Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?

Featured Replies

:) 

Тръгнем ли да дефинираме какво е "простак", "простащина", с или без кавички, ще опрем какво е култура и културност?! 

Самите дефиниции ги има в тълковния речник, било то настолен (хартиен) или виртуален (дигитално електронен).

На някои ора явно им е интересно интерпретациите на понятията. 

Други пък им е интересно как да се бориш с простакът или простотията!? 

И за какво изобщо се налага да се преборваш?! Каква е целта?! Да покажеш, че не си ли?! Или да изтъкнеш колко културен си ти ли?! 

Културният човек подминава простакът. Той обръща внимание (защото го интересува културата на другия) на разбиранията на другите, а не интерпретацията на хора с различна от него култура. 

В действителност простак и простотия ги вълнуват само и единствено хората с халтура. Такива хора не притежават култура или им е ниска въпросната. 

Трудно се излиза от лоното на халтура. По-сгодно е да си в ложата на незнайно псевдо знание, защото, ако си знаеш какво е простак или простащина, то едва ли ще отделиш от времето си, за да видиш чуждата интерпретация на въпросните понятия. 

• Отговори 117
  • Прегледи 12,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Простака в повечето случаи е и глупав. Дори според Вас и всички наръчници и инструкции, Вие да сте победител, това действително може да е победа само в очите на околните с подходящо интелектуално ниво

• Мойра
    Мойра

"Простакът е кремък- корав и могъщ, Простакът е демон без лик, весдесъщ Акула на сухо, безкрил, а хвърчи. Удариш на кухо, простакът зв

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Моля за уточнения. Каква е тезата, която чухте вчера?- че е непобедим или може да бъде победен? И по- важното, какви са характеристиките на простака? Това уточнение е много важно, защото в книгат

Публикувани изображения

на 23.06.2022 г. в 9:01, Just a Stranger написа:

Когато на базата на малко данни се правят заключения те почти сигурно ще са изопачени. Виждаш един-два признака и бързо поставяш диагнозата.

Ей, самовлюбеник! Как всеки път за теб "базата данни", на която стъпвам при аргументирането ми, та и съм ти посочвал нееднократно, е "малка" и реши, че "бързо ти поставям диагнозата". Хем реши, самоопредели безцеремонно, че е "малка", хем пък и че е "диагноза"?!? 

Със сиренката да вземете да се гушнете като Катя и Здравко и да запеете песента на "ощипаните госпожички" ще е най-естетвено проявилата се песен от репертоара на сцената на дует "Тритон". Че нещо дуетите ти с идиоида и "асистентчето" не са със същия заряд.... там клоняха към дует "Химера".

Пейте си! То до там драпате несъзнавано да достигнете - до сцената.....както всеки "месианец". Язък Ви и на порива на "Детето". Ти - "звездният принц", тя- "вечната девойка", двамата - "войните на светлината"..... Банални постановки, дето са интересни само за изживяващи нон-стоп подобно.

И на двама Ви, ако сте с толко акъл, за колкото претендирате с неспирните ви некомпетентни критични анализи, щеше да Ви е ясно, че тая песен съм я пял и не ми е интересна вече, но просташки провокирате да Ви влизам в дует?!?

Темата е отворена не от мен, допринасям с това което мога. Пишете малко по същество, бре детенца!

Позволих си да прочета и малоумщините на "асистентчето" - за съжаление.....

преди 19 часа, Търсещ истини написа:
на 21.06.2022 г. в 17:19, kipen написа:

Аз ли да се върна да прегледам темата и да се самоцитирам как поне на три места съм дал дефиниции за простак и простотия?!?!?

на 22.06.2022 г. в 23:27, kipen написа:

Отново ще си повторя предложението, че е наложително да се започне от дефинициятя за "простак" и "простащина"

някой друг вижда ли противоречие?

Ами би било добре "противоречие" да не виждат други, ако държат да не се "изхвърлят" като сопол на магистрала. Като извадиш нещо от контекста му и го интерпретираш малоумно, усешащ ли се някак "велик"?!

Малоумнико, ти поне не си толкова необразован?!? Защо не се възползва от "разменянето ми на гласните", за да дадеш пример за когнитивен биас, оформен от нагласата ми, че си тъпанар и не можеш да не се изхвърлиш като сопол, сривайки иначе интелигентния образ, който подаваш от време на време?

Реши да ми потвърдиш правилността за мен си на решението ми да те банна?!? "Функционална неграмотност" излезна, че не че нямаш представа какво е, а че ползваш некоректно описателното му предназначение за интриги! Малоумник с малоумниците! Най-много се дразня на интелигентни, ама глупави хора.... ама такова е. И такива требе да има във свободен форум. 

преди 7 часа, dioib написа:

Тръгнем ли да дефинираме какво е "простак", "простащина", с или без кавички, ще опрем какво е култура и културност?!

Ми напиши какво е култура, тогаз! Кво препращаш към речници или пък към уикипедия, при положение, че и там не можеш да сортираш качествено инфото.

Толко ли е трудно да се сетиш, че от дефиницията на простак, особено след като написах, че синоним е "некултурен човек", излиза желанието да растеш и да се развиваш, но отпуснато извън културните граници?!?!?!

"Елементарният простак" или "елементарна форма на простотия", примерно, ще е как некой се научава да си облизва сополите, без да му дреме, че има и други хора около него.

Е за тва съм Ви баннал с "асистентчето"! Щото сте малоумници с високо самочувствие, разминаващо се с реално развитите ви умения и способности и контактът с вас(дори и четенето на глупостите Ви) е загуба на време. Нещо, което си потвърдих за пореден път! ...

Този Невротик няма ли кой да го изведе на "въздух " поне за 1 месец ?

То се задави в собственият си гняв и жлъч това същество .   Уродливата му Логорея   носи единствено досада сред нормално функциониращата психика на останалите потребители.

Форумът не е кабинет за безплатна психотерапия !

преди 1 час, _sirena_ написа:

Този Невротик

Ти забрави ли че той те обича... Може би забрави и колко много други диагнози и етикети си му поставяла... Духовно, разбира се - с 'едната истина, дето никога не лъжеш, само е твоята истина"... :)

Така са виртуалните фантазни играчки в духовните ( тук-там "розови") сапунки.

преди 2 часа, kipen написа:

Катя и Здравко

Ееее - ади стига и ти...

Колкото до "здравко" - не знаем, щото няма визуален мат'рял, но относно "фтичките от развалените часовници" вече има налице "селфи" бре. Именно заради туй може да се кажат две неща:

1, Инана (без банана) Сиренкова има толкова общо с Катя Ритонката, колкото е комар с майския бръмбар. Безхаберието, с което налитат при нея презентационните напъни е друга тема, но и в нея нереализираната "звезда" няма как да се сравни с "реализираната Катя". Още по-малко стои въпроса с разликата в гръдната обиколка, но това е вече тема за тия от "гепи.ме", при които кукулежката се играе на "кУрифей-ка" и "звиздъ". 

2, Имайки предвид сравнението между същите 2 формални образа, се набива в ролята на отговор следния въпрос - как ли ще изглежда "безбананкова" на годините, на които е сега Катя... ( 64 )

=========

Само послеслов - нещо не ти е на кеф и много личи... сега е чудесен момент да се погледнеш през написаното.

Ей, самовлюбеник! Как всеки път за теб "базата данни", на която стъпвам при аргументирането ми, та и съм ти посочвал нееднократно, е "малка" и реши, че "бързо ти поставям диагнозата". Хем реши, самоопредели безцеремонно, че е "малка", хем пък и че е "диагноза"?!? 

Виж си реакцията. То се вужда кой е самовлюбеник. А тези, които ме пизнават имат съвсем друго мненуие за мен. Това е критерий, а не опитите ти на базата на написаното тук, което често е в конфликт с разбиранията ти, да правиш заключения (и то непоискани). 

преди 8 минути, Just a Stranger написа:

А тези, които ме пизнават имат съвсем друго мненуие за мен.

А сигурен ли си че те "пизнават"... Щото мнение на някого, за някой си друг... е като в сапунените сериали. :)

Само да ти припомня, че самият ти си написа, че фантазният ти живот го криеш от социалното си ежедневие. Това си е естественост, защото основния ти живот е навътре сред фантазиите и филма ти. Затова - нещо си там, неформални или формализирани контакти - и после "айде в черупката" да си получиш преживяващата доза.

Питам отговарящо - на колко човека в социалното ти ежедневие си разкрил в пълнота вътрешния си фантазен филм...

Само в народната ти чалга думичката "пОзнавам" значи, че някой имал мнение за теб... Познавам (някого) идва от Познание - сещаш ли се или да поясня като за двойкаджия?

Малоумнико, ти поне не си толкова необразован?!? Защо не се възползва от "разменянето ми на гласните", за да дадеш пример за когнитивен биас, оформен от нагласата ми, че си тъпанар и не можеш да не се изхвърлиш като сопол, сривайки иначе интелигентния образ, който подаваш от време на време?

Доста ти спестявам, но и не ме интересува да те заливам с критика. Нагласата ти е определяща - това ми е ясно от самото начало на участието ти тук.

Аз сега да ти задам един въпрос. Толкова написа срещу войнствеността и я отричаше. Но така настойчиво я проявяваш когато някой дори и без лоши бамерения разклати твърде много позицията ти... Лъжеше ли? (За разлика от в темата за будизъм съм далеч по-конкретен). 

преди 1 минута, Just a Stranger написа:

без лоши бамерения

Това, само защото ти го декларираш ли? :) Или щото се подразбира от описанията на виртуалния филмов образ, който се напъва за изява?

преди 3 часа, kipen написа:

Ми напиши какво е култура, тогаз! Кво препращаш към речници или пък към уикипедия, при положение, че и там не можеш да сортираш качествено инфото.

Забавлявай се с интерпретаторите ... :) 

Култура – Уикипедия (wikipedia.org) 

Цитат

Култура (на латински: cultura, идващо от colo, colere и означаващо възпитание, образование, развитие, приспособяване)[1] е понятие с много нееднозначни дефиниции и поради тази многостранност и много пластовост се подлага трудно на единно определение

Не търси абсолют!!! 

Ако ли си против, то редактирай там де ... т.е. там води дебати и прочие що е простак ... :) 

Благодаря, че ме развесели, но бе очаквано от теб. :) 

:beer:

преди 1 час, _sirena_ написа:

Форумът не е кабинет за безплатна психотерапия !

Мен не ми пречи да ги лекувам безплатно. :) 

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Питам отговарящо - на колко човека в социалното ти ежедневие си разкрил в пълнота вътрешния си фантазен филм...

Няма значение. Защо трябва да ги занимавам с възгледите си? Точно това би било проповедничество. Но когато в тема тук напиша нещо по нея и придържайли се към целта за която е зададена, това си е съвсем на място. Елементарна разлика, която с кипен не можете/не искате да направите. 

преди 19 минути, _ramus_ написа:

Това, само защото ти го декларираш ли? :) Или щото се подразбира от описанията на виртуалния филмов образ, който се напъва за изява?

Ти помисли върху своята интерпрерация и как си нагласяш тълкуванията за да са ти удобни. Колко пъти да ти подсказвам, че фиксирайки се само върху другите, оставаш сляп за собствените ти слабости. 

преди 38 минути, Just a Stranger написа:

Колко пъти да ти подсказвам

вероятно защото си с добро сърце - пак от декларациите. :)  Друго си е да има такива благородни хора, които да напомнят духовните истини на останалите...

преди 38 минути, Just a Stranger написа:

Няма значение. Защо трябва да ги занимавам с възгледите си?

Но пък твърдиш че 'някакви хора те познавали и имали друго мнение за теб" :)

А излиза че някой си те "познава", но същия въобще си няма представа ти кой си... и че на живите хора им показваш едно формално и съвсем фалшиво лице на човек, който всъщност сред филма, пред героя си в огледалото се усеща "у дома си".

А сред виртуалния свят "аргумента за защо трябва да занимавам виртуалните образи с възгледите си' не стои... :) Може би - заради "мисията", която иначе сред 'живия свят" няма да те вземат насериозно... и ще огорчиш образа от духовното филмче. 

А чрез "тия ти две лица", от тия "два живота, през тия две различни вселени" - как въобще си сигурен кое всъщност ти е "истинското лице" и кое ти е маската му. И дали няма и "други лица"... скрити за някаква 'друга вселена" - дали виртуална, дали фантазна...

------------------

Понякога ми е трудно да си обясня как въобще пишеш някои глупости и бъркотии... с лекотата на невежия и безхаберника. И на всичкото това - претенцията за "духовност, възвишеност"... чрез която даже "деликатно и мъдро "подсказваш" на заблудените колко същите са "далеч от себе си"...

Само че фантазното ти лице може да се прави на духовно, но си е фейк. Много ти е нужно за да те представлява, но е просто виртуалната ти маска, даваща му възможност да се преживява през виртуала. Заради това толкова клавиши изщрака относно 'идеалите, и колко те са реални, защото имали последствия". А пък изцепката че "идеалите били в основата на разумния живот", просто изкърти глупомера и изразява колко може да изтрещи човек, като потъне сред фантазиите си...

на 18.06.2022 г. в 16:52, Търсещ истини написа:

Копи от petgrig

това с "пейста" се явява в ролята да обясни "що е това простак ли"?

Значи толкова плюнки в темата... но накрая в ролята на консолидиран образ е важно да се сложи личните изфучквания на някого, за нещо си...

Аааа - може би понеже някой си се бил потрудил да го напише, а друг - да го издири чрез гугъл. Пък някой си го е написал именно за да бъде открито в търсачката... и да го ползват конфекчиите като 'свой плакат".

Не че написаното е нещо особено - но пък съдържа елементите на "тая, дето НЕ е простакиня" и се изграе на посочваща и показваща. Апропо - съвсем в стила на участниците в темата... :)

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Ти забрави ли че той те обича...

Още като го мерна и цялата ми Енергия избухва в класически Садо - Мазо настроения .

Мога да го лекувам безпощадно цяла нощ с всички позволени и непозволени средства до Забрава .

Ала той не иска да ми стане съпруг ! Представяш ли си ? 

.....................................

Хайде сега изкудкудякай едно "кукуруку " монотонно и отегчено и се навеждай да си търсиш картонената коронка под масата.

Любимецът ти ще долети разрошен , ще потрепери в нервна криза и ще измяука едно "Потресаващо " и завесите ще паднат тежко под избухналите в смях зрители . 

на 24.06.2022 г. в 16:14, _ramus_ написа:
на 24.06.2022 г. в 15:33, _sirena_ написа:

Този Невротик

Ти забрави ли че той те обича... Може би забрави и колко много други диагнози и етикети си му поставяла

Все пак, още първия път като почна да ми поставя диагнози и да ме съветва се съгласих да ми ползва образа. На нея това й е нужно и като "яка м@йна" си го взима, та и моделира,  така че да й пасне на желанието за намиране на отдушник на напрежението. Пък и е от "дует" -  "избирателна памет и свободни интерпретации"...

Потресаващо! 😉

на 24.06.2022 г. в 17:18, _ramus_ написа:

Значи толкова плюнки в темата... но накрая в ролята на консолидиран образ е важно да се сложи личните изфучквания на някого, за нещо си...

Че то това е несъзнателно преследваната цел на всяка "жертва" - да намери мегдан където да се оплаче от некой или нещо, което я/го поттиска. 

Поведенческата динамика на модела е видна и по последните теми в раздела.

А най-странното ми е, че не се търси решение чрез опознаване, а си остава само несъзнаваното желание за "отдалечаване" от образа на "агресора"?!?.... И то с пасивно-агресивното насищане на пространството с "оплакваници", което отново "извиква" "агресора". Дори не го и съзнават повечето?!?!

Ами, че то така никога "жертвата" не би могла да излезне от цикъла на взаимоотношенията "жертва-агресор"?!? ...

П.п. видях ти констатацията - уцелил си с малко закъснение....личи, неизбежно е щото отразява....обмислях/м вече желанията си съобразно резултатите от анализа ми на условията във форума. 

преди 17 часа, kipen написа:

Все пак, още първия път като почна да ми поставя диагнози и да ме съветва се съгласих да ми ползва образа. На нея това й е нужно и като "яка м@йна" си го взима, та и моделира,  така че да й пасне на желанието за намиране на отдушник на напрежението. Пък и е от "дует" -  "избирателна памет и свободни интерпретации"...

Потресаващо! 😉

За да Създам Илюзия и Проекция , която да ми задоволява потребностите е Нужно да е споделено като желание и от двамата и да ми се Отдадеш Безрезервно .

Иначе няма как да ти ползвам образът за интимни нужди !  Такива едностранчиви илюзии не правя !   Не ми носят Нищо ! 

Празни са , ако ме разбираш .   Не фантазирай чак толкова налудничаво :D

Никога не съм крила , че харесвам излъчените ти мъжки хормони и затова се заигравам с Енергията ти ...Нооо до ТАМ ! 

За другото ми се дърпаш , а не можеш да ме предизвикаш чак толкова да те подгоня и да те направя Трофей ....

Не , че не мога ... :D   Ала със обвързани не се занимавам .  Дори и Виртуално !

Не Обичам да Деля !   Искам всяка ласка за себе си !  Искам да Обладавам даже Мислите !   Искам всеки телесен сок - Аз да Облизвам !

Нямам нищо против как ще нагласиш да изглежда "играта " между нас - направи я , както ти се иска да изглежда в очите на зрителите .

Изживей нуждата си .   Сирена и без това е уморена и вяла вече ... :D

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

Подновявам дискусията за простака. Неговата непобедимост и размножаване са загадка за мен- как простакът успява да се измъкне от всякакви неприятни ситуации и да излезе на централно място в повечето състезания, не говоря за спорт, а за житейски сблъсъци, в които като цяло простотията и простащината вземат връх. Някой ако е успял да се пребори с простак, нека ми даде съвет, как става това.

преди 1 час, Веси Филипова написа:

Някой ако е успял да се пребори с простак, нека ми даде съвет, как става това.

Наскоро се справих с един.

Принципа бе: Той да се откаже, т.е. бях по-простак от него. 

В действителност простакът действа на принципа: Интелигентният има задръжки, т.е. ще отстъпи, т.е. ще се огъне и ще се ядоса, възмути и прочие. 

На това, т.е. да си по-простак му викам аз лично = Да можеш да "излъчваш студена гняв" без да се ядосваш

Трудно ми е да го опиша, особено на наивен човек ... 

п.п. Целта на простакът е да те ядоса. т.е. простакът в днешно време е интелигентен. ;) 

Не подценявайте интелекта на простака!!! 

Ползвайте неща които той мисли, че му е сила. 

Принципно към простакът трябва да подхождаш със слова които са вулгарни, но да не може да ви репликира след това, защото се чуди защо сте ги употребили не на място. 

преди 1 час, Веси Филипова написа:

Подновявам дискусията за простака. Неговата непобедимост и размножаване са загадка за мен- как простакът успява да се измъкне от всякакви неприятни ситуации и да излезе на централно място в повечето състезания, не говоря за спорт, а за житейски сблъсъци, в които като цяло простотията и простащината вземат връх. Някой ако е успял да се пребори с простак, нека ми даде съвет, как става това.

Разбери какво иска въпросният и не му го давай. Другото е да го приемеш като даденост. Всяко действие предизвиква противодейстяие от някого толкова по-голямо, колкото по-силни са вложените желание и сила. Ако не е той, ще е друг. Разумност и логика, няма смиоъл да търсиш, нито да показваш или доказваш неадекватността на простака. Нито пък своята правота. Който може ще те разбере. И не толкова който може, а с който сте "на една вълна". Другите обикновено първосигнално ще се съгласят или не с твб, в зависимост от вече установените си възгледи. Хората в дейстяителност се променят изключително бавно и трудно. Дори и когато не изглежда така. Та и в простаците едва ли ще промениш нещо. Ако "победа" е да ги накараш да променят поведението и реакциите си - няма голям шанс. Но можеш да промениш начина по който ти ги приемаш и да се концентрираш върху своите си цели. Не им давай каквото търсят, защото те си следват собствените цели и това, което на тях им носи удовлетворение. И докато го получават и ще досаждат, и ще пречат, и ще си продължават, каквото там правят. 

преди 19 минути, Just a Stranger написа:

Разбери какво иска въпросният и не му го давай.

Напротив = Дай му буквално каквото иска, т.е. той не владее словото и ... :) -> Получава се весело ... :) = Особено като не владее и български ... :) 

Примерно:

Той иска пу ... и му даваш 

311773407_2380006845500506_105691336660615854_n.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.