Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

Featured Replies

• Автор
преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Така че двете са взаимообвързани.

Много мъдреци не са знаещи... Попитай един мъдрец какво е сила и едва ли ще ти даде формулата ... ;) 

Мъдреците са по познанието. Друг е въпроса дали познават или не. Шанса е 50%, но ти отговарят така, че изглежда 100% ... :) 

преди 3 часа, _ramus_ написа:

МЪДРОСТ е явление

Не е явление!!! 

Да, свързано е с познанието, но то не е знание, а друго. До известна степен е обобщено знание, но не е в следствие на знание, а на незнание. 

Мъдрият човек успява да даде такъв отговор, че питащият да му даде вариант. Събирайки много варианти, то ги обобщава в някакво познание. 

• Отговори 185
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

• Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!   КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК? Айзък Азимов Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един те

• “За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към м

преди 10 минути, dioib написа:

Попитай един мъдрец какво е сила и едва ли ще ти даде формулата ... ;) 

Сила е да сложиш една тенджера на главата и да се набереш...

• Автор
преди 3 минути, ncl написа:

Сила е да сложиш една тенджера на главата и да се набереш...

И представи си, че стане, защото над нея има магнит ... :) Е те ти тогава левитация... :) 

п.п. Реджеп ага затова и набляга на барон фон мюнхаузен ,, :) т.е. без тенджера ... :) 

преди 11 минути, dioib написа:

И представи си, че стане, защото над нея има магнит ... :) Е те ти тогава левитация... :) 

п.п. Реджеп ага затова и набляга на барон фон мюнхаузен ,, :) т.е. без тенджера ... :) 

Левитацията няма нищо общо с магнетизма. Ама теб верно те прехапва кучето.

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Левитацията няма нищо общо с магнетизма. Ама теб верно те прехапва кучето.

Няма значение дали има общо, но ще изглежда ... :) 

п.п. За теб може и да ме е "прехапало кучето", но по-означава, че не умееш да мислиш ... 

току-що, dioib написа:

Няма значение дали има общо, но ще изглежда ... :) 

Отказвам се! Няма смисъл! 

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Отказвам се! Няма смисъл! 

Внимавай със здравето си ... хм ... твърде много ми обръщаш внимание и се опитваш да спориш с мен ... :) = Да,  няма смисъл!!! 

преди 2 минути, dioib написа:

Внимавай със здравето си ... хм ... твърде много ми обръщаш внимание и се опитваш да спориш с мен ... :) = Да,  няма смисъл!!! 

Не се плаша от енергийни вампири ако това намекваш. И с теб не споря. За мен е ясно, че си от Светата Инквизиция.

преди 32 минути, dioib написа:

Много мъдреци не са знаещи... Попитай един мъдрец какво е сила и едва ли ще ти даде формулата ... ;) 

Не може да знаеш всичко, а по-важното - не е необходимо. Отделно, че всеки сам си преценя кое знание е важно за него. Ти сигурен ли си, че многото знание според твоя критерий е чак толкова важно евентуално за мъдреца?

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Не се плаша от енергийни вампири ако това намекваш.

Лелей ... де ма вкара ... :) ... Що се касае за светата инквизиция, то нещо си сбъркал, но нормално е ... не ме познаваш, а искаш да ме опознаеш. а това няма как да стане ... щото ... хм ... не ти е в кръга на интересите ... 

преди 2 минути, dioib написа:

Лелей ... де ма вкара ... :) ... Що се касае за светата инквизиция, то нещо си сбъркал, но нормално е ... не ме познаваш, а искаш да ме опознаеш. а това няма как да стане ... щото ... хм ... не ти е в кръга на интересите ... 

Нямам намерени да съм божи служител или да вярвам сляпо в Христос, щото така пишело в някакво учение. Така, че няма как да те опозная.

• Автор
преди 8 минути, Just a Stranger написа:

Не може да знаеш всичко, а по-важното - не е необходимо.

Е, именно де, за теб по-добре е да си мъдър или знаещ?! 

Просто кажи своето мнение кое е по-добре ... т.е. да бъдеш мъдър или да знаеш всичко?  

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Нямам намерени да съм божи служител или да вярвам сляпо в Христос, щото така пишело в някакво учение. Така, че няма как да те опозная.

И кой те тика да си божи служител?! = Ти си имаш интересите и наблягай на тях, а на останалото не обръщай внимание.

Успех!!!

току-що, dioib написа:

Просто кажи своето мнение кое е по добре ... т.е. да бъдеш мъдър или да знаеш всичко?  

И кой те тика да си божи служител?! = Ти си имаш интересите и наблягай на тях, а на останалото не обръщай внимание.

Успех!!!

Аз не обръщам внимание. Просто навремето ти казах, че Християнството не е чиста религия и това беше.

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Аз не обръщам внимание. Просто навремето ти казах, че Християнството не е чиста религия и това беше.

Много религии не са чисти. Сред тях е нормално да има ереси. 

п.п. За да си ортодоксален ... хм ... какво е необходимо?! -? Естествено спрямо твоите разбирания ... 

току-що, dioib написа:

Много религии не са чисти. Сред тях е нормално да има ереси. 

Ето това ми беше достатъчно. Призна, че Християнството не е чисто и че си от Светата инквизиция, щом говориш за ерес. Добре, че не си живял по онова време на тъмните векове. А може и да си живял под друго име.

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

Призна, че Християнството не е чисто

Е, католиците са християни, и?! За мен това е ерес ... 

п.п. Или да ти кажа колко ереси има в християнството и в другите религии "по именно" другарю?! :)  

преди 4 минути, dioib написа:

Е, католиците са християни, и?! За мен това е ерес ... 

Тотален инквизитор.

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Тотален инквизитор.

Бъди благодарен, че е само чрез слова, т.е. вербално, а не физически ... :) -> За другото си имам доволно братовчеди и прочие, които да не им кажа какво да правят с теб ... :) 

преди 29 минути, dioib написа:

Определено първото. Информацията ще намеря начин да си я набавя.

• Автор
преди 7 минути, Just a Stranger написа:

Информацията ще намеря начин да си я набавя.

Но имаш ли способността да отсееш истинската информация от лъжовната или пак ще се допитваш до какво?! 

Твоя манталитет е докато умреш да се учиш, но в действителност ползваш чужди знания, а не правиш такива нали?! 

И в тоя аспект, то ти си обикновен консуматор, а не мъдрец ... 

п.п. Мъдър човек е този, който други с удоволствие работят вместо него ... ;) 

преди 4 часа, dioib написа:

Но имаш ли способността да отсееш истинската информация от лъжовната или пак ще се допитваш до какво?! 

Това е част от мъдростта - да отсяваш и разбираш информацията. А за намирането на информацията са нужни в допълнение вяра и желание.  Последното твърдение едва ли много хора ще допуснат и приемат, но не е и нужно. 

преди 4 часа, dioib написа:

п.п. Мъдър човек е този, който други с удоволствие работят вместо него ... ;) 

Ти считаш ли се за мъдър?

• Автор
преди 3 часа, ncl написа:

Ти считаш ли се за мъдър?

Не!

За мен по-важно (по-добро) е да знаеш. 

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

А за намирането на информацията са нужни в допълнение вяра и желание.

Вяра в какво и защо да желаеш? Понякога получаваш информация и без да я желаеш. 

преди 8 часа, dioib написа:

Вяра в какво и защо да желаеш? Понякога получаваш информация и без да я желаеш. 

Вяра, че ще достигнеш до търсеното знание. Как и откъде по-добре да не се ограничаваш, миже да е по съвсем неочакван начин. А желанието е задължително, защото то създава връзката с търсения резултат, дава импулс на човека да положи нужните усилия и създаде необходимите условия за да постигне целта си.

Вероятно не се изразявам съвсем точно. При силно желание и вяра човек не получава точно желаното, а подходяща възможност да го постигне. Постигането може и да не е лесно и бързо, а възможността може и да не бъде изобщо забелязана,ако човек е фиксирал вниманието си в погрешна посока примерно. 

Нали знаеш: "Бог помага, но в кошара не вкарва". 

• Автор
преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Вяра, че ще достигнеш до търсеното знание.

Вярата е свързана с някаква цел, а не решение. 

ОК, за теб явно е от значение знанието, но на мъдрия това не му е целта, а целта му е познанието. Т.е. знанието е, за да може да живееш по-лено, а познанието е да живееш по начин описан от друг. 

В повечето случаи мъдрият човек заобикаля незнанието и не го интересува знанието, а живота да му е хармоничен с природата, т.е. него не го интересува какво е знанието един предмет да се премести, а как да направи така, че друг да го премести вместо него. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.