Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

Featured Replies

преди 2 часа, plmen88 написа:

Тук е малко кой за какво се бори.

Ако ще е царството небесно, тогава най- добре невежеството - тъй съм чувал, че казва един кондуктор, Исус му е името.

• Отговори 185
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

• Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!   КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК? Айзък Азимов Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един те

• “За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към м

Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!

КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК?
Айзък Азимов
Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един тест за пригодност, вместо обичайните 100. Никой в базата не беше виждал подобен резултат и за около два часа около мен се вдигна голям шум.
В общ план не настъпиха никакви промени – на другия ден си бях общ работник в кухнята, най-високата длъжност, до която се издигнах в армията.
През целия си живот съм отбелязвал подобни резултати, така че определено се имам за високо интелелигентен, а очаквам и другите да ме смятат за такъв. Макар че всъщност, не означават ли тези постижения, че просто ме бива да отговарям на въпросите на хората, които измислят тестовете и чиито интелектуални наклоности са близки до моите?
Имам например един автомонтьор, който според мен не може да е изкарал повече от 80 точки. Винаги съм смятал за разбиращо се от само себе си, че от нас двамата по-интелигентният съм аз. Само че като се повреди нещо по колата ми, търча при него – гледам го трепетно как ѝ разглежда вътрешностите и чакам да се произнесе, сякаш е свещен оракул. И той винаги ми поправя колата.
Ами да си представим, че моят монтьор състави въпросите на тест за интелигентност. Или пък ги състави някой дърводелец, или фермер – който и да е извън университетските среди. Всеки от тези тестове би ме охарактеризирал като пълен идиот. И то съвсем основателно. В един свят, където не бих могъл да използвам моята академична подготовка и уменията да си служа с езика, а се налага да правя нещо сложно и трудно с ръцете си, аз бих се провалил. Моята интелигентност следователно не е абсолютна, а е функция на обществото, в което живея, както и на факта, че една малка група от това общество си е присвоила правото да се произнася по въпросите за интелигентността.
Да вземем пак моя автомонтьор. Той винаги се шегува като се видим. Веднъж си измъкна главата изпод колата и каза: „Докторе, един глухоням влязъл в една железария да си поиска гвоздеи. Сложил си двата пръста на тезгяха и показал с другата ръка, сякаш чука върху тях. Продавачът му донесъл чук. Той поклатил глава и посочил пръстите си. Продавачът донесъл пирони. Човекът ги взел и си отишъл. Следващият обаче, който влязъл в магазина, бил сляп. И искал да си купи ножица. Как мислиш ти, докторе, че си я поискал?“
Аз най-простодушно вдигнах дясната си ръка и изобразих с два пръста рязане на ножица. На което моят автомонтьор се изсмя язвително и каза: „Ех, ти, лапнишаран. Ами той просто му казал какво иска“. После прибави снизходително:
„Цял ден пробвам клиентите с тая история“.
„И хвана ли много?“ – попитах аз.
„Само няколко. Ама знаех, че ти ще се хванеш.“
„Че защо?“
„Ами, защото, докторе, си дяволски образован. Знаех, че не може да си много умен.“
Имам неприятното чувство, че думите му не са лишени от основание.

“За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.”
Лао Дзъ

Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към мъдрост.
Веднъж го попитали:
-  Нима има разлика между двете?
– Знанието се постига с четене на книги.
– А мъдростта?
– С четенето на тази книга, която се явяваш самият ти.

• Автор

Не всеки може да пресее полученото и да запази знанието в себе си. 

Мъдростта се състои в това: Своето незнание да го направиш значимо на друг или други. 

Мъдростта и знанието са като солта и захарта. Прекалиш ли с ползването им, то живота ти не ще бъде поносим.  

преди 10 часа, plmen88 написа:

Мъдрия знае как да не допусне да се случи.

Имаш предвид, че мъдър човек е този който мисли превантивно ли?! 

Излиза, че философът е този който определя даден риск за приемлив или не ... 

В много случаи смелият изненадва и знаещи и мъдри, та дори и философи. След което въпросният им отваря много работа, за да обяснят защо привидна невъзможност е станала, а един невеж, незнаещ и/или неразбиращ е пренебрегнал опасността  и е успял нещо да е възможно. :) 

Виц:

Един крадец подгонен от полицията към покрива на небостъргач скача и оцелява. 

Веднага му казват, че ако го повтори, то не ще попадне в затвора, а той лаконично: Искам в затвора. Но, защо??? - Питат го. Той отново лаконично: Не съм сигурен, че пак ще падна на главата си. :) 

преди 14 часа, dioib написа:

Всеки философ мъдър ли е или знаещ?

Към какво се стреми един философ? Към самата мисъл или да знае какво е нещо неизвестно? 

Глупости!

Съжалявам, че така леко завоалирано го казвам, но който и както иска да тълкува мнението ми...

• Автор
преди 7 часа, dimy написа:

Глупости!

Съжалявам, че така леко завоалирано го казвам, но който и както иска да тълкува мнението ми...

Няма проблеми ... мнозина мислят, че философията е глупост ... 

преди 10 часа, dioib написа:

Имаш предвид, че мъдър човек е този който мисли превантивно ли?! 

Много ми хареса това.

Това, но и това, да може да извлече ползи от неща (да речем проблеми), в които хората не виждат такива.

преди 1 час, dioib написа:

Няма проблеми ... мнозина мислят, че философията е глупост ... 

Ама уникална глупост! 

• Автор
преди 14 минути, plmen88 написа:

Много ми хареса това.

Това, но и това, да може да извлече ползи от неща (да речем проблеми), в които хората не виждат такива.

Мнозина не разбират проблема докато не го изживеят. 

Малцина умеят да правят 'пресметнат риск'. = Да знаеш какви ще са загубите (отрицателността) и дали може да си ги позволиш (понесеш). = Т.е. превантивно да имаш решение и при загуба (неуспеха). ;) НО, по-важно е да е материална, а не друга. Иначе ще изпиташ чувството от "Пирова победа"... 

п.п. Полза може да извлечеш и от глупостта на друг. = Малцина признават свои поражения, а въздигат в култ свои успехи, но не споделят на каква цена... 

преди 2 минути, dioib написа:

Мнозина не разбират проблема докато не го изживеят. 

Малцина умеят да правят 'пресметнат риск'. = Да знаеш какви ще са загубите (отрицателността) и дали може да си ги позволиш (понесеш). = Т.е. превантивно да имаш решение и при загуба (неуспеха). ;) НО, по-важно е да е материална, а не друга. Иначе ще изпиташ чувството от "Пирова победа"... 

п.п. Полза може да извлечеш и от глупостта на друг. = Малцина признават свои поражения, а въздигат в култ свои успехи, но не споделят на каква цена... 

Естествено, че материалното е по-важно. Самите философи са били богаташи или са били задоволени. А да те вида ако си гладен, жаден и бос ще ми откриеш духовното. 

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Естествено, че материалното е по-важно.

И как ще ме убедиш в това?!

Да, мнозина са материални, но някои ползват духовността и въпроса към теб е: Защо за теб духовното е по-нисше от материалното?

преди 2 минути, dioib написа:

И как ще ме убедиш в това?!

Да, мнозина са материални, но някои ползват духовността и въпроса към теб е: Защо за теб духовното е по-нисше от материалното?

В кое да те убеждавам. Виж си църквата. Пък ако искаш можеш да пробваш сам.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

п.п. За теб е по-важно твоето тяло, а не какво правиш ли?! 

току-що, Емил Костов написа:

В кое да те убеждавам. Виж си църквата.

Та ти дори не я познаваш ... :) 

току-що, dioib написа:

Естествено, че ти е важно тялото. Нали в него е твоят дух. Той не може да съществува без него в тази реалност.

току-що, dioib написа:

Та ти дори не я познаваш ... :) 

Много добре я познавам и виждам нейната прогнилост, лъжа и измама. 

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Нали в него е твоят дух

И кое го доказва?

:) 

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Естествено, че ти е важно тялото. Нали в него е твоят дух. Той не може да съществува без него в тази реалност.

Много добре я познавам и виждам нейната прогнилост, лъжа и измама. 

Не, не я познаваш, а имаш определени знания!!! 

току-що, dioib написа:

И кое го доказва?

:) 

Точно ти не трябваше да ме питаш този въпрос.

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Точно ти не трябваше да ме питаш този въпрос.

И защо?! -> Не може да се аргументираш ли или не желаеш да споделиш? 

п.п. Явно е интимно за теб ... забрави ... 

току-що, dioib написа:

И защо?! -> Не може да се аргументираш ли или не желаеш да споделиш? 

Щом ти не си сигурен в светия дух вече съвсем ме убеди, че си истински инквизиторски звяр!

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Щом ти не си сигурен в светия дух вече съвсем ме убеди, че си истински инквизиторски звяр!

Ти няма как да знаеш в какво съм сигурен. :) -> Всичко е плод на твоята мисъл, а не на обективността. 

току-що, dioib написа:

Ти няма как да знаеш в какво съм сигурен. :) -> Всичко е плод на твоята мисъл, а не на обективността. 

То се вижда! Ти сам го пишеш и не лъжеш, нито маниполираш!

• Автор
преди 7 минути, Емил Костов написа:

То се вижда! Ти сам го пишеш и не лъжеш, нито маниполираш!

Ти виждаш само и единствено това което пиша тук и споделям, но не отчиташ факта, че има неща които не споделям тук. ;) = Т.е. не получаваш от мен необходимите обективни данни, за да направиш правилен извод. 

п.п. Вулгарно казано тук има сблъсък между мои предразсъдъци и твои.... ;) 

преди 5 минути, dioib написа:

Ти виждаш само и единствено това което пиша тук и споделям, но не отчиташ факта, че има неща които не споделям тук. ;) = Т.е. не получаваш от мен необходимите обективни данни, за да направиш правилен извод. 

п.п. Вулгарно казано тук има сблъсък между мои предразсъдъци и твои.... ;) 

Ами аз коментирам това което показваш тук. Това, че се криеш или не се представяш за този, който си е твой проблем и означава че има какво да криеш или от какво да се притесняваш. Аз съм си аз реално, със снимка и адрес.

• Автор
преди 7 минути, Емил Костов написа:

Ами аз коментирам това което показваш тук.

ОК ... Аз също ... НО, знам, че въпреки негативизма в теб, то има и позитивност ... 

току-що, dioib написа:

ОК ... Аз също ... НО, знам, че въпреки негативизма в теб, то има и позитивност ... 

Не съм негативен, а реалист. Когато нещо е бяло, мирише на бяло и на вкус е бяло, то просто е бяло колкото религията и философията да говорят друго.

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не съм негативен, а реалист.

Това е твои предразсъдък, щото и аз съм реалист ... ;) 

Или по детски да си мерим реализираните неща ли?! :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.