Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен?

Featured Replies

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Доколкото схващам смисъла на  темата, простакът с нещо ни вреди. Това ни въвлича в конфликт и има интерес да го победим. Това, че впоследствие той губи, не успокоява. Интересът е да няма дискомфорт тук и сега.

Класическата, вродена реакция е в алтернативата Бий се или Бягай. Перифразирано- Карай се или Игнорирай.

Аз бих перефразирал: отстоявай своето, т.е. целите си или се откажи. Този простак, който евентуално ти пречи, няма какво да му побеждаваш. Победата виждам в това да реализираш своята разумна воля по-един разумен начин. Или поне да опиташ и ако няма подхидящи условия в настоящето да изчакаш такива я бъдеще. Получават се малко общи приказки, би ние и не коментираме конкретна ситуация. 

Ако погледнем от друг ъгъл, простакът дали ще спечели или загуби, това, което ще получи като опит и осъзнатост на изживяването, ще е ограничено до нивото на интелекта му. Разумният човек ще извлече опит, умения, знания, а и ще запази високо настроение, дори и в тежка ситуация или привиден неуспех. Последното изисква осъзнаване, че е безмислено човек да пада духом, каквито и да са обстоятелствата. То наистина е рядко срещано, но тук го споменавам като идеал, който е добре човек да опита да следва. 

• Отговори 117
  • Прегледи 12,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Простака в повечето случаи е и глупав. Дори според Вас и всички наръчници и инструкции, Вие да сте победител, това действително може да е победа само в очите на околните с подходящо интелектуално ниво

• Мойра
    Мойра

"Простакът е кремък- корав и могъщ, Простакът е демон без лик, весдесъщ Акула на сухо, безкрил, а хвърчи. Удариш на кухо, простакът зв

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Моля за уточнения. Каква е тезата, която чухте вчера?- че е непобедим или може да бъде победен? И по- важното, какви са характеристиките на простака? Това уточнение е много важно, защото в книгат

Публикувани изображения

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Победата виждам в това да реализираш своята разумна воля по-един разумен начин.

Т.е. като игнорираш простащината. Кучетата си лаят, керванът си върви.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Ако погледнем от друг ъгъл, простакът дали ще спечели или загуби, това, което ще получи като опит и осъзнатост на изживяването, ще е ограничено до нивото на интелекта му.

Поставяш въпроса за печалба/загуба. Простакът печели от това, че избутва, налага се. Тук, в темата, си гали самолюбието, че има повече коментари, но в живота може да пререди, да не плати, да вземе незаслужено. "Чрез нахалство към прогрес", а това си е чиста печалба. При това материална, а не изживявания и поуки- ненужни за простака. Можем да се правим, че материалното е низко, но е удобно в живота. :) 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Можем да се правим, че материалното е низко, но е удобно в живота.

И за какво е удобно?! 

Един простак не знае какво да прави с материалното. Той знае само да го изконсумира. 

Остави простакът "гладен" и той сам ще се победи. 

Тук не говорим да се бориш или игнорираш. Просто не му давай. Давай на културния човек. 

Виж кой дава на простака и ще разбереш кой е за простащината. Та, по своята същност простака не е виновен, т.е. не пречи, а този който "храни" простака е отговорен за разрастването на простащината. Определено последният не е простак. В повечето случаи има налагане на една култура над друга ползвайки простака като средство за трансформация на една ценностна система в друга с по-нисша морална стойност.  

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Поставяш въпроса за печалба/загуба. Простакът печели от това, че избутва, налага се. 

Да, за него е важно усещането, че оказва влияние върху другите; че е някакъя фактор определящ действията им. Няма значение, че влиянието е нвгативно. Важното е да го има. А аз поддържам позицията, че той ще спре едва когато му бъде показано, че независимо от упорството и настойчивостра му, действията му не предизвикват желания от него ефект. А как ще стане това, е въпрос на съобразителност и воля. Понякога може да не е никак лесно. А вероятно ще има и случаи при които да се наложи да се действа крайно и просто да наложим волята си отнемайки възможността на простака да прояви своята. В този случай обаче освен, че трябва да не се нарушава закона, (а границата може да се окаже трудна за различаване) , то и попучавайки нова възможнист простакът отново ще прояви себе си. За да има промяна трябва да има осъзнаване на несъстоятелността на извършваното. Рестрикциите  ограничават (и това може да се окаже необходими) , но не водят до споменатото осъзнаване. 

преди 1 час, Just a Stranger написа:

поддържам позицията, че той ще спре едва когато му бъде показано, че независимо от упорството и настойчивостра му, действията му не предизвикват желания от него ефект

Ще опитам да разширя погледа. "Победа" в теория на игрите не е непременно "загуба" на другия. Прим. ако на един футболен отбор му трябва една точка, то и равенството е победа. Взаимодействието с простака е игра с всички рискове. Не всеки, който се бие с Голиат е Давид. Така че по- добре е да се съхраняват отношенията, да има диалог, при който се търсят взаимно изгодните позиции.

Примерно на опашката простакът предрежда. Да го попитаме защо го прави, да изразим недоволство, да подчертаем, че няма никакви предимства да изпреварва. Ако той прекъсва комуникацията, то действията са продължение на думите. Сгъстяваме опашката, търсим съдействие на отговорно лице или нещо друго...
Или извършващ някаква услуга и искащ висока цена. Комуникираме, а ако не се сближават цените, търсим помощ от близки или полиция. 

Доколкото и простакът е човек, при това успешен понякога именно с простащината си, с него се отнасяме човешки, без да подценяваме способностите му и вероятната враждебност. 

преди 6 часа, Just a Stranger написа:
преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Доколкото схващам смисъла на  темата, простакът с нещо ни вреди. Това ни въвлича в конфликт и има интерес да го победим. Това, че впоследствие той губи, не успокоява. Интересът е да няма дискомфорт тук и сега.

Класическата, вродена реакция е в алтернативата Бий се или Бягай. Перифразирано- Карай се или Игнорирай.

Аз бих перефразирал: отстоявай своето, т.е. целите си или се откажи. Този простак, който евентуално ти пречи, няма какво да му побеждаваш.

Добре, де?!? Като гледам не само ти си писал, ами и двама дето съм си баннал заради простотията им (преминаването на граници, които съм възприел за меродавни, поне за мен)

Вече съм спокоен, че "асистентчето" не съм го баннал неоснователно. "Простакът с нищо не вреди" и "това ни въвлича в конфликт"?!??!?!? Е кой е простакът всъщност?!?

А ти пък парафразираш, че човек трябва да си отстоява своето, самопоставените си цели. Ок, ама при (характерното за теб) хипотетизиране, че некъв си "простак пречи" за постигането на твоите цели, то кой определи, че твоите цели са "вся и все"?!? 

....никакъв момент на самокритичност не прозира в постовете Ви....

Една мома взе да ми търси сметка защо съм си помислил това дето тя е решила, че съм си помислил. Вие пък не спирате с малоумните си генерализации....  и при това в тема, в която се коментира "простак", и то в раздел "психология"?!? 

Егаси пародията?!?

преди 14 минути, kipen написа:
преди 6 часа, Just a Stranger написа:
преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Доколкото схващам смисъла на  темата, простакът с нещо ни вреди. 

.

Покажи още  

Вече съм спокоен, че "асистентчето" не съм го баннал неоснователно. "Простъкът с нищо не вреди"

Да се цитира "с нещо ни вреди" като "с нищо не вреди"...това се нарича "функционална неграмотност" или простотия, не е простащина. :) 

преди 1 час, kipen написа:

Е кой е простакът всъщност?!?

Ами ти бе , Ти си простака !  :D

Кой бил "простака " пита ?!  Че ти си си Натурален простак , който е в непрекъснато Противоречие и конфликт с Образът , който иска да подаде на Света Навън ! 

Баси тези комплекси , Осъзнай ги вече бре , докога да те чакам ? 

Това Свръх- Аз , което си развил е плодът на комплексите ти. 

Натурален простак си далеч по-привлекателен ,  отколкото нарцис с болна амбиция да се налага над "посредствеността " с некви "академични натрупвания и книжки и авторитетчета " , които си прочел и набълбукал .

Нещо Твое имаш ли ти ? 

Ами като нямаш къде си тръгнал ?    Ти това първо Осъзнай !

Създай нещо , после се пъчи , ако искаш , поне да имаш Натуралната Сила в себе си и да я Излъчиш Справедливо.

Искало папагалчето всеки да се "навежда " и да се самокритикува , за да му е добре на очичките на нашето комплесарче ! 

Е  , Ееее , ЕЕЕеееее..

Не става така , моето момче ! 

Ти , ако си Силен , както ти се иска да се Изживееш - Изобщо няма да обръщаш Внимание на това кой как се Изживява и какви рецепки "пробутва " !    Изобщо Фокусът ти няма да се спира там ! 

Инфантилността и Неврозата ти Изпъкват във всичките чаршафи , които сглобяваш , за да си докараш "Преживяването " на "строен интелект " , уж здраво стъпил на основата си. 

Е дааа , ама не !   Недостатъците ти са развили  Сетивата ти и това те е мотивирало да търсиш излаз в книжките и да създаваш Проекции , които да представяш по форуми , за да се Облекчаваш ! 

Твоят "Филм " винаги стои в сянка !   Там никой не бива да бърка и да анализира !  

Щото кипенчо не дава ! Ще му се Разрошат чувствата и емоциите и ще го боли ! 

Иначе той "опитвал бе " да се пребори с тва и онова , да го надкрачвал , да го Преодолявал ..

За сега без НикакЪВ  Успех ! Обаче аз продължавам да Вярвам в неговите способности !  

Един ден ще се събуди и ще Усети в себе си Джедайската Сила !  

Тогава ще разбере , че вече не му пука кой как се Изживява , кой в какъв филм е и защо е там ...Защото ще Знае ! 

Ще знае , че това си е Стандартен Механизъм и , че няма човек без Филми и Илюзия ! И че всеки си е в Неговата Илюзия и там се Развива , според капацитета и Възможностите си ! 

И че целият Свят НЕПОЗНАТ , който кипенчо търси да открие в мемоарите на разни "авторитети " и които подава като аргумент за писанията си е просто също една ИЛЮЗИЯ ! 

Всичко е ИЛЮЗИЯ , но това се разбира Накрая на ФИЛМА ! 

Няма Нужда Никой да влиза във Филма на другият  , за да се опитва да му разруши Илюзията .

Защото Илюзията е ПЕРСОНАЛНА и корекцията се постига Единствено , чрез Създателят й , собственикът й !

А това от своя страна се постига по Естествен и Натурален Изминат път и опит .

Никой няма право да Съди и Осъжда филмите на другите ! Щом са в този Филм - Значи там трябва да са ! 

Социалният КОЛОВОЗ Е РАМКА !  Нищо Повече !  За да Пораснеш е Нужно да излезеш от тази рамка и да повярваш в себе си и собствените си Възможности.

Когато човек го направи идват ей такива като кипенчо и рамосчо да им пилят на главите , че няма друг свят освен онзи , "Аргументиран от науката " !  Няма други авторитети , освен онези , които те са чели ! 

Няма друга Истина , освен онази , която те са приели за вярна и достоверна ! 

Който изглежда различен от сивите образи в главите им е Фантазьор , циркаджия , маймунка , бебе в пашкула си и неграмотник .

Отделно от това и религиозен фанатик , щото налиии не се вързва в техните семпли представи и картинки.

Е , дааа , ама не . 

Затова си бъди простак и си дай естествената форма на света. Натурализма винаги възбужда по-яка Атракция.

Аз съм простачка в твоите очи и нямам проблем с това , нали виждаш :D

И ти обръщам внимание понеже подушвам мъжките ти хормони !  Виж колко съм натурална ...Откровена ..

Нямам страх и предубеденост . Натурална и Чиста !

Ама много важно кой как щял да ме погледне .   И не , не стъпвам в личното ти пространство ! 

Няма да те взема от половинката ти .   Само леко прелитам около теб и оставям Аромата си ..

Знам , че ще го подушиш ... знам , че ще го Отхвърлиш ....Знам , че ще се усмихнеш , въпреки емоциите , които пораждам с маниерът си ..

Ти си един интелигентен простак ! :D

преди 15 часа, kipen написа:

....  и при това в тема, в която се коментира "простак", и то в раздел "психология"?!? 

Други пък коментират в раздел "религии" що за мания е това вярващ човек!? 

...

По-интересен казус от това как да победиш простакът е какво провокира някой да бъде вулгарен?!

И нека не разделяме вербалното от невербалното, защото в много случаи вербалното може да прикрие простакът, а така също невербалното да не показва културното.  

Мнозина бъркат социология с психология. Психологията не е приложима към обикновените прости хорица. Почнеш ли да я ползваш -> Ще чуеш вулгарни думи по твой адрес, това обаче не ги прави простаци!!! 

Дали простащината е само с вербален вектор?! Когато се отнасяш с уважение (култура) към някой, то от другата страна дали ще се отнесат с простащина или културно ще те провокират да махнеш вербалната си "маска"? 

на 10.06.2022 г. в 19:06, JKirilov написа:

Въй, въй, въй...

Уауууууу...

Нали?!!! 

Заслужи си аплодисментите!

Не е сирена, ни е инана, ами е Наталия. Хем Симеонова, хем Кобилкина! ... бе направо - Венета Райкова+Стойчо Керев (искрено и лично, а и мистично)...

Та и повелително и настойнически и главна роля ми отреди, без право на редакция на репликите. Не бива да съм й съпруг...

Потресаващо!

преди 1 минута, kipen написа:

Потресаващо!

Същински ИНТЕЛИГЕНТЕН  простак !  :biggrin:

на 11.06.2022 г. в 6:51, dioib написа:
на 10.06.2022 г. в 14:53, kipen написа:

....  и при това в тема, в която се коментира "простак", и то в раздел "психология"?!? 

Други пък коментират в раздел "религии" що за мания е това вярващ човек!? 

Защо ме цитираш? При положение, че съм те помолил (с оглед на възрастта ти)  да не го правиш? Особено, когато и пишеш глупости след това.

Едно е някой да коментира маниакалното залитане в религиозност, друго е да го интерпретираш интригантски, че някой коментира, че вярващ човек било мания!!!

Как па все религиозно ориентираните драпате, че некой е простак понеже не се съобразява с вярата ви?!? 

Та и нюейъджърката дето знае кво става след смъртта, и тя в тема за простащината, в раздел психология, си декламира заучените трактати на нюейдж-уникорно-вселенското движение, без да осъзнава каква простотия е това. 

Вярващите ги разбирате всички науки, та и оценки им давате, та и "ползвате психология" наместо социология, ти дъ видиш.

Дънинг и Крюгер как така са си позволили да го опишат тоя феномен, простаците им с простаци. Та и некои изпростяваме, щото сме ги приели за авторитети. 

Добре, че е свободен форума, та да може всеки да си разиграва театър, докато гледа реклами. Без да се съобразява с некви елементарни културни еталони. (Последното е кратка дефиниция на "простащина", ама кой го е еня кво точно е "простак", след като може да си го лепи като нарицателно върху който се реши)

преди 11 часа, kipen написа:

Защо ме цитираш? При положение, че съм те помолил (с оглед на възрастта ти)  да не го правиш? Особено, когато и пишеш глупости след това.

Едно е някой да коментира маниакалното залитане в религиозност, друго е да го интерпретираш интригантски, че някой коментира, че вярващ човек било мания!!!

Не те цитирам, а коментирам поста ти. -> Или какво, двоен стандарт ли въвеждаш?! 

Сред религиозните (вярващите) има хора с мании, но интригата я прави друг. Начина по който ги третирате не ми харесва и в случая "Вие" и "вие" правите интригите (водите си ролевите игри). -> Не ми пречите. Набавям си необходимата информация.

Ползвайте функция "игнор"!!! 

Мда ... влизаш в "обяснителен режим" и считаш, че аргументите ти са силни. :) Съобразявал се с възрастта ми ... :) Та защо смяташ, че съм на възраст?! :) 

Кратко: Молбата ти е отхвърлена!!! :) -> На ход си ти!!! :) Не ме карай да те считам за хлапе! :)   

преди 20 часа, kipen написа:

Потресаващо!

що въобще й реагираш на кукувичката, след като емоционалния й часовник й е спрял някъде в нейната 12 годишнина?

Така е и със сливенският народен академик, дето по ранните зори е махмурлия и не си спомня какви ги е дрънкал , на поредната редовна чашка сливова няколко часа преди това...

Защо въобще се занимаваш с народните чалгари, дето единствения им напън е да се изхождат някак си, докато си търсят начин да се оглеждат през монитора. Така те ползват за нужните им рефлексии и техният собствени филм.

Има един характерен оправдателен вопъл, който всеки невеж чалгар превръща в химн. Версиите са колкото са чалгарите, но смисълът е един. Ето една версия...:

на 10.06.2022 г. в 16:49, _sirena_ написа:

некви "академични натрупвания и книжки и авторитетчета " , които си прочел и набълбукал .

Сещаш ли се колко заемки и клишета са налице в цялата й тирада, вкл и думичката "набълбукал"... :) Разбира се - необразованите вярват че няма проблем да са гении, дето са важни, нужни и значими и без некво си образование... Пък и с клипчета и малоумничения по нета всеки вече е "свободен гениал"... 

Тя се изживява на 'поетеса' и реди фантазиите си за "единствения", а според нея е на 35 г. Видя ли й селфито в другата тема... - фантазията е нейният заместител на "вибратор" и няма чудо на света, според което тя да изостави удобството на вкопчения си филм.

Заради това са и защитните пледоарии относно "оставете всеки да си има негова си утроба", като че ли някой го интересува чуждата,или пък, че щом некой ембрион се усети застрашен и... недейте ми рушете света, щото ме друса шубето.

преди 6 часа, _ramus_ написа:
на 12.06.2022 г. в 15:17, kipen написа:

Потресаващо!

що въобще й реагираш на кукувичката, след като емоционалния й часовник й е спрял някъде в нейната 12 годишнина?

Така е и със сливенският народен академик, дето по ранните зори е махмурлия и не си спомня какви ги е дрънкал , на поредната редовна чашка сливова няколко часа преди това...

Реагирам на написаното от нея!

На този, както се изразява тя - "чаршаф", в който си е изписала почти цялата несъзнавана динамика, която може да възпроизведе една жена с неизживян "комплекс на Електра", на фона на притискащата социална действителност, чийто ефект неглижира, че е "притискащ". Но пък "битката с притискащите фактори на средата" я проектира навън в рационализираната форма, че "некви си авторитети" не заслужават уважение, еле пък науки. А пък от "притискането" в действителността, напорът е освободен в енергиен поток, захранил и "оживил" огромното пространство на фантазният балон на въображаемият свят, който си е сглобила като убежище за сакралното й, детската й форма на идентичност.  

Потресаващо (хем изумително, хем отвратително, хем интересно) ми е, защото е прекрасен пример, от който прочитам надълго-нашироко описана психодинамиката при "задържаният във времето" процес на личностен растеж и развитие.

За разлика от "едиповия комплекс", при "комплекса на Електра" динамиката, макар и идентична на високо абстрактно ниво, минава с други символи, "отражението" е пречупено през контрасексуални образи.

Несъзнаваното, "То"-то, инстинктивната му форма изплува, се изразява чрез конфликта с архетипния образ на трансперсоналния "Божествен Баща"(чиито женски архетипен аспект е "Великата Майка"), който е недостижим, щото е идеален, а не материален. Просто го няма, щото не може "вечната девойка" да го срещне в действителността, но пък е постоянно с неговото отражение в бляновете си... те тамън там, където необозпокоявано си битува и високата самооценка, щото единственото съществуващо реално в този солипсистичен свят от блянове е този, който сам си дава оценката. То за това "боли" при растежа и развитието, щото трябва сам да си поставяш ограничения, като отхвърляш след съпоставка с действителността една по една нереалистично високите си самооценки, та и за това доста хора изпадат "по пътя" и регресират до инфантилните нива, при които се чувстват "защитени", "компетентни" и "всеприети" от висшестоящия образ - конкретно при комплекса на Електра - архетипът "Божественият Баща", с който пък при неинтегрираната му форма се идентифицира несъзнателно самата "девойка".

А на подобен етап от развитието, при който е времето да се надживеят комплексите на детството (Едиповия и на Електра), в психичното ни наследство, в този "колективно несъзнаван" "резервоар" си има унаследен и инструмент в помощ на преодоляването на предизвикателството. Това са отиграването на двата мита, който са всъщност един, но в различни контексти - Митът за отцеубийството и Митът за героя.

Докато момичето, захранващо със собствената си псих.енергия и "окрилено" от архетипа на "Детето", "Пуера" (в момичешката психика е като "вечната девойка",puella aeterna-та, а в момчешката - "Малкият принц", puer aeternus-a) се изправя пред предизвикателството да "се пребори" вече не само с авторитета на физиологичната й майка, което е било момичешкото отиграване на Митът за героя, ами се налага да "се пребори" и с авторитетът на физиологичния й баща - да разиграе Митът за отцеубийството, другата форма на Митът за героя.

Апропо, при момчето след отиграването на Митът за отцеубийството(което е започнало още от конкурирането с баща му за вниманието на майката) се налага в следващ във времето момент да отиграе и Митът за героя (самостоятелният мъж, независим от платоничната любов на майката и узрял да бъде сам по-себе си баща)

Така или иначе, "разликите" при отиграването на митовете за израстването на комплексите на детството са само формални. Но пък качествените разлики се засичат, когато тази радикална стъпка към "порастването" не е направена. Развитието на личността е "застинало" на прага на встъпването в животът на възрастен и епизодите с регресия към инфантилните нива от спорадични - вече са ежедневие. Архетипът на "Бащата/Майката" е неинтегриран и индивидуацията си е в начални нива.

В подобна ситуация при индивидите, това което "изплува" като поведенчески модели е една неспокойност, висока и неоправдана тревожност, съпътствана със стремеж за "битки" или "самобичуване", продиктувани съответно от инстинктивните реакции "Бий се/Отстъпи".   ....Конкретно в "произведението" на сиренчето има доста показателни моменти за вътрешната й динамика, отразяващи неинтегрираността и несъзнаваната й идентификация с(Азът е асимилиран от) архетипа на "Божествения Баща" и характерните в тази ситуация "вихри" - то не са отричания, проектиране навън, преноси между образи, мания за величие в двата й аспекта - владетелка (повелителка) / покорена(унизена), която винаги се съпровожда с желание за надмощие/унизяване, садо-мазо наклонности, идентифициране с "жертвата/агресора"...

И тука визирам възрастовият период след младостта, което съответства на 19-21 та до 35г. (а на днешно време често и до над 40)  

А това, което е интересно във връзка с темата, хронологично погледнато, е че тези ситуации често съвпадат по време с периодът, в който образоването би трябвало, при оптимално развитие, да е достигнало до ниво поне специалист в дадена област или още по-добре - в области от социалния живот. Съответно нивата на компетентност, или липсата на такава, са определящи и за "задълбочаването" на проблемите по интегрирането на архетипите "Божествен Баща"/"Великата Майка". Или иначе казано - да успеят да оживят образите на "бащата/майката", близки до идеално възприетите като еталон в обществото, които не се конфронтират с идеалният образ на "Възрастен", а са негов атрибут.

В точно тази проблематика по "съзряването", поне по мои наблюдения, липсата на постигната висока компетентност в поне една област от социално икономическия живот, е определяща за нивата на "съзряване" или степените на развитието на личността. Не за друго, а защото съобразно нивата но компетентност (но не винаги, особено при шуро-баджанашки системи на управление) често се стига и до делегирането на управленски отговорности. А при работата с екипи от хора, "натискът" на средата е такъв, че има доста ползотворна въздействие върху работата по интегрирането(различаването, осмислянето, разбирането и осъзнаването) на  архетипите "Божествен Баща"/"Великата Майка", съответно - образите на "бащата/майката". Не за друго, а щото характерното за динамиката по интегрирането на "бащата/майката" във вътрешният свят, но трудно за различавене Самосъжаление, не му остава много-много възможност да избива безкритично в поведението в соц.среда (не визирам случаи, при които работата на екипът се проваля поради недораслост на натовареният с управляването му)

Именно след усетът за недостатъчна компетентност, възникващ след съпоставка с по-компетентен по даден въпрос, се получава тригериране, задействащо неотработените вътрешни конфликти по интегритета на личността и се задействат инстинктивните реакции. Защото това поражда страх, свързан с оцеляването на его-образът с високата самооценка. 

Това пък от своя страна, в зависимост от формирания характер и темперамент(защото личността не е зряла и се регресира до елементарно заученото) води до проявата на ниско културни модели на поведение спрямо възприетите и доказалите се като отправни културни еталони. Конкретно изброени антиподни характеристики на моделите на поведение - "Отричане, а не Разбиране", "Свеждане до личните, а не принципните позиции", "Обвинения, а не причини" и т.н.

И вече основният проблем, който касае възникването на споровете и който не зависи от това доколко индивидите въвлечени в споровете са интегрирали образите на "бащата/майката", защото е поставен на надличностно ниво в обществото. Състои се в това, че не е ясна същността на споровете и ясната формулировка на тезите. Доказано е, че спорове между вярващи и учени са малоумие, но опитите за решаването им продължават, главно от страна на вярващите. Спорове между религиозни последователи на различни религии също. Между компетентни и некомпетентни също. и т.н. ...все ситуации, в който представители на едно група с изградени убеждения по едно формална система влиза в нерешим спор(неизбежен конфликт) с представители на друга група, чиято представителна форма на убеждения е изградена по друга формална система.

А конкретно в темата, това което отразява също възклицанието ми, че е потресаваща емоцията, която изпитвам докато четях "чаршафа" на сиренката и малоумията на идиода. Вижда се, че си напират да спорят и си намират противници в лицето на критикувалите ги....и си го търсят с елементарни, инфантилни провокации, дето да сведат комуникацията до некво лично ниво или по-зле - до нивата на селска кръчма, дето сички са пиянки и нема значение кво се коментира, важното е да се включиш с неква глупост и да се посмеете. А така само се свежда като цяло нивото на темата до посредствено, което е прекрачване на границата на еталона за качество на обществените дискусии?!?  А пък на два пъти написах какво е "простак" и "простащина/простотия" и че значението им се изразява в "преминаването на граници".  Ами потресаващо е как и да не иска човек, по-адекватни примери за простотия не може да намери в темата за простотията.

На теб поне, да се опитам да си изложа вижданията и аргументите с очакване за вникване и разбиране - е логично според наблюденията ми. Но нямаше нужда да уточнявам, че не реагирам на тях, ами на малоумието дето залива напоследък форума, с надеждата, че може пък и нещо да се промени. 

преди 1 час, kipen написа:

Реагирам на написаното от нея!

На този, както се изразява тя - "чаршаф", в който си е изписала почти цялата несъзнавана динамика, която може да възпроизведе една жена с неизживян "комплекс на Електра", на фона на притискащата социална действителност, чийто ефект неглижира, че е "притискащ". Но пък "битката с притискащите фактори на средата" я проектира навън в рационализираната форма, че "некви си авторитети" не заслужават уважение, еле пък науки. А пък от "притискането" в действителността, напорът е освободен в енергиен поток, захранил и "оживил" огромното пространство на фантазният балон на въображаемият свят, който си е сглобила като убежище за сакралното й, детската й форма на идентичност.  

Потресаващо (хем изумително, хем отвратително, хем интересно) ми е, защото е прекрасен пример, от който прочитам надълго-нашироко описана психодинамиката при "задържаният във времето" процес на личностен растеж и развитие.

За разлика от "едиповия комплекс", при "комплекса на Електра" динамиката, макар и идентична на високо абстрактно ниво, минава с други символи, "отражението" е пречупено през контрасексуални образи.

Несъзнаваното, "То"-то, инстинктивната му форма изплува, се изразява чрез конфликта с архетипния образ на трансперсоналния "Божествен Баща"(чиито женски архетипен аспект е "Великата Майка"), който е недостижим, щото е идеален, а не материален. Просто го няма, щото не може "вечната девойка" да го срещне в действителността, но пък е постоянно с неговото отражение в бляновете си... те тамън там, където необозпокоявано си битува и високата самооценка, щото единственото съществуващо реално в този солипсистичен свят от блянове е този, който сам си дава оценката. То за това "боли" при растежа и развитието, щото трябва сам да си поставяш ограничения, като отхвърляш след съпоставка с действителността една по една нереалистично високите си самооценки, та и за това доста хора изпадат "по пътя" и регресират до инфантилните нива, при които се чувстват "защитени", "компетентни" и "всеприети" от висшестоящия образ - конкретно при комплекса на Електра - архетипът "Божественият Баща", с който пък при неинтегрираната му форма се идентифицира несъзнателно самата "девойка".

А на подобен етап от развитието, при който е времето да се надживеят комплексите на детството (Едиповия и на Електра), в психичното ни наследство, в този "колективно несъзнаван" "резервоар" си има унаследен и инструмент в помощ на преодоляването на предизвикателството. Това са отиграването на двата мита, който са всъщност един, но в различни контексти - Митът за отцеубийството и Митът за героя.

Докато момичето, захранващо със собствената си псих.енергия и "окрилено" от архетипа на "Детето", "Пуера" (в момичешката психика е като "вечната девойка",puella aeterna-та, а в момчешката - "Малкият принц", puer aeternus-a) се изправя пред предизвикателството да "се пребори" вече не само с авторитета на физиологичната й майка, което е било момичешкото отиграване на Митът за героя, ами се налага да "се пребори" и с авторитетът на физиологичния й баща - да разиграе Митът за отцеубийството, другата форма на Митът за героя.

Апропо, при момчето след отиграването на Митът за отцеубийството(което е започнало още от конкурирането с баща му за вниманието на майката) се налага в следващ във времето момент да отиграе и Митът за героя (самостоятелният мъж, независим от платоничната любов на майката и узрял да бъде сам по-себе си баща)

Така или иначе, "разликите" при отиграването на митовете за израстването на комплексите на детството са само формални. Но пък качествените разлики се засичат, когато тази радикална стъпка към "порастването" не е направена. Развитието на личността е "застинало" на прага на встъпването в животът на възрастен и епизодите с регресия към инфантилните нива от спорадични - вече са ежедневие. Архетипът на "Бащата/Майката" е неинтегриран и индивидуацията си е в начални нива.

В подобна ситуация при индивидите, това което "изплува" като поведенчески модели е една неспокойност, висока и неоправдана тревожност, съпътствана със стремеж за "битки" или "самобичуване", продиктувани съответно от инстинктивните реакции "Бий се/Отстъпи".   ....Конкретно в "произведението" на сиренчето има доста показателни моменти за вътрешната й динамика, отразяващи неинтегрираността и несъзнаваната й идентификация с(Азът е асимилиран от) архетипа на "Божествения Баща" и характерните в тази ситуация "вихри" - то не са отричания, проектиране навън, преноси между образи, мания за величие в двата й аспекта - владетелка (повелителка) / покорена(унизена), която винаги се съпровожда с желание за надмощие/унизяване, садо-мазо наклонности, идентифициране с "жертвата/агресора"...

И тука визирам възрастовият период след младостта, което съответства на 19-21 та до 35г. (а на днешно време често и до над 40)  

А това, което е интересно във връзка с темата, хронологично погледнато, е че тези ситуации често съвпадат по време с периодът, в който образоването би трябвало, при оптимално развитие, да е достигнало до ниво поне специалист в дадена област или още по-добре - в области от социалния живот. Съответно нивата на компетентност, или липсата на такава, са определящи и за "задълбочаването" на проблемите по интегрирането на архетипите "Божествен Баща"/"Великата Майка". Или иначе казано - да успеят да оживят образите на "бащата/майката", близки до идеално възприетите като еталон в обществото, които не се конфронтират с идеалният образ на "Възрастен", а са негов атрибут.

В точно тази проблематика по "съзряването", поне по мои наблюдения, липсата на постигната висока компетентност в поне една област от социално икономическия живот, е определяща за нивата на "съзряване" или степените на развитието на личността. Не за друго, а защото съобразно нивата но компетентност (но не винаги, особено при шуро-баджанашки системи на управление) често се стига и до делегирането на управленски отговорности. А при работата с екипи от хора, "натискът" на средата е такъв, че има доста ползотворна въздействие върху работата по интегрирането(различаването, осмислянето, разбирането и осъзнаването) на  архетипите "Божествен Баща"/"Великата Майка", съответно - образите на "бащата/майката". Не за друго, а щото характерното за динамиката по интегрирането на "бащата/майката" във вътрешният свят, но трудно за различавене Самосъжаление, не му остава много-много възможност да избива безкритично в поведението в соц.среда (не визирам случаи, при които работата на екипът се проваля поради недораслост на натовареният с управляването му)

Именно след усетът за недостатъчна компетентност, възникващ след съпоставка с по-компетентен по даден въпрос, се получава тригериране, задействащо неотработените вътрешни конфликти по интегритета на личността и се задействат инстинктивните реакции. Защото това поражда страх, свързан с оцеляването на его-образът с високата самооценка. 

Това пък от своя страна, в зависимост от формирания характер и темперамент(защото личността не е зряла и се регресира до елементарно заученото) води до проявата на ниско културни модели на поведение спрямо възприетите и доказалите се като отправни културни еталони. Конкретно изброени антиподни характеристики на моделите на поведение - "Отричане, а не Разбиране", "Свеждане до личните, а не принципните позиции", "Обвинения, а не причини" и т.н.

И вече основният проблем, който касае възникването на споровете и който не зависи от това доколко индивидите въвлечени в споровете са интегрирали образите на "бащата/майката", защото е поставен на надличностно ниво в обществото. Състои се в това, че не е ясна същността на споровете и ясната формулировка на тезите. Доказано е, че спорове между вярващи и учени са малоумие, но опитите за решаването им продължават, главно от страна на вярващите. Спорове между религиозни последователи на различни религии също. Между компетентни и некомпетентни също. и т.н. ...все ситуации, в който представители на едно група с изградени убеждения по едно формална система влиза в нерешим спор(неизбежен конфликт) с представители на друга група, чиято представителна форма на убеждения е изградена по друга формална система.

А конкретно в темата, това което отразява също възклицанието ми, че е потресаваща емоцията, която изпитвам докато четях "чаршафа" на сиренката и малоумията на идиода. Вижда се, че си напират да спорят и си намират противници в лицето на критикувалите ги....и си го търсят с елементарни, инфантилни провокации, дето да сведат комуникацията до некво лично ниво или по-зле - до нивата на селска кръчма, дето сички са пиянки и нема значение кво се коментира, важното е да се включиш с неква глупост и да се посмеете. А така само се свежда като цяло нивото на темата до посредствено, което е прекрачване на границата на еталона за качество на обществените дискусии?!?  А пък на два пъти написах какво е "простак" и "простащина/простотия" и че значението им се изразява в "преминаването на граници".  Ами потресаващо е как и да не иска човек, по-адекватни примери за простотия не може да намери в темата за простотията.

На теб поне, да се опитам да си изложа вижданията и аргументите с очакване за вникване и разбиране - е логично според наблюденията ми. Но нямаше нужда да уточнявам, че не реагирам на тях, ами на малоумието дето залива напоследък форума, с надеждата, че може пък и нещо да се промени. 

Не е ли време вече да си "свериш часовникът" с някой , който наистина е учил психология и има опит да прави диагностика ? 

Вземи този чаршаф и му плати да ти каже мнение , дай му да прочете и моята хронология.

Ако пък някога животът те срещне с криминален психолог и имаш възможност да поседнеш на лежерен разговор  с него и там пробвай .

Сигурна съм , че много ще го развеселиш.  Аз лично добре се посмях на тегавите ти подскоци в областта на психологията. :D

преди 5 минути, _sirena_ написа:

Не е ли време вече да си "свериш часовникът" с някой , който наистина е учил психология и има опит да прави диагностика ? 

Той това прави. Само дето привижда този "разбиращ" и "опитен" в рамус. Прилича на ученичка вдигаща ентусиазирано ръка в клас и изгаряща от желание да покаже на учителката колко знае. Е, има да си чака мечтаната задълбочена дискусия по някоя от темите още дълго. 

Охоо, заформи се виртуален дует "Ритон"...

Влече си Ви сцената, независимо какво ще изпеете.

Потресаващо!

преди 2 часа, kipen написа:

Влече си Ви сцената

ми то заради театъра е цялата работа - респективно " и сцената".

Иначе сред "публиката" си остават незабележими, самотни, изолирани сред собствените си утробни черупки.

Явно - на теб ти е време за тия прозрения. Аз вече си минах по реда. Като й пиша на кукувичката че кука в развален и сбъркан часовник и че не ми е интересна с нищо, тя напира да се перчи с глупостите си. Но и няма да порасне, забутана някъде в тийнетапите.

И байдъуей - тя е с диагноза, нали се досещаш. Проблемите "на ЕЛЕКТРА" са само симптоматика и съпътстващи ефекти от "другото".

Всички момичета минават през това, но при нея това е вече фиксация и е блокаж. Инерцията и инстинкта я водят до бягство сред фантазиите (синдром на Алиса). Но Алиса отива "зад огледалото на вътрешния си свят" и се прибира обратно в "изходния". Докато в случая на няколкото човечета това вече е невъзможно заради шубе и блокажи в които циклят и вече са "пропити" със "света зад огледалото".

Това бягство и подмяна на "света" е чудесно за детски филми, но има огромен проблем, и цена, която се плаща непрекъснато, и цял "живот"...

на 13.06.2022 г. в 23:24, _ramus_ написа:

ми то заради театъра е цялата работа - респективно " и сцената".

За теб, за него това ли е важно?! - Повеч от Шекспир не можете да сте. -> Посредствени аматьори, и, то, -> Доволно калпави като посредствени музиканти на които само и единствено ви се кефят простаци!!! :)

Жалки сте!!! НО, не от мен чакайте такава!!!

Бог да Ви прости волните и неволни грехове! Амин

п.п. И нещастници като Вас и вас трябва да има, за да се ориентират другите какво е щастие!!!

преди 22 минути, Веси Филипова написа:

и все пак, имате ли примери за победен простак или не?

Тя, простотията е световен факт. По мога да споделя, че, от близките дни видях поредни млади които са истински. 

Иначе, всеки ром е простак!!! -> Щото един истински циганин се гордее, че е такъв!!!

Аз казах!!!

п.п. Да, имам победени, но не ще споделя тук!!! Нито как съм го направил!!!

на 13.06.2022 г. в 18:31, Just a Stranger написа:

Той това прави. Само дето привижда този "разбиращ" и "опитен" в рамус. Прилича на ученичка вдигаща ентусиазирано ръка в клас и изгаряща от желание да покаже на учителката колко знае. Е, има да си чака мечтаната задълбочена дискусия по някоя от темите още дълго. 

Това им е социалната разходка.   Необходимата им "дестинация" , в която могат да си набавят нужните Изживявания и потребности.

Сходните Изживявания , с които перверзно замерят останалите потребители без Осъзнаване , че те са в същите "филми и пашкули ".

Общо взето "Крадеца вика дръжте крадеца " !

То тези социални платформи са им съкровената обител , където могат да си докарат Преживяванията , те и затова не се отказват.

Потресаващо им , ама пак тук стоят , нали ? 

Иначе няма как да си начешат егото , да се почувстват "големи , силни , интелекти , велики психолози " :D

Жалка история , ама такова е ...  Виртуала е Алтернативната им форма на живот !

Нали виждаш рамосчо - над 20 год. се упражнява в "професията " и доникъде не е стигнал.

Кипенчо от тук го виждам , че има Сексуален Блокаж някъде по "веригата " , оттам и комплексите и израждането в тази му словесна визия .

Та такива ми ти работи , Сирена не е тук да се изживява във виртуални каламбури.

Иначе мога да ги "сритам надлежно" .   Но съм наясно , че така си катализират удобната Илюзия и  си хранят дефицитите , нуждите , потребностите.    Да се упражняват !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.