Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъдростта ли е по-добре или знанията?

Featured Replies

току-що, dioib написа:

Това е твои предразсъдък, щото и аз съм реалист ... ;) 

Не, не си! Ти си инквизитор! 

• Отговори 185
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Всичко е комбинирано. Не можеш да го разделяш. Колкото до философите, това са изперкали типове дето се чудя защо все още някой им се връзва на глупостите.

• Днес ми попадна този текст и мисля, че е по темата!   КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВСЕ ПАК? Айзък Азимов Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един те

• “За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ Един мъдрец често повтарял, че човек трябва да се стреми и към знания и към м

• Автор
преди 8 минути, Емил Костов написа:

Не, не си! Ти си инквизитор! 

Към кого, към теб. някой или себе си? :) 

п.п. По някакъв начин да премахвам твоя живот или друг или моя?!

п.п. Ако по някакъв начин нарушавам чл.57 ал. 2 от Конституцията на България, то ме докладвай на компетентното ведомосст в държавата. т.е. на МВР!!!

преди 8 минути, dioib написа:

Към кого, към теб. някой или себе си? :) 

п.п. По някакъв начин да премахвам твоя живот или друг или моя?!

п.п. Ако по някакъв начин нарушавам чл.57 ал. 2 от Конституцията на България, то ме докладвай на компетентното ведомосст в държавата. т.е. на МВР!!!

Не се измъквай с членове от конституцията. Форумът не е играчка или забавление. Има хора, които възприемат написаното като реалност. Така че внимавай какво пишеш в него. 

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не се измъквай с членове от конституцията. Форумът не е играчка или забавление. Има хора, които възприемат написаното като реалност. Така че внимавай какво пишеш в него. 

Не не се измъквам, а ти показвам действителността, т.е. обективността, а не реала ... :) 

п.п. Не може да бъдеш по-реалист от мен ... :) 

току-що, dioib написа:

Не не се измъквам, а ти показвам действителността, т.е. обективността, а не реала ... :) 

Реалността е обективната. Всичко друго е просто измислица.

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Реалността е обективната. Всичко друго е просто измислица.

Е има измислица, която става реалност в бъдеще ... ;) 

= Примерно: Навремето си мечтаех компютъра ми да е в джоба и вече е факт ... :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Е има измислица, която става реалност в бъдеще ... ;) 

= Примерно: Навремето си мечтаех компютъра ми да е в джоба и вече е факт ... :) 

Нищо такова не си си мечтал. :)

• Автор

Нищо такова не си си мечтал. :)

Няма как да знаеш, но не изисквам от теб какво мечтаеш, защото знам какво искаш. :) 

п.п. Да имаш ... 

Всичко друго е просто измислица.

:) просто не е истина как му се натресе на пияндурските глупости и те завлече с лекота към простотиите си. Той точно това цели в цялата си... "тема" - нито е първа, нито последна. Просто детински номерца....

Една наздравица няма ли да има - че вече е време за "сливенската домашна"?

току-що, dioib написа:

Няма как да знаеш, но не изисквам от теб какво мечтаеш, защото знам какво искаш. :) 

Не си мечтал такова нещо. Аз съм отраснал с компютрите още от елките и пишещите машини на ток. Дори и сега няма компютър, който да е в джоба. И във фантастиките по-онова време не се е споменавало такова нещо. Даже си мислеха, че перфокартите ще са бъдещето.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

:) просто не е истина как му се натресе на пияндурските глупости и те завлече с лекота към простотиите си. Той точно това цели в цялата си... "тема" - нито е първа, нито последна. Просто детински номерца....

Той поне да можеше да пие, да го видя на чашка какъв пияндурник е! 

да го видя на чашка какъв пияндурник е!

амиии - нали виждаш - "мъдър" та дрънка... :lol6:И не го подценявай - те там в Сливен са измислили пиенето. Пък е и пенсиониран старшинка - рано е почнал, отдавна и с голям опит. Нищо че му личи толкова...

То нещастието винаги се крие зад "щастлив фейк", щото той компютрите си ги носи в джоба още от преди да се роди и от Епъл са гледали тайно в  джоба му - още преди да я има "ябълката". Аз подозирам че и старшинката я е отхапал - да ги натири, да видят те кво значи "сливенска перла"...

И като се зачете тая изгъзица, дето си е измислил за ... "тема" - поредната - вижда се как сливенските пияндурници чудесно се мешат за мезе с 'мъдрост и знания"... и даже и са наясно 'кое е по-добре'.

Не мога да разбера - толкова интелигентни хора има, защо калдата не може да ги привлече с нещо? А привлича с все сила посредственици и изтрещели...

• Автор
преди 10 минути, _ramus_ написа:

Когато философът е сред кръчма, то той си набляга на "Кое е първичното"?! = Той не е за питието, т.е. да уважи събеседването, а за да види кой е трезвен и кой не, т.е. мисли трезво. В някои случаи "Пурко" ги изненадва ил "Бай Ганя" ... :)

Така се получава когато смяташ другите за маймуни ... :)  

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Не си мечтал такова нещо.

И как точно ще вкараш тази лъжа в мен?! :) -> Нямаш "хард достъп" ... :) 

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Той поне да можеше да пие, да го видя на чашка какъв пияндурник е! 

Винаги си добре дошъл, за да "пиеш от извора" дали мога ... 

п.п. Мен не ме е страх да умра от пиене, но не си сигурен колко аз мога и дали ще си жив след тази надпревара ... Нормално е ... :) 

преди 6 минути, _ramus_ написа:

амиии - нали виждаш - "мъдър" та дрънка... :lol6:И не го подценявай - те там в Сливен са измислили пиенето. Пък е и пенсиониран старшинка - рано е почнал, отдавна и с голям опит. Нищо че му личи толкова...

То нещастието винаги се крие зад "щастлив фейк", щото той компютрите си ги носи в джоба още от преди да се роди и от Епъл са гледали тайно в  джоба му - още преди да я има "ябълката". Аз подозирам че и старшинката я е отхапал - да ги натири, да видят те кво значи "сливенска перла"...

То че го апе не кучето а няколко глутници ми е ясно. Напъвам, се че ще му повярва някой религиозен на глупостите. 

преди 5 минути, dioib написа:

Когато философът е сред кръчма, то той си набляга на "Кое е първичното"?! = Той не е за питието, т.е. да уважи събеседването, а за да види кой е трезвен и кой не, т.е. мисли трезво. В някои случаи "Пурко" ги изненадва ил "Бай Ганя" ... :)

Така се получава когато смяташ другите за маймуни ... :)  

И как точно ще вкараш тази лъжа в мен?! :) -> Нямаш "хард достъп" ... :) 

Винаги си добре дошъл, за да "пиеш от извора" дали мога ... :) 

Оф тоя фанатичен, конституционен извор................

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Напъвам, се че ще му повярва някой религиозен на глупостите. 

И как достигна до тоя извод, че се напъвам?! :) Не, просто ползвам свободното си време да изследвам психиката на другите ... :) 

Оф тоя фанатичен, конституционен извор

така, като ги зачитам през смях тия му глупости, дето си ги цитирал - досещаш ли се че вече е "на черешата", дето е висока колкото "Емпайр Стейт Билдинг" :)

Обаче няма да спрете да му се вързвате на селските хоримагски номерца, щото голяма скука дере много от хората сред форума и ги сърбят клавиатурите все нещо да чаткат по тях.

• Автор

Всеки има граница на своята психика. На мъдрецът ли му е по-голяма от тази на знаещият?

преди 5 минути, _ramus_ написа:

така, като ги зачитам през смях тия му глупости, дето си ги цитирал - досещаш ли се че вече е "на черешата", дето е висока колкото "Емпайр Стейт Билдинг" :)

Обаче няма да спрете да му се вързвате на селските хоримагски номерца, щото голяма скука дере много от хората сред форума и ги сърбят клавиатурите все нещо да чаткат по тях.

Ти що си мислиш, че му се връзвам. Просто показвам, че го хапе кучето. То си и личи.

• Автор

Нетърпението показва, че човек не е мъдър, а прибързаността показва, че човек е незнаещ!!!

преди 3 минути, dioib написа:

Нетърпението показва, че човек не е мъдър, а прибързаността показва, че човек е незнаещ!!!

Викаш мъдрият седи на едно място и лапа мухите. Ма да вземе верно да си пиеш сливенската ракия да се спреш вече.

• Автор
преди 29 минути, Емил Костов написа:

Просто показвам, че го хапе кучето.

Бълха ме хапе, а не куче ... :) 

Благодаря, че ме разсмя ... :) 

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Викаш мъдрият седи на едно място и лапа мухите. Ма да вземе верно да си пиеш сливенската ракия да се спреш вече.

Не, чака тялото на врагът му да мине по реката ... :) 

преди 6 минути, dioib написа:

сливенската ракия

Тя вече няма да е оригинална ... бе "Сливенска перла" ..., да мога да си я набавя, но не можеш да ми пратиш дори и "Кайлъшка" оригинална, защото такива ракии вече не се продават. ;)

Абсурд е някой да ти даде на теб трезвеника някакъв оригинален алкохол ... :)  = Щпоо качествения е скъп и не можеш да си позволиш да почерпи някой ... 

преди 4 минути, dioib написа:

Бълха ме хапе, а не куче ... :) 

Благодаря, че ме разсмя ... :) 

Не, чака тялото на врагът му да мине по реката ... :) 

Ох малеее верно не те слуша главата!

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Ох малеее верно не те слуша главата!

По-важното е тялото ми (материята ми) слуша това което произвежда моя мозък в главата ми. :) 

Мъдростта обхваща способността за разбиране и съотнасяне именно на знанието в живота, умението на човека да го ползва и постига резултати чрез него. Така че двете са взаимообвързани. Прекомерното знание в ръцете на глупака няма да му донесе полза, доколкото изобщо може да бъде асимилирано от него. По-вероятно е да му навреди. 

Мъдростта се придобива по-трудно. Тя е израз на цялостния интелектуален капацитет на човека и степента до която последният го е развил във времето. Знанието е по-скоро инструмент с който човек борави. То може да бъде и забравяно, т.е. не е част от него. 

Съществува и думата "познание" обединяваща знанието като информираност и обем запаметена информация и способността да се борави с него. 

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

думата "познание" обединяваща знанието като информираност и обем запаметена информация и способността да се борави с него. 

Не съм съгласен с това и не виждам никакво покритие. Останалото относно 'мъдростта'... го намирам за адекватно... да речем.

ПОЗНАНИЕ е тясно свързано с мъдростта и в този контекст може да се представят чрез релации.

Нито един не написа че МЪДРОСТ е явление, израз на зрелите когнитивни способности да даден индивид. По-точно - способността и умения за СИНТЕЗ от разнородни и широки познавателни полета.

Мъдростта не се учи, не се придобива, не се предава - тя е израз на комбинация между зряло ниво на информационно интерпретиране, валидиращо се чрез деятелността на даден субект. Ако информацията и ПОЗНАНИЕТО излизат отвъд границите на даден субект, то МЪДРОСТТА е именно проявлението на ПОЗНАНИЕТО преминало през качествата за синтез на даден индивид. По този начин, чрез такива индивиди, се реализира сборно нещото, наречено ПОЗНАНИЕ.

Все пак ПОЗНАНИЕ включва не само синтез (на каквото е израз МЪДРОСТТА), но и множество от други ментални умения. Всъщност - за да се прояви менталното качество СИНТЕЗ се минава през естествени "стъпки" в развитието на мисленето и осъзнаването.

Също така - МЪДРОСТ, както и ПОЗНАНИЕ имат Степени на широта и покритие на различните аспекти на битието в даден индивид. Колкото и да е абстрактно и условно - все пак широтата и възможността да се синтезират връзки и да се проверяват за валидацията им, има разлики и те се определят от степента на развитие на менталното качество СИНТЕЗ. С други думи - проява на синтез, не е равнопоставен с друг такъв, а се различават по възможността за "широта" от която се извеждат нови релации в отражението и така се обогатява то. Всяка нова проява на синтез, надгражда предишните и водят до все по-широко поле от възприятия и интерпретации.

За СИНТЕЗ може да се прочете повече в различните видове МИСЛЕНЕ и свързаното с тях развитие, обучение. Все пак - без да е налице "възможността, като заложено качество" е невъзможно то да се изгради въобще. А когато това качество липсва в даден индивид... той го замества с подражание и имитация. По този начин се вживява че "и той го може".

Висши когнитивни качества, освен да са налични в даден индивид, е задължително и да се развият чрез подходящо за целта обучение и овладяване на умения. В този смисъл - така се изграждат до степен да се проявят и усъвършенстват чрез практическата деятелност на субекта.

Няма нещо като "скала на Мъдростта". Това е по-скоро народно понятие нарицателно за много редките хора с качеството да прояват синтезно мислене.

В този смисъл - МЪДЪР наричат някого други хора, за които даден субект проявяват особени мисловни качества, които за тях са невъзможни, но ги респектират, особено когато способстват за решаване на колективни проблеми или кризи...

Нито един субект, наречен от другите "МЪДЪР" няма такава самооценка за себе си. Но задължително е самотен, защото редките такива хора не се вписват в общата социална маса и това е нещо съвсем естествено.

================

п.с.

сега го прочитам няколко пъти и признавам че стана доста разхвърляно, защото импровизирам да го изразя с писмено слово и излиза на "парчета".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.