Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

току-що, BANKATA написа:

Ако ще отговаряме на въпроси с въпрос. Защо Юри Бойко не спечели в неокупираните територии кото били проруски настрлени според русофилите в темата?

Във въпросът ми се съдържа и отговора на твоят въпрос, бре Карфиолчо....

Но.... да разбираш кво четеш и кво пишеш се учи цял живот, а не само в трети клас....

Щом ти е трудно, да поясна така, че и третокласник да го схване....

Не печелят нито Бойко, нито Порошенко, защото хората искат гражданската война да приключи, без да се губят добрите взаимоотношения нито със Запада, нито с Русия....

Нещо, което само Зеленски им обеща, както обеща и референдуми, както обеща и спазване на Минските споразумения....

Обеща и излъга....

Още ли не ти е ясно?

Да пробвам да го опростя като за пред дете в детска градина?

П.С. "Русофил" не е политически термин, не ползвай думи, чийто смисъл не разбираш....

преди 1 час, BANKATA написа:

Те си отговарят на дефиницията за народност още преди '18.

18-19 век вече са си етнос

Пак си чел нещо, което не си разбрал....

Самостоятелен украински етнос не е имало, няма и не може да има....

През 19-ти век се полагат основите на украинската национална идентичност, които са пък надстройка върху наследството на Полско-литовската държава....

Етнос е друго нещо....

Държава Украйна до 1918-а е нямало....

Украинци до 19-ти век е нямало....

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 часа, Moriati написа:

Сериозно ли 😅😅 

Айде ново девеста ... Направо нобелов лауреат се появи 🤭🤭

Кое е новото русоробе кога заминаваш за СССР

преди 13 минути, andiay написа:

Във въпросът ми се съдържа и отговора на твоят въпрос, бре Карфиолчо....

Но.... да разбираш кво четеш и кво пишеш се учи цял живот, а не само в трети клас....

Щом ти е трудно, да поясна така, че и третокласник да го схване....

Не печелят нито Бойко, нито Порошенко, защото хората искат гражданската война да приключи, без да се губят добрите взаимоотношения нито със Запада, нито с Русия....

Нещо, което само Зеленски им обеща, както обеща и референдуми, както обеща и спазване на Минските споразумения....

Обеща и излъга....

Още ли не ти е ясно?

Да пробвам да го опростя като за пред дете в детска градина?

П.С. "Русофил" не е политически термин, не ползвай думи, чийто смисъл не разбираш....

За кое е излъгал?

И ти ли ще се хвърляш на амбазурата за минските споразумения?

В тези споразумения участват две страни, или и ти като останалите русофили очакваш да се изпълняват само от едната страна и ще хвърляш вината на Украйна?

И на Порошенко и на Зеленски и на Бойко в предизборната кампания им беше включено спиране на войната в Донбас.

ПП: Хубаво е ти да осъзнаваш какво  пишеш между редовете като за неутрален за да не се "чудиш" защо изглеждаш в очите на другите комуне и "русороб".

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

🤣 Много ме развесели. Продължавай все така.

Не минавай кило

преди 22 минути, parmobil написа:

И някъде изчезнаха тези 40 000 доброволци, нали?

Не се оправдавай с телефон, пожалуйста! 

Я виж как maxton се появява отвсякъде с де, що има устройство

Никъде не са изчезавали. Там са си били, ама Лоботомир твърди че те били руски войски (със същият успех може и да ги нарече извънземни или пък хората на Аквамен от подводното кралство)

Няма въпрос на който да не съм ти отговорил, въпреки че съю през тел-а. Провери.

Изчезвам че тук стана 20:00 и е време за кръчма😛

преди 3 часа, M.Николов написа:

Някой те е заблудил.

Не от нас, а срещу нас е ползвано химическо оръжие и не при Одрин, а при Дойран!

https://fakti.bg/world/784955-25-mai-1915-g-krai-na-vtorata-bitka-za-ipr

Благодаря !
Вярно, че за Дойран е бил текста и най-вероятно е този.
Газовите снаряди са споменати първо срещу нашите, после и от нашата артилерия.
Не знам каква е истината.
https://fakti.bg/bulgaria/713322-16-septemvri-1918-g-doiranskata-epopea

Оффф пак се започнаха глупостите на килограм. Но не мога да не взема участие.

преди 29 минути, andiay написа:

През 19-ти век се полагат основите на украинската национална идентичност, които са пък надстройка върху наследството на Полско-литовската държава....

Украинската национална идентичност е продукт на векове на културно развитие, съпротива и адаптация, дълбоко вкоренени в исторически опит, език, религия и чувство за отличителност от съседните нации.

Да започнем от Киевска Рус (9-13 век) Тази ранносредновековна държава с център Киев е културен и политически предшественик на съвременна Украйна, Русия и Беларус.

После да преминем към Великото литовско княжество и Полско-литовската общност (14-17 век). През този период украинските казаци се появяват като отделна социална и военна класа, полагайки основите на украинска отличителност.

Казашки хетманат (17-18 век) Този период е от решаващо значение за развитието на отделна Украинска идентичност. В периода на хетманството се наблюдава възраждане на украинската култура и образование. Киев се превръща в основен център на православното обучение и институции като Киево-Могилянската академия изиграват значителна роля в оформянето на украинския интелектуален живот.

И така та до ден днешен...

Ти други факти имаш ли или пак ще преминеш към "поетичните ти фантазии"? Това го умееш най-добре.

преди 8 минути, M.Николов написа:

Я дай линк към тези изследвания?

на 27.07.2024 г. в 0:10, maxthon написа:

Ще се наложи да си ги намериш както ги намерих аз. Както казват - чичко ти Гугъл знае всичко. 

За кое е излъгал?

За кое не е - това е правилният въпрос....

И ти ли ще се хвърляш на амбазурата за минските споразумения?

Абсурд е да се държа като Матросов....

В тези споразумения участват две страни, или и ти като останалите русофили очакваш да се изпълняват само от едната страна и ще хвърляш вината на Украйна?

Мхм, едната страна е Украйна, другата страна са ЛДНР....

Сега остава и да поясниш с кое са нарушени Минските споразумения....

Още веднъж - русофил не е политически термин....

А аз пък ваобще нит съм русофил, нит пък симпатизирам на руската политика....

И на Порошенко и на Зеленски и на Бойко в предизборната кампания им беше включено спиране на войната в Донбас

Мейби, но.... въпросът е по какъв път....

ПП: Хубаво е ти да осъзнаваш какво  пишеш между редовете като за неутрален за да не се "чудиш" защо изглеждаш в очите на другите комуне и "русороб".

Аз осъзнавам напълно какво пиша....

Както и осъзнавам защо на такива като теб, които не разбират кво пише в редовете, им се струва че разбират кво пише между редовете...

Как изглеждам в очите на таквиз никога не ме е вълнувало....

преди 36 минути, БаалБек написа:

В периода на хетманството се наблюдава възраждане на украинската култура и образование.

Душице, още преди повече от година разбрахме, че ти се губят десетилетия....

Не само по този въпрос....

Виждам, че все още продължават да ти се губят....

Сега остава да обясниш как по време на хетманството има украинска култура и образование....

Украинската национална идентичност е продукт на векове на културно развитие, съпротива и адаптация, дълбоко вкоренени в исторически опит, език, религия и чувство за отличителност от съседните нации.

Нация като дума преди 19 век е нямало, понятие за туй пък що е то нация пък съвсем...

Да започнем от Киевска Рус (9-13 век) Тази ранносредновековна държава с център Киев е културен и политически предшественик на съвременна Украйна, Русия и Беларус.

Поне това си разбрала - браво....

После да преминем към Великото литовско княжество и Полско-литовската общност (14-17 век). През този период украинските казаци се появяват като отделна социална и военна класа, полагайки основите на украинска отличителност

Появяват се от какво?

Ти други факти имаш ли или пак ще преминеш към "поетичните ти фантазии"? Това го умееш най-добре.

Фактите ти ги изложих преди повече от година, при това достатъчно подробно...

Посочих ти и примерни четива, които са задължителни....

И както ти казах и в друга тема - поетичните фантазии са си твой ресор....

И съм убеден, че си вярваш, че ги умееш....

Иначе твоето участие винаги променя нещата и глупостите на килограм, веднага се превръщат в глупости на тон....

Хайде сега обясни, кое от твоите "факти" оборва това, което съм написал и ти си цитирала....

преди 1 час, andiay написа:

току-що, BANKATA написа:

С кое ли пък са изпълнени?

Като искаш може да включиш и това....

Давай....

Две страни по тях....

Коя какво е изпълнила и коя какво не е....

преди 8 минути, andiay написа:

Като искаш може да включиш и това....

Давай....

Две страни по тях....

Коя какво е изпълнила и коя какво не е....

Аз ли да ти ги търся ?

Мяташ ми опорката с минските споразумения и аз да му се обяснявам кой какво изпълнил и какво не.

Бъди номер 2

Наистина всички сте като от една кремълска школа.

преди 16 минути, BANKATA написа:

опорката с минските споразумения

Споразумението е опорка? То вярно, че се сключи не за да се достигне дълготраен мир. И разбира се много добре се знае кой ги наруши или да сме по-точни кой никога не е имал и малкото намерение да ги задейства и условията по тях да се случат.

преди 21 минути, BANKATA написа:

Аз ли да ти ги търся ?

Мяташ ми опорката с минските споразумения и аз да му се обяснявам кой какво изпълнил и какво не.

Бъди номер 2

Наистина всички сте като от една кремълска школа.

Карфиолчо, аз посочих само, че Зеленски обещаваше в предизборната си кампания, че ще се опре на Минските споразумения, за да сложи край на гражданската война и излъга....

Факт ли е това - факт е....

Ти каза, че по тези споразумения има две страни и не само Украйна е виновна за саботирането им....

Щом го твърдиш, значи няма нужда да търсиш, а може лесно просто да посочиш кой какво е изпълнил и кой какво не е....

Едва след това аз мога или веднага да се съглася, или да проверя, ако фактите не са ми известни, или да заявя, че не отговарят на истината и да посоча защо....

Или както обикновено, твърдиш нещо без да си го проверил така ли е в действителност?

Всичко ти се струва еднакво поради карфиола втора употреба....

Общото между теб и всички като теб е липсата на каквато и да е школа след началното образование....

преди 1 минута, maxthon написа:

Споразумението е опорка? То вярно, че се сключи не за да се достигне дълготраен мир. И разбира се много добре се знае кой ги наруши или да сме по-точни кой никога не е имал и малкото намерение да ги задейства и условията по тях да се случат.

Преди да се обяснаваш мини през библиотеката че имаш много за четене.

току-що, andiay написа:

Или както обикновено, твърдиш нещо без да си го проверил така ли е в действителност?

Днес няма да му е сефте. Оказа се, че Сергей Корольов е роден в УССР.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Преди да се обяснаваш мини през библиотеката че имаш много за четене.

Това горното ми беше достатъчно като го прочетох. Ако ти си го чел в същата библиотека това автоматично означава, че аз там работа нямам.

преди 32 минути, БаалБек написа:

После да преминем към Великото литовско княжество и Полско-литовската общност (14-17 век). През този период украинските казаци се появяват като отделна социална и военна класа, полагайки основите на украинска отличителност.

Казашки хетманат (17-18 век) Този период е от решаващо значение за развитието на отделна Украинска идентичност. В периода на хетманството се наблюдава възраждане на украинската култура и образование. Киев се превръща в основен център на православното обучение и институции като Киево-Могилянската академия изиграват значителна роля в оформянето на украинския интелектуален живот.

И така та до ден днешен...

Ти други факти имаш ли?

Фактите са следните, опитай се да ги запомниш, за да не се излагаш в бъдеще по темата.

Киевска Рус обознава древноруската източнославянска държава Рус със столица Киев. Тази държава е една от най-големите европейски държави до падането на Киев под натиска на татарите. В нея има два главни центъра – Киев и Новгород. След разделянето им от татарите  започват да се развиват поотделно. Новгород е присъединен към Московското княжество. Руснаците смятат Киевска Рус за историческа сърцевина на руската държавност и често наричат Киев "майка на руските градове" и го смятат за център на източнославянската православна цивилизация. Руснаците (великоруси), украинците (малоруси) и беларусите са трите народообразуващи етноса на средновековната руска държава. След края на монголо-татарското нашествие съдбите на великорусите и малорусите се разделят. Киевска Рус се разпада и центърът на руската държавност се пренася на север, а югозападна Рус (днешна западна Украйна), е присъединена към Жечпосполита, което представлява федеративно полско-литовско кралство с общ владетел. 

При вече формиралата се Руска империя през XVIII век земите на днешна Украйна отново са присъединени към Русия. През периода на Руската империя украинците продължават да са наричани малоруси. През XIX век започва процес на етнокултурно и езиково самоопределяне на Украйна, който полага основите на съвременната украинска нация. Основен проблем при формирането на съвременната украинска държава е отсъствието в исторически план на ясно обособени етногеографски граници между териториите, населявани от великоруси и малоруси. В много райони населението е било смесено, при незначителни културни различия.

Киевска Рус е основана от княз Олег през 882 г. Стара Велика България е основана от хан Кубрат в 632 г., т.е. 250 години по-рано. Стара Велика България тогава включва по-голямата част от Югоизточна Украйна, както и значителна част от руския Кавказ днес. Крим без Симферопол и Севастопол, също е част от българската държава. В периода от 7 до 10 век съществуват над 300 прабългарски селища на Кримския полуостров. Днес в три кримски региона българският език е широко разпространен.

преди 13 минути, andiay написа:

Карфиолчо, аз посочих само, че Зеленски обещаваше в предизборната си кампания, че ще се опре на Минските споразумения, за да сложи край на гражданската война и излъга....

Факт ли е това - факт е....

Ти каза, че по тези споразумения има две страни и не само Украйна е виновна за саботирането им....

Щом го твърдиш, значи няма нужда да търсиш, а може лесно просто да посочиш кой какво е изпълнил и кой какво не е....

Едва след това аз мога или веднага да се съглася, или да проверя, ако фактите не са ми известни, или да заявя, че не отговарят на истината и да посоча защо....

Всичко ти се струва еднакво поради карфиола втора употреба....

Общото между теб и всички като теб е липсата на каквато и да е школа след началното образование....

Ти като не си сигурен що така "скачаш" на отговора ми?

После обяснявай че не си ватенка, а си неутрален.

преди 17 минути, maxthon написа:

Днес няма да му е сефте. Оказа се, че Сергей Корольов е роден в УССР.

Така е Бъди, тук си прав. Извинявай!

Статия от дата 25.02.2022 год. за кримските българи, които казват, че след като Крим става част от Русия, както "Държавната агенция на българите в чужбина", така и българското посолство в Руската федерация тотално са ги отсвирили:

Българите в Крим – забравени от България, но не забравящи България

Полуостров Крим е разположен в близост до зоните на конфликт между Русия и Украйна. Това стана повод Радио България да се свърже с Иван Абажер, председател на Регионалната българска национално-културна автономия в Република Крим „Паисий Хилендарски“, за да научим как живеят българите там днес и как се отнасят към случващото се в Украйна.

По думите на Иван Абажер, според данни на официалното преброяване на населението от 2014 г. в Крим живеят около 2500 български семейства, като част от тях са смесени. Те живеят доста разпокъсано на територията на полуострова, което е голямо предизвикателство за съхраняването на езика на битово ниво. Въпреки това младите хора се интересуват и го изучават, а езикът се поддържа, включително чрез достъпа до онлайн медиите и мероприятията, организирани от „Паисий Хилендарски“. „Не сме много, но всички българи тук знаят своя произход, обичат българската култура, обичаи. Организацията ни съществува вече над 25 години, беше официално регистрирана през 1994 г. От тогава до днес развиваме дейност, която позволява на всеки българин да се чувства такъв и да се вписва в многонационалния колорит на Крим“, споделя Абажер, но уточнява:

„Ние започнахме да сътрудничим с "Държавната агенция на българите в чужбина" по времето на Гиньо Ганев (през 90-те г.) и го развивахме до 2014 г., когато станахме субект на Руската федерация. От 2014 г. до днес нито с посолството на България в Руската федерация, нито с "Държавната агенция на българите в чужбина" имаме контакти, които да ми позволят да кажа, че сме в добри отношения. Откакто Крим стана субект на Руската федерация България ни забрави“. 

Заради санкциите, наложени на Русия и Крим, българският бизнес също не развива дейност на полуострова. Иван Абажер споделя, че от страна на неговата организацията, която представлява, са правени предложения, от България са пристигали делегации на Международния икономически форум в Ялта, но резултати няма.

Българите в Крим не са чували и за лансираната идея на "Държавната агенция на българите в чужбина" за карта „Българин“ – документ, с който наши сънародници от диаспорите и семействата им да могат да идват в България, дори да нямат българско гражданство. Но за кримските българи по-голям проблем е този, че тъй като България, като повечето западни страни, не признава Крим като субект на Руската федерация, не издава визи на кримските българи и те нямат възможност да посещават своята прародина. Така кримските българи се оказват в изолация без право да пътуват до България и европейските страни. Иван Абажер разказва и за следния парадокс:

„Аз съм участник в много международни мероприятия в ООН, ОССЕ. И когато пристигам в Женева, Виена, Варшава или другаде на заседание на тези международни организации, на мен ми дават виза, защото съм делегиран и имам право да участвам в тези международни институции, на отделно листче. И е смешно, че когато пресичам граница, митничарите не знаят какво да правят с моето разрешение за влизане в чужда държава. Това е унижение, което вие даже не можете да си представите, както и колко е несправедливо и не съответства на всички тези „постулати“, проповядвани от западните държави – за свобода на придвижване, права на човека, а после всичко се прави наопаки.“

Събитията в Украйна Абажер определя като тежък въпрос, тъй като и българите в Крим са минали през това през 2014 г. „Знаем какво е, когато твоето семейство, твоите близки, комшии, са под заплаха от физическо въздействие. Ние бяхме под заплаха от страна на Украйна в Крим да се случи същото, което се случи в Одеса през май 2014 г. Това, което днес се случва с Украйна, е резултат от агресивната политика на западния свят“, смята Абажер.

Той разказа, че след 2014 г., когато полуостровът стана част от Руската федерация, българите в Крим получават статут на национална културна автономия. „Това ни дава големи преференции в развитието на културата, езика, обичаите и традициите“, разказва Абажер. Регионалната българска национално-културна автономия в Република Крим „Паисий Хилендарски“ организира много събития в подкрепа на българщината, посочва Иван Абажер и дава пример:

Тази година се стягаме да отбележим 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски. Мисля, че с този празник ще популяризираме българщината и сред другите над 130 народности, които живеят в Крим. Сред местните българи има много, които са постигнали големи успехи в мащабите на полуострова – заслужени журналисти, дейци на културата, преподаватели именно по българската тематика. Всичко, което се прави в Крим по българската тема, се прави, за да помним своя род, а и нататък – нашите деца и внуци да знаят кои са, да знаят българския език и колкото може повече да контактуват със своята прародина и с наши сънародници, които живеят в други държави.“

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101606798/

преди 24 минути, maxthon написа:

Това горното ми беше достатъчно като го прочетох. Ако ти си го чел в същата библиотека това автоматично означава, че аз там работа нямам.

Много предубедено подхождаш.

Да аз не съм го чел в библиотека, но там със сигурност го има и можеш да го намериш.

преди 4 часа, Flashback написа:

Да си припомним събитията в остатъчна Югославия - през 1999 г. САЩ заявяват, че в резултат на доказателства за подготвяно окончателно етническо прочистване на Косово, НАТО няма друг избор освен да започне бомбардировки над Сърбия, унищожавайки най-вече невоенни цели, като използва за тази цел забранени от ООН боеприпаси (касетъчни бомби, обеднен уран).

НАТО започна военната си операция в остатъчна Югославия без разрешение на ООН, наричайки я "хуманитарна интервенция", на практика пренебрегвайки Хартата на ООН, която забранява използването на сила без решение на Съвета за сигурност на ООН. 

Операцията от международна правна гледна точка е незаконна, но Клинтън не се поколеба да използва военна сила без мандат на ООН, за да отцепи Косово от Сърбия.

Косово обяви независимостта си на 17 февруари 2008 г. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане съдът да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Косово, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение, Сърбия няма да признае независимостта на Косово. 

Повтарям, самоопределението на Косово е прието за законно: на 22 юли 2010 г. Международният съд, който представлява основната съдебна власт на ООН, заключава, че "в практиката на Съвета за сигурност няма обща забрана по отношение на декларациите за независимост. Общото международното право не съдържа приложима забрана на декларации за независимост. Декларацията за независимост на Косово от 17 февруари 2008 г. не нарушава общото международно право".

Решението за референдумите в Крим и Донбас също се позовават на Устава на Обединените нации относно правото на народите за самоопределение. 

След референдума в Крим, в обръщението си към международната общност, Путин привежда цитат от заявлението на САЩ пред Международния съд на ООН, направено на 17 април 2009 г. във връзка с Косово: "Декларациите за независимост често може и да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че нарушават международното право". 

Ако това изявление на САЩ е легитимно за Косово, защо то да не е валидно за Крим и Донбас?!

В съдебната практика много често се случва една от страните да се позовава на решения на други съдилища, когато казусът е същият или почти същият. Демек и този съд според тях трябва да реши делото по същия начин, защото такава е съдебната практика. Да, да ама не. Щом няма ТР по казуса всеки съд има право да решава делото съобразно своето вътрешно убеждение и законите на страната. Това, че ен брой съдилища са решавали делата неправилно, не значи че и този съд трябва да повтаря тяхната грешка. 

Да приемем, че Международният съд тогава се е произнесъл с правилно решение.  Защо не се произнесе и сега за референдумите в Крим и Донбас? Ако се произнесе както за Косово, няма да има спор за територии, всъщност ще има, но ще се знае кой е крив и кой прав. 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.