Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, parmobil написа:

Още веднъж. За вас, за вас и само за вас. И ако пак ми заговориш за невероятни успехи до 1989 г. повече няма да си играя с теб, пък.

"Доклад на Петър Младенов – генерален секретар на ЦК на БКП – „За състоянието на страната, партията и непосредствените задачи.“ – прочетен пред пленума на ЦК на БКП на 10 декември 1989 г."

https://www.analysis.bg/2024/12/11/10-декември-1989-за-състоянието-на-странат/https://www.analysis.bg/2024/12/11/10-декември-1989-за-състоянието-на-странат/

Ти на глупав ли се правиш или така си роден ? 

1989 г. - Сорос нарежда Преврата в България и свалянето на Тодор Живков ! 

Този "доклад " е писан от "секретарката на Сорос"!   Инсинуация пълна !

Какво точно очакваш да се пише в този доклад ? 

"Икономиката е на върха , благоденстваме от всякъде , ама народе - Трябва да сменим Първият щото Горбачов ни изостави и сега Сорос трябва да ни клати " ?   Тази Истина ли трябваше да кажат директно на народа ? М ? 

Хващате се за една откровена Лъжа и сценарий на Предателите на Тодор Живков и ръченица тупате върху тази Опорка малоумна !

..................................................

Не си играй с мен , щото ще те напляскам ...

Сърфирам на Светлинна Космична , а ти ми креташ на първа .

Ей затова ми вдигате адреналина - Огромната Пропаст между нас !

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 30 минути, Gaming_Solutions написа:

Ние сме НАТО ! Набийте си го в кратуните най-после.

Защо ме тагваш без да съм ти разрешил?!

Кои сте вие? Тъпите кратуни които доведохте България до просешка тояга и да не може да си защити границите. При социализма един емигрант нямаше да прекоси границата ни.

преди 2 часа, чуши написа:

Има - генномодифициран рептилоид.

Това е т. "В" ... вкарала съм го ...:goahead:

преди 3 минути, В. Велев написа:

Защо ме тагваш без да съм ти разрешил?!

Кои сте вие? Тъпите кратуни които доведохте България до просешка тояга и да не може да си защити границите. При социализма един емигрант нямаше да прекоси границата ни.

Ние сме вашето поколение. Вие ни създадохте...

През комунизма не е имало желание от никой да прескочи границата ни защото хората са знаели каква кочина е било в България през бай Тошово време. Кой ще е този лудия дето ще иска да дойде тук? :giggle1:

Сега всички искат и затова толкова много народ пресича нелегално. Сега България е желана държава за разлика от преди!

преди 6 минути, NovakJ написа:

Скоро ще си поправим тая грешка...

преди 6 минути, NovakJ написа:

Сега всички искат и затова толкова много народ пресича нелегално. Сега България е желана държава за разлика от преди!

Да, ама не остават тук а отиват към Германия и Франция. И те вече не са добре, ама идеята е друга. Скакалците запътили се към Европа са 18-25 годишни. Да ги питаш от какво бягат. Или ги събират в Европата с някаква цел.

И използват България защото е разграден двор. Знаеш ли какво е да преминаваш незаконно държавна граница?

преди 37 минути, Gaming_Solutions написа:

Ние сме НАТО

НЕ "НИЕ " ! 

Вие , кухите кратуни се мислите , че сте "НАТО " .

Ние сме Българи - всички , които сме против тези наемници на Дълбоките Гърла !

Щото утре като дойдат натовските ботуши и ти заповядат да изпразваш територията на България и ти връчат автомат - ти ще започнеш да стреляш по всичките си съседи и да изпълняваш безропотно заповедта , нали ? 

А аз като Българка ще защитя всеки см . от родината ми и ще прекратя житейският ти път без да ми мигне окото ! 

Дано да не дойде това време да изпиташ този "филм " ! 

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

Странно, @andiay, за когото влизането в НАТО и ЕС му била сбъдната мечта, както казва, не се включва да те громи, 'що така? Той поне трябва да е наясно какво е НАТО и как функционира

Кое ти е странно, бре салюшъне?

Да не мислиш, че следя всеки спор тук?

Или че 24/7 съм у форума?

И ка така изведнъж са появих в пост писан от теб преди часове?

Къв ви е спора за НАТО, в резюме?

преди 1 минута, andiay написа:

Къв ви е спора за НАТО, в резюме?

"Ние сме НАТО""

преди 14 минути, В. Велев написа:

При социализма един емигрант нямаше да прекоси границата ни.

Искаш ли да си кажем истината за това което съм цитирал? :rolleyes:

През комунизма в България границите са се пазели повече от това Българите, Българския народ да не ги напусне отколкото някой от вън да влезе... :giggle1:

преди 1 минута, В. Велев написа:

"Ние сме НАТО""

Кои са ние, кои вие, кои са те?

България е член на НАТО, без значение дали на някой му аресв, а на друг не...

Понеже днес банкерът Левон Хампарцумян прави опити да докаже, че в началото на 90те години на 20 век варненската корабостроителница била фалирала, имала големи дългове но не била построила кораби,
/ за това и била преватизирана от Домусчиев....ха ха ха/,
ето каква беше истината.
Аз съм варненка от 1961г. и варненски жител от 1965 година и съм проследила работата на варненската корабостроителница и кораборемонтният завод, а бях и пряк свидетел на строежа на НИПКИК и неговата работна дейност по проектирането на корабите за тази българска коработстроителница.
България бе единствената европейска държава, която строеше и то достатчно много среднотонажни товарни кораби.
15 000 работника и служителя общо се трудеха за изработката им.
5 000 в КРЗ.
Падна с държавен преврат НРБ и веднага трябваше да се измисли фалита на Корабостроителният ККЗ и кораборемонтният завод КЗ за да бъдат приватизирани от определени хора от Варна и това бяха сем. Домусчиеви. Те съсипаха и БМФ, те приватизираха и корабостроителницата и разбиха КРЗ.
ИСТОРИЯ БЕЗ ДАВНОСТ
Варненската корабостроителница (понастоящем собственост на „Булярд корабостроителна индустрия“ АД) е най-голямото предприятие за производство на морски плавателни съдове в България.
История
Преди построяването на Варненската корабостроителница в града са произвеждани предимно дървени лодки. През първите десетилетия на XX век започват да се строят лодки с дължина от 6 до 9 метра. През 1937 година в корабостроителницата е произведен първият малък пътнически кораб „Галата“.
След национализацията корабостроителницата се преименува на Корабостроителен и кораборемонтен завод „Георги Димитров“ (съкратено ККЗ). През 1955 г. от корабостроителницата се отделя Кораборемонтен завод „Одесос“, който поема ремонтните работи по плавателните съдове и основният завод вече се казва Корабостроителен завод „Георги Димитров“ (съкр. КЗ).
В периода 1967 – 1968 г. се въвеждат в действие основните корабостроителни мощности – 2 докови камери, 1-ви корпусен цех, кейови стени и други. Броят на работниците в предприятието в края на 1970-те години варира от 4000 до 4300 души.
Най-големият български кораб танкерът „Хан Аспарух“ (с водоицместимост 100 000 тона) е произведен през 1976 година. През 1986 – 1990 г. са построени няколко многоцелеви кораба по 17 000 тона, контейнеровози, кораби за насипни товари. Значителна част от поръчките са изпълнявани за СССР, Полша, Чехословакия, Унгария и Китай.
Научната основа на корабостроенето във варненската корабостроителница се осигурява благодарение на създадения Институт по корабостроене. Квалифицирани специалисти се обучават в Техникума по корабостроене и корабоплаване и в морските висши училища."
Престъпният приватизатор на КЗ Кирил Домусчиев сам видя с очите си, как 15 000 работника и служителя в завода се построиха в знак на протест за уволнението си на "Аспарухов мост", а 1500 офицера от БМФ, които бяха изхвърлени от флота и останали на улицата, проведоха също протест.
ЛЪЖЕШ, Хампарцумян, ама много лъжеш като дърт циганин и за ККЗ и за това, че България непременно трябва да влезе в Еврозоната за да се отлепи от днешното си дъно.
ЛЪЖЕШ, че това е изхода, ЛЪЖЕШ престъпно банкерско копеле такова!
ЛЪЖЕШ мизернико и за това, че не знаеш КОЙ? умишлено фалира КТБ за да скрие престъпленията си и да я ограби.
---------------------------------------------------------------------
Автор: маш. инж. Жанет Иванова Явузларова
Варна, Р. България
6. 2. 2025г.

a7Ma9in.png
преди 3 минути, andiay написа:

Кои са ние, кои вие, кои са те?

България е член на НАТО, без значение дали на някой му аресв, а на друг не...

Едните Сме Против , другите са "За " .

Човечеца пита що не ни громиш , след като ти си "бил за НАТО " .

Това е Същественото на въпросчето ...

преди 1 час, В. Велев написа:

И какво и кое е всъщност НАТО? САЩ или още 2-3 държави? Като ще ни пазят защо ни продават самолети или други оръжия?

Като отиваш в армията ти ли си купуваш оръжието или в казармата ти го дават? Като сме в казармата на НАТО трябва да ни дадат оръжия. Като се уволним да си ги вземат обратно.

Това което припомних няма връзка с това кое е НАТО и дали да си носиш оръжие от вкъщи, ако си в казармата. Припомних некои наивни вервания, че немаме вече нужда от армия,нема нужда да се мориме, защото НАТО ще ни пази. А сега дойде разочарованието и даже стана опасно.

Не съм изразил в случая собствено мнение, само припомням, феновете на НАТО, какво говореха.

преди 1 минута, чуши написа:

Това което припомних няма връзка с това кое е НАТО и дали да си носиш оръжие от вкъщи, ако си в казармата. Припомних некои наивни вервания, че немаме вече нужда от армия,нема нужда да се мориме, защото НАТО ще ни пази. А сега дойде разочарованието и даже стана опасно.

Не съм изразил в случая собствено мнение, само припомням, феновете на НАТО, какво говореха.

От какво е опасно? 

НАТО винаги ни е защитавал и ще продължи да го прави!

Ако България излезе от НАТО ние оставаме без никаква защита и има опасност някой от съседите ни да предяви претенции за територията ни! Без НАТО ние не можем да се защитим!

Който не иска в НАТО да заминава в рузия... там няма НАТО.

преди 32 минути, Inana.. написа:

Ти на глупав ли се правиш или така си роден ? 

1989 г. - Сорос нарежда Преврата в България и свалянето на Тодор Живков ! 

Този "доклад " е писан от "секретарката на Сорос"!   Инсинуация пълна !

Какво точно очакваш да се пише в този доклад ? 

"Икономиката е на върха , благоденстваме от всякъде , ама народе - Трябва да сменим Първият щото Горбачов ни изостави и сега Сорос трябва да ни клати " ?   Тази Истина ли трябваше да кажат директно на народа ? М ? 

Хващате се за една откровена Лъжа и сценарий на Предателите на Тодор Живков и ръченица тупате върху тази Опорка малоумна !

..................................................

Не си играй с мен , щото ще те напляскам ...

Сърфирам на Светлинна Космична , а ти ми креташ на първа .

Ей затова ми вдигате адреналина - Огромната Пропаст между нас !

Не си го чела, нали?

VgSPdki.png

преди 3 минути, NovakJ написа:

Без НАТО ние не можем да се защитим!

Как да не можем? Цял самолет имаме вече.

преди 24 минути, NovakJ написа:

VgSPdki.png

Искаш ли пак да си кажем истината? :rolleyes:

Това на снимката което се вижда са роби... за съжаление Българи превърнати в роби от съветския съюз, които работят за да произведат продукция която да дарят на страните от комунистическия блок!

Снимката е тъжна и ми е жал като гледам как сме робували на съветския съюз! :(

Жал ми е за хората похабили живота си за нищо...:(

A7aktUm.png

А сега сплотяват децата с вейпове, да се перят на учителите, да не уважават възрастните и да са без знания и интелект. И като няма деца с интелект на тяхно място идва изкуствения.

Изобщо всичко вече е изкуствено.

преди 1 минута, Inana.. написа:

Едните Сме Против , другите са "За " .

Човечеца пита що не ни громиш , след като ти си "бил за НАТО " .

Това е Същественото на въпросчето ...

Тцъ...

Казах, че за мен влизането в НАТО и ЕС бе сбъдната мечта...

Но... нито днешното НАТО, нито днешния ЕС са тези от мечтите ми...

Което не означава, че требе да излизаме от тех...

Те ще бъдат реформирани, рано или късно...

Този троцкиски ляв "либерализъм" нема ка да просъществува дълго... противоестествен е...

А въпросът, ще чакам да го разясни тоз, който го е задал...

Не ми се четат страници с глупости....

току-що, andiay написа:

България ще я има ли тогава?

преди 13 минути, В. Велев написа:
Понеже днес банкерът Левон Хампарцумян прави опити да докаже, че в началото на 90те години на 20 век варненската корабостроителница била фалирала, имала големи дългове но не била построила кораби,
/ за това и била преватизирана от Домусчиев....ха ха ха/,
ето каква беше истината.
Аз съм варненка от 1961г. и варненски жител от 1965 година и съм проследила работата на варненската корабостроителница и кораборемонтният завод, а бях и пряк свидетел на строежа на НИПКИК и неговата работна дейност по проектирането на корабите за тази българска коработстроителница.
България бе единствената европейска държава, която строеше и то достатчно много среднотонажни товарни кораби.
15 000 работника и служителя общо се трудеха за изработката им.
5 000 в КРЗ.
Падна с държавен преврат НРБ и веднага трябваше да се измисли фалита на Корабостроителният ККЗ и кораборемонтният завод КЗ за да бъдат приватизирани от определени хора от Варна и това бяха сем. Домусчиеви. Те съсипаха и БМФ, те приватизираха и корабостроителницата и разбиха КРЗ.
ИСТОРИЯ БЕЗ ДАВНОСТ
Варненската корабостроителница (понастоящем собственост на „Булярд корабостроителна индустрия“ АД) е най-голямото предприятие за производство на морски плавателни съдове в България.
История
Преди построяването на Варненската корабостроителница в града са произвеждани предимно дървени лодки. През първите десетилетия на XX век започват да се строят лодки с дължина от 6 до 9 метра. През 1937 година в корабостроителницата е произведен първият малък пътнически кораб „Галата“.
След национализацията корабостроителницата се преименува на Корабостроителен и кораборемонтен завод „Георги Димитров“ (съкратено ККЗ). През 1955 г. от корабостроителницата се отделя Кораборемонтен завод „Одесос“, който поема ремонтните работи по плавателните съдове и основният завод вече се казва Корабостроителен завод „Георги Димитров“ (съкр. КЗ).
В периода 1967 – 1968 г. се въвеждат в действие основните корабостроителни мощности – 2 докови камери, 1-ви корпусен цех, кейови стени и други. Броят на работниците в предприятието в края на 1970-те години варира от 4000 до 4300 души.
Най-големият български кораб танкерът „Хан Аспарух“ (с водоицместимост 100 000 тона) е произведен през 1976 година. През 1986 – 1990 г. са построени няколко многоцелеви кораба по 17 000 тона, контейнеровози, кораби за насипни товари. Значителна част от поръчките са изпълнявани за СССР, Полша, Чехословакия, Унгария и Китай.
Научната основа на корабостроенето във варненската корабостроителница се осигурява благодарение на създадения Институт по корабостроене. Квалифицирани специалисти се обучават в Техникума по корабостроене и корабоплаване и в морските висши училища."
Престъпният приватизатор на КЗ Кирил Домусчиев сам видя с очите си, как 15 000 работника и служителя в завода се построиха в знак на протест за уволнението си на "Аспарухов мост", а 1500 офицера от БМФ, които бяха изхвърлени от флота и останали на улицата, проведоха също протест.
ЛЪЖЕШ, Хампарцумян, ама много лъжеш като дърт циганин и за ККЗ и за това, че България непременно трябва да влезе в Еврозоната за да се отлепи от днешното си дъно.
ЛЪЖЕШ, че това е изхода, ЛЪЖЕШ престъпно банкерско копеле такова!
ЛЪЖЕШ мизернико и за това, че не знаеш КОЙ? умишлено фалира КТБ за да скрие престъпленията си и да я ограби.
---------------------------------------------------------------------
Автор: маш. инж. Жанет Иванова Явузларова
Варна, Р. България
6. 2. 2025г.

a7Ma9in.png

Домуса е дългата ръка на Пеевски .   

Ошушкаха България и изнесоха заграбеното в Дубай , щото там законите ги пазят ! 

Ама всички са пътници за последният влак ...

преди 47 минути, andiay написа:

Намери някой да ти каже какви са разликите между БВП по номинална стойност, БВП пер капита по номинална стойност, БВП по ППС и БВП пер капита по ППС...

После да ти кажат и кога кой БВП се гледа за сравнение...

За България и Турция ти казах - стартират от приблизително едно и също ниво през 1945-а, структурата на населението им е сходна (образование, граждани и селяни, а не големина), структурата на икономиките им е сходна (промишленост, аграрен сектор, търговия, услуги и т.н.), Турция не е сред облагодетелстваните от плана Маршал...

Това са причините Турция да е по-подходяща за сравнение с България, а не Гърция...

Гърция винаги е била по-напреднала и от България, и от Турция по всеки от тези показатели...

Ама разбира се. Защо да не гледаме и индекса на потребителските цени, секторния принос, скоростта, с която цените на стоките и услугите нарастват с течение на времето, търговския баланс, паричното предлгане и наличност на кредити, научноизследователска и развойна дейност, технологичния напредък. И за всеки случай да ти се получи опорката, хвани и данните от Световната банка, МВФ, ОИСР и данните от централните банки.

Ама няма да можеш да дадеш официални данни за периода 1944-1990г. от индекса на човешкото развитие и индексът на глобалната конкурентоспособност. 

преди 57 минути, andiay написа:

Душице, нарастването на БВП по номинална стойност се е отчитало в левове...

БВП пер капита по ППС се отчита по т.н. "виртуален долар", който представлява покупателната способност на реалния долар към дадена година (в случая с графиките на Проект Мадисън годината е 2011) и този "виртуален долар" се прилага към всички периоди, като курса е този на дадена национална валута към долара през избраната за репер година (в случая 2011)...

Така си се оплел в обяснение, че като се види графиката за сравнение на България и Гърция, през периода 1944-2013г се вижда как след 1990г. рязко ни намалява БВП на глава от населението, защото долара е с нормален курс. А след това като се продължи с наблюдението, почти седем години след влизането ни в ЕС се вижда ползата от този съюз. 

И това показва колко фалшива, изопачена и идеологически подправена е била информацията по времето на "развития' социализъм. А ти си тръгнал да ми развяваш статистики в периода на социалистическо затъмнение. 

Bg-Gr-4413.png

A7aktUm.png

А сега сплотяват децата с вейпове, да се перят на учителите, да не уважават възрастните и да са без знания и интелект. И като няма деца с интелект на тяхно място идва изкуствения.

Изобщо всичко вече е изкуствено.

Тези деца са били мачкани от режима, комунистическият режим! Сега са като мен и плюят по всичко комунистическо, подкрепят Запада, Европа и свободата от която са били лишени през детството си - като мен! 

преди 2 минути, В. Велев написа:

България ще я има ли тогава?

Разбира се че ще я има! България ще я има и за наша радост вас няма да ви има! :)

преди 1 минута, andiay написа:

Тцъ...

Казах, че за мен влизането в НАТО и ЕС бе сбъдната мечта...

Но... нито днешното НАТО, нито днешния ЕС са тези от мечтите ми...

Което не означава, че требе да излизаме от тех...

Този троцкиски ляв "либерализъм" нема ка да просъществува дълго... противоестествен е...

А въпросът, ще чакам да го разясни тоз, който го е задал...

Не ми се четат страници с глупости....

Прочети последните две страници и вземи отношение като не искаш да излизаме от НАТО и влизането в съюза било сбъдната мечта. Или не е удобно

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.