Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, Т.Христов написа:

Общата валута на БРИКС, подкрепена със злато

:lol6:

Подкрепена с илюзии от паралелната вселена. Новина само за спрели комуняги.

току-що, attj написа:

Пак ли ти прибраха първака!?   

Като влезна и спират да ти вървят фантазиите от интерната, а мекере-доносник

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

MVF-dolar.png

преди 43 минути, NovakJ написа:

Европа има 18-20% за сравнение с всички взети заедно от БРИКС имат 6-8% ... 

a man in a suit and tie is laughing and covering his mouth with his hand .

Групата от единайсет държави в БРИКС  генерира  37% от световния брутен вътрешен продукт по паритет на покупателната способност и  представлява 46% от световното население.

преди 8 минути, Т.Христов написа:

Investing: Валутата на БРИКС, подкрепена със злато, е шок за световната система на фиатните пари

Общата валута на БРИКС, подкрепена със злато, е шок за световната система на фиатните пари. Това написа  икономистът Торстен Полейт в поредица от туитове, след като Русия потвърди пускането й през август, информира Investing.com. Сайтът добавя, че страните от БРИКС скоро ще могат да пуснат реална алтернатива на щатския долар.Официалното съобщение ще бъде направено на срещата на върха на блока в Йоханесбург, Южна Африка, през август. „С нарастването на инициативата все повече държави се редят на опашка, за да се присъединят към групата“, заяви RT.
Мненията са разделени по въпроса, дали подобна обща валута ще навреди на господстващото положение на долара. Малко вероятно е тя да замени долара и би съществувала само като допълнение към установената световна парична система, базирана на долара, се казва в доклад на Форума на официалните парични и финансови институции. „Тя ще бъде регионална инициатива, по-скоро като еврото“, пише още в него.„Такава обща валута на БРИКС може да бъде шок за световната система на фиатни пари. Една нова международна транзакционна единица, подкрепена със злато, би могла да бъде преди всичко сериозно предизвикателство за хегемонията на щатския долар“, пише икономистът Торстен Полейт в поредица от туитове. „Но дяволът се крие в подробностите“, добави той. (Фиатни пари: Печатани от държавата пари, които не са конвертируеми в нещо друго (напр. злато), нито притежават фиксирана стойност в смисъла на обективен стандарт. Пари без вътрешноприсъща стойност Б.ред.)
Използването на златото като разчетна единица би променило правилата на играта и би довело до рязко обезценяване на много фиатни валути, включително фиатните валути на страните от БРИКС, спрямо златото, каза икономистът. Това би могло да доведе до взрив на цените на стоките, оценени във фиатни валути, и да предизвика шок в световната система на фиатните пари, каза той.Друга възможност пред БРИКС би могла да бъде създаването на нова банка за външна търговия, която да придобие капитал под формата на злато, предоставен от БРИКС, каза Полейт.
„Срещу този златен запас новата банка би могла, да речем, да отпуска финансови заеми на износителите и да емитира „новата валута“; или пък износът на БРИКС ще се продава срещу „новата валута“ и/или злато.“

Източник: Investing

Тази статия е фейк, първо че е от 2023, второ че както вече потретих за момента няма планове за обща БРИКС валута а само за разплащане в национали валути, когато се търгува между държавите членки. 

Сега всички чакате аз да напиша нещо? 😂

МЯУУУУ! :grimace:

преди 17 минути, NovakJ написа:

Да, точно така... 

Каква е разликата между едното и другото, би ли ми обяснил? 😆

преди 3 минути, NovakJ написа:

Сега всички чакате аз да напиша нещо?

Ми, принципно никой не те чака, ама ако искаш, да продължаваш, да се излагаш - давай...

преди 16 минути, NovakJ написа:

NOVI-sredni-grafiki-11-1.png

Тази таблица ти ли я направи защото е погрешна. ЮАР влезнаха в БРИК(тогава) през 2010 а не през 2024 както е написано - таблицата ти е фалшива!

Другия път използвай единствената си умствена клетка да си провериш източниците. А не на Belefor баба му ми каза че...

преди 3 минути, Belefor написа:

Тази таблица ти ли я направи защото е погрешна. ЮАР влезнаха в БРИК(тогава) през 2010 а не през 2024 както е написано - таблицата ти е фалшива!

Другия път използвай единствената си умствена клетка да си провериш източниците. А не на Belefor баба му ми каза че...

Ето от този сайт е таблицата...

Не е вярно, че БРИКС надминава Г-7 по брутен вътрешен продукт - Factcheck.bg

Ако искаш да провериш дали е вярна таблицата или не, пак на тях трябва да пишеш/питаш. Тази независима медиа в България проверява кое е истина и кое не..

Ти ги цитираш , един вид ти твърдиш , че те са прави. Не казваш - Ами пускам тук една таблица но не отговарям дали е правилна или грешна.... Излагация.

Ето ти официален документ на ЮАР а не написано от медия:

Evolution of BRICS – BRICS 2023

И извадка от него - "BRIC was formalised with the first BRIC Foreign Ministers’ Meeting, held on the margins of the United Nations General Assembly in September 2006. The First BRIC Summit followed in Yekaterinburg, Russia, in June 2009. South Africa was invited to join BRICS in 2010"

преди 5 минути, Belefor написа:

Ти ги цитираш , един вид ти твърдиш , че те са прави. Не казваш - Ами пускам тук една таблица но не отговарям дали е правилна или грешна.... Излагация.

Ето ти официален документ на ЮАР а не написано от медия:

Evolution of BRICS – BRICS 2023

И извадка от него - "BRIC was formalised with the first BRIC Foreign Ministers’ Meeting, held on the margins of the United Nations General Assembly in September 2006. The First BRIC Summit followed in Yekaterinburg, Russia, in June 2009. South Africa was invited to join BRICS in 2010"

Чакай малко сега... този документ е от 2023г. нали каза че това се води старо?

преди 28 минути, Belefor написа:

Тази статия е фейк, първо че е от 2023, второ че както вече потретих за момента няма планове за обща БРИКС валута а само за разплащане в национали валути, когато се търгува между държавите членки. 

Първо, второ, трето.... Покажи за 2025-6-та година? 😂

преди 3 минути, Т.Христов написа:

Чул съм че тоя @K.Р масту*рбира на снимка на Шорош.

Провеждане на гей-парад в Киев беше немислимо по време на соца.

преди 45 минути, NovakJ написа:

Страните от Г-7 имат 49,9 трилиона долара БВП, което е 15,1 трилиона повече от БРИКС.

Втора грешка на госпожица фактчекър, в самата таблица цифрата е 45,9 трилиона долара!

image.thumb.png.a435a1cd95e0e7864887cd8fdc856937.png

преди 7 минути, NovakJ написа:

Чакай малко сега... този документ е от 2023г. нали каза че това се води старо?

Документа от 2023 показва, че ЮАР се е присъединила към БРИК 2010. Кое не е ясно в това. Цитираната таблица от теб пише 01 Януари 2024 ЮАР се е присъединила към БРИКС (БРИК)

преди 9 минути, NovakJ написа:

Първо, второ, трето.... Покажи за 2025-6-та година? 😂

Ти си сериозно празноглав и дори не проявяваш капка логика или мислене  , за последен път ти показвам каква каша пишеш и няма да си губя времето с теб повече.

цитат от мен - "Както вече казах НЯМА никакво официално решение за започване или планиране за правене на БРИКС валута. В момента има споразумение при търгуване да се ползват националните валути."

цитат от теб - "Тези страни не мисля, че имат потенциала да изместят долара, тъй като в момента по-голяма част от търговията между Русия и Китай се осъществява в юан или рубли, а с Индия с рупии. Това изисква да се създадат международни органи, които са свързани с тази валута и да се подкрепя. За мен нямат потенциал нито еврото, нито валута на БРИКС да заплаши долара в следващите 5-10 години, след това нещата могат да са много по-различни."

преди 1 час, NovakJ написа:

Тази независима медиа в България проверява кое е истина и кое не..

Скоро и на тия ще им спрат кранчето -> Зукърбърг и Тръмп срещу света? Какви са рисковете

Премахването на фактчекърите обаче засега е само факт в САЩ. В ЕС Meta все още ще трябва да се съобразява с местните регулации. В тази посока Зукърбърг обяви партньорство с администрацията на Доналд Тръмп, целящо да се противопостави на регулациите в чужбина, които той описва като "институционализирана цензура". Тази съвместна визия за „борба с цензурата“ обаче поражда тревоги за глобалното разпространение на манипулативни практики в социалните мрежи.

преди 16 часа, petie1 написа:

Ти си гледай там джендърите :)

На които стикера е жож.шорош.

Стига с тези фактчекъри. Те са ДОКАЗАНИ лъжци. Отричаха, триха, отричаха, триха... докато накрая КЕВР ги завря в под на кучето опашката:

КЕВР призна: Енергийната криза в Украйна доведе до покачване на цената на тока в България

Цитат

Българските фактчекъри маркираха всяка една публикация по темата като фалшива новина във Фейсбук и обясняваха в телевизионните студиа на националните телевизии, че това е лъжа и България няма общо с износ за Украйна 

преди 22 часа, andiay написа:

Абсолютно точно...

Инвестирането и ваобще икономическата култура не е за всеки....

Иначе па ти щеше да останеш без работа....

Не приемай сичко буквално де...

Това не е прагматизъм...

Хич нема корупция, ама хич....

Най-сетне отлична оценка от тебе...                                                  Аз съм го написал. Идиоти винаги ще има....                                              Ти също...                                               Щом почти няма осъдени за корупция, това е едната хипотеза...Как да осъдят, като няма за какво...

преди 22 часа, Т.Христов написа:

Глупости!

Кое е глупости. Че бедните в момента са доволни, че изнемогват, а други се чудят къде да си харчат парите...Вчера говорих с една стара позната. Питах я как си, а тя какво да ти кажа, оцеляваме...Тогава нямаше такова голямо разделение. Почти всички бяхме бедни, но това се приемаше за нормално. Сега не е така...

преди 37 минути, Joss Bomon написа:

Къде бяхме,къде стигнахме....тъпанарите на европа...

image.png.d39b7e5dba2834a6461ad219e2ec87dc.png

Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях. — надпис на входа на Римските гробища...

преди 16 минути, Proshark написа:

image.png.d39b7e5dba2834a6461ad219e2ec87dc.png

Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях. — надпис на входа на Римските гробища...

Кремъл използва енергийните проблеми на Украйна, за да всява страх и разделение

От началото на пълномащабните военни действия през 2022 г. кремълската пропаганда плаши Европа с енергиен апокалипсис, студени, тъмни домове и размирици предизвикани от измръзнали граждани. Панически публикации за предстоящ недостиг на ток и скок в цените се разпространяват всяка зима и в българското информационно пространство, а екипът на Factcheck.bg неведнъж ги е изследвал.

Твърденията, че цените на тока в България се вдигат заради Украйна, носят допълнителен пропаганден бонус – те се вписват и в усилията на Кремъл да провокира антиукраински нагласи в европейските общества и да саботира подкрепата за Украйна.

Медийните заглавия, които обясниха високите цени на тока през ноември с износ за Украйна, очаквано бяха използвани за тези цели. Те бяха вкарани в употреба от пропагандни канали като ZOV в Телеграм и руския сайт за новини на български език NewsPravda, както и от профили специализирани в разпространяване на кремълска дезинформация в TikTok.

Кой (отново) обвинява Украйна за цените на тока в България - Factcheck.bg

преди 1 минута, NovakJ написа:

Кремъл използва енергийните проблеми на Украйна, за да всява страх и разделение

От началото на пълномащабните военни действия през 2022 г. кремълската пропаганда плаши Европа с енергиен апокалипсис, студени, тъмни домове и размирици предизвикани от измръзнали граждани. Панически публикации за предстоящ недостиг на ток и скок в цените се разпространяват всяка зима и в българското информационно пространство, а екипът на Factcheck.bg неведнъж ги е изследвал.

Твърденията, че цените на тока в България се вдигат заради Украйна, носят допълнителен пропаганден бонус – те се вписват и в усилията на Кремъл да провокира антиукраински нагласи в европейските общества и да саботира подкрепата за Украйна.

Медийните заглавия, които обясниха високите цени на тока през ноември с износ за Украйна, очаквано бяха използвани за тези цели. Те бяха вкарани в употреба от пропагандни канали като ZOV в Телеграм и руския сайт за новини на български език NewsPravda, както и от профили специализирани в разпространяване на кремълска дезинформация в TikTok.

Кой (отново) обвинява Украйна за цените на тока в България - Factcheck.bg

Някой казвал ли ти е ,че освен сляп,си и сбъркан!? Сигурен съм,че често го чуваш....

И съм сигурен,че като вървиш по улицата не можеш да държиш права линия,ако някой не те държи за ръчичка....да не би случайно да се спънеш в някоя "кремълска" пропаганда под формата на неправилна плочка на тротоара...

Човече..ти виждаш кремълска пропаганда в хляба-който ядеш,във водата -която пиеш ,под възглавницата-на която спиш и във въздуха-който дишаш...

Колко ти плащат да се правиш на идиот!?...

преди 17 минути, Proshark написа:

Някой казвал ли ти е ,че освен сляп,си и сбъркан!? Сигурен съм,че често го чуваш....

И съм сигурен,че като вървиш по улицата не можеш да държиш права линия,ако някой не те държи за ръчичка....да не би случайно да се спънеш в някоя "кремълска" пропаганда под формата на неправилна плочка на тротоара...

Човече..ти виждаш кремълска пропаганда в хляба-който ядеш,във водата -която пиеш ,под възглавницата-на която спиш и във въздуха-който дишаш...

Колко ти плащат да се правиш на идиот!?...

Виж сега къде е проблема!

преди 45 минути, Proshark написа:

Никога няма да напиша нещо лошо за теб или някой друг, ако не употребяваш такъв език!

Да обиждаш България или Българите е недопустимо, типично за платен трол русофил!🙂

Защо да си русофоб да е допустимо?        Ето още спомени    Може да бъде изображение с текстово съобщение

Българският наносателит „Балкан-1“ вече е в орбита

На 13 януари първият български научен спътник „Балкан-1“ успешно беше изведен в орбита с ракетата „Фалкон 9“ на SpaceX от базата „Ванденберг“ в Калифорния. Разработен от българската компания „ЕндуроСат“, този наносателит бележи важен етап в развитието на космическите технологии в България. 

Представете си какво щеше да е днес, ако беше останал социализма? Вече да сме на Луната и да извличаме подземните ѝ богатства в полза на НЕРЕБЕ и Коминтерна!

А сега нюню...мижаво сателитче...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.