Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

Featured Replies

на 30.08.2022 г. в 18:15, dioib написа:

Всеки философ мъдър ли е или знаещ?

Към какво се стреми един философ? Към самата мисъл или да знае какво е нещо неизвестно? 

Въпроса ти е - кое е по важно? Крушката или електричеството. 
Отговора е че едното е безмислено без другото, само че водещото е електричеството, и ако имаш и двете, ще имаш някаква полза като например да си светнеш в тъмното.

Мъдростта идва от знанието, НО!!! ОТ ПРАВИЛНОТО ЗНАНИЕ.

Мъдростта да разбираш хората е едно, а мъдростта да разбираш живата и неживата вселената е съвсем друго нещо, та и затова възникват подобни въпроси в теб и в повечето хора. 

За съжаление, възможностите на човешкия мозък, все още са много далеч от истинската мъдрост и знание.

• Отговори 185
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

• Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!   КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК? Айзък Азимов Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един те

• “За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към м

• Автор
преди 9 часа, regme написа:

Въпроса ти е - кое е по важно? Крушката или електричеството. 

Понеже не казваш кое е крушката и кое е електричеството, то считам, че електричеството е мъдростта, а знанието е крушката. Ако не е така, то ме поправи ... 

В действителност електричество може да имаш и с елементарно динамо, но за да го направиш си трябва знание, т.е. по-важно е знанието. 

Така, че за мен знанието е по-важно от мъдростта.... ;) за да си светиш в тъмното дори с един ей такъв фенер:

Мини ръчна преса Led фенерче фенер динамо фенерче Led авариен начало динамо  фенерче лампи самозарядный ръчно светлина | Търговски център >  Globalen-Magazin.cam

Да, първо е измислено електричеството, но преди него има магнетизъм. Може да се счита, че мъдрият човек е магнита. ;) Той успява без знания да ти създаде желание да знаеш. И в тоя случай за някои е по-важно да са мъдри.

Има много хора желаещи да привличат внимание, но не на всеки му се удава  да задържи свои последователи. 

В днешно време повечето хора обаче са привлечени от интереси, а не мисли ... ;) Така, че не смятат философите за мъдреци. 

преди 13 часа, dioib написа:

Понеже не казваш кое е крушката и кое е електричеството, то считам, че електричеството е мъдростта, а знанието е крушката. Ако не е така, то ме поправи ... 

Ето поправям те!

Ако следваш логиката и четеш внимателно и другите коментари, щеше да забележиш че Мъдростта не идва без Знанието, но това се очаква да го знаеш

и без да четеш коментарите.( не отричам че е възможно да съм се изразил подвеждащо и да си направил грешния извод)

Примера с фенерчето което си дал? Това фенерче вода ли произвежда като го стиснеш, и я подава към крушката, или електричество,

че аз нещо не схващам аналогията. Ако намериш отговора, предполагам ще си преосмислиш примера който си дал.

• Автор
преди 41 минути, regme написа:

че Мъдростта не идва без Знанието

Идва с познанието, а не знанието ... 

Знание може да получиш и без познание ... ;) Това обаче не ще те направи мъдър ... 

Виц:

- Дъще подай ми вестник ...

- Мамо ма ... в 21-век сме ... ползвай таблет ...

Мухата така и не разбра каква високотехнологична вещ я уби ... 

п.п. Ти не може да знаеш за какво му е на човек нещо, но може да познаеш за какво ще го ползва... :) 

преди 34 минути, dioib написа:

Това обаче не ще те направи мъдър ... 

Всеобщото разбиране за "Мъдрост" е пречупено главно през призмата на религиите и мистицизма, което и самата уикипедия го доказва.

Само че когато осъзнаем че "доброто" за един е "лошо" за друг, гореспомената "дефиниция" тотално пропада.

Моето мнение е че "мъдростта" е способността за намиране на най-доброто решение което изключва всякакво негативно влияние/последствие.

Само че липсата на негативност във каквото и да е решение, е по-скоро утопия, така че би трябвало да се предефинира на "възможно най-малка негативност".

Като доказателство намирам стремежа на хората да създават изкуствен интелект(който се обучава с максималните възможни варианти на даден проблем),

а не се търсят мъдреци от планините в Шаолин и Индия.

Но ако включим и чувствата и "духовността", тогава вече мъдростта придобива измерения за които ние сме мноооого мнооого далеч все още,

при условие че в човешкия ген е заложено варварство до такава степен че стремежа за унищожение е толкова силен че допуска

унищожение дори и на собствения си вид. Вселената се стреми към хаос, а ние сме част от нея, и не знам защо много хора си мислят

че точно за нас важат други физични, химични и каквито и да е други закони.

Затова сме все още "далеч" от дискусията, защото не сме наясно за коя "Мъдрост" говорим и за кое "Знание/Познание" визираме??

• Автор
преди 1 час, regme написа:

най-доброто решение

Оптималното решение... = добро за някой е лошо за друго .... ;) в което има "пресметнатия риск'. -> По същия начин за един ще е позитивно, а за друг негативно ... В края на краищата винаги има по-добро или пък по-позитивно ... ;) НО, към момента е Решението с главно "р" ... 

"възможно най-малка негативност".

с минимум ... "най" мъдрецът не ползва ... Понякога обаче "Решението" не винаги е минимизирано от негативизъм. -> Един вид е "голата истина" ...

при условие че в човешкия ген е заложено варварство

Това го знаеш или ти е познато?  -> Тук опираме до незнание заменено с предразсъдък ... 

Погледни го при положение, че условието е, че в човешкия ген не е заложено варварството ... -> Или за теб това ще е утопия ли и в тоя случай си антиутопист?! ... :) 

Вселената се стреми към хаос

Това го знаеш или отново е някакво познание? -> Тук опираме отново до незнание и оприличаване на нещо на хаос, а в действителност имаме непознат порядък ... -> Иначе нямаше да ни се виждат толкова красиви снимките от телескопите ... :) 

и не знам защо много хора си мислят, че точно за нас важат други физични, химични и каквито и да е други закони.

Понеже заговори за електричеството, то знаеш ли, че формулите много си приличат с формулите за движение на флуидите? Но, са друг вид закони нали?! = Така, че, да, из Вселената може да има други закони, но да имат аналози при нас, т.е. тук на Земята ... ;) 

Затова сме все още "далеч" от дискусията, защото не сме наясно за коя "Мъдрост" говорим и за кое "Знание/Познание" визираме??

Мислиш, че твоя вариант е удачен за ИИ ли?! Т.е. не трябва да се дискутира в момента за неща които "младите" правят в момента ли?! 

В кибернетиката има един закон, който по-общо казан е; Колкото по-сложна е една система (колкото повече варианти има в нея), то тя по-вероятно може да дефектира. ;) 

Кибернетика – Уикипедия (wikipedia.org)

Според моите бедни познания, то при създаването на ИИ трябва да участват и мъдреци и философи, защото те по-добре боравят с неизвестните неща ... :) = Да, понякога са досадни, но ... те не гледат утопично или пък анти утопично, т.е. за тях е без значение какво е решението, а друго ... :)  

преди 3 часа, dioib написа:
преди 5 часа, regme написа:

при условие че в човешкия ген е заложено варварство

Това го знаеш или ти е познато?  -> Тук опираме до незнание заменено с предразсъдък ..

Ти жена ти и бебето ви сте на пустинен остров. На острова има ресурси с които можеш да създадеш цяла колония.

НО! На острова има още един мъжкар като теб, дори малко по готин и по як, и по умен и по интелигентен от теб, и достатъчно комбинативан за да оцелее и сам, НО! той е "Жертва" на "предразсъдъци" и си пада малко садо-мазо, и затова си мисли че е по-добре да те елиминира теб и евентуално и детето ти без да се съобразява с мнението на жена ти, да си основе негова  колония на острова, защото пак казвам е целия в "предразсъдъци".

ТИ КАКВО ПРАВИШ В ТОЗИ СЛУЧАЙ? 

(при условие че в твоя ген няма и частица варварство, и е против принципите ти да убиваш други същества, камоли пък хора, независимо дали ти или някой друг е застрашен, защото иначе пак клониш към варварство)

- Казваш на другия "мен" -> Пич, ти си по готин от мен и си по-заслужил, хвърлям детето на акулите а аз се самоубивам, взимай жената и действай?!!!?

-  Казваш му -> хей, приятел, виждам че си варварин, и понеже аз съм хуманоид, а ти можеш и без мен, накълцвай ме и да се свършва.

- Казваш му -> Виж какво, хулиган, нямам шанс срещу теб, така че ти позволявам да правиш каквото си пожелаеш с мен жена ми и детето, колкото и да боли, а аз в никакъв случай няма да те дебна да "се спънеш" и да ти резна гръкляна?!?!

- Нещо в теб започва да "назрява" и по някое целия облян в кръв, гледайки противника безжизнен, си повтаряш на глас - Не! аз НЕ СЪМ ВАРВАРИН!?!?

Та сега сам прецени дали го знам, дали ми е познато, или е предразсъдък?!?!?

(сега преди да пишеш че ще го оковеш в окови и ще го хвърлиш в тъмницата на твоето царство, помисли това не е ли пак варварство пък да не кажем че това е и настоящата действителност, защото ти се решил че ти ще властваш а не някой друг, независимо дали те превъзхожда или не)

• Автор
преди 3 часа, regme написа:

ТИ КАКВО ПРАВИШ В ТОЗИ СЛУЧАЙ? 

Преставам да си представям ... :) -> И що викаш???? :) 

Дали ще си привърженик на утопия или на анти утопия, то въпросната илюзия е по-ниска от филми, като  "Живи", "127-часа' и ред други по действителни случаи ...

:) 

Не ми е известно защо даваш този пример, но определено мога смело да твърдя, че в живота има къде, къде по-красиви неща от колкото да си представиш, че си на "пустинен остров" ... :) 

Съвета ми към теб е да спреш с филмите за корабокрушения при положение, че си позволяваш круизи с кораби ... :) 

преди 4 часа, dioib написа:

Преставам да си представям

Със същия успех можеш да спреш да си представяш и че гравитацията съществува, най малкото защото е "невидима", но тя си е там.

Само че усещам че говорим на различни езици и затова приемам че аз все още съм далеч от твоето ниво и продължавам да чета за да търся отговори, и оставям твоята доминираща могъща мисъл да властва във вселенския ефир.

Цитат

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

комунизма е най- добре ми се струва, а? 🤣

• Автор
преди 4 часа, regme написа:

Само че усещам че говорим на различни езици и затова приемам че аз все още съм далеч от твоето ниво и продължавам да чета за да търся отговори, и оставям твоята доминираща могъща мисъл да властва във вселенския ефир.

За какво се налага да елиминираш другия?! Ще го ядеш ли?! :) 

Къде по-точно си прочел, че в човешкия ген е заложено варварството или канибализма?!  

Не говорим дали аз съм на ниво или не, нито пък за различен език, а за това, че ти имаш предразсъдъци придобити от някой или някакви неща. 

Твоите представи за човек, за света са изопачени. Повярвал си на неща, а не ги знаеш. Твоите познания са лъжовни, защото си чел лъжовна литература. Не си успял да отсееш истината и затова смяташ, че в гена на човек е заложено варварското ... :)

В действителност на по-силният не му се налага да употребява сила и прочие.  

И не се прави на онеправдан след като аз пък усещам, че си неоправдан!!! Спекулираш със страховете си или страховете на другите. Това е лошо!!! 

преди 1 час, insec написа:

комунизма е най- добре ми се струва, а? 🤣

Определено комунизмът е по-добре от капитализма, защото не смята, че парите те правят по-мъдар или по-знаещ. 

Ти смяташ, че може чрез пари (капитал) да си купиш мъдрост или знание ли?! :)  А що не и двете ... :)  

преди 11 часа, insec написа:

комунизма е най- добре

и алкохола. И калдатските весели словоблудства по "на чашка гроздова, сливова, смокинова, малинова" или друга народна антистрес-измишльотина.

преди 15 часа, dioib написа:

Определено комунизмът е по-добре от капитализма, защото не смята, че парите те правят по-мъдар или по-знаещ. 

Ти смяташ, че може чрез пари (капитал) да си купиш мъдрост или знание ли?! :)  А що не и двете ... :)  

като си прав, прав си - при комунизма мъдрост и знание се придобиват със безусловна вярност към партията, защото както знаем: от партията по- високо нема. 😄 Еййй начи, като се сетя какъв мъдрец беше байтошо, а знанията му неизмерими: "на партията - вярност; на народа - чиста вода", "тъз година завод за полупроводници, догодина - завод за цели проводници", "всяко кебабче - куршум в сражението срещу световния империализъм", направо цяла енциклопедия на мъдростта може да се състави със откровенията байтошовски, колко жалко, че не преподават тия безценни и безкрайно съдържателни разсъждения на учениците днес. Как ще станат хора тия деца не знам, как ще се замислят примерно "кое е по- добре, мъдростта или знанията", или да речем в/у фундаменталния житейски въпрос "защо тръбата е цяла, защо газта тече".

• Автор
преди 2 часа, insec написа:

при комунизма мъдрост и знание се придобиват със безусловна вярност към партията

И кои ти го е втълпил?! - Това е лъжа!!!

При комунизмът е важно идеята, а не верността .. Вярата е в теб, че можеш да я направиш!!!

на 4.09.2022 г. в 13:46, regme написа:

Ти жена ти и бебето ви сте на пустинен остров. На острова има ресурси с които можеш да създадеш цяла колония... 

Доста нагласени условия задаваш. Но така или иначе превенцията от насилие дори и с груби средства, ако такива са необходими, не е насилие. Така че възможност за правилна реакция има винаги. Правилна обаче не означава задължително успешна (отделно, че критерият за успешност от духовна гледна точка може да е доста различен). 

на 4.09.2022 г. в 7:57, regme написа:

Вселената се стреми към хаос, а ние сме част от нея, и не знам защо много хора си мислят

Хаосът се проявява само при наличието на определени условия (а това е вече превес на реда). Примерно мъртвото тяло се разлага, едва след като жизнената енергия го напусне. Наистина ако извадим разума от уравнението, то проявите на хаоса ще се усилят. Примерно една поддържана градина ще се напълни с бурени, а културните растения ще се изродят. Но това е защото с разума си човек е поддържал изкуствено високо ниво, на което растенията сами и непритежаващи разум не са способни. Същото е и с човечеството междувпрочем. Вероятно като цивилизация щяхме да сме още в "каменната ера" оставени сами на себе си. Но пък разумът съществува, не за да бъде пренебрегван, а с развитието му условията за ненужно проявление на хаоса ще намаляват. Подчертавам "ненужно" защото хаосът има и полезни прояви, които могат да бъдат използвани. 

преди 21 часа, dioib написа:

При комунизмът е важно идеята, а не верността ..

а бе идея, идея, ала ако не си верен на партийната идея - нема мъдрост и знание. 😉

• Автор
преди 21 минути, insec написа:

партийната идея

То понеже ти я знаеш ... :) = Не е удачно да се осланяш на познанието си, защото то не е истина. 

И да те "светна": Партийната идея е: От всеки според способностите и на всеки според потребностите. Някои хора бъркат желанията си с потребностите ... сети се, че желанията са илюзии ... ;) 

п.п. Примерно за какво ти е персонален компютър при положение, че ти е потребно да играеш и/или комуникираш?! Ето ти играчка и ето ти телефон ... персонален компютър е за този който има потребност да програмира!!! 

преди 14 минути, dioib написа:

То понеже ти я знаеш ... :) = Не е удачно да се осланяш на познанието си, защото то не е истина. 

И да те "светна": Партийната идея е: От всеки според способностите и на всеки според потребностите. Някои хора бъркат желанията си с потребностите ... сети се, че желанията са илюзии ... ;) 

п.п. Примерно за какво ти е персонален компютър при положение, че ти е потребно да играеш и/или комуникираш?! Ето ти играчка и ето ти телефон ... персонален компютър е за този който има потребност да програмира!!! 

Тоест и религията не е истина! 

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Тоест и религията не е истина! 

Самата религия ти дава готови истини. Ти или ги приемаш или съставяш свои, но определено самоделните истини се отклоняват значително от истината. 

Не ме карай да говоря в проценти ... :) Самата вярност на истината ще я разбереш на оня свят. Що бързаш??? :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Самата религия ти дава готови истини. Ти или ги приемаш или съставяш свои, но определено самоделните истини се отклоняват значително от истината. 

Не ме карай да говоря в проценти ... :) Самата вярност на истината ще я разбереш на оня свят. Що бързаш??? :) 

Дава простотия написана от някой, която ти маниако си решил да приемеш ами омайваш и баламосваш жертви, които да ти повярват! Колкото до оня свят, това отново са простотии написани пак от болен мозък, който е решил, че има АД и РАЙ.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Дава простотия написана от някой, която ти маниако си решил да приемеш ами омайваш и баламосваш жертви, които да ти повярват! 

И в случая кои са жертвите?! :) Нямам намерение да жертвам някой, ако ще е по-добре да жертвам себе си в името на Бог .. :) НО, не мисля, че Бог желае моята саможертва, щото неговия син я е направил вече и е "изкупил" гряха на човек. Затова и мой съдник ще е Христос, а не ти!!! :)  

току-що, dioib написа:

И в случая кои са жертвите?! :) Нямам намерение да жертвам някой, ако ще е по-добре да жертвам себе си в името на Бог .. :) НО, не мисля, че Бог желае моята саможертва, щото неговия син я е направил вече и е "изкупил" гряха на човек. Затова и мой съдник ще е Христос, а не ти!!! :)  

Ти ли хитрецо ще се жертваш в името на БОГ. Просто не ме разсмивай ами си сипи една ракия.

Я ми кажи къде е твоят Христос тук? И ако това е филм, мога да ти покажа и исторически кадри ми тъпият филтър ще го блокира:

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Ти ли хитрецо ще се жертваш в името на БОГ. Просто не ме разсмивай ами си сипи една ракия.

Наздраве! :beer: Аз съм на бира, а жената е на ракия ... щото съм в "работен режим". В петък ще докладвам ко съм свършил сам, щото други комунисти нема ... :) Вси са заети и бачкат кът луди за някакви пари ... ба ... :) 

току-що, dioib написа:

Наздраве! :beer: Аз съм на бира, а жената е на ракия ... щото съм в "работен режим". В петък ще докладвам ко съм свършил сам, щото други комунисти нема ... :) Вси са заети и бачкат кът луди за някакви пари ... ба ... :) 

Ще дойда да те бия верно. Сега пък що намеси комунистите.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Ще дойда да те бия верно. Сега пък що намеси комунистите.

Щото някой пусна "черната муха" в "тъмната стая". ;) 

Честит празник! И въпреки това, чест за тези: Доброволците в бедствието: Ринат кал, помагат на хората, спасяват животни | Днес.dir.bg Браво!!! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.