преди 8 часа, БаалБек написа:

Това показва, че ти друго мнение при това противоположно на твоето не търпиш. И започваш с това, което написах:

Да, аз също съм на мнение, че Путин и екипът му направиха много грешна преценка с нахлуването. Разузнаването ги е подвело, че ще бъдат посрещнати с цветя. Целта според мен е била да свалят правителството на Зеленски, после с нов президент и нов парламент Украйна да подпише някакво споразумение с РФ за Крим и Донбас. Но ти си твърдиш на твоето и всяко друго е ЕРЕС. А най-интересното е, че се опитваш едва ли не насила да ни вмениш твоята позиция и всеки несъгласен бива нагрубяван и представен като функционално неграмотен. И излиза, че само тези които не са съгласни с теб са функционално неграмотни.

И като са били подготвени да водят война на изтощение и са очаквали рестрикциите, какво друго ще се случи, което те са предвидили?

Душко, за намкойси път ти казвам, че не държа да убеждавам никой в каквото и да било...

Всеки пречупва действителността по различен начин, това е абсолютно нормално...

Зависи от един куп неща...

Ето, все едно аз да кажа, че ти си твърдиш на твоето и всичко друго е ЕРЕС....

Хм, даже не бих бил далеч от истината...

Който не споделя вашите "виждания", автоматично бива квалифициран като "рашист", "русороб", "чугун", "ватник", "комунист" и т.н.

Затова ви казвам, че сте функционално неграмотни и че ви липсва емоционална интелигентност, умението да се абстрахираш от емоциите си...

Общо взето, едва ли тук има някой, който да е напълно съгласен с мен, а единици са тези, които споделят мнението ми частично...

На колко викам функционално неграмотни?

Има ли нещо общо между тях?

Ето ти пример защо на този му викам Тъпио...

преди 13 часа, N1K17Y написа:

Нямам намерение да те убеждавам, че небето е синьо, а земята не е плоска.

Това му е отговора на въпроса ми за личното му мнение за причините и евентуалния завършек на тази война...

Сега, ако го попитам небето всъщност синьо ли е, ще ми пусне пак търкалящия се от смях емотикон...

А всъщност смешен е той със незнанието си, що е то цвят и от какво зависи възприемането му...

Иначе има "самочувствието" да претендира, че стига да иска може да "убеждава" с аргументи...

"Аргументите" на повечето от вас в тази тема, са много сходни с "аргументите", които шестваха и в коронатемата...

Чисто емоционални и "морални"...

Така че, преди да ме обвиниш мен във "фундаментализъм", първо погледни себе си и другите с които се подигравам...

На въпроса ти...

Когато казвам, че са предвидили рестрикциите, имам предвид, че са очаквали нещо подобно и са го включили като вероятен сценарий в плановете си...

Преди да се започне подобна офанзива като война, се чертаят поне няколко вероятни сценария на развитието й, които последствие търпят и постоянни корекции спрямо постоянно изменящите се обстоятелства...

А те се променят непрекъснато, защото войната е хаос, непрестанно динамична система, ентропия...

Ако бе прочела лекцията на Стивън Ман, линк към която на два пъти дадох тук, сега щеше да си наясно за какво говоря...

Лекция пред "ЮС арми уор колидж", отпечатана в периодичното издание на колежа "Параметри"...

Лекция, която се изучава във всички сериозни университети в САЩ за специалността "Политически науки"...

Но... никой не пожела да я прочете, само Инсекта се изхвърли, че била руска пропаганда...

Няма как да знам, какво точно са предвидили  и доколко точно са го предвидили...

Освен това, влияние оказват и ходовете на отсрещната страна, които са следствие на нейните предвиждания...

Няма как да имам цялата информация, за да направя абсолютно точен анализ...

Аз не съм "екстрасенс" или гадател...

За да направиш точен анализ са необходими коректни данни, които в случая липсват или са непълни...

Същото някога се опитвах да ви обяснявам в коронатемата, когато се "прехласвахте" по статистиките, а забравяхте за биологията...

И там още отначалото твърдях едно и също, и там ме наричахте "дървен философ", а аз вас функцинално неграмотни...

Накрая излезе, че съм бил прав в твърденията си...

А все пак тематиката там само отчасти се "допираше" до това, което съм учил...

Е, тукашната тематика почти се припокрива с това, което съм учил...

Казал съм още в началото, как според мен ще приключи всичко, какви варианти виждам за възможни и кой е най-вероятния според мен...

Последствие съм го казвал още мнайсе пъти...

Много добре знаеш мнението ми, няма смисъъл да го казвам за мнайсе и първи път...

Не се е променило...

Достатъчно изчерпателен и конкретен бях, или пак всичко е мъгляво?

преди 9 часа, N1K17Y написа:

И кой е казал, че са ? 

Дебилчо, ей ти го коментара. Да ти го напиша пак ? Не сме ги настанили да се харесаме на другите, както ватниците не спряхте да повтаряте, а да дадем пари на хотелиерите, че да не мрънкат и те. Ако имаш нужда кажи, пак ще ти го повторя, днес съм в настроение да обяснявам на дебили. 

Сега остава да обясниш и защо неждадохме пари на хотелиерите, за да приютят и бежанци и от други националности...

А и най-вече, защо изобщо трябва да се дават пари точно на хотелиерите...

Да не мрънкат?

Ми дадем и на таксиджиите, да возят безплатно бежанци, че да не мрънкат...

На ресторантьорите...

На хран. магазини...

Абе я дай направо да даваме на всеки според потребностите, а от всеки да искаме според възможностите...

Тъй де, никой да не мрънка...

Тъпио, Тъпио, не мойш да си обясниш защо изобщо са те създали, ма претендираш, че можеш да обясняваш нещо на други...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, glen написа:

Всичко, което Русия трябва да прави, е постоянно да изглежда, че е на ръба на поражението и ЕС и НАТО ще се самоунищожат в Украйна. Може би Русия ще изчисти Донбас през зимата или може би ще се оттегли малко, за да гарантира, че ЕС ще продължи да бъде засмукан в черната дупка на Украйна.

Чудя се кое е по зле .... обезлюдяването на района около Чернобил, или там където е минала рашистката окупационна армия в Донбас....

:questions:

преди 20 минути, glen написа:

Всичко, което Русия трябва да прави, е постоянно да изглежда, че е на ръба на поражението и ЕС и НАТО ще се самоунищожат в Украйна.

аха... :Ще ги бием ама с дупето по топките" .

Визуализирай си тоя лаф.

:giggle1:

преди 20 минути, andiay написа:

Казал съм още в началото, как според мен ще приключи всичко, какви варианти виждам за възможни и кой е най-вероятния според мен...

Последствие съм го казвал още мнайсе пъти...

Много добре знаеш мнението ми, няма смисъъл да го казвам за мнайсе и първи път...

Не се е променило...

Достатъчно изчерпателен и конкретен бях, или пак всичко е мъгляво?

Не че нещо ,ама никога не съм видял нито един грамсмиъл в твоите пасквили .

не само е мъгляво... ти нищо не казваш .

преди 8 часа, attj написа:

Военната операция на бандеровците в Донбас срещу местното население бе кръстена антитерористична.  Тя започна през 2014 година, а сега е естествено продължение.

Никога не е имало АТО срещу местното население.

АТО започна СЛЕД нахлуването на маскирани тежковъоръжени уоди с георгиевски лентички в Донбас  по сценария в Крим.

Които после Путлю призна че са най елитните военни спецназ подрзделения.

Местното население никгоа не е искало автономии. Цитирал съм ти 1001 пъти любимия ви военен министър на ДНР който се оплаква че от 4-5 млн население рускоезични, не може да намери 1000 доброволеца за своята армия. Самия той и подраделенията му дойдоха от РФ и Крим  .

:hush:

Така и не чух от теб защо казаци мазаци и всякакви там терористи-русосволочи не можаха да намерят 1000 доброволци от 5 млн население ?

Имаш ли логично обяснение  ? :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С руската частична мобилизация повечето мислители от американски тип смятат, че Русия ще предприеме мощна офанзива, която ще сложи край на войната в Украйна.
Не разбирам защо Русия би искала да сложи край на една добра мисъл. Това обезкървява ЕС. ЕС започва да се осъзнава, че докато са се занимавали с Русия, икономиката им е унищожена и САЩ сега плячкосват това, което е останало.

Русия не бърза тук и защо да бързат?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, miro20 написа:

Не че нещо ,ама никога не съм видял нито един грамсмиъл в твоите пасквили .

не само е мъгляво... ти нищо не казваш .

То кое ли не ти е мъгляво на теб, бре Миме...

Ама след като показа къде живееш, не е учудващо, че всичко ти е в мъгла...

И правилно, нищо не казвам, щом това, което казвам не е подкрепено с клипчета, статийкин с чужди мисли или пропагандни картинки за дебили...

А за да откриваш дори грам смисъл в нещо, трябва първо да имаш поне грам собствена мисъл...

Нещо, което ти си доказал, че не притежаваш...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...