Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

spasov2

Исторически факти за втората световна война

Препоръчан отговор


Втората световна война е глобален военен конфликт, протекъл през средата на 20 век. Наречена е така защото бойни действия се водят на пет от седемте континента и в два от океаните и в тях участват всички развити страни в света по това време.

Счита се, че Втората световна война е резултат от политическите последствия от Първата световна война (нерешени териториални проблеми) и от установяването на авторитарни, тоталитарни и националистически политически режими в СССР, Германия, Италия и Япония, както и от желанието на Великобритания и Франция да насочат Хитлеристка Германия към война срещу Съветския съюз.

Като резултат от агресивната политика на тези държави, избухват множество локални конфликти, предшестващи Втората световна война - японската агресия в Манджурия през 1931 г., Гражданската война в Испания, Втората китайско-японска война (започнала на 7 юли 1937 г. и завършила на практика с края на Втората световна война) необявената Съветско-японска гранична война, италианското нахлуване в Абисиния и Албания и др.

През 1938 г. след остра политическа криза, Австрия се присъединява към Германия (аншлус). Провежда се Мюнхенската конференция, която завършва с подписването на Мюнхенското споразумение. То води до германската анексация на Судетите, а по-късно (15 март 1939 г.) и до окупация на останалата част от Чехия и създаването на независима държава Словакия. След провала на Мюнхенското споразумение Полша и Франция подписват съюзническо споразумение.

На 23 август 1939 г. се сключва Договорът Молотов - Рибентроп, който довежда до подялбата на Полша, окупацията на Литва, Латвия и Естония от СССР и до откъсването на територии от Румъния (сегашна Молдова) и присъединяването им към СССР (тези територии, както и останалата част от Полша и Финландия са в състава на Руската Империя до края на Първата Световна Война). Два дни по-късно, този договор е последван от съюзнически договор между Полша и Великобритания.Начало на войната

През септември 1939 г. първо Германия, а след това СССР нахлуват в Полша. Това води до обявяването на война от страна на Великобритания и Франция на Германия. След капитулацията на Полша, войната навлиза в период на сравнително ниска активност, известен като Странната война. На 30 ноември 1939 г. Съветският съюз напада Финландия и води до 12 март 1940 г. т. нар. Зимна война, заради което е изключен от Обществото на народите. Финландия предава Карелския полуостров и град Виборг на СССР. На 9 април 1940 г. Германия напада Дания (където не среща съпротива) и Норвегия, един ден след като английското правителство обявява, че норвежките териториални води са минирани, за да попречат на преминаването на немски кораби. До края на месеца, съпротивата на норвежците е сломена.Падането на Франция

На 10 май 1940 г. немските войски нападат Холандия, Белгия и Люксембург. Френското и английското правителство изпращат подкрепления на белгийците. На 13 май Ротердам се предава, а на 14 май холандската армия капитулира. На 17 май немски танкови дивизии навлизат дълбоко в Северна Франция, придвижвайки се по долината на река Сома към Ла Манш. Английските и белгийски армии във Фландрия се оказват отрязани от главните френски армии. След падането на Брюксел и Намюр, английските и белгийски армии се оттеглят към Остенд и Дюнкерк. След капитулацията на Белгия, англичаните са обградени при Дюнкерк. Там те са оставени от немското командване да се изтеглят на спокойствие, с надеждата това да улесни евентуалното подписване на мирно споразумение с Англия. Немските войски предприемат решително настъпление срещу главните френски сили. На 10 юни Италия обявява война на Франция и Англия и италианската армия нахлува в Южна Франция. На 13 юни Париж бива изоставен без бой на настъпващата немска армия, а на 17 юни френският маршал Анри-Филип Петен моли Германия за примирие. На 22 юни примирието е подписано, оставяйки 3/5 от територията на Франция под немски контрол, а френските въоръжени сили биват разпуснати. Южна Франция се управлява от правителството на Маршал Петен, със столица Виши. На 24 юни е подписано примирие с Италия. На 3 юли англичаните опитват да принудят френските бойни кораби да се присъединят към тях и след отказа на френския капитан, британците откриват огън, унищожавайки четири кораба, а петият успява да избяга в южното пристанище Тулон. На 4 юли, всички френски кораби намиращи се в британски пристанища биват конфискувани. На 5 юли френското правителство във Виши прекъсва дипломатическите си отношения с Англия. След като става ясно, че английското правителство няма желание за примирие с Германия, на 8 август Луфтвафе започва въздушна офанзива срещу летищата и промишлеността на Англия. Англичаните отвръщат с нощни бомбардировки на Берлин, Дюселдорф, Есен, и други големи немски градове. Германия обявява тотална морска блокада на Англия. Англичаните бомбардират пристанищата на континента, включително Антверпен, Остенд, Кале, Дюнкерк. В крайна сметка Луфтвафе не успява да установи въздушно превъзходство и нахлуването в Англия се отлага за неопределен срок. На 27 септември в Берлин е подписан Тристранният пакт между Германия, Япония и Италия.

Югоизточна Европа

На 7 септември 1940 г. под диктата на СССР и Германия се сключва Крайовската спогодба между България и Румъния. На България се връща територията на Южна Добруджа, загубена след Първата световна война. Извършва се и размяна на население. Румъния освен това връща северна Трансилвания на Унгария, загубена пак тогава, и Молдова на СССР. На 8 октомври същата година немските войски влизат в Румъния. На 20 ноември Унгария се присъединява към Тристранния пакт, последвана от Румъния на 23 ноември и Словакия на 24 ноември.

Италианското нахлуване в Гърция през ноември 1940 г. се превръща в катастрофа след като италианските войски са изтласкани в Албания, окупирана от Италия още от 1939 г. На 3 декември, гръцките войски нахлуват в Албания, завземайки Саранда, Гирокастра, и около 1/4 от албанската територия. На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт, и немски войски влизат в София. На 25 март Югославия се присъединява към същия пакт, но два дни по-късно югославското правителство е свалено от власт, чрез организиран от британското разузнаване военен преврат. В резултат на това, в началото на април немските войски нападат през българска, румънска и унгарска територия Югославия и Гърция. Целта на това германско нашествие е да помогне на съюзниците си и да изгони британските войски от Гърция, предотвратявайки по този начин евентуална заплаха за находищата на нефт в Румъния от страна на вражеските войски. Вермахтът успява за три седмици да наложи властта си на Балканите, отблъсквайки британските подкрепления. На 20 май немските войски завземат остров Крит, а остатъците от разбитата английска армия се оттеглят към Кипър и Египет. България получава възможността да администрира до края на войната населените предимно с етнически българи Западни покрайнини, Вардарска Македония и Беломорска Тракия, както и други територии от Гърция и Югославия. Създава се Независима хърватска държава, която включва и Босна.

Близкият Изток и Северна Африка

След като през юни 1940 г. Италия обявява война на Англия и Франция, италианските войски в Либия са подложени на атака от страна на британците в Египет. Италианските въоръжени сили скоро поемат инициативата - окупират Британска Сомалия през август, и нахлуват в Египет през септември. Британските войски първоначално губят почва, но през декември се пращат подкрепления, които довеждат до обрат, и на 12 декември нахлуват в Либия. През януари англичаните нахлуват в Сомалия, Етиопия и Еритрея от Кения и Судан. През февруари 1941 г. немците пращат войски, които да помогнат на италианците в Либия - т.нар. Африкански корпус (специално обучен за водене на боеве в пустинни условия), воден от легендарния генерал Ервин Ромел. На 3 април англичаните са принудени да се оттеглят. На 20 април немското настъпление е спряно на египетската граница. На 18 юни Турция (дотогава съюзник на Англия) подписва пакт за ненападение с Германия и остава неутрална във войната.

На 2 май 1941 г. министър-председателят на Ирак Рашид Али ал-Гайлани моли немците за помощ, в резултат на което страната му бива нападната от Великобритания. На 31 май Рашид Али напуска страната, подписано е примирие с англичаните. На 8 юни англичаните нахлуват в Сирия и Ливан, премахвайки френската администрация там. Това им позволява да оказват натиск върху Иран. На 16 август е поставен британско-съветски ултиматум, който изисква експулсирането на всички немци от Иран. Шахът на Иран отказва да се подчини, оставайки неутрален. На 25 август Иран бива нападнат и по-късно окупиран от британски и съветски войски. По този начин съюзниците си осигуряват достъп до нефтените находища на Иран. През октомври, същият ултиматум е поставен на Афганистан. Афганистанското правителство се съгласява.

На 10 декември британците отново атакуват Либия. Немските резерви в Африка са изчерпани заради откриването на Източния Фронт срещу СССР. На 26 май 1942 г. Ромел отново напада Египет, и бива спрян при Ел Аламейн, на 100 км от Александрия. През октомври следва третата британска офанзива в Северна Африка. На 8 ноември англо-американски морски сили нападат френско Мароко и Алжир. Френските гарнизони в Казабланка, Оран и град Алжир са превзети. На 24 януари 1943 г. британски войски окупират Триполи. Немско-италианските сили се оттеглят към Тунис. На 12 май англо-американските сили завземат град Тунис. Съпротивата в Северна Африка е сломена. На 9 септември 1943 г., Иран обявява война на Германия.

Съветски съюз

Съветският съюз напада Полша на 17 септември 1939 г. съгласно споразумение с Германия от 23 август същата година (вижте Пактът Рибентроп-Молотов) и окупира източната част от страната, която и след войната остава в рамките на СССР. Сталин получава множество директни предупреждения за готвеното германско нашествие спрямо СССР от съветски агенти в Германия, Япония и косвени предупреждения от Чърчил, но приема всичко това като заблуда на разузвавачите и дезинформация от страна на англичаните, с цел да го въвлекат в самоубийствена война срещу Германия.

Сталин не вярва във възможността от германско нападение, защото смята германската армия за неспособна да осъществи успешна военна кампания срещу Съветския съюз и защото не открива убедителни доказателства, че германската армия действително се готви да воюва в СССР, например липсват всякакъв вид зимно оборудване, облекла, горива и оръжие, годни да се използват зимно време на съветска територия.

До момента на немското нападение съветското командване не приема никакви отбранителни контрамерки. Немските военни операции в Гърция и Северна Африка отлагат с няколко седмици заплануваното германско нападение, започнато на 22 юни 1941 г. Прахосана е голяма част от хубавото лятно време. За подробности относно военните операции, вижте Операция Барбароса. Три дни по-късно, Финландия също напада СССР.

След германското нападение Съветският Съюз е на прага на военно-политическа катастрофа. Съветските войски не са подготвени да окажат сериозна съпротива и биват почти напълно разгромени. Милиони военнослужещи в Червената Армия доброволно се предават в плен. През есента на 1941 г. Москва е обхваната от паника, а правителството е евакуирано.

Последствия от войната

Две седмици по-късно правителството на Дьониц е разтурено, а самият той, вече ненужен на победителите, е арестуван заедно със своите колеги. Съюзническото военно командване поема директен контрол върху Германия. По-късно източните немски провинции Силезия и Померания са предадени от СССР на Полша, а Източна Прусия е разделена между Полша и СССР. През 1949 г. западните държави образуват от окупационните си зони Федерална Република Германия, а в отговор на това СССР образува Германската Демократична Република от остатъка на своята окупационна зона. Повече от 15 милиона немци са изгонени от бившите германски територии в Полша и Чехословакия. Австрия е отделена от Германия в старите си граници.

През 1946 г. се провежда мирна конференция, където се обсъждат мирните договори с победените страни Италия, Румъния, Унгария, България и Финландия. Договорите са изготвени от съвета на външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Те се подписват в Париж на 10 февруари 1947 г. Италия губи четири малки гранични региона в полза на Франция, адриатическите си острови и полуостров Истрия в полза на Югославия, няколко острова в полза на Гърция, и освен това се отказва от суверенитет върху колониите си в Северна Африка. Румъния губи Бесарабия и северна Буковина в полза на СССР, но получава обратно Трансилвания от Унгария. Унгария остава в границите си от 1938 г. с незначителни териториални изменения в полза на Словакия, а България - в границите от 1 януари 1941 г. Финландия предава пристанището Петсамо (Печенга) на СССР и така остава без достъп до Северния Ледовит Океан.

Повече от 60 милиона човека загиват във Втората Световна Война, като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена. Изтощена от войната и от огромния финансов дълг към САЩ, Великобритания губи Индия, а по-късно и останалата част от колониалната си империя. Тя бива заместена от САЩ и СССР, които стават новите господари на света. Европа, обезкървена и разделена, става политически и икономически зависима от тях.

Източник:Уикипедия

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво за темата :yanim:

Искам да добавя нещо интересно, което прочетох наскоро във вестник.

Значи Хитлер е успял да избяга с помощта на подводница в Аржентина, където се предполага, че е живял след края на войната, криейки се в затънтено село. Имало доказателства за немски подводници във въпросния район, както и признания на стара жена, твърдяща, че му е била прислужница някъде през 1950г. Имало и негови снимки от това време, както и потвърждения на хора срещали Хитлер лично.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Браво за темата :clap:

Искам да добавя нещо интересно, което прочетох наскоро във вестник.

Значи Хитлер е успял да избяга с помощта на подводница в Аржентина, където се предполага, че е живял след края на войната, криейки се в затънтено село. Имало доказателства за немски подводници във въпросния район, както и признания на стара жена, твърдяща, че му е била прислужница някъде през 1950г. Имало и негови снимки от това време, както и потвърждения на хора срещали Хитлер лично.

Доста съмнителна информация. Мислиш ли, че това би убягнало на КГБ и другите тайни служби? И мислиш ли, че биха му простили?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз съм чувала този факт за Хитлер даже има филмче в колибка по темата. И съм доста по склонна да вярвам в това че Хитлер е успял да избяга отколкото на това че се е самоубил. Някак си не му отговаря на личността предполагаемото самоубийство. Пък и Хитлер е разполагал с достатъчно власт за да успее да се спаси. Небезизвестен факт е че доста тирани са търсили убежище в южна Америка. Така че изборът му е обясним. А относно това дали кгб са останали бзразлични към евентуалното му бягство - смятам че той вече не е представлявал особена заплаха за тях. Други теми са били вече на преден план за политиката в европа ;) Все пак Хитлер е бил проста марионетка :P

Редактирано от amber13 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В този сайт можете да прочетете за нови версии за историята на ІІ св. война.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=120949&srcpos=1


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз съм чувала този факт за Хитлер даже има филмче в колибка по темата. И съм доста по склонна да вярвам в това че Хитлер е успял да избяга отколкото на това че се е самоубил. Някак си не му отговаря на личността предполагаемото самоубийство. Пък и Хитлер е разполагал с достатъчно власт за да успее да се спаси. Небезизвестен факт е че доста тирани са търсили убежище в южна Америка. Така че изборът му е обясним. А относно това дали кгб са останали бзразлични към евентуалното му бягство - смятам че той вече не е представлявал особена заплаха за тях. Други теми са били вече на преден план за политиката в европа ;) Все пак Хитлер е бил проста марионетка :)

Как да ти кажа, в Русия продължават да намират хора служили на немците по време на войната и присъдата неизменно е една - независимо от възраста им. Така че в ония години на диво опиянение след победата и на спомените за жестокостите - продължавам да си мисля, че ако е бил жив е нямало да остане ненамерен и ненаказан! Хитлер освен марионетка е бил и символ! Точно за това аз мисля, че са го убили сподвижниците му. Както няколко месеца преди това са се опитали го направят но неуспешно. Всъщност това е интересна информация пропусната в обзора от Уикипедия - покушението над Хитлер на Волфшанце.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Неизбежно е останал ненамерен ако вече го е нямало когато са пристигнали. Дори историци не смеят да твърдят със сигурност че е загинал. И прав си бил е символ, но на простия измъчен от Версайския договор народ, а марионетка е бил в ръцете на шепа доста по силни и играещи важна роля фигури. Ясно е че емоционалното състояние на руските войниците абсолютно не е било решаващо за съдбата на Хитлер. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
В този сайт можете да прочетете за нови версии за историята на ІІ св. война.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=120949&srcpos=1

А здрасти! Това е повече от прозрачно. Играта е била много корава, само година е трябвала на чичко Сталин за да завъши подготовката и да започне да разпростира челичените си пръсти върху картата на Европа, а след това и върху Китай. Агентите не са спали, създадени са силни комунистически полувоенни формирования в Полша, Чехия, Германия, Франция, Италия и Германия. Създадени са невиждани до тогава оръжия - танковете Т-34 и КВ-2 - торсионни валове, модерни скоростни кутии, дизелов двигател, нечувано дебела броня за този клас танкове. В ход е било превъоръжаването и преструктурирането на армейските съединения. Извадени са от заточение талантливите пълководци. Корольов и Лангемак работят по реактивните артилерийски системи. Военните училища са се пукали по шевовете, особено танкистките и авиационните специалности. Сложено е на конвеер производството на превозна техника. Оставало е само да заработи машината на пълна пара за да има необходимото количество техника за момента когато тръбата свирне "сбор". Хората са били яко подковани, тези които не са се поддали на мотивация са пратени на "превъзпитание" в Сибир. Армията е обучавана изключително в провеждането на настъпателни операции. Всичко това може да се прочете в спомените на Жуков. Човек трябва да е със затворени очи, за да не проумее какво е било предназначението на тази подготовка.

Неизбежно е останал ненамерен ако вече го е нямало когато са пристигнали. Дори историци не смеят да твърдят със сигурност че е загинал. И прав си бил е символ, но на простия измъчен от Версайския договор народ, а марионетка е бил в ръцете на шепа доста по силни и играещи важна роля фигури. Ясно е че емоционалното състояние на руските войниците абсолютно не е било решаващо за съдбата на Хитлер. :)

Ръцете на която и да е служба за външно разузнаване са мноого-много дълги. На бял свят са изваждани и къде по-големи тайни от евентуалното местопребиваване на Хитлер, ако се е налагало да го търсят съм убеден, че щяха да го намерят. Разбира се винаги има едно "ако" - не мога да го отрека, но му давам много малка тежест. Хитлер е бил символ до края, че даже и в днешни дни все още му се спряга името в политически кампнии и се рзвяват негови снимки, орли и свастики. Това, което го е сторило да бъде символ след всичките му провали е, навлизането на окупационните войски на немска територия. Той е бил единствения шанс на хората да се спре това. Разбира се той е имал съвсем други идеи. Въпреки марионетната си роля, нито Круп, нито Хенкел, нито Форд са успели да го накарат да сключи сепаратен мир с Англия и Америка. А съдбата на Хитлер е зависила не пряко от желанията на солдатите Иван или Григорий, а от желанието на "uncle Joe" да няма нова война и не на последно място за да се даде един назидателен пример.

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Втората световна война е глобален военен конфликт, протекъл през средата на 20 век. Наречена е така защото бойни действия се водят на пет от седемте континента и в два от океаните и в тях участват всички развити страни в света по това време.

Счита се, че Втората световна война е резултат от политическите последствия от Първата световна война (нерешени териториални проблеми) и от установяването на авторитарни, тоталитарни и националистически политически режими в СССР, Германия, Италия и Япония, както и от желанието на Великобритания и Франция да насочат Хитлеристка Германия към война срещу Съветския съюз.

Като резултат от агресивната политика на тези държави, избухват множество локални конфликти, предшестващи Втората световна война - японската агресия в Манджурия през 1931 г., Гражданската война в Испания, Втората китайско-японска война (започнала на 7 юли 1937 г. и завършила на практика с края на Втората световна война) необявената Съветско-японска гранична война, италианското нахлуване в Абисиния и Албания и др.

През 1938 г. след остра политическа криза, Австрия се присъединява към Германия (аншлус). Провежда се Мюнхенската конференция, която завършва с подписването на Мюнхенското споразумение. То води до германската анексация на Судетите, а по-късно (15 март 1939 г.) и до окупация на останалата част от Чехия и създаването на независима държава Словакия. След провала на Мюнхенското споразумение Полша и Франция подписват съюзническо споразумение.

На 23 август 1939 г. се сключва Договорът Молотов - Рибентроп, който довежда до подялбата на Полша, окупацията на Литва, Латвия и Естония от СССР и до откъсването на територии от Румъния (сегашна Молдова) и присъединяването им към СССР (тези територии, както и останалата част от Полша и Финландия са в състава на Руската Империя до края на Първата Световна Война). Два дни по-късно, този договор е последван от съюзнически договор между Полша и Великобритания.Начало на войната

През септември 1939 г. първо Германия, а след това СССР нахлуват в Полша. Това води до обявяването на война от страна на Великобритания и Франция на Германия. След капитулацията на Полша, войната навлиза в период на сравнително ниска активност, известен като Странната война. На 30 ноември 1939 г. Съветският съюз напада Финландия и води до 12 март 1940 г. т. нар. Зимна война, заради което е изключен от Обществото на народите. Финландия предава Карелския полуостров и град Виборг на СССР. На 9 април 1940 г. Германия напада Дания (където не среща съпротива) и Норвегия, един ден след като английското правителство обявява, че норвежките териториални води са минирани, за да попречат на преминаването на немски кораби. До края на месеца, съпротивата на норвежците е сломена.Падането на Франция

На 10 май 1940 г. немските войски нападат Холандия, Белгия и Люксембург. Френското и английското правителство изпращат подкрепления на белгийците. На 13 май Ротердам се предава, а на 14 май холандската армия капитулира. На 17 май немски танкови дивизии навлизат дълбоко в Северна Франция, придвижвайки се по долината на река Сома към Ла Манш. Английските и белгийски армии във Фландрия се оказват отрязани от главните френски армии. След падането на Брюксел и Намюр, английските и белгийски армии се оттеглят към Остенд и Дюнкерк. След капитулацията на Белгия, англичаните са обградени при Дюнкерк. Там те са оставени от немското командване да се изтеглят на спокойствие, с надеждата това да улесни евентуалното подписване на мирно споразумение с Англия. Немските войски предприемат решително настъпление срещу главните френски сили. На 10 юни Италия обявява война на Франция и Англия и италианската армия нахлува в Южна Франция. На 13 юни Париж бива изоставен без бой на настъпващата немска армия, а на 17 юни френският маршал Анри-Филип Петен моли Германия за примирие. На 22 юни примирието е подписано, оставяйки 3/5 от територията на Франция под немски контрол, а френските въоръжени сили биват разпуснати. Южна Франция се управлява от правителството на Маршал Петен, със столица Виши. На 24 юни е подписано примирие с Италия. На 3 юли англичаните опитват да принудят френските бойни кораби да се присъединят към тях и след отказа на френския капитан, британците откриват огън, унищожавайки четири кораба, а петият успява да избяга в южното пристанище Тулон. На 4 юли, всички френски кораби намиращи се в британски пристанища биват конфискувани. На 5 юли френското правителство във Виши прекъсва дипломатическите си отношения с Англия. След като става ясно, че английското правителство няма желание за примирие с Германия, на 8 август Луфтвафе започва въздушна офанзива срещу летищата и промишлеността на Англия. Англичаните отвръщат с нощни бомбардировки на Берлин, Дюселдорф, Есен, и други големи немски градове. Германия обявява тотална морска блокада на Англия. Англичаните бомбардират пристанищата на континента, включително Антверпен, Остенд, Кале, Дюнкерк. В крайна сметка Луфтвафе не успява да установи въздушно превъзходство и нахлуването в Англия се отлага за неопределен срок. На 27 септември в Берлин е подписан Тристранният пакт между Германия, Япония и Италия.

Югоизточна Европа

На 7 септември 1940 г. под диктата на СССР и Германия се сключва Крайовската спогодба между България и Румъния. На България се връща територията на Южна Добруджа, загубена след Първата световна война. Извършва се и размяна на население. Румъния освен това връща северна Трансилвания на Унгария, загубена пак тогава, и Молдова на СССР. На 8 октомври същата година немските войски влизат в Румъния. На 20 ноември Унгария се присъединява към Тристранния пакт, последвана от Румъния на 23 ноември и Словакия на 24 ноември.

Италианското нахлуване в Гърция през ноември 1940 г. се превръща в катастрофа след като италианските войски са изтласкани в Албания, окупирана от Италия още от 1939 г. На 3 декември, гръцките войски нахлуват в Албания, завземайки Саранда, Гирокастра, и около 1/4 от албанската територия. На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт, и немски войски влизат в София. На 25 март Югославия се присъединява към същия пакт, но два дни по-късно югославското правителство е свалено от власт, чрез организиран от британското разузнаване военен преврат. В резултат на това, в началото на април немските войски нападат през българска, румънска и унгарска територия Югославия и Гърция. Целта на това германско нашествие е да помогне на съюзниците си и да изгони британските войски от Гърция, предотвратявайки по този начин евентуална заплаха за находищата на нефт в Румъния от страна на вражеските войски. Вермахтът успява за три седмици да наложи властта си на Балканите, отблъсквайки британските подкрепления. На 20 май немските войски завземат остров Крит, а остатъците от разбитата английска армия се оттеглят към Кипър и Египет. България получава възможността да администрира до края на войната населените предимно с етнически българи Западни покрайнини, Вардарска Македония и Беломорска Тракия, както и други територии от Гърция и Югославия. Създава се Независима хърватска държава, която включва и Босна.

Близкият Изток и Северна Африка

След като през юни 1940 г. Италия обявява война на Англия и Франция, италианските войски в Либия са подложени на атака от страна на британците в Египет. Италианските въоръжени сили скоро поемат инициативата - окупират Британска Сомалия през август, и нахлуват в Египет през септември. Британските войски първоначално губят почва, но през декември се пращат подкрепления, които довеждат до обрат, и на 12 декември нахлуват в Либия. През януари англичаните нахлуват в Сомалия, Етиопия и Еритрея от Кения и Судан. През февруари 1941 г. немците пращат войски, които да помогнат на италианците в Либия - т.нар. Африкански корпус (специално обучен за водене на боеве в пустинни условия), воден от легендарния генерал Ервин Ромел. На 3 април англичаните са принудени да се оттеглят. На 20 април немското настъпление е спряно на египетската граница. На 18 юни Турция (дотогава съюзник на Англия) подписва пакт за ненападение с Германия и остава неутрална във войната.

На 2 май 1941 г. министър-председателят на Ирак Рашид Али ал-Гайлани моли немците за помощ, в резултат на което страната му бива нападната от Великобритания. На 31 май Рашид Али напуска страната, подписано е примирие с англичаните. На 8 юни англичаните нахлуват в Сирия и Ливан, премахвайки френската администрация там. Това им позволява да оказват натиск върху Иран. На 16 август е поставен британско-съветски ултиматум, който изисква експулсирането на всички немци от Иран. Шахът на Иран отказва да се подчини, оставайки неутрален. На 25 август Иран бива нападнат и по-късно окупиран от британски и съветски войски. По този начин съюзниците си осигуряват достъп до нефтените находища на Иран. През октомври, същият ултиматум е поставен на Афганистан. Афганистанското правителство се съгласява.

На 10 декември британците отново атакуват Либия. Немските резерви в Африка са изчерпани заради откриването на Източния Фронт срещу СССР. На 26 май 1942 г. Ромел отново напада Египет, и бива спрян при Ел Аламейн, на 100 км от Александрия. През октомври следва третата британска офанзива в Северна Африка. На 8 ноември англо-американски морски сили нападат френско Мароко и Алжир. Френските гарнизони в Казабланка, Оран и град Алжир са превзети. На 24 януари 1943 г. британски войски окупират Триполи. Немско-италианските сили се оттеглят към Тунис. На 12 май англо-американските сили завземат град Тунис. Съпротивата в Северна Африка е сломена. На 9 септември 1943 г., Иран обявява война на Германия.

Съветски съюз

Съветският съюз напада Полша на 17 септември 1939 г. съгласно споразумение с Германия от 23 август същата година (вижте Пактът Рибентроп-Молотов) и окупира източната част от страната, която и след войната остава в рамките на СССР. Сталин получава множество директни предупреждения за готвеното германско нашествие спрямо СССР от съветски агенти в Германия, Япония и косвени предупреждения от Чърчил, но приема всичко това като заблуда на разузвавачите и дезинформация от страна на англичаните, с цел да го въвлекат в самоубийствена война срещу Германия.

Сталин не вярва във възможността от германско нападение, защото смята германската армия за неспособна да осъществи успешна военна кампания срещу Съветския съюз и защото не открива убедителни доказателства, че германската армия действително се готви да воюва в СССР, например липсват всякакъв вид зимно оборудване, облекла, горива и оръжие, годни да се използват зимно време на съветска територия.

До момента на немското нападение съветското командване не приема никакви отбранителни контрамерки. Немските военни операции в Гърция и Северна Африка отлагат с няколко седмици заплануваното германско нападение, започнато на 22 юни 1941 г. Прахосана е голяма част от хубавото лятно време. За подробности относно военните операции, вижте Операция Барбароса. Три дни по-късно, Финландия също напада СССР.

След германското нападение Съветският Съюз е на прага на военно-политическа катастрофа. Съветските войски не са подготвени да окажат сериозна съпротива и биват почти напълно разгромени. Милиони военнослужещи в Червената Армия доброволно се предават в плен. През есента на 1941 г. Москва е обхваната от паника, а правителството е евакуирано.

Последствия от войната

Две седмици по-късно правителството на Дьониц е разтурено, а самият той, вече ненужен на победителите, е арестуван заедно със своите колеги. Съюзническото военно командване поема директен контрол върху Германия. По-късно източните немски провинции Силезия и Померания са предадени от СССР на Полша, а Източна Прусия е разделена между Полша и СССР. През 1949 г. западните държави образуват от окупационните си зони Федерална Република Германия, а в отговор на това СССР образува Германската Демократична Република от остатъка на своята окупационна зона. Повече от 15 милиона немци са изгонени от бившите германски територии в Полша и Чехословакия. Австрия е отделена от Германия в старите си граници.

През 1946 г. се провежда мирна конференция, където се обсъждат мирните договори с победените страни Италия, Румъния, Унгария, България и Финландия. Договорите са изготвени от съвета на външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Те се подписват в Париж на 10 февруари 1947 г. Италия губи четири малки гранични региона в полза на Франция, адриатическите си острови и полуостров Истрия в полза на Югославия, няколко острова в полза на Гърция, и освен това се отказва от суверенитет върху колониите си в Северна Африка. Румъния губи Бесарабия и северна Буковина в полза на СССР, но получава обратно Трансилвания от Унгария. Унгария остава в границите си от 1938 г. с незначителни териториални изменения в полза на Словакия, а България - в границите от 1 януари 1941 г. Финландия предава пристанището Петсамо (Печенга) на СССР и така остава без достъп до Северния Ледовит Океан.

Повече от 60 милиона човека загиват във Втората Световна Война, като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена. Изтощена от войната и от огромния финансов дълг към САЩ, Великобритания губи Индия, а по-късно и останалата част от колониалната си империя. Тя бива заместена от САЩ и СССР, които стават новите господари на света. Европа, обезкървена и разделена, става политически и икономически зависима от тях.

Източник:Уикипедия

Чудничко, мерси много :speak:;):clap:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти сам го каза “ако се е налагало да го търсят “ но аз продължавам да смятам че той вече не е бил от значение. Простия народ е останал на мнението че Хитлер се е самоубил а другото не е било важно. Очите на масата са били замазани. А за това дали се спряга името на Хитлер в политически кампании доста се съмнявам. Няма политик който би си вкарал автогол като посочи Хитлер като символ в кампанията си, та камо ли да развява негови снимки и свастики. Има политически партии които до някаква степен следват политиката му но не биха го заявили открито. cool.gif А дали Хитлер е успял да избяга или не ние можем само да гадаем защото разполагаме с доста ограничена информаця. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ти сам го каза “ако се е налагало да го търсят “ но аз продължавам да смятам че той вече не е бил от значение. Простия народ е останал на мнението че Хитлер се е самоубил а другото не е било важно. Очите на масата са били замазани. А за това дали се спряга името на Хитлер в политически кампании доста се съмнявам. Няма политик който би си вкарал автогол като посочи Хитлер като символ в кампанията си, та камо ли да развява негови снимки и свастики. Има политически партии които до някаква степен следват политиката му но не биха го заявили открито. cool.gif А дали Хитлер е успял да избяга или не ние можем само да гадаем защото разполагаме с доста ограничена информаця. ;)

Има ги разни. Спомни си какви нашивки носеха "момчетата" на "отец" Гелеменов и Петър Гогов. Виж скин-хедовете в Русия какви плакати носят и какво скандират, че и политическа партия си имат. И това в Русия! Не твърдя че това са сериозни партии, но от друга страна "несериозни" партии няма. Дали е успял да избяга е съмнително. Би предствлявал сериозна пречка за бъдещето на Германия, за това аз смятам по ред причини че е убит и то от щабните си офицери, а самоубийството е била версия удобна за всички и за това е широко прокламирана.

П.П. Пак казвам имам си едно наум за всички "ако", но не му давам особена тежест в съжденията си.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Жалко че трудно можем да разберем какво всъщност се е случило. Със сигурност знаем че Германия все още търпи последиците от тази война. В момента са и наложени такива закони че скоро няма да има чисти немци а да не говорим за неустойките които все още изплащат на "пострадалите" от войната.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Жалко че трудно можем да разберем какво всъщност се е случило. Със сигурност знаем че Германия все още търпи последиците от тази война. В момента са и наложени такива закони че скоро няма да има чисти немци а да не говорим за неустойките които все още изплащат на "пострадалите" от войната.

Защо си сложила кавички на "пострадалите", кой е бил непострадал ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А бе всичко е много хубаво, ама защо никаде не пише за конфликтите с Аржентина? Никой не пише за тях. Бразилия ако не се лъжа е нахлула в Аржентина през 1942. Аржентина си е била фашистка държава(чували сте за Хуан Перон, или поне за жена му Евита). Много ще ми е интересно да прочета малко за това събитие ама не си намирам линк.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо никой не може да приеме, че някой е имал малко достойнство и наистина Хитлер се е самоубил? Толкова ли е далечна тая думичка "достойнство" от съзнанието на хората? Защо трябва да се бяга от отговорности? Човек който е предприел такива действия или е луд или наистина е вярвал в нещо. Така, че самоубийството е най-логичния изход. Освен това втората световна война така е ошарена от историците, че истината няма да излезе наяве и след 1000 години. Не знам кой е по-страшен - Сталин или Хитлер. А може би Чърчил или Рузвелт? Всички са един дол дренки и най-ужасното е, че заради тяхната политика, а и на тяхните предшественици света е толкова разделен! Всички те са ненормалници, можещи да се сравняват със сегашните атентатори-самоубийци

!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А бе всичко е много хубаво, ама защо никаде не пише за конфликтите с Аржентина? Никой не пише за тях. Бразилия ако не се лъжа е нахлула в Аржентина през 1942. Аржентина си е била фашистка държава(чували сте за Хуан Перон, или поне за жена му Евита). Много ще ми е интересно да прочета малко за това събитие ама не си намирам линк.

Ами то и за Америка не се пише, че в навечерието на войната изхода и на атлантическия океан е бил практически блокиран! Почти всички немски подводници са стоели там в пълна бойна готовност и са слухтяли за раздвижване. Наистина има какво още да се види, чуе и разбере, ама нейсе.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Защо си сложила кавички на "пострадалите", кой е бил непострадал ?

ami chuvala sam che cifrata na ubitite v lagerite na smartta sa malko preuvelicheni ne znam dali ste popadali na tazi informaciq

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
ami chuvala sam che cifrata na ubitite v lagerite na smartta sa malko preuvelicheni ne znam dali ste popadali na tazi informaciq

Визираш бройката на хората от определена националност или твърдиш, че Аушвитц и Дахау са били места за разходка? Ами разрушената икономика и гражданска инфраструктура на страните засегнати от войната? Ами хората загинали на бойното поле? Ами загиналите от глад, болести и немотия. Ами хората от обсадените райони - някои до края на живота си са криели хляб за да си имат запаси - представи си само как им се е изменила психиката от войната. Ами колко невинни момчета войничета загиват при разминирането на заградителните съоръжения след войната. Да изброявам ли още? България страдаше също - до началото на седемдесетте години от двадесети век се изплащаха репарации на Югославия. Тези пари са ги изработвали нашите бащи и дядовци. Може и още. Какво да кажем за инвалидите, оцелели, но не целите - недостатъчно живи сред живите... Аз не бих се осмелил да слагам кавички на думата пострадали в този контекст.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ама аз не ги сложих в този контекст а ставаше въпрос залагерите на смъртта ако не си прочел:) не казвам че са били място за разходка а че съм попадала на информация че броя на загиналите В ТЯХ е малко преувеличен. Първо чети а после пиши с нападателен тон ( ако има смисъл ) ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
ама аз не ги сложих в този контекст а ставаше въпрос залагерите на смъртта ако не си прочел:) не казвам че са били място за разходка а че съм попадала на информация че броя на загиналите В ТЯХ е малко преувеличен. Първо чети а после пиши с нападателен тон ( ако има смисъл ) :)

Никога не отговарям без да съм прочел внимателно становището на респондента ми! Когато написа за заплащането на "пострадали" ти не специфира кои. После каза само за преувеличената бройка на погубените в концлагерите. Аз просто посочих, че е имало на кого другиго и за какво друго да плащат. Къде видя нападение? Апропо, как и кой посмя да определи бройката като преувеличена. Какво въобще означава това - вместо шест милиона там са загинали "само" пет милиона (цифрите са примерни) - така ли? За мен дори сто човека, преднамерено експлоатирани и методично унищожени са много. Кой посмя да напише така, след като още седят като експонати на безчовечието и бруталноста сапуни направени от човешка плът, лампи с абажури от човешка кожа, кутийки с тор от хорски кости, перуки от косите на загиналите концлагеристи... Да изредя ли още какво се е продавало и давало под наем (няма грешка) в Германия - декстриново лепило от хора, червила пак от хора, подвързии за книги от човешка кожа, ножове с кокалени дръжки - от човешки кости, хора за опити в клиники и лаборатории, работна ръка - квалифицираните работници (фина механика, електроника, авто механика и др.) са се водили на специален отчет. Щом са били пуснати като стоки за масова употреба изброените "артикули" - не може да се каже че са били унищожени един или двама човека. Това, което си чела някъде е гнусен опит да се омаловажат долните деяния на група хора - нелеп опит за реабилитация на уж потъналите в прах имена, които се свързват с цяла една нация. Нека обаче тези хора занят, че все още има кой да помни и подобни приказки няма да останат незабелязани!

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Никога не отговарям без да съм прочел внимателно становището на респондента ми! Когато написа за заплащането на "пострадали" ти не специфира кои. После каза само за преувеличената бройка на погубените в концлагерите. Аз просто посочих, че е имало на кого другиго и за какво друго да плащат. Къде видя нападение? Апропо, как и кой посмя да определи бройката като преувеличена. Какво въобще означава това - вместо шест милиона там са загинали "само" пет милиона (цифрите са примерни) - така ли? За мен дори сто човека, преднамерено експлоатирани и методично унищожени са много. Кой посмя да напише така, след като още седят като експонати на безчовечието и бруталноста сапуни направени от човешка плът, лампи с абажури от човешка кожа, кутийки с тор от хорски кости, перуки от косите на загиналите концлагеристи... Да изредя ли още какво се е продавало и давало под наем (няма грешка) в Германия - декстриново лепило от хора, червила пак от хора, подвързии за книги от човешка кожа, ножове с кокалени дръжки - от човешки кости, хора за опити в клиники и лаборатории, работна ръка - квалифицираните работници (фина механика, електроника, авто механика и др.) са се водили на специален отчет. Щом са били пуснати като стоки за масова употреба изброените "артикули" - не може да се каже че са били унищожени един или двама човека. Това, което си чела някъде е гнусен опит да се омаловажат долните деяния на група хора - нелеп опит за реабилитация на уж потъналите в прах имена, които се свързват с цяла една нация. Нека обаче тези хора занят, че все още има кой да помни и подобни приказки няма да останат незабелязани!

не знам за кои път ще го напиша в този форум "Истроията се пише от победителя"

Мислиш ли че в СССР е нямало концлагери? Или в Сащ? Или в България след 1944 год.?

поне за България кога разбра за тях?

Аз - след 1989 година.Ако може постни една снимка с на абайжур ала 1940- немска мода...

Поне по пътя на логиката немците е нямало логика да трепят работната си ръка докато немските мъже (от 18 до 60 год.) са в армията и на война. А всички концлагери са били до важни промишлени обекти.

да не казвам какво са целели руските, американски и англииски бомбардировачи...

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мале всички колко много знаете, браво :clap::clap: много е хубаво, че има хора които се интересуват от Историята :wors::wors:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
не знам за кои път ще го напиша в този форум "Истроията се пише от победителя"

Мислиш ли че в СССР е нямало концлагери? Или в Сащ? Или в България след 1944 год.?

поне за България кога разбра за тях?

Аз - след 1989 година.Ако може постни една снимка с на абайжур ала 1940- немска мода...

Поне по пътя на логиката немците е нямало логика да трепят работната си ръка докато немските мъже (от 18 до 60 год.) са в армията и на война. А всички концлагери са били до важни промишлени обекти.

да не казвам какво са целели руските, американски и англииски бомбардировачи...

Това, че е имало лагери на смърта и на други места по никаъв начин не оправдава нечовешките порядки в немските. И никаква логика не може да бъде валидна в случая!

Съжалявам, че не успях да намеря абажури и сапуни в нета. Съжалявам също така, че в момента не разполагам с литературата в която съм чел за продуктите получени от хора за да дам цитати и автори, но вярвам тези снимки ще потвърдят изложението ми. :

Бухенвалд

Затворници :

Buchenwald.jpg

Buchenwald-J-Rouard-10.jpg

Порталът с надпис "Йедем дас заине" - "Всекиму заслуженото":

800px-Tor_KZ_Buchenwald.jpg

Приспособление за разстрелване на нищо неподозиращи концлагеристи

Buchenwald--KZ-Pferdestal_Genickschussanlage_2.jpg

Крематориумът - ясно са видни остатъците от жертвите :

Buchenwald-J-Rouard-28.jpg

Подбор на кадри :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8...rkenau_ramp.jpg

Освиенцим/Аушвиц/Биркенау

Портала на концлагера с надписа "Арбайт Махт Фрай" - Работата те прави свободен:

Auschwitz_gate_brama_1940s.jpg

AuschwitzCampEntrance.jpg

Помещенията на затворниците:

BIRKENAU.jpg

Birkenau.jpg

Схема на комплекса:

May311944_auschwitz.jpg

Дахау

Порталът :

Arbeit.jpg

Dachau-003edit.jpg

Помещенията :

Dachau_barracks.jpg

Керматориума :

Dachau_Ofen.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз съм напълноп съгласа че е имало зверства но ми е адски интересно дали някои се е замислял някога защо Хитлер е избрал точно тази политика как той е решил да избива масово евреи не че не е избивал и други но към тях е бил най ожесточен не казвам че нещо може да го оправаде но и това е въпрос върху който трябва да се размишлява. :sobbing:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така си е.Винаги има причина нещо да се случва.Описано е в много старите книги,но все пак няма оправдателна причина да напавиш милиони хора на сапун.Хитлер явно не е разбирал напълно същноста на това което е наредил да се извърши с евреите.Но как хората около него са му позволили това?Да се опиташ да изтребиш един народ и да завладееш светът е все едно да се опиташ да загасиш горски пожар с пръдня.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...