Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да споделим тест на притежавания твърд диск

Featured Replies

Тук версиите на HD Tune са различни, както и ОС-ми. За по-реалистични резултати, буутни от Hiren's и от него тествай с HD Tune.

• Отговори 409
  • Прегледи 126,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тук версиите на HD Tune са различни, както и ОС-ми. За по-реалистични резултати, буутни от Hiren's и от него тествай с HD Tune.

Тук се дават открай време реални тестове за реални системи. Ето ти и моите първи тестове с 200 GB-вия Seagate SATA I, правени през 2006 година. Резултатите се намират на втора страница от темата ( поне при мен)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Системата бе с параметри: Windows XP ( вероятно SP2), Celeron Northwood [email protected] GHz ( може би), 2Х512 МБ Kingston DDR400, GF6600 и други маловажни неща, като куча марка захранване за 25 лева. Тогава правех на тая машинка всичко, включително игра на игри като F.E.A.R. В първия случай не бях ограничил включените програми, та затова и това натоварване на процесор и падове в графиката. Във втория съм ограничил доколкото мога ненужните неща, но както виждаш, пак има падове в графиката, както и последния път, когато правих тест на тоя компютър ( горе, 1 ТБ Seagate) с почти същата конфигурация с изключение на видеокартата. Ето ти и тест отпреди малко, правен на друга конфигурация с E6750 и 2Х1 ГБ DDR 2, Windows 7 32 bit. Дискът вече не е системен и на него макар да има инсталиран Windows XP, той в момента не работи. Другите файлове са главно снимки, видеоклипове, игри. Дискът е включен в SATA II порт.

Публикувано изображение

Обърни внимание и на температурите, при които е работил тоя хард диск през месец септември 2006 година. По-точно 18 септември. нямам си понятие каква е била температурата тогава, но определено не е били 35-40 градуса навън. Това е от мен за различните версии на HD Tune .

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Объркания ти пост нищо не доказва. Пак си пееш старата песен на нов глас. За да покажеш разликата между SATAI и SATAII, трябва да тестваш един и същ диск на една и съща машина, или поне с едни и същи процесор, рам и ОС, както и с една и съща версия на HD Tune.

Объркания ти пост нищо не доказва. Пак си пееш старата песен на нов глас. За да покажеш разликата между SATAI и SATAII, трябва да тестваш един и същ диск на една и съща машина, или поне с едни и същи процесор, рам и ОС, както и с една и съща версия на HD Tune.

Аз нищо не се опитвам да доказвам, само показвам. Те хората са си го доказали на теория. Показах ти един и същи диск на две машини. Даже ти показах два диска на две машини. единият със SATA I интерфейс, другият със SATA III. Какво искаш да ми кажеш ти, не ми става много ясно, освен че явно имаш нещо против моите тестове. Виждаш как се е представил диска преди 5 години и половина, виждаш и сега как се представя със SATA II интерфейс. Какво искаш да кажеш? Давай, изясни се. Не ти ли омръзна само да говориш празни приказки и да се заяждаш? SATA стандартът е до 1.5 Gb/s, като реално е до 1.2 Gb/s или 150 MB/s. При мен се получава ограничение при 125 MB/s. Това е положението. нямам конфигурация със смесени портове, но имам три вида хард дискове, които мога да поставя в два вида портове. И ако имаше някаква зависимост от дъната, най-малкото графиките на тоя хард диск сега щяха да изглеждат различни. Те наистина са малко различни, но това е за сметка на други неща. Нарочно обясних, какво има записано на диска в момента и защо графиката е толкова плавна.

Като не си доволен, направи свой тест и го покажи тук. И запомни нещо. USB 2.0 умира вече.

ПП: И понеже явно те е мързяло да отвориш на втора страница тая тема, за да прочетеш поста ми, ето ти линк:

http://www.kaldata.com/forums/topic/32267-да-споделим-тест-на-притежавания-твърд-диск/page__st__20#entry302440

Виж, не се заяждам, но бих желал да бъдеш по-реалистичен в изказванията си, а не да наблягаш на вероятности и възможности... Сам виждаш от тестовете, че не можеш да достигнеш трансфер по-голям от 62,5 MB/s, а говориш за 150 MB/s. да не говорим за SATA III и теоретичните 6GB/S... Дори SSD-тата рядко надхвърлят в тези тестове 240-250MB/s. Разлика в бързодейстието на дисковете, може да се усети единствено при райд 0 масивите, докато между SATAI и SATAII, че и III разликата е нищожна при четене и писане. http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/91101-SATA-vs-SATAII

• 3 седмици по-късно...

Хмм , дали собственика да не събира пари за нов ?

ПП. Иначе си работи перфектно , преинсталиран , всичко точно .

За тоя диск има нов firmware. Ако не е ъпдейтван, отива тук и ъпдейтва. Вероятната причина е точно тая. Доста фалшиви тревоги има за тия дискове от разни програми.

И между другото, диска още жив ли е?

Не зная какво е направил вече , след десетина дни ми каза че е отказал и трябваше отново да го прегледам , но така и не дойде , след това чух че го е занесъл на по големи специалисти в Монтана :) а само да ви кажа че тия специалисти още инсталират флекстъпа :)

Не зная какво е направил вече , след десетина дни ми каза че е отказал и трябваше отново да го прегледам , но така и не дойде , след това чух че го е занесъл на по големи специалисти в Монтана :) а само да ви кажа че тия специалисти още инсталират флекстъпа :)

Попитах какво е станало, защото скоро и аз инсталирах последния ъпдейт. Преди това имах някакви проблеми с бавно зареждане на определени папки с текстови файлове ( не знам, дали има връзка), порових се в нета и стигнах до поддръжката на Seagate. И аз се бях насочил към евентуална нова покупка на хард диск, но видях, че има нов firmware. По-точно, никога не съм проверявал за ъпдейти, защото не съм смятал за нужно. След ъпдейта всичко си тръгна със страшна скорост и вече нямам никакви забавяния при отваряне на тия папки. Попаднах и на разни мнения, че това може да е фалшива тревога от някои програми. Диска го проверявах за грешки подробно, но нямаше нищо нередно. Днес видях, че си писал за подобен проблем и реших да те попитам, дали за толкова месеци е станало нещо с харда на човека.

• 1 месец по-късно...

ExcellStor 164GB 8MB 5400 rpm SATA II скопировано 1073741824 байта (1,1 GB), 8,5218 c, 126 MB/c Seagate Baracuda 160GB 16MB 7200 rpm SATA II скопировано 1073741824 байта (1,1 GB), 32,344 c, 33,2 MB/c Обща производителност на Машината: скопировано 214748364800 байт (215 GB), 205,757 c, 1,0 GB/c

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте колеги,

днес най на края си взех външен твърд диск с USB 3.0 и ето го модела ADATA 500GB Ext. 2.5" SATA, USB 3.0 HD710, ударо- и водоустойчив. Преди малко го разопаковах и да споделя тестовете с него:

С USB 3.0 връзка:

Публикувано изображение

С USB 2.0 връзка:

Публикувано изображение

Закачен като NAS към TP-Link 1043 WD:

Публикувано изображение

Скоро ще го изпробвам и как се държи при прехвърляне на няколко десетки GB със снимки и картинки (малки файлове) на USB 3.0 връзка. Жалко, че забравих да кажа "Син цвят" като го поръчвах, но и жълтият не изглежда никак зле. 3 години гаранция за 117.28 лв. от Sky.bg (пиша го, че може да се промени цената :) ) Определено ми трябваше външно хранилище за архивиране на информацията, че вече 1-2 пъти щях да погубя всичко...

Поздрави и лека вечер!

Drives: HDD Total Size: 324.0GB (33.9% used) 1: id: /dev/sda model: ST3160815AS size: 160.0GB 2: id: /dev/sdb model: Maxtor_6Y160P0 size: 163.9GB root@CDS [ 18:57:01 ] [ 09/19/12 ] [ pts/5 ] ~ # hdparm -Tt /dev/sd[ab] /dev/sda: Timing cached reads: 1676 MB in 2.00 seconds = 838.11 MB/sec Timing buffered disk reads: 208 MB in 3.03 seconds = 68.63 MB/sec /dev/sdb: Timing cached reads: 1610 MB in 2.00 seconds = 804.89 MB/sec Timing buffered disk reads: 162 MB in 3.02 seconds = 53.56 MB/sec hdparm -Tt /dev/sd[ab] 0,30s user 6,96s system 26% cpu 27,445 total root@CDS [ 18:57:59 ] [ 09/19/12 ] [ pts/5 ] ~ #

Скоро ще го изпробвам и как се държи при прехвърляне на няколко десетки GB със снимки и картинки (малки файлове) на USB 3.0 връзка.

За това забравих, ама ще го тествам пак, като подредя папките както трябва :) Иначе при преместване на 3 .iso файла с Linux дистрибуции към преносимият хард чрез USB 3.0:

Публикувано изображение

Определено съм доволен!

И едно клипче да дам:

Поздрави и лека и спокойна вечер!

• 2 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • 1 месец по-късно...

За празниците получих една флашка, да споделя теста с нея. Win 7 x64 Ultimate, флашката е във USB 2.0 FP, чисто нова, без нито 1 запис на нея. Модел Kingston DTR 400 4GB:

Публикувано изображение

Поздрави!

• 2 месеца по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

По традиция пускам по няколко скрийншота след попадане в ръцете ми на някой хард, бил той мой или не. Ето сега моята заплетена система от два хард диска Seagate 250 GB 16 MB, работещи в RAID 0 и ползващи SSD  Intel 311  за кеш. Сложно, нали? И аз не вярвах, че ще проработи с два клика без преинсталации и разваляне на масива, но...има резултат. За сравнение давам и третия ми Seagate 500 GB 16 MB, който е по-нова серия. Всъщност, да дам и най-новата серия на Seagate 7200.14  за сравнение. 

Започвам със SSD-то за кеш и двата харда в strip.

Публикувано изображение

Ето и 7200.12:

Публикувано изображение

За сравнение и 7200.14:

Публикувано изображение

И накрая още два теста:

Със SSD  за кеш:

Публикувано изображение

...и без SSD  за кеш на по-новия и бърз хард:

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.