Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

Featured Replies

Всеки философ мъдър ли е или знаещ?

Към какво се стреми един философ? Към самата мисъл или да знае какво е нещо неизвестно? 

• Отговори 185
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

• Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!   КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК? Айзък Азимов Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един те

• “За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към м

преди 18 минути, dioib написа:

Към какво се стреми един философ? Към самата мисъл или да знае какво е нещо неизвестно? 

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

Знания всеки може да натрупа по един или друг начин, но мъдростта е сентенцията и обединението на знания, опит, анализ и обобщения - нещо, което не се отдава на всеки.

Аз казах.

Аз пък смятам, че мъдрия човек вижда даден проблем от ъгъл различен от виждането на обикновения човек. Вероятно и решението ще е друго.

току-що, plmen88 написа:

Аз пък смятам, че мъдрия човек вижда даден проблем от ъгъл различен от виждането на обикновения човек. Вероятно и решението ще е друго.

Мъдрият човек е човек, който има опит, умения и знания придобити по-лесен или труден начин. Няма как да има мъдрост без знание. Двете са взаимосвързани.

А ако си много интелигентен истински гении, вундеркинд, тогава можеш ли да си мъдър, след като имаш толкова много отговори на различни въпроси?

преди 1 минута, plmen88 написа:

А ако си много интелигентен истински гении, вундеркинд, тогава можеш ли да си мъдър, след като имаш толкова много отговори на различни въпроси?

Дори и да си такъв, пак ти е предадено. Имаш уменията и знанията.

Е не може да ти е предадено, ако си се родил такъв. Кой да ти го предаде като си по-интелигентен от другите?

преди 58 минути, dioib написа:

Ако да кажем на улицата две коли се ударят :

Умният : Така става като се дават книжки на хора които не познават правилата.
Мъдрият : Поуката от този случай е "Бързай, бавно!".

Философът : Абе не се мъчете, това е просто част от ежедневието.

преди 12 минути, plmen88 написа:

Е не може да ти е предадено, ако си се родил такъв. Кой да ти го предаде като си по-интелигентен от другите?

Мъдростта и знанието не идва от нищото.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Продължавам да смятам, че мъдрия човек има различни виждания от опитния и знаещия. Знаещия и опитния знае как да разреши даден проблем. Мъдрия знае как да не допусне да се случи.

Ще разкажа един анекдот по спомени и по смисъл.

Разхождали се по плажа Архимед и един негов ученик.Ученика попитал:

-Учителю защо ти с твоето огромно знание се стемиш към още повече знания.А при мен не е така.

Архимед начертал два кръга на пясъка, един по-малък и един по-голям и казал:

-Всичко на пясъка е незнанието.

-Малкия кръг е твоето знание, големия кръг моето знание.

-Моето знание(големия кръг) граничи с повече незнание от твоето знание(малкия кръг).

Философа Питагор мъдър ли е бил или знаещ? Или е бил твърдоглав като магаре отказваш да признае, че има и ирационални числа, макар че собствената му теорема показвала точно обратното.

• Автор
преди 51 минути, Емил Костов написа:

умения и знания

Мислиш, че и двете ли или може без едното? Понякога човек без знания е по-мъдър! 

преди 36 минути, Емил Костов написа:

Да, но от кое нещо идват? 

преди 4 минути, dioib написа:

Мислиш, че и двете ли или може без едното? Понякога човек без знания е по-мъдър! 

Да, но от кое нещо идват? 

Няма такъв, който да е мъдър без знания. Натрупал ги е по един или друг начин. А откъде идват знанията и как се предават ще разберем, когато изучим мозъка на човека. А тъпите философи си остават тъпи с техни глупости. 

• Автор
преди 32 минути, Емил Костов написа:

А откъде идват знанията и как се предават ще разберем, когато изучим мозъка на човека. А тъпите философи си остават тъпи с техни глупости. 

Да, да те пореже тъп нож е неприятно ... :) 

Знанието си ти го правиш, но някои по-добре се справят със своето незнание ... ;) Щото са мъдри ... примерно ... :) = Не разчитат на себе си, а на познанието на мислители ... :) 

преди 7 минути, dioib написа:

Да, да те пореже тъп нож е неприятно ... :) 

Знанието си ти го правиш, но някои по-добре се справят със своето незнание ... ;) Щото са мъдри ... примерно ... :) = Не разчитат на себе си, а на познанието на мислители ... :) 

Светата инквизиция и вас ви знаем с ножовете. За пореден път се убеждавам! И винаги разчитай на себе си, не на това което някой ти казва. Да можеш да се вслушаш в него, но не и да го изпълняваш! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Светата инквизиция и вас ви знаем с ножовете. За пореден път се убеждавам!

Аз предпочитам с голи ръце НоСърце ... там е истината ... :) 

п.п. Всеки ползваш да отстрани друг с помощи средства е нечистоплътен!! = Анализирай това!!! 

преди 3 минути, dioib написа:

Аз предпочитам с голи ръце НоСърце ... там е истината ... :) 

п.п. Всеки ползваш да отстрани друг с помощи средства е нечистоплътен!! = Анализирай това!!! 

Нищо не анализирам от божии фанатик убиец!

Всъщност въпроса е различен от това, за което ние спорим "Мъдростта ли е по-добре или знанията?"

В свят на пари и физически блага знанията ще ти донесат много повече такива, отколкото мъдростта. Мъдростта ще те остави без проблеми, което изобщо не е малко, но ще те направи отшелник. Тук е малко кой за какво се бори.

• Автор
преди 19 минути, Емил Костов написа:

Нищо не анализирам от божии фанатик убиец!

И кое доказва това? :) 

Може би не е Светия Дух в теб, а неща програмирани от някой ... :) 

преди 2 минути, dioib написа:

И кое доказва това? :) 

Може би не е Светия Дух в теб, а неща програмирани от някой ... :) 

Доказва, че си фанатик от светата инквизиция!

• Автор
преди 12 минути, Емил Костов написа:

Доказва, че си фанатик от светата инквизиция!

Смешно е, но има логика ... :) 

Може би съм Ваш съдник приживе?! Т.е. не мога да съм като Христос, но преди да сте мъртви ви съдя... :) = Един вид улеснявам "работата" на Христос в оня свят ... :) 

п.п. Считай това като изпитание, а не изпит!!! :) = Твое, а не на друг или други ... :)  или мен .. :) 

п.п.2 Понякога човек забравя да изживее момента, а преживява минали неща, като крава ...  = Не винаги е важно да ти е вкусно, а да има храна ... 

преди 3 часа, dioib написа:

Към какво се стреми един философ?

Като всеки нормален човек (не всички философи са нормални) - всеки се стреми към максимална печалба, след данъци, с по малко разходи по ФРЗ

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.