Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?

Featured Replies

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Аз нв виждам противоречие. "Война на простаците и простащината" за мен е неприемането им, недопускането от самия себе си.

Следя в някои теми как "не ги допускаш". Определено има "пряк контакт", наистина словесен. :) 

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 117
  • Прегледи 12,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Простака в повечето случаи е и глупав. Дори според Вас и всички наръчници и инструкции, Вие да сте победител, това действително може да е победа само в очите на околните с подходящо интелектуално ниво

• Мойра
    Мойра

"Простакът е кремък- корав и могъщ, Простакът е демон без лик, весдесъщ Акула на сухо, безкрил, а хвърчи. Удариш на кухо, простакът зв

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Моля за уточнения. Каква е тезата, която чухте вчера?- че е непобедим или може да бъде победен? И по- важното, какви са характеристиките на простака? Това уточнение е много важно, защото в книгат

Публикувани изображения

"Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?"
"Само черна нинджа може да убие черна нинджа" - Майкъл Дудикоф, в "Американска нинджа 4"

което преведено на калдатски е - само простак се бие с простак. Другите предлагат на вниманието на останалите нещо градивно, щото простотията не е заразна, ами си я носим всеки в неква си форма. Въпросът е на какво даваме предимство да "излезне" от това, което си носим у себе си, сите. И какво можем да "отглеждаме взаимно".

Най-масовият спорт в България е плюенето, веднага след "Ай ти геймингът"(Ай ти го свърши)

на 14.05.2022 г. в 21:12, Търсещ истини написа:

Следя в някои теми как "не ги допускаш". Определено има "пряк контакт", наистина словесен. :) 

Твърдо мога да заявя, че не участвам заради тях във форума. Опитвам се да следвам моята си посока, но да не забравяме, че всяко действие предизвиква противодействие. Те дори не знаят, в каква роля са на моменти. 

Иначе според простака, победа ще бъде да даде израз на простащината си и да я наложи. В действителност обаче, победа би било да я превъзмогне. Така че, всичко опира отново до избора на гледна точка. Мярката е човека. 

преди 5 часа, kipen написа:

"Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?"
"Само черна нинджа може да убие черна нинджа" - Майкъл Дудикоф, в "Американска нинджа 4"

което преведено на калдатски е - само простак се бие с простак. Другите предлагат на вниманието на останалите нещо градивно, щото простотията не е заразна, ами си я носим всеки в неква си форма. Въпросът е на какво даваме предимство да "излезне" от това, което си носим у себе си, сите. И какво можем да "отглеждаме взаимно".

Простотията трябва да се наказва. Не с мълчание, а с агресия. Не може като ти ударят шамар, да си обърнеш другата буза за да ти ударят още един шамар. Защото уж по-умния отстъпва, за това глупаците винаги се налагат. Те управляват света. В България във всяко село във всеки град има по един тиквеник див селянин комплексар, който тормози хората. Лошото е, че голяма част му се възхищават като на герой и така му се вдига самочуствието и той продължава и продължава. Бай Тато такива ги пращаше в Белене без съд без присъда. Евала! За това го уважавам. За мен той е велика личност! 

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Твърдо мога да заявя, че не участвам заради тях във форума.

Вярвам ти, че простаците не могат да са причина за участие във форума.

Обаче, какво препоръчва Агни йога като борба с простака? Това с недопускането наблизо, както писах, не го проумявам. 

Да ги избягваме доколкото е възможно, но с нагласата, че това е невъзможно в пълна степен. Това е разбира се моят прочит. В Агни Йога проблемите се засягат по начин, че текстовете засягащи един и същ въпрос са разпръснати из всички томове. Т. е. при прочитане постепенно нивото се задълбочава, с всяко повторение, а не се казва наведнъж. Така че ми е трудно да дам точен цитат, който да е в същото време и изчерпателен. Може да бъде направена тематична извадка от цитати по дадена тема, но това е доста работа. 

Думата "простак" точно не се използва. Акцентът е върху негативното противодействие и влияние, което можем да предизвикаме с действията си. Отсрещната страна не е нужно да бъде квалифицирана като зла, глупава или др. Прави се разграничение между съзнателно и несъзнателно действие от нейна страна, т.е. стремящи се да противодействат и нанесат вреда умишлено и тези, които просто са в тази роля в следствие на обстоятелствата и нагласите си. 

на 30.05.2022 г. в 18:08, Христофор_първи написа:

Простотията трябва да се наказва. Не с мълчание, а с агресия

Зависи за какви форми на простотия става въпрос и какви са целите на взаимодействието с проявяващият простащина.

Кът си почнал в стил "Дай още две бири" с препратките за Бай Тошо, ше те попитам: Ти знаеш ли кво е простотия? Питам сериозно!

Иначе...

Аз от личен опит във форума установих, че простака като го агресираш, измалоумява още повече...файда за желанието ми да комуникирам на по-високо интелектуално ниво, като цяло -  никаква. Демек - ти си ги агресирай, тия които смяташ, че са простаци...твоя си работа, но според мен (вече) е загуба на време да се занимавам с малоумници, щото има и по-важни неща от това да подхранвам комплексите на некои си, драпащ да еруптира с малоумията си. 

.... и още нещо - за раздел "психология",  някак си, има едни еталони, указващи ниво на култура на пишещите. И да се пише за "борба"(без да се уточни, че това е признак за некво страдание на "борещия се") с "простак" (без да има определение какво е "простак") е прекрачване на граници (трансгресия) и е признак за некомпетентност в психологията, но пък и за "желание за изливане на насъбрано". Но форумът е свободен, теми всеки може да нацвъка, всеки може да се подвежда по езика на написаното, тъй че се тая..... кво да ми дреме и на мен с кво се пълнят разделите и кой кво си шляка, непризнавайки елементарни граници. 

• Автор
преди 3 часа, kipen написа:

Зависи за какви форми на простотия става въпрос и какви са целите на взаимодействието с проявяващият простащина.

Кът си почнал в стил "Дай още две бири" с препратките за Бай Тошо, ше те попитам: Ти знаеш ли кво е простотия? Питам сериозно!

Иначе...

Аз от личен опит във форума установих, че простака като го агресираш, измалоумява още повече...файда за желанието ми да комуникирам на по-високо интелектуално ниво, като цяло -  никаква. Демек - ти си ги агресирай, тия които смяташ, че са простаци...твоя си работа, но според мен (вече) е загуба на време да се занимавам с малоумници, щото има и по-важни неща от това да подхранвам комплексите на некои си, драпащ да еруптира с малоумията си. 

.... и още нещо - за раздел "психология",  някак си, има едни еталони, указващи ниво на култура на пишещите. И да се пише за "борба"(без да се уточни, че това е признак за некво страдание на "борещия се") с "простак" (без да има определение какво е "простак") е прекрачване на граници (трансгресия) и е признак за некомпетентност в психологията, но пък и за "желание за изливане на насъбрано". Но форумът е свободен, теми всеки може да нацвъка, всеки може да се подвежда по езика на написаното, тъй че се тая..... кво да ми дреме и на мен с кво се пълнят разделите и кой кво си шляка, непризнавайки елементарни граници. 

Господине Kipen, думата ПРОСТАК означава Простак, ни повече , ни по- малко. Няма какво да му търсите извинение на него или нея.

преди 1 час, Веси Филипова написа:

думата ПРОСТАК означава Простак, ни повече , ни по- малко

дай дефиниция за простак

преди 4 часа, kipen написа:

Зависи за какви форми на простотия става въпрос и какви са целите на взаимодействието с проявяващият простащина

от гледна точка на простака, аз съм простак
и така, що е то простак?
някой ще обясни ли
защото има образовани до степен професори и  пак проявяват простащина

преди 4 часа, дръндю написа:

дай дефиниция за простак

Виж някой тълковен речник. То е като да искаш дежиниция за маса - може да е с три крама, стъклена, малка, залена, за хол или кухня и каква ли не. Всеки знае какво е маса, а дефиницията няма да е изчерпателна. И сега какво се очаква, нялкой тук да развие в няколко страници какво е простак ли? Или е просто заяждане да се вкара темата (за кой ли път) в удобен сценарий? 

преди 25 минути, Just a Stranger написа:

Виж някой тълковен речник.

Цитат

Човек, чието възпитание не отговаря на възприетото от обществото

всеки човек влязъл моя кръг, не отговаря на изискванията на моя гьол в който живея
това значи ли, че всички извън моето общество са простаци
масата която посочи за пример е също така неопределена като форма...тъй де както сам го каза, на всички е известно какво е простак
масата от хора са тълпа, а не общество
за всички милиардери, хората са простаци и не заслужават внимание, защото са извън тяхното общество
и така
за мен определението за простак е същото като в масата в твоя пример

пп

интересно

Редактирано от дръндю (преглед на промените)

преди 1 час, дръндю написа:

всеки човек влязъл моя кръг, не отговаря на изискванията на моя гьол в който живея
това значи ли, че всички извън моето общество са простаци

Според някой може и да е така. Субективни нюанси във възгледа винаги ще има, но те съществуват около някакво общоприето ядро, Затова казах, че изчерпателна дефиниция, с която всички да са съгласни не може да се даде. Но всеки знае какво е простак, въпреки това. Аз мога да кажа "груб, невъзпитан, елементарен човек". За някои може простакът да е и глупав, а за друг да е умен и интелигентен, но хитрец незачитащ другите. Това обаче са нюанси. Както с примера с масата - в крайна сметка, ако трябва да сме точни, ще трябва не да генерализираме, а да опишем всеки случай конкретно с характерните му особености. 

преди 12 часа, Веси Филипова написа:

Господине Kipen, думата ПРОСТАК означава Простак, ни повече , ни по- малко. Няма какво да му търсите извинение на него или нея.

Г-жо Филипова, аз много често не търся извинения, а се опитвам да си обяснявам причини, довеждащи до определени следствия.

Като не изключвам мен си от целата схема! В съзнателният ми живот до момента, съм си установил, че когато и да съм бил в комуникация с друг човек или група и аз допринасям за развитието на ситуацията.

преди 11 часа, дръндю написа:
преди 16 часа, kipen написа:

Зависи за какви форми на простотия става въпрос и какви са целите на взаимодействието с проявяващият простащина

от гледна точка на простака, аз съм простак
и така, що е то простак?
някой ще обясни ли
защото има образовани до степен професори и  пак проявяват простащина

Аз ще се пробвам!

"Простотията" възниква като описание на поведение(на човек или соц.група), при което се извършва(задълж. от субекта или групата като цяло) прекрачване на определени граници(трансгресия). Подразбира се, че "простотия" е производно от "граници", а в рамките на последното се съдържат "еталони", които представляват морално-ценностните принципи във възприетата в дадено общество система наречена "Обществен договор" или "Обществен морал".   

Съответно "простак" е определение за поведение на човек, който пракрачва границите, произтичащи от морално-ценностната система възприета като еталони в обществото. Последното е израз на културата. (а от множеството примери за нарушаване на тези принципи, които всеки може да наблюдава в съвременното ни общество, социолозите са извели твърдението, че още сме в "преход".... вероятно към бананова република)

От което следва, че "простак" и "некултурен човек" са синоними.

А проблемът с "образовани до степен професори", проявяващи "простащина" е свързан с това, което вече написах:

на 30.05.2022 г. в 12:44, kipen написа:

щото простотията не е заразна, ами си я носим всеки в неква си форма. Въпросът е на какво даваме предимство да "излезне" от това, което си носим у себе си, сите. И какво можем да "отглеждаме взаимно".

А "носенето" на просташкият елемент от всеки човек е израз на ирационалното желание за свобода от ограничения, което е признак за желание за "бягство от отговорност". Последното пък е свързано с умората и производното й - мързел. 

За тва старите хора са казали, че "Животът е страдание", щото требе да се бачка, а така се уморяваш;)

• Автор

Г-жо Филипова, аз много често не търся извинения, а се опитвам да си обяснявам причини, довеждащи до определени следствия.

Като не изключвам мен си от целата схема! В съзнателният ми живот до момента, съм си установил, че когато и да съм бил в комуникация с друг човек или група и аз допринасям за развитието на ситуацията.

Аз ще се пробвам!

"Простотията" възниква като описание на поведение(на човек или соц.група), при което се извършва(задълж. от субекта или групата като цяло) прекрачване на определени граници(трансгресия). Подразбира се, че "простотия" е производно от "граници", а в рамките на последното се съдържат "еталони", които представляват морално-ценностните принципи във възприетата в дадено общество система наречена "Обществен договор" или "Обществен морал".   

Съответно "простак" е определение за поведение на човек, който пракрачва границите, произтичащи от морално-ценностната система възприета като еталони в обществото. Последното е израз на културата. (а от множеството примери за нарушаване на тези принципи, които всеки може да наблюдава в съвременното ни общество, социолозите са извели твърдението, че още сме в "преход".... вероятно към бананова република)

От което следва, че "простак" и "некултурен човек" са синоними.

А проблемът с "образовани до степен професори", проявяващи "простащина" е свързан с това, което вече написах:

А "носенето" на просташкият елемент от всеки човек е израз на ирационалното желание за свобода от ограничения, което е признак за желание за "бягство от отговорност". Последното пък е свързано с умората и производното й - мързел. 

За тва старите хора са казали, че "Животът е страдание", щото требе да се бачка, а така се уморяваш;)

Така е, отговорът ти е изчерпателен и верен, но все пак трябва да има методи за борба с простащината и някаква алтернатива, освен да се отвърне с още по-голяма простащина и простотия. Безразличието дали е решение- май не.

на 1.06.2022 г. в 20:02, Веси Филипова написа:

Така е, отговорът ти е изчерпателен и верен, но все пак трябва да има методи за борба с простащината и някаква алтернатива, освен да се отвърне с още по-голяма простащина и простотия. Безразличието дали е решение- май не.

Написаното от Вас е пример за самовнушение, в което човек сам се вкарва. 

Изразява стесняване на мирогледа, поради фокусирането на някакъв личен акт от някакъв човек + желание да промените света.

И това всичко е продукт на вяра и надежда - "трябва да има и друг метод..за борба"?!?

1. Трябва...направо е задължително!...

2. И то ...за борба.

В нашия край имаме една много готина поговорка - "човек кво си направи сам и цело село не мож му направи". Обикновено се ползва, когато искаш да намекнеш на друг, че според теб е зациклил в некви нереалистични желания.

1.1. Има и други методи, но ... силното желание (независимо за какво) не оставя "свободно внимание", за да се видят алтернативи. 

2.1. "Борбата е безмилостно жестока" и винаги е свързана с битки. Няма битка, при която борещият се с нещо, да не проявява същите качества като на това, с което се бори.

П.п. и мнението ми и в този пост също не е верно...за всички ситуации. Няма рецепти за живеене, дето да стават за всеки. Но пък има доста хора, които искат да налагат техната рецепта.

преди 23 часа, kipen написа:

Но пък има доста хора, които искат да налагат техната рецепта.

Това много крайно нещо ми звучи !  Поясни как точно я налагат , според теб .

Нещо да не те малтретират психически с тези рецепки ? 

Аз що не съм забелязала досега някой да ме "третира " с такива диктаторски разпоредби ? 

И друго да уточним : Само ти ли Възприемаш движението от потоците инфо като крайно , малтретиращо психиката ти мнение ?

Сама по себе си една рецепка не би могла да те ангажира с агресивно въздействие !

Но нека да прочетем и твоето становище по въпроса.

Нещо неспокойна ми звучиш? 

И друго да уточнИМ: в овулация ли си или в менструация?

Аз не държа да се запознавам със становището ти, а ВИЕ, независимо кои сте, можеТЕ да предположите, евентуално, че нещата които съм написал може да "звучат" и по различен от Вашата интерпретация начин.

на 6.06.2022 г. в 17:49, _sirena_ написа:

Аз що не съм забелязала досега някой да ме "третира " с такива диктаторски разпоредби ?

Пътува си една м@йна с биимвйето и му звъни шефа:

- Компир, внимавай като караш към офиса, че съобщиха по новините за некъв дето кара в насрещното по магистралата!

- Не е един шефе, много повече са!

П.п. нали сичко опира до кой е по-гоуема м@йна, според теб. Да не земеш ся да ми къртиш пак за обяснения!

преди 2 часа, kipen написа:

И друго да уточнИМ: в овулация ли си или в менструация?

В Овулация съм.  Ако искаш мога да те Яхна и да те разходя из Вселената.

...........................................

Виж какъв перфектен "пас " ти подавам - да го изиграеш така , че да се почувстваш 

преди 2 часа, kipen написа:

по-гоуема м@йна

преди 1 час, _sirena_ написа:

Ако искаш

Ооо, ма ти си могла и по-смирено ...

Тогаз ще ти отговоря нормално:

преди 1 час, _sirena_ написа:

че да се почувстваш 

преди 4 часа, kipen написа:

по-гоуема м@йна

Манията за величие, производна на неутолимото желание да властваш(ако го изпуснеш от релси) не мога за кажа, че съм я "преборил", но отдавна я познавам. Не можеш да ме провокираш в тая насока!

преди 28 минути, kipen написа:

Манията за величие, производна на неутолимото желание да властваш(ако го изпуснеш от релси) не мога за кажа, че съм я "преборил", но отдавна я познавам. Не можеш да ме провокираш в тая насока!

Писна ми да Властвам ...това що не го отчете ? 

Не си изигра картите , а ти дадох коз .

Можеше да ме отхвърлиш , да се почувствам унизена примерно .

Ти пак се залепи за моята "Власт" .  

Така Дълбоко я скрих тази "власт " и ти пак я намери ... 

еееехххх ...

Моме, изпростяваш! Не признаваш личното ми пространство, а не го осъзнаваш. Трансгресираш, игнорирайки( или неразбирайки) кво съм написал.

П.п. нали сичко опира до кой е по-гоуема м@йна, според теб. Да не земеш ся да ми къртиш пак за обяснения!

преди 15 минути, _sirena_ написа:

Можеше да ме отхвърлиш , да се почувствам унизена примерно .

Ако искаш, изиграй още един етюд от цикъла "агресор-жертва" в опити да ме провокираш да се поддам и "да се възползвам от коз", дето си ми "подала", та да се набутам в твойто блато. 

От къде мислиш, че си позволявам да твърдя, че "борбата" е глупост?!?! Ми щото съм минавал от там, където си. Имам опитност и вече не ми е интересно(а и полезно).

Тия мании за величие са производни, компенсиращи, на дупката, дето се отваря от вихъра на "манталитета на жертва". Садо-мазото е описвано и приложено в криминалистичната практика от Теодор Райк. Вземи прочети малко.....

Пък, ако не ти допадат академични трудове, щото не са "дидактични", па прочети нещо и от по-неконвенционални източници.... примерно - потърси в гугъл чрез "манталитет на жертва"+"паралелна реалност".

Няма да ти отговоря на следващ пост в темата, споко!

преди 32 минути, kipen написа:

Моме, изпростяваш! Не признаваш личното ми пространство, а не го осъзнаваш. Трансгресираш, игнорирайки( или неразбирайки) кво съм написал.

Ако искаш, изиграй още един етюд от цикъла "агресор-жертва" в опити да ме провокираш да се поддам и "да се възползвам от коз", дето си ми "подала", та да се набутам в твойто блато. 

От къде мислиш, че си позволявам да твърдя, че "борбата" е глупост?!?! Ми щото съм минавал от там, където си. Имам опитност и вече не ми е интересно(а и полезно).

Тия мании за величие са производни, компенсиращи, на дупката, дето се отваря от вихъра на "манталитета на жертва". Садо-мазото е описвано и приложено в криминалистичната практика от Теодор Райк. Вземи прочети малко.....

Пък, ако не ти допадат академични трудове, щото не са "дидактични", па прочети нещо и от по-неконвенционални източници.... примерно - потърси в гугъл чрез "манталитет на жертва"+"паралелна реалност".

Няма да ти отговоря на следващ пост в темата, споко!

Изживя ли се ? 

Раздаде ми наставления , рецепки , ала-бала , определи психичното ми Състояние , некъв опит за унижение ...Екстра :biggrin:

Накрая и взе , че ми се и обиди и не иска да си играе със Сирена ...добре бе .. :biggrin:

Дерзай !   Баси този страх да не ти пилна амигдалката ...:D

Позволявам ти да ми отговориш и да ме насметеш , щото знам , че няма да можеш да спиш от нерви ..:weather2:

на 14.05.2022 г. в 2:39, Веси Филипова написа:

Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?

От две страници общуване, какво решихте? Победим ли е или не?

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

От две страници общуване, какво решихте? Победим ли е или не?

Отговор може да се намери в думите: "Човек, каквото сам си направи, друг не може да му го направи". Аз какво да му "побеждавам" на един самопрецакващ се човек. Нито мога да го накарам да осъзнае последствията от действията си и да разбере, защо те няма как в крайна сметка да рефлектират върху самия него. 

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Аз какво да му "побеждавам" на един самопрецакващ се човек.

Доколкото схващам смисъла на  темата, простакът с нещо ни вреди. Това ни въвлича в конфликт и има интерес да го победим. Това, че впоследствие той губи, не успокоява. Интересът е да няма дискомфорт тук и сега.

Класическата, вродена реакция е в алтернативата Бий се или Бягай. Перифразирано- Карай се или Игнорирай.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.