Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да споделим тест на притежавания твърд диск

Featured Replies

Чисто нова флашка Silicon Power U03 8GB на USB 2.0, фабричен формат:

Публикувано изображение

Аналогичен резултат и на старата ми флашка (на 3-4 години) Transcend JF V30 2GB:

Публикувано изображение

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

• Отговори 409
  • Прегледи 126,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Като сме тръгнали да си ги мерим, ето и най-новия ми Seagate ST1000DM003-1CH1:

Публикувано изображение

Има нещо много важно в тая "картинка. А то е, че Seagate  вместо да забързат хард дисковете си, ги забавят умишлено! Какво имам предвид? Ето същия диск от миналата година, но с абревиатура 9YN162:

Публикувано изображение

Ta и двата съм ги купувал аз от едно и също място. Първият( 9YN162 ) бе от ерата след наводненията и бе с една година гаранция. Вторият е актуалният с 3 години гаранция. Съвсем бегло погледнах в сайта на Seagate и за моя НЕизненада, имаше недоволни потребители от тоя факт. 

Новият диск е произведен в Китай и още като го отворих ми направи впечатление, че е доста лъскав. Може и така да ми се е сторило, но ми удряше на тенекия. Нещата си ги обяснявам така. Seagate извадиха отличен продукт, а WD  не успяха да отговорят, освен с по-голяма гаранция. Затова Seagate  вземат решение да направят по-бавен и по-евтин за изработка диск с по-голяма гаранция. Така и да се счупи нещо, загубата няма да е толкова голяма, колкото ако се наложи смяна на бързия диск, който явно е доста по-модерен откъм механика. Освен това е с една година гаранция ( или две вече след септември миналата година), което автоматично го поставя в по-лоша светлина спрямо WD,  макар да е доста по-бърз. 

Наблягам на тия факти, защото напоследък масово се препоръчват дисковете с 3 година гаранция. А те са китайски, по-евтина изработка, но на по-висока цена! Което разбира се не е парадокс за България. Тук сме свикнали на всичко. 

Да споделя как се представя и моя, Western Digital: 1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX. Според мен добри резултати!

Публикувано изображение

И резултати от някаква си флаш памет(USB 2.0 Flash Drive, 4GB):

Публикувано изображение

По традиция пускам по няколко скрийншота след попадане в ръцете ми на някой хард, бил той мой или не. Ето сега моята заплетена система от два хард диска Seagate 250 GB 16 MB, работещи в RAID 0 и ползващи SSD  Intel 311  за кеш. Сложно, нали? И аз не вярвах, че ще проработи с два клика без преинсталации и разваляне на масива, но...има резултат. За сравнение давам и третия ми Seagate 500 GB 16 MB, който е по-нова серия. Всъщност, да дам и най-новата серия на Seagate 7200.14  за сравнение. 

Започвам със SSD-то за кеш и двата харда в strip.

Публикувано изображение

Ето и 7200.12:

........

Ето в една друга тема дето се чудехте за предимства и недостатъци на различните системи ;)

Публикувано изображение

Ето в една друга тема дето се чудехте за предимства и недостатъци на различните системи ;)

Публикувано изображение

A цената как е? Удобството?

И между другото, моят резултат е от два стари харда Seagate 7200.10  ако не греша, че минаха 5-6 години от тогава. По отделно тия хардове са си доста слабички. 

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

A цената как е? Удобството?

И между другото, моят резултат е от два стари харда Seagate 7200.10  ако не греша, че минаха 5-6 години от тогава. По отделно тия хардове са си доста слабички. 

Имам и аз един такъв старичък ;)

Публикувано изображение

И двете картинки са от края на миналия август когато ССД-то беше чисто ново.Обаче на уиндоус виста прехвърлен с norton ghost,не чиста инсталация и с деактивирано AHCI.

Taka и така бях решил на 6 месеца да пускам по един тест да видим дали наистина с времето ще намалее скоростта.

Тези са от преди малко с уиндоус 8 64bit инсталиран преди няколко месеца в AHCI и по-нова версия на HD Tune.На ССД-то имам уин,около 30 програми и 2 игри.Харда е пълен с боклуци и не е дефрагментиран нито веднъж с тоя уиндоус.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

За цената - купих го лятото за 92(мислех че е за 80, ма май толкова казах на жена ми ;) ) евро,малко преди да излезе 840,в момента е 105.Стори ми се оферта,още повече,че за мен е перфектен за системен.С нещата описани горе имам още 55гб свободни.Удобството - наскоро ми направи впечатление че с 2 спрени вентилатора и докато си джиткам в интернет или играя starcraft 2 ,харда изключва и компютъра ми става на практика безшумен.Субективната скорост я има,но не мога да кажа че стария ми хард е бил бавен.

Противно на мнението на някои хора против WD аз съм се убедил в качеството им и това ,че за 4 години моя започна да се чува като работи е единственото негативно което мога да кажа.но като се има предвид,че много чисто нови хардове(чувал съм и WD и SG) ручат като хеликоптери това е още един плюс.Иначе идеята с която си купих преди 4 години RE се изпълни и дори и при зверско натоварване,никога не съм имал проблем.Не знам дали нямах в началото на темата пак тест от когато е купен,но както се вижда от лятото за 6 месеца не е мръднал на average.Имам и още един 80 гб ,който е вече праисторически, но на стария ми компютър в ръцете на племеничките ми още е жив и си действа като те постоянно свалят и трият на него.

EDIT: Забравих да спомена,и двата са вързани на един контролер на обикновенно SATA,aз нямам тея новите стандарти.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Два Seagate 7200.10 250 GB 16 MB K  в RAID 1:

Публикувано изображение

Ползвам ги за сигурно съхраняване на информация, за да не си играя да правя бекъп или записвам на външни носители  снимки, документи, видеофайлове. 

Тест на един Kingston HyperX 3K. На него има инсталирани малко програми,ОС - Win 8 Pro x 64.

post-119228-0-55193700-1367683924_thumb.

Редактирано от gyps (преглед на промените)

Здравейте уважаеми съфорумци.Днес се снабдих със ето този диск 1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR

Всичко добре,но на етикета му вместо 1ТБ ,пише 1000 ГБ.А според мен Ако ще е един терабайт,би трябвало да е 1024 ГБ. Уиндоус го открива като устройство с капацитет 931 ГБ.Ако мога,малко по-късно ще кача снимки от тестването му.

Здравейте уважаеми съфорумци.Днес се снабдих със ето този диск 1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR

Всичко добре,но на етикета му вместо 1ТБ ,пише 1000 ГБ.А според мен Ако ще е един терабайт,би трябвало да е 1024 ГБ. Уиндоус го открива като устройство с капацитет 931 ГБ.Ако мога,малко по-късно ще кача снимки от тестването му.

За Windows 1024 GB са 1 TB

За производителите 1000 GiB са 1 TiB

Всъщност, това са две различни мерни единици. Едното е Гигабайти, познатите ни, другото са Гибибити и са по международната система за мерните единици. Така че - всеки е прав сам за себе си :)

За това и на приблизително 16 GiB се "губи" 1 GB. И това е на всяко ниво всъщност KB-KiB; MB-MiB; GB-GiB и тн.

И така, като имаш 1000/16 = 62,5 ,- това е което ти се "губи". 1000 - 62,5 = 937,5 GB (това по бабешките сметки :) )

И ето ти как 1 TB = 937 GB, без реално да има грешка :)

Мисли за това както за инчове и сантиметри. Една и съща физическа величина в различни мерни единици :)

Толкова е. По-горе в темата съм дал скрийншотове от тестове на точно тоя диск и предхождащата го модификация. Едва ли ще получиш нещо различно, но ще ми е интересно да сравним моята и твоята графики. Само гледай версиите да съвпадат. И между другото, ти досега не си ли имал компютър с хард диск? От край време данните на производителя не отговарят на данните от Windows.  

Толкова е. По-горе в темата съм дал скрийншотове от тестове на точно тоя диск и предхождащата го модификация. Едва ли ще получиш нещо различно, но ще ми е интересно да сравним моята и твоята графики. Само гледай версиите да съвпадат. И между другото, ти досега не си ли имал компютър с хард диск? От край време данните на производителя не отговарят на данните от Windows.  

Имал съм.По-скоро ме е яд,че едно е обявено в магазина,а друго излиза написано на етикета на диска.

Имал съм.По-скоро ме е яд,че едно е обявено в магазина,а друго излиза написано на етикета на диска.

Ти прочете ли какво ти написах? Никой не те е излъгал, просто се ползват различни мерни единици, както е сантиметър и инч...
  • 2 седмици по-късно...

Здравейте отново.За какво става дума.Дискът от подписа е обявен за версия 7200.14 в сайта на търговеца.

Обаче,с програмите за диска го виждам като 7200.12

Доколкото знам,14 като версия са много по-добри от 12. Имам ли право да предявявам рекламации?

Днес ми дойде новият WD Green 2TB, направих го на една партиция 1,81 TB, NTFS.

Ето и резултата от него:

Публикувано изображение

Това е веднага след форматирането, още новичък :)

Температурите са ОК:

Публикувано изображение

При прехвърляне на снимки и картинки, общо 14 GB от стария "син" WD на новия "зелен".

Публикувано изображение

И единичен голям файл: филм със субтитрите към него:

Публикувано изображение

И още едно:

Публикувано изображение

• 1 месец по-късно...
Ето го и моят.
Пуснах два бенча, защото първият нещо ми се стори странен с тия пропадания по средата.

Сега тези показания какво показват ? Нека тия които разбират да коментират.
В смисъл добре лие, зле лие. Кои са по-добри и т.н.
Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Моя открива някакви проблеми:

Публикувано изображение

Някой има ли идея какво значат?

Тест:

Публикувано изображение

Тъй като напоследък започна мн да бави се чудя дали не е повреден HDD

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Seagate ST1000DM003 с обикновен SATA кабел. (По-късно ще кача и с SATA3 6GB/s кабел,но не мисля, че ще има голяма разлика)

Ами няма да има, защото кабела си е кабел и разлика м/у SATA и SATA 6 Gbps няма... Това е рекламен трик.
  • 3 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.