Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 13 часа, N1K17Y написа:

олицетворение на тъп комуняга.

"Тъпият комуняга" вчера изрови от един сандък, два листа от вестник "Демокрация" от 1994та година. Бил съм си застлал с него сандъка отдолу, сега го изхвърлям и що да видя - интересно е човек да си погледне, кво е писало по вестниците едно време. Искаш ли да ти кажа, кво пише в тия неща?

И, както вече казах, преди да спра да гласувам и да направя анализ на днешната псевдоизбирателна система, съм гласувал само за СДС. Последният път – кога падна Иван Костов.

преди 10 часа, miro20 написа:

Тъпльо , вземи почети повечко . Най малкото сравни последните данни за стокооборот с ЕС .

Фалиралата цоциалистическа България е в пъти по зле от сегашното ниво !

https://money.bg/economics/balgarskata-ikonomika-dnes-e-tri-pati-po-golyama-otkolkoto-prez-1989-godina.html

Вече казах, че да ме пращаш на Марс, докато реалността около мене е поголовна и без всякакво съмнение,  е банален, изтъркан, много много тъп номер. Не можете да измислите нищо оригинално. И де бре ли набивате капитализъм в главите на хората, които са преживели и набиването на комунизъм и могат да преценят, че тоя подход освен банален и неоригинален, се е променил единствено в посока да бъде по-брутален. Такъв непоносим гнет, комунистите не са прилагали. Което е още едно потвърждение, че не са били чак толкова прости.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 10 минути, glen написа:

„Моите съболезнования на целия турски народ. Сигурен съм, че ще успеят да преодолеят всичко и доставките на помощ за Украйна няма да спрат“

– Слугата на народа Зеленски

Още колко ниско може да паднеш ?

преди 10 минути, BANKATA написа:

Не знам,последвай ме да видим! Моля се да не падна под теб!

преди 10 часа, gagodrago написа:

Ако при социализма заплатата е била 180-200лева

Средната заплата, доколкото съм чел разни неща е била 270 лева. Но и това е информация, която би трябвало да се приеме само информативно. Реалността, която всеки помни, е, как в радиус от сто метра в квартала на среден град, постоянно имаше около десетина къщи, които или се строяха, или се дострояваха. На улицата се бъркаше бетон и т.н.

В същия тоя момент, масовият българин ходеше по два пъти в годината на почивка.

В същия тоя момент, здравеопазването беше напълно безплатно. Цената на лекарствата символична или дори безплатна. Образованието - напълно безплатно. Пансион, учебници. Сега ми казват, че даже в спортните училища, учениците си плащат лагерите. През соца, всеки клуб ходеше на лагери и състезания безплатно. Във всеки спортен клуб, децата получаваха всяка година безплатни екипи.

Зъболекарските услуги бяха напълно безплатни. Във всяко училище имаше зъболекарски и лекарски кабинет. Всички ученици задължително минаваха на преглед при зъболекар и съответно зъболекувани.

И в същия тоя момент, държавното производство бълваше какво ли не - строителни обекти масово в цялата страна. В някои години са били строени по няколко стотин хиляди нови жилища. Плюс административни сгради, училища, спортни зали. Плюс огромните заводи. Плюс реалния електрически транспорт, който бе въведен реално от "тъпите комунисти" - влакове, трамваи, тролеи.

Плюс особено видимия прогрес и в спорта. И т.н.

Всичките тия допълнения ако бъдат добавени, към средната работна заплата през соца, колко ще стане тя?

преди 13 часа, Митко Вълчев написа:

"От 1925 г. фирма „Братя Илчеви“ е представител на „Шевролет“ и започва във Варна да сглобява първите автобуси у нас „Херкулес“ с автоматично отваряща се врата, обзаведени с кожен салон, часовник, шест лампи и шест вентилатора. Братя Илчеви изработват линейки и малки партиди леки автомобили с каросерия тип седан. 
През 30-те години фирма „Братя Габровски“, представител на „Опел“ за България, произвежда луксозни автобусни каросерии в Русе на базата на шаси „Опел Блиц“, а за нуждите на полицията и жандармерията, на базата на шаси „Додж“, е произведена серия полицейски автомобили. 
Всичко това е до национализацията през 1947 г. 
После дойдоха „москвичите“ и „запорожците“! "Та толкова за великия соц и как той ни е донесъл прогрес.

Един път в една друга тема вече помолих, да ми бъде показана снимка на централните улици на разни големи градове в България, вкл. София от преди 44та, за да ги видиме тия луксозни автомобили на яве. Има доста снимчици в Изгубената България. Но там аз виждам преобладаващо файтони и каруци с биволи. Малкото автомобили които все пак са съществували, фигурират най-вече в малобройния парк на царя. Може да е имало и отделни банкери.

Други едни подобни небивалици съм чувал и за тракторите преди 44та. Било имало американски трактори в селското стопанство на България. Но дошли комунистите и внедрирли руски трактори. И аз като по-шашав, земем та питам, след приватизацията 89та година, къде са тия американски трактори? Или комунистите са унищожили хубавите трактори? Може па да са ги пратили в Русия?

Прочее, всеки достатъчно възрастен чак от оня период преди 44та, ще ви обясни, че се е е орало с ралото и воловете. Транспортът е бил с каруци.

Абе аз съм чел много по-интересни научно-фантастични книжки. А така също и ненаучно-фантастични, но все пак доста интересни. А и не само аз. Не знам що, тука има някои хора, които си мислят, че са измислили ненаучната фантастика, понеже е по-лесно да си плямпат квото им падне.

преди 14 минути, gringos написа:

Не знам що, тука има някои хора, които си мислят, че са измислили ненаучната фантастика, понеже е по-лесно да си плямпат квото им падне.

Проблема е в бананите! Нямаше банани и затова по добре бананова република отколкото космическа държава!

преди 34 минути, BANKATA написа:

Личи си, че маймунския мозък има да се доосъвършенства.

Туй нищо не е.

Още не е дошъл Тошев да ни обвини в двойни стандарти, щото видите ли, на Турция се хвърлихме на секундата да помагаме, а при други аналогични случаи със съседни балкански страни сме се назландисвали повече преди да помогнем.

Русофилския чип му пречи да види, че руснаците изобщо не помагат на съседите си, а ги убиват и изнасилват.

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Аз съм на 57 и бягам 10 км за 40 минути.

По нанадолнище може. Ама пак не е сигурно, особено предвид, че постоянно лъжеш.

П.П. Предлагам ти, да не спориш по тия въпроси с мене. Имало е времена в които аз лично съм бягал към 10 000 километра на година, като преобладаващите ми пробези са били по трийсет километра с денивелация 1100 метра положителна и още толкова отрицателна. Само ще ти обърна внимание, че ако на тая възраст даваш такова време, това означава, че не си спирал цял живот да тренираш, почти всеки ден, а на младини си бягал това разстояние под 30 минути. Това означава, че си бил медалист от републиканско първенство по времето на соца. Когато и леката атлетика беше на ниво и България беше сериозна сила и в леката атлетика на световно ниво. Въпреки това, точно в дисциплините на средни и дълги разстояния България няма медали от световни.

Фаворитите по това време в маратона бяха Станимир Ненов и ммм Веселин Василв, струва ми се.

Евгени Игнатов. Имаше и едни от Михайловград Бургас Илиев.

Много моля, само не ми казвай, че си им приятел на тия! Ако беше, нямаше да се занимаваш да лъготиш тука и да злословиш срещу България и българския спорт!

преди 1 час, BANKATA написа:

Някой ще ми обясни ли пак как санкциите не работят, и Русия е заменилата пазара на петрол от Европа с алтернативен

https://www.vedomosti.ru/economics/articles/2023/02/06/961886-defitsit-byudzheta

Пак ли старата плоча извади ?

@vpvelev това, коя точка от плана е ? 

преди 4 минути, gringos написа:

По нанадолнище може.

Ми не. По равно.

И то по равно бягам само 10 за контрол, да видя дали ще се мре скоро.

Иначе предпочитам кроскантри

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:
преди 16 часа, Митко Вълчев написа:

На Запад се набляга на масовия спорт

И при нас се набляга.

Сега ли? А преди 89та? Я кажи, като си бил републикански на 10 хиляди метра, колко човека имаше на площад Народно Събрание на старта на Втория маратон за наградата на София, под шефството на в. Работническо дело?

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:
преди 10 минути, gringos написа:

По нанадолнище може.

Ми не. По равно.

Ако предположиме, че си верваш наистина, а не лъжеш умишлено, вероятно грешката е в това че не знаеш точните километри.

преди 1 час, attj написа:

Тези райони са много по-малки в сравнение с Донбас или дори с Косово.   Мюсюлмани има и в Шумен, Бургас, Силистра и т.н.  В Донбас руснаци са близо 80 %  от  местните хора.   При бай Тошо имаме в България  някакъв трагичен опит с тогавашния "възродителен" процес.    Сега държавата ни нищо насила не ги кара да правят.     А в Донбас искат да ги поукраинчват и насила да ги водят в ЕС и в НАТО.   Няма как това да се случи - всички виждаме там  реално  какво се получава.

Вари го печи го, петолъчката и рассия няма как да изкараш от путиноид.

преди 1 минута, gringos написа:

Я кажи, като си бил републикански на 10 хиляди метра

Ти си по зле от Тошев...

Не съм твърдял такова нещо.

Сега да не би да има по малко участници на маратона на София, а ?

Знаеш ли още, в колко други градове и паланки се провеждат масови маратони и бягания, а ?

За да защитите Расссияяя сте готови на всякакви лъжи

преди 5 часа, bigiadri написа:

Това е така защото " парата отиваше в свирката на влака " .

А сега нема и за свирката. Това ще да е причината за бездарните днешни кандидат-идеолози, които де бре ли се натягат за повишение. Те са готови на всичко, но освен това голо "винаги готов", нямат друго нищо.

преди 3 минути, gringos написа:

Ако предположиме, че си верваш наистина, а не лъжеш умишлено, вероятно грешката е в това че не знаеш точните километри.

Знам ги.

Недей да лъжеш и да внушаваш, че това е шампионски резултат.

В интерес на истината, не е и лош резултат, но е истинския. Човек за едната чест живее.

Сега има интернет и не ви минават комунистическите лъжи и внушения.

преди 51 минути, gringos написа:

Средната заплата, доколкото съм чел разни неща е била 270 лева. Но и това е информация, която би трябвало да се приеме само информативно. Реалността, която всеки помни, е, как в радиус от сто метра в квартала на среден град, постоянно имаше около десетина къщи, които или се строяха, или се дострояваха. На улицата се бъркаше бетон и т.н.

В същия тоя момент, масовият българин ходеше по два пъти в годината на почивка.

В същия тоя момент, здравеопазването беше напълно безплатно. Цената на лекарствата символична или дори безплатна. Образованието - напълно безплатно. Пансион, учебници. Сега ми казват, че даже в спортните училища, учениците си плащат лагерите. През соца, всеки клуб ходеше на лагери и състезания безплатно. Във всеки спортен клуб, децата получаваха всяка година безплатни екипи.

Зъболекарските услуги бяха напълно безплатни. Във всяко училище имаше зъболекарски и лекарски кабинет. Всички ученици задължително минаваха на преглед при зъболекар и съответно зъболекувани.

И в същия тоя момент, държавното производство бълваше какво ли не - строителни обекти масово в цялата страна. В някои години са били строени по няколко стотин хиляди нови жилища. Плюс административни сгради, училища, спортни зали. Плюс огромните заводи. Плюс реалния електрически транспорт, който бе въведен реално от "тъпите комунисти" - влакове, трамваи, тролеи.

Плюс особено видимия прогрес и в спорта. И т.н.

Всичките тия допълнения ако бъдат добавени, към средната работна заплата през соца, колко ще стане тя?

Един път в една друга тема вече помолих, да ми бъде показана снимка на централните улици на разни големи градове в България, вкл. София от преди 44та, за да ги видиме тия луксозни автомобили на яве. Има доста снимчици в Изгубената България. Но там аз виждам преобладаващо файтони и каруци с биволи. Малкото автомобили които все пак са съществували, фигурират най-вече в малобройния парк на царя. Може да е имало и отделни банкери.

Други едни подобни небивалици съм чувал и за тракторите преди 44та. Било имало американски трактори в селското стопанство на България. Но дошли комунистите и внедрирли руски трактори. И аз като по-шашав, земем та питам, след приватизацията 89та година, къде са тия американски трактори? Или комунистите са унищожили хубавите трактори? Може па да са ги пратили в Русия?

Прочее, всеки достатъчно възрастен чак от оня период преди 44та, ще ви обясни, че се е е орало с ралото и воловете. Транспортът е бил с каруци.

Абе аз съм чел много по-интересни научно-фантастични книжки. А така също и ненаучно-фантастични, но все пак доста интересни. А и не само аз. Не знам що, тука има някои хора, които си мислят, че са измислили ненаучната фантастика, понеже е по-лесно да си плямпат квото им падне.

Начи това със средна заплата 270, като си чел и повярвал и натам нема сми. Еле пък коги нафтата е била 6 стотинки. Значи след 45 години народна власт си очаквал тракторите още да са работещи? Ясно е, че броят автомобили е бил по малко 39 от 89 година, същото е било навсякъде по света. За огражденията нищо не написа, за огражденията. Нито ти, нито другите от отбор Черешка.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:
преди 7 минути, gringos написа:

Я кажи, като си бил републикански на 10 хиляди метра

Ти си по зле от Тошев...

Не съм твърдял такова нещо.

Знаеш ли още, в колко други градове и паланки се провеждат масови маратони и бягания, а ?

За да защитите Расссияяя сте готови на всякакви лъжи

Пак намеша пустата Рассия, която сънуваш и кога си буден, а немаше нужда. Твърдението ти, че на 57 години бягаш 10 000 метра за 40 минути, означава че си бил поне медалист от републиканско на младини. Питай и некой дето разбира, ако не ми вярваш на мене!

А днешните масови бягания няма как да могат да се сравнят с тия през соца. Още в трети клас, кога съм бил, в цялото основно училище, в което съм учил имаше една норма от незнам си колко обиколки, които всеки трябва да пробяга на училището за цялата година - то беше нещо от порядъка на хиляди май. И през междучасието, всички бягахме, кой колкото иска. Имаше назначени отговорници по тая дейност. Всеки ученик имаше личен талон точно по тоя въпрос. Отговорниците вписваха по колко обиколки е направил всеки. Тоя процес беше ежедневие. Някои преизпълняваха нормата и то значително. Имаше и такива които имаха проблеми с нормата. Но бяха малко.

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Симпатяга. Та кво викаш - бил си елитен бегач по времето на соца? Поговори си с некой, дето наистина е бил. Много неща ще научиш, дето не си ги знаел.

преди 37 минути, glen написа:

Проблема е в бананите! Нямаше банани и затова по добре бананова република отколкото космическа държава!

Ми нямаше банани и избор нямаше. Избор. Беше забранен, убиваха ако не си се съгласил с техният избор за тебе.

преди 1 минута, gringos написа:

Твърдението ти, че на 57 години бягаш 10 000 метра за 40 минути, означава че си бил поне медалист от републиканско на младини.

Не, на младини не съм спортувал. На 38 години почнах с кросовете. От началото едвам бягах. Колената ми се заключваха и едвам си връзвах обувките. От обездвижване. И кръста ме болеше.

Това не е спорт за постижения, а спорт за здраве. С вашите борчески анаболни тикви няма как да разберете това. По добре се успокоявай с мисълта, че лъжа и си пий бирата.

преди 34 минути, gringos написа:

По нанадолнище може. Ама пак не е сигурно, особено предвид, че постоянно лъжеш.

П.П. Предлагам ти, да не спориш по тия въпроси с мене. Имало е времена в които аз лично съм бягал към 10 000 километра на година, като преобладаващите ми пробези са били по трийсет километра с денивелация 1100 метра положителна и още толкова отрицателна. Само ще ти обърна внимание, че ако на тая възраст даваш такова време, това означава, че не си спирал цял живот да тренираш, почти всеки ден, а на младини си бягал това разстояние под 30 минути. Това означава, че си бил медалист от републиканско първенство по времето на соца. Когато и леката атлетика беше на ниво и България беше сериозна сила и в леката атлетика на световно ниво. Въпреки това, точно в дисциплините на средни и дълги разстояния България няма медали от световни.

Фаворитите по това време в маратона бяха Станимир Ненов и ммм Веселин Василв, струва ми се.

Евгени Игнатов. Имаше и едни от Михайловград Бургас Илиев.

Много моля, само не ми казвай, че си им приятел на тия! Ако беше, нямаше да се занимаваш да лъготиш тука и да злословиш срещу България и българския спорт!

Ясно, сега не можеш да ги бягаш тези километри и мислиш, че причината е в демокрацията и затова я мразиш. Ще ти кажа под секрет, е не е. Просто си дърт.

преди 6 минути, gringos написа:

бил си елитен бегач по времето на соца?

Не съм бил елитен бегач по времето на соца. Тошев явно не е сам.

Изобщо не съм бил бегач по времето на соца. Като почнах да бягам, демокрацията беше избухнала отдавна.

преди 2 минути, ncl написа:

Стига с тия банани. Да не сте маймуни?!

Не е на котката работа, какви банани яде маймуната

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.