Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 13 часа, andiay написа:
преди 13 часа, БаалБек написа:

После да преминем към Великото литовско княжество и Полско-литовската общност (14-17 век). През този период украинските казаци се появяват като отделна социална и военна класа, полагайки основите на украинска отличителност

Появяват се от какво?

Това са дълги исторически процеси свързани с постоянни миграции на хора от едно място на друго в следствие на войни, болести, по-добри условия за живот, принудителни разселвания и т.н. Няма как да се опишат с няколко изречения. 

Но би трябвало ти да знаеш, защото се описваш като много начетен, но след като задаваш такъв глупав въпрос, пораждаш съмнения дали си това, което твърдиш за себе си.

преди 12 часа, Flashback написа:

Киевска Рус е основана от княз Олег през 882 г. Стара Велика България е основана от хан Кубрат в 632 г., т.е. 250 години по-рано. Стара Велика България тогава включва по-голямата част от Югоизточна Украйна, както и значителна част от руския Кавказ днес. Крим без Симферопол и Севастопол, също е част от българската държава. В периода от 7 до 10 век съществуват над 300 прабългарски селища на Кримския полуостров. Днес в три кримски региона българският език е широко разпространен.

Тогава, защо се радваш, когато руснаци избиват и разселват местното население в Украйна? Някакво двуличие улавям! Или ти плащат?

А, само да попитам относно това:

преди 12 часа, Flashback написа:

прабългарски 

Тази дума е много интерсна. Срещал ли си някъде описание, като - прагърци, праизрелци, праруснаци, пратурци, праиталиянци и т.н.?

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Путин го каза съвсем ясно на американския журналист. Нас ни излъгаха. Аз бих го попитал, като са ви излъгали, защо не си подадохте оставките. :) Наивници нямат място в политиката. :)

Не веднъж и два пъти съм казвал, че за мен Путин е слаб и нерешителен политик, що се отнася до външна политика....

Реално той сам се вкара в тая каша с необмислени и половинчати действия....

Което си е типично за руските държавници, те винаги реагират на обстоятелства, а не ги създават....

Но... това си е мое лично мнение....

Болшинството руснаци явно си го харесват, значи напълно си го заслужават....

преди 15 минути, andiay написа:

Но... нищо от това не е изненада, след признанията на Порошенко, Зеленски, Меркел и Оланд, че целта на тези споразумения никога не е била да бъдат спазени от Украйна, а целта им е била да се даде възможност на Украйна да засили и подготви армията си....

И с каква цел? Защо?

Кортежа на диктатора. 😂

преди 30 минути, andiay написа:

На мен нито украинците, нито руснаците, нито която и да е националност може да ми е виновна бре Карфиолчо.....

Хубаво ми постваш тези два линка, но.... вторият нема нищо общо с изборите....

Първият касае проведените избори на останалата част от Украйна, без Луганска и Донецка област и то след като бе постигнато споразумение в Нормандската четворка, изборите в тези две области да бъдат отложени поне с три месеца за началото на 2016-а, с оглед на необходимото време за подготовката им и да се отложи провеждането им на датите избрани от ДНР и ЛНР, за които дати ти казах, че Киев е трябвало просто да покани наблюдателите на ОССЕ и едва след техния доклад тези избори щяха да бъдат признати или не....

След края на 2015-а, Минските споразумения на практика бяха бламирани с отказа на Украйна да направи конституционната си реформа, която да влезе в сила след положителен доклад на ОССЕ за изборите в ДНР и ЛНР и се влезна в спиралата на постоянните отлагания и спора кое е първичното - "яйцето" (изборите) или "кокошката" (конституционната реформа)....

Но... нищо от това не е изненада, след признанията на Порошенко, Зеленски, Меркел и Оланд, че целта на тези споразумения никога не е била да бъдат спазени от Украйна, а целта им е била да се даде възможност на Украйна да засили и подготви армията си....

Нещо друго неясно?

Привиждат ти се петолъчки поради ферментацията на карфиола между ушите ти....

Как Украйна ще организира избори в райони които не контролира.

преди 1 час, maxthon написа:

А на кой му трябва?  На всеки, който твърди, че народност украинци има от момента, в който те са изкопали Черно море.....

Ти ги търсиш, не аз.

Е така де днеска удар с дрон и минимални щети. Утре отговор с ракети и един тец/вец спира да работи с месеци. И едното е резултат от другото.

Масирана атака на ВСУ срещу Русия: Свалени са над 150 БпЛА, гори рафинерия край Москва

Въоръжените сили на Украйна са изстреляли БпЛА към 15 региона на Русия. Руското министерство на отбраната съобщава, че са свалени 158 БпЛА през нощта на 1 септември. В соцалните мрежи и някои Telegram канали се съобщава за удар по петролната рафинерия в московския район "Капотна", пишат РБК-Украйна и Telegram канала Astra. 

Руското министерство на отбраната съобщава, че: "През нощта са унищожени и прехванати 46 БпЛА над територията на Курска област, 34 над територията на Брянска област, 28 над територията на Воронежка област, 14 над територията на Белгородска област, 8 над територията на Рязанска област, 2 над Москва, 7 над Московска област, 5 над територията на Калужска област, 4 над територията на Липецка област, 3 над територията на Тулска област", посочват от руското ведомство в канала си в Telegram.

Твърди се, че още два БпЛА са били свалени над териториите на Тамбовска и Смоленска област, по един над териториите на Орловска, Тверска и Ивановска област.

По време на масирана атака с безпилотни летателни апарати срещу руски региони през нощта на 1 септември са атакувани две водноелектрически централи в Московска и Тверска област, както и московска петролна рафинерия, допълват от РБК-Украйна и Telegram канала Astra.

Според информацията след атаката е избухнал пожар в московската петролна рафинерия в Капотна, той е обявен за пета категория на трудност

https://www.focus-news.net/novini/mejdunarodni/Masirana-ataka-na-VSU-sreshtu-Rusiya-Svaleni-sa-nad-150-BpLA-gori-rafineriya-krai-Moskva-2246866

преди 28 минути, БаалБек написа:

И с каква цел? Защо?

Искат ги в НАТО.

току-що, БаалБек написа:

Това са дълги исторически процеси свързани с постоянни миграции на хора от едно място на друго в следствие на войни, болести, по-добри условия за живот, принудителни разселвания и т.н. Няма как да се опишат с няколко изречения. 

Но би трябвало ти да знаеш, защото се описваш като много начетен, но след като задаваш такъв глупав въпрос, пораждаш съмнения дали си това, което твърдиш за себе си.

Здравей, душице....

Благодаря ти, че отново реши да направиш деня ми....

Не че и други не се опитват, но.... не могат да се мерят с теб....

Ако не можеш да опишеш нещо с няколко изречения, сглобени от прочетено в нета, то пробвай с повечко....

Първо - такова нещо като "украински казаци" няма, има казаци, които са били на територията на днешна Украйна....

Второ - самият факт, че при въстанието си и образуването на Казашкото хетманство, те търсят и намират протекцията на руснаците е показателен за това кого виждат като свой родственик....

Трето - казаците не са нито етнос, нито националност, под това наименование са включени представители на различни етнически и национални групи....

Четвърто - да ползваш Казашкото хетманство като предшественик на "украинската отличителност" е признак на тотално невежество....

Това, че днес украинските националисти го ползват като "довод" не го прави такова....

И днешните северомакедонци ползват какво ли не като довод за "македонска отличителност"....

Днешната украинска национална идентичност е сформирана през 19-ти век, да, нейните основи са положени по време на Полско-литовската държава, но това няма нищо общо с казаците....

преди 27 минути, БаалБек написа:

На глупавия или неук човек и най-елементарния въпрос, който цели да покаже глупостта, която е написал, му се струва глупав....

Ако беше начетена поне на 10% от това, което се опитваш да внушиш, нямаше да пишеш подобни глупости....

А какви съмнения се пораждат в междуушните пространства на невежите относно моята личност, хич, ама хич не ме валнува, както многократно вече писах....

преди 34 минути, БаалБек написа:

И с каква цел? Защо?

Питай тях, а не мен....

Щом не си в състояние сама да си отговориш....

преди 20 минути, BANKATA написа:

Как Украйна ще организира избори в райони които не контролира.

А как ферментиралия карфиол стигна до "извода", че съм казал подобно нещо?

Интервю на Томас Фридман с Джордж Кенан от далечната 1998 година. Поводът за интервюто е току-що взетото решение от Сената на САЩ за разширяване на НАТО на изток с приемането на първите три държави - Полша, Унгария и Чехия. 

За дружинката "Козяк-Бандера" пояснявам кой е Джордж Кенан - американски дипломат, политолог, историк, но е най-известен като "архитектът на Студената война", идеологическият баща на "политиката на сдържане" на съветската експанзия по време на Студената война. В края на 40-те години неговите научни трудове потвърждават доктрината Труман и вдъхновяват външната политика на САЩ за сдържане на СССР.

Джордж Кенан за разширяването на НАТО: Това е трагична грешка

Свързах с Джордж Кенан по телефона, за да потърся реакцията му за ратифицирането на разширяването на НАТО от Сената. Не се изненадах, че човекът, който беше архитект на успешното сдържане на Съветския съюз от страна на Америка и един от най-големите американски държавници на XX век, беше готов с отговор.

"Мисля, че това е началото на нова Студена война", каза Кенан. "Мисля, че руснаците постепенно ще реагират [на разширяването на НАТО] доста негативно и това ще се отрази на тяхната политика. Мисля, че правим трагична грешка с разширяването на НАТО до руските граници. Нямаме абсолютно никаква причина за това. Русия не заплашва никого другиго. Това разширяване би накарало бащите основатели на тази страна да се обърнат в гробовете си. Подписали сме се да защитаваме цяла поредица от държави, въпреки че нямаме нито ресурсите, нито намерението да го правим по някакъв сериозен начин. Разширяването на НАТО е просто лекомислена акция на Сената, който не проявява истински интерес към външните работи''.

"Това, което ме притеснява, е колко повърхностен и зле информиран беше целият дебат в Сената", добави Кенан, който присъства на създаването на НАТО и чиято анонимна статия от 1947 г. в списание Foreign Affairs, подписана с "Х", определя американската политика на сдържане по време на Студената война в продължение на 40 години. "Особено ме притесняваха погрешните твърдения за Русия като страна, която умира да нападне Европа. Нима хората не разбират? Нашите различия в Студената война бяха със съветския комунистически режим. А сега обръщаме гръб на руснаците, които извършиха най-голямата безкръвна революция в историята, за да отстранят този съветски режим".

"А демокрацията в Русия е толкова напреднала, ако не и по-напреднала, колкото и във всяка от тези страни, които току-що се ангажирахме да защитаваме от Русия'', казва Кенън. "Това показва толкова слабо разбиране на руската и съветската история. Разбира се, че ще има лоша реакция от страна на Русия и тогава [разширяващите НАТО] ще кажат: "Винаги сме ви казвали, че руснаците са такива - но това е просто погрешно".

"Чудя се само какво ще кажат бъдещите историци. Ако имаме късмет, те ще кажат, че разширяването на НАТО в Полша, Унгария и Чешката република просто не е имало значение, защото вакуумът, който е трябвало да запълни, вече е бил запълнен, само че екипът на Клинтън не е могъл да го види. Те ще кажат, че силите на глобализацията, интегриращи Европа, в съчетание с новите споразумения за контрол на въоръженията, са се оказали толкова мощни, че Русия, въпреки разширяването на НАТО, се е примирила с незавидната си съдба да бъде притисната в ъгъла от военната машина на НАТО. Ако нямаме късмет, историците ще кажат, както прогнозира Кенан, че разширяването на НАТО е създало ситуация, в която НАТО сега трябва или да се разшири до самата границата с Русия, предизвиквайки нова Студена война, или да спре разширяването си след тези три нови държави и да създаде нова разделителна линия през Европа.

Но има едно нещо, което бъдещите историци със сигурност ще отбележат, и то е пълната бедност на въображението, която характеризира външната политика на САЩ в края на 90-те години. Те ще отбележат, че между 1989 г. и 1992 г. се е случило едно от основополагащите събития на този век - разпадането на Съветската империя, която имаше капацитета, имперските намерения и идеологията да застраши наистина целия свободен свят. Благодарение на решимостта на Запада и смелостта на руснаците тази съветска империя рухна без изстрел, като роди демократична Русия, освободи бившите съветски републики и доведе до безпрецедентни споразумения за контрол на въоръженията със САЩ.

И какъв беше отговорът на Америка? Разширяване на военния съюз НАТО срещу Русия и приближаването му до руските граници.

Докато се сбогуваше с мен по телефона, Кенан добави само още нещо: "Това беше моят живот и ме боли да го видя толкова прецакан накрая."

GWPRQ_hWcAEiwgi?format=jpg&name=medium

Източник "The New York Times": 

https://www.nytimes.com/1998/05/02/opinion/foreign-affairs-now-a-word-from-x.html

преди 25 минути, Nikita' написа:

гори рафинерия край Москва

Огъня е потушен вече. Но пък точките си ги събраха. Колко машинни зали на тец/вец ще бъдат изравнени със земята заради един малък пожар?

преди 11 минути, maxthon написа:

Огъня е потушен вече. Но пък точките си ги събраха. Колко машинни зали на тец/вец ще бъдат изравнени със земята заради един малък пожар?

Ако е ударена ректификационна колонна както се твърди, дали има пожар или не няма голямо значение.

преди 23 минути, andiay написа:

Днешната украинска национална идентичност е сформирана през 19-ти век, да, нейните основи са положени по време на Полско-литовската държава, но това няма нищо общо с казаците....

Почти се доближаваш до истината. 

преди 25 минути, andiay написа:

Питай тях, а не мен....

Щом не си в състояние сама да си отговориш....

Добре, че се въздържа от отговор, че отново щеше да "блеснеш" с някоя фантазия. 

преди 30 минути, andiay написа:

А какви съмнения се пораждат в междуушните пространства на невежите относно моята личност, хич, ама хич не ме валнува, както многократно вече писах....

Зная, затова многократно го пишеш, не че има значение, ама така да си го напишеш, защото не те интересува. :giggle1:

преди 20 минути, maxthon написа:
преди 47 минути, Nikita' написа:

гори рафинерия край Москва

Огъня е потушен вече.

Пак ли някой пиян служител е пушил в неразрешените за целта места?

Нарочно изчаках Косьо да изпляка всичко каквото са му донесли в Х и изведнъж - зрада :)

Внезапна ракетна атака по Харков - 10 искандера.

Населението е по дупките макар че са ударени само "сериозни" обекти:

Зона ПВО, севернее Кулиничи 3-4 

ХТЗ южнее 2-3 

Полигон Малышева 4 шт и продолжает

Косенце как е ракетния терор ? Плаче ли Зеленцето ? 

ПП

Никитка, гифтчо, добър ден, и други знайни и незнайни герой - привет от ВКС

преди 50 минути, attj написа:

Искат ги в НАТО.

Не! В грешка си! Украйна сама желае да се присъедини към НАТО, че като знае какъв несигурен пакт е бил Варшавския. Там май насила са ги взимали. Щом това е единственият военен съюз в историята, който е атакувал само собствените си страни-членки. Сега как да иска да сключва договори с Тероросия, щом ги нямат за нищо и не ги спазват.

преди 23 минути, БаалБек написа:

Свалили са го на неподходящо място.

https://x.com/sergonaumovich/status/1830140398209036527?t=mq7u-5LatZDM91ZFmp5aIg&s=19

преди 25 минути, БаалБек написа:

Като съберат точките ще разберем. Още няколко тец/вец ще си заслужат декомунизацията.

преди 28 минути, BANKATA написа:

Ако е ударена ректификационна колонна както се твърди, дали има пожар или не няма голямо значение.

И какво от това? Няма да може да работи дълги месеци?  Нещото, което няма да работи дълги месеци са тец/вец в Украйна.

току-що, BANKATA написа:

Да, правилно ди се досетил.

Предните такива удари от дрон ги оправиха за около месец. Правилно съм се досетил....

преди 3 минути, БаалБек написа:

Почти се доближаваш до истината.

А истината е?

Душице, ти и истина сте две пълни противоположности, като двата полюса на магнит, абсурдно е да се срещнат...

С тъпите опити като този доказваш това твърдение за пореден път....

Както ти казах, причината не е разликата във възрастта между нас, която ти изтъкна по повод пълното си невежество при предходния ни "спор" по същата тази тема....

Причината е в природата.....

преди 16 минути, БаалБек написа:

Добре, че се въздържа от отговор, че отново щеше да "блеснеш" с някоя фантазия. 

Реално съм ти дал доста категоричен отговор....

Това, че не го разбираш не е по моя вина....

А за фантазиите, поетични или не, вече ти доказах многократно, че са твоят начин да възприемаш действителността...

Това, че ги възприемаш като "реалност" не променя факта, че са фантазии....

При това крайно детински...

преди 23 минути, БаалБек написа:

Зная, затова многократно го пишеш, не че има значение, ама така да си го напишеш, защото не те интересува. :giggle1:

Мхм, пиша го, защото въпреки, че заявяваш, че го знаеш, то продължаваш да ползваш "предупреждението", че видиш ли, някой, нещо можел да си помисли за мен....

Което поведение пък влиза в конфликт с претенцията ти, че го знаеш....

И понеже доказано ти, а и подобните на теб, разбирате (с условности) донякъде нещо едва след като ви бъде повторено n-брой пъти, аз ще го пиша дотогава, докато поне малко от малко го схванете....

А не че ме интересува или касае мнението ви относно личността ми....

Типично по детински пак се смееш на собствената си глупост....

преди 9 минути, andiay написа:

Реално съм ти дал доста категоричен отговор....

Това "реално", къде се намира? В черепната ти кутия или около нея. Парамозъчни фантазии ли са или само фантазии близки до реалността?

След такива нападения се губи смисъла да се оплаквате за удара по супермаркета.

Окупаторите удариха Харков около 10 пъти - има ранени, включително медици

Окупаторите удариха Харков около 10 пъти - има ранени, включително медици

Следобед на 1 септември руснаците нанасят около 10 удара на Харков, като раняват шестима.

Източник: Олег Синегубов , ръководител на OVA в Харков, кмет на града Игор Терехов

Детайли: По данни на OVA има щети по гражданската инфраструктура и пострадали. Количеството се уточнява.

Има и заплаха от повторни удари.

Според кмета единият от ударите е попаднал в зона на частно застрояване.

Горят няколко обходни пътя, супермаркет. Сред ранените има лекари.

По-късно от ОВА добавиха, че пострадалата инфраструктура включва търговски център, съоръжение за спортна инфраструктура и жилищни сгради. 

Вече се знае за шестима пострадали , сред които шестгодишно дете с остра реакция на стрес.

https://www.pravda.com.ua

преди 4 минути, БаалБек написа:

Това "реално", къде се намира? В черепната ти кутия или около нея. Парамозъчни фантазии ли са или само фантазии близки до реалността?

В отговора ми, душице, и в цялостния текст на моя пост, откъдето си взела едно изречение, за да си зададеш глупавият въпрос.....

Що се отнася до "парамозъчните фантазии", също много отдавна ти казах, че са твой приоритет....

Иначе няма как да се обясни виртуалният ти мазохизъм....

преди 21 минути, Nikita' написа:

След такива нападения се губи смисъла да се оплаквате за удара по супермаркета.

Такива? "Според кмета" е достатъчно..... Не се научиха как да лъжат качествено....

току-що, maxthon написа:

Такива? "Според кмета" е достатъчно.....

Това е "варварско", брутално нападение. Само болен мозък(старец) е способен да нареди такива нападения срещу цивилни. Да хвърлиш бомби срещу жилищни сгради в които има деца .....  :vomit:  

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.